Honderd jaar geleden trok cartograaf Claudius de Goeje het regenwoud van koloniaal Suriname in. Hij maakte er kennis met natuur, dieren en mensen die zijn voorstelling te boven gingen. Inmiddels is alles veranderd: de jungle en haar oorspronkelijke bewoners, de Wayana, verloren het van de goudmijnen. Waren het de kaarten van De Goeje die ten grondslag lagen aan deze teloorgang?
Nog steeds torent een berg die zijn naam draagt, het De Goeje-gebergte, uit boven het gebied. Als kind was Freek de Goeje trots op de berg, maar nu? In het voorjaar van 2022 reist hij af naar de door ontbossing, vergiftiging en geweld bedreigde Wayana. Leggen zij de schuld bij zijn voorouder? En is die schuld erfelijk?
Freek de Goeje (1997) rondde de opleiding audiovisuele media af aan de HKU. Hij trok naar de top van het De Goeje-gebergte in Suriname en maakte daarover de film De Toemoek Hoemak Expeditie.
In Kindertrein uit Boedapest stapt Emy Koopman op de trein naar Hongarije, samen met de geest van haar grootmoeder, Mariska Muskovics. In het interbellum reisde Mariska, zoals duizenden andere vermagerde Hongaarse kinderen, met een zogenoemde kindertrein naar Nederland. Het doel: een paar maanden aansterken in een rustiger, welvarender omgeving, en dan weer terug. Maar Mariska bleef. Waarom keerde zij nooit terug naar haar familie in Boedapest?
Met een verroeste Nightjet maakt Emy dezelfde reis als haar grootmoeder destijds, maar nu in omgekeerde richting: vanuit Amsterdam via Wenen naar Boedapest. Het is het begin van een zoektocht naar een verloren geschiedenis. Eenmaal onderweg beginnen perspectieven, werkelijkheid en fictie door elkaar heen te lopen.
Uit de flarden van overgeleverde verhalen en archiefmateriaal wordt een wonderschone nieuwe vertelling geweven. In dit deel van de Spoorslag-reeks maakt Emy Koopman de doorwerking van het verleden op onnavolgbare wijze invoelbaar.
Nelleke Noordervliet reist in Paleis op wielen, een nieuw boek in de reeks Spoorslag, met de trein door India. Voor vertrek belandt ze in hellhole Varanasi: het vuil en de chaos zijn er ongeëvenaard. Het contrast met de trein die in Delhi op haar wacht kan niet groter zijn: uitbundige luxe die het de westerse treinreiziger aan niets moet laten ontbreken.
De alledaagse werkelijkheid wordt vakkundig aan het oog onttrokken tijdens de decadente reis. De reizigers zien het nostaligische India, zoals de toeristenfolders het land graag tonen. India is erdoor verworden tot decor, de mensen zijn slechts acteurs. Niet alleen de Indiërs zijn gereduceerd tot een cliché, ook de toerist zelf lijkt niet te kunnen ontsnappen aan de rol die haar is toebedacht in dit theater.
Noordervliet probeert zich over te geven aan de ervaring van de reis, maar de verwrongen werkelijkheid dringt zich aan haar op. Haar medereizigers, sommigen met Indiase wortels, proberen zich ook ieder op hun eigen wijze te verhouden tot het land dat aan hen voorbijtrekt. Paleis op wielen van Nelleke Noordervliet is een schitterend reisverslag in de treinreeks Spoorslag.
De 35 mooiste treinreizen van Europa, beschreven door dé treinreisjournalist van de Lage Landen
Met een voorwoord van Paul Haenen
De internationale trein beleeft een glorieuze comeback. En terecht, want reizen per spoor is avontuurlijk, relaxed en klimaatvriendelijk. Er is alle ruimte om rond te lopen, een boek te lezen of te lunchen terwijl de mooiste landschappen langs je raam voorbijglijden. De trein is een microkosmos waarin tijd er even niet toe doet - een betere reden om te ontspannen bestaat niet.
Bekroond reisjournalist Sander Groen brengt een ode aan de trein met dit boek vol meeslepende reisverhalen over epische treinreizen. Treed in het voetspoor van Poirot in de slaaptrein naar de Rivièra, reis heel Italië door en steek dan met trein en al op de veerboot over naar Sicilië, of bedwing je hoogtevrees op de bergspoorlijn van dictator Tito in Montenegro. Dit zijn de 35 mooiste treinreizen van Europa - die je zelf ook kunt maken.
