Filter
Radio
-
Zeg radio en je zegt Bart van Gogh (1959). Bart ís radio. Voor Top Format, het belangrijkste audiobedrijf van Nederland, de maker van jingles voor o.a. de TROS, Veronica, de AVRO, Sky, Radio 10. En voor honderden zenders in Duitsland, Denemarken, IJsland, Griekenland, tot Wit-Rusland toe. Je zingt ze allemaal mee, nog steeds. Net als muziek zitten de jingles in ons collectieve geheugen. Bart is de Mr. Jingle van Europa. Als dé stem van Sky Radio jaren zelf een vlees¬geworden jingle. Hij bedacht beroemde reclamespots en was in vele ervan te horen, adviseerde radiostations en koos de muziek uit bij zenders: wat draai je wel, wat draai je niet, wat draai je soms.
Het verhaal van Bart van Gogh is het verhaal van een halve eeuw radio in Nederland en ver daarbuiten. Van landpiraten en zeezenders, de omroepen en de commerciëlen die er kwamen. Radio is een drie-eenheid van muziek, presentatie en vormgeving. De muziek en presentatie zijn uitputtend beschreven. De vormgeving nog nooit. Wat maakt jingles goed? Hoe breng je in drie seconden een boodschap over? Hoe kan het dat half Europa ze nog kent? Maak kennis met een bijzondere subcultuur. Met de makers, de zangers, de musici, de studio's en de omroepbazen. Met de herinneringen van NOS-stem Hans Hogendoorn, Ferry Maat, Jeroen van Inkel, Govert van Brakel, Rob van Dam (Marc Jacobs), Rick van Velthuysen, Uunco Cerfontaine en al die anderen die van radio het allerleukste medium wisten te maken.
Naast dit Bart-boek is er een Bart-magazine met unieke audio en video. Kijk op: topformat.nl/bartmagazine -
De hoogtepunten uit 100 jaar radiogeschiedenis Journalist Ng Sauw Tjhoi doorspitte maandenlang het rijke Vlaamse radioarchief. Hij selecteerde de grappigste anekdotes, ontdekte vergeten parels en pakt uit met markante feiten. Vroeger ging iemand het nieuws fysiek ophalen bij Belga. Met de tram, aangezien de studio aan de Naamse Poort was. Hij plooide ('de pli') de bruine envelop, stak die in zijn binnenzak en nam de tram terug. Was hij wat laat? Geen probleem: de nieuwslezers gingen dan maar wat meeacteren bij de luisterspelen. Met items over legendarische programma's als De Rechtvaardige Rechters, Het Koekoeksnest, Music for life, maar evengoed over pikante radio of verboden popmuziek.