Filter
Genres
- Educatieve uitgaven algemeen
- Kinderboeken algemeen
- Literaire fictie algemeen
- Non-fictie vrije tijd/algemeen
- Reizen algemeen
- Non-fictie informatief/professioneel algemeen
- Theologie algemeen
- Bedrijfskunde algemeen
- Sociale geografie algemeen (636)
- Informatica algemeen (264)
- Exacte wetenschappen/natuurwetenschappen algemeen (175)
- Landbouw en natuurlijke omgeving algemeen (54)
- Technische wetenschappen algemeen (34)
- Aardwetenschappen algemeen (9)
- Geografie van stad en platteland (7)
- Politieke en culturele geografie (7)
- Economische geografie (2)
- Milieugeografie (2)
Uitgevers
- Van Haren Publishing (154)
- Uitgeverij MUS (65)
- Mybestseller.co.uk (31)
- New Scientist (29)
- Brave New Books (28)
- Atlas Contact (26)
- Bookmundo (25)
- Mijnbestseller.nl (25)
- Spectrum (25)
- Lannoo (17)
- Nieuw Amsterdam (14)
- Boom (12)
- Lannoo Campus (12)
- Prometheus (12)
- Fontaine Uitgevers (9)
- SogetiBooks (9)
- Academia Press (7)
- KNNV Uitgeverij (7)
- Pelckmans (6)
- AUP Algemeen (5)
- Ambo (5)
- Anthos (5)
- Van Duuren Informatica (5)
- AUP Wetenschappelijk (4)
- Aeneas Media (4)
- Lias (4)
- Uitgeverij Noordboek (4)
- AnkhHermes, Uitgeverij (3)
- Elikser B.V. Uitgeverij (3)
- Ertsberg (3)
- Nieuwezijds b.v., Uitgeverij (3)
- Obelisk Boeken (3)
- Sweek (3)
- Athenaeum (2)
- Business Contact (2)
- Eburon (2)
- Eleven international publishing (2)
- ExpertBoek (2)
- Kleine Uil business boeken (2)
- Lebowski (2)
- Mazirel Pers (2)
- Prometheus Bert Bakker (2)
- Smithoreous (2)
- Uitgeverij Kleine Uil (2)
- Uitgeverij Pluim (2)
- Universitaire Pers Leuven (2)
- Voor Dummies (2)
- Acco (1)
- Acco uitgeverij (1)
- Arjan Smit (1)
- Aspekt B.V., Uitgeverij (1)
- BV Brenno (1)
- Balans, Uitgeverij (1)
- Bert Bakker (1)
- Bezige Bij b.v., Uitgeverij De (1)
- Boom criminologie (1)
- Bot Uitgevers (1)
- Carrera (1)
- Clou, for Marketing, Inform. en Research BV (1)
- DDMCA (1)
- De Arbeiderspers (1)
- De Banier (1)
- De Bezige Bij (1)
- Duuren Media, Van (1)
- Eburon Elements (1)
- Fontaine (1)
- Futuro Uitgevers (1)
- Gopher (1)
- Haystack, Uitgeverij (1)
- Inform-IT (1)
- JSB (1)
- K.pl Education (1)
- KokBoekencentrum Non-Fictie (1)
- Kosmos Uitgevers (1)
- Leuven University Press (1)
- Lev. (1)
- LusoServer (1)
- Maven Publishing (1)
- NAU Uitgeverij (1)
- Pagina 42 Publishing Partners (1)
- Pearson Benelux B.V. (1)
- Querido Fosfor (1)
- Racine (1)
- Simple Road Books (1)
- Sterck & De Vreese (1)
- Storyland POD (1)
- Sycorax, Uitgeverij (1)
- U2pi BV (1)
- Uitgeverij Link (1)
- Visual Steps B.V. (1)
- Vuurbaak (1)
- Wereldbibliotheek (1)
- nai010 uitgevers/publishers (1)
- www.bordeauxmaths.fr (1)
Formaten
Prijs
Sociale geografie algemeen
-
- 33%
Stephen Hawkings briljante laatste boek – meer dan 200.000 exemplaren verkocht!
