Boom

 • Hoe kun je jezelf zijn in een 'maakbare' wereld?
  Je leeft van doel naar doel en streeft naar perfectie. Maar wat je ook doet, het is nooit goed genoeg. Bij het maken van keuzes raak je in paniek. Geregeld stel je dingen uit, waardoor je nog meer stress krijgt. Je voelt jezelf nooit helemaal tevreden. Je kraakt jezelf af en brandt jezelf op. Herken je dit? 'Gelukkig zijn is een keuze' wordt vaak gezegd, maar hoe doe je dat? Hoe ga je ermee om als je lichaam niet meewerkt, relaties verbroken worden en je steeds twijfelt over werk of opleiding? Hoe zorg je voor een goede balans? En hoe kun je jezelf zijn met al je imperfecties, in een wereld waarin alles maakbaar lijkt?

  Praktisch boek vol tips en oefeningen
  ACT in balans is een programma voor persoonlijke ontwikkeling. Het is gebaseerd op de acceptance and commitment therapy. De methode helpt mensen te focussen op datgene wat ze kunnen veranderen: hun eigen gedrag. Met dit praktische boek vol tips en oefeningen leer je in zeven stappen meer balans in je leven te creëren, energie te steken in wat je écht belangrijk vindt, en je energie niet te laten wegvloeien met activiteiten die niet passen bij hoe jij wilt zijn.

  Voor wie is ACT in balans?
  Dit boek is geschikt voor iedereen die op zoek is naar meer balans, energie en hulp bij het maken van keuzen.

 • Ongezien opgegroeid

  Lindsay Gibson

  • Boom
  • 13 Juli 2020

  Niet alle ouders zijn emotioneel volwassen, of emotioneel beschikbaar voor hun kinderen. Ook als het je als kind fysiek aan niets ontbroken heeft, kun je veiligheid of liefde hebben gemist, wat doorwerkt in je volwassen leven. Misschien heb je geleerd je zo veel mogelijk aan te passen en niet te praten over wat je voelt. Misschien vind je het zelfs moeilijk om te weten wat je voelt. Als je als kind hebt geleerd altijd alert te zijn op de stemming van je ouders, is er weinig ruimte geweest voor jouw eigen emotionele ontwikkeling. In Ongezien opgegroeid begeleidt psycholoog Lindsay Gibson deze inmiddels volwassen kinderen bij hun zoektocht naar wie ze echt zijn, en op hun pad naar een emotioneel gezonder leven, zonder dat zij met hun (vaak ook ongelukkige) ouders hoeven te breken.

  Ongezien opgegroeid is geen boek over vergelding of schuld. Het is een troostrijk boek dat duidelijk maakt hoe het komt dat je je eenzaam of in de steek gelaten voelde en voelt binnen je eigen ouderlijk gezin. Psycholoog Lindsay Gibson legt uit waarom je ouders je in emotioneel opzicht niet voldoende konden geven en waarom zo veel pogingen tot een goed gesprek op niets uitliepen. Het geeft bevestiging en richting bij het aanleren van een nieuwe houding tegenover je vader en/of moeder én helpt te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt in je eigen relaties.

  Gibson heeft jarenlange ervaring in haar psychologiepraktijk met de behandeling van de soms zo ongezonde dynamiek tussen ouders en kinderen. Daarnaast deed ze uitgebreid onderzoek naar wat er wetenschappelijk bekend is over dit onderwerp. Aan de hand van verhalen van cliënten die zij behandelde en simpele gedachteoefeningen helpt zij in Ongezien opgegroeid de lezer wijs te worden uit de soms ingewikkelde relatie met een of beide ouders.

 • 'Ik kan nog zo zeker weten dat wat mijn man doet of zegt niet klopt, maar aan het einde van elke discussie ben ik degene die sorry zegt.'

  'Toen ik aangaf liever met mijn handen te werken, was het huis te klein. Uiteindelijk "won" mijn vader. Ik ging studeren. Ik kon gewoon niet tegen hem op. En eigenlijk wist ik ook niet meer wat ik nou echt wilde.'

  Ligt het aan mij?
  Mensen met narcistische trekken kunnen heel behulpzaam en betrokken overkomen. Geen moeite is groot genoeg; jij bent het centrum van hun wereld. Maar na verloop van tijd, als de relatie een feit is, als er kinderen zijn of als er geen toeschouwers zijn, blijkt er helemaal geen wederkerigheid te zijn, geen echt diepgaand contact, en dan blijkt dat alles eigenlijk om de narcistische ander draait. Dit proces is zo verwarrend dat je kunt gaan twijfelen aan alles. Ligt het toch aan mij? Ben ik zo'n zeurpiet? Ben ik echt zo ondankbaar?

