Filter
Uitgevers
- Nieuw Amsterdam (81)
- Spectrum (69)
- Atlas Contact (11)
- Querido Fosfor (10)
- Athenaeum (9)
- Brave New Books (7)
- Omniboek (7)
- De Bezige Bij (6)
- Hollands Diep (5)
- KokBoekencentrum Non-Fictie (5)
- Pelckmans (5)
- Uitgeverij Vrijdag (5)
- Bezige Bij b.v., Uitgeverij De (4)
- Amphora Books (3)
- Lannoo (3)
- Leuven University Press (3)
- Obelisk Boeken (3)
- Pelckmans uitgevers (3)
- Tens Media (3)
- Volt (3)
- WalburgPers Algemeen (3)
- WalburgPers Lanasta (3)
- Banier Bv, Uitgeverij De (2)
- De Bezige Bij Antwerpen (2)
- Houtekiet (2)
- Just Publishers (2)
- AUP Algemeen (1)
- Ambo (1)
- Anthos (1)
- Balans, Uitgeverij (1)
- Bertram + de Leeuw Uitgevers BV (1)
- Boom (1)
- Cossee, Uitgeverij (1)
- Elmar B.V., Uitgeverij (1)
- Horizon (1)
- Manteau (1)
- Nobel Boeken (1)
- Querido (1)
- Uitgeverij Vogelvrij (1)
- Vrijdag, Uitgeverij (1)
Talen
Formaten
-
De jaren 70 waren richtinggevend, zowel voor wie toen jong was als voor wie met beide voeten in het heden staat. Koude Oorlog. Terrorisme. Energiecrisis. Klimaatzorgen. Abortus. Thema's van toen én nu.
De jaren 70 waren in vele opzichten opzienbarend. De eerste staatshervorming werd doorgevoerd. Noord-Ierland kende zijn Bloody Sunday. In Amerika trad Nixon af na Watergate. ABBA en de Bee Gees domineerden de hitlijsten. De Vlaming keek massaal naar de Nederlandse televisie. Er werd voor het eerst een rockfestival georganiseerd in Werchter. Belgische voetbalclubs waren (bijna) top in Europa.
Via een gedetailleerde reconstructie van wat er toen gebeurde (en hoe dat destijds in onze media verscheen) beschrijft Frank Van Laeken een totaalbeeld van een decennium dat minstens even boeiend was als de zo geroemde sixties. Geen academische uiteenzetting of historisch traktaat, maar een boek dat lééft, alsof het weer 1970 is.
Frank Van Laeken is journalist, voormalig hoofdredacteur en schrijver/redacteur van inmiddels twintig non-fictieboeken. Hij schreef over de brand in de Innovation, mei '68, de eerste zomerfestivals in ons land en over racisme en discriminatie. -
Op 12 april 1961 werd Yuri Gagarin de eerste mens in de ruimte. Dit fascinerende boek, dat 60 jaar na deze enorme stap voor de mensheid verschijnt, beschrijft de lange weg naar dit moment en de levensgevaarlijke capriolen die zijn uitgehaald om Gagarin weer terug naar de aarde te krijgen.
-
In `Het protestdecennium' vraagt Vincent Bevins zich af hoe het kan dat de vele protesten die plaatsvonden tussen 2010 en 2020 zo weinig verandering teweegbrachten. De Arabische Lente, Occupy Wallstreet, de opstanden in Oekraïne, Chili en Hong Kong: bij al deze protesten bleef een revolutie uit, en soms hadden ze zelfs het tegenovergestelde effect. Hoe kon dit gebeuren? En waar komt dit wereldwijde patroon vandaan? Welke rol speelde de internationale media? En welke lessen kunnen we uit dit verhaal trekken? Met journalistieke brille duikt Bevins in het verhaal van tientallen protesten en opstanden, en beantwoordt hij deze vragen. Hij interviewde honderden demonstranten en politici, en viel terug op zijn eigen ervaringen als persmedewerker. Waren al deze opstanden mislukkingen, of misschien toch glimmertjes hoop?
-
'Wat een triomf van een boek, en wat een fascinerend levensverhaal.' Joris Luyendijk over De vrolijke verrader
'Simon Kuper is het Barcelona van de sportjournalistiek.' Hugo Borst
Simon Kuper heeft Parijs behoorlijk zien veranderen in de ruim twintig jaar dat hij er met zijn gezin woont. De stad heeft het nodige meegemaakt: terroristische aanslagen, hittegolven en overstromingen, de brand in de Notre-Dame en de bestorming van de stad door de gele hesjes. In de meest multiculturele stad van Europa komen smeulende sociale problemen regelmatig tot uitbarsting.
