`In de schaduw van de keizerin' van Nancy Goldstone beschrijft het levensverhaal van Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) en drie van haar dochters. Deze vier uitzonderlijke vrouwen veranderden de loop van de geschiedenis.
Toen Maria Theresia 23 jaar oud was, erfde ze de tronen van haar vader. Onmiddellijk daarna werd ze van alle kanten aangevallen door buitenlandse mogendheden die ervan overtuigd waren dat een vrouw te zwak zou zijn om zichzelf te verdedigen. Maar de aartshertogin van Oostenrijk en de koningin van Hongarije en Bohemen hield stand en werd een van de invloedrijkste vrouwen uit de Europese geschiedenis.
Maria Theresia kreeg zestien kinderen; elf dochters en vijf zonen. Zes van haar dochters bereikten de volwassen leeftijd. Nancy Goldstone combineert het fascinerende levensverhaal van de moeder met dat van haar Maria Christina, landvoogdes van de Oostenrijkse Nederlanden; Maria Carolina, koningin van Napels; en Marie Antoinette, koningin-gemalin van Frankrijk. Samen vertellen hun levens, gevuld met verlangen, avontuur, ambitie, verraad, verdriet en glorie, het verhaal van het achttiende-eeuwse Europa.
Begin negentiende eeuw is Napoleon verslagen en het prille Koninkrijk der Nederlanden moet opnieuw zijn plaats in de wereld vinden. Johannes van den Bosch speelt hierin een cruciale rol. In zijn ruim 45-jarige carrière wendt de visionaire militair, bestuurder, econoom en staatsman op doortastende wijze zijn geestelijke veerkracht en talenten aan bij de opbouw van het Nederlandse imperium onder de nieuwe koning Willem I.
Van den Bosch' in 1818 opgerichte Maatschappij van Weldadigheid heeft bij vele generaties Nederlanders sporen nagelaten die nog altijd doorklinken. Maar hij heeft ook grote daadkracht laten zien in die ándere koloniën: de (bijna-)afschaffing van de slavernij in Suriname en de invoering van het Kultuurstelsel in de Indonesische archipel zijn hier de meest pregnante voorbeelden van. De rode draad in zijn denken en handelen was de economische en sociale verheffing van zowel de armen in Nederland en de boeren in de Javaanse desa's als de slaven op Surinaamse plantages. Daardoor was hij niet onomstreden. Door sommigen beschouwd als utopisch socialist en wegbereider van de moderne verzorgingsstaat, door anderen als een puur pragmatische Macher, ja zelfs een schurk.
In deze fascinerende biografie schetst Angelie Sens een schitterend beeld van een tijdperk op een kantelpunt naar de moderne samenleving.
Angelie Sens is cultuur- en pershistoricus. Ze was onder andere directeur van het Persmuseum en onderzoeker aan het IISG. Eerder schreef ze 'Mens-aap, heiden, slaaf'. Nederlandse visies op de wereld rond 1800. Samen met onder anderen Ulbe Bosma publiceerde ze Journalistiek in de tropen.
Het Westen voelt zich sinds 24 februari 2022 door buurman Rusland verraden. Konden Europeanen en Amerikanen voorheen nog wel eens bij Vladimir Poetin voor een kop koffie en een goed gesprek over de vloer komen, daar rest hen na de Russische invasie van Oekraïne nog slechts een matig geolied kattenluikje in een hard dichtgesmeten toegangspoort. De meeste `verradenen' hebben (al dan niet noodgedwongen) Rusland sindsdien de rug toegekeerd; en vanwege het resulterende informatievacuüm is het westerse kijkje achter de Russische voordeur dat "202Z" biedt zo broodnodig.
"202Z" beschrijft het Russische thuisfront van vlak vóór de invasie tot één jaar erna, en wel vanuit het perspectief van een westerling die al jarenlang in een Moskouse voorstad woont en daar een stabiel familieleven heeft opgebouwd. Van de éne op de andere dag komt dat leven genadeloos op losse schroeven te staan. Hollandse bemoeizucht conflicteert met Russische nonchalance, financiële zekerheden vallen als dominostenen omver. De schrijver ontworstelt zich aan paranoia, om vervolgens aan agitatie en isolatie ten prooi te vallen: een constante koorddans op de grens van het nieuwe IJzeren Gordijn.