De wereldberoemde wetenschapper en bestsellerauteur Stephen Hawking laat ons zijn laatste ideeën over de grootste vragen van het universum na in dit briljante, postuum uitgegeven werk.
• Bestaat er een God?
• Hoe is alles begonnen?
• Is er intelligent leven elders in het heelal?
• Kunnen we de toekomst voorspellen?
• Wat zit er in een zwart gat?
• Zijn tijdreizen mogelijk?
• Zullen we overleven op aarde?
• Moeten we ruimte koloniseren?
• Zal kunstmatige intelligentie slimmer worden dan wij?
• Hoe geven wij de toekomst vorm?
Een breed scala aan onderwerpen, intellectueel stimulerend, enthousiast beargumenteerd en doordrenkt met zijn karakteristieke gevoel voor humor – De antwoorden op de grote vragen is een persoonlijke kijk op de uitdagingen waar we als mensheid voor staan en op de vraag wat de volgende bestemming van onze planeet zal zijn.
De pers over Antwoorden op de grote vragen:
|'Heel bijzonder.' – DWDD
'Het boek biedt een handzaam en toegankelijk overzicht van het denken van de Britse fysicus die beroemd werd met zijn onderzoek aan zwarte gaten.' – Trouw
'Door Hawkings nuchtere toon, zijn enthousiasme en niet te vergeten zijn typisch Britse humor houd je de draad van zijn betoog probleemloos vast.' – Managementboek -
Topinleiding in de evolutie.' NRC over Het verhaal van onze voorouder
Eeuwenlang hebben we meer willen weten over onze voorouders, en een alomvattend en sluitend verhaal over de evolutie willen schrijven. Maar we hebben in het duister getast en gespeculeerd over de ontwikkeling van het leven op aarde. Maar wat als er een manier bestaat om dat beter te kunnen?
In Het DNA van het leven op aarde laat Richard Dawkins zien hoe met dna de evolutie nog beter begrepen en beschreven kan worden. In de toekomst zal een zoloog die een tot nu toe onbekend dier te zien krijgt, diens lichaam en genen kunnen lezen als een gedetailleerde beschrijving van de wereld van zijn voorouders. Zo kan duidelijk worden hoe dieren obstakels hebben overwonnen, zich aan hun omgeving hebben aangepast en oplossingen hebben gevonden voor de problemen van het leven.
De alom geroemde Richard Dawkins schreef een revolutionair boek, dat de deur opent naar het verleden dat genuanceerder en fascinerender is dan we ooit hebben gezien
Over Het verhaal van onze voorouder:
Een loflied op de kracht van de evolutie.' De Standaard
Een van de veelzijdigste beschrijvingen van de evolutie ooit.' Financial Times
-
I made a conscious decision to educate myself upon realizing the influence of Western education on our thinking. Unknowingly, I found myself immersed in the teachings of the occult mystery university. It wasn't until two decades later, while pursuing my bachelor's degree, that I fully comprehended my journey into this realm. I have now mastered the study of ancestral memory and am eager to share this wisdom with the world.
-
Schimmels behoren tot de eerste levensvormen op aarde. De meeste mensen kennen schimmels als bovengrondse paddenstoelen, maar het merendeel van de schimmels leeft ondergronds of zweeft in de lucht, en is daar weer essentieel voor andere levensvormen.
In `Verweven leven' laat Merlin Sheldrake ons de wereld zien vanuit het standpunt van de schimmel. Dat op het eerste gezicht eigenaardige perspectief biedt een prachtige manier om te kijken naar het leven op onze planeet. Met Sheldrake als gids maken we kennis met gist, psychedelica, schimmels die insecten binnendringen, het grootste organisme ter wereld en de complexe netwerken van het `wood wide web'. Hoe meer we te weten komen over schimmels en de rol die ze spelen in de natuur, des te meer wordt ons begrip over leven, het concept individualiteit en zelfs onze opvatting over intelligentie op zijn kop gezet. -
Waarom niemand kwantum begrijpt
Frank Verstraete, Céline Broeckaert
- Lannoo
- 29 Augustus 2023
- 9789401492362
Waarom is gras groen en de hemel blauw? Waarom zak je niet door je stoel en verschrompelt de aarde niet tot een erwt? Wat bepaalt hoe de ultieme computer er zal uitzien? Eén antwoord: kwantum Kwantumfysica geeft ons een begrip van de materie dat zo breed, krachtig en precies is dat vrijwel alle moderne technologie ervan afhangt. Tegelijk is kwantum ongemeen onvatbaar. Geen enkele andere theorie spreekt onze intuïtie zo tegen en heeft tot zoveel controverse geleid. Wiskundeknobbel Frank Verstraete en talenknobbel Céline Broeckaert vertellen in een heldere en speelse stijl het onwaarschijnlijke verhaal van de kwantumfysica. Niet vanuit een ivoren wiskundetoren, maar vanuit het perspectief van de wetenschappers die kwantum grootmaakten.
