Aspekt B.V., Uitgeverij

 • Van Ezra tot Herzl beschrijft de ongeveer 2400 jaar durende geschiedenis van het Joodse volk, vanaf de priester en Schriftgeleerde Ezra bij de aanvang van de zogenaamde tweede tempelperiode, tot aan het begin van de twintigste eeuw bij het optreden van Theodor Herzl, de grondlegger van het politiek zionisme en daarmee van de staat Israël.

  Na de bijna vijf eeuwen durende tweede tempelperiode onder vreemde heersers, heeft het Joodse volk bijna 2000 jaar te midden van andere volkeren in ballingschap geleefd.
  In vier delen wordt een chronologisch overzicht gegeven van het voortbestaan en het overleven van dit volk, ondanks de vele vervolgingen, en van zijn bijzondere religieuze stromingen, zoals kabbalisme, chassidisme en verschillende vormen van reform-jodendom.

  Dr. Sam Bos, geboren in 1922 in een traditionele Joodse familie in Amsterdam, was na de oorlog de enige overlevende van zijn gezin. Na zijn pensionering als kinderarts, heeft hij aan de Universiteit van Leiden Semitische talen en Judaïca gestudeerd en verwierf zo een diepere kennis over de geschiedenis van het Joodse volk. Als docent aan het Joods Studiecentrum te Leiden gaf hij jarenlang cursussen over deze geschiedenis. De inhoud van die cursussen heeft hij nu tot dit boek verwerkt.

 • Voor veel mensen is het werk van de Criminele Inlichtingen Eenheid een onbekend terrein. Doordat er allerlei ideeën en beelden zijn over het specialistische werk van de CIE, die binnen de politieorganisatie als een bijna zelfstandige afdeling opereert, blijft er altijd iets geheimzinnigs rond deze eenheid hangen. Een inlichtingendienst die vaak heimelijk en gesloten te werk gaat. En dat is bijzonder, want hoewel de CIE geregeld in het nieuws is geweest en in de meest spraakmakende zaken tekst en uitleg heeft moeten geven, blijft die zweem van geheimzinnigheid rond zijn werk bestaan. In dit boek neemt de auteur u mee in de vraagstukken waarmee deze eenheid wordt geconfronteerd en zal daarmee inzicht verschaffen in het werk van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Hij belicht de vele facetten van het CIE-werk zoals die van de Chinese triades, de onderling strijdende motorgangs, de Turkse maffia, de kroongetuige en de vele liquidaties binnen de Nederlandse netwerken. De auteur geeft u letterlijk een kijkje achter de schermen.

 • F*cking blauw

  Gerard Mak

  De druk op de politie wordt steeds groter. In onzekere tijden, met bijvoorbeeld terreurdreigingen, jihadisten, liquidaties, corruptieschandalen, het lekken van informatie of zelfs het aanhouden van personen, die met een politiekogels worden gestopt, neemt de kritiek alsmaar toe.
  We geloven in de politie. Maar wanneer houdt dat geloof op? Hoeveel fouten kunnen ze nog maken? Het imago is tanende. Ze krijgen harde klappen en weinig respect.

  De agenten Frits Burghols en Sem Leenstra werken geruime tijd in de binnenstad van Amsterdam en bewijzen het tegendeel. Hun werk bestaat niet altijd uit boeven vangen of bonnen schrijven. Ze laten met hun verhalen, de andere kant zien van hun werk. De menselijke kant, met een vleugje humor.
  /> Waargebeurde verhalen met smeuïge details. Rauw, eerlijk en gevoel voor sfeer.
  Want voor een Amsterdamse smeris is geen dag hetzelfde.

