Filter
Uitgevers
- Lannoo (29)
- Atlas Contact (13)
- Pelckmans (9)
- Wereldbibliotheek (6)
- Nieuw Amsterdam (4)
- Omniboek (4)
- Spectrum (4)
- Brave New Books (3)
- Ertsberg (3)
- Horizon (3)
- Leuven University Press (3)
- WalburgPers Algemeen (3)
- AUP Algemeen (2)
- Aspekt B.V., Uitgeverij (2)
- Banier Bv, Uitgeverij De (2)
- Prometheus Bert Bakker (2)
- Querido Fosfor (2)
- AUP Wetenschappelijk (1)
- Academia Press (1)
- Ambo (1)
- Anthos (1)
- Athenaeum (1)
- Balans (1)
- Balans, Uitgeverij (1)
- Bert Bakker (1)
- Carrera culinair (1)
- Conserve (1)
- Conserve, Uitgeverij (1)
- De Bezige Bij (1)
- Doorbraak (1)
- KNNV Uitgeverij (1)
- Lannoo Campus (1)
- P-E.édition (1)
- PixelPerfect Publications (1)
- Rozekruis Pers, Uitgeverij De (1)
- Uitgeverij Pluim (1)
- Universitaire Pers Leuven (1)
- Xander Uitgevers B.V. (1)
Formaten
Prijs
-
Het verhaal van Nederland - Amsterdam
Femke Deen, Marchien den Hertog, Emma Los
- Nieuw Amsterdam
- Het verhaal van Nederland
- 21 Januari 2025
- 9789046833308
Het boek bij de tv-serie Het verhaal van Nederland - Amsterdam
Hoe is Amsterdam ontstaan? En hoe wist de stad in de zeventiende eeuw uit te groeien tot een van de machtigste steden ter wereld? Het verhaal van Nederland - Amsterdam vertelt hoe een dorpje in een moeras uitgroeide tot de grootste stad van Nederland.Gebaseerd op de nieuwste inzichten van gerenommeerde historici vertelt dit boek bekende én onbekende verhalen over de hoofdstad van Nederland. Over gouden tijden en zwarte bladzijden, over arm en rijk, over hoogmoed en barmhartigheid. Van het Mirakel van Amsterdam tot aanleg van de grachtengordel. Van de sporen van de slavernij tot de Tweede Wereldoorlog. En van Provo en de krakersrellen tot Zwarte Riek en de RoXY. -
26 september 1781. Inwoners van de Republiek de Nederlanden zijn in rep en roer. Die nacht is het pamflet Aan het volk van Nederland verspreid: een aanklacht tegen de schrijnende ongelijkheid, voortwoekerende corruptie en ondemocratische macht van de Oranjes.
Het schotschrift is de aanstoot tot de Patriottenstrijd, die nog altijd als beginpunt van onze huidige democratie gezien kan worden. Pas een ruime eeuw later wordt duidelijk wie de auteur van het explosieve pamflet was: Joan Derk van der Capellen.
In De Burgerbaron vertelt Luc Panhuysen het opzienbarende en vaak vergeten verhaal van deze Overijsselse edelman. Hij neemt je mee naar een tijd waarin het volk ver buiten de politiek werd gehouden, regenten zich in achterkamertjes verschansten en conflicten niet zelden in de doofpot belandden. Zoals alleen hij dat kan wekt Panhuysen Joan Derk tot leven, en laat hij zien hoe één man de geschiedenis eigenhandig een democratischer kant op stuurde. -
Bekend van TVMet een voorwoord van Winfried BaijensRijk geïllustreerd, o.a. met beelden uit de tv-serieVijftig jaar na het sluiten van de laatste kolenmijn in Limburg gaan schrijvers Daan Doesborgh en Olivier Willemsen op zoek naar de ziel van het diepe Zuiden van Nederland. Wat maakt de provincie zo eigen? Is het de taal, het veelzijdige landschap? En welke onuitwisbare sporen heeft het roemrijke mijnverleden getrokken nu het stof goed en wel is neergedaald? Het resultaat is een veelzijdig portret van een bijzondere landstreek. Een verhaal over koempels en kameraadschap, over armoede en stoflongen, maar ook over de vastelaovend, het Limburgs en bourgondisch leven.
