Filter
Talen
Ebooks
Muziek populair
22 eBooks gevonden
-
Journalist Jean-Paul Heck sprak de afgelopen dertig jaar vrijwel alle grootheden uit de rockmuziek over hun crazy rock-'n-roll stories. De mythische wereld van de iconen zoals The Beatles, The Rolling Stones en Amy Winehouse staat bol van verbijsterende en smeuïge verhalen.
Korte verhalen worden afgewisseld met lange stukken waarin Heck de wonderbaarlijke wereld van rock-'n-roll onthult: van de uitvinding van stadium rock door Led Zeppelin en de bijbehorende excessen tot slavendrijvende leden van The Rolling Stones.
Kortom, een waanzinnige voedingsbodem voor crazy stories, om in één ruk uit te lezen. Het boek zit vol met afbeeldingen van kleurrijke, internationale artiesten en is daarmee ook perfect om cadeau te geven. Crazy rock-'n-roll stories verhaalt over alle grote artiesten die de geschiedenis en onze beleving van de rockmuziek hebben bepaald.
`Juist in zijn grappigste anekdotes van rock-'n-rollsterren zit de pijn verstopt.' Leon Verdonschot
`Jean-Paul Heck is in Nederland de journalist met het dikste telefoonboekje vol internationale sterren.' Leo Blokhuis -
In de zomer van 1962 trokken vijf witte Britse jongeren de wereld in met hun 'zwarte Amerikaanse' muziek. Met hun bluesy toon en verwijzingen naar vrouwen, seks en drugs werden ze bestempeld als moreel verderfelijk of boodschappers van de duivel en maakte ze wat van de meest opwindende muziek ooit gemaakt. Maar hoe werden deze ultieme buitenbeentjes het wereldwijde merk dat we nu kennen. Wie waren de slachtoffers en wat zijn de vergeten verhalen?
-
Power in the darkness
Wiebren Rijkeboer
- Uitgeverij Kleine Uil
- Muziekreeks
- 9 April 2022
- 9789493170759
Punk geeft midden jaren zeventig de rockmuziek een enorme impuls. Maar de recht-toe-recht-aan punk blijkt algauw niet meer interessant genoeg. Wat volgt is een stroom aan jonge bands die punk als vertrekpunt nemen en aan de gang gaan met melodie en liedjes; met avontuur en experiment; met folk, psychedelica en The Beatles. Wiebren Rijkeboer heeft deze ontwikkeling - die van postpunk en new wave - op de voet gevolgd. Voor Power in the Darkness heeft Rijkeboer zijn platenkast aan een onderzoek onderworpen, heeft daaruit de in zijn ogen mooiste platen van Britse (en Ierse) band uit de periode 1978-1991 geselecteerd en daar stukken over geschreven. Tezamen geven ze een overzicht van een interessante, avontuurlijke en bovenal onmisbare periode in de rock- en popmuziek.
Aan bod komen bands als The Clash, The Cure, The Police, The Pogues en U2, maar wie herinnert zich nog Doll By Doll, Sad Lovers And Giants, Cowboys International en The Dukes Of Stratosphear? Ook zij maakten mooie platen, het waard opnieuw te bezoeken.
En dat doet Rijkeboer in Power in the Darkness, dat als het ware een uitnodiging is om te lezen en te luisteren. In navolging van Americana Outlaws (2017), De psychedelische sixties (2019) en Rootsrock (2020) voegen Rijkeboer en de kleine Uil een nieuw hoofdstuk toe aan een mooie reeks. -
Avonturiers van de Nederpop
Edwin Hofman
- Kleine Uil, Uitgeverij
- Muziekreeks
- 18 September 2020
- 9789493170285
In Avonturiers van de Nederpop geeft Edwin Hofman het woord aan spraakmakende kopstukken uit de alternatieve Nederpop van de afgelopen decennia. Muzikanten die de Nederlandse pop en rock verrijkten met hun avontuur, creativiteit en lef. Muzikanten die blijvend applaus verdienen. Via persoonlijke ontmoetingen brengt Hofman hun muzikale erfenis uitgebreid voor het voetlicht. Persoonlijke observaties over albums, singles, inspiratiebronnen, het veranderde muzieklandschap en de Nederlandse media. Herinneringen aan tournees, tv-optredens en festivals als Pinkpop en Lowlands.
