• De crèche

  Elle van Rijn

  Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de zeventienjarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven voor Joden buiten de crèche steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico's die dat met zich meebrengt.
  De crèche is het verzetsverhaal van jonge vrouwen die in wrede omstandigheden moeten beslissen over leven en dood. Moedige vrouwen met een vurige hoop voor de toekomst - want wie een kind redt, redt de wereld.

 • - 46%

  In `Partizanen aan de Schelde' verhaalt John Brosens over het Zeeuwse verzet. Over de Vlissingse illegaliteit in de Tweede Wereldoorlog is weinig bekend. De hoofdrolspelers deden er na 1944 vooral het zwijgen toe. In samenwerking met de Stichting Oorlogsverleden Vlissingen ontrafelde John Brosens de ware gang van zaken. Hij sprak met de nazaten van verzetsleiders als Willem Poppe en Frans van Sabben en reconstrueerde de geschiedenis van het verzet in Vlissingen aan de hand van deze interviews en originele documenten. `Partizanen aan de Schelde' van John Brosens is een spannend en waargebeurd oorlogsverhaal over moed, angst en intrige.

 • Jelena

  Ronald van Assen

  Jelena Vorobieva is een vrolijke en zorgzame tiener. Ze is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Sinds de Duitse inval in juni 1941 komen de oorlogshandelingen steeds dichterbij, toch lijkt het echte geweld aan haar voorbij te gaan. Dan gaat het gruwelijk mis. Op 4 augustus 1941 vallen de Duitsers haar woonplaats binnen. Ze vermoorden haar familie, verkrachten Jelena en laten haar voor dood achter. Vanaf dat moment breekt voor Jelena een onzekere tijd aan. Ze is vastbesloten wraak te nemen op degenen die haar dit hebben aangedaan, maar hoe overleef je als vijftienjarig meisje in een wereld vol geweld?
  Bij toeval stuit ze op een groep partizanen. Ze blijkt een goed scherpschutter te zijn. Al snel boekt ze vooruitgang en krijgt ze de leiding over een eigen groep vrouwelijke partizanen. Het oorlogsgeweld laat echter diepe sporen na. Ondanks haar successen verandert ze langzaam in een emotioneel wrak. De scheidslijn tussen realiteit en waanzin wordt steeds dunner. Weet ze haar wraak te voltooien?

  Ronald van Assen (Delft, 1971) begint op zijn veertigste, na een moeilijke periode in zijn leven, met schrijven. In eerste instantie schrijft hij op therapeutische basis, maar het schrijven geeft hem zoveel voldoening dat hij ermee doorgaat. Hij heeft inmiddels meerdere boeken op zijn repertoire staan en hij beheerst verschillende genres. Zijn boeken bevatten vaak een diepere boodschap. Veel van wat hij schrijft, is afkomstig uit eigen ervaring.

 • Van D-Day tot Berlijn begint op 7 juni 1944 op de stranden van Normandië en eindigt op 7 mei 1945, de dag dat Duitsland capituleert en er een einde komt aan de Tweede Wereldoorlog. Stephen E. Ambrose vertelt de geschiedenis van de geallieerde legers tijdens hun moeizame tocht van de Normandische stranden naar Duitsland en maakt daarbij gebruik van honderden interviews en nagelaten verhalen, van de generale staf (Eisenhower, Bradley en Patton) tot de gewone soldaten en de Duitsers die tegen hen vochten. Ambrose brengt hun ervaringen op unieke wijze weer tot leven.

 • Weeskinderen

  Lody B. van de Kamp

  • Mozaiek
  • 3 April 2012

  Nadat zijn moeder is overleden, verhuist Jossele uit zijn geboortestad Lublin naar Berlijn, om bij zijn oom en tante te gaan wonen. Bij zijn vertrek belooft hij zijn broertjes en zusje dat hij ooit zal terugkomen.
  Intussen komen in Duitsland de nazi's aan de macht.
  De vele anti-Joodse maatregelen en de dreigende oorlogssituatie maken het voor Jossele onmogelijk om zijn belofte na te komen. Tot twee keer toe moet hij vluchten, en hij voelt zich alleen op de wereld. Ook tijdens deze moeilijke oorlogsjaren probeert Jossele het leven van oprechte vroomheid zo lang mogelijk vol te houden.
  Het is bijna het enige dat hem nog op de been houdt...

 • Een ontroerende roman over een joods meisje dat in de oorlog wordt opgenomen door een rooms-katholiek gezin en later op zoek gaat naar haar identiteit en haar wortels. Een boek over verraad, over verzet en opoffering en over de kracht van een belofte.