  Omgaan met een narcistische partner of ouder
  Relaties met een narcistische partner of ouder draaien om ongelijkwaardigheid. Als vanzelf ga je je als kind of als partner richten op die overtuigende, charmante ander, en langzaamaan wordt het steeds moeilijker om op jezelf te vertrouwen. Psycholoog Marjan de Vries spreekt in haar praktijk veel mensen die worstelen met hun zelfvertrouwen en zelfbeeld vanwege zo'n relatie. In dit boek legt zij stapsgewijs en aan de hand van vele voorbeelden uit haar praktijk uit hoe je narcisme kunt herkennen en vervolgens hoe je weerbaarder kunt worden binnen de relatie, of daarbuiten, als je besluit de relatie te beëindigen.

 • Omarm je emoties

  Ronald J. Frederick

  • Boom
  • 27 Januari 2014

  Een vervelende ontmoeting met je ouders. Zenuwen voor een auditie. Een vriendin die jou maar eens als eerste moet bellen. De twijfelende reactie van je omgeving op je nieuwe baan.

  In dit soort situaties zijn we geneigd onze werkelijke gevoelens weg te stoppen. Wat gebeurt er als je dichter bij je diepere gevoelens komt, zoals verdriet en boosheid? Word je dan zenuwachtig of onrustig? Of bezorgd? Deze emoties zijn afgeleiden van angst, en doordat we bang zijn vluchten we weg. Het contact met onszelf en onze naasten raakt geblokkeerd.

  Omarm je emoties is de volgende stap van mindfulness. Het boek helpt je om je angsten te verminderen en met de kracht van je gevoelens je leven in te richten zoals je het zelf echt wilt. Deze emotionele mindfulness biedt een nieuwe aanpak: het zijn niet je gedachten die je leven sturen, maar je gevoelens. Via aandacht voor lichamelijke gewaarwordingen leer je gevoelens bewust toe te laten en ingesleten patronen te doorbreken. Zo kun je het contact met jezelf en je omgeving herstellen en verbeteren.

  Het boek bevat verhalen over grote veranderingen: verhalen van mensen die waren vastgelopen in hun leven. Zij voelden zich eenzaam en wanhopig, maar leerden hun angst voor hun emoties te overwinnen en zich echt te verbinden met andere mensen.

  Ondersteund door recent neurowetenschappelijk onderzoek legt Ronald J. Frederick in vier heldere stappen uit hoe je kunt genezen van je emotiefobie en een vervuld leven leiden. Zijn methode heeft zich in de praktijk bewezen als een effectieve aanpak. Elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting en bevat oefeningen waarmee je aan de slag kunt om je eigen leven en de relaties met de mensen om je heen te verbeteren.

 • Een spiegel voor narcisten

  Martin Appelo

  • Boom
  • 26 April 2013

  Wat is de overeenkomst tussen Pim Fortuyn, Zlatan Ibrahimovi, Steve Jobs, Nina Brink en Neelie Kroes? Volgens Martin Appelo zijn ze alle vijf narcistisch. Daarmee is ook bijvoorbeeld de Apple-computer een narcistisch product; een kloon van zijn geestelijke vader.

  Beroemdheden in de spiegel
  Met de levensverhalen van deze beroemdheden en zijn eigen ervaring houdt Appelo de lezer een spiegel voor. Narcisme is hierin haarscherp te herkennen: een verslavend patroon van jezelf opblazen en anderen afstoten. Een instabiele psychische basis ligt hieraan ten grondslag.

  Houd ook jezelf de spiegel voor
  Het eerste deel van dit boek gaat over de psychische ontwikkeling van ieder mens en presenteert `de narcistische cirkel, een model om narcisme beter te begrijpen. In deel twee laat Appelo zien hoe de levensverhalen van Pim Fortuyn, Zlatan Ibrahimovi, Steve Jobs, Nina Brink en Neelie Kroes hierin passen. Het derde deel geeft praktische richtlijnen en laat zien hoe je beter met je narcisme kunt omgaan. Op basis van kennis over de 'oersoep', waaruit je je als mens hebt ontwikkeld, kun je technieken toepassen om je gedrag bij te sturen en te leren leven in wederkerigheid.

  Een spiegel voor narcisten is een eerlijk boek over de desastreuze werking van narcisme. Voorbeelden uit de therapeutische praktijk van de auteur laten zien dat hier echt iets aan te doen is.

 • (H)echt niet

  Martin Appelo

  • Boom
  • 28 Februari 2020

  Sommige mensen hechten echt niet
  Je probeert keer op keer een intieme relatie vol te houden, maar het lukt steeds niet. Of je denkt dat deze lost soul zich met jou wel gaat verbinden, maar deze ziel hecht niet. Er zijn mensen die echt niet hechten. Wat ze ook willen of proberen. Hoeveel ze ook in hun verleden graven en therapeutisch proberen te verwerken. Hoelang en hoe liefdevol hun partner het ook met hen volhoudt. Hoe goed en oprecht hun intenties ook zijn. Wat bestsellers over liefde en relaties ook mogen beweren en wat therapeuten ook beloven: sommige mensen hechten echt niet.

