Genres
- Educatieve uitgaven algemeen
- Kinderboeken algemeen
- Literaire fictie algemeen
- Non-fictie vrije tijd/algemeen
- Reizen algemeen
- Non-fictie informatief/professioneel algemeen
- Theologie algemeen
- Bedrijfskunde algemeen
Talen
Formaten
-
Niemand kan het probleem van de klimaatverandering zo goed onder woorden brengen als Katharine Hayhoe in haar boek Hoop voor de aarde: hoe we samen het klimaat kunnen redden. De klimaatverandering is even urgent als complex. We benoemen het en zuchten erover, maar het lukt ons moeilijk om samen tot concrete actie te komen. Katharine Hayhoe legt daar de vinger bij en geeft aan hoe we vanuit een gesprek hierover heel praktisch aan de slag kunnen gaan om het klimaat te redden. Daarvoor is nodig dat de feiten bekend zijn. Die zet ze op een rij. Daarnaast is het belangrijk dat we zicht hebben op oplossingen. Die geeft ze in het boek. Hayhoe spoort de lezer aan om werk te maken van het klimaat en daarbij de hoop niet te verliezen. `Glashelder toont Katharine aan hoe belangrijk de juiste woorden zijn om tot hoopgevende daden te komen in de klimaatcrisis die ons allen bedreigt' (Reinier van den Berg).
-
Een voorstel voor een besluitvormingstraject voor het museale binnenklimaat in 4 stappen
Collectiebeherend Nederland ging altijd uit van strikte klimaatnormen. Deze werden gebruikt als ontwerpeisen en instelwaarden voor installaties en vervolgens deed de techniek de rest. Plaatsing van installaties bracht soms grote ingrepen in het gebouw met zich mee, evenals ruimteverlies en steeds hogere exploitatiekosten. Het vertrouwen op de techniek groeide en het gevoel heerste dat alle risicos waren uitgesloten. Maar uit de praktijk blijkt niets minder waar.
In dit boek wordt een besluitvormingstraject voor het museale binnenklimaat voorgesteld dat bestaat uit 4 stappen. Daarin wordt recht gedaan aan de collectie, het gebouw en de waarden die in beide besloten liggen. Deze koppeling van waarden aan het te nemen besluit is nieuw. Ook nieuw is de observatie dat niet alle museale voorwerpen in dezelfde mate kwetsbaar zijn voor een verkeerd binnenklimaat. Klimaatwerk is bedoeld als naslagwerk voor diegene die verantwoordelijkheid draagt voor het museale binnenklimaat. Het biedt hulp bij het nemen van een weloverwogen beslissing over de optimale klimaatcondities voor het behoud van ons culturele erfgoed.
Bart Ankersmit is als senior onderzoeker bij het Instituut Collectie Nederland verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het uitdragen van kennis over het museale binnenklimaat en collectie risicomanagement. -
Is radioactief afval, dat honderdduizenden jaren lang blijft stralen, in Nederland veilig op te bergen in een kleilaag? Van 2011 tot 2019 heeft men nagegaan of deze eindberging de radioactieve straling in het leefmilieu onder de toegestane dosis zou houden. Hiertoe werden wiskundige modellen gebruikt.
Peter Lhnberg, specialist in het ontwikkelen van zulke modellen op basis
van experimenten, verbaasde zich over de manier waarop dit onderzoek
werd verricht en over de publiciteit dat deze berging veilig zou zijn.
In dit boek beschrijft hij in heldere taal eerst het Nederlandse beleid op
het gebied van de eindberging van radioactief afval en hoe zo'n berging
zou moeten worden ontworpen. Vervolgens legt hij uit waarom bij het verrichte onderzoek de veiligheid niet is aangetoond.
Ten slotte gaat hij in op wat er nodig is om te komen tot een optimale eindberging van ons kernafval. -
Innoveren met materialen
Ann Crabbe, Jan Meneve, Thomas Vandenhaute, Karel van Acker
- Lannoo campus
- 10 April 2013
- 9789401409148
Duurzaam ondernemen met doordacht materiaalbeheer Haal het meeste uit uw bedrijf door effectief om te gaan met materialen Bedrijven worden de laatste jaren geconfronteerd met stijgende materiaal- en energiekosten. Een doordachte inzet van materialen is levensnoodzakelijk. Dit boek reikt u inspirerende voorbeelden en concrete pistes aan om meteen aan de slag te gaan. Bovendien laten we u kennismaken met de 3P-scan, een instrument waarmee u zelf uw bedrijf kunt doorlichten om vervolgens concrete stappen te zetten naar duurzame materiaalinnovatie in de praktijk.