  Een oorlogsroman vanuit de originele en onderbelichte invalshoek van onderduikkinderen.

 • De jonge Joodse Sara wordt met haar zusje op transport gezet. Hun moeder blijft achter. Halverwege de reis verdwijnt haar zusje. Nu moet Sara alleen verder, helemaal naar Engeland. Haar wacht de vrijheid. Maar hoe vrij ben je als je zonder je moeder en zusje bent? En bij vreemde mensen woont? Ze voelt zich in de steek gelaten, ontworteld, ook al zijn haar pleegouders nog zo lief voor haar. Heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop wacht ze al die lange oorlogsjaren af of zij haar familie ooit zal terugzien. Een ontroerend verhaal over een vergeten stukje geschiedenis: de Kindertransporten van 1939.

  Rabbijn Lody B. van de Kamp (1948) studeerde voor rabbijn aan talmoedscholen in Zwitserland en Engeland. Van de Kamp publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbladen. Ook geeft hij spreekbeurten over Israël en het Jodendom.

 • Soldaat Heinrich Ohlenforst heeft zich aangemeld bij het Duitse leger omdat hij zijn leven in zijn geboortedorp niet meer zeker is. Zijn grote plan is om eervol terug te keren van het strijdveld als oorlogsheld, zodat zijn geliefde en hun kind een beter leven kunnen krijgen. Intussen bedenkt dorpsburgemeester Hilger een wreed plan om de eer van zijn eigen familie te redden, waarbij de oorlog een welkome bondgenoot blijkt.
  Offer voor een verloren zaak is een epische oorlogroman met levensechte en markante personages wier lot je hoe langer hoe meer aan het hart gaat.

 • Tamar

  Monique Hoolt

  Een vrouw stuift de hoek om, haar mantel wappert om haar benen, de sjaal om haar hals achtervolgt haar als een fladderende kraai. Ze kijkt over haar schouder en stopt. Met haar vuist bonst ze op iedere deur in de straat, met haar andere arm klemt ze een bundel in een groene deken stevig tegen haar borst. "Help me alstublieft!" Een hoge overslaande stem. Niemand doet open.

  Oktober 1943. Tamar is negen maanden oud als haar moeder, op de vlucht voor Duitse soldaten, haar in de armen van een onbekende vrouw duwt. Het Joodse meisje groeit op in een pleeggezin en krijgt te maken met alle gevaren die de Tweede Wereldoorlog met zich meebrengt, van verraad en NSB'ers tot bombardementen.

  Tamar gaat over het maken van morele keuzes in oorlogstijd en wordt door drie vrouwen verteld. Machteloze kleine mensen zoeken naar verklaringen om iets gruwelijks te begrijpen, het politieke drama is gevat in een ontroerend en meeslepend verhaal. Hoe overleef je een oorlog als je niemand kunt vertrouwen?

  'Tamar is een knap debuut! De personages zijn beeldend neergezet. Hoolt ziet bovendien kans de emoties van de vrouwen en hun verschillende dilemma's op een subtiele en respectvolle wijze te verwoorden.' Boekenrecensente Hanneke Tinor-Centi

  Over de auteur:
  Monique Hoolt (1965) woont sinds negen jaar in Le Marche. Op het Italiaanse platteland vond zij de rust om haar roman te schrijven. Dat haar eerste boek zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog komt voort uit haar fascinatie voor deze zwarte periode in de geschiedenis. Monique is verder werkzaam als freelancer, online communicatie en copywriting.

