Filter
Genres
- Educatieve uitgaven algemeen
- Kinderboeken algemeen
- Literaire fictie algemeen
- Non-fictie vrije tijd/algemeen
- Reizen algemeen
Uitgevers
- Kosmos Uitgevers (6)
- Prometheus (5)
- Atlas Contact (4)
- Uitgeverij Vogelvrij (4)
- FC Klap (3)
- Inside (3)
- Lannoo (3)
- Nieuw Amsterdam (3)
- Querido Fosfor (3)
- Ambo (2)
- Anthos (2)
- Aspekt B.V., Uitgeverij (2)
- Boom (2)
- Leuven University Press (2)
- Pelckmans (2)
- Uitgeverij MUS (2)
- AUP Algemeen (1)
- AUP Wetenschappelijk (1)
- Academia Press (1)
- Athenaeum (1)
- Brave New Books (1)
- De Bezige Bij (1)
- De Bezige Bij Amsterdam (1)
- De Geus (1)
- Ellessy, Uitgeverij (1)
- Epo (1)
- Ertsberg (1)
- HarperCollins (1)
- J.M. Meulenhoff (1)
- Johannes van Kessel Advising (1)
- Lannoo Campus (1)
- Lebowski (1)
- Luitingh Sijthoff (1)
- Mazirel Pers (1)
- Nijgh & Van Ditmar (1)
- PixelPerfect Publications (1)
- Podium (1)
- Spectrum (1)
- Tens Media (1)
- Top Format Publishing B.V (1)
- Uitgeverij Vrijdag (1)
- VIP (1)
- Vesper Publishing (1)
- Volt (1)
- WalburgPers Algemeen (1)
- Watermerk BV (1)
- Wereldbibliotheek (1)
Talen
Theater-, film- en televisiewetenschap algemeen
-
- 50%
In het onthullende The House of Beckham schijnt biograaf Tom Bower nieuw licht op het leven van David en Victoria Beckham.
David en Victoria Beckham… Wie kent ze niet? Het powerkoppel heeft in de loop der jaren een haast iconische status bereikt, en het merk Beckham is inmiddels miljarden waard. De Netflix-documentaire Beckham, geproduceerd door de Beckhams zelf, was heel populair, maar riep ook veel vragen op. Is hun leven werkelijk zo perfect als ze de wereld willen laten geloven?
The House of Beckham geeft, op basis van uitgebreid onderzoek en interviews met insiders, een verrassend inkijkje in de realiteit van het imperium. Dit onthul-lende boek schijnt nieuw licht op de relatie van het stel, hun beider carrières, hun leven in Miami en hun financiën. Is alles wel zo mooi als het lijkt?
‘Een explosief nieuw boek.’ Sunday Mirror
‘In zijn nieuwe biografie The House of Beckham brengt Tom Bower het "meedogenloos succesvolle" wereldmerk in kaart en hoeveel moeite het kost om het op te bouwen en te onderhouden.’ The Telegraph -
50 jaar lokale omroep
Arjan Snijders, Astrid de Jong
- WalburgPers Algemeen
- 4 Oktober 2024
- 9789464563665
Van Arjen Lubach tot Marieke Elsinga, honderden mediaprofessionals startten
hun carrière bij de lokale omroep. Bij die kleinschalige radio- en tv-zenders
werd geëxperimenteerd, geprutst en gepionierd. 50 jaar lokale omroep laat
zien hoe er in elk dorp en stad met vrijwilligers en amper geld er toch
bijzondere programma's zijn gemaakt, herkenbaar voor buurtgenoten. -
Maarten van Rossem (1943) is al decennialang een opvallende verschijning in de media. Hij schuift aan bij talkshows, is het enige jurylid van De Slimste Mens, maakt tv-programma's, heeft met de Maarten! zijn eigen tijdschrift, geeft lezingen, schrijft boeken, was columnist bij verschillende (dag)bladen en heeft een veelbeluisterde podcast.
Nederlands bekendste historicus heeft over alles en iedereen een mening. Of het nu gaat om Donald Trump, het populisme, de oorlog in Oekraïne of Vandaag Inside: Maarten vindt er wat van, en iedereen heeft een mening over Maarten. Chagrijn, aandachtstrekker, typetje: het zijn nog maar de meest nette vooroordelen die er over hem bestaan.