  (H)erkennen van hechtingsproblemen
  Appelo introduceert in Hecht niet een methode om beter om te gaan met een hechtingshandicap, waarbij de focus vooral ligt op het sturen van gedachten en gedrag. Hij roept de lezers die het aangaat op om te (h)erkennen dat ze niet hechten en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Accepteer je hechtingshandicap en ga je ernaar gedragen. Deze boodschap en doelstelling worden onderbouwd met wetenschappelijke feiten en geïllustreerd met treffende voorbeelden uit de therapeutische praktijk van de auteur.

  Voor wie is Hecht niet?
  Het boek is geschreven voor mensen die met zichzelf overhoopliggen omdat ze (liefdes)relaties niet volhouden. Het is ook bestemd voor mensen die het steeds weer met hen proberen, en voor hulpverleners die denken dat niet hechten te genezen is.

 • Wat is mentaliseren?
  Herken je dat je soms prikkelbaarder reageert dan je zelf zou willen? Vraag je je weleens af waarom je steeds opnieuw dezelfde discussie voert met je partner? En hoe zou het toch komen dat die ene collega steeds irritatie bij je opwekt, terwijl je het prima kunt vinden met andere collega's? De kracht van mentaliseren legt op toegankelijke wijze uit wat mentaliseren betekent en hoe het kan helpen om in ons eigen leven maar ook in het leven van anderen een verschil te maken.

  Relaties tussen mensen
  Dit boek gaat over mensen en over de relaties tussen mensen. Soms verlopen relaties minder soepel dan we zouden willen. We kunnen ons niet altijd goed afstemmen op anderen, en omgekeerd voelen we ons zelf geregeld niet helemaal begrepen. Dat kan leiden tot misverstanden, onbegrip, frustratie, wrijving, en soms tot eenzaamheid. Als we meer en beter mentaliseren, als we met andere woorden meer aandacht geven aan onze eigen gevoelens, behoeften en bedoelingen en aan die van anderen, dan zullen onze contacten en relaties prettiger en veiliger verlopen. Dit geldt voor elke relatie - die met onze kinderen en leerlingen, en die met onze partners en collega's.

  Een betere versie van jezelf
  De auteurs van dit boek maken gebruik van de rijke ontwikkelingspsychologische literatuur rond hechting, mentaliseren en epistemisch vertrouwen. Ze leggen met tientallen voorbeelden uit wat er nodig is om echt contact te maken. Bovendien dagen ze de lezer uit om ook bij zichzelf stil te staan en een nét iets betere versie van zichzelf te worden.

 • Narcisme betekent eigenliefde, of eigenwaarde. Het liefst hadden we daar allemaal precies voldoende van, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Een te laag gevoel van eigenwaarde, of een te groot gevoel van eigenwaarde (narcisme) komen maar al te vaak voor. En over dat laatste gaat dit boek, want iemand, of jezelf, simpelweg omschrijven als egoïst is niet altijd voldoende.

  In sommige gevallen is een verstoord gevoel voor eigenwaarde een daadwerkelijke psychische stoornis die hele vervelende consequenties heeft voor hoe iemand omgaat met zichzelf en met anderen. Dit boek geeft een goed beeld van hoe een narcistische persoonlijkheidsstoornis eruitziet, hoe deze kan ontstaan, wat de gevolgen zijn voor degene die lijdt aan deze stoornis en wat de gevolgen zijn voor de omgeving. Uiteraard wordt ruim ingegaan op hoe je met de stoornis om kunt gaan, zowel bij jezelf als bij een ander. Ook worden er tips en adviezen gegeven voor een eventueel behandeltraject.

  Dit boek verschijnt in de succesvolle serie Zorgen voor jezelf, toegankelijke uitgaven bestemd voor mensen met hulpvragen op het brede terrein van de toegepaste psychologie.

  Over de auteur(s):
  Silvia Pol werkt sinds 1998 als geregistreerd klinisch psycholoog/psychotherapeut in de ggz. Ze werkt met mensen met persoonlijkheidsproblematiek en is psychodynamisch en cognitief gedragstherapeutisch georiënteerd.

 • In weerwil van en als tegenwicht tegen talloze reclames, boeken en (leefstijl)goeroes die roepen dat het leven maakbaar is en dat je kunt veranderen, vertelt dit boek wat we eigenlijk allang weten: écht veranderen lukt vrijwel nooit. En als het lukt, val je na een tijdje meestal terug. Mocht de lezer na deze ontnuchterende boodschap toch iets willen veranderen aan zijn leefstijl, dan helpt dit boek om het nog één keer te proberen. En dan écht!