 • Frontzwijnen

  René Lancee

  • Lancee
  • 1 Mei 2018

  Zo werden de ervaren soldaten genoemd die op de slagvelden van het Oostfront hun moed hadden bewezen.
  Jonge soldaten die in afschuwwekkende tankslagen en bloedige man-tegen-man gevechten getoond hadden wat ze waard waren.
  Zij hadden zich als onoverwinnelijke legermacht een weg tot aan de poorten van Moskou gebaand.
  De bemanningsleden van de Duitse Panzer-III tank met torennummer `242´ en de soldaten van de motorrijdersectie van de Waffen-SS onder commando van luitenant Michael von Losswitz waren zulke soldaten. Hun wegen kruisten zich regelmatig op de onafzienbare, bloedige steppen van Rusland.
  Ze vochten op leven en dood met het Rode Leger en partizanenbendes, waarbij geen genade werd gegeven en ieder middel werd benut om te overleven.
  De verschrikkingen van de artilleriebombardementen, de sluipschutters, de eindeloze slachtpartijen en de dood van talloze kameraden maakten de jonge soldaten hard en emotieloos. Iedere dag kon de laatste zijn, de dood marcheerde met hen mee.
  Het verkrachten en vermoorden van zijn vriendinnetje door een groep partizanen verandert de jonge soldaat Kurt Hausser in een gevoelloze mensenjager.
  Kameraadschap, humor en liefde zijn voor de jonge soldaten onontbeerlijk om overeind te blijven op hun lange weg die bezaaid was met onmenselijk leed en ontelbare doden.
  Als de winter invalt, ligt het uitgeputte en leeggebloede Duitse leger voor de poorten van Moskou te bevriezen in het open veld.
  Pas dan beginnen de Russische tegenaanvallen.
  IJzige koude, honger en meedogenloze aanvallen begeleiden de in de steek gelaten Duitse soldaten op hun smadelijke terugtocht door de hel van Rusland.
  Frontzwijnen laat de lezers de Tweede Wereldoorlog aan het Oostfront beleven zoals hij werkelijk was.
  Spannend en meeslepend tot de laatste bladzijde.

 • Kanonnenvlees

  René Lancee

  • Lancee
  • 1 Mei 2018

  Deze roman vertelt tegen een historisch correcte achtergrond het uiterst realistisch verhaal over de gebeurtenissen van vijf jonge soldaten die samen de bemanning vaneen Duitse tank vormen. Meteen na hun zware opleiding in Duitse kazernes worden ze naar de garnizoenstad Leipzig gecommandeerd om nieuw materiaal op te halen.
  In deze stad ontmoet één van de bemaningsleden het meisje van zijn dromen.
  Een week later vertrekt de eenheid, pantserregiment 35 van de 4e Pantserdivisie, naar een veldkampement nabij de Russische grens.
  Het was zelfs voor de Duitse soldaten een volslagen verrassing toen een paar dagen later de aanval op het grote Sovjetrijk werd ingezet.
  Vol geestdrift en jeugdige overmoed trekken de vijf soldaten de oorlog in als het oppermachtige Duitse leger op 22 juni 1941 de Russische grens overtrekt.
  De ene overwinning na de andere wordt geboekt en de oorlog lijkt een geweldig avontuur totdat de eerste slachtoffers in eigen gelederen vallen en het Oostfront zijn keiharde gezicht toont.
  Het enthousiasme van de jonge soldaten maakt al snel plaats voor angst en leed, wanhoop en ontberingen.
  De nieuwe realiteit is doden of gedood worden, overwinnen of sterven! Massale slachtingen en moord, maar ook sadistische wreedheden en verkrachtingen vormen het gruwelijke decor van hun veldtocht door het eindeloze Russische land.
  Wat hen op de been houdt zijn de onderlinge kameraadschap, humor en zelfs romantiek.
  Een bikkelharde officier van de Waffen-SS kruist meerdere malen hun pad en een ervaren sergeant leert hen om te overleven in vijandelijk gebied waar ze, afgesneden van de eigen troepen, moeten vechten voor hun leven.
  Kanonnenvlees laat de lezers de Tweede Wereldoorlog aan het Oostfront beleven zoals hij werkelijk was. Spannend en meeslepend tot de laatste bladzijde!

 • In `Sprong naar het duister' vertelt John Brosens het waargebeurde verhaal over Pieter Dourlein, een Zeeuwse marineman en Engelandvaarder.
  Matroos Dourlein komt net terug uit Indië in Den Helder als in mei 1940 zijn schip door Duitse stuka's tot zinken wordt gebracht. Pieter overleeft, vecht met de mariniers en ziet hoe Rotterdam in vlammen opgaat. Gezocht door de Duitsers vlucht hij naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent. Hij wordt slachtoffer van het Englandspiel, weet te ontsnappen aan de SS, maar wordt bij terugkeer in Engeland niet geloofd door de Britten en gevangengezet.
  Aan de hand van het dagboek van Dourlein en de archieven van de Britse geheime dienst vertelt John Brosens in `Sprong naar het duister' een spectaculair oorlogsverhaal over een Nederlandse verzetsheld.

 • Amsterdam, september 1942. Het joodse meisje Renate wordt op 1-jarige leeftijd noodgedwongen door haar ouders - met behulp van het verzet - op een schuiladres ondergebracht.

  Zowel de ouders als het dochtertje overleven de oorlog. Er begint een nieuwe fase waarin Renate - liefdevol opgevangen door een christelijk echtpaar - weer terug zal keren bij haar echte ouders, die ze niet meer herkent.