Tussen de rails is behalve een leesboek ook een inspiratiegids, met verhalen over de Trans-Europ-Express, spoorwegpioniers en Interrail, de mooiste treinstations, beroemdste luxetreinen en beste treinfilms, plus praktische tips voor het plannen van je eigen treinvakantie. Na dit boek wil je nog maar één ding: instappen en Europa ontdekken per trein.
`Dit boek is niet zomaar een opsomming van mooie treinroutes, het is een ode aan de romantiek en het avontuur van langzaam reizen én een naslagwerk vol wetenswaardigheden, referenties aan films
en literatuur, ontmoetingen en geheimtips. Reisjournalist Sander Groen neemt je mee naar plekken en op reizen die voor vliegpassagiers verborgen blijven en inspireert om Europa zelf per spoor te ontdekken.
Tussen de rails leest als een trein.' Barbera Bosma, managing editor National Geographic Traveler
`Hier begint de voorpret van je volgende reis. Op sfeervolle én praktische wijze beschrijft reisjournalist Sander Groen in Tussen de rails de leukste treinreizen van Europa. Of je nu de slaaptrein naar Hel overweegt of kronkelend door het groene Slovenië wilt, dit boek brengt je naar je
volgende avontuur. Eentje met charmante stationnetjes, hotelkamers op wielen en de mooiste landschappen die voorbijglijden. Iedereen aan boord?' Elke Lahousse, redacteur
Knack Weekend
`Na het lezen van Tussen de rails kreeg ik veel zin om in de nachttrein van Stockholm
naar Narvik te stappen, of in een boemeltje over Sardinië, of via de West Highland Line door Schotland te reizen. Sander Groen maakte al deze treinreizen, dwars door Europa, en doet daarvan sfeervol en
gedetailleerd verslag. En hij geeft ook nog eens heel precies alle benodigde praktische informatie om zélf te gaan treinen - wat een heerlijk gidsend boek.' Aimée Kiene, chef Volkskrant Magazine
Sander Groen (1971) is reisjournalist sinds 2001. Hij schreef honderden reisreportages voor de Volkskrant, Trouw, National Geographic
Traveler, Kampioen, Knack Weekend, De Morgen en vele andere Nederlandse, Belgische en internationale kranten en tijdschriften. Hij won diverse prijzen, waaronder de Aad Struijs Persprijs, de enige onafhankelijke vakprijs voor Nederlandstalige reisjournalistiek, met een reportage over een driedaagse treinreis van Istanboel naar Teheran in de Trans-Azië Express. Groen reist graag groen - per trein, bus, boot, fiets of te voet.
Treinen en schrijven zijn al lang met elkaar verbonden. Stap in en reis mee in de prachtige nieuwe reeks Spoorslag.
Bij twijfel, altijd noord van Sien Volders is het tweede deel van de nieuwe Spoorslag-reeks.
Een man stapt op een trein, voortgestuwd door een klan die enkel hij kan horen. Terwijl hij zich vastklampt aan de laatste flarden werkelijkheid, trekt hij steeds verder noordwaarts. De Far North Line brengt hem eerst naar het meest noordelijke station van Schotland. De spoorlijn stopt, maar zijn reis voert verder naar de desolate Orkney-eilanden. Hoe sterker het landschap en de eenzaamheid zich aan hem opdringen, hoe meer hij op drift raakt.
Bij twijfel, altijd noord van Sien Volders is een zinnelijk verhaal, helder van taal en vol ruige Schotse natuur.
Zephyr van Auke Hulst is het eerste deel van de prachtige nieuwe Spoorslag-reeks. Een memoir en beschouwing ineen, van de hand van een van de beste reisschrijvers van Nederland: Auke Hulst.
Drieënvijftig uur, zo lang doet de California Zephyr erover om van Chicago, Illinois, te rijden naar Emeryville, Californië, een voorstadje van San Francisco. Het is een treinreis dwars door het Amerikaanse binnenland: de maïsvelden van Iowa, de Rocky Mountains, de leegte van Nevada en de toppen van de Sierra Nevada.
De Zephyr, wat westenwind betekent, voert schrijver Auke Hulst langs adembenemende landschappen, maar het is een reis die ook tot nadenken stemt: over de wereld vóór en na corona, over het Amerika dat er was, is en dat het dreigt te worden, over een leven dat nooit meer hetzelfde kan zijn. Want vallen de verschroeiende hitte, de kritieke waterstand van de Colorado River en de frictie aan boord die wordt veroorzaakt door materiaal- en personeelstekort te negeren? En hoe nu te kijken naar Hulsts laatste reis vóór corona, met een luxetrein door Tanzania en Zambia, terwijl nieuws doorsijpelde over een nieuw virus?