 • WARME WAARGEBEURDE POLITIEVERHALEN
  De vorming van de Nationale Politie gaat gepaard met grote problemen. De kritiek neemt met de dag toe en zelfs de top moet nu erkennen dat het allemaal te hoog gegrepen was. Zo hangt het personeelsplan van de reorganisatie als het zwaard van Damocles boven de politiemedewerkers. Niets is meer zeker. Functies kunnen wijzigen, opgeheven worden of men kan worden herplaatst. Al dan niet tegen de zin van de medewerker. Politiemedewerkers staan onder zware druk. Er zou meer politie op straat komen, het zou minder bureaucratisch gaan, met betere samenwerking en minder papierwerk.
  Ondertussen lijken de agenten cynisch en stuurloos. Maar niets is minder waar.
  De agenten Frits Burghols en Sem Leenstra zijn twee politieagenten, die niets met de reorganisatie te maken willen hebben. Ze werken in de binnenstad van Amsterdam en steken nog geregeld de handen uit de mouwen. Beiden zijn verknocht aan het politiewerk en aan hun stad, aan haar inwoners, de passanten en malloten. Ze kennen hun pappenheimers als geen ander en zijn in hun werk creatief genoeg om zelf de meest gekke problemen op te kunnen lossen. Gewoon, agenten van de straat.
  Met hun verhalen belichten ze de alledaagse incidenten, ontroerende ontmoetingen, menselijk leed, kleine en grote criminaliteit.
  Het gaat om de rauwe en eerlijke realiteit van alledag in een grote stad, het dagelijks werk van wijkgebonden politiemensen. Waargebeurde verhalen die met veel gevoel voor humor en ironie geschreven zijn.

 • Tussen 1995 en 1997 werd de auteur door een geheime bron binnen de CIA herhaaldelijk en indringend gewaarschuwd voor de kwalijke rol die Osama bin Laden in internationale terreurnetwerken speelde. Maar eind september 1997 kwam er plotseling en definitief een einde aan alle contacten met deze bron.
  De oorlog tegen terreur is eigenlijk al in 1998 onder president Bill Clinton begonnen, toen geprobeerd werd bin Laden, die toen in Afghanistan zat, met kruisraketten uit te schakelen. Na de aanslagen van 11 september 2001 werd de geheime oorlog tegen radicale moslims geïntensiveerd. Er kwamen detentie- en verhoorcentra en er werden terreurverdachten ontvoerd. De rol van de CIA daarbij was zeker niet altijd even fraai.
  Aan de andere kant kon de CIA Bin Laden opsporen, mede dankzij informatie uit verhoren die in de buurt van marteling kwamen. Bin Laden was eind 2001 naar Pakistan gevlucht en kon daar pas in 2011 worden uitgeschakeld. Dankzij een uiterst geheim afluisterprogramma konden bovendien nieuwe aanslagen worden voorkomen.
  In maart 2003 viel president George Bush Irak binnen. Die inval was niet terecht. CIA-chef George Tenet was met onbetrouwbare informatie over Iraakse massavernietigingswapens gekomen. Maar binnen de CIA waren er ook tegenstanders van die oorlog. Zij vreesden terecht dat de inval in Irak de geheime oorlog tegen terreur juist zou bemoeilijken. Irak werd een trekpleister voor al-Qaida en andere gevaarlijke groepen zoals ISIS.
  In 2007 waarschuwde de Israëlische geheime dienst de CIA dat Syrië met hulp van Noord-Korea bij Deir ez-Zor een kernreactor bouwde. Maar president Bush weigerde die reactor te bombarderen, dus deden de Israëli's dat zelf. Later zou dit gebied in handen van ISIS komen.

  Tussen 2007 en 2017 werden, dankzij tips van Amerikaanse inlichtingendiensten, in Europa meerdere aanslagen verhinderd.

 • Er waart een spook door het Westen, niet dat van het communisme, maar van het cultuurmarxisme. Het communisme is dood, het cultuurmarxisme
  springlevend. Cultuurmarxisme is een term waarmee critici bepaalde onderdelen van de linkse politieke agenda aanduiden en afwijzen. Volgens de critici zou het marxisme weliswaar zijn verslagen, maar is het als een Phoenix uit zijn as herrezen in een andere vorm. Marxisten hebben de preoccupatie met de materiële (sociaaleconomische( omstandigheden verlaten en zich gericht op de cultuur. De arbeider (het proletariaat) 'als troetelkind van linkse intellectuelen' heeft plaats gemaakt voor nieuwe verworpenen der aarde (Fanon(. Het heeft geleid tot een soms absurde zoektocht naar ''nieuwe zieligheid''.
  Of doet dit onrecht aan de ernst van de situatie? Is wellicht meer te zeggen voor cultuurmarxisme dan we zouden denken? Is het niet gewoon juist dat de arbeider zich heeft geëmancipeerd en staan nu nieuwe groepen in de wachtrij die onze aandacht en zorg verdienen? Hebben de critici van het cultuurmarxisme het niet gewoon bij het verkeerde eind?

