• We moeten het even over Poetin hebben

  Mark Galeotti

  • Prometheus
  • 20 Juni 2019

  Wie is de echte Vladimir Poetin? Wat wil hij? En wat zal hij in de toekomst gaan doen?

  Ondanks de miljoenen woorden die er al over Poetins Rusland zijn geschreven, lukt het het Westen nog altijd niet om een van 's werelds machtigste politici, wiens invloed de wereld omspant en wiens macht reikt tot in de zenuwen van ons dagelijks leven, echt te begrijpen.
  In dit compacte boek ontrafelt Mark Galeotti de man achter de mythe. Hij beschrijft de misvattingen die er over Poetin bestaan en legt uit hoe we zijn beslissingen kunnen duiden en zijn volgende stappen beter kunnen inschatten.
  Van Poetins jonge jaren bij de KGB en zijn echte relatie met de Verenigde Staten tot aan zijn visie ten aanzien van Rusland (en de wereld), geeft Galeotti een ongeëvenaard inzicht in de man aan het stuur van de wereldpolitiek. Daarbij maakt hij gebruik van de nieuwste Russische bronnen, waarvan vele tot nu toe niet werden gepubliceerd.

  Mark Galeotti (1965) is werkzaam aan het Institute of International Relations in Praag en verbonden aan het Nederlandse platform Raam op Rusland. Hij is de auteur van het veelgeprezen De Vory. De Russische supermaffia.

  'In minder dan 150 bondige pagina's schetst Galeotti een naargeestig, maar overtuigend portret van de man in het Kremlin en het politieke systeem dat hij domineert.'
  The Times, a Best Book of 2019

  Over De Vory:
  'Er is veel geschreven over de kleptocratie die begin jaren negentig ontstond op de puinhopen van zeventig jaar revolutie, terreur en oorlog in de Sovjet-Unie en de wereldwijde tentakels van het misdaadsyndicaat dat de macht zou hebben overgenomen van de communistische partij. Maar met De Vory van Mark Galeotti is dat syndicaat voor het eerst gedetailleerd geanalyseerd en daarmee ook tot zijn ware proporties teruggebracht.'
  NRC Handelsblad *****

 • De slag om Europa

  Rob de Wijk

  • Balans
  • 2 April 2021

  `Verplichte kost.' - Het Financieele Dagblad
  `Uiterst leesbaar en leerzaam.' - China.nu

  Ooit deelde Europa de lakens uit in de wereld, maar op dit moment wordt het continent van alle kanten belaagd, ook van binnenuit.

  De Chinese president Xi Jinping ziet het continent als een wingewest. Hij is al jaren bezig invloed op de Westelijke Balkan te kopen en probeert de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd en president Poetin voert de druk op om de NAVO te ontwrichten. President Trump maakte het de Russen en Chinezen intussen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en zelf ook de aanval op Europa te openen. Premier Johnson dacht buiten de Europese Unie beter af te zijn en de Hongaarse en Poolse leiders ondermijnen de democratische rechtsstaat. Allemaal menen ze dat een sterke Europese Unie hun ambities in de weg staat.

  Politieke leiders worstelen met een antwoord. De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hebben de uitdaging nog verder vergroot. Kunnen we deze slag om Europa winnen? Kan Biden de schade die Trump aanrichtte repareren? Wordt Nederland vermalen tussen Duitsland en Frankrijk? Blijft de EU een speler in de wereld of wordt het continent de speeltuin van de wereldmachten?

  De dreiging is groot, maar in het fascinerende en verrassend optimistische De slag om Europa laat een van de grootste geopolitieke denkers van deze tijd zien hoe velen hun tanden op Europa stuk bijten.

  Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). In 2019 publiceerde hij De nieuwe wereldorde, dat in korte tijd uitgroeide tot een bestseller.