Al sinds zijn debuut De noordkromp (1978) spelen de Waddeneilanden een voorname rol in het proza van Gerrit Jan Zwier. Voor hem zijn de eilanden, behalve vakantieoord en (soms) toevluchtsoord, een literair concept. Dat komt ervan als je al op jonge leeftijd met je ouders vakantie viert in deze streken. Al heeft hij
sindsdien de reis om de aarde wel enige malen afgelegd, toch is hij de eilanden trouw gebleven. De eilanden hebben een noordelijke signatuur - misschien is dat het geheim. In deze feestbundel heeft Zwier een aantal van zijn favoriete verhalen bij elkaar gezocht.
Van de hoogst gelegen Tibetaanse Qinghai-spoorlijn tot de luxueuze Oriënt Express - Een reis om de wereld in 80 treinen is een ode aan reizen per trein en aan de unieke blik op de wereld die dat geeft.
Monisha Rajesh, Britse journalist en doorgewinterde treinreiziger, maakte met haar vriend een onvergetelijke reis die haar in zeven maanden bijna twee keer rond de aarde bracht: van Londen tot Kazachstan en van Canada tot de vlaktes van Mongolië. Terwijl ze vriendschappen sloot en verhalen uitwisselde met hilarische, irritante en innemende reizigers genoot ze van de adembenemendste uitzichten.
Rajesh voert de lezer mee en doet geanimeerd verslag van het dagelijks leven, de geschiedenis en de cultuur van de landen die ze bezoekt en viert het reizen per trein in al haar glorie.
'Je raakt definitief geïnspireerd!' - Marie Claire
`Rajesh is een rijzende ster binnen het genre. Ze schrijft aanstekelijk, ziet alles en luistert naar iedereen. Ze is grappig als ze dat wil en serieus als het moet.' - Daily Mail
`Een heerlijk boek vol schitterende vergezichten, hilarische ontmoetingen en ongure types, en dat alles ineen!' - The Times
'Een van de beste manieren om de wereld te zien: nooit te snel, nooit te langzaam. Haar reis doet waar treinen goed in zijn: tot de kern komen. Bereid je voor op een zeer fijne rit.' - Michael Palin
Waarom verlaat een vader zijn gezin om zes maanden lang alleen 4286 kilometer dwars door Amerika te lopen? Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren en een burn-out kan voorkomen.
Begin 2022 is Rusland met grof geweld Oekraïne binnengevallen. Naast de massale vernietiging van Oekraïense steden en infrastructuur worden er ook op onvoorstelbaar grote schaal onschuldige burgers vermoord. Alhoewel Rusland de onafhankelijkheid van Oekraïne altijd al in twijfel heeft getrokken, kent Oekraïne een heel eigen taal, cultuur en geschiedenis. Oekraïne, dat letterlijk `aan de grens' betekent, heeft immers ook lang aan Europese invloeden blootgestaan en heeft ook in afgelopen jaren steeds gretiger de Europese waarden en normen omarmd. Met dit boek biedt Karel Onwijn in beeld en tekst een algemene en persoonlijke kennismaking met Oekraïne.
In de veelgeprezen boeken Baltische zielen en De gloed van Sint-Petersburg dompelde Jan Brokken de lezer onder in de verhalen en cultuur van steden en plaatsen. En zijn reislust reikt veel verder, evenals zijn kennis over kunst en geschiedenis. Dat komt tot uiting in het rijk geïllustreerde Stedevaart, waar in twintig non-fictieverhalen steeds een plaats en een persoon, meestal een kunstenaar, centraal staan. Onder leiding van Brokken reist de lezer naar het Bologna van schilder Giorgio Morandi, het Venetië van een boekbinder en het Düsseldorf van beeldend kunstenaar Joseph Beuys. We bezoeken het Parijs van componist Erik Satie, het Vilnius van schilder en componist Mikalojus Ciurlionis en het Bilbao van architect Frank Gehry, ontmoeten Gustav Mahler in Amsterdam, de moeder van Italo Calvino in Cagliari en cellist Anner Bijlsma in Washington dc. In het meest persoonlijke verhaal neemt Brokken ons mee naar een schilderij van Meindert Hobbema, een jeugdliefde en Middelharnis. In Stedevaart brengt Jan Brokken zijn bevlogen vertelkunst en grote liefde voor kunst en cultuur tot een gloedvolle symbiose.