-
Côte d´Ivoire la république dans tous ses états
Mory-Frey Touré
- P-E.édition
- 11 Februari 2025
- 9789403765990
Intitulé « Côte d'ivoire la république dans tous ses états » et sous titré « Trilogie d'un pays en émergence », l'ouvrage comprend trois principales parties. 1) Hommage à un grand bâtisseur : Félix Houphouët-Boigny. 2) Les misères de la Deuxième république. 3) Cap sur l'émergence.
Dans la première partie, un hommage mérité est rendu à celui qu'il est convenu d'appeler le Père de la Nation ivoirienne ou le Sage de Yamoussoukro. Celui qui avait fait de la Paix, sa seconde religion-sic.La deuxième partie de l'ouvrage porte un titre assez révélateur : « Les misères de la Deuxième république. » Cette Deuxième république née après le Coup d'Etat militaire du Général Robert Guéi, le 24 décembre 1999, a vécu jusqu'en octobre 2000, dans un contexte sociopolitique trouble, avec une Constitution conflictogène où tous les coups bas étaient permis. Il en sera ainsi jusqu'au 19 septembre 2002, date de la Rébellion conduite par Guillaume Soro.
Il aura fallu attendre 2010, pour voir se dérouler une Élection présidentielle jugée crédible et transparente. Élection qui a installé le docteur Alassane Ouattara à la présidence de la République et qui a mis fin au règne du Président Laurent Gbagbo.
L -
Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau
Dorine Hermans, Marchien den Hertog
- Nieuw Amsterdam
- 14 Februari 2024
- 9789046831656
Het boek bij de tv-serie Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau
De opvolger van de bestseller Het verhaal van Nederland (meer dan 30.000 exemplaren verkocht!)
· Een spectaculair boek, in kleur en met veel afbeeldingen en kaarten
· De meest recente inzichten over de Oranje Nassaus meeslepend verteld
· Overzichtelijke tijdbalken, kaders en rubrieken
· Naast dit boek bestaat Het verhaal van Nederland uit een achtdelige tv-serie en een podcast
Wie was Willem van Oranje? Hoe werden wij een monarchie? Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau is een epische reis door de geschiedenis die Nederland heeft verbonden met een koninklijke familie. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten laat dit boek zien hoe ons huidige koningshuis teruggaat tot de vijftiende eeuw. Van Johanna van Polanen, Willem van Oranje en Anna van Saksen tot aan Beatrix, Willem-Alexander en Amalia.
Dit boek vertelt bekende én onbekende verhalen over de familie die als een oranje draad door onze geschiedenis loopt. Over liefde en afkeer tussen vorsten en volk. Over macht en verval, huwelijken en kinderen, geboorte en dood. Dit is het verhaal van Nederland en Oranje-Nassau.
Over Het verhaal van Nederland:
'Een mooi tableau van de Nederlandse geschiedenis.' NRC Handelsblad
'Aanrader.' AD Mezza -
Bekend van tv
Met een voorwoord van Daan Schuurmans
Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen, vanaf het moment dat de eerste bewoners zich er vestigden. Niet eerder is onze geschiedenis, en hoe die ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier verteld.
Het verhaal van Nederland vertelt heel toegankelijk de nieuwste wetenschapplijke inzichten over onze geschiedenis. Het is een verhaal over gouden bergen en zwarte bladzijden, en doorkruist alle provincies en alle gelederen van de samenleving. Van De Bello Gallico van Julius Caesar tot de Tachtigjarige Oorlog. Van de Friese koning Radbod tot de Patriottentijd. En van de slavenhandel in de zeventiende eeuw tot aan de strafkolonie in Veenhuizen.