 • Operatie Raaf

  Geert-Jan Knoops

  • Balans
  • 9 April 2022

  In september 2009 wordt de Nederlandse piloot Julio Poch met medewerking van de Nederlandse overheid gearresteerd in de Spaanse stad Valencia. De Argentijnse justitie verdenkt hem ervan dat hij tijdens het Videla-regime aan dodenvluchten heeft deelgenomen.

  Als strafpleiters Geert-Jan en Carry Knoops zich met hun Argentijnse collega buigen over de verdediging van Poch, komen zij terecht in een lange en sinistere strijd tegen justitie. Gaandeweg ontdekken zij dat de rol van de Nederlandse overheid een heel andere is geweest dan de lezing die naar buiten werd gebracht: Nederland blijkt achter de schermen een geheime operatie te hebben opgezet om Poch buiten Nederland veroordeeld te krijgen. Maar hoe wist men eigenlijk zo zeker dat Poch schuldig was? Waarom deed justitie zoveel moeite om een eigen staatsburger via een achterdeur uit te leveren aan het buitenland? Hoe valt dit te rijmen met de Nederlandse rechtsstaat?

  In deze uiterst spannende reconstructie doen Geert-Jan en Carry Knoops op indringende wijze verslag van de juridische strijd die zij jarenlang zowel achter de schermen als in de rechtszaal voerden. Zij onthullen hoe uiteindelijk Pochs onschuld werd aangetoond en geven inzicht in de opmerkelijke ommekeer die de zaak in september 2021 kreeg. Helder en overtuigend nemen zij de kwalijke rol van de Nederlandse overheid onder de loep. En hoe zit het met dat telefoontje vanuit het Koninklijk Huis?

 • Sigrid Kaag Nieuw

  Sigrid Kaag

  Wilma Kieskamp

  • Prometheus
  • 11 Mei 2022

  In één klap heeft Sigrid Kaag bij de verkiezingen van 2021 haar naam gevestigd. Schijnbaar vanuit het niets werd ze de machtigste vrouw in de politiek. Kaag is de politicus over wie iedereen een mening heeft. Maar wie is zij werkelijk, deze D66-leider en vicepremier? En wat betekent haar belofte van nieuw leiderschap?
  Het verhaal van Sigrid Kaag is dat van een opmerkelijke loopbaan. Van een student uit een lerarengezin die op haar twintigste vertrekt naar Caïro. Die topdiplomaat wordt bij de Verenigde Naties en hard onderhandelt met Assad. Die zich thuis voelt in het Midden-Oosten, ook door haar huwelijk met een Palestijnse man.
  Sinds haar overstap naar de politiek maakt haar felle verdediging van waarden als tolerantie en de rechtsstaat haar geliefd en gehaat. Het verhaal van Sigrid Kaag is ook dat van een vrouw die 'aangaat' als ze persoonlijk onder vuur ligt. En tegelijk zeer pragmatisch kan zijn.
  Dit boek is een portret van de politicus Kaag, die zich eigenzinnig en soms ongrijpbaar een weg baant door politiek Den Haag. Welke gebeurtenissen hebben haar gevormd, hoe denkt zij en wat wil zij bereiken? Zij zocht al vaak de confrontatie met premier Rutte. Brengt zij zelf een andere manier van politiek bedrijven? En vooral: hoe groot zijn de ambities van deze nieuwe schaduwpremier?

  Wilma Kieskamp (1965) is journalist. Sinds 2016 werkt zij voor dagblad Trouw als politiek verslaggever op het Binnenhof. Zij volgde de afgelopen jaren D66 en maakte de opkomst van Sigrid Kaag van dichtbij mee. Eerder werkte ze als chef van de buitenlandredactie en de opinieredactie van Trouw, en als verslaggever bij bijlage De Verdieping.

