Een onmisbaar boek voor iedereen die de huidige tijd wil begrijpen.
Een week in de bossen in Noorwegen zonder technologie, vormt voor Roland van der Vorst het startpunt van een filosofische zoektocht naar de gevolgen van digitalisering. Technologie verweeft zich in ons dagelijks leven in een niet bij te houden tempo - en dat wordt in de toekomst alleen maar intenser. Hiermee gepaard gaat angst voor het onbekende, voor controleverlies en afhankelijkheid. Wie zijn wij nog zonder technologie?
Van der Vorst neemt de lezer mee op reis - via de studeerkamer, de stad, het strand, de trein en het bos - en in die context worden de effecten van digitalisering op ons leven en denken concreet. Wat volgt is een unieke literaire leeservaring waarin alle clichés over technologie ontweken worden. Van der Vorst biedt een radicaal nieuw en uiteindelijk hoopvol perspectief op het leven in het digitale tijdperk.
`Een van de meest invloedrijke Nederlanders voor de toekomst.' - de Volkskrant
`Van der Vorst laat zich moeilijk definiëren en geldt een beetje als een Geheimtipp.' - De Groene Amsterdammer
- de Volkskrant
- de Morgen
- Knack
- De Standaard
Het begin van alles is een revolutionaire herziening van de geschiedenis van de mensheid. Het neemt je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.
Antropoloog David Graeber en archeoloog David Wengrow tonen aan dat het gangbare verhaal over het ontstaan van de mensheid - denk aan de boeken van Steven Pinker, Jared Diamond en Yuval Noah Harari - niet klopt. Ze beschrijven prehistorische megasteden, onontdekte matriarchaten, landbouwweigeraars en andere verrassende samenlevingen die ons huidige beeld van de geschiedenis onherroepelijk doen kantelen.
Deze internationale bestseller rekent definitief af met oude beperkende mythen die ons wereldbeeld tekortdoen. De geschiedenis laat zien dat ongelijkheid en discriminatie niet ingebakken hoeven te zitten in een complexe samenleving. Als we dit idee loslaten, kunnen we met meer inventiviteit en daadkracht onze huidige samenleving inrichten. Het is hoog tijd voor een nieuwe blik op de mensheid.
'Over dit boek gaan we het nog jaren hebben.' - Rutger Bregman
'Leest als een trein.' - AD
'Een monter vertelde, duizelingwekkend erudiete schatkist.' - De Groene Amsterdammer
'Dit is geen boek. Dit is een intellectueel feestmaal.' - Nassim Nicholas Taleb
'Baanbrekend en brutaal... een opwindende leeservaring.' - The Guardian
'Briljant.' - The Atlantic
'Een radicale herziening van de geschiedenis van de mensheid.' - Rebecca Solnit
'Uptempo en met de potentie om een revolutie te ontketenen.' - The Sunday Times
'Fascinerend, uitdagend en verhelderend.' - Noam Chomsky
'Een krachttoer... Verpulvert de clichés in ons historisch denken.' - Knack
The New York Times Bestseller - BBC History Book of the Year - #1 Der Spiegel Bestseller
Ben jij een sociale stijger? Die kans is groot, want er zijn in Nederland veel mensen die van klasse veranderen. Ongemerkt leggen ze een lange weg af, vol avonturen en hindernissen. Dat brengt hen in een nieuwe wereld met andere sociale codes, maar ook (intellectuele) vrijheid en nieuwe vrienden, al raken ze de band met thuis nooit helemaal kwijt. Sociale stijgers bewegen zich dan ook in twee werelden, waar ze zich meer of minder thuis voelen.
In dit vlot geschreven boek neemt Lenette Schuijt je mee in het traject dat een trans-klasse aflegt en wat hem of haar als mens vormt. Zij put daarbij uit haar eigen levensloop, interviewde tientallen sociale stijgers met hun unieke levensverhalen en verzamelde ervaringsverhalen uit de literatuur. Door een studie van sociologische, filosofische en psychologische analyses van sociale mobiliteit vond ze antwoorden op vele vragen. Wat moeten ze achterlaten en hoe verwerven ze een eigen plek in een ander milieu? Hoe zorgen ze dat ze, terwijl ze de sociale ladder beklimmen, zichzelf blijven? Hoe verandert het contact met hun milieu van afkomst? Wat maakt dat sommigen wel en anderen niet hun milieu verlaten?