Hun boodschap: kwantum is moeilijk, maar niet onbegrijpelijk. 'Een heerlijk boek voor al wie geen wiskunde spreekt, maar wel nieuwsgierig is naar de mooiste der theoriën en haar impact op ons leven'
- Barbara Terhal (TU Delft) -
- 33%
'Een van de belangrijkste boeken die ik ooit heb gelezen .' Bill Gates
'Iedereen zou dit boek moeten lezen.' de Volkskrant
Op eenvoudige vragen over wereldwijde trends geven we systematisch de verkeerde antwoorden. In Feitenkennis legt hoogleraar Internationale Gezondheid en wereldfenomeen Hans Rosling uit waarom dit gebeurt. Hij presenteert daarbij tien redenen en komt zo met een radicaal nieuwe verklaring.
Ons probleem is dat we niet weten wat we niet weten, en dat zelfs onze gissingen gebaseerd zijn op vooroordelen. Het blijkt dat onze wereld in een veel betere staat verkeert dan we denken.
Feitenkennis zit boordevol anekdotes, aangrijpende verhalen en Roslings kenmerkende grafieken. Het is een inspirerend, onthullend en essentieel boek dat de manier waarop je de wereld ziet compleet zal veranderen.
'Feitenkennis zorgt ervoor dat je zowel meer realistisch als meer hoopvol naar de wereld kijkt. Een geweldig en belangrijk boek.' Ionica Smeets
'Zijn laatste boek over denkfouten zou iedereen moeten lezen.' Martijn van Calmthout -
De betrouwbaarste bron over desinformatie en pseudowetenschap
'Doe je eigen onderzoek!'
Het lijkt de heilige graal van waarheidsvinding, maar eigen onderzoek eindigt maar al te vaak in onjuiste conclusies, losgezongen wereldbeelden en koddige pseudowetenschap. Waarom spelen mensen zo graag zelf onderzoeker en waarom kan pseudowetenschap online zo welig tieren? Wat zijn veel voorkomende redeneerfouten, waar herken je pseudowetenschap aan en waarom is YouTube geen betrouwbare bron? En hoe zorg je er tot slot voor dat je zelf niet in een desinfofuik belandt?
In dit boek doet wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack (op social media bekend als Sjamadriaan) eigen onderzoek naar al deze vragen. Aan de hand van vele herkenbare voorbeelden stelt hij de verspreiding van desinformatie in Nederland en daarbuiten aan de kaak.
Adriaan ter Braack is wetenschapsjournalist. Na zijn studie Wiskunde en Natuurkunde heeft hij voor verscheidene media geschreven, zoals Quest, VICE en NOS. Het liefst schrijft hij over wetenschap met een kwinkslag en laat hij mensen de wereld op een nieuwe manier zien. Onder het pseudoniem Sjamadriaan weerlegt hij online gezondheidsmythes, analyseert hij pseudowetenschap en stelt hij de verspreiding van desinformatie door influencers, BN’ers en mediamerken aan de kaak. Eerder schreef hij Het universum is een klootzak. -
Een wiskundig raadsel is zowel een genot als een marteling. Het geeft je de gelegenheid om te breinbruisen en te hersenkraken - voor een minuut, een uur of een week. Tegelijkertijd is de frustratie groot als je de oplossing niet vindt.
Een goed raadsel laat je niet meer los. In dit boek presenteert Alex van den Brandhof in twintig hoofdstukken problemen over kabouters die de kleur van hun muts moeten raden - zich houdend aan strikte spelregels. Meestal denk je in eerste instantie: dat kán toch niet! En dan blijkt er toch een geniale oplossing te bestaan.