 • De zeven vinkjes

  Joris Luyendijk

  • Uitgeverij pluim
  • 4 Februari 2022

  Stel: je kunt niet gediscrimineerd worden en je hoeft je nooit ergens aan te passen, omdat iedereen zich altijd aanpast aan jou. Stel dat je vervolgens ook nog de meest prestigieuze opleiding van het land hebt, zodat je ook daarop niet gepakt kunt worden. Dan kun je dus niet weten hoe kwetsbaarheid voelt. Maar omdat je alles mee hebt en niks tegen, is de kans wel maximaal dat je het ver brengt in de samenleving.  Joris Luyendijk behoort tot deze groep van ondiscrimineerbare en sociaal onkwetsbare Nederlanders: een witte autochtone heteroman uit een `goed nest' met aan de muur diploma's van het Gemeentelijk Gymnasium te Hilversum en de Universiteit van Amsterdam.  In De zeven vinkjes probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat doet het met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken? Want op ontzettend veel plekken helemaal bovenin de politiek, de serieuze media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt de baas gespeeld door een man zoals Joris Luyendijk.

 • Al die liefde en woede

  Ianthe Mosselman

  • Atlas contact
  • 25 Maart 2022

  In `Al die liefde en woede' vraagt Ianthe Frances Mosselman zich na de geboorte van haar kind af hoe het komt dat ze naast blijdschap en liefde ook woede voelt. Waar komt die woede vandaan? Betekent het krijgen van een kind niet alleen een verrijking maar ook het verlies van iets? Onbeschroomd eerlijk verkent Mosselman haar tegenstrijdige gevoelens. Het krijgen van een kind heeft haar positie in de maatschappij veranderd. Heel haar leven streefde ze naar zelfstandigheid, maar sinds de geboorte van haar kind ervaart ze een beklemmend besef van afhankelijkheid. Gelijkwaardigheid tussen man en vrouw wordt nog altijd bemoeilijkt door de ideeën en mythen over moederschap. En wat betekent het om zo veel van iemand te houden terwijl het je ook zo veel angst bezorgd? Want de keerzijde van liefde en geluk is de vrees voor verlies ervan.

 • Macht

  Brian Klaas

  • Nieuw amsterdam
  • 31 Maart 2022

  'Een wervelend boek.' Het Financieele Dagblad
  'De Freakonomics van de politicologie.' The Washington Post
  Corrumpeert macht of worden corrumpeerbare mensen door macht aangetrokken? Als jíj een machtspositie zou hebben, zou je dan de verleiding kunnen weerstaan om je zakken te vullen of een tegenstander onschadelijk te maken? Brian Klaas sprak honderden mensen met macht, van de meest integere tot de meest omstreden, onder wie dictators, coupplegers, ceo's, rebellen, sekteleiders en politici.
  Een groot deel van de wereld wordt tegenwoordig gedomineerd door systemen die corrumpeerbare mensen voortbrengen en aantrekken. Politici als Poetin en Trump doen geen enkele moeite hun machtsmisbruik te verhullen, andere personen met macht zijn daar veel geraffineerder in.
  Op basis van zijn uitgebreide onderzoek zet Brian Klaas onze meest basale ideeën over macht op zijn kop. De auteur laat ook zien hoe mensen die deugen de weg naar leiderschapsposities kunnen vinden; hoe macht kan zuiveren in plaats van corrumperen.

 • Vlaanderen, ontwaak! Nieuw

  Vlaanderen, ontwaak!

  Eric Corijn

  • Ertsberg
  • 25 April 2022

  Links heeft in Vlaanderen amper een antwoord klaar op de schaamteloze verrechtsing van politiek en samenleving. Nochtans is de ideologische strijd terug van weggeweest. Na vier decennia neoliberalisme, het 'einde van de geschiedenis' en het beruchte 'there is no alternative' komt er een einde aan de ongebreidelde globalisering.

  Er valt veel puin te ruimen. Het rechtse en extreemrechtse nationalistische spook waart weer door Europa. Ook in Vlaanderen bereiden ze zich voor op een regimeshift. Rechtse en extreemrechtse partijen bouwen daardvoor op een brede conservatieve onderstroom die al sinds het ontstaan van België dominant is in Vlaanderen.