Willem de Veroveraar en het jaartal 1066 staan in het Engels collectief geheugen gegrift. Het is de laatste keer dat het koninkrijk aan de Noordzee onder de voet werd gelopen door een vreemde krijgsmacht. Dat kwam omdat ooit de Engelse koning Edward aan Willem, hertog van Normandië (1028-1087), de Engelse kroon had beloofd. Maar dat is na de dood van de oude vorst vergeten en er is een andere troonopvolger. De door zijn strijd in Normandië geharde Willem besluit te halen wat hij als zijn recht ziet. Met een reusachtige vloot steekt hij in het najaar van 1066 naar Engeland over en daar begint de beroemde Slag bij Hastings. Het woeste pad wat de hertog tot dan toe heeft afgelegd, wordt magistraal verwoord in deze biografie. Het tweede deel over Willems Engelse jaren, verschijnt later.
Eind zeventiende eeuw verruilde Jan van Gijsen (1668-1722) zijn geboortestad Haarlem voor de Amsterdamse Jordaan en enige jaren later zijn beroep van wever voor dat van schrijver. Voortaan zou hij zijn brood verdienen met de pen. Hij begon met verzen over de actualiteit voor de Antwerpse courant, maar zijn journalistieke ambities kregen pas echt de ruimte in zijn eigen wekelijkse Amsterdamsche Merkurius (1710-1722), 's lands eerste nieuwsblad op rijm. Dat leverde hem vrienden, maar ook vijanden op:
Wat een vlerk! riepen geleerde dicht-kundige heren.
Geld verdienen met dichten, we zullen hem leren!
Maar Jan zette door en rijmde merkuren,
en bleef onvervaard zijn dichtpen verhuren.
Kijk! riepen gewone mensen, wat fijn,
een heus nieuwsblaadje - zonder Latijn!
Dus Jan zette door en rijmde merkuren,
al kreeg hij nog jarenlang veel te verduren.
Deze biografie over Van Gijsen is grotendeels gebaseerd op diens geschriften, waaruit hij naar voren komt als een veel geplaagd, maar zelfbewust broodschrijver die moest sappelen voor zijn centen.
Guus Belinfante (1911-2000) was een vooruitstrevend jurist, tv-rechter en begaafd docent, populair bij het algemene publiek en bij zijn studenten. Toen hij in het protestjaar 1968 rector magnificus werd van de Universiteit van Amsterdam, waren de verwachtingen hooggespannen. Belinfante bleek echter niet opgewassen tegen de rebellie die de universiteit overspoelde. Ontgoocheld verliet hij de universiteit. Diep weggestopte oorlogsherinneringen kwamen los. Later keerde Belinfante terug in het openbare leven met een toonaangevende studie over de naoorlogse berechting van politieke delinquenten: In plaats van bijltjesdag.
In deze biografie schetst Geke van der Wal de Portugees-Joodse gemeenschap in Den Haag, het milieu waarin Belinfante opgroeide, zijn hulp aan vluchtelingen uit nazi-Duitsland en de vijf lange oorlogsjaren toen zijn wereld steen voor steen afbrokkelde. Belinfante droeg de oorlog met zich mee, in het werk en privé, maar over de oorlog zelf en over de drama's in zijn persoonlijk leven zweeg hij.
300 jaar na zijn dood is Antoni van Leeuwenhoek nog altijd invloedrijk
Overal zag Antoni van Leeuwenhoek onvoorstelbaar kleine diertjes en deeltjes: in putwater, sperma, de inhoud van mee-eters en alles wat hij verder ook maar bekeek door zijn vernuftige zelfgebouwde microscopen. Zo opende hij in de zeventiende eeuw de deur naar een nieuwe wereld vol wezens en structuren die niemand ooit had gezien, en werd hij een gevierd onderzoeker.
Ook nu nog, drie eeuwen na zijn dood, oogst zijn werk bewondering. Maar tegelijkertijd klinkt een deel van zijn ideeën ons eigenaardig in de oren. Veel, klein en curieus vertelt hoe zijn slimme, wonderlijke en verbijsterende ideeën pasten in zijn tijd, en hoe Van Leeuwenhoek het natuuronderzoek een onverwachte richting in wees.
Geertje Dekkers is historicus en wetenschapsjournalist. Ze werkt onder andere voor de Universiteit Utrecht, Historisch Nieuwsblad, en de Volkskrant. Ze is al lang gefascineerd door onderzoekers die de afgelopen eeuwen nieuwe wegen insloegen en onbekende werelden blootlegden en schreef daarover eerder het boek Waanwijze lasterbende.