Veel mensen realiseren zich niet dat zij een transklasse zijn of getrouwd of bevriend zijn met een sociale stijger. Deze levensverhalen van sociale stijgers laten zien dat klasse nog altijd springlevend is in onze samenleving. Maak kennis met een fascinerend, maar voor velen verborgen fenomeen.
Lenette Schuijt (1959) is auteur van boeken op het gebied van leiderschap en bezieling, zoals Met Ziel en Zakelijkheid (2005), en schreef daarnaast ook een boek over haar moestuin, Met hart en ziel aan tafel (2009) en De Bourgogne. Meer dan wijn & het goede leven (2019). Daarnaast werkt ze voor maatschappelijke organisaties als adviseur, coach en docent. www. lenetteschuijt.nl
`Dit is een boek dat mijn leven heeft veranderd en ik hoop dat het dat ook voor jou zal doen.' - Kate Raworth, econoom en auteur van Donuteconomie
`Het boek `Denken in systemen' leert je in complexe systemen denken en helpt je vervolgens te begrijpen waar in een systeem een ingreep de meeste kans van slagen heeft.' - De Correspondent
De problemen van onze tijd, zoals ziekte, oorlog, armoede en het klimaat, zijn in essentie systeemfouten. Ze kunnen niet opgelost worden door aan één geïsoleerd knopje te draaien, omdat de effecten op het geheel voor ons niet te overzien zijn. Denken vanuit het grotere systeem biedt een uitweg.
Dit is het toegankelijke en cruciale basisboek voor systeemdenken, dat door wetenschappers, docenten en journalisten gezien wordt als een van de belangrijkste boeken om onze samenleving te begrijpen.
In juni 2017 krijgt journalist Ton Damen de diagnose darmkanker. In eerste instantie lijkt het goed operabel, maar al snel blijkt het toch uitgezaaid naar de lymfeklieren. Hij krijgt chemotherapie en gaat intussen door met zijn leven. Gaandeweg worden de medische berichten slechter en verschuift zijn perspectief van curatief naar terminaal. Hij verliest niet alleen zijn gezondheid, maar ook zijn baan en zijn huis. Eind 2022 belandt hij in een hospice. Met liefdevolle familie en vrienden en een proactieve levenshouding wint hij aan kracht, loopt hij het hospice weer uit en leeft hij in 2023 nog altijd.
Hij ziet de afgelopen jaren niet als een gevecht tegen kanker, maar als een morbide gezelschapsspel met onvrijwillige deelname, waarin kanskaarten en dobbelstenen het verloop bepalen en zijn (medische) medespelers handelen op grond van de vakjes waarop hij belandt.
In Het gezelschapsspel Kanker beschrijft Ton Damen zijn ziektegeschiedenis en neemt hij de lezer niet alleen mee naar zijn ziekenhuisbezoeken, maar zelfs de spreekkamer van de artsen in. Het is een persoonlijk én zeer informatief boek waarin Damen probeert de ingewikkelde ziekte kanker te begrijpen.
'Ik zie jou de spreekkamer binnenkomen en ik zie de ziekte. Maar wat voor impact het heeft als je weggaat, dát vind ik waardevol en indrukwekkend om te lezen. Daarom steun ik ook heel erg dit boek.' CHIRURG HENDRIK MARSMAN, OLVG AMSTERDAM, TEGEN TON DAMEN
'Ralien Bekkers is de hoopvolle stem van een nieuwe generatie vrouwen die opkomt voor onze planeet.'
- Marjan Minnesma, oprichter en directeur Urgenda
We staan op een cruciaal punt in de klimaatcrisis en met het oude, mannelijke leiderschap gaan we het niet redden. Ralien Bekkers put uit haar ervaringen bij internationale organisaties, waaronder de VN, om te laten zien dat er iets grondig mis is met het mannelijke machtsmonopolie.
