Filter
Uitgevers
- Ambo (79)
- Anthos (79)
- Inside (44)
- VI Boeken (35)
- Uitgeverij De Kring (14)
- Tirion Sport (9)
- Querido Fosfor (7)
- Brave New Books (5)
- Carrera (5)
- Aspekt B.V., Uitgeverij (4)
- Manteau (4)
- De Arbeiderspers (3)
- Podium (3)
- Kosmos Uitgevers (2)
- Lannoo (2)
- Racine (2)
- Spectrum (2)
- Thomas Rap (2)
- Volt (2)
- Wild, Uitgeverij (2)
- De Geus (1)
- Ertsberg (1)
- Hermans, Uitgeverij (1)
- Klapwijk & Keijsers (1)
- KokBoekencentrum Non-Fictie (1)
- Mijnbestseller.nl (1)
- Nieuw Amsterdam (1)
- Pelckmans uitgevers (1)
- PixelPerfect Publications (1)
- Uitgeverij Bewust Zijn (1)
- Uitgeverij Brandt (1)
- Uitgeverij Vrijdag (1)
Formaten
-
- 33%
Al 35 jaar struint Michel van Egmond met pen en papier langs de voetbalvelden, speurend naar een goed verhaal. Het leverde in de loop der tijd een unieke verzameling tijdloze reportages op, meestal afkomstig uit de coulissen van de voetbalwereld, en altijd geschreven met die kenmerkende mengeling van humor, verbazing en mededogen.
In deze verzamelbundel, aangevuld met nieuw werk, is er uiteraard ruim aandacht voor zijn ontmoetingen met de grote sterren van het internationale voetbal - van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo tot Louis van Gaal en Johan Cruijff, en van Ruud Gullit en Aad de Mos tot Sjaak Swart en Willy van der Kuijlen. Maar zoals altijd in Van Egmonds werk is er minstens zo veel aandacht voor de paradijsvogels binnen de kalklijnen, voor de amateurs, de verliezers en de randfiguren, kortom: voor alle smaakmakers dier er voor zorgen dat de voetbalwereld voor hem al zo lang zo'n onuitputtelijke bron van originele verhalen is. -
Zwemles van Louis van Gaal
Nino Wilkes, Robert Heukels
- Kosmos Uitgevers
- 1 Oktober 2024
- 9789043932837
In 'Zwemles van Louis van Gaal' delen Nino Wilkes en Robert Heukels de meest bizarre, ontroerende en onbekende transferverhalen uit het Nederlandse voetbal. Topvoetballers gaan voor duizelingwekkende bedragen naar het buitenland, hun jongensdromen achterna, maar ze zijn ook net mensen. Heukels en Wilkes bivakkeren al hun hele leven in de wereld van het mondiale topvoetbal en bieden in dit boek een uniek kijkje achter de schermen. Ze vertellen de meest spraakmakende transferverhalen; van de loslippige tuinman van Bergkamp en Demi de Boer die leerde zwemmen van Van Gaal, tot de innige clubliefde van het illustere trio Van Gobbel, Blinker en Taument.
-
De beste schrijvers, dichters en kunstenaars laten in Hard gras zien dat voetbal zo veel meer is dan uitslagen, commercie, meningen en nabeschouwingen. Voetbal is cultuur! De mix van gearriveerde én aanstormende talenten maakt Hard gras zo uniek en relevant.
-
Alex Pastoor is de eigenzinnigste coach van Nederland. Geliefd én gevreesd onder journalisten vanwege zijn scherpe tong. Lak hebbend aan de Nederlandse voetbalwetten. Wonderdoener met Almere City, dat hij naar de Eredivisie loodste en daar wist te houden. En niet te beroerd om zijn contract op te zeggen en doodleuk iets heel anders te gaan doen, dat aanzienlijk minder verdient.
Pastoor is ook maker van de podcast 'Met open vizier', waarin hij veel meer uit collega-trainers krijgt dan voetbaljournalisten. Zou hij bereid zijn om ook zijn eigen vizier open te schuiven? Ja dus. Zo kreeg Boudewijn Geels een uniek inkijkje in het leven van iemand met misschien wel de zwaarste managementbaan ter wereld: coach van een betaald-voetbalclub.
