`Het leven is kort. Vergeet niet de belangrijkste dingen in ons leven; leven voor andere mensen en hen goed behandelen.' - Marcus Aurelius
Vader of moeder worden is meer dan alleen een biologisch proces - het vergt een leven lang opoffering, dienstbaarheid en vooral liefde. Het vergt moed en toewijding om elke dag je bed uit te komen en je kinderen op de eerste plaats te zetten. Je zult momenten meemaken waarin je je kind troost na een nachtmerrie, maar ook dat je je geduld verliest tijdens een driftbui. Gelukkig sta je er niet alleen voor. In The Daily Dad helpt Ryan Holiday je met 366 tijdloze meditaties over ouderschap in een paar alinea's per dag - behapbaar voor elke ouder zelfs met chronisch slaaptekort.
Puttend uit zijn eigen ervaring als vader van twee kinderen en lessen uit het leven van legendes als Theodore Roosevelt, Bruce Springsteen, Queen Elizabeth II, Marcus Aurelius en Toni Morrison, biedt hij wijsheid en begeleiding om het rolmodel te zijn dat je kind nodig heeft. Of je nu je eerste verwacht of al grootouder bent, The Daily Dad biedt bemoediging, perspectief en praktisch advies voor elke fase van het leven van je kind.
Als je ergens hulp bij kunt gebruiken dan is het wel het opvoeden van kinderen. Een fijn idee: de ideale opvoeding bestaat niet. Op zijn kenmerkende lichtvoetige wijze geeft Alain de Botton levenslessen aan ouders, waaronder hoe je `nee' moet zeggen, hoe je onder de oppervlakte van `slecht' gedrag moet kijken om de kern van wat er aan de hand is te vinden, hoe je een kind kunt aanmoedigen om oprecht aardig te zijn en hoe je om moet gaan met puberale humeurigheid. In plaats van te streven naar perfectie, zo betoogt De Botton, is het in feite de taak van elke ouder om een kind voorzichtig te begeleiden in de onvolmaakte aard van alles.
Goed genoeg ouderschap is een intelligente gids voor het opvoeden van een kind dat op een dag zal terugkijken op zijn kindertijd met precies de juiste mix van dankbaarheid, humor en liefde
Niet elke hoogbegaafde gaat op dezelfde manier om met prestaties. De ene wordt er gelukkig van, de ander zet zich pas in als hij er het nut van inziet en nog een ander kan niet om met hoge verwachtingen. In dit baanbrekende boek leggen hoogbegaafdheidsexperts Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx de vele valkuilen bloot die aanwezig talent kunnen fnuiken. Maar ze reiken ook concrete tools aan die hoogbegaafden kunnen helpen om hun talenten te laten floreren en gelukkiger in het leven te staan.
'Motivatie binnenstebuiten' van Huub Nelis en Yvonne van Sark is het vervolg van het succesvolle 'Puberbrein binnenstebuiten'. In dit praktische boek vind je antwoorden op de vraag `Hoe raken jongeren gemotiveerd om iets te willen bereiken?' Belangrijk is in ieder geval dat jongeren perspectief ervaren, het gevoel hebben ergens naar op weg te zijn. Zeker in tijden van crisis - zoals de corona pandemie, maar ook een echtscheiding of een sterfgeval - komt juist dit onder druk te staan. Dit praktische boek vertelt ouders, docenten en professionals hoe ze jongeren kunnen ondersteunen door met hen in gesprek te gaan, samen structuur aan te brengen en de keuzes in kaart te brengen. Met praktische tips en herkenbare verhalen.
Kinderen komen vaak met onverwachte vragen. Zeker als het om seksualiteit gaat, is het weleens lastig te bepalen wat je wél of juist níét uitlegt. Belle Barbé geeft helder en eerlijk antwoord op veelvoorkomende vragen van ouders en andere opvoeders, die ze bij haar trainingen en workshops krijgt.
Dit boek is bedoeld voor ouders van kinderen tussen de 0-12 jaar. Ook actuele onderwerpen als weerbaarheid, gender, vooroordelen en rolpatronen worden benoemd en besproken. Belle Barbé schrijft op een luchtige toon - seks hoeft geen ingewikkeld onderwerp te zijn!