  In 'Twee keer bidden voor het slapengaan' vertelt Nadine Wojakovski een ontroerend verhaal dat is gebaseerd op de waargebeurde belevenissen van haar moeder. Een bijzondere docu-roman over verlies, geduld en kleine wonderen, tegen het decor van de aangrijpende oorlogsjaren.

 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in België meer dan 25.000 Joden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen per trein naar Auschwitz gedeporteerd. Drie jongemannen uit Brussel besluiten tot actie over te gaan en beramen een levensgevaarlijk plan om een volgende trein te stoppen en zoveel mogelijk gevangenen te bevrijden. Op 19 april 1943 vertrekt Jodentransport XX met 1.631 mannen, vrouwen en kinderen. Gewapend met slechts één pistool staan de drie jongemannen klaar om de trein tot stoppen te dwingen...

 • Een indrukwekkend verhaal over geloof, hoop
  en liefde onder de tirannie van het Duitse Rijk.
  De jonge Frits van Zanten, chirurg in opleiding,
  is dokter in hart en nieren. Hij is de
  jongste uit een warm doktersgezin op de
  Veluwe. Zijn zus Francien werkt als verpleegster
  en zijn broer eo is piloot.
  Als de oorlog uitbreekt, legt de Duitse
  bezetter zijn regels op, ook aan artsen en
  verpleegsters. Zij komen voor de keus te
  staan: meewerken of kiezen voor de rechteloze
  Joden en andere onderduikers en daarmee
  hun eigen leven op het spel zetten.
  De drie dokterskinderen twijfelen niet. Wat hun ouders hun in de opvoeding
  meegegeven hebben, ligt diep in hen verankerd: je naaste liefhebben,
  ongeacht wie dat is, en God boven alles.
  Voor hen alle drie breekt een tijd vol dreiging en onzekerheid aan. Steeds
  vaker dringt zich de vraag op: zullen ze allen de strijd tegen het onrecht
  overleven?
  De oorlog vraagt het uiterste van de familie Van Zanten, maar wat blij
  is: geloof, hoop en liefde.

 • Na een maandenlange evacuatie komt Michiel in mei 1945 weer thuis. Al snel merkt hij dat het daar niet meer is zoals voorheen. Stukje bij beetje ontrafelt hij een geheim dat zijn leven verder stempelt. Tien jaar later, als hij in Amsterdam geschiedenis gaat studeren, probeert hij antwoorden te vinden op zijn vragen. Hij ontmoet mensen die hem inzichten geven en hij ontdekt dat de wereld niet zo zwart-wit is als hij altijd dacht. Thuis zonder ramen gaat over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, familiegeheimen en de groei naar volwassenheid

 • Zonder jou

  Gerdien Nijland

  Wat is dat?' vroeg Clara uisterend.
  Ze keek van de dagboeken naar Julien.
  `Het spijt me vreselijk, Clara.'
  `Waarom? Waarvoor?'
  `Dit zijn de dagboeken van Samuel.'
  Najaar 1946 - Julien bezoekt de vrouw van zijn overleden
  vriend Samuel. Zijn missie is eenvoudig: haar drie dagboeken
  brengen. In deze dagboeken heeft Samuel hun omzwervingen
  tijdens de oorlog beschreven.
  Julien en Samuel hebben maandenlang te voet door Frankrijk
  en Spanje getrokken, met als doel Engeland te bereiken en te
  strijden in het leger van de geallieerden. Tussen de twee Engelandvaarders
  ontwikkelt zich gedurende de reis een hechte
  vriendschap. Echter, kort nadat ze hun doel bereikt hebben,
  sterft Samuel. Julien voelt zich verantwoordelijk voor de
  dood van zijn vriend. De altijd zo optimistische jongeman
  verandert hierdoor in iemand die wordt gekweld door wroeging
  en schuld.
  Julien kan zich er niet toe zetten om de dagboeken aan Clara
  te geven, en langer dan verwacht blijft hij in contact met
  Clara en haar familie. Deze periode heeft hij nodig om zijn
  leven op de rit te krijgen, en - veel meer nog - de vrede te
  vinden waar hij zo naar verlangt.

 • Tolkamer, 10 mei 1940

  Als zwarte, kolossale spreeuwen, samengevoegd tot een grote onheilspellende wolk, trekken midden in de nacht Duitse vliegtuigen Nederland binnen. In Tolkamer, slechts enkele kilometers verwijderd van de Duitse grens, breekt onmiddellijk de strijd los.

