De dieren zijn bijna allemaal vrienden van elkaar en komen elkaar vaak tegen in het bos, aan de oever van de rivier of ergens anders op de wereld.Ze proberen elkaar te troosten als een van hen verdrietig is en elkaar te helpen als er iets misgaat of mis is. De dieren zijn er altijd voor elkaar.Toon Tellegen verzamelde in Voor elkaar zijn mooiste dierenverhalen voor wie even weer wat hoop kan gebruiken of een ander goed wil doen.
Op een dag komt het weer goed, beloven de dieren elkaar. Ze spreken elkaar moed in als het eens even tegenzit, beuren de ander op in tijden van tegenslag. Of ze bieden steun, zoals het vuurvliegje, dat voor licht weet te zorgen in het plotseling donkere bos. De krekel die een somber gevoel in zijn hoofd heeft, de mier die zich dag en nacht afvraagt waar hij toch altijd zo bang voor is, de muis die zich niet durft uit te spreken, iedereen houdt vertrouwen: het komt goed.
In Het komt goed verzamelde Toon Tellegen zijn mooiste dierenverhalen voor iedereen die even een sterke schouder nodig heeft of een steuntje in de rug.
Meesterverteller Wilfried de Jong vertelt aanstekelijke verhalen die swingen en wringen
In Schwung neemt Wilfried de Jong ons mee naar de Italiaanse Claudia die met haar cassetterecorder lichaamsgeluiden van nieuwsgierige toeristen opneemt, de dakloze Ravi die in de Rotterdamse metro iedere dag dezelfde blues speelt, en de Tsjechische instrumentenbouwer Maria die de wonderlijkste materialen voor haar contrabassen kiest.
In tien verhalen en een blues leidt De Jong ons door een spannende wereld van boeiende personages in een muzikaal decor.
Wilfried de Jong is een observator pur sang; hij geeft zijn ogen de kost en houdt zijn oren op de wind
'Wilfried de Jong is de enige schrijver die op papier kan demarreren.' - Matthijs van Nieuwkerk
Over De man en zijn wielerverhalen:
'Met zijn manier van kijken vindt hij altijd weer nieuwe invalshoeken om over wielrennen te schrijven.' - Bert Wagendorp
'De wielerzomerhit (...). Prachtig geschreven.' - NRC
Van een melancholische klokkenmaker tot transcendente tuinkabouters en de eerste zwarte paus - in Glorie en Heerlijkheid trekt Erwin Mortier alle registers open om te tonen wat het korte verhaal voor hem is: een literaire speeltuin die hij bezoekt tijdens het schrijven aan ander werk, een laboratorium waarin alles mogelijk is en niets te gek. Het onversneden vertelplezier, het spel met de taal, de buitelingen der gedachten - het spat van het papier af. Glorie en Heerlijkheid is een staalkaart van wat Mortier als auteur vermag, en tegelijk een pleidooi voor meer speelsheid in de letteren. Als schrijver wil hij de wereld al zijn tanden laten zien - in een glimlach weliswaar.
Twee oude vrouwtjes houden zo veel van elkaar dat ze er bijna ongelukkig van worden. Ze beminnen en bevechten elkaar, hemelen elkaar op en verafschuwen elkaar. Hoe het ze vergaat is in elk van de meer dan veertig verhaaltjes, vol verlangen en weemoed, humor en tragiek, steeds verrassend anders.
`Als we samen nu eens in een boom klimmen, dacht de egel, toen de olifant voor de zoveelste keer uit de top van een boom was gevallen. Dan sla ik mijn voorpoten om zijn middel. Hij gaat op één been staan en draait om zijn as. Hij maakt een hele pirouette, en misschien nog wel een! Hij zal wankelen. Maar hij valt niet. Ik houd hem vast en laat hem niet los.'
Als we samen mogen dansen, als we samen ergens kunnen gaan eten, als we samen zullen feesten, dan komt alles helemaal goed. Om hoop te houden op betere tijden verzamelde Toon Tellegen in Als we samen zijn mooiste dierenverhalen die geruststellend en verwachtingsvol zijn.
-- Aan: Josie Albini
Door een nog onbekende oorzaak ben je overleden. Onze condoleances. Je lichaam zal verwerkt worden zoals je hebt vastgelegd in je testament. We begrijpen dat je nu een belangrijke keuze moet maken over het mogelijke voortzetten van je bestaan binnen het Technium universum. We hebben het optiepakket bijgevoegd bij dit bericht. Lees het zorgvuldig door en maak op basis hiervan je keuze... --
Een jonge vrouw in een virtuele wereld blijft achter als een digitale geest als haar fysieke lichaam komt te overlijden. Ze is een van de eersten in de virtuele stad die dit overkomt. Wat zal haar lot zijn?