Aan de hand van gesprekken met journalist Laurens Bluekens reflecteert Maarten op zijn rol in de media. Hoe verliep zijn transitie van Amerikadeskundige naar alwetend commentator? Hoe deskundig vindt hij zichzelf eigenlijk? En: is hij bang voor de dood, nu hij hoogbejaard is? Dit en meer in VAN ROSSEM, Maartens meest openhartige karakterschets ooit.
'Maarten is een televisiespits die prachtig kan inschieten' - Philip Freriks
'Maartens knorrigheid is een permanente provocatie van het gladde verhaal' - Geert Mak
'Ik zou niet weten waarom je een biografie over mij zou moeten lezen, naar mijn idee heb ik een betrekkelijk saai leven geleid' - Maarten van Rossem -
Hans van Manen - door velen beschouwd als 's werelds belangrijkste choreograaf van na de oorlog. Geen levende Nederlandse kunstenaar heeft een grotere internationale reputatie dan hij.
In Gelukskind beschrijft Sjeng Scheijen hoe Hans, geboren in 1932, verzwakt en uitgehongerd uit de oorlog kwam. Hoe hij zonder afgeronde lagereschoolopleiding op zijn twaalfde moest gaan werken, om tien jaar later zijn eerste choreografie te maken.
Sindsdien heeft hij continu zijn publiek betoverd en steeds weer zijn grote gave herontdekt. Een gelukskind.
Scheijen beschrijft Hans als de maker van een even ongrijpbaar als onontkoombaar oeuvre, een avonturier die de wereld veroverde maar lege hotelkamers haatte en eigenlijk geen dag zonder zijn vrienden kon.
Maar dit boek is ook een geschiedenis van het grootse creatieve experiment van de jaren zestig en zeventig, waarin Hans een cruciale rol speelde.
Sjeng Scheijen had exclusieve toegang tot het archief van Hans van Manen en sprak uitgebreid met hemzelf, zijn vrienden en geliefden, en met de kunstenaars en dansers met wie hij werkte.
Sjeng Scheijen (1972) schreef eerder de biografie van dans- en kunstpionier Sergej Diaghilev, die wereldwijd is erkend als het absolute standaardwerk, en De avant-gardisten, waarvoor hij de BookSpot Literatuurprijs 2019 won, de belangrijkste non-fictieprijs. Zijn boeken worden vertaald in het Frans, Russisch, Engels, Tsjechisch, Bulgaars, Spaans, Portugees en Japans. -
Na jaren te hebben geschreven over de verbeelding van vrouwen in de cultuurgeschiedenis, besloot Maaike Meijer de literatuur, films en series van mannelijke makers en dito hoofdpersonages een nieuwe kans te geven. En wat ze daar vond, verraste haar: het wemelt er van de geschiedenissen die een uitgesproken antiheld tot onderwerp hebben, die haaks staat op het gangbare maatschappelijke mannelijkheidsbeeld. Meijer beschouwt deze verhalen niet als universeel, maar specifiek als mannenverhalen, en opent nieuwe vensters op `het mannenvraagstuk'.
Ze herleest onder meer Melville, Wolkers, Te Gussinklo, Hermans en Houellebecq, kijkt naar Casablanca, The Power of The Dog, Dolor y Gloria, The Big Lebowski, One Flew Over the Cuckoo's Nest, en naar tv-series als Borgen en The Queens' Gambit. Ze herschrijft freudiaanse verhalen over castratie-angst en penisnijd, onderzoekt haar eigen relatie tot genderfluïditeit, beschrijft de mannelijkheid in zichzelf en beschouwt het mannelijk lijden met een even kritische als empathische blik. -
De Nederlandse toneelspeelster Suzanna Nanette Sablairolles neemt in 1867 na haar laatste zware rol voor korte tijd afscheid van haar enthousiast publiek. Niemand weet dat ze hoogzwanger is en haar zware dubbelrol speelt tot vier dagen voor ze is uitgerekend. Haar kleding zorgde ervoor dat er veel verborgen bleef. De grens tussen het podium en haar privéleven is flinterdun, maar ze speelt haar rol met verve. De eenheid van tegenspeler Pierre Morin, haar mecenas Tommy en haar persoonlijk regisseur Anton Peters betekenen veel voor haar. De drie-eenheid dreigt echter uiteen te vallen. Is journalist Pieter Staal de vierde man die voor een interview haar met geheimen omgeven leven binnenwandelt? Zelf heeft hij het akelige gevoel dat hij meewerkt aan haar necrologie.