De pers over Waanwijze lasterbende:
'Veel van die wetenschappelijke ruzies werden uitgevochten aan de Universiteit Leiden. Dekkers beschrijft ze toegankelijk en met smaak.' Leidsch Dagblad
'Dit boek maakt op heldere en vermakelijke wijze duidelijk dat de zeventiende eeuw een revolutionaire eeuw was.' Maarten van Rossem
In dit majestueuze boek ontrafelt Jonny Steinberg het baanbrekende huwelijk tussen Nelson Mandela en Winnie Madikizela-Mandela. Het was een huwelijk dat niet enkel over liefde ging, maar in elk haarvat politiek was - en dat vanaf het begin voor het oog van de wereld plaatsvond. Waar Nelson afgezonderd in de gevangenis een steeds meer geïdealiseerd beeld van zijn vrouw cultiveerde, raakte Winnie juist steeds meer vervreemd van de politiek van haar gevangengenomen echtgenoot. Zonder zijn medeweten probeerde ze een gewapende machtsovername te organiseren, iets dat volgens Nelson enkel kon leiden tot een eindeloze burgeroorlog.
Winnie & Nelson is het verhaal van een uniek huwelijk en een zinderende politieke geschiedenis van Zuid-Afrika ineen. Het is een shakespeareaans drama waarin ideeën over liefde en toewijding zich vermengen met tijdloze vragen over revolutie, zoals de vraag of je je vijanden vergiffenis kunt schenken. Meesterlijk laat Steinberg zien hoe ver deze twee wereldleiders voor elkaar gingen, maar ook waar ze de grens trokken. Want uiteindelijk wisten beiden dat hun huwelijk niet zomaar een huwelijk was, maar een strijd om de vraag hoe de apartheid bestreden moest worden.
De hoop die uitging van de 'I have a dream'-toespraak van Martin Luther King en de tragiek van zijn dood hebben het levensverhaal van deze briljante, doortastende en gecompliceerde man volledig overschaduwd. Want King droomde niet alleen, hij stelde ook eisen. Om de strijd van King beter te begrijpen doet dit boek niet alleen recht aan zijn radicale opvattingen en zijn betekenis voor de huidige samenleving, het probeert ook de ware Martin Luther King te reconstrueren uit de mist van hagiografieën. Want King was bovenal een mens en niet een heilige.
King, de eerste grote biografie van Martin Luther King jr. in meer dan veertig jaar, is gebaseerd op jarenlang onderzoek, honderden interviews en duizenden niet eerder gepubliceerde documenten, waaronder een grote hoeveelheid geheim materiaal van de FBI.
Hij beet op zijn nagels. Hij schreeuwde naar de tv. Hij rookte sigaretten en verborg dat voor zijn kinderen. Hij had een huid die zo gevoelig was dat hij geen scheermes kon verdragen. Hij sliep slecht, maar deed graag dutjes. Hij was chronisch te laat voor afspraken. Als jongeman probeerde hij zich twee keer van zijn leven te beroven, maar deed dat halfslachtig. Als volwassene is hij verschillende keren opgenomen geweest vanwege uitputting, zoals hij het zelf noemde, maar anderen noemden het een depressie. Hij had een eigenaardig gevoel voor humor, wetende dat grof taalgebruik grappiger was uit de mond van een doopsgezinde predikant. Hij was afhankelijk van zijn vrouw Coretta op een manier die maar weinigen in die tijd begrepen. Hij ging herhaaldelijk vreemd, zelfs toen hij wist dat de fbi hem schaduwde. Met een maîtresse had hij zo lang een relatie dat vrienden haar zijn tweede vrouw noemden. Hij was een man die geen angst kende en al vroeg zei dat God hem had opgeroepen te handelen. En dat hij bereid was te sterven.
Een nazi, een fasciste, een communiste, een hertogin, een plattelandsvrouwe en een schrijfster van bestsellers: Mitford vertelt het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van zes zussen uit een Britse adellijke familie ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Unity werd een persoonlijke vriendin van Hitler. Diana verliet de schatrijke Bryan Guinness - van de bekende bierbrouwerij - voor de Britse fascistenleider Oswald Mosley en belandde in de gevangenis. Decca liep thuis weg om deel te nemen aan de Spaanse Burgeroorlog. Debo trouwde met de hertog van Devonshire en werd familie van de latere Amerikaanse president John F. Kennedy. Nancy had jarenlang een relatie met de rechterhand van Charles de Gaulle, en werd beroemd als bestsellerauteur van romans en historische biografieën die nog altijd worden herdrukt.