  Eric Corijn analyseert de maatschappelijke processen en de politieke herschikking die het decor vormen voor de schaamteloze verrechtsing van de Vlaamse politiek en samenleving. Vlaanderen, ontwaak! beschrijft ook het zwakke weerwerk van de Vlaamse linkerzijde, en het gebrek aan een progressief alternatief. Corijn roept vol passie op tot een echte breuk met het verleden, met de gezondheids- en klimaatcrisissen als kantelpunt.

 • De Fake News Files

  Maarten Schenk

  • Lannoo
  • 21 Maart 2022

  In 2015 richtte Maarten Schenk samen met een CNN-journalist en een advocaat het Amerikaanse bedrijf Lead Stories op. Ze traceren in real time wat viraal gaat en zoeken uit wat waar is en wat onzin. In dit boek neemt hij ons mee achter de schermen van het fakenieuws: wie verspreidt het, waarom en hoe? We gaan naar San Francisco, Sarajevo, Kaapstad en Houthalen-Helchteren. De figuranten: een Macedonische vrachtwagenchauffeur (met tattoo), een Amerikaanse lefty trol, een Ghanese folkmuzikant en een rits tieners met een internetverbinding. De achtergrond: twee trumpiaanse verkiezingen, BLM, een pandemie en allerlei problemen met radicalisering en terreur. Gelukkig valt er af en toe ook wat te lachen.

 • Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn Nieuw

  'Of je nu een jong koppel bent dat gaat lenen voor een starterswoning, een moeder die haar huis wil schenken aan haar kinderen, of een rentenier die een tweede verblijf aan de kust op het oog heeft; met dit boek maak je de juiste beslissingen voor je gezin én je portefeuille.'
  - Patrick Luysterman en Bart van Opstal Een huis kan een bakstenen spaarboekje zijn. Maar geldt dat ook in tijden van recordinflatie? Blijven de prijzen stijgen? Kan huren interessanter zijn dan kopen? Is een sms'je een bindend bod? Hoe begin je aan een huizenjacht als nieuw samengesteld gezin? Wat met het kluwen aan vergunningen, premies en registratierechten? En blijft een huis überhaupt betaalbaar voor iedereen, ook voor singles? Twee experts ter zake beantwoorden ál je vragen over de huizenmarkt, van het fiscale plaatje tot familiekwesties en al het papierwerk dat erbij komt kijken. Ze gidsen je van je eerste huisbezoek richting sleutels en champagne, met aandacht voor de veranderingen die eraan komen in de bouwsector en de wetgeving.

 • Als het niet meer gaat Nieuw

  Als het niet meer gaat

  Piet Schelling

  • Kokboekencentrum non-fictie
  • 23 April 2022

  Voor wie zich - persoonlijk en beroepsmatig - willen bezinnen op euthanasie, biedt het boek Als het niet meer gaat van Piet Schelling en Ad Nuijten waardevolle informatie. Steeds meer mensen die in God geloven overwegen euthanasie. Maar wat vindt God van een zelfgekozen levenseinde? Schaad je achterblijvers niet met de daad van euthanasie? De auteurs zijn van mening dat de mens zijn einde zelf mag kiezen. Met dit boek helpen zij de lezer om verder na te denken over de zin van het lijden, de aard en het (on)draaglijke daarvan, de vooruitzichten vóór en ná de dood en wat zij voor zichzelf kunnen verantwoorden. Kortom, een boek dat pleidooi voert voor een `goede dood' vanuit het unieke perspectief van dominee en dokter.