Dit e-book is alleen geschikt voor tablets in verband met de kleurenillustraties. U kunt deze niet lezen op een zwart-wit e-reader.
Al vijf jaar op rij worden de inwoners van Finland uitgeroepen tot de gelukkigsten ter wereld. In `Hoe je kinderen opvoedt tot de gelukkigste ter wereld' ontrafelt kinderpsychiater, ouder en inmiddels ook grootouder Kaija Puura de geheimen van Scandinavisch ouderschap. Puura schrijft geen droge handleiding, maar een empathische gids waarin ze wetenschappelijk onderzoek combineert met persoonlijke ervaringen en anekdotes. Daarbij put ze rijkelijk uit voorvallen uit het dagelijks leven. Van emotieregulatie tot de ontwikkeling van eigenwaarde, van het belang van routines tot het stimuleren van creativiteit - Puura laat op een heldere manier zien hoe je een kind opvoedt tot een zelfstandige en positieve volwassene. Daarbij beperkt ze zich niet tot de kleuterjaren, maar laat ze de hele opvoeding de revue passeren - tot je kind is uitgegroeid tot een van die gelukkigste, maar ook sociaal betrokken mensen ter wereld.
Al meer dan 85.000 exemplaren verkocht!
Puberbrein binnenstebuiten laat het ontwikkelingsproces zien van jongeren tussen hun 10e en 25e levensjaar. Het inzicht dat de hersenen pas rond je 25e volgroeid zijn, werpt een nieuw licht op vaardigheden en gedrag van jongeren
Hoe moeten we omgaan met risicogedrag? Hoe zorgen we dat jongeren effectief blijven leren in een omgeving vol prikkels en verleidelijke media? In de bestseller Puberbrein binnenstebuiten van Huub Nelis en Yvonne van Sark leer jij wat jongeren beweegt en hoe je ze in beweging krijgt. In deze editie lees je de laatste cijfers en ontdek je de nieuwste inzichten.
Met speciale aandacht voor de grootste risicofactoren voor pubers van dit moment:
Een overprikkeld brein
Schermtijd
Stress
Slaap
Dit boek maakt inzichtelijk waarom jongeren juist vanaf de tienerleeftijd vragen om duidelijke grenzen en begeleiding. Door de vele herkenbare voorbeelden en praktische tips werd dit boek een bestseller bij ouders, docenten, werkgevers en beleidsmakers. Geschreven door de oprichters van Youngworks, hét bureau voor jongerencommunicatie en onderzoek.
"De auteurs laten de woelige wereld van de puber zien in al zijn aspecten en belichten op een zeer toegankelijke wijze de achtergronden van hun doen en laten vanuit vele disciplines en komen met adviezen om de problematiek hanteerbaar te maken." - Prof. Dr. Dick Swaab, hoogleraar neurobiologie, Universiteit van Amsterdam
Hét basisboek over hoogbegaafdheid in een volledig geactualiseerde editie Vijf jaar na de publicatie van Hoogbegaafd brengt expert Tessa Kieboom een volledig geactualiseerde uitgave, aangepast aan de recentste wetenschappelijke stand van zaken, met nieuwe inzichten en achtergronden. Hoogbegaafdheid is géén luxeprobleem! Vaak zijn deze kinderen juist erg kwetsbaar en hebben ze een grote nood aan begrip en een aangepaste begeleiding, zowel op school als thuis. Dit basisboek geeft een antwoord op veelgestelde vragen als: wat is hoogbegaafdheid precies? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de gevolgen van hoogbegaafdheid? Hoe ga je het beste om met hoogbegaafde kinderen? 'Een boek met veel praktijkvoorbeelden. Een prima hulp bij het opvoeden en begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren.' - Libelle
Ik stuur je een tikkie van Johanneke Mijnhardt is een speels en toegankelijk boek over hoe je kinderen leert goed met geld om te gaan. Voor alle ouders met kinderen van ongeveer 6 tot 18 jaar.