Of de muziek tot stand kwam in de klassieke bezetting zang, gitaar, bas en drums of via samples, draaitafels of synthesizers; deze muziek prikkelt, inspireert, geeft energie en nodigt uit om verder te kijken, om zelf meer te ontdekken. -
Frits Spits is een van de bekendste radiomakers van Nederland. Generaties jongeren groeiden op met De Avondspits. Uit bijna 400 Nederlandstalige liedjes - zijn persoonlijke canon - selecteerde Spits er 90 voor De Standaards van Spits, inmiddels een eclatant succes. Nu is er De Standaards van Spits II. Net zo bevlogen als in de eerste Standaards schrijft Spits over muziek, over taal, over inhoud, niet zelden gelardeerd met een miniportret van de betreffende artiest en zijn persoonlijke herinneringen.
-
In de zomer van 1988 was het er ineens. Overgewaaid uit de VS werd in de roemruchte Amsterdamse discotheek Roxy voor het eerst housemuziek gedraaid. In Roxy en de houserevolutie reconstrueert muziekjournalist Job de Wit hoe de nieuwe, opzwepende elektronische dansmuziek een uitbarsting van euforie en hedonisme teweegbracht in Nederland.
De Wit sprak met alle Nederlandse hoofdrolspelers uit de pionierstijd van de house. Het resultaat is een opwindend verhaal over een cultuur die niet alleen een stempel heeft gedrukt op de afgelopen vijfentwintig jaar, en inmiddels is uitgegroeid tot een miljoenenindustrie die week in week uit vele duizenden mensen op de been brengt.
`Het lezen van de tekst heeft mij diep geraakt. Het heeft mij ontroerd, geamuseerd en vooral ben ik onder de indruk van de grote verzameling gesprekken en de manier waarop het verhaal is geschreven. - Eddy de Clercq
Job de Wit is journalist en dj te Amsterdam. Hij heeft de afgelopen twintig jaar geschreven voor o.a. Update Magazine, OOR, Nieuwe Revu, Dagblad de Pers, Blend, nrcnext.nl en de VPRO Gids. Hij was hoofdredacteur van State Magazine en DJBroadcast, maakte radioprogrammas voor de VPRO op 3FM, draaide op clubavonden in de Melkweg en Club Up en is vanaf het begin betrokken bij 22tracks.com. Hij is als @JobdeWit te vinden op Twitter.
Dit eBook van RoXY en de houserevolutie zit boordevol links naar besproken personen, locaties en muziek. Ook zijn er verschillende Spotify-playlists die het lezen nog aangenamer maken.
Roxy en de Houserevolutie is een uitgave van FMT Publishing en verscheen eerder in 2008 onder dezelfde titel. -
Frits Spits, een van de bekendste radiomakers van Nederland, verhaalt als nooit tevoren over zijn eigen leven in de muziek en op de radio. Niet voor niets werd hij radiomaker van de 20e eeuw - en inmiddels ook gerenommeerd biograaf van het Nederlandse lied. Zijn eigen leven is dan ook onlosmakelijk verweven met de muziek.
In dit boek neemt hij de lezer mee in een associatieve rondgang door de geschiedenis van het Nederlandse lied waarbij de ene liedtekst herinneringen naar boven brengt en een ander nummer aansluit bij het leven van alledag.
`De stukken van Frits zijn persoonlijk, soms poëtisch, en deskundig.' Nelleke Noordervliet -
In meer dan vijftig stukken beschouwt Wiebren Rijkeboer het rootsrocklandschap van de jaren tachtig en negentig.
In Rootsrock - 53 singer-songwriters in de periode 1980 - 2000 die rocken neemt Rijkeboer de lezer mee naar begin jaren tachtig wanneer het onder zware concurrentie van punk en new wave moeilijke tijden zijn voor vele Amerikaanse singer- songwriters en meer rootsrock-georiënteerde artiesten. Tien jaar later staat het er beslist beter voor met de Amerikanen en hun inmiddels klassiek geworden albums. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan is in het nieuwe millennium de americana en rootsrock een niet meer weg te denken populaire muziekstroming.
Van grote namen die sleutelplaten uitbrachten tot doorbraakplaten van opkomende singer-songwriters; van de enkele Australiër en Brit tot de meer obscure en vergeten singer-songwriters: Rootsrock nodigt uit om te lezen en te gaan luisteren. Met Rootsrock brengt Wiebren Rijkeboer na Americana outlaws (2017) en De psychedelische sixties (2019) opnieuw een significante periode in de popmuziek voor het voetlicht. -
In Vrijdenkers in muziek zoekt Edwin Hofman hoofdrolspelers uit de alternatieve Nederpop van de afgelopen decennia op. Muzikanten die met een eigen geluid en een avontuurlijke instelling de Nederlandse popmuziek van frisse en prikkelende alternatieven voorzagen. Hofman geeft ook ruimte aan drijvende krachten om de muzikanten heen, zoals labeleigenaren en boekers. Via persoonlijke ontmoetingen tekent Hofman de achtergronden op bij de albums, de singles, de podia en media, de tournees en de festivals. Het muziek- en medialandschap van de jaren tachtig is niet meer te vergelijken met dat van jaren twintig van de eenentwintigste eeuw. Wat nooit verandert: vrijdenkers met een open blik, creativiteit, lef en dadendrang blijven onmisbaar voor een levenskrachtig en inspirerend muzieklandschap.