De Mitford-zussen kenden alle beroemdheden van hun tijd persoonlijk en waren bovendien naaste familie van oorlogspremier Winston Churchill. Hun ouders, baron en barones Redesdale, waren al even excentriek en spraakmakend. Flip Feyten schetst een uniek tijdsbeeld door het oog van zes fascinerende, intelligente, geestige en zelfbewuste vrouwen.
Aan de hand van deze historische atlas wordt de geschiedenis van de Lage Landen tussen de negende en de dertiende eeuw verteld. Over deze periode waar geen landkaarten van bekend zijn, ontkiemden voorheen Frankische gouwgraafschappen tot soevereine vorstendommen onder de Franse koning en de koningen en keizers van het Heilig Roomse Rijk. De kaarten zijn nieuw, informatief en innovatief. Aangevuld met stambomen, illustraties en beschrijvingen worden vier eeuwen uit de geschiedenis van België en Nederland in kaart gebracht.
De Zweedse hoogleraar Dick Harrison vertelt het kleurrijke levensverhaal van Hendrik VIII (1491-1547). Hendrik werd, na de dood van zijn vader, de tweede Tudor-koning van Engeland. Hij leidde een roemrucht bestaan. Hij had zes echtgenotes, van wie hij er twee liet onthoofden. Hij scheidde, voor eigen gewin, de Anglicaanse kerk af van de Kerk van Rome, en hij verenigde Engeland en Wales wettelijk in één koninkrijk. Als renaissanceprins koesterde hij een grote liefde voor kunst, wetenschap en literatuur, maar hij was tegelijkertijd meedogenloos.
Natuurkundige Martinus Veltman (1931-2021) zat provoceren in het bloed. De een vond hem een held, de ander een bruut. Geboren in Waalwijk, met om de hoek schoenenfabriek Van Haren, koos Tini na zijn studie in Utrecht voor de flitsende maar ruwe wereld van de elementaire deeltjesfysica. Allergisch voor autoriteit en recht voor zijn raap hield hij zich staande te midden van Amerikaanse hegemonie. Veltman had het lef om een door collega's kansloos geacht pad in te slaan. Grote hulp daarbij was Schoonschip, zijn computerprogramma dat kon rekenen én met formules kon omgaan. Samen met promovendus Gerard 't Hooft forceerde Veltman in 1971 een doorbraak die de weg effende naar het huidige standaardmodel van elementaire deeltjes; waarna de stevige, onconventionele en uitgesproken Veltman en de frêle, keurige maar sociaal onhandige 't Hooft uit elkaar groeiden en Tini Utrecht verruilde voor Ann Arbor. In 1999 wonnen ze samen de Nobelprijs. Gelukkig.
'Verrek, dat is 't!' portretteert een eigenzinnig, precies en invloedrijk fysicus die altijd contact zocht met het experiment. Die controversieel uit de hoek kon komen, maar met een goed hart, geliefd bij velen.
Dirk van Delft is oud-directeur van Rijksmuseum Boerhaave. Met zijn biografie over Kamerlingh Onnes won hij in 2005 de NWO Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie. Zijn monumentale biografie over Lorentz (samen met Frits Berends) is in 2021 bekroond met de Boerhaave Biografie Prijs.
De filosoof Diogenes werd bij leven bewonderd én verguisd. Hij werd geboren in de vijfde eeuw voor Christus aan de Zwarte Zeekust, in hedendaags Turkije, en kwam als banneling in Athene terecht en later in Korinthe. Zijn aanpak was even onorthodox als zijn ideeën. Diogenes gaf geen les, schreef geen traktaten en ging niet uitgebreid in debat met collega's: hij belichaamde zijn visie van eenvoud en autonomie door in een aardewerken pot op het marktplein te leven, beschikbaar voor vragen en zichtbaar voor wie van hem wilde leren.