 • De fietser op de hei Nieuw

  De fietser op de hei

  Peter J. van Koppen

  • Boom uitgevers den haag
  • 2 Mei 2022

  In augustus 1998 verdween de 11-jarige Nicky Verstappen tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Kort na de vondst van zijn lichaam in een kerstbomenperceel op de hei passeerde een fietser uit Simpelveld. Die fietser, Jos B., werd op 28 januari 2022 door het Hof 's-Hertogenbosch veroordeeld voor het ontvoeren en misbruiken van Nicky met zijn dood tot gevolg. In de jaren daartussen had de politie, na een problematisch begin, met veel inzet en toewijding onderzoek gedaan en bewijs verzameld. Toch komt in het arrest van het hof slechts een klein deel van het bewijs dat het omvangrijke politieonderzoek opleverde aan de orde. In dit boek wordt een analyse gegeven van al het relevante bewijs in de zaak tegen Jos B. en de mogelijke scenario's over hetgeen Nicky is overkomen. Die analyse levert, in het licht van de rechterlijke beslissing, op verschillende punten onverwachte resultaten op.

 • Niran en ik Nieuw

  Niran en ik

  Pinar Akbas

  • Ertsberg
  • 3 Mei 2022

  Buitenstaanders omschrijven Niran en Ada vaak als twee handen op één buik, maar niemand is op de hoogte van de verwijten, de kwetsende woorden en de figuurlijke klappen in het gezicht die ze elkaar over de jaren toedienden.

  Ada voelde zich tijdens het opgroeien opgesloten en benauwd door de immense verantwoordelijkheden die een Turks meisje in Vlaanderen moet dragen. Haar broer hoefde zich geen zorgen moest maken over roddel en achterklap, maar Ada moest een voorbeelddochter zijn. En degelijk huwelijksmateriaal. Ze rebelleerde.

  Niran voelde zich onbegrepen. Want het zijn toch altijd de moeders - de vrouwen - die de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun dochters dragen. Niran besefte dat ze Ada moest redden uit de uitzichtloze poel van tradities en eer. Ze ontwaakte uit een droom, een wereld, waarin ze zich jaren geleden had neergelegd bij de rolpatronen in een patriarchale samenleving die ze onbewust had meegenomen naar haar nieuwe thuis in Vlaanderen.

  Dit is het verhaal van twee sterke vrouwen die niet geloven in een lot, maar in hun eigen veerkracht. Twee vrouwen die de kracht van hun stemmen laten galmen in een wereld die enkel draait voor mannen.

 • Alive and clicking Nieuw

  Alive and clicking

  Rudy Van Belkom

  • Bot uitgevers
  • 25 April 2022

  'De democratie verkeert in crisis', wordt vaak gezegd. Autoritaire leiders zijn wereldwijd in opkomst, democratische rechten staan onder druk en digitale technologieën zorgen voor een verdere afbrokkeling. Volgens experts zou de aanhoudende digitalisering van de samenleving zelfs het einde van de democratie kunnen betekenen. En onze jeugd? Die doet het in de ogen van experts niet veel beter. Generatie Z zou onverschillig, doelloos en apolitiek zijn. Kortom, de democratie is ten dode opgeschreven.

  Maar wat als de democratie veel levendiger is dan we denken?

  Zonder dat we het doorhebben vindt er wereldwijd een democratische revolutie plaats. Niet in de stembureaus, maar op straat én online. Ondanks het feit dat veel jongeren niet geïnteresseerd zijn in politieke partijen, zijn ze enorm betrokken bij politieke kwesties. Denk bijvoorbeeld aan de wereldwijde Klimaatmars en de #BlackLivesMatter beweging. Geen inspraak in de marges, maar invloed op fundamentele onderwerpen.

  Als we de democratie serieus nemen, moeten we deze vormgeven voor de komende generaties. Hoe kunnen we het opbloeiende activisme een plek geven in het politieke systeem? Rudy van Belkom combineert in zijn boek inzichten uit wetenschappelijk onderzoek met inspirerende voorbeelden wereldwijd die de deur openen voor een hoopvolle toekomst.

