Filter
Uitgevers
- Ambo (79)
- Anthos (79)
- Inside (45)
- VI Boeken (35)
- Uitgeverij De Kring (14)
- Tirion Sport (9)
- Querido Fosfor (7)
- Brave New Books (5)
- Carrera (5)
- Aspekt B.V., Uitgeverij (4)
- Manteau (4)
- De Arbeiderspers (3)
- Podium (3)
- Kosmos Uitgevers (2)
- Lannoo (2)
- Pelckmans (2)
- Racine (2)
- Spectrum (2)
- Thomas Rap (2)
- Volt (2)
- Wild, Uitgeverij (2)
- Bookmundo (1)
- De Geus (1)
- Ertsberg (1)
- Hermans, Uitgeverij (1)
- Just Publishers (1)
- Klapwijk & Keijsers (1)
- KokBoekencentrum Non-Fictie (1)
- Mijnbestseller.nl (1)
- Nieuw Amsterdam (1)
- PixelPerfect Publications (1)
- Uitgeverij Bewust Zijn (1)
- Uitgeverij Brandt (1)
Formaten
Prijs
-
De beste schrijvers, dichters en kunstenaars laten in Hard gras zien dat voetbal zo veel meer is dan uitslagen, commercie, meningen en nabeschouwingen. Voetbal is cultuur! De mix van gearriveerde én aanstormende talenten maakt Hard gras zo uniek en relevant.
-
De beste schrijvers, dichters en kunstenaars laten in Hard gras zien dat voetbal zo veel meer is dan uitslagen, commercie, meningen en nabeschouwingen. Voetbal is cultuur! De mix van gearriveerde én aanstormende talenten maakt Hard gras zo uniek en relevant. Hard gras verschijnt 1x in de twee maanden.
-
Al 35 jaar struint Michel van Egmond met pen en papier langs de voetbalvelden, speurend naar een goed verhaal. Het leverde in de loop der tijd een unieke verzameling tijdloze reportages op, meestal afkomstig uit de coulissen van de voetbalwereld, en altijd geschreven met die kenmerkende mengeling van humor, verbazing en mededogen.
In deze verzamelbundel, aangevuld met nieuw werk, is er uiteraard ruim aandacht voor zijn ontmoetingen met de grote sterren van het internationale voetbal - van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo tot Louis van Gaal en Johan Cruijff, en van Ruud Gullit en Aad de Mos tot Sjaak Swart en Willy van der Kuijlen. Maar zoals altijd in Van Egmonds werk is er minstens zo veel aandacht voor de paradijsvogels binnen de kalklijnen, voor de amateurs, de verliezers en de randfiguren, kortom: voor alle smaakmakers dier er voor zorgen dat de voetbalwereld voor hem al zo lang zo'n onuitputtelijke bron van originele verhalen is. -
Over verwachtingen, doping, kippenvel, de sociale media en een foto
Elk gerucht is tegenwoordig meteen nieuws, soms zelfs een hype. Doen we nog aan fact finding, verifiëren we nog weleens iets, of hebben we daar geen tijd meer voor?
Hoe kon het gebeuren dat Jeremy Lin, een onbekende Amerikaanse profbasketballer, plotseling wereldnieuws werd? En hoe zit het met sporters die heel goed presteren, of die ineens stoppen? Denken we dan niet metéén aan doping? En kijken we zo niet op een vreemde manier naar sport? Hoe weten we dat we zien wat we denken te zien?
In dit boek liggen bijrollen voor Chris Froome, Marianne Vos, de New Jersey Nets, Neil Young, Peter Sagan, José Mourinho, Sven Kramer, Roger Federer, Neil Diamond, opa Schnitzler, Teun de Nooijer, Thomas Voeckler, het horloge van Rafael Nadal, Mario Cipollini, Doekele Terpstra, Ronald Koeman, Serena Williams, en ja, zelfs voor de schaduw van Lance Armstrong.