Kuper kruipt in de huid van de stad en laat het Parijs van nu en de toekomst zien. Parijs raakt steeds meer geglobaliseerd en gegentrificeerd. De dominante rol van de elite is aan het veranderen. De stad ontvouwt zich verder de 21e eeuw in. Zo is er het ambitieuze Grand Paris-project om het rijke centrum (twee miljoen inwoners) te verbinden met de verwaarloosde banlieues (tien miljoen inwoners). Simon Kuper laat je voorbij de Eiffeltoren, de musea en de boulevards het echte Parijs zien. -
Maarten van Rossem over populisme en onze democratie
Maarten van Rossem
- Nieuw Amsterdam
- 5 Maart 2024
- 9789046832967
'Kort en kernachtig geeft historicus Maarten van Rossem zijn visie op het populisme.' Nederlands Dagblad
De PVV leek in een politiek isolement langzaam te verkommeren. Tot ieders verrassing is die partij wakker gekust door de VVD, een dominante partij die bij de verkiezingen van 2023 een soort politieke zelfmoord heeft gepleegd. Wat gaat dit betekenen voor de Nederlandse politiek?
In deze geactualiseerde uitgave van de bestseller Waarom is de burger boos? blikt Maarten van Rossem terug op ruim twintig jaar populisme in Nederland: van Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Thierry Baudet tot Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt en Geert Wilders. Van Rossem laat zien hoe PVV, NSC en BBB zo populair konden geworden. Hij maakt duidelijk dat een deel van het electoraat de overheid, het politieke systeem en de maatschappelijke elite als vijanden zijn gaan zien. Deze ontevreden kiezers hebben sinds het begin van de eeuw steeds op nieuwe, veelbelovende `verlossers' gestemd. Tragisch genoeg hebben die nooit de indruk gewekt de gesignaleerde problemen op te kunnen lossen. Het populisme is het onkruid dat groeit in de kloof tussen de belofte en de werkelijkheid van de democratie. -
De moord op de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger in Sarajevo leidde tot de Eerste Wereldoorlog. De hele bestaande Europese orde werd ontwricht. Al spoedig bleek dat de Duitse strategische positie eerder versterkt dan verzwakt was. Hitler besloot de sterke positie van Duitsland te gebruiken om de Eerste Wereldoorlog nog eens over te doen. Duitsland faalde opnieuw, maar daarvoor was wel de militaire kracht van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten nodig. Na de Duitse nederlaag ontstond een zowel strategisch als ideologisch gefundeerd conflict tussen de beide overwinnaars, dat de wereldpolitiek ruim veertig jaar volledig zou domineren: de Koude Oorlog. Het enorme drama dat op 28 juni 1914 begon, eindigde pas op 25 december 1991, toen in de loop van de avond de vlag van de Sovjet-Unie boven het Kremlin werd gestreken.
-
Operatie Biting was een van de meest spectaculaire Britse commandoaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en waarschijnlijk ook de meest succesvolle.
In februari 1942 was de inlichtingendienst van de RAF bezorgd over een onlangs geïdentificeerd radarnetwerk met de codenaam Würzburg. De briljante wetenschapper Dr. R.V. Jones stelde een raid voor om de belangrijkste onderdelen te veroveren. De dichtstbijzijnde radarinstallatie stond echter op een steile klif bij Bruneval in Normandië.
Een compagnie van de nieuw gevormde Airborne Forces werd ingezet voor de operatie, die plaatsvond in de nacht van 27 op 28 februari. In een hevige sneeuwstorm landden 120 para's, sommigen venwege het weer op bijna twee mijl van hun doel. Toch zetten ze de aanval in, ontmantelden de Duitse radar en ontsnapten ze, na een hevig gevecht met soldaten van de Wehrmacht, op het nippertje met landingsvaartuigen over de stormachtige zee naar Portsmouth.