Grootheden als Plato en de Macedonische koning Alexander (Alexander de Grote) waren onder de indruk van Diogenes, maar hij niet van hen. Na zijn dood hadden Diogenes' ideeën grote invloed op het stoïcisme - zijn volgeling Crates was de leraar van Zeno - het epicurisme en zelfs op de vroege christenen. Vandaag de dag staat Diogenes vooral bekend als de gekke filosoof, de man die `de Hond' werd genoemd en die in het openbaar zijn behoeften deed. Deze filosofische biografie legt de radicale, scherpe geest achter die clichés bloot.
Koningin Elizabeth II (1926-2022) regeerde meer dan zeventig jaar over Groot-Brittannië en het Gemenebest. Sinds ze in 1952 koningin werd van het Verenigd Koninkrijk, ontmoette ze koningen, wereldleiders en beroemdheden. Ze zag haar land en de wereld veranderen. Hoe slaagde Elizabeth erin de Britse monarchie toekomstbestendig te maken? Hoe wist ze haar mysterieuze uitstraling en populariteit in te zetten ten faveure van haar land?
Op basis van talloze privédocumenten en niet eerder gepubliceerde interviews, schetst Sally Bedell Smith een intiem portret. Elizabeth wordt alom geroemd als een hardwerkende, deskundige vrouw. Ze balanceerde voortdurend tussen traditie en moderniteit, tussen werk en familie. Niet eerder kwamen we zo dicht bij de langst regerende vorstin ter wereld, de mater familias van de Windsor-dynastie: Koningin Elizabeth II.
'Een excellente, alomvattende biografie.' The New York Times
'Fantastisch geschreven, vol inlevingsvermogen - een onthullende blik op het hof.' Walter Isaacson, biograaf van o.a. Albert Einstein en Steve Jobs
**** de Volkskrant
Sally Bedell Smith schreef biografieën over onder andere koningin Elizabeth II, prinses Diana, John en Jacqueline Kennedy en Bill en Hillary Clinton. Ze werkte bij Time en The New York Times en is sinds 1996 redacteur bij Vanity Fair.
Frederick Douglass werd geboren als Amerikaanse slaaf en leerde zichzelf lezen en schrijven. Hij werd een gedreven strijder tegen de slavernij, briljant schrijver, journalist en spreker, wiens speeches het abolitionisme aanwakkerden. In zijn jeugd werd hij lichamelijk en geestelijk mishandeld, maar door zijn ijzeren wil werd hij een belangrijk voorvechter van zijn volk.
In deze autobiografie schetst hij een indringend beeld van zijn ellendige leven als slaaf, en een adembenemend beeld van zijn ontsnapping naar het Noorden en zijn uiteindelijke vrijheid. In 1845 werd het boek gepubliceerd om de geruchten de kop in te drukken dat Douglass niet de schrijver zou zijn (slaven konden immers niet schrijven).
Het levensverhaal van Frederick Douglass - krachtig, gevoelig en vol levendige beschrijvingen - is het werk van een van de dapperste en invloedrijkste mannen van de civil rights beweging.
Johan de Witt (1625-1672) en zijn broer Cornelis (1623-1672) zijn van grote betekenis geweest voor de Nederlandse Republiek. Bijna twintig jaar lang stond Johan de Witt aan het roer van de Republiek. Zijn broer Cornelis zette met de spectaculaire overwinning op de Engelsen een van de meest gedurfde maritieme operaties uit de vaderlandse geschiedenis op zijn naam.
De broers hadden het gevoel in een bijzondere tijd te leven. Johan en Cornelis werden de belichaming van een land dat werd bestuurd door burgers en dat zich volledig toelegde op het voeren van handel en het vergaren van welvaart. Samen groeiden zij uit tot de leidsmannen van de `Ware Vrijheid': een staat die vrij moest zijn van de grillen van de prinsen van Oranje.
Op basis van deels nog nooit gebruikt bronnenmateriaal schetst Luc Panhuysen het leven en werk van Johan en Cornelis de Witt. De Ware Vrijheid is het aangrijpende verhaal over twee bevlogen staatslieden uit het hoogtepunt van de Gouden Eeuw.
In de negentiende eeuw vestigt de Zaanse houtzager Pieter Stoffel zich in Deventer. Zijn zoons bouwen de houtfirma uit tot een florerend, sociaal familiebedrijf. `Bij Stoffel kun je oud worden,' zegt men. Zoon Jan, de hoofdpersoon van dit boek, ontwikkelt zich tot een gedreven maatschappijcriticus. Het doopsgezinde geloof vormt zijn baken, inspiratie ontleent hij aan de ideeën van econoom Henry George, industrieel Michael Flürscheim en socioloog Franz Oppenheimer. Met alle drie raakt hij bevriend.