Marja Visscher (Rotterdam, 1951) is schrijver en journalist. Haar brede historische interesse brengt haar geregeld op het spoor van interessante personen met een bijzonder verhaal. Zij vormen voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron. Dankzij haar gedegen research en feeling met de geschiedenis is ze in staat om haar romans met veel overtuiging te schrijven. -
Het belangrijkste element van alle gedramatiseerde vormen van entertainment is het verhaal. De story. De plot. Hollywood is zo groot geworden omdat de Amerikaanse film bijna altijd narratief is, een verhaal vertelt, terwijl de Europese film vaak over een gevoel of een ervaring gaat. Een verhaal houdt de aandacht vast - hoe gaat het verder en hoe loopt het af? -, de uiting van een gevoel of een ervaring veel minder. In dit boekje staan outlines, die de basis kunnen zijn van een te dramatiseren werk op het gebied van comedy en drama. Ze zijn niet klaar of perfect, dat zijn ze nooit, en kunnen dus nog uitvoerig worden herzien. Het zijn uitgangspunten.
Uitgeverij Vogelvrij stelt zich ten doel een formatfabriekje te zijn en publiceert met het boekje Outlines wat verder uitgewerkte opzetjes voor audiovisuele drama- en comedyproducties, vervaardigd door het team schrijvers dat voor de uitgeverij werkzaam is. -
Als motto kreeg dit boekje mee: ook iets autobiografisch moet niet over jezelf gaan. Toch behandelt het onomwonden het zeer persoonlijke verhaal van de schrijver, die zich direct tot de lezer richt en vertelt over zijn lastige jeugd en zijn verwarrende avonturen als acteur en cabaretier. Hij voelt zich in die rollen alles behalve op zijn gemak. Hoewel het een waargebeurd verhaal is, worden er geen namen genoemd en zijn de gebeurtenissen niet specifiek en zelfs bijna abstract. De hoofdpersoon is iemand die aanvankelijk volkomen beheerst wordt door gevoelens, met allerlei psychosomatische klachten tot gevolg, maar naarmate de jaren vorderen 'verstandiger' wordt. De ratio wint uiteindelijk van de emotie. De dappere schijtlijster concludeert wat een mens is: een computer met gevoel.
-
In 1995 ging The Music Factory (TMF) van start als het Nederlandse antwoord op MTV Europe, om zes jaar later al door MTV te worden overgenomen en in 2011 helemaal van de televisie te verdwijnen door de opkomst van online mediaplatforms als YouTube. Veel Nederlanders kijken met nostalgie terug op de muziekzender uit hun jeugd, waar artiesten als Anouk, Marco Borsato en Kane een podium kregen en ook ruimte was voor eurodance, gabber, r&b en hiphop. Hoe veroverde TMF een plek op de Nederlandse kabel en hoe verhield de jongerenzender zich tot zijn voorgangers, zoals Veronica? Op welke manier droegen de TMF Awards bij aan een andere kijk op sterrendom, waarbij `echte' popsterren niet langer Amerikaans of Brits hoefden te zijn? Hoeveel ruimte bood TMF aan jongeren om hun stem te laten horen, en kregen kijkers bij het interactieve TMF daadwerkelijk meer invloed om te bepalen wat zij op televisie zagen? Deze vragen, en meer, worden beantwoord in De muziekfabriek.
-
Het boek 'De prijs van eigenwijs' belicht de woelige omroepstrijd rond roalties.
Televisiemakers in Nederland krijgen jaarlijks een auteursrechtelijke vergoeding voor de vertoning van hun programma's in een zakelijke omgeving. Anno 2024 is het totale bedrag aan hen uitgekeerde royalties opgelopen tot boven EUR 220 miljoen.
De ontvangers danken dit aan een initiatief van ondernemer Rochus Bakker.
Het boek De prijs van eigenwijs schetst een beeld van de strijd die deze vindingrijke zakenman op twee fronten heeft gevoerd. Eerst om de door hem opgerichte auteursrechtenorganisatie Videma erkend te krijgen en later bij de noodgedwongen verkoop aan de rechthebbende omroepen en producenten.