Het boek is meer dan gewoon een bundel raadsels, vanwege de diepe en onverwachte connecties met wiskunde in de meest pure vorm. Getaltheorie, coderingstheorie, grafentheorie: het zijn maar een paar deelgebieden van de wiskunde die bij de oplossingen van pas komen. Er zijn zelfs raakvlakken met vragen waar wiskundigen nog geen antwoord op hebben.
De kabouterformule is een bron van verwondering. Een uitdaging voor de geest.
Alex van den Brandhof (Amsterdam, 1976) is wetenschapsjournalist met een passie voor wiskunde. Hij schrijft onder meer voor NRC. Eerder verscheen van zijn hand Priemwoestijnen. Ook was hij medeauteur van De Pythagoras Code en De zeven grootste raadsels van de wiskunde. Alex van den Brandhof woont in Haarlem en Bazel, waar hij lesgeeft op een middelbare school. -
Rode reuzen, witte dwergen en zwarte gaten
Govert Schilling
- New Scientist
- Pocket Science
- 7 November 2024
- 9789085711544
Hoewel ze gedurende een mensenleven weinig veranderen, leiden sterren een onstuimig leven. Elke ster is ooit geboren en zal ooit - vaak op spectaculaire wijze - het loodje leggen. In dit boek duikt wetenschapsjournalist Govert Schilling in de veelzijdige levens van de gloeiende gasbollen.
Hoe zijn de allereerste sterren ontstaan? Hoe ziet het leven van onze zon eruit? Waarom exploderen sommige sterren? En hoe verandert een ster in een rode reus, een witte dwerg of een zwart gat?
Naast single sterren bespreekt Schilling de bijzondere levens van dubbelsterren, die soms materie uit hun kompaan zuigen of zo hard op elkaar knallen dat ze de ruimtetijd laten trillen. Tot slot maakt hij een uitstapje naar de meest exotische sterren in het heelal, van snelknipperende 'staafmixerpulsars' tot felflitsende 'magnetars'. -
Hoe komt het dat uit de oerknal een heelal is ontstaan waarin als bij wonder leven mogelijk is? Dit is misschien wel de grootste vraag waarover Stephen Hawking zich het hoofd heeft gebogen tijdens zijn buitengewone leven. Twintig jaar lang werkten Hawking en Thomas Hertog zij aan zij aan een nieuwe theorie van de oerknal die dit raadselachtig leefbare karakter van het heelal kon verklaren. Zij ontdekten een diepere laag van evolutie, verscholen in de prille beginfase van het universum, waarin de natuurwetten zelf leken te veranderen. Materie, krachten en de tijd verdwijnen bij de oerknal. Dit bracht hen op een revolutionair idee: wat als de wetten van de fysica niet in steen gebeiteld staan maar geboren worden, en samen met het jonge heelal mee evolueren? Hertog neemt de lezer mee op een wervelende ruimtereis langs zwarte gaten, kosmische hologrammen en ver terug in de tijd, naar onze allerdiepste wortels. Kort voor Hawkings overlijden publiceerden de twee kosmologen hun theorie, waarin ze een radicaal vernieuwend, darwiniaans perspectief op de oorsprong van ons heelal voorstellen. Een theorie die de manier waarop we naar de kosmos kijken op losse schroeven zet. Dit boek gunt je een blik achter de schermen van het baanbrekende onderzoek door twee topwetenschappers, van wie de vriendschap en passie voor het vak leidden tot een geheel nieuwe visie op de kosmos. De nieuwe theorie van Hawking en Hertog verweeft de oerknal dieper dan ooit tevoren met ons menselijk bestaan en geeft zo een nieuwe kijk op onze plaats in dit onmetelijk grote heelal. 'Een prikkelend en prachtig geschreven relaas van zowel de natuurkunde als de mensen die betrokken waren bij Hawkings visionaire strijd om de kosmos te begrijpen.'
- dr. Neil Turok, auteur van The Universe Within 'Zijn jarenlange samenwerking met Stephen Hawking laat Hertog toe om vanuit een bevoorrecht standpunt te beschrijven hoe Hawkings fysiek gevangen geest ook in zijn latere jaren verbazingwekkende inzichten produceerde.'