In 'Nieuwsgierigheid als kompas' volgen we Janneke Kuysters en Wietze van der Laan, die samen een ultieme wereldreis maken met hun zeiljacht. Ze hadden alles op een rijtje. Totdat ze besloten dat het genoeg was en hun levens achter te laten om op wereldreis te gaan, met hun zeiljacht Anna Caroline. Acht jaar lang reisden ze de wereld rond over alle oceanen en zeeën, langs Europa, Afrika, Azië en Australië. In dit autobiografisch reisverhaal lees je over deze prachtige reis, over de lijnen losgooien en kiezen voor een ander leven, over genieten en het uiterste uit het leven halen. Maar bovenal lees je over het ontdekken van nieuwe mensen, plekken en ontmoetingen. 'Nieuwsgierigheid als kompas' is een inspirerend reisverhaal voor de armchair traveller van nu én de wereldreiziger van de toekomst.
In Boom in een winters bos vertelt Gerrit Jan Zwier over elfjes, hunebedden en landschappen. Als oudere jongere verdiepte Scandikenner Gerrit Jan Zwier zich opnieuw in de Romantiek en het romantisch levensgevoel aan de hand van twee Noorse kunstenaars, Johan Christian Dahl en Theodor Kittelsen. Dahl is bekend geworden als landschapschilder, Kittelsen als trollentekenaar. Op reis door Denemarken en vanwege corona noodgedwongen door zijn boekenkast en zijn geest bezoekt Zwier de plaatsen die hen inspireerden. Het resultaat is een breed uitwaaierend boek over Scandinavië, Faust, de sprookjes van Andersen, een ontmoeting met een bergtrol en een verstilde maannacht in het Drentse Balloo.
Copsford, veelvuldig aanwezig en een inspiratiebron in De wilde stilte van Raynor Winn, is een buitengewoon boek. Copsford is het klassieke verhaal van Walter J.C. Murray. Begin jaren twintig huurde hij een vervallen huisje zonder stromend water of elektriciteit op het platteland van Sussex, ver weg van zijn stadsleven. De meeste ramen waren kapot, het was vies, donker en vol met ratten. Hij kocht een kwast en een emmer in het dorp, dwong de ratten zich terug te trekken en richtte Copsford in met slechts enkele meubelstukken. De plaatselijke postbode vond een hond voor hem, en met zijn nieuwe metgezel begon hij zijn omgeving te verkennen. Hij verdiende de kost met het verzamelen, drogen en verkopen van de kruiden die hij lokaal vond, zoals kleefkruid, agrimonie, ogentroost en duizendblad. Het is echter niet alleen het verhaal van een landelijke idylle - het leven op Copsford was moeilijk, en Murray schuwt de incidentele verschrikkingen van de natuur niet.
Het is 2015 als Femke Lobach met haar vriend aan boord van het zeiljacht Kings' Legend stapt en begint aan hun halve wereldreis. Ze is een onervaren zeiler en tijdens hun reizen in het Caribisch gebied en over de Indische Oceaan kruipen ze een paar keer door het oog van de naald. Toch vindt ze haar ritme en leert ze te genieten van het moment. Tegelijkertijd komen midden op zee traumatische gebeurtenissen uit haar jeugd boven, die haar laten weerspiegelen op het verleden. Overal horizon is meer dan alleen een spannend reisverslag: het is een persoonlijk verhaal van een vrouw die besluit uit de waan van de dag te stappen.
// 'Aan boord zijn bij Femke was voor mij een heerlijk rustpunt in al het reizen naar onmogelijke en mooie plekken op aarde. Dit is een mooi, uniek en persoonlijk verhaal.' - Floortje Dessing //
'Natuurlijk is dit een reisverhaal, maar het is ook het verhaal van een leven. Persoonlijk en soms heel ontroerend.' - Dolf Jansen //
Wie ben je geworden als je tien jaar alleen de wereld over gereisd hebt? En waar is thuis? Is reizen weglopen? Is het een talent of kun je het leren? Geëmigreerd naar de Franse Alpen met haar Franse geliefde en hond maakt beroepsreiziger Iris Hannema de stand van haar leven op. Via Mexico-Stad, Japan, Burkina Faso, Samoa, IJsland, De Filipijnen, Tahiti en Frankrijk daalt ze af naar het fundament van reizen: is het mogelijk een ander te worden? Bestaat `de reiziger'? En wat is toch de aantrekkingskracht van tijdelijkheid?
