Filter
Genres
Uitgevers
- Banier Bv, Uitgeverij De (5)
- Amphora Books (3)
- Mozaiek (3)
- Ellessy, Uitgeverij (2)
- Godijn Publishing (2)
- Gopher (2)
- Lancee (2)
- Omniboek (2)
- Boekerij (1)
- Erdee Media Groep - Uitgeverij de Banier (1)
- Futuro Uitgevers (1)
- Hollands Diep (1)
- Horizon (1)
- ShortStories (1)
- Stichting Amphora Books (1)
- Triple Eight Publishing (1)
- Uitgeverij Passage (1)
- Uitgeverij Vogelvrij (1)
- Vuurbaak (1)
- Walking my Revolution Publishers (1)
- aquaZZ (1)
Talen
Formaten
-
Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de zeventienjarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven voor Joden buiten de crèche steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico's die dat met zich meebrengt.
De crèche is het verzetsverhaal van jonge vrouwen die in wrede omstandigheden moeten beslissen over leven en dood. Moedige vrouwen met een vurige hoop voor de toekomst - want wie een kind redt, redt de wereld. -
-
Jolien vindt na de dood van haar vader dozen met brieven waaruit blijkt dat haar oom Daan "iets" gedaan heeft in Nederlands-Indië. Deze oom heeft ze nooit gekend. De verhalen van haar oma
Nel over oom Daan waren altijd omgeven door een religieuze waas van schuldgevoelens; zij zou door haar tweede huwelijk haar zoon deze koloniale oorlog hebben ingejaagd. Haar oma koesterde een
soort heldenstatus voor haar zoon die als zeer gelovige jongeman uit naastenliefde oorlog ging voeren. Toch sijpelde er altijd iets anders doorheen, iets waar Jolien haar vinger niet op kon leggen.
Jolien gaat naar Maleisië en Indonesië op zoek naar het verhaal over haar mysterieuze oom die op Java begraven ligt. De oude brieven neemt ze mee om al lezend in de voetsporen van haar oom te kunnen treden. Met een combinatie van bravoure en ongerustheid gaat ze op onderzoek uit, waarbij haar eigen
hersenschimmen ook meereizen. Deze speurtocht loopt uit tot de ontdekking van een drama dat het imago van haar oom, familie en haarzelf volledig op zijn kop zet.
In deze roman beschrijft Regien Stomphorst de koloniale uitbuiting, die mede mogelijk is gemaakt door haar voorvaderen, niet via wetenschappelijke waarheidsvinding, maar door een universum te scheppen waar feiten en fictie met elkaar versmelten. -
Kinderen in Congo graven mineralen en ertsen voor wapens, mobiele telefoons en elektrische auto's uit de aarde, onder schot gehouden door kindsoldaten. Miljoenen mensen zijn in Congo vermoord omdat ze in grondstofrijke gebieden wonen. 'Verkrachting is een oorlogswapen', zegt de Congolese Dr. Denis Mukwege, winnaar van de Nobel Vredesprijs.
Erik Luyts, een grondstoffenhandelaar, reist naar Congo omdat de Chinezen zich met hun handel bemoeien. Zijn vrouw Pauline bij Artsen Zonder Grenzen waarschuwt hem. Erik besluit iets aan de vreselijke misstanden te doen omdat zijn verborgen verleden hem inhaalt.
Arend van Campen is als ondernemer werkzaam in de energiesector. Hij specialiseerde zich in bedrijfsethiek, maatschappelijke verantwoordelijkheid, veiligheid, gezondheid en milieu. Sinds 2009 schrijft hij eco-thrillers.
'Mag ik u de Nederlandse John le Carré noemen'
Alphonse Muambi, Congolees Journalist.
'Ik moet zeggen, dit is een spannend boek.'
Pim van Galen, Journalist bij de Nederlandse Publieke Televisie (NOS).
'We kunnen misschien het bloeden stoppen, maar niet de kogels.'
Cecile Dehopre, Artsen zonder Grenzen, Amsterdam.
'Van Campen maakt mensen bewust en confronteert ze met kinderarbeid, arbeidsomstandigheden en conflictmineralen in de huidige mijnbouw in Congo.'
Bas van Abel, Oprichter Fairphone.