Maar er is hoop. Steeds meer vrouwen en meisjes leiden de duurzame revolutie en werken aan de broodnodige systeemverandering. Zij wijzen volgens Bekkers de weg naar een houdbaar en vreugdevol leven hier op aarde.
Het systeem van technologie heeft de wereld in zijn macht. Behalve tot vooruitgang leidt het tot ontmenselijking en uitbuiting van anderen. Hoe blijf je daarin vrij en autonoom? Uit het systeem stappen is geen optie, volledige onderwerping geen uitweg.
Filosoof Alexandre Lacroix biedt een realistische middenweg. In dit korte en toegankelijke essay toont hij dat we vrij kunnen zijn binnen het systeem door te leven naar onze eigen idealen. Hiermee creëren we niet alleen een betekenisvol leven, maar uiteindelijk ook een betere wereld.
Een urgente boodschap voor de wereld van nu
Oorspronkelijke volken hebben al vaak ervaren hoe het voelt als je leven en leefwijze fundamenteel wordt bedreigd. Maar vandaag de dag wordt elke mens op aarde daarmee geconfronteerd. Pandemieën, extreme weersomstandigheden en enorme bosbranden zijn bepalend voor deze tijd waarin we leven.
Ailton Krenak haalt enkele diepgewortelde westerse ideeën over de mensheid en onze relatie tot de natuur onderuit. Onze wereld staat aan een ecologische en economische afgrond, volgens hem. Daarom stelt hij een verschuiving in ons denken en doen voor die nodig is voor het voortbestaan van de aarde. Het resultaat is een indrukwekkende combinatie van sociale kritiek, milieu- en ecologiestudie, geschiedenis en politiek.
Onderzoekend vermogen is voor (aankomend) hbo-professionals van cruciaal belang om hun beroepsopleiding met succes te kunnen afronden en te kunnen functioneren als wendbare professional. Dit begrip wordt echter door verschillende experts regelmatig anders uitgelegd en dat zorgt voor verwarring. Onderzoekend vermogen in de praktijk biedt hierin houvast.
Dit boek, gebaseerd op de nieuwste inzichten en met concrete voorbeelden uit verschillende vakgebieden, geeft voor het eerst een compleet overzicht van het begrip 'onderzoekend vermogen'. Er wordt integraal ingegaan op de drie elementen van onderzoekend vermogen:
1. Eerst goed verdiepen in de vraag of het probleem;
2. Dan kritisch bestuderen wat anderen hebben gevonden;
3. En daarna als het relevant en nodig is zelf onderzoek doen.
Deze drie centrale componenten worden op overzichtelijke en concrete wijze met elkaar verbonden. Het boek biedt op deze manier houvast bij het toepassen van onderzoekend vermogen om tot beroepsproducten te komen, zowel in de context van een beroepsopleiding als in de praktijk.
Kortom, Onderzoekend vermogen in de praktijk is een uitermate geschikt boek voor aankomende hbo-professionals uit elk vakgebied!
Toenemende bevolkingsgroei, het milieu en armoede, het zijn maar drie onderwerpen die zijn te herleiden tot economie. In dit deel uit de serie Elementaire Deeltjes legt Partha Dasgupta, een wereldwijd erkende autoriteit op het gebied van economie, basisprincipes uit zoals efficiency, kapitaal, duurzaamheid, dynamisch evenwicht, eigendom, marktwerking en publieke goederen.
In dit boekje wordt inzichtelijk gemaakt hoe economische basisprincipes doorwerken in processen die een mensenleven vormgeven. Dasgupta legt uit hoe het probleem van overbevolking ons op regionaal, nationaal en internationaal niveau raakt. Ook laat hij zien dat er in de economie oplossingen zijn voor menselijke problemen en biedt hij handvatten voor het ontwikkelen van beleid op dit punt.
"Geweldige inleiding die wiskundige en statistieke onderzoeksresultaten in recht voor zijn raap proza biedt" - Financial Times
Partha Dasgupta is hoogleraar economie aan de Universiteit van Cambridge en onderzoeker aan het St. Johns College in Cambridge.