'Op reis met de Hope' van Joshua van Eijndhoven is een magisch reisverhaal over man die zijn dromen najaagt en besluit om de wereld rond te zeilen. Wanneer Joshua 24 wordt besluit hij om zijn carrièreplannen als jurist aan de kant te schuiven en zijn droom om de wereld rond te zeilen na te jagen. Hij koopt een zeilboot - Hope - en vaart de wijde wereld in. Op de Kaapverdische Eilanden ontmoet hij Joshua Kátia, die met hem meezeilt. Samen verzinnen ze manieren om geld te verdienen om zo telkens een stukje verder te reizen en het water en de wereld verder te verkennen. Zo ontstaat er een onvergetelijke vriendschap en een onkenbaar mooi avontuur op het water. Joshua van Eijndhoven is jurist en wereldreiziger. Tijdens zijn zesjarige reis om de wereld werkte hij als journalist, kapitein, marketingspecialist en coach. 'Op reis met de Hope' is zijn debuut.
Bill Brysons kennis over Groot-Brittannië ontwikkelde zich van `weet bijna niets', naar `grondige vertrouwdheid', tot `complete verbijstering: wat weet ik eigenlijk weinig'. Ineens realiseert Bryson zich namelijk dat hij in een land woont dat zich zo snel ontwikkelt dat het hem vreemd aandoet, een plek vol beroemdheden wier namen en talenten hij niet kan onderscheiden, acroniemen die hem moeten worden uitgelegd, gespreksonderwerpen die hij niet langer kan volgen. En precies op dat moment wordt Bryson opgeroepen om een test te doen voor het Brits staatsburgerschap.
Twintig jaar na zijn eerste kennismaking met Groot-Brittannië, die hij uitgebreid heeft beschreven in Een klein eiland - een van de meest geliefde reisboeken van de afgelopen decennia - besluit hij tot een gloednieuwe reis om `zijn' land te herontdekken. Wederom leidt dat tot hilarische anekdotes waarmee hij de typische kijk van de Engelsen op hun eiland schitterend tot uitdrukking weet te brengen.
Waarom heet de brede laan die naar de Sint-Pieter leidt de Straat van de Verzoening? Wat heeft de Via dei Fori Imperiali, waarlangs de oude keizerfora liggen, met Mussolini te maken? En hoe kun je uit de naam Piazza Navona opmaken wat er onder het plein verborgen ligt?
In haar sprankelende reisgids Via Roma laat Willemijn van Dijk je dwalen door de straten van de Italiaanse hoofdstad. Achter de straatnamen van Rome gaat de eeuwenlange geschiedenis van de stad aan de Tiber schuil. Via de straatnaambordjes dwaal je door de geschiedenis en langs het werelderfgoed van Rome, van Romulus tot Mussolini en van het Colosseum tot het hypermoderne Museo dell'Ara Pacis. Via Roma is een onmisbaar boek voor iedere Italiëganger.
Willemijn van Dijk is oudhistorica en schrijfster. Ze werkte een aantal jaar als adjunct-hoofdredacteur van De smaak van Italië; in 2012 begon ze Orpheus kijkt om, een blog over Rome en de oudheid. Eerder publiceerde ze onder andere de reisgidsen Puglia, Bed & Breakfasts en charmehotels in Italië en De Smaak van Rome.
Zweden is gezegend met adembenemende landschappen, zowel in het hoge noorden als in het zuiden, een rijke geschiedenis, kunst en cultuur en vriendelijke bewoners. Om het land in al zijn glorie te leren kennen liet Gerrit Jan Zwier zich leiden door twee ideale gidsen: op het land door de naturalist Carolus Linnaeus (1707-1778) en in de lucht door Nils Holgersson, de hoofdpersoon uit Nils Holgerssons wonderbare reis van Selma Lagerlf (1858-1940). Beiden zijn reizigers bij uitstek: ze zijn nieuwsgierig en hebben een onderzoekende geest. Vanuit deze twee perspectieven maakt de lezer kennis met de schoonheid van Zweden, van Skåne tot Lapland en van Dalarna tot Gotland en Öland.
Nadat hij jarenlang niet meer in zijn geboorteland is geweest, besluit Bill Bryson de Verenigde Staten opnieuw te bezoeken. Hij volgt de Appalachian Trail, een wandelpad van 3500 kilometer van Georgia naar Maine, en aanschouwt een adembenemend landschap. Maar het biedt Bryson ook oneindige mogelijkheden om meedogenloos commentaar te leveren op zijn medereizigers.