 • Omarm de chaos

  Jan Rotmans

  • De geus
  • 19 November 2021

  We bevinden ons op een kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid.

  COVID-19. Klimaatverandering. Verlies aan biodiversiteit. Na het laatste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties kan niemand meer wegkijken. De natuur is onze levensader. Als we die bron vernietigen, vernietigen we uiteindelijk onszelf.

  Hoogleraar Jan Rotmans neemt je mee in de manier waarop hij zelf naar de wereld in transitie kijkt. Dat levert een indringend boek op, dat inzicht en overzicht biedt, een hoopvol perspectief schetst voor Nederland en de wereld, en handvatten geeft om zelf in beweging te komen. Rotmans brengt het grote verhaal terug naar het menselijke niveau.

  Transities zijn mensenwerk. Wij kunnen de wereld nog redden en uiteindelijk onszelf. De keuze is aan ons.

 • Remaking justice after sexual violence Nieuw

  Anglais Remaking justice after sexual violence

  Kathleen Daly

  • Boom uitgevers den haag
  • 29 April 2022

  What are effective responses to sexual violence? A global social movement is once again challenging sexual violence in all its settings: where we live, work, study, sleep, play, and pray. As more victims and survivors report to the police, speak out in street protests and online spaces, and disclose to psychologists, inquiries, and the media, they face inept and insensitive criminal and civil justice systems. What is to be done? This anthology provides an answer.

  Kathleen Daly has been writing on crime and justice for four decades, joining empirical inquiry with feminist, critical race, criminological, and socio-legal theories. This anthology of 11 previously published works (1989 to 2020) and two new essays shows the evolution of her ideas on the strengths and limits of conventional, restorative, and innovative justice in response to sexual violence. Daly argues that `what is to be done' is to remake justice as if victims and survivors mattered. This entails blending criminal justice with innovative justice mechanisms and providing a menu of options for victims and admitted offenders within and outside conventional justice.

  About the book series Studies in Restorative Justice:
  Restorative justice offers a unique approach to crime and victimisation and a change of course from the traditional preoccupation with retribution and transgression of rules in the criminal justice system. This book series aspires to highlight the many accomplishments achieved through the use of restorative justice practices in response to crime and social conflict. It is a collection of groundbreaking theoretical essays on the principles, uses and versatility of restorative justice as well as state-of-the-art empirical research into the implementation of restorative justice practices, experiences in these programmes and evaluation of its impact on victim recovery, reoffending and community capacity building. Contributors include established scholars and promising new scholars.

 • Transgenderisme in Bijbels perspectief Nieuw

  Transgenderisme in Bijbels perspectief

  B.A. Zuiddam

  • Erdee media groep - uitgeverij de banier
  • 9 Mei 2022

  Wat is transgenderisme en hoe ga je ermee om als christen? Dit boek geeft een duidelijke handreiking aan ouders, onderwijzers en gemeenten. Wat zegt de Bijbel? Hoe verschilt het denken van onze tijd daarvan? Wat zijn de medische feiten? Wat kunt u praktisch doen als u ermee te maken krijgt? In dit boek komen kenners aan het woord. Ze leggen uit waar transgenderisme vandaan komt, waarom mensen de Bijbel anders lezen dan vroeger, hoe biologische waarheid niet verandert en waarom goed pastoraat met liefde naar mensen kijkt zoals God hen ziet.

 • Anglais The Abstract Police

  • Eleven international publishing
  • 23 Februari 2022

  Over the past ten to fifteen years the police in many Western European countries have undergone a series of profound organisational changes. The police now appear to operate at a greater distance from citizens, they are more impersonal and decontextualized and have become more dependent on digitalised data systems.

  These changes are captured through the concept of the `abstract police' and in this international collection of essays, leading policing scholars use this concept to make sense of contemporary changes to police organisations.