 • Er bestaan verschillende biografieën over Erich Ludendorff. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze stoppen bij het jaar 1918, het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit is onterecht. Ludendorff ontwikkelde zich gedurende de piek van zijn lange carrière, tussen 1915 en grofweg 1925, tot de sterkste man op 'rechts'. Dus ook de jaren na de oorlog waren van groot belang. Hij was niet alleen een belangrijke veldheer die met Paul von Hindenburg het opperbevel voerde dat Duitsland militair de facto leidde na het ontslag van generaal Von Falkenhayn, maar hij was ook de belangrijkste intrigant tegen de Republiek van Weimar na de Eerste Wereldoorlog. Hij werkte direct samen met de moordenaars van Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg, hij stond dicht bij de moordenaars op Walter Rathenau, hij was voorman in twee staatsgreeppogingen, de Kapp-putsch en de Feldherrnhalleputsch en hij pacteerde bijna opnieuw, ditmaal tegen Hitler, in 1935.

  Ludendorff was tevens uitgever en verspreider van smaadschriften van ongekende felheid, zoals de Protocollen van de wijzen van Sion, waarmee hij het humus schiep waaruit de holocaust kon ontstaan en bovendien was hij een ongekende complotdenker. Hij onderhandelde al in de beruchte Wannseevila met de Duitse regering 17 jaar voordat daar tot de 'Endlösung' besloten werd, en in zijn huis werd de fataalste vriendschap van de 20ste eeuw gesloten: die tussen Heinrich Himmler en Auschwitz-commandant Rudolf Höss. Koppelen we daar zijn rol aan bij de communistische revolutie en de geblindeerde trein waarmee Lenin vanuit Zwitserland naar St. Petersburg reisde, dan is het beeld van deze man al heel wat veelzijdiger dan alleen de veldheer zoals de geschiedenis hem kent.

  Dr. Perry Pierik verdiepte zich lange tijd in het leven van deze omstreden man, wiens invloed nog nauwelijks begrepen wordt. Hitler dook niet uit het niets op in 1933. De zogenaamde 'missing years' van de 'Führer' waren in werkelijkheid het dictaat van
  Erich Ludendorff. Pierik schreef en redigeerde talloze boeken over de Eerste- en Tweede Wereldoorlog.

 • Wanneer Eva naar Amsterdam vertrekt voor een reünieweekend met oud studievrienden, kan ze niet voorzien dat haar leven drastisch gaat veranderen.

  Ongewild komt ze terecht in een wereld van bedreigingen en chantages. Langzaam komt haar psychiatrisch verleden om de hoek kijken en verliest ze haar realiteitszin.

  Lukt het haar om te ontsnappen uit de wereld waarin ze is terechtgekomen?

  `Rensen stelt haar vlotte schrijfstijl ten dienste van een spannende en zeer geloofwaardige roman waarin niets is wat het lijkt'
  - Hanneke Tinor-Centi

 • Antwerpen was het symbool van een onneembare vesting. Na een strijd van enkele maanden veroveren Duitse troepen echter de Belgische stad.

 • On That War

  Luc Vanacker

  `The time of the great debates about the origins of the Great War is over,' German historian Oliver Janz wrote in 2013; but nothing proved less true. German historian Fritz Fischer had already, in the 1960s, caused a `controversy' by attributing to Germany a `substantial' and even a `decisive' share in the outbreak of the war; but his work was only based on German sources. We had to wait till the early 21st century before academic studies appeared about the Russian (in 2011) and the French (in 2015) war aims!
  Only now are we able to create a balanced image of the initial, the continued and the decisive responsibilities for the outbreak of that war. There were many attempts to blame Germany mainly or solely for it: from Article 231 in the Treaty of Versailles to recent encyclopaedia articles. But next to this were dissident voices, who pointed to one-sided or mistaken representations in a century of historiography about the outbreak of the war.
  On that War is one of those voices, based on a years' long reading of the relevant studies in German, English, French and Dutch. It is an international and comparative approach to the subject that has been neglected too often up till now. In doing so it becomes clear why French President Poincaré called his dog `Bismarck'. And a lot more...