Met onder meer:
Gruppo Sportivo, Spinvis, Div, Mecano, Eton Crop, DJ DNA, Rats on Rafts, Chantal Acda en Personal Trainer -
Frits Spits is een van de bekendste radiomakers van Nederland - generaties jongeren groeiden op met De Avondspits. Voor De Standaards van Spits selecteerde hij 90 van de mooiste Nederlandstalige liedjes. In deze persoonlijke canon van het Nederlandstalige lied schrijft hij over muziek, over taal, over inhoud, veelal gevat in een miniportret van de betreffende artiest en gelardeerd met persoonlijke herinneringen.
Frits Spits, geboren Frits Ritmeester (1948), is neerlandicus. Als radiomaker verwierf hij landelijke bekendheid met De Avondspits, Tijd voor Twee, De Strepen van Spits en De Taalstaat. Hij is winnaar van de Marconi Award (1996), Groenman-taalprijs (1997), Zilveren Reissmicrofoon (1999) en Marconi Oeuvre Award (2008). -
In zijn Nobelprijs-acceptatiespeech zei Bob Dylan dat hij dankbaar was dat zijn songs een plaats hebben gekregen in de levens van vele mensen. Dat is precies wat dit boek laat zien: de Dylan-factor in het leven van 26 bekende Nederlandse en Vlaamse muzikanten, schrijvers, journalisten, kunstenaars, geestelijken van verschillende generaties. De auteur hield gesprekken met onder meer Freek de Jonge, Jan De Smet, Lucky Fonz III, Saskia de Coster, Ernst Jansz, Raymond van het Groenewoud, Diana Ozon, Henk Hofstede, Geert Buelens en Roos Rebergen. Aan de hand van deze dialogen neemt hij de lezer mee in zijn zoektocht naar de vele facetten van Bob Dylan. Daarin schetst hij ook een tijdsbeeld en komen persoonlijke verhalen los. Verder geeft de auteur zijn persoonlijke analyse van Dylans werk. Het resultaat is een caleidoscopisch beeld in tien hoofdstukken van een artiest die het gezicht van de popmuziek bepaalde en nu al klassiek is.
-
De grungebeweging stond nog in de kinderschoenen toen Pearl Jam-zanger Eddie Vedder zijn eerste telefoongesprekken voerde met journalisten in Europa. Na de release van single Alive en debuutalbum Ten ging het keihard met de band. Nog voor de eerste keer dat Pearl Jam in Nederland zou optreden reisde Mark van Schaick als verslaggever van oor naar Seattle voor een ontmoeting met Eddie Vedder. Dankzij dit vroege contact kreeg Mark de band de daaropvolgende jaren nog een handvol keren te spreken, zij het binnen steeds strakkere kaders. De gesprekken tonen het bijzondere groeiproces van de band. Andere bands uit Seattle stegen tot grote hoogten maar doofden ook weer uit. Pearl Jam raakte echter stevig verankerd in de muziekbusiness en groeide uit tot een van de vaste waarden van de Amerikaanse rockmuziek.
Mark sprak met Eddie Vedder en andere leden van Pearl Jam, met Chris Cornell en de rest van Soundgarden, met Layne Staley van Alice in Chains en met een aantal mensen om deze bands heen. Samen schetsen de verhalen een beeld van de kleine, hechte muziekscene waar Seattle in de jaren negentig wereldberoemd om werd. -
Hiphop is in Nederland groter dan ooit.
Met miljoenen YouTubeviews en Spotifystreams is er de afgelopen jaren een nieuwe, ongelooflijk creatieve generatie Nederlandse rappers opgestaan. Grenzen lijken er nauwelijks te zijn.
