Elektronica is overal. Kijk om je heen, kijk in je zakken! Wedden dat je daar een vernuftig stukje elektronica in aantreft? Wil je weten hoe het werkt? De basis is simpel, dat zul je zien. In deze nieuwe editie van 'Elektronica voor Dummies' leer je in begrijpelijk Nederlands hoe elektriciteit werkt en met welke gereedschappen je goed voorbereid voor de dag komt. Ga aan de slag met de leuke projecten in dit boek en maak je de basis van elektronica eigen.
Cathleen Shamieh is een elektrotechnisch ingenieur en auteur met uitgebreide ervaring op het gebied van medische elektronica, spraakverwerking en telecommunicatie.
Gaat kernfusie straks ons energieprobleem oplossen en kunnen we windmolens en zonnepanelen dan vaarwel zeggen? Of is deze techniek er, zoals de critici beweren, `altijd pas over vijftig jaar', oftewel: nooit?
In De fusiedroom scheidt Jean-Paul Keulen de feiten van de fabels. Je leest hoe de zon atoomkernen samensmelt in zijn binnenste en waarom we dat in aardse fusiereactoren toch net even anders aanpakken. Hoe wetenschappers halverwege de twintigste eeuw meenden dat krachtcentrales die gebruikmaken van fusie binnen handbereik waren en waarom dat toch niet zo bleek te zijn. Wat we precies mogen verwachten van ITER, de internationale proefreactor die momenteel in Zuid-Frankrijk wordt gebouwd, en van zijn vele kleinschaligere concurrenten. En hoe zit het met koude fusie? Is dat totale onzin of zijn kernreacties bij kamertemperatuur misschien toch een mogelijkheid?
Jean-Paul Keulen studeerde sterrenkunde. Hij is eindredacteur van New Scientist, schreef artikelen voor onder meer KIJK, de Volkskrant, Quest, De Ingenieur en Eos, en publiceerde de boeken De deeltjesdierentuin (2012), De deeltjessafari (2014) en Verstoppertje spelen met aliens (2017).
Niemand kan het probleem van de klimaatverandering zo goed onder woorden brengen als Katharine Hayhoe in haar boek Hoop voor de aarde: hoe we samen het klimaat kunnen redden. De klimaatverandering is even urgent als complex. We benoemen het en zuchten erover, maar het lukt ons moeilijk om samen tot concrete actie te komen. Katharine Hayhoe legt daar de vinger bij en geeft aan hoe we vanuit een gesprek hierover heel praktisch aan de slag kunnen gaan om het klimaat te redden. Daarvoor is nodig dat de feiten bekend zijn. Die zet ze op een rij. Daarnaast is het belangrijk dat we zicht hebben op oplossingen. Die geeft ze in het boek. Hayhoe spoort de lezer aan om werk te maken van het klimaat en daarbij de hoop niet te verliezen. `Glashelder toont Katharine aan hoe belangrijk de juiste woorden zijn om tot hoopgevende daden te komen in de klimaatcrisis die ons allen bedreigt' (Reinier van den Berg).
De stad van de toekomst Hoe ziet ze eruit? Hoe ziet de ideale stad eruit binnen tien jaar? Hoe slim zijn onze Vlaamse en Nederlandse steden vandaag al? Moeten we bang zijn voor de stad van de toekomst? Wat enkele decennia geleden nog sciencefiction leek, is vandaag werkelijkheid. Slimme horloges en camera's, sensornetwerken en drones vinden stilaan hun plaats in het alledaagse leven. Ze gebruiken de kracht van ICT om onze mobiliteit, energievoorziening, stadsbeleving en veiligheid grondig te verbeteren. Maar zijn die vernieuwingen alleen maar positief? Hoe kunnen we steden leefbaar houden nu ze groter en moeilijker te beheersen worden dan ooit tevoren? Hoe weeg je pakweg de nood aan veiligheid af tegenover die aan privacy? Dit boek beschrijft hoe technologie ingrijpt in ons stadsbeeld, wat daarbij verkeerd kan gaan, en wat we kunnen doen om horrorscenario's te voorkomen. Smart cities toont aan dat we een balans moeten vinden tussen de mogelijkheden en valkuilen die technologie met zich meebrengt, en welke modellen we het best volgen. Daarbij biedt het een multidisciplinaire insiderskijk op de ontwikkelingen die op ons afkomen, van architectuur tot dagelijks leven, mobiele applicaties en slim stadsbeleid.