MH17 is niet door een Buk-raket neergeschoten.
In de rechtszaak MH17 staan de verkeerde personen terecht.
De rechtszaak MH17 is een herhaling van Louwes en Lucia de B.
Het MH17 Crash Eindrapport door de Onderzoeksraad voor
Veiligheid is een door tunnelvisie of corruptie tot stand
gekomen cover-up.
De officieren van justitie zagen hierdoor hun tunnelvisie
bevestigd en zijn ten hele gedwaald.
Het doel van dit boek: de rechtszaak wordt voortgezet met
andere officieren van justitie en tegen andere verdachten.
We kennen allemaal de opluchting van het ontwaken uit een nachtmerrie. Het besef dat het maar een droom was, neemt meteen de pijn weg van de beproeving die zo reëel leek. Het moment dat we beseffen wie we werkelijk zijn, is als een ontwaken. We worden dan terstond bevrijd van elk lijden. Dit is de belofte van de Gita.
Op weg met de Bhagavad Gita is een uniek handboek om ons leven vorm te geven. Zij bevat de essentie van alles wat we moeten weten om onze ware aard en ons levensdoel te ontdekken. In de inspirerende toelichting worden de geheimen die naar uiteindelijke vrijheid leiden één voor één onthuld. Oorspronkelijke inzichten worden afgewisseld met heldere instructies. Zo kunnen we deze oude wijsheid op verrassende wijze praktisch toepassen in ons dagelijks leven. De Gita is een bijzondere reisgenoot.
De Srimad Bhagavad Gita is als de opgaande zon. Haar heldere stralen dringen door de donkere mist van onwetendheid heen om ons te wekken uit de pijnlijke droom van het leven.
`Naast bomen en bossen zijn bijzondere mensen de hoofdpersonen in De boomgrens. Juist die combinatie maakt het lezen van dit boek heel aantrekkelijk.' - NRC (5 sterren)
De afgelopen 50 jaar krimpen de noordelijke sneeuwbossen in een rap tempo. Hier worden de geologische effecten van klimaatverandering voor het eerst pijnlijk zichtbaar. Ben Rawlence neemt ons mee langs die cruciale grenslijn - van Noorwegen naar Siberië, van Alaska tot Groenland - en combineert een reisverhaal met journalistiek en wetenschap. Hij portretteert 6 boomsoorten, hun mysterieuze werking op de lucht waar wij afhankelijk van zijn, en schetst een verontrustend toekomstbeeld.
Volgens het NRC was De boomgrens een van de beste boeken van het afgelopen jaar.
Dit boek laat je met andere ogen kijken naar wat de klimaatverandering betekent. Is dit de eerste keer dat we zo bang zijn voor wat de toekomst brengt? Nee, zeker niet. De tweede keer dan? Nee. De derde keer? Ook niet.
Waarom zijn we eigenlijk ooit begonnen met de uitstoot van broeikasgassen? Dat deden we om de mensheid een beter leven te geven. Duizenden jaren lang waren we zo goed als weerloos tegen honger, armoede, ziekte, kindersterfte en natuurrampen.
Weten we zeker hoe onze klimaattoekomst eruit gaat zien? Nee. Er is veel meer onzekerheid in de klimaatwetenschap dan algemeen bekend is. Het wordt daarom tijd om een stap naar achteren te zetten en de klimaatcrisis met frisse ogen te bekijken. Na het lezen van dit boek is je blik erop gegarandeerd veranderd.
Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit. Een ander derde draag je zelden. Negen op de tien kleren heb je een jaar lang niet aangeraakt. Je gooit meer kleren weg dan eender welke andere Europese consument en toch blijf je nieuwe kleren kopen. Omdat je het gevoel hebt dat je nieuwe kleren nodig hebt. Omdat je elke ochtend denkt dat je niets hebt om aan te trekken.