Rajko Disseldorp volgde de afgelopen twee jaar de tien meest toonaangevende rappers van dit moment. Aan de keukentafel, in de auto onderweg naar optredens en backstage in kleedkamers. Ali B, Typhoon, Fresku, Sticks, Hef, Boef, Ronnie Flex, Sevn Alias, Bokoesam en Ares vertellen openhartig hun verhaal. Over hun jeugd, over ambitie en over wat hiphop voor hen betekent. Het resultaat: tien intrigerende portretten die samen een inhoudelijk en indringend beeld schetsen van hiphop in Nederland. -
In Volgens Willem vertelt Yaël Vinckx over de opkomst van een van Nederlands bekendste poppromoters: Willem Venema. Hij begint met een optreden van Herman Brood bij een Nijmeegse studentenvereniging, voor een paar tientjes. Als hij daarna de Talking Heads naar datzelfde Nijmegen haalt, dichten de mensen hem een voorspellend vermogen toe. Als hij Pinkpop uit de modder trekt, heet hij de `redder van Limburg'. Niet lang daarna kronen ze hem tot `keizer van het clubcircuit' en spreken ze jaloers van `zijn koninkrijk'. En dan zit hij thuis, omdat hij niet meer te handhaven is.
Volgens Willem gaat over popsterren en hoe ze zich áchter de schermen gedragen. Over hoe een hobby een business wordt en een business een industrie. In die industrie doen de aandeelhouders hun intrede, en met hen komen de managers en de juristen. Gezamenlijk verdrijven ze Willem, poppromotor van het eerste uur.
-
Welke apparatuur heb je nodig? Hoe maak je een track? Hoe bouw je een dj-set op? Hoe word je eigenlijk opgemerkt door een label en hoe zit een contract in elkaar? Allemaal vragen die in dit boek uitgebreid beantwoord worden door de belangrijkste spelers uit de dance-industrie. Ze leggen ook uit wat de rol is van managers, publishing companies en rechtenorganisaties als Buma/ Stemra en de allergrootste dj's van de wereld, zoals Armin van Buuren, Hardwell en Martin Garrix, geven tips & tricks over het mixen, remixen en produceren van je eigen tracks.
Start From Scratch is een onmisbare gids voor de beginnende dj/producer. Een uniek, compleet en overzichtelijk handboek dat je klaarstoomt voor de internationale dj-top -
In 2008 werd Armin van
Buuren bij de verkiezingen
van 's werelds beste 100
dj's uitgeroepen tot populairste
dj van de wereld.
Het boek Eén op één volgt
hem in het jaar dat daaraan
voorafging.
Van Buuren wordt gevolgd
tijdens zijn talloze vliegreizen,
optredens en interviewsessies.
Het is de eerste inkijk
in het leven de populairste
dj van het moment. Wat gebeurt
er nu werkelijk buiten
het vele vliegen en alle glitter
& glamour? Hoe is Armin
op nummer 1 gekomen? Aan
het woord komen zijn vrienden,
ouders en manager(s).
Met vele exclusieve foto's. -
Fab! vertelt het leven van Paul McCartney, van zijn vroegste kindertijd tot de gloriedagen van The Beatles. Het laat zien hoe hij opgroeide van Liverpools jochie tot creatief brein van de grootste band aller tijden. Maar het boek behandelt ook meer dan andere biografieën zijn leven en werk daarna. Vanaf de jaren zeventig bleef McCartney een belangwekkend songwriter en muzikant eerst met zijn band Wings, daarna als soloartiest en in samenwerking met andere grootheden uit de popmuziek. Ook werd hij een toonaangevend producer en ondernemer in de muziekindustrie.
Sounes toont ook de achterkant van McCartneys roem. Hij gaat in op zijn onstuimige relaties en de zakelijke conflicten met de andere Beatles, op zijn in de pers breed uitgemeten scheiding van Heather Mills en zijn levensstijl als een van de rijkste mensen ter wereld.
Op basis van talloze interviews en onderzoek van juridische dossiers en openbare archieven schetst Sounes een doorwrocht en genuanceerd beeld van de ware Paul McCartney.
-
In 'Donderweg' blikt Jaap Boots terug op zijn wilde jaren bij de radio. Als VPRO-dj ontmoette hij meer dan duizend muzikanten uit de popmuziek: Nick Cave, Tom Waits, Iggy Pop, Herman Brood, Willy DeVille en Frank Black van de Pixies. Fantastisch in vorm of aan het eind van hun Latijn, nuchter of stoned, sympathiek of arrogant, knettergek dan wel lucide Jaap Boots zag ze allemaal passeren. In hun muziek en levens zag hij zichzelf weerspiegeld.
In `Donderweg vertelt Boots in sprankelende stijl over zijn belevenissen als dj. Beurtelings hilarisch, hectisch en ontroerend. Dit boek is niet alleen een ode aan de radio en de muziek, maar ook het verhaal van de wording van een dj. 'Donderweg' is rock- n-roll.