Caféhouders verklaren aanvankelijk de oorlog aan Videma en de NOS door te weigeren de wettelijk verplichte vergoeding te betalen voor de vertoning van voetbalwedstrijden. Ook sommige politici lopen te hoop tegen Videma. Uiteindelijk wordt de organisatie volledig erkend.
Als Bakker vele jaren later door nieuwe wetgeving zijn private geesteskind moet overdragen, ontstaat opnieuw tumult. De overdracht van zijn aandelen levert een vijf jaar durende juridische strijd op.
Ook nadat de `uitkoop' naar ieders tevredenheid is opgelost, blijven publicaties verschijnen waarin de Videma-oprichter het zwaar moet ontgelden. Hij wordt ervan beschuldigd `te veel te hebben gedacht aan zijn eigen portemonnee en te weinig aan die van de tv-en filmmakers voor wie hij zei op te komen'.
In De prijs van eigenwijs blikt Rochus Bakker samen met een groot aantal betrokkenen terug op de vaak woelige gebeurtenissen die de opbouw van zijn levenswerk markeerden.
De door mediajournalist Dick Versteeg opgetekende reconstructie beoogt een genuanceerd tegenwicht te bieden aan een hardnekkige beeldvorming.
De prijs van eigenwijs vertelt het verhaal van een door ontembaar enthousiasme gedreven ondernemer die een creatief idee geheel op zijn eigen wijze, dwars tegen de stroom in, uitbouwt tot een wettelijk erkende en succesrijke organisatie.
192 pagina's en veel illustraties en foto's. -
Al meer dan 40 jaar is Dany Verstraeten een bevoorrechte getuige van de handel en wandel in het Vlaamse medialandschap. Sinds de lancering van vtm in 1989 is hij als anker van het vtm-nieuws een vertrouwd gezicht in de Vlaamse huiskamers. Jarenlang was 'den Dany', zoals de Vlaamse kijker hem steevast aanspreekt, ook mee verantwoordelijk voor het succes van het reportagemagazine Telefacts.
In Verankerd neemt Dany Verstraeten ons mee achter de schermen van het ontstaan en de groei van vtm in het algemeen en het vtm-nieuws in het bijzonder. Een succesverhaal, dat toch gepaard ging met vallen en opstaan. Weinigen hebben zo'n lange staat van dienst als nieuwsanker, of een beter overzicht van de evoluties die het tv-nieuws in al die jaren heeft doorgemaakt.
We komen te weten dat Dany Verstraeten als tiener al geconfronteerd werd met bepaalde wetmatigheden van de journalistiek, en volgen hoe hij bij de openbare omroep de basis legde voor z'n latere tv-carrière bij vtm. Dany's verhaal wordt geregeld gekruid met anekdotes, waarvan sommige tot de verbeelding spreken. Dat maakt van Verankerd niet alleen een leerrijke maar ook een ontspannen leeservaring. -
Zoals alle kunst is ook theater niet zomaar een weerspiegeling van de realiteit. Door zijn veelzijdige relatie tot ons samenleven, brengt het onze werkelijkheid mee tot leven. Theater heet niet voor niets 'de levende kunsten': het leeft, roept in het leven, geeft leven. Daarin zit zijn uitdaging. In dit boek bespreekt kunstenaar Milo Rau hoe hij die uitdaging aangaat, samen met anderen. Eerst via een betoog en vervolgens in dialoog met criticus Marijn Lems. Ten slotte komen enkele makers aan het woord die mee deel uitmaken van het stadstheater NTGent, waarvan Rau artistiek directeur is. Lara Staal, Chokri Ben Chikha, Luanda Casella, Jesse Vandamme en Miet Warlop: wat zou volgens hen het (stads)theater van de toekomst kunnen zijn?
-
In 'Joods Hollywood' schetst de auteur de harde strijd van Joodse emigranten in de V.S. Velen maakten `op een schoen en een slof' in scheepsruimen de overtocht. Ze vestigden zich op het platteland en buitenwijken van de grote steden waar ze hun geloof vrij konden belijden. Ze leefden voornamelijk van handel en zagen als eersten brood in de vertoning van films. Wat begon in voorstellingen in achterafzaaltjes, zou uitgroeien tot de legendarische filmindustrie van Hollywood.