Max Hastings vertelt dit verhaal met een schat aan nooit eerder vertelde details. Hij portretteert de opmerkelijke persoonlijkheden. Zelden zijn zoveel fascinerende persoonlijkheden samengebracht om een missie te volbrengen die een voorpaginatriomf werd in een tijdperk van Britse nederlagen. -
Indringend boek over de geschiedenis van Israël
Aan de hand van menselijke verhalen, ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen en gesprekken met hoofdrolspelers vertelt Ari Shavit in Mijn beloofde land het complexe verhaal van de moderne geschiedenis van de staat Israël.
Israël bevindt zich momenteel in een existentiële crisis. Ari Shavit, een van de invloedrijkste journalisten van Israël, gaat de dialoog aan met zijn landgenoten en hun historie. Hoe is Israël, ooit een bastion van idealisme en democratische beginselen, op dit verontrustende punt beland? In plaats van het bekende verhaal – van de oorlogen, de bestanden en de bekende politieke kopstukken – vertelt Shavit het verhaal van de leiders van de volksopstanden, van de boeren, de immigranten, de kolonisten en van de Arabieren: kortom, de mensen die het (morele) fundament vormen van het land Israël.
Ari Shavit is een van de meest gewaardeerde journalisten van Israël. Hij is politiek columnist van Haaretz, de invloedrijkste krant van het land. -
`Ik vind het terecht dat ik gegaan ben,' zei marathonloper Gerard Nijboer in 1980 voor de camera van de NOS. `Toen ik bezig was met de voorbereidingen heb ik erg zitten twijfelen. Maar toen het Nederlands Olympisch Comité in mei definitief toezegde wel te gaan, heb ik voor mijzelf besloten: Gerard, je doet aan topsport, je móét gaan.' Maar als het aan de regering-Van Agt had gelegen, was Nijboer thuisgebleven. En andere sporters ook. Want Van Agt wilde dat Nederland zich aansloot bij de door de Amerikanen ingestelde boycot tegen de Spelen in Moskou, waartoe werd opgeroepen vanwege de Sovjet-inval van Afghanistan, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. In Russische Spelen reconstrueert Rolf Bos de gebeurtenissen rondom de Spelen van 1980 in Moskou. Ruim zestig landen volgden het Amerikaanse voorbeeld, maar een Nederlandse afvaardiging met daarbij Gerard Nijboer ging wel. Net als de Britse atleten Sebastian Coe en Steve Ovett, die legendarische gevechten leverden op de 800 en 1500 meter. Net als in zijn bestseller Een Duitse zomer laat Bos zien hoe troebel de relatie is tussen politiek en sport.
-
Na het overlijden van haar moeder maakt Evelien Rutten in de winter van 2004 een bedevaartstocht naar Auschwitz- Birkenau. Ze ziet voor het eerst de plek waar haar Poolse grootmoeder oog in oog stond met nazidokter Josef Mengele. De keuze die in 1943 werd gemaakt, bepaalde het voortbestaan van een hele stamboom. In de ijzige kou belooft Evelien plechtig aan haar overleden moeder en grootmoeder dat ze hier ooit terug zal komen als ze zelf een dochter heeft. Als Hera in 2010 wordt geboren, begint het aftellen. In 2023 heeft het wachten lang genoeg geduurd en is het tijd voor een roadtrip: Hera krijgt de geschiedenisles van haar leven.
Drie generaties gaan samen op pad: de journalist, haar tienerdochter en de twee zussen van haar moeder. Ze bezoeken alle plekken in Duitsland, Polen en Oostenrijk die een belangrijke rol speelden in hun uitzonderlijke familiegeschiedenis. Met de hulp van historici, getuigen, wetenschappers, journalisten en tal van experts probeert Evelien de gaten in het verhaal van haar familie in te vullen.
Roadtrip naar Auschwitz is een ontroerend verslag van hoe één familie de trauma's uit het verleden een plaats geeft.
Evelien Rutten werd geboren in Genk en groeide op naast haar Poolse grootouders. Ze studeerde journalistiek in Hasselt. Haar reportages lees je o.a. in Feeling, De Standaard Magazine, HLN en Sabato (De Tijd). Vandaag woont ze in Hemiksem met haar man en dochter. -
Maarten van Rossem over zijn jeugdjaren
Het geïllustreerde, autobiografische boek ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag
De herinneringen van de 80-jarige Maarten van Rossem geven een bijzondere en ontroerende inkijk in het leven van de jonge Maarten en het gezin Van Rossem, met zus Sis en broer Vincent. Bepalende gebeurtenissen in zijn vormende jaren zijn de oorlog in Wageningen, het logeren bij de grootouders, de niet zo prettige lagereschooltijd, de scheiding van zijn ouders, de eerste liefde, de ontgroening en de keuze voor de studie geschiedenis.