Een priesteres wordt eropuit gestuurd om een waanzinnige koning te stoppen, gewapend met slechts haar vuurmagie en haar kennis van het paleis. Zal het haar lukken?
Een meisje kan de aanwezigheid van haar overleden vriendje nog steeds voelen. Ze probeert contact met hem te maken, maar alles wat je aandacht geeft, groeit...
Een kapitein van een ruimteschip ontvangt een noodoproep vanaf de maan Belinay. Haar broer, de enige overlevende van een team van vier, houdt zich angstvallig schuil voor de lokale moorddadige fauna. Het wordt een race tegen de klok om hem te redden.
Een jonge man ziet 's nachts een gruwelijke schaduw over zijn beste vriend heen gebogen staan...
Dit is een greep uit de verhalen. Elf verhalen over teloorgang, verwondering, de dingen die we doen voor liefde, en de keuzes die we moeten maken. Laat je meeslepen!
"Een bijzondere verhalenbundel die de lezer van de ene mysterieuze wereld naar de andere brengt. Het concept heeft iets weg van de populaire Netflix serie 'Black Mirror', waarin elke 'aflevering' een nieuw futuristisch verhaal deelt." - Biblion, over 'Verloren zielen'.
`Ik wou dat ik in mijn hoofd kon kijken, dacht de egel. Wat een rommel moet het daar zijn! Waarom kan ik wel mijn huis opruimen en mijn hoofd niet?'
In De egel, dat ben ik, een boek dat een bijzondere plaats inneemt in het oeuvre van Toon Tellegen, staan de wederwaardigheden, de verlangens en de diepste gedachten vande egel centraal. Of zijn het die van de schrijver zelf?
Illustrator Annemarie van Haeringen tekende de egel in alle mogelijke gemoedstoestanden, van somber tot vrolijk, van verdrietig tot feestelijk hoogmoedig.
Na het grote succes van de cadeauboekjes Wij alleen, Ik zal altijd en Het liefst van al verzamelt Toon Tellegen nu zijn bijzonderste dierenverhalen voor iedereen die een ander bewondert, of zich juist zelf uitverkoren voelt en uniek is. `Ik wil voortaan alleen nog met jou dansen,' zegt de neushoorn tegen het everzwijn. `Jij bent de enige in de hele wereld die voor mij bestaat.'
Iedereen kent wel iemand die speciaal is. Iemand die ergens de beste in is, die boven alle anderen uitsteekt. Er is er maar één die de liefste is, er is er maar één die mij het beste begrijpt, er is er maar één die ik wil bedanken...
Er is er maar één zoals jij.
Recent hersenonderzoek toont aan: wie een boek leest voor het slapengaan, ontspant zich op een goede manier en dat bevordert een gezonde nachtrust. En slaap is van groot belang, volgens de Nederlandse Hersenstichting: `Het houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam. Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en meer concentratie. Op lange termijn kan goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen.'
In Verhalen voor het slapengaan staan de mooiste verhalen uit de Nederlandstalige literatuur over slapen en dromen, gerangschikt naar de leestijd. Voor wie alleen maar even heel kort wil lezen of juist langer meegesleept wil worden. Vergeet de tijd, geniet van de verhalen en slaap lekker!
In het hart van het land bevindt zich die vibrerende stad met haar fraaie grachten en eeuwenoude straatjes, overbevolkt door studenten voor wie de kroegen tot diep in de nacht geopend blijven. De stad met die glorieuze Domtoren alsook het omstreden Hoog Catharijne. Talloze literaire schrijvers woonden of wonen in de Domstad. Zo ook Ronald Giphart, die vanuit Soest naar Utrecht verhuisde om er te studeren en er sindsdien is blijven wonen. Voor deze bundel verzamelde hij de mooiste verhalen en gedichten van auteurs die aangeraakt werden door de Domstad. Stad van zachte idioten bevat bijdragen over Utrecht van Martin Bril, Bert Natter, Manon Uphoff, Vincent Bijlo, Tommy Wieringa, C.C.S. Crone, Herman van Veen, Arthur Japin, Claudia de Breij, Ingmar Heytze, Japke-d. Bouma, Peter Buwalda en vele anderen.