  Martin Appelo (1962) is gz-psycholoog en gedragstherapeut. Hij werkt als trainer, therapeut, docent en supervisor bij verschillende (onderwijs)instellingen en in zijn privépraktijk. Centrale thema's in zijn werk zijn: rouw, zelfhelend vermogen en motivatie.

 • Wat zou er gebeuren wanneer je jezelf de vraag stelt wat er goed is aan jou en aan jouw leven? Wat zou er gebeuren wanneer je waardeert wat er al is en vriendelijk bent naar jezelf? Wat zou er gebeuren als je je talenten ontdekt en die meer gaat gebruiken, wanneer je durft te veranderen door wat je meemaakt, en eerlijk communiceert over je behoeften? Dan kom je tot bloei. Dan ontdek je hoe je een plezierig, betekenisvol en betrokken leven kunt leiden.

  Dit boek gaat over levenskunst. Maar in plaats van een boek waarmee jezelf kunt verbeteren, is het een boek waarmee je leert te `ont-beteren. Levenskunst is eerder het loslaten van bepaalde patronen dan het jezelf opleggen van eisen waaraan je moet voldoen. Het gaat om ruimte maken, jezelf toestaan te zijn wie je bent. Dan komt er ruimte voor inspiratie, levensvreugde en groei.

  Dit is jouw leven, onderdeel van de serie Boom Hulpboek en vervolg op het succesvolle boek Voluit leven (inmiddels zevende druk), vertaalt de inzichten uit de positieve psychologie in praktische en herkenbare taal, waarbij theorie en oefeningen elkaar afwisselen.

  Over de auteur(s):
  Ernst Bohlmeijer is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Twente. Monique Hulsbergen is freelance psycholoog en tekstschrijver.

 • Om patiënten met psychische problemen succesvol te behandelen is een evidence-based behandeling alleen niet genoeg. De patiënt moet gemotiveerd worden om zelf actief met de behandeltechnieken aan de slag te gaan.
  Dit boek biedt een helder overzicht van strategieën die therapeuten kunnen gebruiken om patiënten voor een psychologische behandeling te motiveren. Wat bijvoorbeeld te doen als een patiënt zijn huiswerkopdrachten niet maakt en herhaaldelijk niet komt opdagen? Hoe te handelen bij patiënten die een moeilijke omgangsstijl hebben?
  Per probleem worden een of meerdere interventies beschreven en geïllustreerd met casussen. Met veel tips voor het verbeteren van de therapeutische relatie tussen therapeut en patiënt.

  Over de auteur(s):
  De auteurs zijn klinisch psycholoog/psychotherapeut met jarenlange praktijkervaring en ervaring met praktijkonderwijs en supervisie. Via wetenschappelijk onderzoek en eerdere publicaties hebben ze bijgedragen aan het onderwerp therapeutische relatie en motivering.

 • Te vroeg volwassen

  Marinka Kamphuis

  • Boom
  • 27 Oktober 2015

  Doorgeschoten loyaliteit en grensvervaging tussen de rollen van kinderen en hun ouders komen vaker voor dan we denken. Maar is het per definitie slecht als zoiets gebeurt? Te vroeg volwassen gaat over kinderen die voor hun ouders zorgen, een verschijnsel dat we `parentificatie' noemen, en over de verwachtingen die ouders van hun kinderen hebben. Het gaat hierbij zowel om praktische handreikingen als om emotionele ondersteuning.

  Aan de hand van concrete voorbeelden wordt beschreven wat parentificatie is en hoe ze zich manifesteert. Verschillende risicogroepen, zoals kinderen van gescheiden ouders en kinderen van ouders met een psychische aandoening, worden uitgebreid behandeld, zodat duidelijk wordt hoe de gezinsproblematiek kan uitmonden in parentificatie. Marinka Kamphuis bespreekt de schade die kinderen kunnen oplopen, welke problemen zich nu, maar ook in hun verdere leven kunnen voordoen, en wat eraan te doen is. Ook komen verschillende theorieën aan bod en wordt onderzocht waarom sommige mensen de parentificatie uit hun jeugd beter te boven zijn gekomen dan anderen.

  Het boek is bedoeld voor mensen die zich in de problematiek herkennen, maar daarnaast is het ook relevant voor psychologen, psychotherapeuten, orthopedagogen en andere hulpverleners.

 • Als er iets is wat de samenleving op dit moment nodig heeft, dan is dat compassie.

  Wanneer was je voor het laatst ontspannen, kalm en tevreden? Wanneer was je voor het laatst langere tijd gelukkig: vrolijk, opgewekt, vitaal?

  Veel mensen hebben last van chronische stress. Zij vinden onvoldoende de balans tussen (in)spanning en ontspanning. Wanneer je chronische stress ervaart is het niet alleen moeilijk om gelukkig te zijn, stress is ook een belangrijke oorzaak van burn-out, angst en depressie. Een veelvoorkomende bron van chronische stress ligt in onszelf: we zijn kritisch op onszelf en stellen hoge eisen aan onszelf.