  Luc Vanacker (b. 1953), who taught history at Ypres, specialises in the Great War, in particular in the responsibilities for its outbreak, and in the non-occupied parts of Belgium and Northern France. He has already published on these subjects in books (including The British on the Belgian Coast) and in articles (for Stand To! and Cross & Cockade).

 • Erika Mann (1905-1969) en Klaus, (1906-1949) waren in hun tijd
  de beroemde kinderen van de grote auteur en Nobelprijswinnaar
  Thomas Mann. Erika maakte naam als actrice, journaliste en
  kinderboekenschrijfster. Ze werd de drijvende kracht achter Die
  Pfeffermühle, het politiek-satirische cabaret dat ook in de jaren '30 in Nederland volle zalen trok. Klaus was een bekende naam in de literaire wereld van die dagen.
  Hij debuteerde op achttienjarige leeftijd en schreef daarna vele romans, essays en toneelstukken. Beroemd werd hij door onder meer Der Vulkan, Der Wendepunkt, zijn autobiografie en Mephisto, een roman die werd verfilmd.
  Over hun carrière lag echter de schaduw van de tijd. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak waren ze kinderen en tijdens de grote wereldcrisis stonden ze nog maar net op eigen benen.
  Kort na de première van Die Pfe ermühle in januari 1933, kwam Hitler aan de macht. Ze moesten - zevenentwintig en achtentwintig jaar oud - uit Duitsland vluchten. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog stond hun leven in het teken van verzet tegen het nazisme en later vonden ze in Duitsland geen thuisbasis meer. Het leven van Klaus eindigde tragisch door zijn zelfmoord op 21 mei 1949 in Cannes.
  Leven langs de Bühne beschrijft het leven van Erika en Klaus Mann, die in een uiterst moeilijke en politiek beladen periode hun weg moesten zien te vinden.
  Margreet den Buurman, (Den Haag, 1953), publiceerde eerder een biografie over Thomas Mann en een biografie over zijn broer Heinrich. Ook schreef zij een monografie over Lübeck, de geboortestad van Thomas en Heinrich Mann, waar ze veel inspiratie aan ontleenden.

 • Als Resi door haar vriend wordt uitgenodigd
  voor een duikcursus op Curaçao, verandert
  dat haar hele leven. Ze wordt verliefd op
  haar duikleraar en komt door hem in aanraking
  met de duistere onderwereld van het eiland. Als
  haar duiker plotseling verdwijnt, start ze een
  zoektocht die haar echter diep in de problemen
  brengt. Wat begon als een vrolijke vakantie, slaat
  om in een gruwelijke nachtmerrie.

 • Las lang in oude dagboeken uit de Klaus Heuser-periode, toen een gelukkige minnaar. Het mooiste en ontroerendste afscheid in München, toen ik voor het eerst "de sprong in het droomachtige" deed en zijn slaap tegen de mijne legde. Nu ja - geleefd en liefgehad. Donkere ogen, de tranen voor mij vergoten, geliefde lippen die ik kuste - het was er, ook ik heb het gehad, ik zal het mezelf kunnen zeggen als ik sterf.