- dr. Martin Rees, auteur van Our Cosmic Habitat 'Dit boek is niet alleen een inleiding tot Hawkings laatste theorie, maar biedt ook een blik op nog grotere theorieën in de toekomst.'
- dr. Sean Carroll, auteur van The Biggest Ideas in the Universe: Space, Time, and Motion -
Peter Godfrey-Smith over hoe we de wereld opnieuw uitvonden
In zijn veelgeprezen boeken Buitengewoon bewustzijn en Metazoa onderzocht Peter Godfrey-Smith het ontstaan van het bewustzijn in het dierenrijk, maar in zijn nieuwe boek bekijkt hij het leven op aarde vanuit een nieuw perspectief. Welke rol speelden organismen – van planten en bacteriën tot dieren en mensen – in de vorming van de wereld zoals wij die nu kennen?
In Leven op aarde neemt Godfrey-Smith ons mee op reis langs de wondere wereld van communicatie, cultuur en het bewustzijn in de natuur. Hij bezoekt Rwandese gorilla’s en Australische prieelvogels, daalt af naar koraalriffen en octopussen, onderzoekt de impact van taal en schrift en verdiept zich in onze verantwoordelijkheden aan de top van de voedselketen. Het resultaat is een bijzondere nieuwe kijk op het leven op aarde en op de toekomst, waarin we tegenover de uitdagingen van het Antropoceen komen te staan.
Peter Godfrey-Smith is hoogleraar wetenschapsfilosofie en -geschiedenis aan de University of Sydney. Hij is de auteur van onder meer de veelgeprezen boeken Buitengewoon bewustzijn en Metazoa. Zijn boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald.
Over Metazoa:
‘Leerzaam, spannend en vermakelijk.’ de Volkskrant
Over Buitengewoon bewustzijn:
‘Met dit boek levert Godfrey-Smith een verrassende verkenning van het bewustzijn, in de diepte van de evolutionaire tijd en in de breedte van de zoölogische variatie.’ De Standaard
‘Een fascinerend boek.’ Robbert Dijkgraaf
‘Peter Godfrey-Smith gebruikt de octopus als portaal naar nietmenselijk bewustzijn, en dat doet hij vol gevoel en kennis uit de eerste hand.’ Frans de Waal -
Gesloten vanwege stikstof
Jan Douwe van der Ploeg
- Uitgeverij Noordboek
- 11 December 2023
- 9789464711868
Gesloten wegens stikstof
Het stikstofprobleem is uitgegroeid tot een megacrisis. Falend landbouwbeleid en Wageningse theorieën speelden daarbij een belangrijke rol. De megacrisis van nu vertakt zich internationaal en is ecologisch, economisch, sociaal en politiek van aard. Ondertussen zit Nederland op slot.
Dit boek laat zien dat het verzet van grimmige boerenactiecomités een script volgt dat ook al in eerdere episodes was beproefd. Nieuw is evenwel dat dit verzet zich verbindt met krachtige agro-industrieën en een aanzienlijk deel van het electoraat. Daarmee ontstaat een politiek blok dat een ernstige bedreiging voor de democratie kan worden - of misschien al is. Tegelijkertijd is er goed nieuws. Dit boek laat zien dat boeren de uitstoot van stikstof sterk terug kunnen brengen. Dat roept de vraag op waarom anderen volharden in grimmigheid en ook hoe politiek en overheid zich in deze megacrisis moeten opstellen. Jan Douwe van der Ploeg stond jarenlang midden in het veld van de wetenschap en op het land. Zijn grote betrokkenheid biedt een unieke kijk op het ontstaan en de verharding van het stikstofvraagstuk en op het institutionele onvermogen dit vraagstuk op te lossen. Dankzij dezelfde betrokkenheid kan de auteur óók originele uitwegen aangeven.