Mart Smeets (1947) over wantrouwen, groots winnen, verwachtingen en beschuldigingen, doping, kippenvel in Boston, de sociale media, bedriegen en over een foto die hij zijn zoon stuurde, in een boek waarin misschien wel niets is wat het lijkt. -
Waarom is iedereen ineens aan het padellen? Waar komt die sport vandaan? Hoe is het zo gegroeid? Hoe zien de levens van de beste spelers eruit? En waarom gaan al die (oud-)voetballers massaal 'aan de padel'? En al die BN'ers? Maar ook accountants, kraanmachinisten, vuilnismannen, modellen, boeren en miljonairs? Waarom blijft het allemaal zo sportief? Is dit iets wat blijft of een kortstondige hype? Hoe word je beter?
Journalisten, vrienden en padelliefhebbers Sander de Kramer en Bart Vlietstra vroegen zich dat ook allemaal hardop af. En gingen op zoek naar de antwoorden slingerend van een villa waar James Bond nog sliep in de Mexicaanse jetsetstad Acapulco, naar Barcelona en Buenos Aires tot PSV's trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven waar Guus Hiddink de eerste baan in Nederland liet aanleggen.
Ze waren bij diverse toptoernooien om de belangrijkste topspelers uitgebreid te spreken, ondervroegen de grondleggers en speelden padel met Johan Cruijff, Frank Lammers, Fernando Belasteguin, Arne Slot, Fatima Moreira de Melo, Robin van Persie en vele anderen. Ze verdiepten zich ook in het spel zelf en stelden een bijsluiter samen met allerlei tips en trucs om je spel te verbeteren. -
Zwemles van Louis van Gaal
Nino Wilkes, Robert Heukels
- Kosmos Uitgevers
- 1 Oktober 2024
- 9789043932837
In 'Zwemles van Louis van Gaal' delen Nino Wilkes en Robert Heukels de meest bizarre, ontroerende en onbekende transferverhalen uit het Nederlandse voetbal. Topvoetballers gaan voor duizelingwekkende bedragen naar het buitenland, hun jongensdromen achterna, maar ze zijn ook net mensen. Heukels en Wilkes bivakkeren al hun hele leven in de wereld van het mondiale topvoetbal en bieden in dit boek een uniek kijkje achter de schermen. Ze vertellen de meest spraakmakende transferverhalen; van de loslippige tuinman van Bergkamp en Demi de Boer die leerde zwemmen van Van Gaal, tot de innige clubliefde van het illustere trio Van Gobbel, Blinker en Taument.
-
Alex Pastoor is de eigenzinnigste coach van Nederland. Geliefd én gevreesd onder journalisten vanwege zijn scherpe tong. Lak hebbend aan de Nederlandse voetbalwetten. Wonderdoener met Almere City, dat hij naar de Eredivisie loodste en daar wist te houden. En niet te beroerd om zijn contract op te zeggen en doodleuk iets heel anders te gaan doen, dat aanzienlijk minder verdient.
Pastoor is ook maker van de podcast 'Met open vizier', waarin hij veel meer uit collega-trainers krijgt dan voetbaljournalisten. Zou hij bereid zijn om ook zijn eigen vizier open te schuiven? Ja dus. Zo kreeg Boudewijn Geels een uniek inkijkje in het leven van iemand met misschien wel de zwaarste managementbaan ter wereld: coach van een betaald-voetbalclub.
In het spoor van Alex Pastoor is daarnaast een fascinerend, vermakelijk en soms ook ontroerend verslag van een jaar bikkelen in het rechterrijtje. Ook bevat het boek leerzame interviews met toptrainers als Dick Advocaat, Arne Slot en Pepijn Lijnders.
Een must-read voor elke voetballiefhebber. -
- 70%
In de bundel Voetbal kijken met Van Basten voert Michel van Egmond de lezer in een serie eigenzinnige reportages langs de sportonderwerpen die hem fascineren. Het is zijn meest persoonlijke boek tot nu toe.