· Een spectaculair boek, in kleur en met vele afbeeldingen en kaarten
· De meest recente wetenschappelijke inzichten heel begrijpelijk verteld
· Overzichtelijke tijdbalken, kaders en rubrieken
· Veel aandacht voor onderbelicht gebleven onderwerpen
· Voor de lezers van Gouden Jaren en Van Nul Tot Nu
· Naast dit boek bestaat Het verhaal van Nederland uit een tiendelige tv-serie, een podcast en een podwalk
Boordevol tips om historische plekken te bezoeken:
Alkmaar, Anloo, Brielle, Den Haag, Deventer, Dokkum, Hattem, Hoorn, Leiden, Muiden, Nijmegen, Texel, Veenhuizen, Vught, Zuid-Limburg en nog veel meer!
'Een lekker boek dat net als de tv-serie een mooi tableau neerzet van de Nederlandse geschiedenis. De hoeveelheid details en kleine feiten is echt prijzenswaardig. Die zetten je ook aan het denken.'
NRC Handelsblad
'Onze geschiedenis wordt in dit boek helder en kleurrijk verteld.' Boekhandel Broese, Utrecht
'Ik zit keihard te genieten van Het verhaal van Nederland.' Raven van Dorst -
Er zijn weinig plaatsen waar de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog zo levend is als in Leiden. Elk jaar wordt op 3 oktober massaal Leidens Ontzet gevierd, de verdrijving van de Spanjaarden in 1574. Dit jaar dus 450 jaar geleden. In de stad herinneren straatnamen, standbeelden en gedenktekens aan de historische gebeurtenissen en hoofdrolspelers. Maar hoe staat het met de originele sporen in en om Leiden? Ruurd Kok is ernaar op zoek gegaan en toont ze in dit boek. Aan de hand van oog- getuigenverslagen en historisch beeldmateriaal vertelt hij over de gevolgen van de Tachtigjarige Oorlog voor de Leidse regio.
-
Nog geen twee eeuwen geleden vormden Nederland, België en Luxemburg enige tijd één staat; een episode die in ons collectieve geheugen inmiddels ver is weggezakt. Wat weten wij nog van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, de naam waaronder in 1815 de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden werden samengevoegd? In 1830 viel het jonge koninkrijk alweer uiteen en kreeg Nederland er een nieuw buurland bij: België.
In dit boek wordt een prachtige reconstructie geboden van de turbulente gang van zaken van dag tot dag. Nu Vlaanderen en Wallonië steeds verder uit elkaar drijven, dringt zich opnieuw de vraag op: waarom wilde het Zuiden zich destijds van het Noorden afscheiden? Was de breuk onvermijdelijk of had het ook anders kunnen aflopen? Willem de Bruin laat zien hoe de dynamiek van de opstand de hoofdrolspelers soms een andere richting op stuurde dan hen aanvankelijk voor ogen stond. -
India wordt de volgende wereldmacht, hoor je vaak. Dat klopt niet. India is al een wereldmacht. Het land is cruciaal voor een stabiele wereldpolitiek, de mondiale economie en de aanpak van milieu- en klimaatuitdagingen. Met 945 miljoen stemgerechtigden is het de grootste democratie ter wereld. India is een kernmacht - alleen de VS en China besteden meer aan defensie - en doet volop mee in de space race. De Indiase economie is de vijfde grootste ter wereld. Premier Narendra Modi wordt van Washington tot Tokio met open armen ontvangen. Wie de wereld wil begrijpen, kan dus niet langer om India heen. Maar wat weten we eigenlijk echt over India? Terwijl China met veel aandacht gaat lopen, blijft onze kennis over die andere Aziatische reus doorgaans beperkt tot gemeenplaatsen. Door zijn decennialange ervaring in het land en de honderden gesprekken die hij met de Indiërs voerde, is Gie Goris in staat om achter de duizelingwekkende cijfers en voorbij de clichés te kijken. In dit boek schetst hij een land dat zichzelf presenteert als goeroe van de wereld, maar tegelijk met grote interne problemen kampt. Het autoritaire hindoenationalisme dreigt media, minderheden en oppositie monddood te maken. Eeuwenoude ongelijkheden dwarsbomen de toekomstdroom van 500 miljoen jongeren. Goris biedt niet alleen het broodnodige inzicht in een onzichtbare gigant. In een onzekere tijd van conflict en polarisering geeft hij ook context en duiding voor iedereen die geïnteresseerd is in de maalstroom van de wereldgebeurtenissen. 'Weinig westerse journalisten kennen India zo goed.'