  In Compassie als sleutel tot geluk nemen de auteurs de lezer stapsgewijs mee om het vermogen tot (zelf)compassie te ontwikkelen. Onderzoek laat zien dat zelfcompassie een sterke bijdrage levert aan geluk. Door balans te brengen in de verschillende emotiesystemen verandert chronische stress in gezonde stress. Wanneer wij ons kwetsbaar mogen opstellen en niet perfect hoeven te zijn, komt er weer ruimte voor vitaliteit, plezier en spel. Het boek bevat vele visualisatie-, ervarings- en schrijfoefeningen waarmee je direct aan de slag kunt.

  Met een voorwoord van Paul Gilbert.

 • Leren lijden

  Martin Appelo

  • Boom
  • 9 Februari 2016

  In ieders leven slaat het lijden vroeg of laat toe. In meer of mindere mate worden we geconfronteerd met kanker en andere ziekten, trauma's, tegenslagen of het verlies van dierbaren.

  Ondanks dit onvermijdelijke lijden zijn we onvoldoende toegerust om ermee om te gaan. Integendeel, we proberen het zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Martin Appelo legt uit waarom dat niet zo verstandig is. Bij lijden geldt namelijk de wet van de omgekeerde inspanning: wie ervan weg wil blijven, wordt erdoor ingehaald, en wie het omarmt, weet ermee om te gaan als het lijden zich aandient.

  Leren lijden geeft een heldere definitie van lijden op basis van oosters en westers denken. Appelo onderscheidt verschillende vormen en geeft aan hoe daarmee kan worden omgegaan. Aan de hand van vijf ervaringsverhalen laat hij zien hoe het lijden op een vriendelijke manier geleden kan worden.

  Met een voorwoord van Leon Heuts, hoofdredacteur Filosofie Magazine.

 • Laat ze maar denken

  Rob Faltin

  • Boom
  • 26 April 2017

  Laat ze maar denken slaat een brug tussen de laatste wetenschappelijke inzichten [over sociale angst] en de spannende praktijk. Het is een boek voor iedereen.' - prof. dr. Patricia van Oppen, hoogleraar psychotherapie en bekend van het RTL-4-programma Geef mij nu je angst.

  Wil je gewoon doen wat je wilt, zonder bang te zijn voor wat andere mensen van je zouden kunnen denken?

  In Laat ze maar denken tem je je zenuwen en kom je erachter dat afwijzing minder erg is dan je misschien denkt. Met beproefde oefeningen, uitleg in begrijpelijke taal en een vele voorbeelden, leer je je minder aan te trekken van wat anderen van je vinden.

  Iedereen kan het leren: het recept is vooral doen, doen en nog eens doen wat je uit angst vermijdt. Durf jij de uitdaging aan?

  Dit praktische boek is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en jarenlange praktijkervaring. Het is een must voor iedereen die zich te druk maakt om wat anderen denken.

 • Verlamd van angst

  Agnes van Minnen

  • Boom
  • 27 September 2017

  Waarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld? Waarom deed ik wat de dader vroeg? Waarom ging ik keer op keer terug?

  Veel vrouwen - en mannen - die slachtoffer zijn van seksueel misbruik kampen met deze vragen en durven zich uit schaamte niet uit te spreken, zelfs niet tegenover vrienden of hulpverleners. In het taboedoorbrekende boek Verlamd van angst wordt precies uitgelegd welke instinctieve overlevingsreacties (zoals verlammen, vluchten, vechten of vermijden) in werking treden tijdens en na seksueel misbruik. Het begrijpen van deze overlevingsreacties, die wel degelijk een functie hebben, betekent vaak een grote opluchting voor slachtoffers en helpt bij de verwerking. Op deze manier kan de cirkel van misbruik worden doorbroken en neemt de kans op herhaling af. Een toegankelijk boek met uitleg, tips, mythen die worden ontkracht en voorbeeldverhalen.

  Agnes van Minnen is klinisch psycholoog en expert op het gebied van PTSS/trauma en angst, en heeft honderden slachtoffers van seksueel misbruik behandeld. Ze is als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit.

 • Echo's van trauma is het eerste boek in Nederland dat gehechtheid en trauma vanuit interpersoonlijk neurobiologisch perspectief begrijpelijk maakt.

  Slachtoffers en daders
  Daders en slachtoffers van geweld hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Daders zijn vaak ook slachtoffer van verwaarlozing of trauma in hun jeugd, en slachtoffers worstelen regelmatig met agressie richting zichzelf of anderen.

  Echo's van trauma
  Dit boek bespreekt de behandeling van de complexe gevolgen van traumatische ervaringen in de vroege jeugd. Daarbij staat de verwevenheid van gehechtheid en trauma centraal. Zo'n tachtig procent van de patiënten die in hun vroege jeugd zijn getraumatiseerd, en nu dader of slachtoffer zijn, heeft namelijk een gedesorganiseerde gehechtheid. De destructieve impulsen van zowel daders als slachtoffers komen in de behandeling duidelijk naar voren en de regulering van deze impulsen is een centraal thema daarbinnen.