In het spoor van Alex Pastoor is daarnaast een fascinerend, vermakelijk en soms ook ontroerend verslag van een jaar bikkelen in het rechterrijtje. Ook bevat het boek leerzame interviews met toptrainers als Dick Advocaat, Arne Slot en Pepijn Lijnders.
Een must-read voor elke voetballiefhebber. -
De beste schrijvers, dichters en kunstenaars laten in Hard gras zien dat voetbal zo veel meer is dan uitslagen, commercie, meningen en nabeschouwingen. Voetbal is cultuur! De mix van gearriveerde én aanstormende talenten maakt Hard gras zo uniek en relevant.
-
Marathonloper en ondernemerscoach Olivier Verhaege deelt zijn unieke kijk op het ondernemerschap door de lens van het langeafstandslopen. De gelijkenissen tussen de loodzware kilometers van een marathon en de onophoudelijke inspanningen van de ondernemer zijn treffend. Of je nu een loper bent, een ondernemer of iemand die inspiratie zoekt om welke plannen dan ook écht te realiseren, in dit boek vind je de motivatie om die eerste stap te zetten, te genieten van het proces en uiteindelijk je doel te bereiken.
-
Waarom is iedereen ineens aan het padellen? Waar komt die sport vandaan? Hoe is het zo gegroeid? Hoe zien de levens van de beste spelers eruit? En waarom gaan al die (oud-)voetballers massaal 'aan de padel'? En al die BN'ers? Maar ook accountants, kraanmachinisten, vuilnismannen, modellen, boeren en miljonairs? Waarom blijft het allemaal zo sportief? Is dit iets wat blijft of een kortstondige hype? Hoe word je beter?
Journalisten, vrienden en padelliefhebbers Sander de Kramer en Bart Vlietstra vroegen zich dat ook allemaal hardop af. En gingen op zoek naar de antwoorden slingerend van een villa waar James Bond nog sliep in de Mexicaanse jetsetstad Acapulco, naar Barcelona en Buenos Aires tot PSV's trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven waar Guus Hiddink de eerste baan in Nederland liet aanleggen.
Ze waren bij diverse toptoernooien om de belangrijkste topspelers uitgebreid te spreken, ondervroegen de grondleggers en speelden padel met Johan Cruijff, Frank Lammers, Fernando Belasteguin, Arne Slot, Fatima Moreira de Melo, Robin van Persie en vele anderen. Ze verdiepten zich ook in het spel zelf en stelden een bijsluiter samen met allerlei tips en trucs om je spel te verbeteren. -
Achter de schermen bij Sporting Anderlecht
Hubert Lemaire, Xavier Thirion
- Racine
- 19 November 2024
- 9789020900859
Waarom hebben sommige mensen een visum nodig om naar België te komen en anderen niet? Waarom verlopen verblijfsprocedures voor de ene veel moeilijker dan voor de andere? Migratierecht is complex en technisch, zelfs voor juristen. Ellen Desmet neemt je mee in het labyrint van het migratierecht aan de hand van negen verhalen. Ze sprak hiervoor met negen personen uit verschillende hoeken van de wereld, die om uiteenlopende redenen naar België kwamen: voor het werk, voor de liefde, op de vlucht ... Je komt meer te weten over de procedures die ze volgden, wat vlot liep en op welke hindernissen ze stootten. Hoe krijg je een verblijfsvergunning in België, en wat doet dat met een mens?
-
In de bundel Voetbal kijken met Van Basten voert Michel van Egmond de lezer in een serie eigenzinnige reportages langs de sportonderwerpen die hem fascineren. Het is zijn meest persoonlijke boek tot nu toe.
Hij eet pasta met de zwijgzame dopingzondaar Ben Johnson, bekijkt een voetbalwedstrijd met wereldkampioen Carlos Alberto, analyseert samen met Marco van Basten het WK en gaat voor de tweede maal in zijn leven op de foto met de gevallen ster Paul Gascoigne.
Hij is erbij wanneer Feyenoord met dik honderdduizend mensen op de Coolsingel de titel viert, maar ook wanneer Kees Jansma en Mart Smeets in een boekhandel een publiek van veertig man toespreken en hij noteert het allemaal secuur en in zijn eigen observerende en vaak droogkomische stijl.