- Amitav Ghosh 'Even noodzakelijk als lezenswaardig. Ik bewonder Gie Goris al jaren.'
- David Van Reybrouck -
Lodewijk XIV van Frankrijk, bijgenaamd de Zonnekoning, droomde ervan de machtigste vorst van zijn tijd te worden. Maar hij stuitte op een taaie tegenstander, de jonge prins Willem III van Oranje.
Lodewijk was een aantrekkelijke verschijning. Willem had een bochel en was berucht om zijn nukkigheid. Lodewijk heerste over het machtigste rijk van Europa, Willem was stadhouder van een landje dat tienmaal zo klein was. In de loop van hun leven ontwikkelde zich tussen deze twee contrasterende persoonlijkheden een intense rivaliteit die het hele continent meesleurde en de tweede helft van de zeventiende eeuw diepgaand heeft beïnvloed.
In Oranje tegen de Zonnekoning beschrijft Luc Panhuysen het ontstaan en de ontwikkeling van hun relatie. Hij laat zien hoe tijdloze drijfveren als angst en ijdelheid, en waarden als vrijheid en tolerantie, niet alleen de betrokken personen, maar ook de toenmalige maatschappijen hebben veranderd. -
Sinds de oprichting van de reddingsmaatschappijen in de
negentiende eeuw, worden schipbreukelingen door een
toegewijde organisatie de helpende hand geboden. Maar
is het juist te veronderstellen dat schipbreukelingen voor
die tijd aan hun lot werden overgelaten?
Al vanaf de achttiende eeuw komt er meer aandacht voor het redden van mensen. Dankzij nieuwe regelgeving en
wetenschappelijke publicaties groeit de kennis over hoe
men een drenkeling snel en veilig aan wal kan krijgen.
Maar waren de omstanders aan de kust - dichtbij de plek
waar de meeste scheepsrampen zich voltrokken - ook
bekend met de nieuwe inzichten?
Aan de hand van een aantal scheepsrampen op de rede rondom Texel, een belangrijk handelsknooppunt in de
achttiende eeuw, wordt in dit boek onderzocht wat men
werkelijk wist van verdrinkingspreventie. Hoe verliepen
de reddingen van de schipbreukelingen? Wie waren erbij
betrokken? Wat gebeurde er met de verdronkenen en
was er zorg voor de nabestaanden? Redden op de rede biedt een heldere en boeiende kijk
op het reddingswezen in de Waddenzee voordat het zijn
georganiseerde vorm kreeg. -
Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen
Peter Scholliers, Koenraad Verboven, Inge Geysen, Joeri Januarius, Michèle Galand, Alain Dierkens, Viktoria von Hoffmann
- Lannoo
- 18 Juni 2024
- 9789401404266
In de loop van de geschiedenis heeft de mens altijd kruimels achtergelaten die ons een hint geven van hoe het leven er vroeger uitzag. Van de prehistorie tot nu onthullen voorwerpen een originele blik op het gebied dat zich uitstrekt van de Ardennen tot de Noordzee. De 100 zorgvuldig geselecteerde objecten in dit boek - gebruiksvoorwerpen naast topstukken - tonen wie we zijn en waar we vandaan komen. Het begint bij de vuistbijl van Kesselt en eindigt met onze wereldbekende biercultuur. Een Romeinse spreukbeker, middeleeuwse speelgoedriddertjes en de gele trui van Merckx vertellen over het geschakeerde leven van alledag. Een Karolingisch zwaard, een insigne met de nationale driekleur en een koloniale zweep zijn stille getuigen van turbulente tijden. Een groep eminente historici, archeologen, kunsthistorici, taalkundigen en andere experts zocht in musea en archieven naar uitzonderlijk erfgoed en verhalen weg van de bewandelde paden. Dat levert nieuwe historische inzichten op. Oude voorwerpen belichten het verleden namelijk vanuit een andere hoek. En die verrast, verwondert en verbaast altijd. Het samenspel van prachtige illustraties en leerrijke teksten maakt Een geschiedenis van België in 100 voorwerpen dan ook onweerstaanbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in ons rijke verleden. Onder redactie van Peter Scholliers, Alain Dierkens, Michèle Galand, Inge Geysen, Joeri Januarius, Koenraad Verboven en Viktoria von Hoffmann, en met bijdragen van meer dan 90 auteurs uit heel België.