Dat wil de mode-industrie je immers doen geloven. Merken introduceren gemiddeld om de zes weken - sommige zelfs elke dag! - een nieuwe collectie. Als tegenreactie hierop besloot journalist Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij ze elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep nam. Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen? Van België en Nederland over Marokko, Indonesië en Ghana tot India en Bangladesh: Sarah neemt je mee op haar zoektocht naar de herkomst en waarde van onze kleding.
Kleerkastvasten is een razend interessant, maar ook confronterend en urgent boek over het gebruiksvoorwerp dat we allemaal op onze huid dragen.
Alle volwassenen hebben en pedagogische opdracht ten aanzien van de kinderen met wie zij te maken hebben. Een
kind hoopt en vertrouwt van nature altijd op een volwassene. Dat ingebouwde biologische vertrouwen van kinderen
verschaft ons als volwassenen de plicht, of de opdracht, naar het goede te streven. Ook leerkrachten hebben te maken met
die vormende zorgtaak. Het kenmerkende van onderwijs is dat die vormende waarde op de vele alledaagse, rommelige
momenten tijdens het lesgeven voorbijkomt. In dit boek zijn 36 dagboekfragmenten van leraren in opleiding gebundeld
die en inkijkje geven in die dagelijkse vormingsmomenten in het basisonderwijs. Daaruit wordt duidelijk dat waarde niet
alleen ontstaat als alles makkelijk gaat. Voor magie, voor een vonk, moet het soms schuren.
De Pedagogische Opdracht is een ode aan de leerkrachten die elke dag een grote bijdrage leveren aan de persoonsvorming van nieuwe generaties. Warm aanbevolen aan leerkrachten in opleiding en iedereen die geinteresseerd is in pedagogiek en het basisonderwijs.
'Svenja Flassphler merkt 'Sensibel' op dat sensibiliteit niet per se hetzelfde is als progressiviteit. Sensibiliteit kan omslaan in regressie en agressiviteit, als ze verabsoluteerd en verheerlijkt wordt. Flassphler pleit ervoor om sensibiliteit gelijk op te laten gaan met weerbaarheid, om de gemeenschap bij elkaar te houden.' Stine Jensen in NRC Handelsblad
In hoeverre kunnen we redelijkerwijs verwachten dat anderen rekening houden met onze gevoelens? Waar we vroeger dankzij morele codes wisten hoe we ons moesten gedragen, lijkt het nu alsof ieder voor zich moet aanvoelen hoe de ander benaderd wil worden.
Svenja Flassphler laat in Sensibel zien hoe ons invoelingsvermogen in de westerse cultuur altijd al een belangrijke rol speelde. Toch is er de afgelopen tijd wel degelijk iets veranderd. Welke wortels heeft onze gevoeligheid en vooral onze overgevoeligheid? En in welke verhouding staan sensibiliteit en weerbaarheid tot elkaar?
HOE VIND JE HET GAT IN DE MARKT?
HOE SPEEL JE IN OP WAT JE KLANTEN WILLEN?
HOE BLIJF JE ZELF GELUKKIG AAN HET HOOFD VAN JE BEDRIJF? Op een dag weet je het gewoon: 'Ik begin een eigen zaak!' Je eigen baas zijn, je eigen droom najagen en in de markt zetten. Maar tussen droom en daad gaapt een grote kloof. Er komt echt wel wat meer bij kijken dan een goed idee en de durf om de sprong te wagen. In Andermans zaken, het succesvolle één-programma, legt Kamal Kharmach de zakelijke pijnpunten bij heel wat (startende) ondernemers bloot. Op een empathische en verhalende manier maakt de kijker de worsteling van ondernemers mee vanop de eerste rij. Concrete vragen of problemen worden aangepakt en veelal opgelost zodat de ondernemers kunnen gaan dromen van een volgende fase in hun bedrijfsvoering. Dit bijbehorende boek is een DIY-gids voor startende ondernemers, geïllustreerd met voorbeelden uit de reeks. Geen moeilijke theorieën, wel heel wat nuttige tips en tricks recht uit de praktijk. De lezer kan met de handige checklists meteen aan de slag. Een must-read voor iedereen die droomt van een eigen zaak!