Een voorstel voor een besluitvormingstraject voor het museale binnenklimaat in 4 stappen
Collectiebeherend Nederland ging altijd uit van strikte klimaatnormen. Deze werden gebruikt als ontwerpeisen en instelwaarden voor installaties en vervolgens deed de techniek de rest. Plaatsing van installaties bracht soms grote ingrepen in het gebouw met zich mee, evenals ruimteverlies en steeds hogere exploitatiekosten. Het vertrouwen op de techniek groeide en het gevoel heerste dat alle risicos waren uitgesloten. Maar uit de praktijk blijkt niets minder waar.
In dit boek wordt een besluitvormingstraject voor het museale binnenklimaat voorgesteld dat bestaat uit 4 stappen. Daarin wordt recht gedaan aan de collectie, het gebouw en de waarden die in beide besloten liggen. Deze koppeling van waarden aan het te nemen besluit is nieuw. Ook nieuw is de observatie dat niet alle museale voorwerpen in dezelfde mate kwetsbaar zijn voor een verkeerd binnenklimaat. Klimaatwerk is bedoeld als naslagwerk voor diegene die verantwoordelijkheid draagt voor het museale binnenklimaat. Het biedt hulp bij het nemen van een weloverwogen beslissing over de optimale klimaatcondities voor het behoud van ons culturele erfgoed.
Bart Ankersmit is als senior onderzoeker bij het Instituut Collectie Nederland verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het uitdragen van kennis over het museale binnenklimaat en collectie risicomanagement.
Het aandeel hernieuwbare energie in de wereldwijde energievoorziening neemt toe. Maar tegelijk gaan de investeringen in fossiele energie door en blijft de vraag naar energie groeien. Achter deze drie trends gaan verschillende belangen schuil met ieder een eigen verhaal over de toekomst van de energievoorziening. Of we daarmee op weg zijn naar een groen omslagpunt valt nog te bezien.
Wie denkt dat we mooi op koers zijn naar een wereldwijde groene energievoorziening heeft het mis. Er zijn op dit moment allerlei tegenstrijdige trends te zien in de mondiale energiesector. Het klopt dat het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de energieproductie wereldwijd snel groeit en dat er in veel landen enthousiasme is om met vergroening aan de slag te gaan. Ook worden investeringen in fossiele energie op dit moment uitgesteld vanwege lage olieprijzen. Maar tegelijk komen we met alle nu aangekondigde maatregelen niet in de buurt van een twee-gradenscenario, nemen de fossiele reserves niet af maar toe, en groeit de wereldwijde energievraag nog steeds. Achter die ontwikkelingen zitten drie verhalen over de toekomst van de mondiale energievoorziening: een groen, een fossiel en een ontwikkelingsverhaal. Zonder verdere maatregelen blijven die verhalen naast elkaar staan en gaan de trends hierboven waarschijnlijk nog lang door. Dit boek doet daarom een aantal voorstellen om de verhalen en de achterliggende belangen bij elkaar te brengen. Uitgangspunt daarbij is dat marktwerking en technologische innovatie waarschijnlijk niet voldoende zijn voor een succesvolle vergroening van de mondiale energiesector, maar dat verdergaande maatschappelijke veranderingen en veranderingen in de internationale betrekkingen nodig zijn om de wereldwijde energievoorziening een motor te laten zijn voor groene welvaart voor iedereen.
Nederland zal de komende decennia transformeren naar een nieuwe samenleving waarin de machtsverhoudingen zoals we die nu kennen radicaal zijn omgegooid. Dit is geen idealistisch vergezicht, maar de onontkoombare uitkomst van de kantelperiode waarin Nederland zich nu bevindt.
