Terug

eBooks in Essays

Verzet! (eBook) Verzet!, Gustaaf Peek

Revolutionair pamflet waarin Gustaaf Peek decennia van kapitalistische indoctrinatie ondermijnt Een kind van de Koude Oorlog kent het communisme alleen als de repressieve ideologie van totalitaire staten met geheime diensten die bepaalden wat mensen moesten denken en...

Lees meer

€4,99
Onderstroomboven (eBook) Onderstroomboven, Luc Sala

Dit templaat van nummer 4.0 heeft in het najaar van 2013 enige maanden rondgezongen op internet en heeft al heen en weer flitsend bijdragen, verhalen, artikelen, plannen en visies, kritieken en tirades verzameld. Sommige staan er nog in, andere zijn weer afgevoerd. Het...

Lees meer

€3,00
Onderstroomboven / 1.0 (eBook) Onderstroomboven / 1.0, Sarah Morton

Dit is het eerste nummer van het eMagazine van het Onderstroomboven Collectief van schrijvers en beelders. Een verzameling essays, korte verhalen, gedichten, besprekingen, emailwisselingen, foto's, presentaties en gepubliceerde boeken.

Lees meer

€3,00
Onderstroomboven / 2.0 (eBook) Onderstroomboven / 2.0, Ernst du Pon

Woorden kunnen een beeld beschrijven en tegelijk - typografisch - een beeld vormen. Aan de andere kant heeft elk beeld een heel verhaal te vertellen. Verbeelders zijn vanuit de aard van hun vak multidisciplinair. Zij gebruiken de taal van woorden, tegelijk met klanken van...

Lees meer

€3,00
Onderstroomboven / 5.0 (eBook) Onderstroomboven / 5.0, Sarah Morton

Het thema van dit vijfde nummer is het korte verhaal. Een rustpunt voor de lezer na het stormachtige nr 4.0, waarvan het templaat in de aanloop naar het OLA symposium van 9 december 2013 verschillende keren dramatisch van inhoud veranderde. Het korte verhaal is een genre...

Lees meer

€3,00
Onderstroomboven / Magazine 3.0 (eBook) Onderstroomboven / Magazine 3.0, Hans Plomp

De eerste gedichtenbundel van het Onderstroomboven Collectief van schrijvers en beelders, waarin werk is opgenomen van o.a. Hans Plomp en vele anderen.

Lees meer

€3,00

Nieuwe eBooks

Onderstroomboven (eBook) Onderstroomboven, Luc Sala

Dit templaat van nummer 4.0 heeft in het najaar van 2013 enige maanden rondgezongen op internet en heeft al heen en weer flitsend bijdragen, verhalen, artikelen, plannen en visies, kritieken en tirades verzameld. Sommige staan er nog in, andere zijn weer afgevoerd. Het eMagazine heeft op 6 december 2013 gediend als syllabus van het symposium dat de Stichting OLA (Organic Living Association) in Utrecht heeft georganiseerd met als thema:"De Nieuwe Samenleving". Het was de wens van de redactie dat de inhoud die wij hier presenteren, door"crowd editing" zou worden verbeterd en rond 21 december 2013 in druk verschijnen. Daar is druk gebruik van gemaakt. Een en ander heeft geleid tot deze verlate definitieve editie.

Lees meer

€3,00
Onderstroomboven / 1.0 (eBook) Onderstroomboven / 1.0, Sarah Morton

Dit is het eerste nummer van het eMagazine van het Onderstroomboven Collectief van schrijvers en beelders. Een verzameling essays, korte verhalen, gedichten, besprekingen, emailwisselingen, foto's, presentaties en gepubliceerde boeken.

Lees meer

€3,00
Onderstroomboven / 2.0 (eBook) Onderstroomboven / 2.0, Ernst du Pon

Woorden kunnen een beeld beschrijven en tegelijk - typografisch - een beeld vormen. Aan de andere kant heeft elk beeld een heel verhaal te vertellen. Verbeelders zijn vanuit de aard van hun vak multidisciplinair. Zij gebruiken de taal van woorden, tegelijk met klanken van stem en instrumenten, gepaard aan de taal van het lichaam in drama, muziek en dans. Daarvan wil de redactie in dit tweede nummer getuige doen, voor zover het reikt. Het magazine Onderstroomboven is namelijk een zich spontaan vullend podium van, voor en door schrijvers, beelders en verbeelders. Ieder nieuw nummer start met een nieuw templaat (thema, indeling en vorm). Het groeit in een aantal onder de deelnemers rondgemailde bètaversies, culminerend in een eindresultaat.