  Op 20 februari 1942 memoreerde Thomas Mann in zijn dagboek de korte passie die bij hem in augustus 1927 opvlamde voor Klaus Heuser, een jongen van zeventien. Pas toen in 1975 zijn dagboeken werden gepubliceerd kwam aan het licht dat hij een geheim met zich meedroeg: een nooit tot wasdom gekomen homoseksueel verlangen erkende hij op latere leeftijd als een tragedie in zijn leven. Het roept de vraag op hoe hij zich verhield tot de vrouwen die hij toeliet in zijn privédomein.
  Zijn huwelijk van ruim vijftig jaar met Katia Pringsheim werd gekenmerkt door liefdevolle kameraadschap. Zijn dochter Erika was een onmisbare steunpilaar. Zowel privé als zakelijk verbond hij zich met vrouwen van wie hij wist of voelde dat ze hem vrij konden laten in een eigen domein. Zijn gespletenheid voor wat betreft zijn voorkeuren reserveerde hij voor zijn schrijftafel. Voor de vrouwen in zijn directe omgeving bleef hij een 'eeuwige Tristan' - een man die begeerlijk kon zijn, maar met een onuitgesproken verbod op volledige overgave.

 • De Grote oorlog, Kroniek 1914 - 1918 is de serie in Nederland en Vlaanderen waarin wordt stilgestaan bij de geschiedschrijving over de Eerste Wereldoorlog. In dit deel weer elf interessante essays, waaronder een uitvoerige analyse van hoe de Nederlandse dagbladen verslag deden over de slag aan de Somme in 1916. En een geannoteerd dagboek van een jong Duits meisje in Metz, dat het erg moeilijk heeft met de Frans-Duitse tegenstellingen.

  Met grote regelmaat verschijnen de deken van de serie De Grote oorlog, kroniek 1914 - 1918. In samenwerking met de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog worden keer op keer van voornamelijk Nederlandse en Vlaamse auteurs het beste werk over de Eerste Wereldoorlog verzameld en gebundeld. De delen laten zich los van elkaar lezen en bestrijken een breed terrein van de oorlog. Zowel militaria, politiek, diplomatie en internationale verhoudingen komen aan bod, als ook sociologisch onderzoek. Inmiddels is deze reeks een klein monument geworden voor dit conflict. Dit nummer verschijnt in de herdenkingsjaren.

 • Harry S. Truman (1884 - 1972) was president van de Verenigde Staten van 1945 tot 1953. Hij begon zijn leven in de staat Missouri als de zoon van een eenvoudige landbouwer, zonder diploma's. Als oorlogsveteraan lanceerde hij een indrukwekkende politieke carriere, die hem via de senaat en het vicepresidentschap op 12 april 1945 in het Witte Huis zou brengen, na het onverwachte overlijden van Franklin D. Roosevelt. Deze formidable opgang maakte van Truman de verpersoonlijking van de 'American Dream'.

  Trumans krachtige leiderschap als president is van een groot belang geweest. Zijn beslissing om de atoombom tegen Japan in te zetten bezorgde de geallieerden de eindoverwinning. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij de weg vrij voor instellingen als de UNO en de Nationale Veiligheidsraad. De conferentie van Potsdam en de Truman Doctrine hadden een enorme impact op het verloop van de beginnende Koude Oorlog. Het Marshall Plan bezorgde het geruinieerde West-Europa een krachtige heropleving. De staat Israel werd opgericht en meteen door Truman erkend, in China nam Mao de macht over. De oorlog in Korea was een regelrechte botsing tussen het communisme en het kapitalisme. Op binnenlands vlak rond na de demobilisatie een succesvolle reconversie plaats naar een vredeseconomie. Zijn onverwachte herverkiezing in 1948 is nog steeds legendarisch. Truman geldt daarom tegenwoordig als een van de beste en belangrijkste presidenten uit de 20e eeuw.

 • Van 1948 tot 1980 was Juliana, geboren in 1909, koningin der Nederlanden. Hoewel zij in die periode me nigmaal
  zwaar onder vuur kwam te liggen, bleef zij ver zekerd van de toewijding van haar onderdanen. Juliana doorstond alle stormen door een zeldzame combinatie van eigenschappen: ze was moedig, tactloos, trots, trouw en halsstarrig. Haar eenzame jeugd in de kille paleizen van koningin Wilhelmina hadden deze eigenschappen gecultiveerd. Tijdens Juliana's bewind wankelde de Oranjemonarchie enige keren. Maar haar positie was veilig zo lang zij de deugden vertegenwoordigde, die de Nederlanders het hoogste schatten: edelmoedigheid, mededogen, vlijt, vaderlandsliefde en huwelijkstrouw. Toch waren haar laatste jaren ontluiste rend. Van J.G. Kikkert verscheen bij uitgeverij Aspekt een hele reeks titels, waaronder een aantal Oranjebiografi eën, niet alleen
  uit de moderne tijd, maar ook van Willem van Oranje, Maurits en Frederik Hendrik. Van Kikkerts Geheimen van de Oranjes verschenen in 2006 - 2008 vijf delen.