Hoe word je van een vluchteling een burger? En welke reis leg je dan af? Kiza Magendane, die vluchtte uit Congo naar Nederland, neemt je mee op de reis die hij aflegde. Hij vertelt over de eerste stappen die hij in Nederland zet: over de vrienden die hij maakt, hoe hij de taal leert, zijn eerste sinterklaasgedicht en hoe hij uiteindelijk gaat studeren. Maar hij vraagt zich ook af of hij er wel écht bij mag horen. Eerst voorzichtig, later luider. Om ons duidelijk te maken wat hij bedoelt stelt Magendane Nederland voor als een huis, bewoond door verschillende huisgenoten, die zich op allerlei manieren tot elkaar verhouden. Via het metaforische raam, de tafel en de schermen in het huis analyseert hij wat Nederlanderschap betekent. Hij komt tot de conclusie dat niet alle bewoners van het huis Nederland aan tafel mogen zitten - de plek waar de beslissingen worden gemaakt. Om tot een rechtvaardiger samenleving te komen stelt Magendane daarom voor om met Nederland in therapie te gaan. Als nieuwkomer is hij immers als geen ander in staat zich in een nieuw huis aan te passen. Deze kennis wil hij graag met alle bewoners van het huis Nederland delen.
Kiza Magendane (1992) is in Congo geboren en in 2007 als vluchteling naar Nederland gekomen. Hij heeft in Amsterdam en Antwerpen politicologie gestudeerd en werkt in Den Haag als adviseur op het gebied van internationale samenwerking. Als schrijver en essayist publiceert hij in NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer.
'Kiza Magendane is een jonge denker die volstrekt zijn eigen weg durft te gaan.'
Bas Heijne
De vraagstukken waar scholen voor staan worden steeds complexer. Het is daarom belangrijk dat alle expertise in de school optimaal wordt benut en versterkt. Daarbij verandert het leiderschap in de school en daarmee ook de rol van de schoolleider. Dit boek laat zien hoe schoolleiders met vertrouwen kunnen loslaten, als ze investeren in een cultuur en ondersteunende processen die leiden tot kwaliteit. Het leren van leerlingen én professionals staat centraal.
Kwaliteit door gespreid leiderschap geeft praktische handvatten, modellen en checklists, reflectievragen en tips. Praktijkvoorbeelden van schoolleiders die de omslag hebben gemaakt naar gespreid leiderschap wisselen af met verdiepende hoofdstukken.
Een speciaal hoofdstuk is gewijd aan besturen; hoe zij schoolleiders kunnen ondersteunen bij hun veranderende rol en hoe zij op bestuursniveau expertise benutten en versterken. Het boek laat zien dat het werken aan kwaliteit door gespreid leiderschap het werk van bestuurders, schoolleiders en leraren betekenisvoller en aantrekkelijker maakt.
Het heeft er alle schijn van dat we ons in de overgang naar een nieuw type samenleving bevinden. We multitasken volop. Het hebben van de netwerken, informatie en vaardigheden om dat te kunnen doen bepaalt hoe we communiceren, werken, zorgen en met elkaar samenleven. Dat biedt veel kansen, maar leidt ook tot ongemak, onzekerheid en conflicten. Over de waarde van een diploma en werk. Over het sociale vangnet in ons land. Over wie invloed heeft op politieke besluiten. Enerzijds wordt er voor antwoorden gekeken naar lokale overheden en naar burgers zelf. Anderzijds is de afhankelijkheid van internationale financiële systemen, wereldhandel en Europese samenwerking groot.
Kim Putters volgde de politieke, economische en maatschappelijke betekenis van deze dynamiek tussen 2014 en 2018 voor Het Financieele Dagblad. In Veenbrand analyseert hij de 'smeulende kwesties' in onze samenleving. Wie profiteert van welvaart en vooruitgang? Welke gevolgen heeft toenemende sociale ongelijkheid? Zorgt de duurzaamheidstransitie voor nieuwe sociale scheidslijnen? Hoe krijgen burgers meer invloed op politici en bestuurders?
