Filter
-
Met de `ANWB Basis natuurgids - Vlinders' leer je alles over de wereld van rupsen en vlinders. Informatie over de kenmerken en bijzonderheden van bijna 150 soorten zijn opgenomen in deze compacte zakgids. Door de natuurgetrouwe tekeningen en prachtige foto's zijn in één oogopslag alle opvallendste kenmerken terug te vinden. De indeling op kleurcodes maakt het zoeken supereenvoudig. Door het pocketformaat makkelijk mee te nemen tijdens elke wandeling in de natuur. Een beknopte gids met complete inhoud, ideaal voor een snelle en eenvoudige soortherkenning!
-
In `Bijen houden stap voor stap' van Kaspar Bienefeld lees je alle belangrijke tips & tricks over het houden van bijen. Prof. Kaspar Bienefeld leidt je stapsgewijs met succes door het eerste jaar met een bijenkolonie. Meer dan 150 kleurenfoto's en eenvoudig te volgen instructies garanderen dat je kunt gaan genieten van heerlijke, zelf geoogste honing. Via handige symbolen zie je als lezer in één oogopslag welk werk nodig is en wanneer. Daarnaast geeft het boek veel informatie over het achterhalen van de gezondheid van de bijenkolonie en het documenteren van het leven in en rond de bijenkorf en bijenkasten. Kortom, de perfecte instapgids voor de beginnende imker.
-
Ze zijn overal, ze zijn vaak bijzonder mooi en ze houden er fascinerende, verborgen leefwijzen op na: insecten. Dit boek neemt je mee in de wereld van zespotigen in de Lage Landen en legt al hun geheimen bloot. Van eitje tot volwassen dier, van flirten tot ontpoppen; 'Vuurvlieg, mier en vlinder' onthult hoe insecten leven en overleven. Over sluipmoordenaars, camouflagemeesters en casanova's onder de insecten; je ontdekt het in dit boek.
'Vuurvlieg, mier en vlinder' is een goed startpunt voor iedereen die meer wil weten over zespotigen of die recent gepassioneerd raakte. Op begrijpelijke wijze en met veel voorbeelden ontrafelt Petra Vijncke de mysteries van deze kleine wezentjes. Waarom gaan insecten zo hard achteruit en wat kan jij daaraan doen? Hoe begin je aan het op naam brengen van zespotigen? Ook dat komt in dit boek aan bod.
Petra Vijncke is natuureducator en natuurgids. Het grensoverschrijdende natuurgebied Kalmthoutse Heide (NL-BE) is haar uitvalsbasis. Gewapend met een macrocamera verbaast ze zich nog elke dag over de schoonheid van onze inheemse insecten. -
Dit standaardwerk is nu volledig herzien! `Bijenhouden, hoe doe je dat?' van Friedrich Pohl is het perfecte handboek boordevol theoretische kennis over het houden van bijen, zowel voor de starter als voor de ervaren imker. Met uiterst heldere, stap-voor-stap instructies en veel afbeeldingen en tekeningen lees je over alle belangrijke elementen van het bijenhouden. Van de aankoop van een bijenvolk en de levenswijze van bijen tot de honingoogst en het herkennen en behandelen van ziekten. Met bijna 250 kleurenfoto's en eenvoudig te volgen instructies is dit hét handboek voor iedere imker.
-
Veldgids lieveheersbeestjes voor Nederland en Vlaanderen
Helen Roy, Peter Brown
- Kosmos Uitgevers
- 7 April 2021
- 9789021577784
De `Veldgids lieveheersbeestjes voor Nederland en Vlaanderen' is een unieke veldgids in handzaam formaat, die is samengesteld en geschreven door Helen Roy en Peter Brown. Hij bevat maar liefst 58 soorten lieveheersbeestjes die in Nederland en Vlaanderen te vinden zijn. De soortpagina's zijn overzichtelijk ingedeeld met heldere informatie over uiterlijke kenmerken, voedsel, habitat, aanbevolen zoekmethode, verspreiding, status en trend. Soorten die vaak met elkaar verward worden staan naast elkaar afgebeeld, met aandacht voor de onderlinge verschillen. Geïllustreerd met meer dan 140 prachtig gedetailleerde tekeningen van Richard Lewington. Voor de echte lieveheersbeestjesliefhebber!