Hij eet pasta met de zwijgzame dopingzondaar Ben Johnson, bekijkt een voetbalwedstrijd met wereldkampioen Carlos Alberto, analyseert samen met Marco van Basten het WK en gaat voor de tweede maal in zijn leven op de foto met de gevallen ster Paul Gascoigne.
Hij is erbij wanneer Feyenoord met dik honderdduizend mensen op de Coolsingel de titel viert, maar ook wanneer Kees Jansma en Mart Smeets in een boekhandel een publiek van veertig man toespreken en hij noteert het allemaal secuur en in zijn eigen observerende en vaak droogkomische stijl.
Het resultaat is een verzameling sportverhalen die zelden gaan over het spel en de punten, maar veel vaker over de tol van de roem, over het vergeefse gevecht tegen de vergankelijkheid en vooral over de mens achter de superster.
Met een voorwoord van Wilfried de Jong -
Naar aanleiding van het populaire autosportprogramma Crashen in de keuken, nu ook een naslagwerk voor een jaar boordevol Formule 1. Alle Grand Prix komen langs. Verslagen, analyses, de mooiste foto's, de rapporten van Robert Doornbos, de leukste weetjes om indruk mee te maken en bij iedere plaats waar een race gereden wordt een een bijpassend recept voor een gerecht uit de keuken van Rob Kamphues.
-
Ontdek in 'Ballenjongen' het inspirerende onderzoek van Nino Wilkes naar het taboe rondom homoseksualiteit in de voetbalwereld. Nino groeide op in de familie Wilkes/Kluivert, waar voetbal een belangrijke plaats inneemt. Ondanks deze prominente rol van voetbal in zijn leven voelt hij zich niet thuis in de machowereld van de voetballerij, want hij valt op mannen. Vrijwel niemand in die wereld haalt het in zijn hoofd om uit de kast te komen.
Om dit bespreekbaar te maken gaat Nino op onderzoek uit, voert openhartige gesprekken met vooraanstaande figuren zoals binnen de KNVB, de Blankensteijn Foundation en voormalige internationale grootheden als Kluivert en Seedorf. Daarnaast deelt hij inzichten met de opkomende generatie professionele voetballers. Ontdek hoe Nino Wilkes de dialoog op gang brengt en zich inzet voor een inclusievere voetbalgemeenschap waar diversiteit wordt omarmd.
`Jezelf kunnen zien in een verhaal als dat van Nino is een groot goed, dat weet ik als geen ander. Zonder aansprekende queervoorbeelden zou ik zelf nooit zijn waar ik nu ben. You can't be what you can't see.' - Stijn de Vries, presentator, journalist, schrijver`
`Laten we gewoon weer even normaal doen (...) voetbal is geen sport voor homo's' - René van der Gijp -
In de vroege ochtend van 7 juni 1989 stortte vlucht PY 764 neer in het oerwoud vlakbij vliegveld Zanderij in Suriname. 176 passagiers kwamen daarbij om het leven.
Voor het in 1975 onafhankelijk geworden Suriname was dit de grootste vluchtramp ooit: een nieuwe schok na de december-moorden zeven jaar eerder.
In Nederland werd het bericht over de ramp onthutst ontvangen. Er kwamen extra journaals. Op de nationale herdenking in de Amsterdamse RAI spraken voetbalsterren Ruud Gullit en Frank Rijkaard, die aanvankelijk ook aan boord zouden zitten als spelers van het Kleurrijk Elftal. Premier Lubbers en Koningin Beatrix betuigden hun medeleven. Er werden hulptroepen naar de rampplek gestuurd.
Toch ging Nederland daarna snel weer over tot de orde van de dag. Voor een benefietwedstrijd in de Rotterdamse Kuip stroomde het stadion zes weken na de ramp nog niet halfvol. Toen drie jaar later in de Amsterdamse Bijlmer een vliegtuig neerstortte, en er 43 slachtoffers vielen, kreeg die ramp veel meer aandacht.