Lees meer

€3,00
Onderstroomboven / 5.0 (eBook) Onderstroomboven / 5.0, Sarah Morton

Het thema van dit vijfde nummer is het korte verhaal. Een rustpunt voor de lezer na het stormachtige nr 4.0, waarvan het templaat in de aanloop naar het OLA symposium van 9 december 2013 verschillende keren dramatisch van inhoud veranderde. Het korte verhaal is een genre dat in het Angelsaksische taalgbied zeer gewaardeerd wordt, maar in Nederland de laatste jaren wat onderbelicht genoemd kan worden. Dit nummer is er geheel aan gewijd. Verschillende auteurs van binnen en buiten het collectief dragen er aan bij. Kunst bij het schrijven van een kort verhaal is het tot leven brengen van je personages in slechts enkele alinea's, het opvoeren van de spanning, het verkeerde been van de lezer en de"couleur locale". De climax valt steevast in de laatste regels.'O jee,' denkt de lezer en legt het verhaal naast zich neer, wist het zweet van het voorhoofd en is blij dat het uit is.'Ja ja, dat had ik echt niet gedacht.' Dan pakt de lezer het op en begint het korte verhaal opnieuw te lezen:'Waar zit de kink in de kabel? Waar brengt die schrijver me op een dwaalspoor?' Even later:'Ja, hier zou je er uit kunnen halen wat er werkelijk aan de hand is. Knap verborgen!' In een goed kort verhaal weten knappe schrijvers verschillende werkelijkheden door elkaar te laten lopen. Het is compact schrijven, bijna als een gedicht. Daarom staat eréén gedicht tussen het proza.

Lees meer

€3,00
Onderstroomboven / Magazine 3.0 (eBook) Onderstroomboven / Magazine 3.0, Hans Plomp

De eerste gedichtenbundel van het Onderstroomboven Collectief van schrijvers en beelders, waarin werk is opgenomen van o.a. Hans Plomp en vele anderen.

Lees meer

€3,00
Onderstroomboven magazine 6.0 (eBook) Onderstroomboven magazine 6.0,  

De tweede gedichtenbundel van het Onderstroomboven Collectief van schrijvers en beelders met werk van Hans Plomp en andere bekende en onbekende dichters.

Lees meer

€3,00
Onderstroomboven Magazine 7.0 (eBook) Onderstroomboven Magazine 7.0,  

Het collectief komt als een paal boven water. In het duister van het diepe, de droesem, het bezinksel (heffe, grondsop), ontstaan heldere gedachten, hele zinnen, complete concepten. De transformatie ervan in woorden op papier is een krachtmeting tussen de zuigkracht van de onzekerheid en het verlangen glorieus uit te blinken. Het veroorzaakt nogal wat turbulentie aan de oppervlakte. In dit nummer oprispingen, gasbellen en zelfontbrandende dwaallichten uit de droes. Getransformeerde hersenspinsels komen aan de oppervlakte, gloeien op en vangen het licht van onverbiddelijke schijn-werpers. De weerkaatsing ervan is te beleven als schoonheid. Als u dit leest. Onderstroomboven Magazine 7.0 is als een boek met vele eerste hoofdstukken. Romans, novellen, korte verhalen, poezie, essays, beeld-dichten, orale geschiedenis, manifesten, aankondigingen. Nederlands en Engels. U heeft hier een unieke bundel voorpublicaties in handen van boeken waar de auteurs al heel lang aan werken. Schrijvers uit het collectief zoals Sarah Morton, Desirée van Woerden, Iwanjka Geerdink, Hein van Elteren, Gerbrand Muller, Hans Plomp, Ewout Storm van Leeuwen... En van schrijvers die we op een andere manier hebben leren kennen, zoals Arlette Codfried uit Suriname, Fieke, Irene en Sonal, de geheimzinnige Joshua Stiller. Robert Jan Kelder. Er is eenessay van Ruud van Weerdenburg over Hans Plomp en een eerste hoofdstuk van wereldreiziger Sanatan de Jongh Swemer. Over essays gesproken: Luc Sala publiceert zijn Cyberspace. Het kan niet op: onder zijn redactie wordt er door Luud Schimmelpennink en anderen geschreven aan De verbonden stad, waarvanhier een voorpublicatie.