-
Revolusi!
Harm Stevens, Amir Sidharta, Bonnie Triyana, Marion Anker
- Atlas Contact
- 16 Februari 2022
- 9789045045740
`Revolusi!' vertelt de geschiedenis van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949. Centraal staan personen die de revolutie van nabij meemaakten: strijders, kunstenaars, diplomaten, politici, journalisten; mannen, vrouwen en kinderen. De Nederlandse en Indonesische auteurs laten zien hoe het ideaal van een vrij Indonesië vurig wordt nagejaagd, hoe er wordt gevochten, hoe er wordt onderhandeld, hoe er propaganda wordt gevoerd, en hoe de revolutie mensenlevens bepaalt. `Revolusi!' presenteert zo een waaier van persoonlijke en collectieve ervaringen, verteld vanuit meerdere gezichtspunten: vanuit Indonesisch en Nederlands perspectief en vanuit de groepen en individuen die daartussen staan, met oog voor het internationale krachtenveld. Het boek is een samenwerking met het Rijksmuseum en is rijk geïllustreerd met eigentijdse kunstwerken, propaganda-affiches, films, foto's en archiefstukken, die dienen als getuigen van dit turbulente verleden.
-
Wij en het Ik-tijdperk
Jouke Turpijn, John Jansen van Galen
- Wereldbibliotheek
- 22 Augustus 2022
- 9789028452572
Een meeslepende en actuele cultuurgeschiedenis over Nederland vanaf 1980 tot aan onze coronatijd.
Op de drempel van 1980 verscheen Het Ik-tijdperk als kerstspecial van het roemruchte tijdschrift Haagse Post. De tekst sloeg in als een bom. Auteur John Jansen van Galen beschreef hoe Nederland in deze jaren 'een welvarend villadorp' was geworden, waar de inwoners vooral met zichzelf en niet met de samenleving bezig waren. Iedereen - lezers, politici, kunstenaars, reclamemakers, geestelijken, wetenschappers, journalisten - herkende wel iets in het beeld dat Jansen van Galen schetste. En zo werd het Ik-tijdperk een gevleugeld begrip voor een samenleving die de weg kwijt was.
Het Ik-Tijdperk zag het levenslicht in een verwarrende tijd. De droom dat de welvaartsgroei van de naoorlogse wederopbouw eeuwig zou duren, spatte in de tweede helft van de jaren zeventig uiteen. De werkloosheid liep op, de economie stortte in, een nieuwe internationale wapenwedloop was in de maak, de grote steden waren vervallen, grote groepen Nederlanders wendden zich teleurgesteld af van de maatschappij, en de politiek had geen idee hoe dat alles op te lossen.En nu, meer dan veertig jaar later, is de verwarring minstens zo groot: de coronapandemie, de klimaatapocalyps, de oorlog in Oekraïne, de polarisering en de wankele participatiesamenleving. Opnieuw staan de samenhang van onze samenleving en de plaats van het individu erin ter discussie.