De Nederlandse staat beschouwde de SLM-ramp als een zaak voor Suriname, zelfs al had zeventig procent van de slachtoffers aan boord van PY 764 de Nederlandse nationaliteit.
Journalist Anton Slotboom zoekt in dit boek naar het antwoord op de vraag: wat als deze ramp nu was gebeurd? Door de bril van nu kijkt hij naar de gebeurtenissen van toen.
Hij gaat het gesprek aan met nabestaanden, in Nederland en in Suriname, spreekt met familie van de slachtoffers en herbeleeft de ramp met journalisten van toen.
In deze gesprekken slaan veel geinterviewden een zucht van verlichting. Eíndelijk is er aandacht voor de grootste Surinaamse vliegramp ooit die, tot hun verdriet, soms ook wel 'de vergeten ramp' wordt genoemd.
Hun herinneringen en levensverhalen zijn uniek, maar één ding zeggen de betrokkenen allemaal: de slachtoffers van deze ramp mogen stuk voor stuk nooit worden vergeten. -
De beste schrijvers, dichters en kunstenaars laten in Hard gras zien dat voetbal zo veel meer is dan uitslagen, commercie, meningen en nabeschouwingen. Voetbal is cultuur! De mix van gearriveerde én aanstormende talenten maakt Hard gras zo uniek en relevant.
-
De Tour de France is de heilige graal in het wielrennen. Het is de race waar iedere professionele renner op jonge leeftijd van droomt. Een etappe winnen in de Tour de France betekent eeuwige roem. Maar het is lang niet voor iedere coureur weggelegd. In Incroyable! vertelt Thomas Olsthoorn de verhalen van memorabele ritwinnaars van de afgelopen tien jaar. Op basis van gesprekken met en over de hoofdrolspelers worden hun overwinningen weer vol in de schijnwerpers gezet. Klimmers, sprinters, knechten en kopvrouwen uit Nederland, België en omliggende landen komen aan bod. Van Fabio Jakobsen, Mathieu van der Poel en Marcel Kittel tot Marianne Vos en Annemiek van Vleuten. Ook minder bekende namen uit verre windstreken passeren de revue, renners die letterlijk een lange weg moesten afleggen om hun moment van glorie in Frankrijk te beleven. Soms emotioneel en beladen, maar vaker nog meeslepend en heroïsch. Precies zoals de Tour de France zelf. Incroyable! van Thomas Olsthoorn is een onmisbaar boek voor de Tour de France-liefhebber.
-
De beste schrijvers, dichters en kunstenaars laten in Hard gras zien dat voetbal zo veel meer is dan uitslagen, commercie, meningen en nabeschouwingen. Voetbal is cultuur! De mix van gearriveerde én aanstormende talenten maakt Hard gras zo uniek en relevant.
-
Zijn reizen leverden in alle gevallen verhalen op die verder gingen dan
het standaard 1-0, 2-0, 2-1 wedstrijdverslag. Naast EK's en WK's
voetbal bezocht Blijboom de meest uiteenlopende evenementen, van
de Iron Man Triatlon op Hawaï via de K1-kickboksfinale in Tokio tot
het WK snertkoken in Groningen.
Schiet mij maar lek gaat over lunchen met Wim Suurbier, zweten
met Kees Jansma, buigen voor Ronnie Brunswijk, trainen met Fritz
Korbach, borrelen met Harry Mens, knallen met Peter Aerts, gluren
naar Queen Elizabeth, spioneren voor Louis van Gaal, pijltjes gooien
met Raymond van Barneveld, klussen voor Dick Advocaat, lachen
met Mike Obiku, stuntvliegen met Jack van Gelder, luisteren naar
Johan Cruijff, zaalvoetballen met Herman Brusselmans, afzien met
Michael Boogerd en schnabbelen met John de Bever.