 • Nederlandse communisten hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen
  de nazi's. Ze organiseerden in februari 1941 een staking tegen de Jodenvervolging die uniek was in de geschiedenis.

  De goede reputatie die zij bij de bevrijding nog hadden is daarna echter in korte tijd volledig afgebroken.
  Dit boek beschrijft hoe communisten na de oorlog weer in een isolement terecht kwamen. Hoe politieke partijen
  en vakbonden, door binnenlandse motieven gedreven en in nauwe samenwerking met de geheime dienst, het
  communisme te vuur en te zwaar bestreden. En hoe communisten daarop reageerden met een onvoorwaardelijke
  trouw aan de Sovjet-Unie.

  Een dieptepunt in de verhouding tussen Nederlandse communisten en hun omgeving was begin november 1956.
  De woede over het ingrijpen van het Russische leger in de Hongaarse opstand keerde zich in Nederland rechtstreeks tegen de politieke vrienden van de Sovjet-Unie. Communisten werden bedreigd en gemolesteerd. Hun
  familie moest onderduiken. Overal werden gebouwen vernield.

  De "Hongaarse Furie", de collectieve hysterie die in 1956 in Amsterdam, Utrecht, Hilversum en andere
  plaatsen rondwaarde had een sterk moralistisch karakter en roept vragen op over de politieke tolerantie in
  Nederland die ook vandaag nog actueel zijn.

  Jos van Dijk (1947) is socioloog, voormalig docent in het hbo en bestuurslid van de Stichting tot Beheer van de Archieven van de CPN

 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland tussen de 13.000 en 15.000 kinderen van Duitse militairen geboren. Het leven van deze kinderen stond en staat ook nu nog in het teken van een oorlog die ze nauwelijks hebben meegemaakt. Hun jeugd kenmerkte zich door pesterijen en afwijzing. Dat zij 'verboden' kinderen waren waar niemand op zat te wachten, ontdekten ze vaak pas vele jaren later. Het taboe op de afstamming zorgde naast stigmatisering en stilzwijgen voor een moeizame relatie met hun moeder en dikwijls vergeefse zoektochten naar een onbekende Duitse vader. Veel kinderen weten nu nog steeds niet dat hun vader een Duitse militair was. Over hen die het wel weten gaat dit boek. Een vervolg op Wie geschoren wordt moet stil zitten (2006) van historica Monika Diederichs, waarin de moeders van deze kinderen de hoofdrol speelden.

 • Mag je lachen om de Holocaust? Deze vraag staat centraal in Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? Aan de
  hand van een aantal baanbrekende romans bespreekt Channa Kalmann hoe het gebruik van humor in de Holocaustliteratuur in de loop der jaren is verschoven. Van humor met een agressieve en boosaardige ondertoon in de jaren direct na de oorlog, naar vlammende satire in onze huidige tijd. Mijn God, waarom hebt Gij ons niet verlaten? geeft een staalkaart van ongeveer 65 jaar Holocaustproza. Het is geen pleidooi om te lachen om de Holocaust, maar wel om humor serieus te nemen. Humor tast sociale en morele grenzen af, kan taboes doorbreken, pijnlijke onderwerpen aansnijden en als uitlaatklep dienen. Kalmann concludeert dat humor zeer goed kan werken in literatuur over de Holocaust, zolang deze maar stil valt voor de daadwerkelijke vernietiging van de joden. De Holocaust zelf staat geen lachen toe.

  Channa Kalmann (1975) is literatuurwetenschapper, (eind)redacteur, publicist en literair recensent. In 2010 verscheen van haar hand Nooit iets cadeau gekregen, waarin zij succesvolle mensen uit een Amersfoortse arbeidersbuurt portretteert.