Het onrecht in de samenleving wil hij bestrijden met landnationalisatie, de onteigening van particulier grondbezit. Zijn vele artikelen, brochures en boeken leveren hem intensievere contacten in Duitsland en Engeland op, waar hij in 1906 verschijnt voor een parlementaire enquêtecommissie. Hij gaat de politiek in, zet zich in voor het kiesrecht van man en vrouw en belandt in 1897 in de Tweede Kamer. Maar voor de liberalen is hij te socialistisch, voor de socialisten te liberaal.
Keizer Karel V (1500-1558) was de machtigste vorst die de Lage Landen ooit hebben gekend. Vijfhonderd jaar geleden verordineerde hij dat alle geschriften van Maarten Luther vernietigd moesten worden. De in Gent geboren keizer typeerde zichzelf als keizer van het Heilige Roomse en het Habsburgse Rijk, koning van Spanje, heer der Nederlanden en ridder van het katholieke geloof. Er zijn al tientallen biografieën over Karel V verschenen - de eerste daarvan al tijdens zijn leven -, maar deze van Parker bundelt de uitkomsten van decennialang onderzoek door een van de beste historici van deze tijd. Een nieuw standaardwerk.
`Op basis van een indrukwekkende hoeveelheid bewijsmateriaal heeft Parker een meesterwerk geschreven: een epische, gedetailleerde en levendige biografie van deze complexe man en zijn onmogelijk grote rijk.' - Financial Times
`Filips II' van Geoffrey Parker is een unieke biografie van deze Spaanse vorst. Filips II erfde van zijn vader Karel V niet alleen een wereldrijk, maar ook enorme schulden en lichamelijke en geestelijke gebreken door zijn Habsburgse afkomst (zijn ouders waren neef en nicht). Filips bracht zijn regeerperiode vooral door achter zijn bureau, waar hij tot diep in de nacht dossiers bestudeerde en brieven schreef. Door zijn obsessie met details en neiging het heft in eigen handen te willen houden, verdronk hij in de bureaucratie van zijn rijk. `Filips II' van gelauwerd historicus Geoffrey Parker is een uitmuntende biografie op basis van uniek bronnenmateriaal.
Een spectaculaire vondst veranderde radicaal het beeld dat we tot dusver hadden over Adolf Hitlers vader en zijn familie: een dikke bundel vergeelde brieven van Aloïs Hitler in die op zolder weggestopt waren, viel in handen van de historicus Roman Sandgruber. De 31 brieven openen een geheel nieuwe kijk op de persoonlijkheid van de man die de jonge Adolf Hitler in belangrijke mate heeft gevormd. Ze geven een inkijk in het dagelijkse leven van de familie Hitler, dat wordt gekenmerkt door mythen en aannames. Want nog steeds, en steeds weer, vragen wij ons af: hoe kon een kind uit Obersterreich, een mislukkeling en autodidact, opklimmen tot een van de meest gevreesde dictators uit de Europese geschiedenis?
Benito Mussolini was een telg uit een rood nest. Met zijn vlijmscherpe pen werkte hij aan een loopbaan als journalist. Hij groeide uit tot een van de voormannen van de Italiaanse socialistische partij. Maar na de Eerste Wereldoorlog koos hij een andere koers. Met zijn fascistische partij greep Mussolini bij de Mars op Rome in 1922 de macht, waarna hij op genade loze wijze zijn tegenstrevers uitschakelde. Tien duizenden socialisten en communisten werden opgesloten en gemarteld, verbannen of vermoord. Benito Mussolini muntte niet alleen het begrip `fascisme', hij gaf de beweging ook zijn moorddadige ideologie. De Italiaanse leider beschouwde het Romeinse volk als superieur, hij was racistisch en antisemitisch en stortte zijn land in de ene na de andere zinloze oorlog. Als grondlegger van het fascisme wordt zijn rol in de Europese geschiedenis veelal onderschat. Met deze biografie toont Hans Woller het ware gezicht van een meedogenloze leider.