Het kunnen lezen op zevenjarige leeftijd was voor hem een beslissende en magische gebeurtenis, die de wereld voor hem opende. De boeken die hij sindsdien las, betekenden het begin van de interesses in zijn latere leven. Wat opvalt is dat Maarten van Rossem in zijn jonge jaren al verbazingwekkend nieuwsgierig was. En dat is hij altijd gebleven: grenzeloos nieuwsgierig.
'Meer dan tien jaar met Maarten: losjes, vrolijk, vriendschappelijk, interessant. Een van de leukste dingen die me in mijn inmiddels lange loopbaan is overkomen.' Philip Freriks
'Hij heeft altijd een leuk verhaal, over ieder onderwerp!' Max Westerman
'De stelligheid waarmee iemand als Maarten van Rossem een betoog afsteekt, doet geen vrouw hem na.' Heleen van Royen
'Maarten van Rossem heeft over alles een mening en vertelt desondanks nooit onzin.' Willem Melching -
Achtervolgd door de staatsmaffia door Bill Browder is het verslag van een waargebeurd corruptieschandaal, een zinderend internationaal avontuur en aangrijpend pleidooi voor gerechtigdheid ineen. Bill Browders advocaat Sergej Magnitski wordt in een Russische gevangenis in koelen bloede vermoord. Browders leven verandert voorgoed. Hij laat zijn zakenleven achter zich en stort zich volledig op de zoektocht naar gerechtigheid. Een van de eerste stappen van die missie is om op te helderen wie Magnitski vermoordden en wie er profiteerden van de $230 miljoen corruptiegelden die de jonge advocaat op het spoor was. De Russische financiële kruimels leiden Browder en zijn team de hele wereld over, maar bovenal leiden ze naar niemand minder dan Vladimir Poetin. Als westerse gerechtshoven het gestolen geld vervolgens bevriezen, is Poetins toorn gewekt. Browder staat vanaf dat moment bovenaan de zwarte lijst. Omkopingen, desinformatie en moordaanslagen: Poetin schrikt nergens voor terug om zijn rijkdom en macht te beschermen.
-
De totale outsider Donald Trump heeft de Republikeinse partij gekaapt en naar zijn hand gezet. Zo verklaren veel analisten de aftakeling van de `Grand Old Party' tot een amalgaam van een amalgaam van populistische samenzweringsprofeten, schaamteloze opportunisten en extreemrechtse fanatici. Maar is het niet te veel eer voor Trump, dat hij solo tot die transformatie in staat was?
De democratie in de VS wankelde al eerder, maar het zelfreinigend vermogen bleek telkens groot genoeg. De morele desintegratie van de Republikeinse partij begon in de jaren negentig, met een generatie politici die geen beleid meer beoogde maar louter macht en sabotage van de tegenpartij. Al wie redelijk en compromisbereid was, werd uit de partij gezuiverd: de machtsgreep van Donald Trump werd zo een accident waiting to happen.
Nu de kiezers mogelijk een bajesklant naar het Witte Huis stemmen, is de grote vraag: wie haalt deze partij en daarmee de Amerikaanse politiek weer uit de handen van de saboteurs?
Steven De Foer schrijft al meer dan dertig jaar voor De Standaard. De jongste 15 jaar is hij in de eerste plaats Amerikaspecialist. Zijn Amerikanen. Het had zo mooi kunnen zijn (2020) was uiterst succesvol. -
De vernietiging van de Joden in Europa tijdens het Derde Rijk (Sjoa) was - hoewel niet de enige genocide in de twintigste eeuw - in verschillende opzichten uniek en roept vele vragen op. Hoe kon dit gebeuren in het geciviliseerde Europa? Waarom kregen de nazi's zoveel ondersteuning van mensen die hun antisemitische ideologie niet deelden?