'Dit boek is een openbaring, nadat je het gelezen hebt, maak je nooit meer gedachteloos gebruik van een mobiele telefoon!' Charles den Tex, Thrillerschrijver. -
De gebeurtenissen in de boeksical 'In liefde en oorlog' (proza met op muziek ingesproken 'liedjes') spelen zich af in het Amsterdam van 1943 en 1944 en zijn in een andere toon en kleur gezet dan veel andere literaire producties over die tijd. De personages zijn niet slecht of goed en niet laf of dapper. Iedereen probeert de verschrikkingen van de oorlog zo goed mogelijk te overleven en daar waar de één heilig gelooft in een groot en verenigd Europa, doet een ander dat gepassioneerd niet. Ondertussen is daar het groeiende besef dat er iets onvoorstelbaars gaande is in die zogenaamde werkkampen in Duitsland waar de Amsterdamse joden naartoe gevoerd worden. Wat is er waar van de gruwelijke verhalen die de ronde doen? En zelfs in die rampzalige en krampachtige situatie kan een Duitse officier verliefd worden op een Nederlands meisje dat joods is zonder dat hij dat weet. Of weet hij het toch?
-
Vechten, vluchten of bevriezen
Over keuzes die levensbepalend zijn
Drie vriendinnen op een middelbare school in Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De strijdbare Lotte komt voor een belangrijke keuze te staan, maar wie kan je vertrouwen? Het gevaar van verraad loert ieder moment. Ook voor de onderduikers die haar ouders op de zolder verborgen houden.
Hannah en haar Joodse familie worden voor de keuze gesteld: onderduiken of melden? Zal zij, zoals zoveel Joodse families overkwam, uiteindelijk naar Kamp Westerbork worden gedeporteerd? Of misschien zelfs nog verder?
Emmy komt uit een NSB-gezin. Een keuze van haar ouders, maar wat vinden Emmy en haar broers daar eigenlijk van? En is de vriendschap met haar vriendinnen sterk genoeg om tegenstrijdige standpunten te overbruggen?
De keuzes van hun ouders en van henzelf hebben een diepe impact op hun levens en hun vriendschap. Overleven zij deze onvoorspelbare en verschrikkelijke periode? Overleeft hun vriendschap?
Tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen in Arnhem, zoals de Jodenvervolging die in Arnhem in twee grote razzia's plaatsvond, Operatie Market Garden in 1944 (de Slag om Arnhem) en de daaropvolgende evacuatie, wordt het leven en de ontwikkeling van deze drie meisjes gevolgd vanuit hun eigen perspectief. Naarmate zij ouder worden - en de oorlog gruwelijker - worden keuzes van henzelf en van de mensen om hen heen steeds belangrijker.
Een meeslepend verhaal over jonge mensen in een roerige periode van onze geschiedenis. -
In de herfst van 1942 komt een man met een rieten reiskoffer aan in Zweeloo. Hij gaat er niet meer weg. In elk geval niet levend. Pas in 1959 wordt zijn stoffelijk overschot ontdekt. Hoe is deze man overleden?
In 'De man met de rieten reiskoffer' wordt verteld wat er voorafgaand aan zijn overlijden gebeurd kan zijn. Een fictief verhaal gestoeld op een historisch feit.
Jos Govaarts geeft met deze novelle een van de rimpels uit de turbulente oorlogstijd een menselijk gezicht, zodat ook deze niet vergeten wordt. -
Van Friese klei naar tropenuniform
Gerda Hartkamp
- Walking my Revolution Publishers
- 5 Februari 2022
- 9789492632234
Een prachtig waargebeurd verhaal
Het boek Van Friese klei tot tropenuniform van Gerda Hartkamp is een historische roman gebaseerd op het ongelooflijke, dappere verhaal van Gerda's grootouders tijdens de Pacific War.
Waar gaat dit boek over?
De Friese Anne is negentien jaar wanneer hij tekent als soldaat in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Eenmaal op Java ontmoet hij de inheemse Charlotte. Zij is de liefde van zijn leven en samen leiden zij een heerlijk bestaan.
Als het Japanse leger Nederlands-Indië binnenvalt en annexeert, verandert alles. De Nederlandse militairen worden in krijgsgevangenenkampen opgesloten en voor Anne is dit het begin van een verschrikkelijke periode.