In Verandering van tijdperk, de opvolger van de bestseller In het oog van de orkaan, beschrijft Jan Rotmans ook de nieuwe sectoren onderwijs en financiën en geeft daarmee een compleet beeld van Nederland in transitie.
Rode draad is dat alle maatschappelijke sectoren hun houdbaarheidsdatum naderen, omdat de mens niet langer centraal staat. Mensen ontwikkelen zelf alternatieven en voeren die uit. Samen vormen zij de beweging van onderop, essentieel voor de transitie naar een beter aangepaste samenleving en economie.
Jan Rotmans geeft in Verandering van tijdperk een concreet en soms ontluisterend beeld van de heftige botsing tussen de gevestigde orde en de opkomende nieuwe orde. Dit boek laat zien wat ons te wachten staat en biedt inspiratie omdat in deze kantelperiode ieder individu en elk initiatief telt; eenieder kan juist nu het verschil maken.
Het belang van een betrouwbare, betaalbare en vooral ook schone elektriciteitsvoorziening staat centraal in dit boek. Wat betrouwbaarheid betreft, scoort de huidige manier van stroomopwekking en -distributie uitstekend. Met de prijs van stroom zitten we net boven het Europese gemiddelde.
Maar de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) is een vervelende bijwerking van op fossiele brandstoffen gestookte technische verbrandingsprocessen. Niemand wil dat, maar het gebeurt en ook in buitengewoon grote hoeveelheden. Vanwege de zorg voor het klimaat vraagt dat om een forse verandering.
Dat bereiken we door in te zetten op zon- en windenergie. Maar met deze weersafhankelijke bronnen is een backup nodig, want wat doen we als het donker en het windstil is? Daarvoor zijn er verschillende opties: waterstof, accu's, opslag, biomassa en flexibilisering van de stroomvraag. Kernenergie kan daar mogelijk ook een rol in spelen. De vraag naar stroom zal toenemen door elektrificering van het verkeer, de uitfasering van gas voor het verwarmen van gebouwen, industriële processen en door de productie van waterstof. Dat vraagt om uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Vanwege de benodigde investeringen dreigt de prijs van elektriciteit omhoog te gaan.
De vraag naar stroom zal tot 2050 minimaal verdubbelen en mogelijk zelfs verdrievoudigen. Dat vraagt om een forse uitbreiding van de stroomproductie en verzwaring van het elektriciteitsnet. Welke plannen liggen er op tafel, wat zijn de voor- en nadelen van alle opties en hoe maken we dat haalbaar en betaalbaar?
Designers solve problems. Ideas and problems change, however, and new techniques and materials are invented, new production methods are developed. Designing is a process of trial and error. During the development process, designers will think up solutions or part solutions for the problems that they have been presented with. They do not know if this solution will work. Therefore, they will try out their solution, for instance using a test model or a scale model: trial. Sometimes, the solution will prove not to work: error. Sometimes the solution will work, and in that case the designer had brought his result one step closer. This book gives insight into the designprocess and provides a manual for product design with as less errors as possible. A few of the described phases are: formulating the product idea, systematic approach of the design process, market research, the (technical) concept and ergonomics.
Leef je al jaren onder een asteroïde? Weet je niet wat de do's en dont's zijn in de ruimtevaart? Heb je geen idee who's hot en who's not? Zeggen de woorden old space en new space je niets of denk je dat een open cycle motor op een fiets hoort?
Dan is dit boek iets voor jou. Als je het uit hebt en maar de helft hebt onthouden dan nog kun je jezelf expert noemen op het gebied van de ruimtevaart. Op feestjes word je bewonderd om je kennis. Bij collega's dwing je respect af met je goed geïnformeerde mening. Je vrienden kun je vermaken met raketverhalen. En in de kroeg...toegegeven daar heb je er niets aan.