Michiel Blijbooms meest hilarische sportstukken zijn in deze bundel
verzameld. -
In februari 2021 staat Wrexham, een industriestadje in het noordoosten van Wales, plotseling in het middelpunt van wereldwijde belangstelling. De kleine, oude, bijna failliete lokale voetbalclub krijgt twee nieuwe eigenaren. Ryan Reynolds, een van Hollywoods best verdienende acteurs, heeft Wrexham AFC gekocht met Rob McElhenney, de bedenker en ster van Amerikaanse sitcom It's Always Sunny in Philadelphia. Twee jaar na de overname promoveert de club naar League Two. Het behalen van de Premier League is het uiteindelijke doel van Reynolds en McElhenney, zelfs als dat twintig jaar zou duren.
Aan de hand van interviews met supporters, filmkenners, ondernemers, politici en historici onderzoekt Ian Herbert in Wrexham hoe en waarom de overname tot stand kwam en ook wat deze betekende voor het industriestadje en Wales. De auteur had unieke toegang tot de spelers en leidinggevenden van de club en toont de pogingen van Wrexham AFC om op te klimmen. Hij geeft een levendig beeld van hoe het is om voor dit `Hollywood'-team te spelen en om te gaan met de bijbehorende druk en schijnwerpers. -
De beste schrijvers, dichters en kunstenaars laten in Hard gras zien dat voetbal zo veel meer is dan uitslagen, commercie, meningen en nabeschouwingen. Voetbal is cultuur! De mix van gearriveerde én aanstormende talenten maakt Hard gras zo uniek en relevant.
-
Hard Gras 156 gaat over het WK van 1974. Niet gapen nu. Er is een twist. Er staan alleen verhalen in van mensen die er in 1974 nog niet waren, of te jong om het toernooi bewust te hebben meegemaakt. His een min of meer ironisch antwoord op een veelgebruikt argument onder jonge mensen: Ja maar, toen was ik nog niet geboren, als verontschuldiging voor een of andere vorm van onwetendheid.
-
Het mooie van alweer een kampioenschap van Feyenoord is ook dat het voetbal gemiddeld zo aantrekkelijk was. Aanvallend, strijdlustig, saamhorig, veelzijdig. Ja, opnieuw is de club de beste van Nederland. Slechts zes jaar geleden veroverde Feyenoord met trainer Giovanni van Bronckhorst en aanvoerder Dirk Kuijt het kampioenschap van de eredivisie, om zo een eind te maken aan achttien jaar wachten en smachten. Nu bedraagt de tussenfase slechts zes jaar, net als in de periode tussen 1993 (met Willem van Hanegem) en 1999 (Leo Beenhakker).
In 'Wij gáán winnen...', een zinnetje uit het legendarische lied 'Feyenoord, Feyenoord (Wat gaan we doen vandaag)' van Cock van der Palm, dit seizoen harder meegezongen dan ooit tevoren, beschrijven Bart Vlietstra en Willem Vissers de fascinerende reis naar de landstitel van Feyenoord. Centrale figuur is de in 2021 gekomen, charismatische, tactisch begaafde trainer Arne Slot, die de stemming in de club liet omslaan van cynisme naar euforie. De journalisten beschrijven de opmars onder Slot gedurende twee seizoenen aan de hand van uitgeschreven en aangevulde stukken uit de Volkskrant, plus nieuwe verhalen en getuigenissen van supporters.
Naast Slot is er veel aandacht voor andere opvallende namen als Orkun Kkcü, Santiago Giménez, Mats Wieffer en Lutsharel Geertruida. Ook zijn er verhalen met en over de Feyenoord-iconen Willem van Hanegem, Rinus Israël, Jan Boskamp, Wim Jansen en Cor van der Gijp, van wie de laatste twee overleden.
Giovanni van Bronckhorst tekende voor het voorwoord. Van het duo Vlietstra en Vissers verscheen in 2017 de bestseller 'De eerste van de eeuw. -
In dit nummer het verhaal over de Oranjevrouwen tijdens hun voorbereiding op het WK en in Nieuw-Zeeland en Australië. Door het vele contact met Andries Jonkers en iedereen rond en in het team is het een prachtig klassiek sportverhaal geworden. Lieke Martens en Daniëlle van der Donk bewschouwen het, na lezing, als extra motivatie voor de Nations League.