-
André Hazes senior - een dappere en bange man tegelijk, die in zijn teksten kwetsbaar durfde te zijn - vertelt kort en bondig zijn levensverhaal en legt daarmee uit waarom hij was wie hij was. De kern van zijn relaas wordt gevormd door een onzekerheid die hem zijn leven lang is blijven achtervolgen. Het gevoel van minder waard zijn dan een ander heeft hem vechtlust gegeven, maar ook ondergedompeld in diepe depressie - het was zijn bron, maar ook zijn valkuil. De bevestiging van succes en de ontspanning die de alcohol hem bood hielden hem op de been, tot lichaam en geest het niet meer aankonden en een ontluisterend einde zich aandiende. Toch is hij blij met wat hij bereikt heeft...
-
Doris Day, geboren als Doris Kappelhoff, is bijna honderd geworden. De koningin van de showbusiness van de eerste decennia na de tweede wereldoorlog deed toen ze begin vijftig was Hollywood versteld staan door resoluut en voor altijd uit het vak te stappen. 'Het zonnestraaltje voor de vrachtwagenchauffeur', zoals ze destijds genoemd werd, had de reputatie een zorgeloos zondagskind te zijn, terwijl ze tot dat moment in haar leven met het ene drama na het andere was geconfronteerd. Vanuit de hemel kijkt ze met plezier en weemoed terug op een gala-avond in de jaren zeventig die gepresenteerd wordt door Rock Hudson, waarin ze samen met hem haar leven en loopbaan langsloopt en uiteindelijk wereldkundig maakt dat ze nooit meer zal acteren, dansen of zingen. Het boekje is haar verhaal en een blik achter de schermen van een theatershow tegelijk.
-
Als klein jongetje vlucht Steven Brunswijk in een boodschappentas op de rug van zijn oudere broer vanuit Suriname naar Nederland. 'De naam Brunswijk is op dat moment toch een dingetje' kan Steven er later luchtig op terugkijken. Eenmaal in Nederland begint zijn zoektocht om een plekje te vinden in de maatschappij. Een struggle om 'er bij te horen'.
Van een 'verlegen sukkeltje met flaporen' is Steven (volgens vrienden dan) uitgegroeid tot een heuse 'adonis met een geweldig zakelijk instinct'. In Steven Brunswijk, Altijd Kind Gebleven, nemen we de lezers mee op een reis naar hoe het zover is gekomen. Met glansrollen voor zijn vrienden, ex-vriendinnen, de deurwaarder, tal van BN'ers en uiteraard zijn vrouw en kinderen die met alle liefde de meest hilarische verhalen over Steven uit de doeken doen. De lezer krijgt een uniek kijkje in het leven van een dromer en doorzetter pur sang. Het boek vertelt het verhaal van een jongen met als grootste passie mensen laten lachen. Iets waarvan hij uiteindelijk zijn beroep heeft kunnen maken. -
'Verlegen' is niet onmiddellijk het stempel dat je op zijn ondeugende tronie zou plakken. Want tv-maker Willibrord Frequin staat vooral bekend als brutale vlerk. Maar achter dat harnas gaat een zee van onzekerheden schuil. Het jongetje dat met weinig zelfvertrouwen opgroeide, werd een gekend, gevreesd en vaak verguisd kijkcijferkanon. 'Hij had al jong door dat hij met baldadigheid kon scoren', zegt zijn broer Titus. Die zin vertelt een heel verhaal.
Het leven en werk van Willibrord Frequin leest als een schelmenroman, maar de ondertitel 'Verlegen vlegel' is ook de samenvatting van een psychologisch portret. Een breekbare man van tachtig die terugblikt op zijn roemruchte carrière. En zich in alle kwetsbaarheid afvraagt of er een hemel voor hem zal zijn.
'Willibrord, verlegen vlegel' gaat over zijn televisiewerk: van internationaal verslaggever tot trammelant-reporter. 'Een dronken scenarist had zo'n oeuvre niet kunnen verzinnen.'