Tijdens de tocht wordt hij gegijzeld door Mary Ellen, die alles weet van wandelen en die haar mening met iedereen wil delen. Daarnaast ontmoet hij een stel zeer onbekwame padvinders en een man die zich Chicken John noemt en altijd de weg kwijt is. Maar het grappigst is zijn mopperige, mollige schoolvriend Stephen Katz, die hem tijdens de hele wandeling vergezelt. De ongemakkelijke, maar amusante verhouding tussen Bryson en zijn vriend zorgt voor bijzonder geestige situaties en conversaties.
In 1989 legde Herman Vuijsje te voet de oude Sint-Jacobsroute af. Als atheïst en individualist verkoos hij de tocht alleen en in omgekeerde richting te maken: van Santiago de Compostela terug naar Amsterdam.
Het boek dat hij over die voettocht schreef is meer dan een reisverslag. De vier maanden durende wandeling van het nog streng katholieke Noord-Spanje naar goddeloos Amsterdam werd een reis door de Europese ideeengeschiedenis, en een speurtocht naar de ankers voor moraal en spiritualiteit in een wereld waarin kerk en traditie verdwijnen.
Sinds 1989 is onze samenleving sterk veranderd. Over deze veranderingen en in hoeverre die betrekking hebben op de thema's in dit boek schreef Herman Vuijsje voor deze editie een nieuwe inleiding
Noorwegen is een oude liefde van Gerrit Jan Zwier sinds hij het, liftend langs de eindeloze kust en door het Lapse binnenland, ontdekte.
Velen hebben inmiddels de charme van het koele, stille noorden ontdekt, waar de grootse natuur niet tot tuintjes en parkjes is getemd. We hadden altijd al bewondering voor de taaiheid en wilskracht van de Noren, die zich in een woeste natuur wisten te handhaven. Bij ons wordt de lokroep van het noorden nu nog luider gehoord, niet alleen door vakantiegangers, maar ook door het groeiend legertje van emigranten, die hopen dat in een fjord of half verlaten dorpje het avontuur van hun leven nu echt zal beginnen.
In Altijd Noorwegen worden de landschappen, eilanden en uithoeken van zuid naar noord verkend, vaak te voet, maar ook met de auto en per schip. Het blijft wonderbaarlijk dat de misdaadliteratuur hier tot bloei kwam, in al die vredige provinciestadjes waar in werkelijkheid de diefstal van een skistok al een sensatie zou zijn. Niets ligt voor de hand in een land waarvan de bewoners een `romantisch hart' en een `koel verstand' zouden hebben.
In Balkanschimmen doet bestsellerauteur
Robert D. Kaplan verslag van de reizen die
hij aan het einde van de jaren tachtig door
de Balkan maakte. Hij voorzag een tragedie,
die ieders voorstellingsvermogen te boven
zou gaan.
Kaplan bezocht gebieden die destijds nog niet in de belangstelling
stonden. Zijn verhaal wekt weinig interesse totdat Joegoslavië in 1991
uiteenvalt en de voormalige Joegoslaven zich aan gruweldaden jegens
elkaar te buiten gaan. Balkanschimmen wordt in de Verenigde Staten
een invloedrijke bestseller, die Kaplans reputatie in één klap vestigt. De
Amerikaanse president Clinton zou zo onder de indruk van het boek
geraakt zijn, dat hij lang aarzelde alvorens zich in de Joegoslavische
burgeroorlogen te mengen.
Kaplan zelf heeft overigens altijd gepleit voor ingrijpen door de buitenwereld,
zoals onder meer blijkt uit de bijdrage voor de New York Times
die als epiloog in de Nederlandse editie van Balkanschimmen is opgenomen.
Kaplan is ervan overtuigd dat, als Servië niet in toom gehouden
wordt, ook Bulgarije, Roemenië en Griekenland gevaar lopen.
Kaplan wordt inmiddels in één adem genoemd met visionairs als
Francis Fukuyama en Samuel Huntington. de Volkskrant
Er zijn boeken die je niet loslaten, die in je hoofd blijven rondspoken
nadat je de laatste bladzijde hebt gelezen. De Haagsche Courant
Robert D. Kaplan is schrijvend redacteur van The Atlantic Monthly.
Hij is auteur van onder meer Reis naar de einden der aarde en Het
einde van Amerika.