Al meer dan 150 edities verschenen er van Hard gras, het onvolprezen voetbaltijdschrijft voor lezers. De schrijvers van Hard gras lopen op en om voetbalvelden in het heden en het verleden en schrijven verhalen, analyses, essays, geschiedenis en poëzie.
Onder redactie van Henk Spaan, Hugo Borst en Matthijs van Nieuwkerk krijgt de lezer het beste van het beste over de belangrijkste bijzaak in het leven: voetbal. -
Flandria - in de iconische rode koerstruitjes - was tussen 1959 en 1979 een begrip in de internationale wielerwereld. In de absolute hoogdagen won het West-Vlaamse team klassiekers, wereldtitels, de Giro en de Vuelta. Maar de laatste jaren reed het verval, de ondergang mee. Filip Osselaer ging praten met de hoofdrolspelers van toen én met de zoon van meneer Pol, de grote baas van het merk en de fabriek. Dit is het verhaal vanuit de buik van het peloton en van de familie, op de werkvloer in Zedelgem, Warneton en Zwevezele, tot in Portugal toe. Het verhaal van Flandria brengt het relaas van de laatste vijf jaren: hoe komt het dat tussen 1974 en 1979 het succes zo groot was én de val zo onvermijdelijk?
-
Geen trainer maakt zoveel gevoelens los als Louis van Gaal. Van Gaal (1951) stelt zich kwetsbaar op en is ook kwetsbaar. Hij gedraagt zich groots, meeslepend soms. De ene keer doet hij irritant, maar hij is ookaardig, lief, gevoelig, sociaal en bewogen. In Van Gaal komen talloze eigenschappen bij elkaar. De een houdt van hem, de ander kan hem niet luchten. Maar hoe je hem ook bekijkt en wat je ook van hem vindt, hij is wel onze Louis van Gaal, die na het WK in Qatar definitief afzwaait als trainer. We zullen hem hoe dan ook missen met
zijn allen, al is het maar omdat hij kleurrijk is als weinig anderen. Wie geeft je een kus op het voorhoofd, tijdens een kampioensreceptie? Wie omhelst je spontaan of grijpt je iets te hard bij de keel, letterlijk, om iets uit te leggen? Wie is zo uitbundig en uitgesproken als Louis van Gaal, zo dol op zichzelf soms, zo consequent en
duidelijk? Vrijwel niemand.
Voor Willem Vissers (1964), voetbalverslaggever van de Volkskrant, is hij vermoedelijk de meest beschreven man in ruim dertig jaar voetbaljournalistiek. In 'Leven met Louis' neemt Vissers de lezer mee naar zijn ontmoetingen met Van Gaal. Een deel van het boek bestaat uit eerder in de Volkskrant gepubliceerde interviews, reportages en columns die een beeld schetsen over leven en werken. In andere, nieuwe stukken beschrijft hij anekdotes rond die interviews, of bij andere gelegenheden. Zo ontstaat tevens een vrij compleet beeld over Van Gaal en diens loopbaan, want Vissers was op veel plekken waar de trainer was, van Rio de
Janeiro tot München, van Jakarta tot Zeist, van Alkmaar tot Barcelona. -
De beste schrijvers, dichters en kunstenaars laten in Hard gras zien dat voetbal zo veel meer is dan uitslagen, commercie, meningen en nabeschouwingen. Voetbal is cultuur! De mix van gearriveerde én aanstormende talenten maakt Hard gras zo uniek en relevant.
-
De beste schrijvers, dichters en kunstenaars laten in Hard gras zien dat voetbal zo veel meer is dan uitslagen, commercie, meningen en nabeschouwingen. Voetbal is cultuur! De mix van gearriveerde én aanstormende talenten maakt Hard gras zo uniek en relevant. Met ditmaal stukken over oa Brian Brobbey, Franz Beckenbauer, Younis Mahmoud en van voetbalouder Merel de Vries.