Charlotte is achtentwintig jaar als zij zwanger en met vier kleine kinderen als `buitenkamper' onder barre omstandigheden moet zien te overleven. Op het eiland Java leeft ze in constante angst om met haar kinderen van een Nederlandse militair te worden vastgezet in het vrouwenkamp.
Terwijl Anne in meerdere interneringskampen dwangarbeid moet verrichten en vecht voor zijn leven, probeert Charlotte zichzelf en de kinderen onder het Japanse regime staande te houden. Wanneer Anne voor de derde keer wordt overgeplaatst, rijst de vraag of ze hem ooit nog levend terug zal zien.
Waargebeurde historische roman
Gerda Hartkamp maakte met Van Friese klei tot tropenuniform haar debuut. Het is een waargebeurde historische roman over haar grootouders, dat na veel onderzoek tot stand is gekomen. -
Het rustige leventje van een priester-leraar wordt abrupt afgebroken door de Tweede Wereldoorlog, waarin hij betrokken raakt in een verzetsdaad, die hij zich zijn leven lang zou herinneren.
De soutane bloedt is de derde roman van deze auteur na Het meisje in de ijskelder en Mette, wat hield hij van haar. Verder verscheen van zijn hand een drietal dichtbundels waaronder Na regen komen regenwormen.
"Toen in een familiearchief niet eerder uitgegeven memoires opdoken van een overleden heeroom, hoorde het zo gevreesde schrijversblok plots tot het verleden." -
In `Partizanen aan de Schelde' verhaalt John Brosens over het Zeeuwse verzet. Over de Vlissingse illegaliteit in de Tweede Wereldoorlog is weinig bekend. De hoofdrolspelers deden er na 1944 vooral het zwijgen toe. In samenwerking met de Stichting Oorlogsverleden Vlissingen ontrafelde John Brosens de ware gang van zaken. Hij sprak met de nazaten van verzetsleiders als Willem Poppe en Frans van Sabben en reconstrueerde de geschiedenis van het verzet in Vlissingen aan de hand van deze interviews en originele documenten. `Partizanen aan de Schelde' van John Brosens is een spannend en waargebeurd oorlogsverhaal over moed, angst en intrige.
-
Henriëtte Pimentel was bewaarschoolhoudster en werd aan het begin van de twintigste eeuw directrice van de Amsterdamse frbelschool Cornelia. Haar carrière stond in het teken van kinderzorg en in haar vrije tijd toonde ze zich maatschappelijk en politiek betrokken bij de vrouwenbeweging. Na een onrustige periode met verschillende banen in het kinderwerk, werd ze in 1926 directrice van de Vereeniging Zuigelingen-Inrichting en Kinderhuis in de Plantage Middenlaan te Amsterdam, in de volksmond ook wel 'de crèche' genoemd.
Ze initieerde nog datzelfde jaar een interne opleiding voor kinderverzorgsters die internationale faam zou verwerven. Toen ze de pensioengerechtigde leeftijd bijna had bereikt, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Met dezelfde overgave waarmee ze haar hele leven al voor kinderen had gezorgd, werd ze een van de sleutelfiguren in het heldhaftige plan waarmee zo'n zeshonderd joodse kinderen uit de crèche gered konden worden. Zichzelf bracht ze daarbij niet in veiligheid.
Op basis van intensief onderzoek en vele interviews hebben de auteurs van Wacht maar de heldhaftige, gedreven en vooruitstrevende Henriëtte Pimentel zo compleet mogelijk in beeld willen brengen, met aandacht voor de tijdgeest, alsmede voor de geschiedenis van de crèche. -
Jelena Vorobieva is een vrolijke en zorgzame tiener. Ze is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Sinds de Duitse inval in juni 1941 komen de oorlogshandelingen steeds dichterbij, toch lijkt het echte geweld aan haar voorbij te gaan. Dan gaat het gruwelijk mis. Op 4 augustus 1941 vallen de Duitsers haar woonplaats binnen. Ze vermoorden haar familie, verkrachten Jelena en laten haar voor dood achter. Vanaf dat moment breekt voor Jelena een onzekere tijd aan. Ze is vastbesloten wraak te nemen op degenen die haar dit hebben aangedaan, maar hoe overleef je als vijftienjarig meisje in een wereld vol geweld?