Jan Douwe van der Ploeg is emeritus-hoogleraar van Wageningen University & Research en nauw verbonden met vernieuwende bewegingen in de landbouw. Hij was lid van de Raad voor het Landelijke Gebied en adviseur van de Europese Commissie. -
Veertig jaar sterrenkundige ontwikkeling, besproken door Nederlands bekendste sterrenkundejournalist
Nieuws uit de kosmos is een collectie nieuwswaardige verhalen die in 40 jaarlijkse hoogtepunten een beknopte samenvatting geeft van de belangrijkste revolutionaire ontwikkelingen in de astronomie en de groei van onze kennis over het heelal waarin wij wonen. Van de zon, de maan en de planeten in ons eigen zonnestelsel tot onderzoek aan sterren, exoplaneten en zwarte gaten, en van actuele ontwikkelingen in het hier en nu tot fascinerende nieuwe ideeën over de evolutie van de kosmos.
- Een overzicht van 40 jaar sterrenkunde
- Inclusief de meest recente ontwikkelingen
- Hoogtepunten uit het ruimteonderzoek
- Toegankelijk beschreven door bekend sterrenkundejournalist Govert Schilling
- Met een voorwoord van hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke
In maart 2024 is het precies 40 jaar geleden dat de Volkskrant voor het eerst een artikel van sterrenkundejournalist Govert Schilling publiceerde. Dat artikel ging over de Nederlandse infraroodsatelliet IRAS - in zekere zin een verre voorloper van de gloednieuwe James Webb Space Telescope. Honderden nieuwsberichten, achtergrondverhalen, interviews en overzichtsartikelen volgden, waarin alle astronomische deelgebieden aan bod kwamen. In Nieuws uit de kosmos wordt een zorgvuldige en geactualiseerde selectie hiervan gebundeld tot een compleet en up-to-date overzicht van vier decennia sterrenkunde.
'Een begenadigd verteller.' - New Scientist -
The IT4ITTM reference architecture
- Van Haren Publishing
- The open group series
- 25 Januari 2016
- 9789401805988
-
IT Service Management Based on ITIL® 2011 Edition
Pierre Bernard
- Van Haren Publishing
- 11 November 2014
- 9789401805575
-
De stikstofcrisis heeft het land al jaren in de tang en leidt tot grote verdeeldheid in de samenleving. Het stikstofweb is een toegankelijke gids voor iedereen die wil weten hoe we in deze crisis verstrikt zijn geraakt. In korte hoofdstukken gaat ecoloog Wieger Wamelink terug naar de basis: waar komt stikstof vandaan, hoe komt het in de natuur terecht en wat gebeurt er vervolgens in de bodem?
Wamelink vertelt op heldere wijze wat te veel stikstof precies met planten doet en hoe je de gevolgen hiervan kunt zien in de natuur om je heen. Hij beschrijft hoe het stikstofprobleem zich verhoudt tot klimaatverandering en verdroging, en wat de rol is van natuurbeheer. Ook gaat Wamelink in op de term die telkens terugkomt in de stikstofdiscussie: de kritische depositiewaarde. Hoe komt deze tot stand en wat zijn de nieuwste inzichten? Tot slot beschrijft hij waarom een rijke, diverse natuur belangrijk is - niet alleen voor de natuur zelf, maar ook voor de mens. -
Een van de 10 beste boeken van 2022 volgens The New York Times Book Review
Wetenschapsjournalist Ed Yong leidt ons in 'Een immense wereld' voorbij de grenzen van onze eigen zintuigen. Hoe mensen de aarde waarnemen is maar een een van de vele perspectieven op onze wereld. Net zoals elk dier zitten wij opgesloten in onze eigen unieke zintuiglijke bubbel, en nemen we maar een heel klein deel waar van die immense wereld.
Dit boek verwelkomt ons in dimensies die voorheen ondoorgrondelijk waren - de wereld zoals die wordt waargenomen door dieren. We maken kennis met schildpadden die de magnetische velden van de aarde kunnen volgen, we ontdekken dat de ogen van een reuzeninktvis geëvolueerd zijn om de glinstering van een walvis te kunnen zien en we leren wat zangvogels horen in hun melodieën. Yong laat ons de geursporen, elektromagnetische golven en drukpulsen om ons heen waarnemen. Want om onze wereld te begrijpen hoeven we niet naar andere plaatsen te reizen; we moeten door andere ogen kijken. -
Wat is 'niets'? Wat blijft er over als je alle materie weghaalt? Kan leegte bestaan?