Het resultaat is een verzameling sportverhalen die zelden gaan over het spel en de punten, maar veel vaker over de tol van de roem, over het vergeefse gevecht tegen de vergankelijkheid en vooral over de mens achter de superster.
Met een voorwoord van Wilfried de Jong -
In februari 2021 staat Wrexham, een industriestadje in het noordoosten van Wales, plotseling in het middelpunt van wereldwijde belangstelling. De kleine, oude, bijna failliete lokale voetbalclub krijgt twee nieuwe eigenaren. Ryan Reynolds, een van Hollywoods best verdienende acteurs, heeft Wrexham AFC gekocht met Rob McElhenney, de bedenker en ster van Amerikaanse sitcom It's Always Sunny in Philadelphia. Twee jaar na de overname promoveert de club naar League Two. Het behalen van de Premier League is het uiteindelijke doel van Reynolds en McElhenney, zelfs als dat twintig jaar zou duren.
Aan de hand van interviews met supporters, filmkenners, ondernemers, politici en historici onderzoekt Ian Herbert in Wrexham hoe en waarom de overname tot stand kwam en ook wat deze betekende voor het industriestadje en Wales. De auteur had unieke toegang tot de spelers en leidinggevenden van de club en toont de pogingen van Wrexham AFC om op te klimmen. Hij geeft een levendig beeld van hoe het is om voor dit `Hollywood'-team te spelen en om te gaan met de bijbehorende druk en schijnwerpers. -
Het mooie van alweer een kampioenschap van Feyenoord is ook dat het voetbal gemiddeld zo aantrekkelijk was. Aanvallend, strijdlustig, saamhorig, veelzijdig. Ja, opnieuw is de club de beste van Nederland. Slechts zes jaar geleden veroverde Feyenoord met trainer Giovanni van Bronckhorst en aanvoerder Dirk Kuijt het kampioenschap van de eredivisie, om zo een eind te maken aan achttien jaar wachten en smachten. Nu bedraagt de tussenfase slechts zes jaar, net als in de periode tussen 1993 (met Willem van Hanegem) en 1999 (Leo Beenhakker).
In 'Wij gáán winnen...', een zinnetje uit het legendarische lied 'Feyenoord, Feyenoord (Wat gaan we doen vandaag)' van Cock van der Palm, dit seizoen harder meegezongen dan ooit tevoren, beschrijven Bart Vlietstra en Willem Vissers de fascinerende reis naar de landstitel van Feyenoord. Centrale figuur is de in 2021 gekomen, charismatische, tactisch begaafde trainer Arne Slot, die de stemming in de club liet omslaan van cynisme naar euforie. De journalisten beschrijven de opmars onder Slot gedurende twee seizoenen aan de hand van uitgeschreven en aangevulde stukken uit de Volkskrant, plus nieuwe verhalen en getuigenissen van supporters.
Naast Slot is er veel aandacht voor andere opvallende namen als Orkun Kkcü, Santiago Giménez, Mats Wieffer en Lutsharel Geertruida. Ook zijn er verhalen met en over de Feyenoord-iconen Willem van Hanegem, Rinus Israël, Jan Boskamp, Wim Jansen en Cor van der Gijp, van wie de laatste twee overleden.
Giovanni van Bronckhorst tekende voor het voorwoord. Van het duo Vlietstra en Vissers verscheen in 2017 de bestseller 'De eerste van de eeuw. -
In de vroege ochtend van 7 juni 1989 stortte vlucht PY 764 neer in het oerwoud vlakbij vliegveld Zanderij in Suriname. 176 passagiers kwamen daarbij om het leven.
Voor het in 1975 onafhankelijk geworden Suriname was dit de grootste vluchtramp ooit: een nieuwe schok na de december-moorden zeven jaar eerder.
In Nederland werd het bericht over de ramp onthutst ontvangen. Er kwamen extra journaals. Op de nationale herdenking in de Amsterdamse RAI spraken voetbalsterren Ruud Gullit en Frank Rijkaard, die aanvankelijk ook aan boord zouden zitten als spelers van het Kleurrijk Elftal. Premier Lubbers en Koningin Beatrix betuigden hun medeleven. Er werden hulptroepen naar de rampplek gestuurd.