  Gehechtheid in psychotherapie
  Echo's van Trauma richt zich op de behandeling van daders en slachtoffers met een complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS). Behandelaars worstelen keer op keer met de complexe behandeling van de gevolgen trauma in de vroege jeugd. De onveilige gehechtheid die als gevolg van het trauma ontstaat, komt namelijk onherroepelijk tot uiting in de therapeutische relatie met deze patiënten. Dit boek besteedt aandacht aan destructieve impulsen die deze patiënten vertonen en geeft inzicht in de ingewikkelde verweving van slachtoffer- en daderaspecten.

  Neurowetenschappelijke inzichten
  De auteurs, therapeuten uit de traumahulpverlening, bespreken in Echo's van trauma in samenwerking met collega's uit het forensische veld, de meest recente theorieën en neurowetenschappelijke inzichten over gehechtheid, trauma en psychotherapie. Ze vertalen deze op samenhangende wijze naar de praktijk van de behandeling van vroegkinderlijk trauma.

  Aanbevelingen
  'Een zeer lezenswaardig boek voor therapeuten van mensen met complexe ptss door vroegkinderlijk trauma. Het is de integratieve benadering die dit boek zo bijzonder waardevol maakt.' - Prof. dr. Onno van der Hart

  'Dit boek is een heldere, leesbare inleiding in het werk met getraumatiseerde patiënten. Het doorweeft psychotherapie met interpersoonlijk neurobiologie en biedt daarbij een ook voor patiënten goed kader voor psycho-educatie. Belangrijk is dat zij de fixatie op de hulpeloosheid van het slachtoffer doorbreken en duidelijke handvatten bieden hoe te werken met woede, wrok en haat die altijd onverwoordbaar aanwezig zijn bij degenen die in hun jeugd getraumatiseerd zijn. Een aanwinst voor het veld.' - Nelleke Nicolai, psychiater, psychoanalyticus, psychotherapeut

 • 'Positieve psychiatrie: de toekomst is begonnen! Is er behoefte aan dit boek? Het antwoord is: nu meer dan ooit.' - Jim van Os, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en publieke ggz  Nieuwe focus voor behandelaar en patiënt

  De ggz is niet langer de plek om alleen problemen en klachten te bespreken en te behandelen. Het is juist ook de omgeving waar de focus ligt op het ontdekken van veerkracht en competenties, het versterken van positieve emoties en het voeden van hoop, dankbaarheid en optimisme.  Positieve psychiatrie

  In Positieve psychiatrie staat de mens centraal, en niet de ziekte. De focus ligt op zowel klachten als krachten. Aan de hand van verhalen, toepassingen en casus bespreken de auteurs de nieuwe vorm van positieve psychiatrie en de toepassing ervan. Hoe verandert de psychiatrie wanneer we naast de diagnose ook de gewenste toekomst als uitgangspunt nemen?  Het oplossingsgerichte model

  Voor het eerst wordt het analytische medische model - het paradigma van de analyse - aangevuld met het functionele oplossingsgerichte model - het paradigma van de synthese. Het oplossingsgerichte model kost minder tijd dan andere vormen van psychotherapie, en waarborgt de autonomie van patiënten. Op deze manier wordt de kennis van de positieve psychologie, het oplossingsgerichte model, de herstelbenadering en de aspecifieke factoren gecombineerd.  Voor wie is dit boek?

  Voor alle behandelaars die hun aandacht (meer) willen richten op competenties, mogelijkheden, en op wat wél werkt. Ook geschikt voor behandelaars die hun arsenaal aan therapeutische vaardigheden willen uitbreiden en optimaal willen samenwerken met hun patiënten.

 • Negatief zelfbeeld behandelen

  Manja de Neef

  • Boom
  • 30 Oktober 2018

  Aanvulling op Negatief zelfbeeld (2010)
  In 2010 schreef Manja de Neef het (zelfhulp)boek Negatief zelfbeeld, waarmee cliënten zelfstandig hun probleem kunnen aanpakken. Inmiddels zijn er bijna 30.000 exemplaren van verkocht. Om cliënten beter te kunnen begeleiden schreef De Neef nu speciaal voor therapeuten Negatief zelfbeeld behandelen, met handige tips, concrete voorbeelden en een draaiboek voor groepstrainingen.