Tegen de achtergrond van deze historische ontwikkelingen nemen Jouke Turpijn en John Jansen van Galen met Wij en het Ik-tijdperk het gevleugelde begrip de maat. Ging het Ik-tijdperk eigenlijk wel ooit voorbij? Wie zijn en waren wij in het Ik-tijdperk? En wat is er uiteindelijk van overgebleven? -
Als op 1 april 1572 de watergeuzen Den Briel veroveren, is dat de eerste tastbare overwinning voor prins Willem van Oranje. Het is het begin van een reeks militaire zeges en het volk, murw gebeukt door honger, werkeloosheid, de tiende penning en een strenge winter, schaart zich massaal achter de opstand tegen Spanje. Eind 1572 slaat de hertog van Alva, de landvoogd van Filips II van Spanje, hard terug. Van Cruyningen beschrijft al deze gebeurtenissen en de nasleep daarvan, tot en met het einde van de Tachtigjarige Oorlog, in dit lezenswaardige boek.
-
1830: koning Willem I wordt overrompeld door een revolutie in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het komt tot zware gevechten. De revolutionairen, onder leiding van de Brusselse republikein Louis De Potter, winnen. De Nederlandse kroonprins Willem wil koning van België worden, maar de republikeinen verhinderen dat. De revolutionairen voeren ook onderling een ongenadige strijd, waarbij de republikeinen ten slotte geliquideerd worden door de monarchisten. Het nieuwe koninkrijk ontstaat. Maar in Den Haag geeft koning Willem de strijd voor 'zijn' België nog niet op. Een masterclass in politiek.
Meesterverteller Johan Op de Beeck reconstrueert minutieus en meeslepend het ontstaan van België. Dit rijkelijk geïllustreerde boek is een must have voor iedereen die geïnteresseerd is in onze vaderlandse geschiedenis en politiek. -
1302 is een historisch jaar. Vlaanderen dankt er zelfs zijn feestdag aan: 11 juli, de dag waarop in Kortrijk de Guldensporenslag werd uitgevochten. Lange tijd was 1302 ook het onderwerp van talloze polemieken en mythes. Wat maakt 1302 zo iconisch? Het verhaal van 1302 begint met het economisch welvarende Vlaanderen dat ten prooi valt van een sluwe Franse koning.
Maar wanneer al lang gistende spanningen in de Vlaamse steden tot explosie komen, stort het Franse bouwwerk in. Niet alleen komt er een einde aan ruim 100 jaar Franse glorie, het conflict zet ook een burgeroorlog in Vlaanderen in gang die de regio zijn economische suprematie zal kosten. In dit nieuwe boek brengt Rolf Falter het sleuteljaar 1302 weergaloos tot leven. Hij verzamelt de laatste historische inzichten, plaatst de Guldensporenslag in de bredere tijdsgeest en reconstrueert een meeslepend verhaal vol onverwachte wendingen. Falter bewijst dat de feiten rond 1302 ook zonder romantisering tot de verbeelding spreken. Ten slotte gaat hij in op hoe die feiten eeuwen later toch een eigen leven zijn gaan leiden, van Consciences De leeuw van Vlaanderen tot de Vlaamse feestdag. -
De razzia's van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam
Wally de Lang
- Atlas Contact
- 17 Februari 2021
- 9789045042756
Wally de Lang vertelt het verhaal van de Februaristaking in De razzia's van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam. Op 25 februari 2021 is het tachtig jaar geleden dat de Februaristaking
plaatsvond. Nederland was op dat moment bijna een jaar door de Duitsers bezet. De staking was een verzetsactie tegen de bezetter, een openlijk en massaal protest tegen de Jodenvervolging in Nederland en in heel Europa. De razzia's van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam, waarbij 389 Joodse mannen werden opgepakt en naar Mauthausen gedeporteerd, vormden de directe aanleiding voor de Februaristaking.