Wat doe je als je achtjarige alweer z'n zakgeld aan snoep heeft opgemaakt? Hoe moet je reageren wanneer je puber z'n telefoon kapot heeft laten vallen? Leren kinderen de waarde van geld nog wel kennen als ze je om de haverklap een tikkie sturen?
Het klinkt alarmerend: de meeste Nederlanders zijn financieel niet gezond. Maar er is hoop. Door het probleem bij de wortel aan te pakken en onze kinderen tijdig met geld te leren omgaan, kunnen we veel verbeteren. Vrijwel iedere ouder heeft vragen over de juiste financiële opvoeding. In Ik stuur je een tikkie bespreekt econoom (én moeder van twee tieners) Johanneke Mijnhardt een breed scala aan financiële opvoeddilemma's. Met sprekende voorbeelden uit de praktijk, concrete tips en praktische oefeningen leert ze je in zeven stappen hoe je je kind een gedegen financiële opvoeding geeft. De stappen zijn gebaseerd op karaktereigenschappen zoals zelfbeheersing, doorzettingsvermogen maar ook nieuwgierigheid. Ze vormen de basis van een rijk leven.
Wat als je kind een zeer kieskeurige eter is? Hoe creëer je als uitgebluste ouder een moment voor jezelf? Mag je andermans kind corrigeren? Wat te doen als je kleuter ontploft en suspogingen geen effect hebben? Is het erg als je kind steeds bij jou in bed komt liggen?
In Alle ouders klungelen nog steeds maar wat aan behandelt Volkskrant-journalist Anna van den Breemer prangende opvoedkwesties waar iedere ouder met jonge kinderen mee te maken krijgt. Zonder opgeheven vingertje, mét humor en een gezonde dosis relativering. Want moderne ouders die elke dag hun best doen kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Anna van den Breemer - zelf moeder van twee jonge kinderen - tapt uit haar eigen niet zo perfecte gezinsleven en gaat te rade bij hoogleraren, pedagogen en opvoedcoaches. Ze weet als geen ander originele adviezen te verzamelen die vaders en moeders thuis direct kunnen uitproberen.
Deze bundeling van de populaire opvoedrubriek in de Volkskrant is voor ouders een feest van herkenning en zou bij elk gezin in de kast moeten staan. Mét interviews waarin bekende moeders en vaders openhartig vertellen over hoe zij het ouderschap ervaren.
Anna van den Breemer (1984) werkt als journalist voor de Volkskrant. Ze studeerde Liberal Arts & Sciences in Utrecht en deed een master journalistiek in Amsterdam. Samen met haar man Özcan, dochter Mia (5) en zoon Baran (3) woont ze in Deventer.
Hoe wordt je kind zindelijk? Hoe om te gaan met een peuter die de hele dag nee roept of midden in de supermarkt een driftbui krijgt? Wat doe je als je kind zijn eten meer op de grond gooit dan in zijn mond stopt? Situaties die voor iedere ouder herkenbaar zijn.
Van peuter tot kleuter geeft je alle informatie én tips over het gedrag van je peuter. Ook is er volop aandacht voor onderwerpen als taalontwikkeling, peuterpuberteit en herkenbare ouderstruggles als schermtijd en digitaal opvoeden.
Hoe houd je je relatie leuk tijdens de tropenjaren? Wat doe je als je peuter een driftbui heeft in de supermarkt? Hoe krijg je moeilijke eters tóch aan de wortels en broccoli? In de populaire opvoedrubriek 'Iedereen doet maar wat' in de Volkskrant behandelt journalist Anna van den Breemer wekelijks kwesties waar ouders vandaag de dag mee worstelen. En dat zijn er nogal wat. Opvoeden kan een mijnenveld zijn: zo veel meningen, zo veel twijfels.
In Alle ouders klungelen maar wat aan beschrijft Van den Breemer op geestige wijze de grote en kleine problemen waar ouders dagelijks tegenaan lopen. Ze put daarbij uit haar eigen - bepaald niet perfecte - gezinsleven, gaat te rade bij deskundigen voor advies en vraagt andere ouders naar hun ultieme tips. Een onmisbaar boek voor alle worstelende ouders die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Anna van den Breemer (1984) werkt als journalist voor de Volkskrant. Ze studeerde Liberal Arts and Sciences in Utrecht en deed een master journalistiek in Amsterdam. In 2018 verscheen haar veelbesproken boek Ivanka. De echte first lady. Samen met haar man Özcan, dochter Mia (3) en zoon Baran (2) woont ze in Deventer.