Bij toeval stuit ze op een groep partizanen. Ze blijkt een goed scherpschutter te zijn. Al snel boekt ze vooruitgang en krijgt ze de leiding over een eigen groep vrouwelijke partizanen. Het oorlogsgeweld laat echter diepe sporen na. Ondanks haar successen verandert ze langzaam in een emotioneel wrak. De scheidslijn tussen realiteit en waanzin wordt steeds dunner. Weet ze haar wraak te voltooien?
Ronald van Assen (Delft, 1971) begint op zijn veertigste, na een moeilijke periode in zijn leven, met schrijven. In eerste instantie schrijft hij op therapeutische basis, maar het schrijven geeft hem zoveel voldoening dat hij ermee doorgaat. Hij heeft inmiddels meerdere boeken op zijn repertoire staan en hij beheerst verschillende genres. Zijn boeken bevatten vaak een diepere boodschap. Veel van wat hij schrijft, is afkomstig uit eigen ervaring. -
Amsterdam, september 1942. Het joodse meisje Renate wordt op 1-jarige leeftijd noodgedwongen door haar ouders - met behulp van het verzet - op een schuiladres ondergebracht.
Zowel de ouders als het dochtertje overleven de oorlog. Er begint een nieuwe fase waarin Renate - liefdevol opgevangen door een christelijk echtpaar - weer terug zal keren bij haar echte ouders, die ze niet meer herkent.
In 'Twee keer bidden voor het slapengaan' vertelt Nadine Wojakovski een ontroerend verhaal dat is gebaseerd op de waargebeurde belevenissen van haar moeder. Een bijzondere docu-roman over verlies, geduld en kleine wonderen, tegen het decor van de aangrijpende oorlogsjaren. -
In `Sprong naar het duister' vertelt John Brosens het waargebeurde verhaal over Pieter Dourlein, een Zeeuwse marineman en Engelandvaarder.
Matroos Dourlein komt net terug uit Indië in Den Helder als in mei 1940 zijn schip door Duitse stuka's tot zinken wordt gebracht. Pieter overleeft, vecht met de mariniers en ziet hoe Rotterdam in vlammen opgaat. Gezocht door de Duitsers vlucht hij naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent. Hij wordt slachtoffer van het Englandspiel, weet te ontsnappen aan de SS, maar wordt bij terugkeer in Engeland niet geloofd door de Britten en gevangengezet.
Aan de hand van het dagboek van Dourlein en de archieven van de Britse geheime dienst vertelt John Brosens in `Sprong naar het duister' een spectaculair oorlogsverhaal over een Nederlandse verzetsheld. -
Een vrouw stuift de hoek om, haar mantel wappert om haar benen, de sjaal om haar hals achtervolgt haar als een fladderende kraai. Ze kijkt over haar schouder en stopt. Met haar vuist bonst ze op iedere deur in de straat, met haar andere arm klemt ze een bundel in een groene deken stevig tegen haar borst. "Help me alstublieft!" Een hoge overslaande stem. Niemand doet open.
Oktober 1943. Tamar is negen maanden oud als haar moeder, op de vlucht voor Duitse soldaten, haar in de armen van een onbekende vrouw duwt. Het Joodse meisje groeit op in een pleeggezin en krijgt te maken met alle gevaren die de Tweede Wereldoorlog met zich meebrengt, van verraad en NSB'ers tot bombardementen.
Tamar gaat over het maken van morele keuzes in oorlogstijd en wordt door drie vrouwen verteld. Machteloze kleine mensen zoeken naar verklaringen om iets gruwelijks te begrijpen, het politieke drama is gevat in een ontroerend en meeslepend verhaal. Hoe overleef je een oorlog als je niemand kunt vertrouwen?
'Tamar is een knap debuut! De personages zijn beeldend neergezet. Hoolt ziet bovendien kans de emoties van de vrouwen en hun verschillende dilemma's op een subtiele en respectvolle wijze te verwoorden.' Boekenrecensente Hanneke Tinor-Centi
Over de auteur:
Monique Hoolt (1965) woont sinds negen jaar in Le Marche. Op het Italiaanse platteland vond zij de rust om haar roman te schrijven. Dat haar eerste boek zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog komt voort uit haar fascinatie voor deze zwarte periode in de geschiedenis. Monique is verder werkzaam als freelancer, online communicatie en copywriting. -
De jonge Joodse Sara wordt met haar zusje op transport gezet. Hun moeder blijft achter. Halverwege de reis verdwijnt haar zusje. Nu moet Sara alleen verder, helemaal naar Engeland. Haar wacht de vrijheid. Maar hoe vrij ben je als je zonder je moeder en zusje bent? En bij vreemde mensen woont? Ze voelt zich in de steek gelaten, ontworteld, ook al zijn haar pleegouders nog zo lief voor haar. Heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop wacht ze al die lange oorlogsjaren af of zij haar familie ooit zal terugzien. Een ontroerend verhaal over een vergeten stukje geschiedenis: de Kindertransporten van 1939.