Toch ging Nederland daarna snel weer over tot de orde van de dag. Voor een benefietwedstrijd in de Rotterdamse Kuip stroomde het stadion zes weken na de ramp nog niet halfvol. Toen drie jaar later in de Amsterdamse Bijlmer een vliegtuig neerstortte, en er 43 slachtoffers vielen, kreeg die ramp veel meer aandacht.
De Nederlandse staat beschouwde de SLM-ramp als een zaak voor Suriname, zelfs al had zeventig procent van de slachtoffers aan boord van PY 764 de Nederlandse nationaliteit.
Journalist Anton Slotboom zoekt in dit boek naar het antwoord op de vraag: wat als deze ramp nu was gebeurd? Door de bril van nu kijkt hij naar de gebeurtenissen van toen.
Hij gaat het gesprek aan met nabestaanden, in Nederland en in Suriname, spreekt met familie van de slachtoffers en herbeleeft de ramp met journalisten van toen.
In deze gesprekken slaan veel geinterviewden een zucht van verlichting. Eíndelijk is er aandacht voor de grootste Surinaamse vliegramp ooit die, tot hun verdriet, soms ook wel 'de vergeten ramp' wordt genoemd.
Hun herinneringen en levensverhalen zijn uniek, maar één ding zeggen de betrokkenen allemaal: de slachtoffers van deze ramp mogen stuk voor stuk nooit worden vergeten. -
Hard Gras 156 gaat over het WK van 1974. Niet gapen nu. Er is een twist. Er staan alleen verhalen in van mensen die er in 1974 nog niet waren, of te jong om het toernooi bewust te hebben meegemaakt. His een min of meer ironisch antwoord op een veelgebruikt argument onder jonge mensen: Ja maar, toen was ik nog niet geboren, als verontschuldiging voor een of andere vorm van onwetendheid.
-
Naar aanleiding van het populaire autosportprogramma Crashen in de keuken, nu ook een naslagwerk voor een jaar boordevol Formule 1. Alle Grand Prix komen langs. Verslagen, analyses, de mooiste foto's, de rapporten van Robert Doornbos, de leukste weetjes om indruk mee te maken en bij iedere plaats waar een race gereden wordt een een bijpassend recept voor een gerecht uit de keuken van Rob Kamphues.
-
Een jaar lang volledig in het teken van ultratrails. Dat was de droom van Jolanda Linschooten. Ze maakte een wishlist met daarop de meest extreme trailruns ter wereld: de Marathon des Sables, de Ultratrail Mont Blanc, de Diagonale des Fous en de Bob Graham Round. Stuk voor stuk langer dan 100 kilometer dwars door de zinderende woestijn, door het hooggebergte, over een tropisch vulkaaneiland en in potdichte mist. Ultratrails die grenzen aan het menselijk uithoudingsvermogen, maar afzien is niet wat haar drijft. `Licht en soepel blijven, met de lichtvoetigheid van een gems en het uithoudingsvermogen van een wolf. Zowel fysiek als mentaal.'
Jolanda Linschooten is beroepsavonturier, auteur en fotograaf. Ze behaalde podiumplaatsen bij internationale ultralopen en bergraces, maakt unieke wildernisexpedities en publiceerde hierover diverse boeken.
(Ultra verscheen eerder als Eenzame uren bij Karakter uitgevers en bij Brave New Books). -
Voor Dolf Jansen is hardlopen allang geen sport meer, maar een way of life.
Met het asfalt of het zand onder de voeten de einder tegemoet door
de polder, door bossen en weilanden, tussen velden en rietkragen door.