'We hebben helemaal in een deuk gelegen bij het lezen van jouw boek, want het is zó grappig.'
- Beau van Erven Dorens
Elke ochtend als Margot C. Pol het hekje van het kinderdag- verblijf dichttrekt, nog een keer zwaait en zich naar de trein haast, denkt ze hetzelfde: doe ik hier goed aan? Maar ja: als moderne, werkende moeder breng je je kinderen nu eenmaal netjes drie dagen naar de opvang, hoe hard ze soms ook huilen. Tot ze op een dag besluit te proberen hoe het is om wel alle tijd en aandacht voor haar kinderen te hebben. Ze zegt haar opdrachtgevers af, schrijft haar zoons van 1 en 3 uit en wordt een jaar lang fulltime thuisblijfmoeder.
Haar omgeving reageert verbijsterd. Waarom zou je als hoogopgeleide jonge vrouw de hele dag koekjes gaan bak- ken? En vooral: waarom zou je je helemaal storten op het moederschap vooral als je dat moederschap helemaal niet zo leuk vindt?
Toch zet ze door, in de hoop dat ze haar kinderen beter leert begrijpen en het moederschap bevredigender gaat vinden. Maar wie ben je nog zonder werk, en wat gebeurt er met een relatie als je je man om nieuwe schoenen moet vragen? Wordt het een rampjaar inclusief schoolpleinromances, day time drinking en een ontbindend huwelijk? Of valt er tussen de gekmakende verveling en beenknuffels door misschien nog een opvoedkundige openbaring te beleven?
Het resultaat is een pijnlijk eerlijk boek over moederschap.
Ah, het ouderschap. Wat een prachtige, verrassende, uitdagende fulltime bezigheid! Misschien dacht jij wel: ik heb het overleefd, de tropenjaren. Eindelijk een zelfstandig kind in huis met wie je interessante gesprekken kunt voeren en leuke uitstappen mee kunt doen? Heerlijk ... die volle vijf minuten rust in de opvoeding. Want, nog voor je kon knipperen, krijg je iets volledig nieuws gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen, met een werkelijk unieke blend: de tiener. En terwijl je tot voor kort dat ouderschap volledig onder de knie had - easy peasy -, weet je het nu weer helemaal niet meer. Hoe komt het dat je het ene moment een dikke, hartverwarmende knuffel krijgt om vervolgens 10 minuten later doodgebliksemd te worden? Waarom praat je tiener honderduit met de buurman en nog geen twee woorden met jou? Hoe krijg je je tiener gemotiveerd om dat vervloekte huiswerk te maken? Kortom, hoe ga ik nu om met een tiener en die puberteit... Evelien, zelf mama van twee tieners, gaat op zoek naar concrete tips en antwoorden. Enter: psychologe Anky. Zij weet - gelukkig maar - meer. Fieuw!
Er zijn talloze ouderschapsboeken die je vertellen hoe je je kind moet opvoeden. Maar wat gebeurt er na hun achttiende verjaardag? Relaties met volwassen kinderen worden zelden besproken, terwijl het net
zo'n uitdaging is als het opvoeden van een kleuter of puber.
Hoe kun je conflicten vermijden wanneer je volwassen kind weer bij je komt wonen?
Wat als je het niet goed kan vinden met de partner van je kind?
Heb je gemengde gevoelens bij het zorgen voor je kleinkinderen?
Wat als je volwassen kinderen niet met elkaar overweg kunnen?
Als ze maar gelukkig zijn laat aan de hand van persoonlijke ervaringen van ouders en advies van vooraanstaande experts zien hoe je dit soort dilemma's aan kunt pakken en hoe je een hechte band met je volwassen kind samenwonen met je volwassen kind kunt ontwikkelen.