Historie, politiek, techniek, geld, alle aspecten worden behandeld. Geen invalshoek wordt geschuwd. We leven weer in net zo'n stimulerende tijd als toen met de maanrace. New-space raketbouwers werken hard en efficiënt om de nieuwe space race niet te verliezen. Door spectaculaire prijsdalingen kan ook jij straks astronaut worden. Vergeet even je veeleisende baan, je energierekening en je hypotheek. Stap in de rollercoaster die ruimtevaart heet.
Leef je al jaren onder een asteroïde? Weet je niet wat de do's en dont's zijn in de ruimtevaart? Heb je geen idee who's hot en who's not? Zeggen de woorden old space en new space je niets of denk je dat een open cycle motor op een fiets hoort?
Dan is dit boek iets voor jou. Als je het uit hebt en maar de helft hebt onthouden, dan nog kun je jezelf expert noemen op het gebied van de ruimtevaart. Op feestjes word je bewonderd om je kennis. Bij collega's dwing je respect af met je goed geïnformeerde mening. Je vrienden kun je vermaken met raketverhalen. En in de kroeg...toegegeven daar heb je er niets aan.
Historie, politiek, techniek, geld, alle aspecten worden behandeld. Geen invalshoek wordt geschuwd. We leven weer in net zo'n stimulerende tijd als toen met de maanrace. New-space raketbouwers werken hard en efficiënt om de nieuwe space race niet te verliezen. Door spectaculaire prijsdalingen kan ook jij straks astronaut worden. Vergeet even je veeleisende baan, je energierekening en je hypotheek. Stap in de rollercoaster die ruimtevaart heet.
De Green deal van de Europese Commissie zet in op verduurzaming en stimuleert de markt om meer te vervoeren langs de binnenwateren. Om dit proces haalbaar te maken is het ook noodzakelijk dat de verschillende stakeholders diepgaande kennis van de binnenvaartsector kunnen verwerven. Dit handboek licht de binnenvaarsector in al zijn facetten toe. Het boek staat ook stil bij de problemen en uitdagingen in deze sector. De combinatie van theorie en praktijk, doorspekt met talrijke oefeningen en praktijkvoorbeelden, maakt de geïnteresseerde in binnenvaart snel vertrouwd met deze sector. Deze aanpak is interessant voor de logistieke partijen die gebruik (willen) maken van deze transportmodi en voor (beginnende) binnenvaartondernemers en hogere beleidsniveaus. Daarnaast is het interessant voor jonge onderzoekers om zich vertrouwd te maken met de meest voorkomende problemen in de sector en met de oplossingen om die problemen aan te pakken. Ten slotte is het boek ook voor studenten een zeer interessant referentiewerk.
Bloggen kost tijd, moeite en ontzettend veel doorzettingsvermogen. Maar het is het waard: met een blog kun je een breed publiek vinden en nieuwe kansen voor jezelf creëren. Gij zult bloggen is een bliksemstart voor iedereen die zich tot het blogevangelie bekeert, en staat boordevol tips voor een succesvolle blog. Ernst-Jan Pfauth bespreekt op heldere en aanstekelijke wijze alles wat je als blogger moet weten: het idee achter je blog, het bepalen van een onderwerp, de praktische uitvoering en de promotie van je blog. De lezer van Gij zult bloggen zal meteen de daad bij het woord voegen.Ernst-Jan Pfauth (1986) is verslaafd aan bloggen. Als hij in 2006 - vier dagen na de start van zijn blog - een ruzie vastlegt tussen Jan Peter Balkenende en Paul Witteman, wordt zijn blog in één klap landelijk nieuws. Hij reist voor technologieblog The Next Web de hele wereld over, zet een succesvolle nieuwsblog op voor nrc.next, wordt in 2010 chef internet van NRC Media en publiceert een boek over bloggen: Sex, Blogs & Rock-'n-Roll. 'Uitgelezen. Moeiteloos. Met rode oortjes van de nieuwe wereld die ik ontdekte. (...) Pfauth schrijft ijzersterk. Kristalhelder, losjes, bijna ritmisch, zeer persoonlijk en toch niet te ijdel. (...) Zijn geweldige avonturen lezen als een schelmenroman' Matthijs van Nieuwkerk over Sex, Blogs & Rock-'n-Roll.