-
Butterflies and Moths of Curacao, Aruba and Bonaire
Adolphe O. Debrot, Jacqueline Y. Miller
- Caribpublishing
- 14 Juli 2017
- 9789088507632
The Leeward Dutch Antilles are best known for their arid landscapes of statuesque cacti, rugged rock formations and teeming coral reefs. To this can now be added the surprisingly diverse and colorful butterfly fauna.
With full color photographs of 78 species of butterflies and moths Butterflies and moths of Curaçao, Aruba and Bonaire provides extensive coverage of the species most commonly encountered in the Dutch ABC; three islands which lie basking in the breezy southern Caribbean Sea. Practically all species covered range more widely throughout the West Indies and South America. In addition to being of interest to West Indian conservationists and scientists, the book will be of great general interest to island residents and visitors. -
Met de `ANWB Basisnatuurgids - Insecten' leer je alles over de wereld van deze zespotige ongewervelden. Informatie over de kenmerken en bijzonderheden van ruim 100 soorten zijn opgenomen in deze compacte zakgids. Door de natuurgetrouwe tekeningen en prachtige foto's zijn in één oogopslag alle opvallendste kenmerken terug te vinden. De indeling op kleurcodes maakt het zoeken supereenvoudig. Door het pocketformaat makkelijk mee te nemen tijdens elke natuurwandeling. Een beknopte gids met complete inhoud, ideaal voor een snelle en eenvoudige soortherkenning!
-
Sara Dykman schreef geschiedenis toen ze de eerste persoon werd die met miljoenen monarchvlinders meefietste tijdens hun legendarische jaarlijkse migratie. Een ongekend avontuur door drie landen over een afstand van duizenden kilometers. Bovendien maakte ze deze reis ook nog eens solo, op een fiets die ze uit gebruikte onderdelen had samengesteld. In Fietsen met vlinders verhaalt Dykman over haar ongelooflijke reis en de ups en downs van haar bijna negen maanden durende odyssee. We staan naast haar als ze navigeert over onbekende wegen, kroontjeskruid langs de weg controleert op monarcheieren en haar passie deelt met enthousiaste schoolkinderen, sceptische cafébezoekers en niet onder de indruk zijnde grensbewakers. Met zowel humor als respect vertelt Dykman een meeslepend verhaal dat laat zien hoe belangrijk het is dat de monarchmigratie wordt beschermd. 'Een bijzonder verhaal waarin Dykman wetenschap en ware liefde voor de natuur op prachtige wijze combineert met het avontuur van fietsen met vlinders van Mexico naar Canada en terug. Ze delen een epische reis en komen allerlei ontberingen tegen, maar ze geven niet op. Het boek is een treurzang over onze onberaden vernietiging van de natuur en tegelijkertijd een ode aan de schoonheid die overblijft. De migratie van de monarchvlinders is een van de wereldwonderen - en die moeten we zien te bewaren voor toekomstige generaties.
- Dr. Jane Goodall -
Eerste populair-wetenschappelijke boek over de wesp
Onmisbaar insect voor de biodiversiteit
Venijnige en nutteloze insecten zijn het, vinden veel mensen. Wespen hebben niet bepaald een goed imago. Onterecht, want als insectenverdelgers en bestuivers zijn wespen net zo belangrijk voor ecosystemen en de biodiversiteit als bijvoorbeeld bijen, vlinders en kevers.
De wesp vertoont eindeloze variaties in vorm en functie, en kent waarschijnlijk een grotere variëteit aan soorten dan welk ander dier ook. De leemwesp, plooiwesp, zaagwesp, mierwesp en mammoetwesp zijn maar een paar van de 100.000 wespensoorten die al zijn ontdekt; waarschijnlijk zijn er nog veel meer. Wespen onderscheiden zich van andere insecten door hun indrukwekkende cognitieve vaardigheden. Uit hun sociale gedrag valt op te maken hoe in het algemeen evolutionaire veranderingen hebben plaatsgevonden. En hun koloniestructuren hebben ons geleerd hoe altruïsme zich in de natuur heeft ontwikkeld.