  Drawing on empirical evidence from a wide range of policing contexts, the individual chapters address major questions about current developments in policing:

  How are police organisations being shaped by the social, cultural, technological and political contexts in which they operate?
  How does the concept of the abstract police help understanding of the complex interplay between change and continuity in policing?
  Is the emergence of an abstract police the unintended outcome of processes of rationalization or a deliberate response to the new complexities of late modernity?

 • Drinkt u iets? Nieuw

  Drinkt u iets?

  Myriam Bruyninckx

  • Lannoo
  • 7 Juni 2022

  'Wat is het verschil tussen een probleemdrinker en iemand die graag een glas drinkt? Wij kunnen geen "nee" zeggen eens we begonnen zijn. Het is alsof onze stopknop stuk is. En de gulzigheid!
  Aan het eerste glas nippen we misschien nog elegant, met de pink naar boven, maar daarna kappen we ze achterover. Geleidelijk aan - dat gaat vaak over jaren - verleggen wij onze grens. Een glas wijn bij de maaltijd, dan twee of drie. Waar aanvankelijk de kurk nog op de fles ging, sneuvelt die fles ineens op een avond. En daarna een tweede tijdens het televisiekijken.
  Alcohol wordt deel van onze dagelijkse routine, de roes onze beste vriend.' Maak kennis met Myriam, een ex-alcoholverslaafde therapeute met een missie, en haar cliënt Philip, een carrièrejager én probleemdrinker, wiens succesvolle leven aan een zijden draadje hangt. Word deelgenoot van hun verhaal, kruip in hun hoofd, voel met ze mee wanneer ze vallen en weer opstaan. Drinkt u iets? is een verrassend boek dat leest als een biecht. Ontwapenend eerlijk over verslaving en de weg naar genezing.

 • Het kan anders Nieuw

  Het kan anders

  Edel Maex

  • Lannoo
  • 7 Juni 2022

  Psychiater en zenleraar Edel Maex is een van de pioniers die mindfulness introduceerde in de Lage Landen. Van zijn bestseller Mindfulness. In de maalstroom van je leven werden meer dan 125.000 exemplaren verkocht. Maar nooit eerder vertelde hij zijn persoonlijke verhaal en gaf hij zijn visie op de grote vraagstukken van onze tijd.
  In dit boek, dat tot stand kwam op basis van gesprekken met journalist Joël De Ceulaer, biedt Maex troost en houvast voor mensen die soms worstelen met het leven. Hij vertelt hoe je kunt leren omgaan met lijden. Maar hij praat ook over zijn mens- en wereldbeeld, politiek, religie, #metoo en andere actuele thema's. Maex doet onze visie vaak kantelen, en toont zich een optimist: de mens is geen psychopaat, maar een samenwerker. De eerlijke getuigenis van Maex en zijn doorleefde inzichten tonen aan dat het vaak de moeite loont om de zaken anders te bekijken. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

 • Cijfers kunnen de wereld redden Nieuw

  Cijfers kunnen de wereld redden

  Tim Harford

  • Lannoo
  • 31 Mei 2022

  Statistieken vind je overal. Ze vergezellen ronkende kopteksten, duiken op in gesprekken van alledag, en worden gedeeld op sociale media om meningen kracht bij te zetten. Toch is onze datafobie groter dan ooit, nu nepnieuws en desinformatie welig tieren. Simpelweg door de juiste vragen te stellen en de lezer een spiegel voor te houden, tracht topeconoom Tim Harford ons geloof in cijfers te herstellen. Met een gezonde dosis scepsis en veel humor demonstreert hij wat we kunnen leren van onder andere een meestervervalser, de tabakslobby, en de ontstaansgeschiedenis van Viagra.