Dit 'Elementaire Deeltje' verkent de wetenschap en de geschiedenis van begrippen als leegte, ruimte en vacuüm: van Aristoteles die volhield dat het vacuüm niet mogelijk was, via theorieën van Newton en Einstein, naar onze laatste ontdekkingen in deeltjesversnellers. Het laat zien dat vacuüm helemaal niet leeg is, dat het vol is met deeltjes die spontaan ontstaan, wat aanwijzingen oplevert over hoe het heelal is ontstaan.
Zou er niets bestaan als er niemand is om het waar te nemen? Waar kwam alles vandaan? Wat ligt er buiten het heelal? Frank Close behandelt deze en andere fascinerende vragen op een levendige en aansprekende wijze. -
De klopjacht op donkere materie
Dorine Schenk
- New Scientist
- Pocket Science
- 9 Juni 2024
- 9789085718369
Alle materie die we kennen - sterren, planeten, gas, stof en zelfs exotische objecten zoals zwarte gaten - kan slechts zo'n 20 procent van de massa in het heelal verklaren. De overige 80 procent bestaat uit een onbekend en onzichtbaar goedje dat 'donkere materie' wordt genoemd. We kunnen donkere materie niet waarnemen met onze telescopen, maar weten dat het er is omdat het via de zwaartekracht de bekende, zichtbare materie beïnvloedt.
In De klopjacht op donkere materie beschrijft wetenschapsjournalist Dorine Schenk hoe natuurkundigen zoeken naar de aard van deze mysterieuze substantie. Bestaat donkere materie uit elementaire deeltjes die we nog niet kennen? Of bestaat het misschien helemaal niet en lijkt er enkel massa te ontbreken omdat onze wetten van de zwaartekracht niet kloppen? -
De fascinerende wetenschap achter patroondenken
‘Een met vaart geschreven handboek om zin en onzin in patronen te onderscheiden.’ Prof. dr. Klaas Landsman, winnaar Spinozapremie 2022
Of je nu (pseudo)wetenschapper, Wie is de Mol?-fan, wolkenspotter of complotdenker bent; waarschijnlijk ben je gek op patronen. Met patronen scheppen we orde in wanorde, maar helaas schieten we hier van nature nogal eens in door. Dit fenomeen noemen we apofenie, oftewel doorgeschoten patroonherkenning. Waar komt deze neiging tot het ontdekken van patronen vandaan? Welke gevolgen heeft patroonzucht voor ons denken? En hoe kun je je ertegen wapenen?
Om deze vragen te beantwoorden leidt Andringa-Boxum ons in Goddelijke patronen met verborgen Bijbelcodes, de muziek van Rick Astley, astrologie en moderne godsbewijzen zoals finetuning en Intelligent Design naar wonderen, Bijbelse profetieën, Bayesiaanse statistiek en het onvermogen om veel resultaten uit de medische en psychologische wetenschap te reproduceren. Andringa-Boxum laat zien hoe wij allemaal wel eens de verkeerde conclusies trekken, verbanden in de knoop leggen of door tunnelvisie het verkeerde pad volgen – en hoe we dit kunnen voorkomen.
Roel Andringa-Boxum studeerde natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde bij de vakgroep Kwantumzwaartekracht en kosmologie aan de Rijksuniversiteit Groningen onder begeleiding van prof. dr. Eric Bergshoeff. Daarnaast is hij eerstegraads docent natuurkunde en schrijft al sinds 2004 voor diverse wetenschapsfora. Eerder schreef hij de boeken Natuurlijk niet! en Ruimte, tijd, materie.