Een boerderij, wat lammetjes, de zon op de huid of juist de regen en de
wind die teisteren, gedachten over de dag van gisteren, die van morgen,
het bestaan. En dan na kilometers je afgepeigerd even aan een zwemtrapje
vastklampen om vervolgens je lichaam onder te dompelen in het ijskoude
water van de rivier de Bullewijk. Goed voor de doorbloeding. Dan voel je
dat je leeft. Het schrijven komt daarna als vanzelf. -
Met Mijn Maradona eren diverse auteurs met prachtige voetbalverhalen de eeuwige Nummer Tien. Met bijdragen van Hugo Borst, Henk Spaan, Herman Koch, Julien Althuisius, Willemijn van Dijk, Auke Hulst, Edwin Winkels, Nando Boers ft. Rafael van der Vaart, Thomas Heerma van Voss, Frank Heinen, Merlijn Kerkhof, Peter de Waard, Leo Verheul, Menno Pot, Arthur van den Boogaard, Sam Planting en Carolina Trujillo.
Op 25 november 2020 overleed Diego Armando Maradona, door velen gezien als de beste voetballer aller tijden. In Mijn Maradona, een speciale uitgave van het literaire voetbaltijdschrift Hard gras, brengen diverse auteurs een eerbetoon aan `Pelusa'. Nu het eindsignaal heeft geklonken, gaan ze bij zichzelf te raden welke rol Maradona in hun leven heeft gespeeld. Sommigen hebben hem ontmoet, hem (bijna) de hand geschud, hem werkelijk zien toveren op het veld; anderen moesten nog leren lopen toen Maradona in 1986 zijn beroemde goal maakte op het wk in Mexico. Hun verhalen leveren samen een onvergetelijke bundel op met even onverwachte als prachtige verhalen over de eeuwige Nummer Tien.
'Maradona's grootste erfenis zit in zijn voetbal, in de solo's, de dribbels, de handsballen, de rushes. Hij zit in de wreef van Lionel Messi, in het geborduurde goud van het embleem van Argentinië, in het beton van La Bombonera. Hij zit in de manier waarop we naar voetbal kijken, erover praten en schrijven. Je kunt, ook al zou je dat willen, niet om Diego Maradona heen. -
De Vuelta a España, het traditioneel 'kleine zusje' van de Tour en de Giro, is de laatste jaren uitgegroeid tot een immens populaire koers, zowel bij de renners als bij het publiek.
Lang was de ronde onderdeel van politieke en maatschappelijke onrust, maar ook toen overwon altijd weer de sport. Zoals in het geval van Julian Berrendero die door dictator Franco in een concentratiekamp werd opgesloten om, direct na zijn vrijlating, tweemaal de Vuelta te winnen. Of toen Jan Janssen de ronde won, op de dag dat het hele peloton lek reed door de honderden kraaienpoten die Baskische separatisten over de weg hadden uitgestrooid.
Bijna alle grote coureurs zijn in de Vuelta gestart. Makkelijk hadden ook zij het niet, want Spanje was 'anders', de wegen beroerd en de koers onvoorspelbaar. Dat ontdekten ook Nederlandse renners die vaak verbijsterd terugkeerden, zoals Martinus Valentijn en Gerrit van de Ruit in de eerste editie in 1935.
De band tussen de Spaanse ronde en het Nederlandse wielrennen en publiek wordt steeds inniger. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, met ook Den Bosch en Breda als etappeplaatsen.
Edwin Winkels (Utrecht, 1962) is schrijver en journalist, sinds 1988 woonachtig in Spanje. Hij volgt het wielrennen sinds hij in 1990 voor de Spaanse krant El Periódico voor het eerst de Tour de France versloeg. Hij is correspondent voor het AD en de NOS, schuift al tien jaar aan bij De Avondetappe om over het Spaanse wielrennen te verhalen en schrijft voor wielerbladen als De Muur en Wielerrevue. -
Na het overweldigend succes "WK Rode Duivels - We worden wereldkampioen!" uit 2018, keert Guy Cozijns terug met een meeslepend en humoristisch vervolg: "OctoPaul Predictor EK 2024 - Oranje en Rode Duivels hand in hand". Dit boek neemt de lezer opnieuw mee in de wereld van voetbal en voorspellingen, ditmaal door de ogen van de meest iconische inktvis van onze tijd.