Duurzaam ondernemen met doordacht materiaalbeheer Haal het meeste uit uw bedrijf door effectief om te gaan met materialen Bedrijven worden de laatste jaren geconfronteerd met stijgende materiaal- en energiekosten. Een doordachte inzet van materialen is levensnoodzakelijk. Dit boek reikt u inspirerende voorbeelden en concrete pistes aan om meteen aan de slag te gaan. Bovendien laten we u kennismaken met de 3P-scan, een instrument waarmee u zelf uw bedrijf kunt doorlichten om vervolgens concrete stappen te zetten naar duurzame materiaalinnovatie in de praktijk.
Is radioactief afval, dat honderdduizenden jaren lang blijft stralen, in Nederland veilig op te bergen in een kleilaag? Van 2011 tot 2019 heeft men nagegaan of deze eindberging de radioactieve straling in het leefmilieu onder de toegestane dosis zou houden. Hiertoe werden wiskundige modellen gebruikt.
Peter Lhnberg, specialist in het ontwikkelen van zulke modellen op basis
van experimenten, verbaasde zich over de manier waarop dit onderzoek
werd verricht en over de publiciteit dat deze berging veilig zou zijn.
In dit boek beschrijft hij in heldere taal eerst het Nederlandse beleid op
het gebied van de eindberging van radioactief afval en hoe zo'n berging
zou moeten worden ontworpen. Vervolgens legt hij uit waarom bij het verrichte onderzoek de veiligheid niet is aangetoond.
Ten slotte gaat hij in op wat er nodig is om te komen tot een optimale eindberging van ons kernafval.
In dit boek gaat het om leren communiceren met ChatGPT op een manier waarop je de beste antwoorden terugkrijgt. We bespreken de verschillende aspecten van communicatie met ChatGPT met praktische voorbeelden om je interactie te verbeteren.
Dit is deel 1 in het tweeluik over energie. Grote belangen stonden lange tijd grote noodzakelijke veranderingen op het gebied van de energieopwekking in de weg. Dit nadert zijn einde. In een wereld in crisis, waarin kinderen worden aangezet om te spijbelen vanwege het klimaat, waarin zestienjarige meisjes de Verenigde Naties toespreken, waarin wetenschappers 'oplossingen' voorstellen en de burgers de miljardenkosten daarvan moeten betalen, is één groep veelal in stilte gestaag doorgegaan - in de geest van Nikola Tesla, die 100 jaar geleden de oplossingen al voorhanden had - met de enige echte energieoplossing van de toekomst: vrije energie.
Wat heeft deze groep onderzocht en ontwikkeld? Hoe is het deze uitvinders vergaan? Waarom is dit onbekend gebleven? Hoever staan we? Allemaal vragen die in dit boek aan de orde komen. Overtuigend en inspirerend en je vraagt je af waarom we nog niet naar de bouwmarkt kunnen om zo'n apparaat te halen. Jeane Manning en Joel Garbon bezochten vele tientallen pioniers en tekenden hun bijzondere verhalen op in dit boek. Samen met het boek Verborgen Energie van Manning en Susan Manewich, dat in 2020 verschijnt in het Nederlands, vormt Vrije Energie een tweeluik dat helder laat zien dat de mensheid wezenlijke oplossingen heeft voor het mondiale energievraagstuk. De enige vraag is dus: wanneer gaan we ermee aan de slag?
"... een fascinerende reis langs de ervaringen van wetenschappers en uitvinders... de wereld van waaruit de nieuwe energierevolutie zal ontstaan. Vrije Energie zal zonder twijfel verplicht lesmateriaal worden op scholen en universiteiten, zodra deze energie-uitvindingen de markt zullen hebben bereikt." - Dr. Thomas Valone - auteur van The Future of Energy: An Emerging Science en Nulpuntsenergie.