Onze jongeren zenden signalen uit. Ze zijn hyper, hebben zelfdodingsgedachten, vragen zich af 'Wie ben ik?'. We noemen hen verward, stellen diagnoses, schrijven pillen voor. Maar tonen zij symptomen van een ziekte? Of zijn het gezonde reacties op een samenleving op drift? Het is vijf voor twaalf. Onze jongeren leven in een verliesmaatschappij, voelen zich eenzaam en vinden zelden rust. Velen missen écht nestgevoel, liefdevolle aandacht en vooral goede gidsen op hun pad, zo blijkt uit de beklijvende verhalen van Lut Celie en de therapeuten van De Bleekweide in dit boek. Is er dan sprake van een lost generation? Absoluut niet: we kunnen het tij nog keren. Als we tenminste leren om jongeren écht te zien, met al hun krachtige emoties. Als we luisteren naar wat er achter die emoties schuilgaat. Als we resoluut kiezen voor een zorgzame, verbindende opvoeding en zo onze jongeren een veilige bodem geven om op te groeien. 'Kinderen en jongeren hebben geen behoefte aan een wereld die opwarmt en overstroomt, die cynische oorlogen voert, die het strijdmodel boven de verbinding verkiest, daar is toch iets grondig mis mee? Dat is toch geen mooi voorbeeld van hoe je het, mensen onder elkaar, organiseert?
Zo knap als deze generatie vind je ze zelden. De jongeren leren ons extreem veel. Zij voelen dat de bestaande paradigma's rammelen, dat er iets broebelt in de bodem. De jongeren zijn de "jus" voor onze toekomst. Ze zijn onze kanaries in de kolenmijn.' 'Het is van levensbelang om in alle rust te mogen aarden in een veilige groep, in een gezin, samengesteld of niet, in een extended family, maakt niet uit wat. Als je maar het gevoel krijgt ergens bij te horen. Belonging heet dat in het Engels. Helaas hebben veel kinderen vandaag het gevoel nergens thuis te horen.'
- Lut Celie
Met een peuter in huis breekt een heerlijke nieuwe fase van het ouderschap aan: je kindje groeit als kool, wordt steeds zelfstandiger en stelt honderden vragen. Maar zo'n bruisende wervelwind van energie in huis brengt natuurlijk de nodige uitdagingen met zich mee. Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jou als mama. Want nu je pittige peuter zijn grenzen volop opzoekt, begint voor jou de fase van het opvoeden én de fase van het stap voor stap loslaten. Peutermama's geeft je inzicht in de ontwikkeling van je kindje en toont je hoe je met grote emoties om kunt gaan. De concrete tips en praktische lijstjes over eten, spelen, slapen en potjestraining nemen veel van je (opvoed)stress weg en de vele herkenbare verhalen zorgen voor die af en toe broodnodige zucht van verlichting.
Er is meer nodig in het leven dan wat we op school leren. Helaas vernauwen we intelligentie te vaak tot het puur cognitieve: goed kunnen onthouden, verbanden kunnen leggen, een scherp wiskundig inzicht... Allemaal belangrijke vaardigheden, maar als je gelukkig én succesvol in het leven wilt staan, heb je meer nodig dan dat. Denk aan goed kunnen omgaan met je emoties, empathisch communiceren of optimistisch en hoopvol ingesteld zijn. Als je emotioneel intelligent bent, beschik je over heel wat life skills die je helpen om vlot de vele uitdagingen te trotseren die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt. In dit inspirerende boek zet Elke Keersmaekers de verschillende bouwstenen van emotionele intelligentie op een rij en koppelt deze aan concrete tips en oefeningen. Zo kun je samen met je tiener aan de slag om zijn of haar veerkracht te versterken.
'Rust, regelmaat en fikkie stoken' van Paul de Bont is een vrolijk opvoedboek waarin heilige opvoedhuisjes omver worden geschopt door niet zo traditionele ouders. Ouderschap moet je zeker serieus nemen, maar mag het alsjeblieft ook wat relaxter? De twee vaders Paul en Wim moesten het opvoeden als het ware opnieuw uitvinden. En wat blijkt? Van hun ervaringen kunnen ALLE ouders wat opsteken. De opvoeding van je kinderen is iets waar je heel vrolijk van kunt worden.