"OctoPaul Predictor" is niet alleen een eerbetoon aan het `voetbalspelletje', maar ook aan de kracht van voorspelling, verbeelding en passie voor het leven. -
Ontdek in 'Ballenjongen' het inspirerende onderzoek van Nino Wilkes naar het taboe rondom homoseksualiteit in de voetbalwereld. Nino groeide op in de familie Wilkes/Kluivert, waar voetbal een belangrijke plaats inneemt. Ondanks deze prominente rol van voetbal in zijn leven voelt hij zich niet thuis in de machowereld van de voetballerij, want hij valt op mannen. Vrijwel niemand in die wereld haalt het in zijn hoofd om uit de kast te komen.
Om dit bespreekbaar te maken gaat Nino op onderzoek uit, voert openhartige gesprekken met vooraanstaande figuren zoals binnen de KNVB, de Blankensteijn Foundation en voormalige internationale grootheden als Kluivert en Seedorf. Daarnaast deelt hij inzichten met de opkomende generatie professionele voetballers. Ontdek hoe Nino Wilkes de dialoog op gang brengt en zich inzet voor een inclusievere voetbalgemeenschap waar diversiteit wordt omarmd.
`Jezelf kunnen zien in een verhaal als dat van Nino is een groot goed, dat weet ik als geen ander. Zonder aansprekende queervoorbeelden zou ik zelf nooit zijn waar ik nu ben. You can't be what you can't see.' - Stijn de Vries, presentator, journalist, schrijver`
`Laten we gewoon weer even normaal doen (...) voetbal is geen sport voor homo's' - René van der Gijp -
In Running Wild rent beroepsavonturier en ultraloopster Jolanda Linschooten van Land's End naar John O' Groats. Een extreme trailrun van 2000 kilometer door de ruigste gebieden van Engeland, Wales en Schotland. Ver weg van de grote races en loopevenementen die ze in haar eerdere boek Ultra beschreef gaat ze deze keer solo en zonder ondersteuning op pad.
Tijdens haar 48 dagen durende looptocht zijn niet het afzien, de dreigende blessures, het helse terrein of het barre weer de grootste uitdagingen, maar blijkt haar rugzak met minimalistische uitrusting ook nog een loodzware mentale last te bevatten. De reis keert haar dan ook volledig binnenstebuiten.
'Klein zijn in de grote natuur, daar kun je kracht, een soort veerkracht uit halen.'
Running Wild verscheen eerder onder de titel Niet de Race maar de reis. -
Mijn belevenissen op weg naar de trail marathon in Lissabon van 2024.
Het is oktober 2015 en ik kan niet meer normaal lopen. Een zware hernia door overmatig trainen en te snel gewicht willen verliezen. Mijn lichaam zegt gewoon 'Stop!' Mijn sportieve triatlon en marathon aspiraties liggen in duigen. En dat niet alleen, want zelfs normaal mijn werk doen is nog amper mogelijk.
Ik neem me dan ook voor dat dit nooit meer mag gebeuren. Sporten is mijn lust en mijn leven en is vooral bedoeld om gezond te blijven. Niet om dingen voorgoed stuk te maken. Na een lange herstel periode pak ik de draad weer op en ga weer fietsen, lopen en zwemmen. Het gaat goed. Van mijn hernia heb ik nog amper last.
Dan ontvang ik opeens een uitnodiging in mijn mail voor de Rotterdam marathon 2024. Het kriebelt, zou ik dan toch...?
Het noodlot slaat opnieuw toe, maar een half jaar later sta ik alsnog aan de start van een loodzware trail marathon in Lissabon. -
Hugo Borst analyseert op originele en onthullende wijze zijn jarenlange obsessie met Louis van Gaal. Hij analyseert de middagen dat hij hem voor het eerst op het Kasteel van Sparta zag lopen, toen nog in korte broek, tot aan diens onverwachte zegetocht als bondscoach op het wk in Brazilië. Een grote variatie aan Louis van Gaal-duiders helpt hem een beeld te schetsen van de man die hem nu al decennialang bezighoudt. Speciaal voor deze heruitgave schreef Hugo Borst een nieuw voorwoord.
-
De beste schrijvers, dichters en kunstenaars laten in Hard gras zien dat voetbal zo veel meer is dan uitslagen, commercie, meningen en nabeschouwingen. Voetbal is cultuur! De mix van gearriveerde én aanstormende talenten maakt Hard gras zo uniek en relevant.