 • ondanks hun ogenschijnlijk paradijselijke geaardheid is de tragiek van verre eilanden onontkoombaar. Orkanen, schipbreuken, gestrande bannelingen en piraten vormden hun geschiedenis. De aandachtige lezer huivert, maar is ook gefascineerd.

  Het ongrijpbare van afgelegen eilanden
  Schatgraven op Cocoseiland
  Sint Helena en Napoleon
  St.Kilda
  Selkirks eiland
  Een wilde uit Vuurland
  Henderson eiland en de Essex
  Cat eiland en Columbus
  Bantam en de gebroeders De Houtman
  Ceylon en Hansken de olifant
  Nauru
  Kvitoya en Salomon August Andrée, de ballonvaarder
  en andere.

 • Het verhaal begint hier met een keizerin. Die keizerin, Valeria Messalina, voelt zich bedreigd door een koning, maar niet een koning van een werelds rijk maar van een rijk boven de wolken. En hoewel hij al dood is, een afschuwelijke kruisdood gestorven, blijft de angst voor deze Rex Iudaeorum haar plagen. Daarom stuurt ze een wijze man uit naar de landen Iudaea en Galilea om te achterhalen wat dat onaardse koningschap en dat hemelse koninkrijk nog te betekenen hebben. En daarmee wordt het een ander verhaal, het verhaal van de joodse prediker Jezus van Nazareth. De schrijver is taalkundige, romanschrijver, essayist. Bij Aspekt verschenen van hem: De Kinderkruistocht van 1212, (2de druk 2007), Simon Stevin, Wetenschapper in Oorlogstijd 1548-1620 (2007) en De Betekenis van Betekenis, een literaire Zoektocht (2017).

 • `Ik sterf voortijdig, vermoord door een huurmoordenaar in opdracht van de Engelse oligarchie.'

  Deze profetische woorden sprak Napoleon in 1821 in zijn nadagen. Als geen ander weet auteur Paul Dentz de
  sfeer van het meeslepende leven van de keizer te treffen, zoals hij dat ook al eerder deed in Napoleon Bonaparte in Egypte. In de loop van bijna twee eeuwen hebben onnoemelijk veel schrijvers geprobeerd een beeld van hem te vormen en steeds weer blijkt dat facetten van Bonaparte onderbelicht blijven, dat negatieve beoordelingen weer gevolgd worden door grote waardering, dat sarcastische uitspraken teniet worden gedaan door zijn grandioze successen. De geest van Napoleon, zijn ambitie, zijn geloof in de grootsheid van de ziel, zijn tomeloze energie, zijn veelomvattende interesses, zijn macht, de genereusheid, zijn veldheerschap, zijn intuïtie maar ook zijn ongeduld, zijn misstappen en zijn opportunisme vormen een fascinerend conglomeraat dat generatie na generatie zal blijven boeien. Dentz schift, ordent en kiest, opdat wij Nader tot Napoleon komen.

 • Bajour

  Ben Kahmann

  Dit boeiende boek belicht het lot van zigeunerinnen in de tweede wereldoorlog. Het waren niet alleen maar de joden die tot een ongewenst ras werden gerekend maar ook de zigeuners; waaronder de mooie Petruska en haar tante Paula, die moesten vernietigd worden. We volgen hun leven en de aparte manier waarop zij aan hun einde komen. Ook de houding van twee Nederlandse jongemannen wordt nader bekeken. Met name David, een kok uit Hilversum, speelt een opmerkelijke rol. Het verhaal neemt tegen het einde een zeer verrassende wending!

 • PEENEMÜNDE is het waargebeurde verhaal over een piepklein dorpje dat van `de Baas' een order kreeg voor liefst 6000 zeer gevaarlijke raketten. Deze moesten nog volledig uitgevonden en ontwikkeld worden: zo snel mogelijk en in het grootste geheim...! Als dit zou lukken, dan kregen de Duitsers een enorme voorsprong en werden ze waarschijnlijk de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog. Hoe een en ander in zijn werk ging en hoe het uiteindelijk afliep, vertelt dit boeiende boek.

empty