 • Het levenseinde in eigen regie Nieuw

  Het levenseinde in eigen regie

  Wim Distelmans

  • Houtekiet
  • 25 Mei 2022

  Wim Distelmans over 20 jaar euthanasiewet, een mijlpaal in de geschiedenis van onze gezondheidszorg
  2002 was een belangrijk jaar op ethisch vlak. In mei werd de euthanasiewet goedgekeurd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers, een maand later volgde de wet op de palliatieve zorg, in augustus werd de wet betreffende de patiëntenrechten gestemd. Drie wetten die de regie ondubbelzinnig bij de patiënt leggen. Mijlpalen in de geschiedenis van onze gezondheidszorg.
  Wim Distelmans was niet alleen een bevoorrechte getuige van de totstandkoming van deze wetten, hij gaf er ook mee de aanzet toe. Sinds 1993 staat hij op de eerste rij in deze emancipatiestrijd. Media wisten hem te vinden wanneer het over euthanasie en palliatieve zorg ging in dit land. Vandaag, twintig jaar later, maakt hij een balans op. Waar staan we? Wat hebben we bereikt? Waar moeten we naartoe? Voor het eerst licht hij zijn persoonlijke parcours toe voor het lezerspubliek.
  Het levenseinde in eigen regie is tegelijk een stand van zaken, een kritische terug- en vooruitblik, én een pleidooi - vertrekkend vanuit blijvende verontwaardiging en een permanente strijd tegen onrecht - voor een gezondheidszorg op maat van de mens, waarbij de patiënt tot op het eind centraal moet staan.

 • Wij zijn met velen

  Sigrid Kaag

  • Prometheus
  • 1 Maart 2022

  Sigrid Kaag is misschien wel de meest besproken politicus van dit moment. De afgelopen jaren groeide ze van nieuwkomer in de politiek uit tot vicepremier en eerste vrouwelijke minister van Financiën.
  Vanaf het moment dat ze in 2017 haar entree maakte in de politiek spreekt ze zich uit. Haar zorgen over het Nederland van nu, over de tegenstellingen tussen mensen en over de polarisatie in de samenleving voeden haar onvermoeibare strijd voor verzoening, voor een land waarin iedereen mee kan doen en mensen respectvol met elkaar samenleven.
  Sigrid Kaag neemt geen blad voor de mond. Waar zij spreekt - in volle zalen, op televisie, online - weet zij mensen te overtuigen. Maar er is ook een keerzijde. Ze wordt dagelijks geconfronteerd met de donkerste kanten van onze samenleving: bedreigingen, online én in haar persoonlijke leven.
  In Wij zijn met velen maken we aan de hand van haar vele lezingen, toespraken en zelfs preken kennis met Sigrid Kaag. Wie is zij? Wat drijft haar? En waar wil zij met Nederland naartoe? Wij zijn met velen geeft je een boeiend inkijkje in de denkwereld van een van de meest inspirerende politici van onze tijd.

 • Een nieuw sociaal contract

  Pieter Omtzigt

  • Prometheus
  • 23 Februari 2021

  Heel lang geloofden we dat Nederland af was. Maar schijn bedriegt. Pieter Omtzigt laat zien dat er in Nederland grote problemen zijn met macht en tegenmacht. De mechanismen van de rechtsstaat functioneren niet goed meer, zoals uit het kinderopvangtoeslagenschandaal is gebleken. Omtzigt pleit vanuit zijn eigen ervaringen in de politiek voor een nieuw sociaal contract.

  Het is nodig om het vertrouwen tussen overheid en burgers te herstellen. Dat is zeker niet eenvoudig. We moeten instituties herbouwen door checks-and-balances te hernieuwen. Het vraagt ook om een andere mentaliteit van de overheid én van de burgers zelf. Er is geen simpele oplossing. Het hele weefsel van de rechtsstaat moet worden onderzocht en gerepareerd. In dit boek doet Omtzigt een aantal voorstellen daartoe.

  Pieter Omtzigt (1974) is sinds 2003 Kamerlid voor het CDA, en zit sinds 2004 in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.
  Dit boek is tot stand gekomen met medewerking van Welmoed Vlieger (1976), filosoof en columnist.

empty