Klaas A.D. Smelik, deskundige op het gebied van de Jodenvervolging, geeft in dit boek een helder overzicht van de geschiedenis van de Sjoa. De fasering in de Jodenvervolging door heel Europa heen wordt duidelijk uiteengezet en er wordt getoond hoe weinig mogelijkheden Joden hadden om te ontsnappen. De onverschilligheid van de meerderheid van de Europese bevolking tegenover hun lot vormt naast het fanatisme van nazi's en hun hoogst efficiënte aanpak om Joden op te sporen en te vermoorden, een belangrijke reden dat zoveel Joden zijn omgekomen. Niettemin was er Joods verzet en waren mensen actief om Joden uit de handen van de nazi's te houden.
Belangrijk is het bij dit alles om de Jodenvervolging vanuit een Europees perspectief te benaderen en zich de vraag te stellen waarom het percentage slachtoffers per land zo verschilt. -
In 2019 publiceerde Herman Van Goethem zijn ophefmakende bestseller over 1942. De auteur brengt het Antwerpen van 1942 tot leven in een beklijvende analyse in dagboekvorm waarin de Jodenvervolging centraal staat. Cruciaal is de internationale context van oorverdovende stilte en slepende onzekerheid over de oorlogsafloop.
De recente oorlog in Oekraïne en de vrijgave van belangrijke archivalia zoals de oorlogsboeken van oorlogspremier Hubert Pierlot brachten de auteur tot een grondige herwerking van zijn boek. Pierlot houdt in 1942 de militaire evolutie in de Krim, de Donbas en elders nauw in de gaten. Hoe zal de oorlog eindigen? Wij zijn nu evenzeer in het ongewisse als Pierlot in 1942.
Herman Van Goethem graaft ook dieper naar de afwachtende positie van de Belgische regering in Londen tot einde 1942 - om heel begrijpelijke redenen: als klein land tussen grootmachten zouden de toekomstige vredesbesprekingen weleens in het nadeel van België en zijn Congokolonie kunnen uitdraaien.
Niemand die weet wat de toekomst brengt.
Herman Van Goethem is historicus en jurist, en afscheidnemend rector van de Universiteit Antwerpen. Hij lag aan de grondslag van o.a. Kazerne Dossin. Van Goethem is ook auteur van een aantal spraakmakende boeken waaronder Leopold III. De Koning, het Land, de Oorlog, dat hij samen met Jan Velaers schreef. -
Roger Moorehouse beschrijft in `Zijn strijd' een bewogen en vormende periode in het leven van Adolf Hitler: zijn gevangenschap in de Landsberg-gevangenis. Deze periode bleek de opmaat tot een van de grootste verschrikkingen uit de geschiedenis.
Toen Hitler na zijn mislukte staatsgreep, de Bierkellerputsch op 8 en 9 november 1923, in de Landsberg-gevangenis terechtkwam, werd verwacht dat hij weer in de obscuriteit zou verdwijnen. Niets bleek minder waar. Tijdens zijn rechtszaak werd het de terneergeslagen Hitler duidelijk dat hij de publiciteit kon gebruiken om aanhang te verwerven, wat resulteerde in een nieuwe vastberadenheid. In het jaar dat Hitler in Landsberg doorbracht, werkte hij het nazigedachtegoed verder uit. Hij ontving vrienden en bewonderaars, behield de controle over zijn partijgenoten en dicteerde zijn manifest `Mein Kampf' (`Mijn strijd') aan vertrouweling Rudolf Hess. -
De memoires van een wereldleider
Nicolas Sarkozy schreef een meeslepend boek over de belangrijkste jaren van zijn presidentschap. Zijn memoires zijn een terugblik op een periode dat Frankrijk een absolute wereldmacht was. Hierin volgen we de gebeurtenissen op het wereldtoneel – zoals het presidentschap van Barack Obama, de Arabische Lente en de kernramp in Fukushima – vanuit zijn perspectief.
In zijn eigen woorden:
‘Het is mijn bedoeling om mensen een idee te geven over hoe het was in die tijd, ze kijken mee over mijn schouder. Ik wil lezers van binnenuit een inkijk geven in mijn leven als president.
De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op. Ik wil dat de lezer de intensiteit voelt die ik ook voelde tijdens al die ingrijpende zaken en veranderingen in onze huidige geschiedenis. Ik vertel hoe het was, maar benoem ook mijn huidige gevoelens bij al die momenten.
Ik heb dit van begin tot eind met heel veel plezier geschreven. Een boek moet net zoveel van de lezer als van de schrijver zijn.’