Wally de Lang reconstrueert de geschiedenis van die razzia en traceert de achtergrond van al deze mannen. Over de meesten was niets bekend toen De Lang aan dit onderzoek begon, er bestond
zelfs niet eens een volledige namenlijst. Door grondig speurwerk heeft zij van alle mannen althans iets van hun geschiedenis kunnen achterhalen. Het boek vertelt het verhaal van hun deportatie, van wat er daarna gebeurde en hoe zij aan hun einde zijn gekomen. Ze achterhaalde soms een gezicht, van bijna allemaal is er de laatste handtekening, we weten nu waar en uit wie ze zijn voortgekomen, waar ze hebben gewoond, welke schoolopleiding ze hadden. Zo krijgt elk van hen een naam. -
Intrigerende verhalen over de oudste stadsverdediging van Nederland
'Deze geschiedenis van het "stadsie" is zalig om te lezen.' – de Volkskrant
Eeuwenlang lagen veel Nederlandse steden verscholen achter muren, torens en poorten. Als ’s avonds de klok klonk omdat de stadspoorten gingen sluiten, moesten de stedelingen zich haasten om op tijd binnen te zijn. De bouw van een stadsverdediging was een groot en duur karwei. Maar wie niet investeerde, was kwetsbaar en soms zelfs reddeloos verloren.
Als eerste Nederlandse stad startte Utrecht in 1122 met de bouw van haar verdediging. Wat begon als een gracht, vier poorten en enkele natuurstenen torens, veranderde na de uitvinding van de baksteen in hoge stenen muren met ruim vijftig torens. Dat was nodig ook, want de belegeringstechnieken werden steeds geavanceerder. Toen in 1345 de graaf van Holland met een leger van 30.000 man en grote werptoestellen (blijden) voor de muren van de stad verscheen, gaven de Utrechters echter geen krimp. Beschermd door hun stadsmuren en torens bouwden ze hun eigen blijden en trakteerden de belegeraars die te dichtbij kwamen op een pijlenregen.
In De ommuurde stad vertelt René de Kam de meeslepende geschiedenis van de Utrechtse stadsverdediging als voorbeeld van veel andere steden. Hij laat de betekenis van de ommuring zien in al haar facetten: de bouw, bezetting, belegeringen, aanpassingen, het verval en ten slotte de sloop in de negentiende eeuw. Ook gaat hij in op de rol die de middeleeuwse burgers speelden in het eigen stadsleger, dat er met zijn vele kleurrijke banieren veelvuldig op uit trok. En het was elke keer maar weer de vraag wie er na de strijd levend naar de stadspoorten terugkeerde…
Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast over De ommuurde stad.
• Het officiële boek bij de grote tentoonstelling De ommuurde stad van het Centraal Museum Utrecht, najaar 2020
• Voor de lezers van Bart van Loo en Frits van Oostrom -
Stond Nederland in Indonesië `aan de verkeerde kant van de geschiedenis', zoals minister Ben Bot in 2005 verklaarde?
Zeventig jaar geleden, op 27 december 1949, draagt een jonge koningin Juliana in het Paleis op de Dam de soevereiniteit over Nederlands-Indië aan Indonesië over. Viereneenhalf jaar eerder, op 17 augustus 1945, hebben in een voortuin te Djakarta Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid van hun land uitgeroepen.
De algemeen aanvaarde mythe wil dat Nederland zich in de tussenliggende jaren krampachtig aan zijn Aziatische kolonie heeft vastgeklampt en deze met zelfs militaire middelen, inclusief oorlogsmisdaden, probeerde te behouden.
In werkelijkheid voert Nederland vanaf de rede van koningin Wilhelmina op 7 december 1942 een beleid van geleidelijke dekolonisatie, waarvan het doel is dat een Indonesië als een federale staat op voet van gelijkheid in een Unie met Nederland verbonden blijft. In november 1946 hebben Nederlanders en Indonesiërs daarover In het bergoord Linggadjati overeenstemming bereikt.
Waarom ging het dan toch zo gruwelijk mis, met 5000 dodelijke slachtoffers aan Nederlandse zijde en minstens 100.000 Indonesische doden als gevolg? Waarom kwam er niets terecht van een Indonesische federatie en bleef die Nederlands-Indonesische Unie een wassen neus? Waardoor was in de jaren vijftig de relatie tussen de voormalige kolonie en het voormalige moederland zo grondig bedorven? Wat had Nederland anders moeten doen?