Seirian Sumner leidt ons door de wondere wereld van deze fascinerende en mysterieuze wezens. De wesp is het eerste populair-wetenschappelijke boek over dit voor ons voortbestaan onmisbare insect. -
Het orakel van de bosnimf is een fascinerend verhaal over vlinders. Van de functies die de kleuren op hun vleugels hebben tot de vele aspecten van hun wonderlijk gedrag. Van de hongersnood waarmee ze kampen in moderne landschappen tot de analyse van wat snelle klimaatverandering met ze doet. Een verhaal over prachtige zorgenkinderen. Maar dit boek gaat ook over gepassioneerde mensen. Hans Van Dyck verweeft er zijn eigen metamorfose van vlinderjongen tot vlinderprofessor in. Een meeslepende getuigenis over verwondering en passie voor wetenschap. Hij vertelt ook over vele anderen die zich aangesproken weten door deze bijzondere insecten. Van kunstenaars die ze al eeuwenlang op allerlei manieren proberen te verbeelden tot ingenieurs die zich erdoor laten inspireren om technische problemen op te lossen. Het leidt tot deze fascinerende vlinderparadox: krijg je door gebiologeerd in te zoomen op deze kleurrijke diertjes een bredere kijk op het aardse leven? 'Wie op een wetenschappelijke manier rigoureus en diep graaft in de biologie van één of enkele soorten, kan juist een kijk door een breedhoeklens ontwikkelen op het leven. Dat lijkt op het eerste gezicht een paradox - inzoomen en tegelijk toch een breder beeld krijgen - maar het is er geen. Een vlinder is immers niet alleen een vlinder, maar ook een insect, een dier, een levensvorm. Je bestudeert niet alleen kenmerken die uniek zijn voor de vlinder, maar ook eigenschappen die vele tot alle levensvormen gemeenschappelijk hebben. Je achterhaalt fundamentele principes over de relaties tussen een organisme en zijn omgeving. Die helpen om iets van het biodiverse leven te begrijpen. Het onderzoek zegt alles over vlinders, maar tegelijk ook veel over andere levensvormen.' Vooral de studie van een bijzondere vlinder, het bont zandoogje of de Pararge aegeria, loopt als een rode draad door het werk van vlinderprofessor Hans Van Dyck. Aegeria was een profetische bosnimf en beschermgodin van Rome, die wijze raad gaf aan haar man, koning Numa Pompilius. Na zijn dood veranderde ze in een bron. Het bont zandoogje is dus vernoemd naar een mythologische, wijze bosnimf, een bron van kennis en inzicht. Een wetenschappelijk orakel.
-
Ontdek in dit boek de bijzondere aspecten van mieren aan de hand van intrigerende en vaak humoristische verhalen. Ze zijn fascinerend, ze zijn overal, en gedragen zich soms net zoals wij. Mieren bekleden verschillende beroepen, ze cultiveren tuinen, houden bladluizen als vee en beschermen ze tegen roofdieren. Koninginnen regeren, oorlogen woeden en slavernij is er aan de orde van de dag; het mierenrijk is een onverbiddelijke maatschappij in het klein.
Op wetenschappelijke én wetenswaardige wijze vertellen Foitzik en Fritsche de waanzinnige prestaties van een beestje dat tot wel honderd keer zijn eigen gewicht kan dragen. Een insectenboek met prachtige illustraties en krachtige boodschappen, die ons regelmatig een spiegel voorhouden.
Marjan Wielinga van Boekhandel Van der Velde in Drachten in Friesch Dagblad: `Een werkelijk ontzettend leuk boek. Vol informatieve weetjes tegelijk vermakelijk -
Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers
Geert-Jan Roebers
- Winkler Prins
- 16 Januari 2013
- 9789000323241
Luizen: elk kind krijgt vroeg of laat last van deze vasthoudende insectjes. En vervolgens zitten ook ouders, omas, juffen of buren ermee in het haar. Hoe kom je eraan? En vooral: hoe kom je ervan af? Daar wordt veel over beweerd in protocollen, mappen en schriftjes. Hele waarheden, maar helaas ook veel halve. In Hoofdluis scheidt de auteur zin van onzin. Hij weegt inspanning en resultaat van verschillende maatregelen tegen elkaar af. Uitgangspunt is steeds: de biologie van het beestje. Zo maakt hij aannemelijk dat elke school tijdens de vakantie vanzelf luizenvrij wordt. Zonder diepvries, kookwas of gif. In aparte hoofdstukjes beschrijft hij andere alledaagse stekers en bijters: teek, vlo, mier, wesp, bij en kwal. Ook hier geeft kennis rust of wanneer nodig: houvast voor gerichte actie.