Frequin wordt ook belicht door intimi, vrienden, familie en tv-collega's als Sven Kockelmann, Angela de Jong, Catherine Keyl en René van der Gijp. Dat levert een rijk geschakeerd beeld op van een markante, monumentale figuur. Bekend als de bonte hond. Maar ten diepste zo gesloten als een oester. Gaandeweg blijkt dat hij zich met zijn spreekwoordelijke brutaliteit letterlijk door het leven heeft geslagen. -
Krant, radio, televisie, social media: ze opereren permanent in een slangenkuil van belangen. Ze onthullen, vertellen de verzwegen verhalen, beschrijven kongsi's en zijn er zelf onderdeel van. Mediaorganisaties en hun journalisten kunnen door onderwerpen te agenderen wel of niet het verschil maken. Meestal doen ze goede dingen, soms berijden ze het verkeerde spoor maar uiteindelijk zijn ze - als alle andere veiligheidskleppen hebben gefaald - in de democratie de laatste verdedigingslinie van de burgerlijke vrijheid en daardoor onmisbaar. Ik opereerde in die slangenkuil. Als journalist, maar ook als directeur van een omroep, en zo leerde ik de verschillende kanten kennen van dezelfde medaille. Soms hoorde ik bij de jagers, dan weer was ik zelf de prooi.
Het brengt me tot deze conclusie: 'Het is een fascinerende en daardoor schitterende slangenkuil'. Dit boek beschrijft mijn herinneringen aan vijftig jaar journalistiek, vanaf de eerste dagdromen, daarna met de voeten in de klei tot in de top van de omroep.
Dit verhaal beslaat de periode van 1965, toen ik begon als lokaal correspondent van Dagblad De Stem in Breda, tot en met 2007, toen ik stopte als mediadirecteur van de KRO. Na 2007 stelde ik als media-adviseur mijn kennis ten dienste van hen die vinden dat hun verhaal om wat voor reden dan ook niet voldoende wordt gehoord. -
-
Aan de vooravond van André van Duins 75ste verjaardag verschijnt zijn geautoriseerde biografie Gewoon André. In vele, lange ongedwongen gesprekken met André, zijn dierbaren, vrienden, bekenden en vakbroeders duikt Bert Kuizenga in de recente geschiedenis van de artiest. In de periode waarin alles wat André aanraakte, veranderde in goud, maar hij ook de liefde van zijn leven verloor. Voorheen moest hij vooral gewoon grappig zijn, een komisch hoedje opzetten en een gekke bek trekken. Nu ontroert hij Matthijs van Nieuwkerk tot tranen aan toe met een prachtige Nederlandse vertaling van La Bohème, is het publiek direct fan van zijn vertolking van Evert Duiker in Het geheime dagboek van Hendrik Groen en is heel Nederland diep onder de indruk van zijn prachtige 4 mei-speech op de Dam. Waar komt deze ommezwaai vandaan?
-
Willy Sommers, ooit de kroonprins van het Vlaamse lied, bestijgt inmiddels de troon. Een halve eeuw, 50 jaar geleden al, maakt Zeven anjers, zeven rozen een idool van Willy De Gieter. Met het podium als thuisbasis bouwt de zanger een indrukwekkende carrière uit. Hij wordt een alom geprezen entertainer en presentator en groeit uit tot een icoon.In deze officiële biografie blikt Willy Sommers zelf terug op alle memorabele momenten uit zijn leven. Nu pas vertelt hij verhalen voor het eerst. Over zijn eerste gitaar, zijn eerste coverband, zijn eerste grote hit. Over zijn plotse sterrenstatus en de impact daarvan op zijn privéleven. Over de gloriejaren en dieptepunten van de Vlaamse muziekindustrie. En niet te vergeten: over de fans en de mensen die hem al die jaren onvoorwaardelijk zijn blijven steunen.En, jawel, Willy blikt ook vooruit op wat nog komen zal. Want het podium roept nog steeds, zelfs luider dan ooit, en de fans willen meer.'Stoppen? Dat is nog niet voor meteen. Want telkens wanneer ik denk dat ik ongeveer alles wel beleefd heb, gebeurt er iets nieuws. Zoals Pukkelpop twee jaar geleden, zoals Liefde voor Muziek. Ik beschouw dat allemaal als lekkere kersen op een enorm grote taart. Ik ben geweldig dankbaar. Dankbaar dat mijn fans er voor mij zijn, want zonder hen besta ik niet.'- Willy Sommers
-
Laat in de voetballerij de naam 'Johan' vallen en mensen weten precies over wie het gaat; in de tv-wereld is 'Henny' voldoende. Henny Huisman is een icoon uit de jaren '80/'90, een van de grootste presentatoren die we gehad hebben en voor wie het woord kijkcijferkanon speciaal is uitgevonden. Samen met Ron Brandsteder en André van Duin ('de Grote Drie') zette hij vanuit Aalsmeer RTL4 op de kaart. Henny won twee Televizierringen, legde met zijn Soundmixshow het telefoonnet plat en ontmoette de groten der aarde. Altijd bleef hij echter die aaibare, gewone jongen uit Zaandam in wie de tv-kijker zich herkende.