`Prachtige verhalen van een plaatjesdraaier die geen opsmuk nodig had om boeiende radio te maken. Heerlijk boek. Leo Blokhuis -
Weinig artiesten hebben zo hun stempel weten te drukken op de ontwikkeling van de popmuziek als de dichter-zanger Bob Dylan (1941). Zoals Elvis ons lichaam bevrijdde, zo bevrijdde Bob onze geest, stelde Bruce Springsteen. Dylan (1941) geldt nog altijd als de mystery man van de popmuziek, ook al zijn er inmiddels al vele dikke biografieën over hem verschenen. De zanger met het rafelige, uit duizenden herkenbare stemgeluid. De songschrijver met het even omvangrijke als eigenzinnige oeuvre. Een fenomeen. In de jaren zestig vormde Dylan een eenmansfractie tussen de oprukkende Engelse beatgroepen. Hij was de ongekroonde koning van de folkrock en tegen wil en dank de spreekbuis van de tegencultuur. In die jaren hield hij de vinger aan de pols van de tijd; later keerde hij zich meer van de wereld af. Zijn liedjes appelleren zowel aan het gevoel als aan het verstand en de meeste zijn nauwelijks verouderd.
-
Als Constant Meijers voor het eerst de muziek van Neil Young hoort, heeft hij haar tot op zijn schouders en woont hij in een studentenkamertje in Amsterdam. Hij raakt direct in de ban van de Canadese singer-songwriter en vindt in hem een zielsverwant. De melancholie van zijn muziek, de onzekerheid die uit zijn teksten spreekt, de troostrijke stem: dit alles treft de jonge Constant tot diep in zijn ziel.
Wanneer hij een paar jaar later voor Muziekkrant OOR gaat schrijven, is zijn grootste wens Young te spreken te krijgen. Kort voor een optreden in Londen wordt Meijers opgetrommeld om zeventien flessen tequila van het merk Jose Cuervo Gold, Neils favoriete drank, mee naar Engeland te nemen. De kans om Young te ontmoeten laat hij zich niet ontgaan. Vanaf dat moment ontstaat een bijzondere band tussen de twee mannen.
In Forever Young beschrijft Constant Meijers hoe de muziek van Neil Young verweven raakte met zijn leven en hoe daarin de fan, de criticus en de vriend om voorrang bleven strijden. -
In En zij noemden hem Bono zijn de interviews van 1982 tot heden bijeengebracht. Van de Kamp sprak met Bono over zijn jeugd in Dublin, de Ierse muziekscene in de vroege jaren tachtig en de rol van geloof en politiek als drijfveren voor U2s muziek. Tezamen vormen de gesprekken het verhaal van de geëngageerde schooljongen die een superster werd. Naast de interviews met Bono zijn ook gesprekken opgenomen met mensen om hem heen, zoals gitarist The Edge, collega-artiest en boezemvriend Gavin Friday en fotograaf/ regisseur Anton Corbijn.
Niet eerder verscheen zo'n persoonlijk, intiem portret van Bono. Hij toont zich een rasverteller en een groot en gedreven levenskunstenaar die, ondanks de wereldroem die hem ten deel is gevallen, nooit heeft verloochend waar hij vandaan kwam. -
De historie van de popgroep Bløf laat zich lezen als een spannend jongensboek. Na vallen en opstaan, eigenwijs en op eigen kracht, veroveren Chris Gtte, Paskal Jakobsen, Bas Kennis en Peter Slager in 1998 met hun meeslepende
ballads en gedragen rock de harten van het Nederlandse publiek. De groep is dan al jarenlang, nog met medeoprichter Henk Tjoonk op drums, mateloos populair in Zeeland.
Na drie enerverende jaren slaat het noodlot toe. Op 17 maart 2001 verongelukt Chris Gtte. Bløf moet opnieuw beginnen. Drummer Norman Bonink versterkt de band. Met het album Blauwe ruis weet de nieuwe formatie een indrukwekkende
vorm te vinden om het verlies van haar overleden vriend te verwerken. Het succes van Bløf kent daarna geen maat. Het samen met Counting Crows gemaakte 'Holiday in Spain' staat wekenlang op één. Voor Umoja, het duurste
album uit de Nederlandse popgeschiedenis, speelt Bløf in alle uithoeken van de wereld samen met plaatselijke muzikanten. Het jaarlijks op de Brouwersdam georganiseerde Concert at Sea behoort tot 's lands bekendste popfestivals.
Hier 20 jaar Bløf is het complete en intieme verhaal van een Zeeuwse popgroep die uitgroeit tot de grootste band van Nederland.