Ze is de populairste vrouw van Nederland, bewonderd door miljoenen. Tegenwoordig lijkt het alsof ze voor het koningschap in de wieg is gelegd, maar dat begon toch echt anders. Het meisje uit de Argentijnse middenklasse moest haar eigen pad bewandelen om uiteindelijk de troon te bereiken.
Máxima. De wording van een koningin behandelt het leven van een vrouw over wie al veel is verteld en geschreven. Maar Rodolfo Vera Calderón en Paula Galloni, en hun vele bronnen, winden er bepaald geen doekjes om.
Onverbloemd beschrijven de twee journalisten Máxima's klim naar de top. In hun biografie komt het verborgen en controversiële verleden van een jonge vrouw aan het licht die haar familie achterlaat in een zoektocht naar geld en roem. Haar ambitie brengt haar via wilde feesten van de New Yorkse jetset en een paar romances uiteindelijk bij haar doel: trouwen met een edelman. Maar blijft het daarbij?
Máxima. De wording van een koningin beschrijft het feitelijke verhaal achter de veelzijdige vrouw die haar eigen plan trok - en won.
Na publicatie in Argentinië, waar het boek een bestseller werd, ontvingen de auteurs nog meer informatie, waaronder een aantal ook in Nederland volkomen onbekende en zelfs geheime feiten. Deze beleven in deze Nederlandse editie hun wereldprimeur.
Rodolfo Vera Calderón (1977) was als journalist werkzaam in Mexico, Frankrijk, de Verenigde Staten en Argentinië. Hij was vier jaar redacteur van de Argentijnse editie van ¡HOLA! en interviewde vele Europese vorsten, prinsen, prinsessen en edellieden.
Paula Galloni (1988) is een Argentijnse journalist. Zij werkt momenteel voor de televisie en de radio. Gedurende tien jaar was ze verslaggever voor de Argentijnse editie van het tijdschrift ¡HOLA!.
'De auteurs leggen een onbekende kant van de koninklijke gemalin bloot. Nergens vind je een portret dat zo levensecht is als in dit nieuwe boek, waarin onbekende details worden onthuld over de Argentijnse die koningin van Nederland werd.'
La Voz
'Dit boek is ook gebaseerd op anonieme bronnen, maar tapt uit een ander vaatje. Hier vertrekt Máxima als kind uit een middenklasse-gezin naar New York op zoek naar geld en status.'
Daniela Hooghiemstra, de Volkskrant
'De auteurs beschrijven de lichte kanten van het leven van de koningin, maar ook de sombere: de verboden liefde van haar ouders; het politieke verleden van haar vader; en de betreurenswaardige zelfmoord van haar zus Inés. Ook geven ze onbekende details over het begin van Máxima's romance met de huidige koning en maken ze een uitputtende analyse van de modeontwerpen die ze kiest, die wel heel ver af staan van de calvinistische soberheid van haar schoonmoeder.'
La Nacion
Jan Foudraine van Alex Rutten is een levendige biografie van een psychotherapeut die met zijn spraakmakende boeken een aanjager werd van maatschappelijke veranderingen.
Of het nu gaat om zijn baanbrekende bestseller Wie is van hout..., zijn spirituele zoektocht bij onder anderen Bhagwan
(Osho), Krishnamurti en Alexander Smit of zijn hartstochtelijke pleidooi voor psychotherapie - er zijn weinig mensen die een grotere stempel op hun tijd hebben gedrukt dan Jan Foudraine (1929-2016). In dit meeslepend geschreven boek neemt biograaf Alex Rutten de lezer mee op een avontuurlijke, intellectuele en spirituele reis door het leven van een intrigerend mens. De reis voert van de Leidse studentenwereld, via psychiatrische instellingen in Nederland en de Verenigde Staten, naar het Indiase Poona, waar Foudraine een leerling wordt van Bhagwan (Osho) om vervolgens in Nederland diens prominentste vertegenwoordiger te worden. Het grote publiek ziet in Foudraine een held, de pers een charlatan. Foudraine zelf blijft ondertussen de onderzoekende en kritische geest die hij altijd is geweest, waarbij zijn werk als psychotherapeut steeds voorop staat.
Aan de hand van boeken, brieven en interviews schildert Alex Rutten een levendig portret van Foudraine als denker en doener. Dit boek is eveneens een verhelderend beeld van de cultureel-maatschappelijke veranderingen in naoorlogs Nederland waarvan Foudraine onbedoeld een aanjager werd.