Bitcoin en de Blockchain nemen in rap tempo de wereld over. Dit boek is voor iedereen die weleens over Bitcoin gehoord heeft, maar echt meer wilt weten over deze cryptovaluta en de technologie van de Blockchain. Het boek gaat terug naar het begin van de Bitcoin en de opkomt ervan. Dan kijken we stap voor stap naar hoe de Bitcoin precies werkt, op een manier dat te begrijpen is voor iedere lezer. Het boek gaat verder in op veel praktische kanten, hoe je wallets beheert, hoe je kan handelen op beurzen, en nog veel meer. 101 hoofdstukken vol met informatie waardoor je alles te weten komt wat je nodig hebt om volledig aan de slag te gaan met cryptovaluta's.
AutoHotkey is a free, open-source custom scripting language for Microsoft Windows, initially aimed at providing easy keyboard shortcuts or hotkeys, fast macro-creation and software automation that allows users of most levels of computer skill to automate repetitive tasks in any Windows application. User interfaces can easily be extended or modified by AutoHotkey. The AutoHotkey installation includes its own extensive help file, and web-based documentation is also available.
AutoHotkey is a free, open-source custom scripting language for Microsoft Windows, initially aimed at providing easy keyboard shortcuts or hotkeys, fast macro-creation and software automation that allows users of most levels of computer skill to automate repetitive tasks in any Windows application. User interfaces can easily be extended or modified by AutoHotkey. The AutoHotkey installation includes its own extensive help file, and web-based documentation is also available.
This book Integrated Creative Problem Solving (iCPS) is the second book in the Delft Studies on Innovating series. This series is intended to give innovation and design reseachers related to the Faculty of Industrial Design Engineering of the Delft University of Technology a platform to share their knowledge with a wider audience. The first book is The Delft Innovation Method, which was published in March 2012. Creativity is one of the building blocks of that first book. Therefore is seems logical to have the second book of the series to go into details about creativity, creative problem solving and organizing creative sessions.
The central theme of this book is integration. In our approach we like to integrate people and process, process and techniques, techniques with content, ideas with implementation and all together there should be commitment and fun. iCPS is shown at its best in the way we like to have creative sessions been organized and runned smoothly. The organizer, we call such a specialist the Creative Facilitator, will be using creativity techniques with a group of volunteering other professionals to dive into a process to solve a serious problem of a Problem Owner. The metaphor we use for this Creative Facilitator is that of a juggler. S/he is playing with cones or balls (lookalikes for ideas) together with the audience. During the play the balls can change into cones or cubes, the weight and the materials will change, as well as the stickyness of the surfaces of the cones, the cubes and the balls. And during all these unexpected changes the show must go on. Integration for this juggler means balancing all the different aspects of the process of creative problem solving.
Risicomanagement is een dynamisch proces dat onderhevig is aan voortschrijdende inzichten. Het beruchtste voorbeeld hiervan is asbest. Eens was het een wondermiddel: sterk, slijtvast, bestand tegen inwerking van buitenaf door zuren en logen en bestand tegen hoge temperaturen. Nu is het een risico dat groot in het nieuws komt en massaal uit woningen verwijderd moet worden. Dit soort voorbeelden leert dat de corporatiesector continu alert moeten blijven door nieuwe ontwikkelingen te volgen en kennis te delen. De projectgroep 'Veilig en Gezond Wonen' probeert met deze eerste uitgave van 'Code Rood' een steentje bij te dragen aan dit dynamische proces. In dit praktijkboek is informatie bijeengebracht uit zowel de theorie als de praktijk van woningcorporaties en adviesbureaus. Zo is getracht een integraal beeld te schetsen van technisch risicomanagement in de bestaande woningvoorraad. Het traject van risicobeheersing zal het risicobewustzijn in de organisatie vergroten en de gezamenlijke kennis over risicomanagement verbeteren.