Rabbijn Lody B. van de Kamp (1948) studeerde voor rabbijn aan talmoedscholen in Zwitserland en Engeland. Van de Kamp publiceert regelmatig in landelijke en lokale dag- en weekbladen. Ook geeft hij spreekbeurten over Israël en het Jodendom. -
Een ontroerende roman over een joods meisje dat in de oorlog wordt opgenomen door een rooms-katholiek gezin en later op zoek gaat naar haar identiteit en haar wortels. Een boek over verraad, over verzet en opoffering en over de kracht van een belofte.
Een oorlogsroman vanuit de originele en onderbelichte invalshoek van onderduikkinderen.
-
Nadat zijn moeder is overleden, verhuist Jossele uit zijn geboortestad Lublin naar Berlijn, om bij zijn oom en tante te gaan wonen. Bij zijn vertrek belooft hij zijn broertjes en zusje dat hij ooit zal terugkomen.
Intussen komen in Duitsland de nazi's aan de macht.
De vele anti-Joodse maatregelen en de dreigende oorlogssituatie maken het voor Jossele onmogelijk om zijn belofte na te komen. Tot twee keer toe moet hij vluchten, en hij voelt zich alleen op de wereld. Ook tijdens deze moeilijke oorlogsjaren probeert Jossele het leven van oprechte vroomheid zo lang mogelijk vol te houden.
Het is bijna het enige dat hem nog op de been houdt... -
Van D-Day tot Berlijn begint op 7 juni 1944 op de stranden van Normandië en eindigt op 7 mei 1945, de dag dat Duitsland capituleert en er een einde komt aan de Tweede Wereldoorlog. Stephen E. Ambrose vertelt de geschiedenis van de geallieerde legers tijdens hun moeizame tocht van de Normandische stranden naar Duitsland en maakt daarbij gebruik van honderden interviews en nagelaten verhalen, van de generale staf (Eisenhower, Bradley en Patton) tot de gewone soldaten en de Duitsers die tegen hen vochten. Ambrose brengt hun ervaringen op unieke wijze weer tot leven.
-
1943 was een beslissend jaar voor de Portugees-joodse familie Pimentel. Mau dook onder. De zussen Lina, Eef en Greet dachten dat het zo'n vaart niet zou lopen en werden vermoord. Jacques waande zich beschermd door de Calmeyerlijst maar kwam bedrogen uit. Nico Maurits werd gearresteerd voor illegaal wapenbezit waarna de dodenmarsen hem fataal werden. Ella dook onder, samen met haar man en kinderen. Jet redde als directrice van de creche tegenover de Hollandsche Schouwburg honderden kinderen en werd in Auschwitz vermoord. Bram kwam als lid van de Barneveldgroep samen met zijn vrouw en zoon Pim in Theresienstadt terecht. Nico en Jaap doken onder.
In twaalf kleine biografieen van leden van de familie Pimentel wordt duidelijk hoe de Jodenvervolging ingreep in het leven van joodse Amsterdammers De schrijvers van 1943 raakten gefascineerd door de bijzondere geschiedenis van de joodse familie Pimentel, met name door hun lot in de Tweede Wereldoorlog. Ze deden uitvoerig onderzoek in archieven wat resulteerde in dit aangrijpende document. -
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog confisqueerden de Duitsers een landgoed in Twente. In het diepste geheim maken ze er een lanceerbasis voor de nieuwe V2-raketten van. Het plaatselijk verzet komt in actie en krijgt gelukkig steun vanuit Londen. Maar dat loopt niet helemaal goed.
Sander Blom verwerkt in deze bloedstollend spannende thriller de waargebeurde geschiedenis van V2-lanceringen vanuit Twente in het laatste oorlogsjaar. Vanuit bossen in Overijssel werden honderden V2-raketten afgevuurd op Antwerpen. Het lokale verzet speelde een belangrijke rol in sabotage van deze lanceringen.