De pers over Natuurlijk niet!:
‘Roel Andringa-Boxum strijdt tegen mythen in de moderne natuurkunde. Met veel humor rekent hij in zijn boek Natuurlijk niet! hij af met 32 voor waar aangenomen verzinsels.’ Het Parool
‘De natuurkundige uit Steenwijk trekt met veel humor ten strijde.’ Algemeen Dagblad
‘Roel Andringa-Boxum is een meesterverteller en een grapjas ineen. Als een volleerd cabaretier stort hij met de snelheid van een Dolf Jansen intrigerende kwesties in de natuurkunde over zijn lezer uit.‘ Noordhollands Dagblad -
Sterrenkunde
Hermann-Michael Hahn
- Kosmos Uitgevers
- ANWB Basis Natuurgids
- 8 December 2022
- 9789043925563
De `ANWB Basis natuurgids - Sterrenkunde' staat boordevol informatie voor het herkennen van sterrenbeelden. Gedetailleerde beschrijvingen en sterrenkaarten van ruim 50 sterrenbeelden zijn opgenomen in deze compacte zakgids. Alle informatie over de stand van de sterren, planeten en andere astronomische verschijnselen wordt gedetailleerd weergegeven. De indeling per maand maakt het zoeken naar en herkennen van de sterrenbeelden supereenvoudig. Deze zakgids heeft een handig pocketformaat en is daardoor makkelijk mee te nemen tijdens een nachtelijke wandeling. Kortom, een beknopte gids met complete inhoud!
-
Neil deGrasse Tyson plaatst de hedendaagse wereld in een nieuw, buitenaards perspectief
In zijn nieuwe boek geeft de wereldberoemde astrofysicus Neil deGrasse Tyson een kosmische kijk op de problemen op onze planeet. Oorlog, discriminatie, verdeeldheid – DeGrasse Tyson bekijkt deze en andere symptomen van onze tijd vanuit wetenschappelijk oogpunt en helpt ons daarmee op een nieuwe, rationele manier naar de wereld te kijken.
In zijn kenmerkende en toegankelijke stijl laat DeGrasse Tyson zien hoe kennis over onze rol en plaats in het universum leidt tot verrassende, briljante en waardevolle inzichten over onze maatschappij. Van oplossingen voor wereldwijde conflicten tot de kostbaarheid van ons bestaan: DeGrasse Tyson is onze gids op deze excursie vanuit de ruimte en toont hoe een kosmisch perspectief leidt tot een fundamenteler wereldbeeld dan ooit tevoren.
Neil deGrasse Tyson is een Amerikaanse astrofysicus. Hij studeerde aan Harvard en Princeton, en werd in 1996 directeur van het Hayden Planetarium. Hij is een graag geziene gast bij verschillende Amerikaanse talkshows, geeft lezingen op universiteiten, heeft een eigen podcast en presenteerde de tv-serie Cosmos: A Spacetime Odyssey. Hij heeft meer dan 14,5 miljoen Twitter-volgers.
Over Sterrenkunde voor mensen met haast:
‘Dit boek blijft fascineren met beknopte en levendige verklaringen voor een breed scala aan astronomische onderwerpen. Een mustread voor astronomieliefhebbers.’ David J. Eicher, Astronomy -
Krijg je duizelingen van het woord vierkantswortel? Geen paniek! Dit boek leert je op een gemakkelijke manier wiskunde onder de knie te krijgen. Het verklaart niet alleen de basisbeginselen, maar gaat ook in op de wat moeilijkere onderwerpen, zonder daarbij ingewikkelde of onbegrijpelijke taal te gebruiken. Of je nu je wiskundige kennis wil opfrissen of je kinderen wil helpen met hun huiswerk, 'Wiskunde voor Dummies' geeft je het nodige wiskundige vertrouwen... in het kwadraat!
Mary Jane Sterling heeft meer dan dertig jaar wiskunde gedoceerd aan de Bradley Universiteit in Peoria, Illinois (VS). -
De kleine Wiskunde voor Dummies
Mary Jane Sterling
- Uitgeverij MUS
- Voor Dummies
- 23 Februari 2018
- 9789045355245
In dit boekje worden de basisbeginselen van wiskunde en algebra op heldere wijze uitgelegd. Van het rekenen met variabelen tot de stelling van Pythagoras en het oplossen van lineaire vergelijkingen. Niet alleen het 'hoe' van wiskundige regels, maar ook het 'waarom' komt daarbij aan bod, waardoor je alles veel gemakkelijker zult onthouden. 'De kleine Wiskunde voor Dummies' is een must voor iedereen die zijn wiskundige kennis wil opfrissen.
Mary Jane Sterling doceert sinds 1979 wiskunde aan de Bradley Universiteit in Peoria, Illinois (VS).