-
Arnout van Cruyingen beschrijft in `1672' hoe Nederlandse kooplieden grote rijkdom vergaarden door internationale handel, onder meer via de VOC. De zeventiende eeuw is daardoor lang gezien als een Gouden Eeuw. In 1672 leek er voorgoed een einde te worden gemaakt aan de macht en welvaart van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Dat jaar vielen vier vijanden, waaronder Engeland en Frankrijk, het land binnen en woekerde de interne strijd tussen de staatsgezinden en prinsgezinden voort. Volgens een populair gezegde was `het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos'. 350 jaar later schetst Arnout van Cruyningen een levendig beeld van de belangrijkste gebeurtenissen en personen in het rampjaar 1672.
-
Het Binnenveld is een badkuip vol water in het zuidelijke deel van de Gelderse Vallei. Het waterbeheer is complex en was eeuwenlang een bron van ruzies.
De kraan is de Grebbesluis; daar wordt het Valleikanaal gevuld dat de gracht in Amersfoort ververst. Als de Grebbedijk doorbreekt zal het water in Veenendaal meters hoog staan en zal ook Amersfoort onderlopen.
Het afvoerputje is de Rode Haan. Hier watert het Binnenveld af richting het IJsselmeer, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger lag even ten noorden van Veenendaal de waterscheiding en waterde het Binnenveld af op de Rijn. Maar met het veen is de waterscheiding weggegraven. Het gevolg was een groot waterprobleem in het Binnenveld zeker toen de Rijn steeds hoger kwam te liggen. Het werd een hoogoplopende ruzie tussen Gelderland en Utrecht. Gelderland wilde afwateren op de Eem, maar Utrecht wilde dat extra water niet hebben. Utrecht legde de Slaperdijk, maar zonder duikers om het Gelderse water weg te leiden. In 1714 werd de zaak opgelost op de Conventie van de Exonererende Landen: er kwam een sluis bij de Rode Haan bij Veenendaal. -
Antwerpen was de belangrijkste verzetsstad in Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat weten we vandaag de dag - 80 jaar na de bevrijding van België - over die geschiedenis? Hoe verzetten de Antwerpenaren zich tegen de nazibezetter? En wat vertelt het Antwerpse verhaal over de bredere verzetsgeschiedenis van ons land? In Stad in verzet gaan acht historici op zoek naar antwoorden: Nico Wouters, Frank Seberechts, Jan Laplasse, Michèle Corthals, Babette Weyns, Janiv Stamberger, Dorien Styven en Herman Van Goethem. Het voorwoord is van Bart De Wever.
-
Een unieke insidersblik door Johny Vansevenant in de Wetstraat: vol oprecht staatsmanschap, politiek getouwtrek en schandalen, van Martens tot De Croo. Johny Vansevenant is de bekendste stem in de Wetstraat. Hij volgt al meer dan drie decennia de Belgische politiek vanaf de eerste rij als politiek verslaggever voor de openbare radio-omroep. In dit boek neemt hij de lezer mee naar de belangrijkste momenten in die recente geschiedenis. In zijn typerende stijl - glashelder, neutraal en onbevooroordeeld - schrijft hij over alle grote crisissen in de Wetstraat en legt hij uit waarom de politici de keuzes maken die ze maken. De strijd om de macht start bij de laatste regering-Martens en eindigt bij de regeringen van premier De Croo en minister- president Jambon. Vansevenant zag hoe de macht van de klassieke politieke partijen verkruimelde. Hij zag hoe ruw het politieke spel gespeeld wordt. Hij onthult hoe achter de schermen de berichtgeving tot stand komt. Hij baseert zich daarvoor op zijn persoonlijke agenda's en op het uitgebreide archief van de VRT. Speciaal voor dit boek interviewt hij ook verschillende toppolitici die terugkijken op de grootste kantelmomenten.