Het verhaal wordt in deze thriller beurtelings verteld door verschillende personages. Dat geeft de roman een enorme vaart en belicht meteen vanuit verschillende hoeken het leven in het laatste oorlogsjaar. Blom schrijft zijn verhaal met een goed oog voor historische details en geeft ook een treffend beeld van de sfeer aan het einde van de oorlog. Deze roman is een echte pageturner. -
Het is 10 mei 1940. Het belooft een stralende lentedag te worden. Maar dan, in de prille ochtend komen de moffen. Net als de rest van Nederland worden de hoofdpersonen van dit boek in de Achterhoek en Rotterdam overdonderd door het plotselinge geweld van Duitse bommenwerpers. George Knottnerus voert zijn lezers mee in de oorlogsstrijd en maakt ze deelgenoot van de beproevingen, de angst en de bombardementen.
Maar het leven gaat door, móet door. Mensen worden verliefd, trouwen, krijgen kinderen. Om te overleven is de een gedwongen om onder te duiken, de ander gaat in het verzet. Twee boezemvrienden raken verstrikt in dilemma's van leven en dood. Een groot geheim brengt hun vriendschap in gevaar. Wie blijft er uiteindelijk over met schone handen?
Deze roman is gebaseerd op historische gebeurtenissen. Twee drama's die in dit boek worden beschreven, zijn tot nog toe in de geschiedenis onderbelicht gebleven; het eerste is het bombardement door Amerikaanse bommenwerpers in maart 1943. Dit 'vergeten bombardement' kostte destijds aan honderden Rotterdammers het leven. Een andere verschrikkelijke gebeurtenis betreft de represaille van de Duitsers in Varsseveld, voor een aanslag die was gepleegd door een verzetsgroep. Daarbij werden 46 onschuldige mensen door een nazi-vuurpeloton vermoord. -
Oorlogsverhalen
Ambrose Bierce, Chief Joseph, Ernest Hemmingway, Goigorij Baklanow, Phil Hersch, Boris Lawrenjew, Yokio Mishima
- ShortStories
- Deel
- 27 Oktober 2022
- 9789464495133
Oorlog het blijft een actueel onderwerp en helaas van alle tijden.
Bij de brug over de uilenkreek,
Het verhaal van Inmuttooyahlatath,
Gevecht op de heuveltop,
De tweede ontmoeting,
Het paard van Troje,
Elf jaar in de wildernis,
De eenentwintigste,
Ik heb honderdduizend mensen gedood,
Die nacht in Dresden,
Vaderlandsliefde. -
Het dagboek van Bernard 'Bernie' Mestriz neemt ons mee naar het leven van een vervolgde Joodse jongen uit Terborg. Zwervend door de Achterhoek ontsnapt hij op miraculeuze wijze aan de vervolging door de nazi's.
Bernie begint op 13 april 1942 te schrijven. Hij is dan 17 jaar, het is de dag dat hij een vals persoonsbewijs krijgt en als boerenknecht Michiel Johan Schuurman door het leven zal gaan. Veel Joodse boerenknechten zullen er niet geweest zijn. Hij verhaalt uitvoerig over de gewone alledaagse dingen op het platteland en over zijn werk op de verschillende boerderijen. Zo verdiende hij de kost in ruil voor een onderduikplek. Als orthodoxe jood hield hij zich aan alle joodse wetten en feestdagen. Bernie's oorlog is een aangrijpend verhaal waarin Bernie's angst voelbaar is: verraad, razzia's, NSB'ers, het oppakken van Joden in zijn omgeving en zijn vlucht naar de bossen. Zijn religieuze gevoelens hielden hem op de been, ook tijdens momenten van groot gevaar.
Bernie heeft het bewaard gebleven deel van het dagboek van zijn vermoorde neef Alfred Wolf bij zijn dagboek gevoegd. Beiden kwamen uit Terborg en waren nog tieners toen de oorlog uitbrak. Deze bijzondere dagboeken van een overlever en van een vermoorde onderduiker brengen ons dicht bij het dagelijkse leven van opgejaagde Joden tijdens de bezetting van ons land. Bernie Mestriz (1925 - 1999) overleefde als enige van zijn gezin de Holocaust. De laatste dagboekregels schrijft hij op 20 november 1945, zes maanden na de bevrijding.