"Met als doel een nieuwe berekeningsregel van beton, waarmee alle Europese technici akkoord kunnen gaan" op te stellen, werd in 1954 op initiatief van de Franse aannemerij het `Comité Européen du Béton (CEB)' opgericht. In 1964 verschenen bij het CEB de `Recommendations Pratiques', die in 1966 in het Nederlands werden vertaald. Daarna volgden in 1970 de `Recommendations Internationales CEB-FIP 1970 pour le calcul et l'exécution des ouvrages en béton', in 1978 in herziene versie uitgebracht onder de titel`CEB-FIP Model Code for Concrete Structures'. Deze versie werd door de toenmalige EEG
aangewezen als basis voor het opstellen van Eurocode 2 `Beton'.
Nu, dertig jaar later, is die Eurocode 2 tastbaar. In 2010 wordt in alle deelnemende landen deze Eurocode het officiële voorschrift. Met deze introductie van de Eurocodes staan de praktijk en het onderwijs voor een grote uitdaging: de beroepsgroep vertrouwd maken met nieuwe voorschriften, rekenregels, rekenmethodieken enz.
Het Europese Betonplatform, waaraan wordt deelgenomen door de Europese brancheverenigingen CEMBUREAU (cement), BIBM (prefab beton) en ERMCO (betonmortel), heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen lesmateriaal voor de betonconstructeur te ontwikkelen om het implementeren van de Eurocode 2 te versoepelen. Een van de resultaten is het boekwerkje `Concise Eurocode 2', waarvoor een publicatie van de British Cement Association en The Concrete Centre [1] model heeft gestaan. Voor de verschijning in Nederland heeft het Europese Betonplatform het exclusieve copyright verleend aan het Cement&BetonCentrum, dat lid is van CEMBUREAU. De publicatie is nu als CB6, Compendium Eurocode 2, ondergebracht in de bekende Cement en Beton boekenreeks.
Omdat nog weinig praktijkervaring is opgedaan met Eurocode 2, heeft de gewenste terugkoppeling tussen de praktijk en de opstellers van de voorschriften nog nauwelijks kunnen plaatshebben. Omdat voorschriften geen statische maar `levende' documenten zijn, is het dus zeer wel mogelijk dat in de loop der jaren onderdelen nog zullen worden aangevuld en/of herzien. De uitgever leek het echter niet raadzaam met het uitbrengen van dit compendium hierop te wachten: praktijk én onderwijs moeten tijdig ervaring kunnen opdoen met en kennis kunnen nemen van Eurocode 2. Ook kan dan de wisselwerking tussen `praktijk' en `regelgeving' tot stand komen. De uitgever hoopt met het verschijnen van het Compendium Eurocode 2 een positieve bijdrage te leveren aan de introductie van Eurocode 2.
De vertaling is afgestemd met Voorschriftencommissie 20.
Deel 2 in het tweeluik over energie. Verborgen Energie laat de mogelijkheden zien die de mensheid heeft voor de toekomst van energie en transport met technologieën die de universele achtergrondzee van energie aanboren. Veel van die kennis is nog altijd niet gedeeld terwijl uitvinders in de geest van Nikola Tesla al jarenlang belangrijk werk hebben verricht.
Maar de verborgen energierevolutie is gaande en niet meer tegen te houden. De voordelen zijn enorm: afscheid van olie-oorlogen, een einde aan vervuiling en schaarsheidsdenken, decentrale energieopwekking en energieonafhankelijkheid voor iedereen. Overal en altijd. Dat heeft consequenties voor talrijke andere zaken zoals de water- en voedselvoorziening, de gezondheidszorg en de wetenschap. We kunnen beginnen met het schoonmaken van de planeet. Concurrentie kan plaatsmaken voor samenwerking.
Het boek geeft veel ideeën voor een betere toekomst voor ons allemaal, maar noemt ook de krachten die zich verzetten tegen deze noodzakelijke paradigmaverschuiving; een kleine groep belanghebbenden. Wij zijn echter talrijk dus het enige dat nodig is voor een op overvloed gebaseerde toekomst en hogere beschaving is een kritische massa van mensen die wakker zijn en een levenskrachtig en op liefde gebaseerd wereldbeeld omarmen.