  Behandeling van een negatief zelfbeeld
  Uit onderzoek is gebleken dat de zelfhulp meer effect heeft als een therapeut de cliënt erbij begeleidt. Tijdens haar vele trainingen merkte Manja de Neef dat therapeuten een grote behoefte hebben aan concrete voorbeelden om hun clienten te begeleiden. Daarom schreef ze voor hen Negatief zelfbeeld behandelen. In het boek geeft de auteur specifieke richtlijnen voor de behandeling van een negatief zelfbeeld. Het zijn geen letterlijke voorschriften, maar voorbeelden die in de praktijk toepasbaar zijn. Ze bespreekt waar zij tegen aanliep in haar behandelingen en geeft de oplossingen die zij daarvoor vond. Ook komen thema's aan de orde die de therapeut houvast bieden gedurende de behandeling.

  Voor wie is Negatief zelfbeeld behandelen?
  Dit boek is bedoeld voor therapeuten, coaches en begeleiders. Het boek is een aanvulling op het protocol dat in Negatief zelfbeeld beschreven is en helpt de therapeut om nog meer uit de begeleide zelfhulp te halen met aanwijzingen, tips en extra oefeningen.

 • 'De schaduw van de zwarte hond is een van die zeldzame werken waar het historische, het existentiële en het persoonlijke samenkomen op een manier waardoor ze elkaar wederzijds versterken.' - Paul Verhaeghe, doctor in de klinische psychologie en hoogleraar aan de Universiteit Gent

  Depressie is een hot issue in Nederland
  Er is steeds meer aandacht voor, in de zorg én in de media. Dankzij campagnes en initiatieven zoals 'Hey, het is oké' en het Depressiegala op Blue Monday is depressie nu beter bespreekbaar dan ooit. Maar hoeveel we er ook over praten, toch hebben we nog amper grip op deze stoornis, aldus filosoof en psycholoog Bert van den Bergh. Hij schreef daarom het boek De schaduw van de zwarte hond. Hierin gaat hij in op de vraag wat er in de ervaring van depressie schuilgaat en welke rol onze cultuur daarbij speelt.

  De rol van onze cultuur bij een depressie
  Hoewel depressie veel voorkomt, tasten we wat betreft de aard en behandeling ervan nog altijd in het duister. Dit komt volgens Van den Bergh omdat de stoornis vooral wordt benaderd als hersenziekte of hersenaandoening. De nadruk wordt daarbij gelegd op onze (neuro)biologische gevoeligheid zonder dat we echt stilstaan bij de maatschappelijke factoren die op deze gevoeligheid inwerken. Nog minder, aldus de auteur, wordt ingegaan op de culturele bronnen van deze impact. Deze blinde vlek in de depressieduiding stelt Van den Bergh in zijn boek centraal, en werpt zo een tegenlicht op het gangbare begrip van deze 'stemmingsstoornis'.  Is depressie een (af)stemmingsstoornis?
  In de culturele context bezien, is depressie geen stemmingsstoornis maar een afstemmingsstoornis, zo betoogt Van den Bergh. De zogeheten 'depressie-epidemie' is het gevolg van een te grote kloof tussen hoe we werkelijk zijn en hoe we ons (moeten) laten zien. Er is te veel, er kan te veel en er moet te veel in onze 'manische' laatmoderne samenleving. Ons gezicht op Facebook moet stralen maar dat is lang niet altijd een reflectie van hoe we ons echt voelen. Er lijkt sprake van 'verplicht optimisme' waardoor er geen ruimte meer is voor de 'melancholie' van weleer. Dit inzicht is cruciaal, als we depressie beter willen begrijpen, behandelen of voorkomen.

  Een must-read voor iedereen die kampt met een depressie
  Bert van den Bergh heeft met De schaduw van de zwarte hond een rijk en fascinerend boek geschreven dat een heel nieuw licht werpt op een fenomeen dat al zo veelvuldig is beschreven. Het is een must-read voor iedereen die kampt met een burn-out, depressie of quarterlifecrisis, voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg en voor iedereen die zich afvraagt waar het huidige massale 'onbehagen in de cultuur' vandaan komt.

 • Wat drijft de mens? Het besef dat we doodgaan. Het voortdurende bewustzijn van de eindigheid van ons leven bepaalt onze gedachten, gevoelens en ons gedrag op vrijwel elk gebied in ons leven, bewust of onbewust. Het zorgt ervoor dat we in dure auto's veel te hard rijden, dat we onszelf knisperend bruin bakken op het strand, dat we schulden maken, ruzie maken met (vermoede) tegenstanders en beroemd willen worden, hoe vluchtig ook, zelfs als we daarvoor yak-urine moeten drinken in een tv-programma als Survivor. De angst voor de dood leidt ons naar destructief gedrag en zal ons, als we die angst niet bewust onder ogen zien, leiden naar het einde der mensheid.
  In zekere zin is deze kennis al van oudsher aanwezig, de filosofen wisten het, de grote schrijvers wisten het, antropologen en sociologen wisten het, en de psychologen ook. Maar Solomon, Greenberg en Pyszczynski, drie professoren in de psychologie, deden er 30 jaar onderzoek naar - om evidence te krijgen voor wat allang duidelijk was. Inmiddels is Terror Management Theory een wetenschappelijk onderbouwde stroming binnen de psychologie. In dit boek beschrijven de auteurs hun onderzoek, en het onderzoek van een groeiende groep wetenschappers en hun conclusies. Het boek is een must-read voor psychologen, psychiaters, filosofen, economen, antropologen, sociologen, maar eigenlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in waarom wij doen wat wij doen.