Kim Putters (1973) is sinds 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en bijzonder hoogleraar beleid en bestuur van de zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is tevens onder meer kroonlid van de SER en vicevoorzitter van het Oranjefonds.
Na de publicatie van haar controversiële debuutroman In de tuin van het beest ontving de Frans-Marokkaanse Leïla Slimani veel reacties van Islamitische vrouwen. Ze besloot naar Marokko te gaan om met vrouwen in verschillendesteden en dorpen te praten over seksualiteit. Over hoe het is binnen een cultuur te leven waar je als vrouw óf maagd óf vrouw-van bent. Buiten het huwelijk mag niets, maar stiekem gebeurt er van alles. Er wordt veel geld verdiend in de prostitutie en met het herstellen van maagdenvliezen. Pornografie is populair maar de seksualiteit van vrouwen wordt ontkend en homoseksualiteit is een zonde. Dit boek laat zien hoe verscheurd een samenleving is waar seks tot leugen wordt gemaakt.
Mensen zijn gewend dat ze functioneren. Dat je geest of psyche werkt zoals je wilt. Het gaat dan om de "gewone" dagelijkse dingen zoals je inzetten, concentreren, boodschappen doen, werken. Maar, het gaat ook om de grotere dingen, zoals het dagelijks functioneren in de rollen partner, vader/moeder, vriend/vriendin, zoon/dochter, medewerker.
Wanneer mensen niet werken zoals ze gewend zijn, reageren ze zoals ze bij een kapotte stofzuiger zouden doen: ze geven er een klap op, schudden er even aan, vervangen de stofzak, in de hoop "dat hij het weer gaat doen". Of ze maken verwijten naar een ander die de stofzuiger heeft ingezet voor te grof werk. Het meest efficiënt is de gebruiksaanwijzing erbij te pakken en zo te kijken naar de oorzaak en mogelijk oplossing van het defect.
Op eenzelfde manier gaan mensen dikwijls met zichzelf om wanneer ze niet "werken" zoals ze gewend zijn. Het lukt niet meer om te ontspannen, te genieten en geconcentreerd te werken. Er wordt een snelle oplossing gezocht in de vorm van "jezelf een schop geven", "een avondje uit", "een nachtje vroeg naar bed".
Soms met blijvend, meestal met tijdelijk resultaat. Het kan dan helpen de eigen gebruiksaanwijzing er eens bij te pakken en op die manier te kijken naar de oorzaak en mogelijke oplossing van het probleem. Het kost even wat meer tijd, maar dan is de stap ook gezet in de richting van duurzaam effectief functioneren.
Dit boek geeft mensen handvatten zichzelf aan te sturen naar hun persoonlijke gebruiksaanwijzing. In het kort wordt dit zelfsturing genoemd. De volgende gebruiksaanwijzingen worden beschreven:
- serieuze denker
- impulsieve doener
- innemende (schijn) sterke
- open gevoelige
Het boek geeft houvast om je eigenheid/eigenaardigheden te leren kennen
en te besturen.
Het boek is geschreven door Heiwline Bakker, psycholoog en directeur van Balans & Impuls.
De vragen die ondernemer en financieel expert Jack Cox (1969) stelt in Vlindereconomie: Hoe houdbaar is ons financiële systeem en is ons economisch handelen te vergelijken met het gedrag van een rups die eet en eet zoveel hij kan? Onze Nederlandse levensstijl zorgt ervoor dat we inmiddels al drieënhalve planeet nodig hebben om te voorzien in onze levensbehoeftes. Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we onze aarde op een gezonde en verantwoorde wijze overdragen aan de volgende generatie? Het antwoord vond Cox in de natuur en in de wijsheid van volkeren die leven volgens de oer-wetten van die natuur. Hij vond het ook in de Afrikaanse filosofie van Ubuntu, die stelt dat iedere mens alleen bestaat door anderen.
De analyses van een aantal spraakmakende economen, historici en politici vormden voor Cox de basis van de uitgangspunten voor zijn Vlindereconomie.
Zoals een rups transformeert naar een vlinder, zo zal onze economische denkwijze moeten verschuiven van groei naar ontwikkeling.