Nicolas Sarkozy (1955) was vanaf 2002 minister en won in 2007 de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Hij werd de 23e president van Frankrijk en zat van 2007 tot en met 2012 in het Élysée. -
Sporen is een indringende bundel met persoonlijke verhalen van Nederlandse veteranen over hun missie en hun terugkeer in de burgermaatschappij.Zo'n honderdduizend Nederlanders mogen zich veteraan noemen. Ze hebben gediend in de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië, of hebben zich daarna ingezet in een van de internationale missies voor vrede en veiligheid. Die relatief korte periode heeft hun leven gevormd en dikwijls ook een andere wending gegeven. Maar hoe precies? Kwamen ze met een trauma terug of bracht de uitzending juist het soort wijsheid dat alleen een oorlog je kan bijbrengen? Maakten ze na de missie radicaal andere keuzes of was deze juist de bevestiging dat ze de juiste keuzes in hun leven hadden gemaakt?Schrijver en veteraan Niels Roelen en Telegraaf-journalist Olof van Joolen spraken met 26 veteranen van alle leeftijden, rangen, krijgsmachtsdelen, uit alle sinds de Tweede Wereldoorlog door de Nederlandse krijgsmacht uitgevoerde missies, over de sporen die hun uitzendingen hebben nagelaten. Hun verhalen zijn zonder uitzondering ontnuchterend eerlijk, heftig, soms ontroerend. Stuk voor stuk vormen ze indrukwekkende bewijzen van de menselijke veerkracht.
-
Het leger was nooit populair in Nederland, maar de weerzin tegen al wat militair is, bereikte een hoogtepunt in de tweede helft van de afgelopen eeuw.
In progressieve kringen werd het als stoer gezien om je aan de dienstplicht te onttrekken. Militaire waakzaamheid, daar moesten anderen maar voor zorgen. Nu, na de wake-up calls van Trump (zorg eens voor je eigen defensie) en Poetin (de Russen komen), roept die opstelling vragen op. Herman Vuijsje was een van de velen die zich lieten afkeuren en snapt achteraf niet waarom hij dat zo vanzelfsprekend vond. Hij verdiepte zich in de manier waarop Nederlanders tegen het leger aankeken en aankijken en legde generatiegenoten, militaire wetenschappers en militairen de vraag voor: waarom waren we toen zo naïef? -
Muziek als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog
In Echo van de tijd geeft Jeremy Eichler een gepassioneerd pleidooi voor de sterke relatie tussen het culturele geheugen en muziek in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Als we het hebben over hoe onze samenleving zich voorbije tijden herinnert, denken we vaak aan geschiedenisboeken, archieven, documentaires en gedenkplaatsen. Maar ook muziek kan dienen als herinnering, zo laat Eichler zien.
Aan de hand van de levens van vier componisten, Arnold Schönberg, Richard Strauss, Dmitri Sjostakovitsj en Benjamin Britten, toont Eichler hoe overtuigingen en ervaringen uit de oorlogsperiode hebben geleid tot enkele van de meest iconische stukken in de muziekgeschiedenis. Op briljante wijze combineert hij geluid en plaats, geschiedenis en herinnering, om vervolgens helder aan te tonen dat muziek de echo is van het verleden.
Jeremy Eichler is criticus, essayist en cultuurhistoricus met een specialisatie in muziek. Hij schreef onder meer voor The New York Times, The New Yorker en The Washington Post en is een veelgevraagd spreker en gastdocent aan universiteiten. Sinds 2006 is hij hoofdcriticus klassieke muziek bij The Boston Globe. -
Niet ver voorbij Wenen begint het Europa waar de adem van Jozef Stalin nog voelbaar is. Roemenen, Hongaren en Moldaviërs leven er nog altijd met de nasleep van het Verdrag van Trianon en de Conferentie van Yalta; verscheurende dwangbevelen die na de wereldoorlogen door de overwinnaars aan deze landen zijn opgelegd.
Coen Hilbrink trok naar het gebied en sprak met bewoners over de marginaliteit van hun bestaan. Flora, een wasvrouw die voor haar landgenoten nooit meer was dan een paria. Een oude Roma die de vroegere, communistische tijd verheerlijkt. Een Transsylvaanse baron die als vijand van de staat tot aan zijn pensioen dwangarbeid verrichtte. `Als je maar de juiste vrienden hebt en de politiek laat voor wat die is, kun je een goed leven hebben. -
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne vraagt de wereld zich af wie nou de echte Poetin is. Heeft hij last van grootheidswaan gekregen? Of hebben wij gewoon al die tijd niet goed opgelet? Van zijn loopbaan bij de KGB tot zijn eerste stappen op het politieke pad
in Sint-Petersburg en van zijn omgang met vijanden tot zijn visie op de Russische geschiedenis: deze elementen zijn allemaal van belang om Poetins handelswijze in zijn oorlog tegen Oekraïne te begrijpen.