Dat ene boek dat je leven veranderde. Bij toeval gevonden in de bibliotheek of in een boekhandel. Of je was er echt naar op zoek. Naar dat ene boek waardoor je meer van jezelf ontdekte, dat je hielp om uit de kast te komen, dat onder woorden bracht wat in je leeft. Dat je hielp om het leven te omarmen. Wat internet nu biedt, bood vroeger uitsluitend de literatuur: een venster op de wereld en op jezelf.
Hij/hem Een ABC van Regenboogboeken is niet zomaar een alfabet aan gayclassics. Het is een staalkaart aan persoonlijke verhalen over boeken die een leven hebben bepaald of veranderd. Sommige boeken zijn van levensbelang geweest: je keek in een spiegel en zag een toekomstig bestaan.
Maak kennis met de boeken van James Purdy, André Aciman, Gerard Reve, Louis Couperus of Christopher Isherwood. Ontdek Jaap Harten, Hervé Guibert of John Fox. Auteurs die op hun beurt zoeken en zochten naar lezende ogen van herkenning.
In de beperking toont zich de meester: Hij/hem Een ABC van Regenboogboeken stoft klassiekers af en zet vergeten schrijvers in de etalage. Hij/hem beperkt zich tot de H binnen de LHBTIQI-gemeenschap. In elke bijdrage staat telkens de persoonlijke betekenis van auteur en boek centraal.
In Hij/hem Een ABC van Regenboogboeken staan zesentwintig met passie geschreven essays gebundeld over Nederlandse of in het Nederlands vertaalde gayclassics. Zodat nieuwe lezers oude helden ontmoeten en oude lezers nieuwe helden ontdekken.
Met bijdragen van Oscar Behrens, Anton Brand, Ronny Boogaart, Gerard van Emmerik, Paul Hofman, Looi van Kessel, Klaas la Roi, Matthijs Looij, Nop Maas, Martijn Nicolaas, Th. van Os, Nick Tomberge en Jos Versteegen.
Onder redactie van Eric de Rooij, Coen Peppelenbos en Doeke Sijens.
Twaalf Incorrecte Verhalen is een bundeling van twaalf korte novellen waarin fictie en werkelijkheid met elkaar zijn vervlochten. Deze verhalen, geschreven met humor, ernst en absurdisme, geven een smakelijk, maar ook ontluisterend beeld van de opkomende onverdraagzaamheid die de huidige cancelcultuur karakteriseert. Twaalf Incorrecte Verhalen is allesbehalve 'woke', maar vooral een boek vol spannende vertellingen. Het laat zich ook lezen als een vrolijk pamflet tegen bizarre en autoritaire denkbeelden.
In `Anangsieh tories' geeft Anton de Kom zijn eigen draai aan de sprookjesachtige verhalen over de slimme, gewiekste spin. De Kom, schrijver van het beroemde boek `Wij slaven van Suriname', werd in 1933 uit zijn vaderland Suriname verbannen. In Nederland vertelde hij deze Anangsieh tories aan zijn kinderen. De verhalen betoveren de lezer door hun vitaliteit, knisperende frisheid en rijke verbeeldingskracht. In de prachtige, talige beschrijvingen van de Surinaamse cultuur en natuur is De Koms verlangen naar en zijn liefde voor zijn vaderland voelbaar.
Konstantin Paustovski is als verhalenschrijver een meester in de traditie van de grote Russische klassieken als Tsjechov, Boenin en Toergenjev. De verhalen in 'De muziek van de herfst' vinden hun oorsprong in Paustovski's talloze omzwervingen en ontmoetingen met zeer uiteenlopend en boeiend volk. Het liefst schrijft hij over de eenvoudige en onbekende mensen die hij tegenkomt: ambachtslieden, herders, veerlui, boswachters, en over zijn grootste vrienden: de dorpskinderen. Altijd is zijn proza romantisch gestemd.
De lezer volgt Paustovski door de diverse en weidse Russische landschappen, waartegen in steeds andere tinten en tonen de weemoed, de poëzie, de meeslependheid van het leven wordt beschreven.
Paustovski lezen is Rusland leren kennen, maar in de prachtige vertaling van Wim Hartog is het evengoed een onderdompeling in de schoonheid van de Nederlandse taal.
'De muziek van de herfst' bestaat voor het overgrote deel uit nooit eerder in het Nederlands verschenen verhalen.