Lees meer

€3,00
Zwanenzangen (eBook) Zwanenzangen, Hulsman Hulsman

De lijst van popmusici die voortijdig en op het hoogtepunt van hun roem overleden is lang. En net als stervende zwanen zongen sterren als Buddy Holly, Jimi Hendrix, Bob Marley, Kurt Cobain en Herman Brood hun bijzonderste lied kort voor hun dood. In deze bundel behandelen Bernard Hulsman en Pieter Steinz de laatste, veelbetekenende nummers van 44 vroeg gestorven soulzangers, rock'n' rollers, punkers, chansonniers, Nederpopsterren en country- en reggaezangers. In alfabetische volgorde: Aaliyah, Johnny Ace, Marc Bolan, Jacques Brel, Lee Brilleaux, Herman Brood, Jeff Buckley, Johnny Cash, Patsy Cline, Kurt Cobain, Eddie Cockran, Sam Cooke, Jim Croce, Ian Curtis, Nick Drake, Ian Dury, Marvin Gaye, George Harrison, Jimi Hendrix, Buddy Holly, Michael Hutchence, Robert Johnson, Janis Joplin, John Lennon, Little Willie John, Bob Marley, Curtis Mayfield, Freddie Mercury, Jim Morrison, Nororious B.I.G., Roy Orbison, Gram Parsons, Elvis Presley, Prince, Joey Ramone, Otis Redding, Tupac Shakur, Lynyrd Skynyrd. Peter Tosh, Ritchie Valens, Stevie Ray Vaughan, Sid Vicious, Hans Williams en Frank Zappa. Bernard Hulsman (Weesp, 1958) werkt als boekenredacteur bij NRC Handelsblad. Pieter Steinz (Rotterdam,1963) overleed in 2016 aan de spierziekte ALS waarover hij het boek Leven met ALS (2015) schreef, maar ook het boek Made in Europe (2014), waarvoor hij De Gouden Tulp 2015 ontving, de prijs voor het meest informatieve boek. Bij uitgeverij Conserve publiceerde Pieter Steinz in 2002 Drumeiland - Een bedevaart naar Bob Marley's geboorte-eiland Jamaica. Recensie(s) In korte artikelen van +/- 3 pagina's wordt steeds de laatst opgenomen song van 44 tussen 1939 en 2002 vroeggestorven popmusici, hoofdzakelijk Engelstalig, maar 2 Nederlandstalig, besproken. De artikelen zijn chronologisch gerangschikt op dag en maand van overlijden. Gestart wordt op 1 januari met Hank Williams, daarna volgen o.a. Patsy Cline, Notorious B.I.G., Marvin Gaye, Joey Ramone, Prince I, Herman Brood, Aaliyah, John Lennon, Freddie Mercury, Janis Joplin, Jacques Brel en Sam Cooke. In elk artikel worden leven en werk van de overledene besproken, hoe deze stierf, de laatste song en de betekenis ervan. Beide auteurs, redacteur bij NRC/Handelsblad waarin 43 van de zwanenzangen eerder verschenen, schreven samen ook'Reis om de wereld in 80 hits". Een aansprekende bundel voor wie met name de Engelstalige popmuziek volgt en vooral boeiend voor 40+ lezers. Zowel heel bekende als (veel) minder bekende helden zijn opgenomen. Vreemd is de opname van Johnny Cash, die 71 werd. Met mooie zwart-witfoto's van 17 musici. Donkerblauw omslag met fotootjes van een aantal muzikanten. Drs. Madelon de Swart

Lees meer

€7,99
Hotel Europa (eBook) Hotel Europa, Piet de Moor

Voor dit boek zwierf Piet de Moor door Midden-Europa en smeedde hij net zoals in zijn bejubelde boek over Berlijn (vierde druk 2016) stemmen aaneen tot een betoverend geheel. Gesprekken met schrijvers, historici en politici als György Konrád, Joachim Fest, Ismail Kadare en Elfriede Jelinek vermengt hij met eigen waarnemingen van steden als Sarajevo, Boedapest of Wenen, en citaten uit de romans uit een gebied, dat als geen ander getekend is door de Europese drama's van de vorige eeuw: oorlog, terreur en dwingelandij. HOTEL EUROPA gaat over de vernietiging van Europese Duits-joodse cultuur door het nazisme, over het hardnekkige Poolse antisemitisme en nationalisme, over daders en slachtoffers, over schrijven onder een dictatuur. Het boek is een dialoog tussen levende en dode schrijvers, een polyfonie van stemmen en citaten, die echoën tussen de onzichtbare muren van de geschiedenis. Niet alleen werpt deze'fricassee' zoals De Moor zijn werkwijze noemt, een licht op het verleden, maar ook op het heden waarin de onzichtbare muren en scheidslijnen nog steeds voor spanningen zorgen. HOTEL EUROPA is een herziene uitgave van SCHEMERLAND. STEMMEN UIT MIDDEN-EUROPA dat in 2005 voor het eerst verscheen.

Lees meer

€15,99
Onze website werkt niet zonder cookies. We vragen je om je toestemming om cookies te kunnen blijven gebuiken. Klik hier voor meer informatie over onze cookies. Of kies: Het is OK. Ik snap het