In dit boekje met 53 vragen en antwoorden zijn de cruciale momenten uit zijn carrière en de
belangrijkste inzichten uit de podcastserie vervat voor de lezer die wil weten wat er om gaat in de heerser van het Kremlin. In de succesvolle podcast Wie is Poetin? gingen zeven experts op zoek naar de drijfveren van Vladimir Poetin, die al meer dan twintig jaar de koers van
de Russische Federatie bepaalt. Hoe was zijn jeugd, wie zijn zijn vrienden en welke sleutelmomenten hebben zijn visie op de wereld bepaald?
De experts die te gast waren in de podcast: Michel Krielaars, Julia Wouters,
Binu Singh, Hester den Boer, Christ Klep, Laura Starink & Eva Cukier. -
Als scholier werkte Anne-Goaitske Breteler in café De Bûnte Bok in het Friese dorpje Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. De ornamenten in het café en de sterke verhalen en bijnamen van de stamgasten maakten dat ze gefascineerd raakte door het recente walvisvaartverleden. Een verleden waaraan wij tegenwoordig niet graag meer denken, ondanks dat de walvisvaart in de tijd van wederopbouw een trotse bijdrage leverde aan de Nederlandse economie en identiteit.
Breteler bezocht een handvol nog levende walvisvaarders thuis, en beschrijft op stilistisch fraaie wijze de herinneringen die zij op hoge leeftijd nog hebben. De sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de vaarders, en de avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan passeren de revue. Evenals de walvisjacht zelf. Maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze jeugdherinneringen hangen.
Anne-Goaitske schrijft of ze erbij was. En u. Daar en toen. Het is of je meebladert in het geheugen van de
jongens die zich, net uit de Friese klei getrokken, opeens aan de zuidpool bevonden, op schepen vol blubber, in zeeën van walvisbloed. Zo ver weg en toch nog zo dichtbij. En daar dan monter over schrijven.
- Midas Dekkers
Als leerlinge in de cursus literaire non-fictie van Judith Koelemeijer viel Anne-Goaitske Breteler al op door haar onderkoelde schrijfstijl. Geweldig dat hieruit De traanjagers is
voortgekomen.
- Frank Westerman
Bekijk hier de reportage van EenVandaag -
Het echte verhaal achter de mysterieuze burcht Wewelsburg
De middeleeuwse burcht Wewelsburg, gelegen in het hart van Duitsland, werd door SS-baas Heinrich Himmler aangewezen als semireligieus oord waarin de esoterische Germaanse elementen van het nazisme moesten worden gecultiveerd. Als een soort SS-Vaticaan moest Wewelsburg het middelpunt van de wereld worden en op basis van meedogenloze dwangarbeid worden uitgebouwd tot een gigantisch complex.
Hoewel er van die plannen uiteindelijk weinig terechtkwam, is de burcht in de naoorlogse populaire media – van films tot de bekende Wolfenstein-games – vaak gelinkt aan occulte wetenschap en bovennatuurlijke verschijnselen, die onlosmakelijk met het Derde Rijk verbonden waren.
In dit boek neemt Evertjan van Roekel de achtergronden, geheimen en eigenaardigheden van Wewelsburg onder de loep. Daarnaast verdiept hij zich in de mystieke kanten van Himmlers SS en verkent hij de grens tussen feit en fictie in het naoorlogse beeld van de burcht.
Over Veldgrauw:
'Met Veldgrauw heeft Van Roekel een indrukwekkende studie geschreven. Een aanrader.' ●●●● NRC
'Veldgrauw voegt veel toe aan de standaardliteratuur over de Waffen-SS.' Nederlands Dagblad
Evertjan van Roekel studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en Holocaust- en Genocidestudies (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn boek Veldgrauw over Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS werd zeer positief besproken en is ook in het Engels uitgegeven. Van Roekel is tevens lid van de onderzoeksgroep van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.