Een heerlijk lees- en bladerboek met humoristische maar ook aangrijpende verhalen en gedichten van Margreet Dolman, opbeurende beschouwingen van dominee Gremdaat, verrassende recepten en geestige illustraties van Mark van Vliet
Vrolijk de winter door!Margreet Dolman, Dominee Gremdaat en Paul Haenen weten als geen ander mensen in de donkere wintermaanden op te beuren. Zowel voor de somberen onder ons als voor de wat opgewektere medemens is Het vrolijke winterboek een uitkomst. Met veel humor beschrijven Dolman en Gremdaat verschrikkelijke kerstervaringen, maar ook inspirerende ontmoetingen waardoor je een andere kijk op dezelfde werkelijkheid krijgt. Daarnaast bevat dit boek prikkelende gedichten, toegankelijke recepten en tips hoe je het hoofd boven water kunt houden. Vermaak en troost komen samen in een vrolijk allegaartje, echt zoals een winterboek hoort te zijn.Speciaal voor deze herziene editie schreven de auteurs enkele bonusteksten.
In de pers`Een fantastisch boek voor nu... Het biedt vermaak en een soort troost. Het schuurt hier en daar maar het is met name om te lachen.' Anne Sluijs van boekhandel Paagman in de Volkskrant `Lekker authentiek winterboek om kerst mee op te fleuren.' de Volkskrant`Dit zou ook een psychologiehandboek voor pathologisch ongelukkige mensen kunnen zijn, al zijn de verhalen daar dan net weer te vrolijk voor.' NRC
Mensje van Keulen heeft vanaf het begin van haar schrijverschap over poezen en katten geschreven en is dat altijd blijven doen: gedichten, verhalen, kattencorrespondentie, kwinkslagen, journalistieke verslaggeving en bijdragen aan De Poezenkrant'. Voor het eerst in vijftig jaar schrijverschap worden al deze teksten, met illustraties, samengebracht in Het Kattentheater'.
Mensje van Keulen mag gerekend worden tot de beste schrijvers van het Nederlandse taalgebied. Ze debuteerde op zeer jonge leeftijd met de inmiddels klassieke roman Bleekers zomer' (1972). Sindsdien schreef ze meerdere romans, verhalen, gedichten, kronieken, dagboeken en jeugdboeken, vielen haar nominaties op long- en shortlists te beurt en ontving ze voor haar oeuvre de Annie Romeinprijs, de Charlotte Khler Prijs en de Constantijn Huygens-prijs. Haar verhalenbundel Ik moet u echt iets zeggen' (2020) werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.
In speculatieve fictie is alles mogelijk. Sciencefiction, fantasy en soortgelijke genres hebben de potentie om inclusief te zijn, om allerlei gezichtspunten over het voetlicht te brengen. In Nederland zijn de schrijvers van dit soort werk overwegend wit, en hun thematiek en personages vaak weinig divers. In een poging daar verandering in te brengen vroegen Vamba Sherif en Martijn Lindeboom Nederlandse auteurs met allerlei verschillende culturele achtergronden zich te laten inspireren door het beroemde sciencefictionverhaal `De komeet' uit 1920 van W.E.B. Du Bois, waarin een relatie tussen een zwarte man en een witte vrouw alleen mogelijk is als een ramp hun sociale omgeving uitroeit. In de hedendaagse speculatieve verhalen die voor dit boek geschreven werden, valt naast de nodige fantasie ook enige maatschappijkritiek te bespeuren. Met verhalen van Chris Polanen, Rashid Novaire, Rochita Loenen-Ruiz, Dido Michielsen, Mira Feticu, Roderick Leeuwenhart, Clarice Gargard, Sholeh, Rezazadeh, De Chrononauten, Shantie Singh, Khadija al Mourabit, weegbree, Liang de Beer en Vamba Sherif en Martijn Lindeboom.Het verhaal `De komeet' van W.E.B. Du Bois werd vertaald door Adiëlle Westercappel.
Trouw en afgunst, spijt en verlangen, onzekerheid, opluchting, hoop, gemis... De personages in Bij wijze van leven komen allen in situaties terecht waarin ze zulke gevoelens niet kunnen ontlopen; en dat terwijl ze het zichzelf, of anderen, al nooit erg gemakkelijk maakten. Toch vindt elk van hen binnen enkele bladzijden zijn eigen, grillige weg: een oplossing, een houding, een wijze van leven desnoods.