 • Wat als mindfulness niet werkt?
  Wat doe je als jouw mindful opgemerkte emoties niet voorbijdrijven, zoals de bedoeling is, maar gewoon blijven terugkomen? En als het je niet lukt om het mediteren voor mindfulness in het dagelijks leven vol te houden?

  Boeddhistische leer biedt meer dan mindfulness
  Een mindful mens merkt zijn of haar emoties op, en accepteert ze - zonder verzet, zonder oordeel en zonder erop te reageren. Emoties drijven dan als wolkjes aan je voorbij. Maar niet iedereen lukt dit. Wat doe je als je blijft botsen met emoties die in de weg zitten? Gelukkig valt uit de boeddhistische leer meer te halen dan alleen mindfulness. Elementen als vergankelijkheid, ons aangeleerde ego, compassie en onze eigen verantwoordelijkheid voor ons gevoelsleven blijken heel goed bruikbaar als ingang om beter met je diepste gevoelens om te gaan.

  Nuchter boek over emotieregulatie
  Tegen het licht van onze huidige kennis over emoties is Relativeren is ook een kunst een prettig nuchter geschreven boek over emotieregulatie. Wie zijn gevoelsleven wil verbeteren en wil leren op een gezonde, constructieve en bevredigende manier met zijn emoties om te gaan, vindt in dit boek een compleet traject met reflectieopdrachten en praktijkoefeningen, met als einddoel een opgeruimd gemoed. Centraal staat het werken met maandthema's en het aanleggen van een eigen hulpgedachtenboek.

 • Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie
  Compassie of mededogen is het vermogen ons betrokken te voelen bij pijn en lijden - van onszelf en van anderen. Het gaat samen met de bereidheid ons in te zetten om dit lijden te verlichten en te voorkomen. Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie en kan dit vermogen verder ontwikkelen en verdiepen met compassietraining.

  Hulpboek met meditatieoefeningen
  Compassie in je leven bevat een compassietraining die bestaat uit acht stappen, met daarbij 28 meditatieoefeningen en werkbladen. Deze volledig herziene editie bevat nieuwe en verbeterde oefeningen en thema's, gebaseerd op recente publicaties en de ervaring van het werken met de Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) training. Het programma is wetenschappelijk onderbouwd en geïnspireerd door het werk van onder meer Paul Gilbert, Barbara Fredrickson, Christopher Germer en Kristin Neff.

  'Hun boek leidt ons door het landschap van ons dagelijkse leven en biedt nieuwe perspectieven. Het nodigt ons uit eerst te lezen, dan te reflecteren en dan te oefenen. [...] In diepe dankbaarheid aan Frits en Erik voor al hun werk, kan ik je dit boek van harte aanbevelen. - Mark Williams, Emeritus Hoogleraar Klinische Psychologie en mede-ontwikkelaar van het MBCT-programma, Oxford Universiteit, Verenigd Koninkrijk

 • Mindfulness voor een betere communicatie
  Communicatie en verbinding zijn van levensbelang, en dankzij ons complexe brein zijn we hier doorgaans goed in. Toch verloopt communicatie lang niet altijd adequaat. Ons brein is eigenlijk (nog) niet geschikt voor de constante stroom aan informatie waaraan het wordt blootgesteld. Instinctief reageren is soms de beste optie, zoals wegspringen als er een auto aankomt. Mindfulness helpt ons dan niet. Maar in andere situaties, zoals een vergadering, kunnen dezelfde instinctieve stressreacties het rationele brein overheersen en ervoor zorgen dat we angstig of boos reageren. Dan komt mindfulness goed van pas.

  Communicatiemethoden voor mindful communiceren
  In De kunst van mindful communiceren presenteren Frits Koster en Jetty Heynekamp, tezamen met een keur aan experts, zes communicatiemethoden waarin mindfulness impliciet of expliciet een rol speelt. Onder andere Geweldloze Communicatie, Deep Listening en Interpersoonlijke Mindfulness komen aan de orde. Deze communicatiemethoden kunnen goed geïmplementeerd worden in organisaties zoals de (geestelijke) gezondheidszorg of het onderwijs en zijn geschikt voor iedereen die met mensen werkt, of die geïnteresseerd is in mindful communiceren.

  Bijdragende auteurs: Sietske de Haan, Erik van den Brink, Esther Hasselman, Edel Maex, Chantal Bergers, Rosamund Oliver, Heleen Wadman, Olaf Galisch en Kwok Wong.

empty