  Voor de 15-jarige Heinz Vermaeten, samen met zijn ouders, broertjes en zusje snel weggekropen in de kelder, betekent dit het begin van een eindeloze strijd - eerst als soldaat in het leger van de vijand, en na de oorlog als krijgsgevangene, om weer veilig thuis te komen.

  De Duitse familie Vermaeten was in 1926 bewust naar Nederland gekomen, omdat ze niets met het fascistische Duitse regime te maken wilden hebben. Maar ook daar bereikt zowel Heinz als zijn vader het bevel om in het Duitse leger te dienen.

  Op 80-jarige leeftijd vertelt Heinz zijn al die tijd verzwegen belevenissen aan zijn dochter Ellen. Zij is vijf jaar bezig alles op te schrijven - het verhaal van een Duitse soldaat die tegen zijn zin moet vechten in het nazileger.

  Na zijn opleiding in Duitsland wordt Heinz eerst naar het front in Rusland gestuurd, en later naar Italië, waar hij, voortdurend vergezeld van ontberingen en de dood, aan talloze gevaren ontkomt. Uiteindelijk belandt hij als krijgsgevangene in Egypte, waar hij bedreigd wordt door de vernietigende haat van de nazi's.

  Daarna begint zijn strijd om, zonder over het verafschuwde Duitsland te hoeven reizen, weer thuis te komen in Nederland. Als hij eindelijk - het is inmiddels 1948 - aan de Nederlandse grens staat, op slechts enkele kilometers van zijn ouderlijk huis, wordt hem alsnog de toegang ontzegd door een Duitser, die zich voordeed als vriend.

  Een indrukwekkend verhaal over aspecten van de Tweede Wereldoorlog, waarover in Nederland niet veel bekend is.

 • De Tweede Wereldoorlog begon niet zomaar. Dat Hitler en
  zijn helpers erachter zaten, weten we natuurlijk wel.
  Maar wie wá~ Adolf Hitler en wat wHde hij?
  In dit boek wordt over hem verteld. We lezen over Jodenplagerijen
  op school en op straat; over geweldig grote optochten
  en ophitsende toespraken; over de grote brand van het Rijksdaggebouw.
  Wie stak de brand aan en waarom?
  Het verhaal speelt in 1933, het jaar, waarin Hitler aan de
  macht kwam.

 • De Mythe

  Wilger

  • Wilger
  • 23 Mei 2017

  De dood van twee geallieerde piloten tijdens WO II krijgt dertig jaar na dato een lugubere wending. Tegenstanders van weleer slijpen hun messen voor de bloedige finale. Het duistere verleden van de dorpsnotabelen komt bovendrijven en leidt tot intriges, boordevol geweld.

  Geholpen door een handjevol medestanders ontrafelt een jonge reclameman gaandeweg de mythe van het verzet, collaboratie met de Duitse bezetter en meedogenloos eigenbelang. Na 1945 konden landverraders ongestoord aan het pluche blijven kleven. De consequentie van hun gedrag breekt hen op als oude vijanden zich in het dorpje melden om het oorlogsverleden definitief in hun voordeel te beslechten.

  Wilger is bovenal een verhalenverteller. Zijn favoriete uitspraak 'er zijn meer ratten met een stropdas dan met een staart' typeert zijn kijk op maatschappelijk geaccepteerd verval. Zijn debuutthriller speelt in de nadagen van WO II met het vervolg dertig jaar later. Slechts een enkeling keek niet de andere kant op. Bureaucraten mochten blijven zitten, de kleine man werd vermorzeld door Politiek, Staat & Kerk. Volgens Wilger is er 75 jaar na dato weinig veranderd.

 • Wat is het grootste gevaar waar ik mee te maken heb? Ik ben minder bang
  voor Duitse soldaten dan voor onze eigen oorlog. Al is er nu een wapenstilstand.
  Soort van.
  Moeder is weg.
  En vader ging net bijna van zijn stokje.
  En ik?

  Hoe moet ze het redden? Vader is ziek en vertoont geheimzinnig gedrag.
  Haar zusje glipt telkens onder haar handen vandaan. Haar kleinste
  broertje is lastiger dan ooit. En moeder is weg ...
  Toch neemt Mieke haar verantwoordelijkheid. Zo goed en kwaad als
  het lukt zorgt ze voor het gezin. Daarbij moet ze steeds op haar hoede
  zijn. Wie kan ze in vertrouwen nemen?
  Totdat ze een brief van moeder ontdekt. En dan volgen de gebeurtenissen
  /> elkaar in hoog tempo op. Zal deze strijd tot overwinning leiden?

empty