Soms doen hun keuzes ongebruikelijk aan, maar kijk, zulke mensen heb je ook - misschien kende je ze zelfs al.
J.M.A. Biesheuvels rijke en grote oeuvre spreekt tot de verbeelding van velen. Het zit vol korte verhalen en novellen over de wereldzeeën, bijzondere eenlingen, reizen, zijn jeugd en het gekkenhuis, en bevat een uitzonderlijke dosis absurde logica. Met zijn vele bundels, zoals In de bovenkooi en Reis door mijn kamer, heeft Biesheuvel laten zien wat zijn verbeeldingskracht en fantasie vermag. Het maakte hem tot een zeer geliefde verhalenverteller, zo niet de beste van Nederland, die met zijn stilistische rijkdom garant stond voor klassieke titels als 'Brommer op zee', 'De angstkunstenaar', 'Tanker cleaning' en 'Brief aan vader'.
Biesheuvel had naar eigen zeggen de gewaarwording te zijn 'verdwenen' in zijn driedelige Verzameld werk, dat in 2008 verscheen. Schip in dok haalt hem weer boven, met een ruime selectie uit zijn evergreens, én verrassende keuzes.
In de bundel 'De laatste dag van de koning' maakt de lezer kennis met Sander Kollaard als schrijver van korte verhalen en essays. Hij heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een schrijver met een breed palet en een geheel eigen toon. De lezer van zijn met de Librisprijs 2020 bekroonde roman 'Uit het leven van een hond' herkent een aantal constanten in zijn werk: mededogen, ironie, een fascinatie voor de technische en wetenschappelijke kant van de wereld en een lichte, essayistische stijl.
Van de wormen van Darwin via het spoor van de haas tot de stemmen van Pessoa: dit boek doet recht aan de veelzijdigheid van Sander Kollaard.
De verhalen in Het water vangen zijn speels en zwierig, licht en zwaar, en de personages passen altijd net niet in de wereld die ze bewonen. Een jonge vrouw is ervan overtuigd dat ze zwanger is van een dolfijn, Adorabelle hoort de tweede oerknal, die in haar oor verder echoot, een meisje vermoordt per ongeluk haar kip en de jonge asielzoeker met buigzame hoop is nergens veilig.
Het water vangen is een troostrijk debuut over de hunkering naar verbinding, over pijn die je het liefst met nog meer pijn bestrijdt en over water natuurlijk.
'Wie van nostalgie en humor houdt, kan met dit boek zijn hart ophalen.' Louis van Gaal
Maarten Spanjer vertelt over de tijd waarin jongens nog op straat voetbalden en droomden van een voetbalcarrière en een Ajax-vrouw. Waarin voetbalhelden aanspreekbaar waren en geen koptelefoon ophadden.
Op zijn bekende droogkomische wijze beschrijft Spanjer de voetbalavonturen uit zijn jeugd, maar ook onvergetelijke ontmoetingen met grootheden als Michels, Pelé en Maradona. Zijn bezoek aan een gevangenis om met Willem van Hanegem en Simon Tahamata tegen moordenaars en treinkapers te voetballen is even spannend als humoristisch. Deze oude en nieuwe verhalen hebben één ding gemeen: het plezier in het voetbal spat ervanaf.
'Kleine, fijne en lichte verhalen.' Het Parool
'Een boek vol liefde voor 't voetbal. Maarten Spanjer laat de romantiek en de humor herleven.' De Telegraaf
'Ontzettend leuke verhalen over een veel leukere voetbalwereld van weleer. Spanjer is een goede schrijver met een fijne en droogkomische pen.' Friesch Dagblad
'Prachtige verhalen.' Panorama
Roos van Rijswijk debuteerde met de veelgeprezen en bekroonde roman Onheilig, maar ze schrijft ook verhalen. Die in De dwaler zijn sprankelend, prikkelend, poëtisch en altijd ongewoon. Ze laten een wereld zien die op de onze lijkt, maar net niet is. Zo besluit een man midden in een chique woonwijk op straat te blijven liggen, en vraagt een vrouw uit medelijden een wildvreemde mee naar zee. Een buitenaardse verkenner onderzoekt of de mens meer is dan bladgroen en een schoolklas wordt voor een spelletje levend stratego wel heel erg verdeeld door hun docent. Empathie komt uit de kraan, in een hijskraan ben je het verst verwijderd van de doden, en alleen in De dwaler kun je vissen in de gangen van een ziekenhuis.