Ruim een jaar lang volgde auteur Kevin Kraan Henny Huisman. Het resultaat is een indringend portret van een bevlogen man die verwoede pogingen doet terug te keren op de buis, maar evengoed vol zelfspot en relativering spreekt over de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven. Het gaat over zijn hang naar aandacht en erkenning, zijn paniekaanvallen, en hoe er gemanipuleerd werd bij grote tv-shows. Maar ook over de dood van zijn broer, de relatie met zijn vrouw Lia en zijn ontslag bij RTL4. En over Marco Borsato, Joop van den Ende, John de Mol, Gerard Joling, Robert ten Brink, Rudi Carrell en André van Duin en vele anderen. -
Zeg radio en je zegt Bart van Gogh (1959). Bart ís radio. Voor Top Format, het belangrijkste audiobedrijf van Nederland, de maker van jingles voor o.a. de TROS, Veronica, de AVRO, Sky, Radio 10. En voor honderden zenders in Duitsland, Denemarken, IJsland, Griekenland, tot Wit-Rusland toe. Je zingt ze allemaal mee, nog steeds. Net als muziek zitten de jingles in ons collectieve geheugen. Bart is de Mr. Jingle van Europa. Als dé stem van Sky Radio jaren zelf een vlees¬geworden jingle. Hij bedacht beroemde reclamespots en was in vele ervan te horen, adviseerde radiostations en koos de muziek uit bij zenders: wat draai je wel, wat draai je niet, wat draai je soms.
Het verhaal van Bart van Gogh is het verhaal van een halve eeuw radio in Nederland en ver daarbuiten. Van landpiraten en zeezenders, de omroepen en de commerciëlen die er kwamen. Radio is een drie-eenheid van muziek, presentatie en vormgeving. De muziek en presentatie zijn uitputtend beschreven. De vormgeving nog nooit. Wat maakt jingles goed? Hoe breng je in drie seconden een boodschap over? Hoe kan het dat half Europa ze nog kent? Maak kennis met een bijzondere subcultuur. Met de makers, de zangers, de musici, de studio's en de omroepbazen. Met de herinneringen van NOS-stem Hans Hogendoorn, Ferry Maat, Jeroen van Inkel, Govert van Brakel, Rob van Dam (Marc Jacobs), Rick van Velthuysen, Uunco Cerfontaine en al die anderen die van radio het allerleukste medium wisten te maken.
Naast dit Bart-boek is er een Bart-magazine met unieke audio en video. Kijk op: topformat.nl/bartmagazine -
Ruim een jaar lang volgden bestsellerauteur Michel van Egmond en bekroond interviewer Antoinnette Scheulderman het turbulente leven van Patty Brard (65).
Het resultaat is een indringend portret van een geboren overlever, een succesvolle tv-ster en gefrustreerde moeder tegelijk, waarin niets onbesproken blijft.
Zoals altijd is Patty Brard openhartig, over alles: haar successen en haar mislukkingen, haar huwelijken, haar cosmetische ingrepen en de dramatische breuk met zowel haar kind als haar eigen ouders, maar ook over haar speciale band met Freddy Heineken, de enige man die een naaktfoto van haar bezat, over de zwarte dagen na haar faillissement, toen ze uit geldgebrek hand- en spandiensten verrichtte voor een drugsdealer, over #MeToo voordat #MeToo bestond en over de pijnlijke juridische strijd met haar eigen zus.
Of, zoals ze zelf in dit opzienbarende boek de afgelopen 65 jaar samenvat: 'Ze kunnen veel van me zeggen, maar niet dat ik weinig heb meegemaakt in mijn leven. En ik ben onderweg vaak genoeg neergegaan, maar ik ben ook steeds weer overeind gekomen.