Het boek staat vol herkenbare ervaringsverhalen en 89 praktische tips, zoals de samen met hun kinderen opgestelde regels over internet. Het devies: laat los, heb plezier, en wees soms wat strenger! Daar worden kinderen én hun ouders een stuk gelukkiger van.
Yvonne van Sark (bekend van de bestseller 'Puberbrein binnenstebuiten') geeft in 'Opgroeien terwijl de wereld in brand staat' een stem aan de jongere generatie voor wie een duurzame toekomst noodzakelijker is dan ooit. Steeds meer jongeren maken zich druk om de opwarming van de aarde en de toestand van de natuur. Hoe kunnen ouders met hun kind het gesprek aangaan als het ineens vegetariër wordt? Hoe kunnen docenten leerlingen ondersteunen die meer aandacht willen voor duurzaamheid? In dit boek staan inzichten, voorbeelden en handvatten voor ouders, docenten en professionals over hoe met jongeren het gesprek aan te gaan, hoe van en mét ze te leren. Met portretten van jonge voorlopers op het gebied van duurzaamheid.
De introverte moeder van Shirley Visser is een praktisch en herkenbaar boek voor introverte en hoogsensitieve moeders op zoek naar meer balans. Vind jij sportclubs, schoolpleinen en ouderbijeenkomsten een behoorlijke uitdaging? Zou jij jezelf omschrijven als introvert of hoogsensitief, en heb je een kleintje? Laat dan de tips van Shirley Visser je helpen! Zij laat zien hoe je ervoor zorgt dat je als moeder niet overprikkeld raakt in een toch al drukke wereld. Herkenbare verhalen en input van experts helpen je meer balans te krijgen tussen we-time en me-time. Want iedereen heeft zo nu en dan tijd voor zichzelf nodig!
Een goede relatie opbouwen met een puber? Dat doe je door actief te luisteren naar tieners, duidelijk te zijn over je eigen behoeften en grenzen en door samen te zoeken naar werkbare oplossingen bij een conflict. In Luisteren naar pubers legt Lieke Kalhorn uit hoe je de succesvolle communicatiemethode van Thomas Gordon hiervoor kunt gebruiken. Van zijn boek Luisteren naar kinderen werden wereldwijd ruim 6 miljoen exemplaren verkocht.
In het praktische boek Luisteren naar pubers laat Lieke Kalhorn in zes stappen zien hoe je respectvol en open kunt communiceren met pubers. Daarnaast biedt het boek informatie over het puberbrein en waarom pubers doen zoals ze doen. Aan de hand van herkenbare voorbeelden uit het dagelijks leven laat Lieke Kalhorn zien hoe je de Gordonmethode en kennis over het puberbrein kunt gebruiken om beter te communiceren met pubers. Ze neemt daarin ook kwesties mee uit de huidige tijd zoals het omgaan met schermtijd.
Een toegankelijk en leesbaar boek vol voorbeelden, waar je direct mee aan de slag kunt!
Je wilt het beste voor je kind door te zorgen dat ze gezond eten en zich sociaal-emotioneel kunnen ontwikkelen. Maar waarom laten we onze kinderen dan uren turen naar een scherm? Dat komt omdat niemand ons ooit heeft geleerd wat digitale technologie met ons doet en hoe we ermee om moeten gaan.
Samen zeggen we DAG*! is een praktische toolkit waarin ouders alles leren wat ze moeten weten over hoe smartphones, social media, games en andere digitale technologie hun kinderen beïnvloeden en welke consequenties dit alles heeft op hun ontwikkeling. Het zit vol oplossingen en tips & tricks die helpen bij het vormgeven van een healthy digital lifestyle voor het hele gezin.
Carl¬ijn Hermes is oprichter van de SmartLife Academy. Met hun programma maken ze werknemers, leerlingen en ouders bewust van hun schermgebruik, waardoor ze zich gelukkiger voelen en minder stress ervaren wat een positief effect heeft op concentratie, prestatie en ziekteverzuim. Daarnaast verandert het de sociale interacties binnen een bedr¬ijf, op school en binnen het gezin.
De Schermwijzer van Prof. Dr. Nikken en Dr. Dian de Vries geeft antwoord op alle vragen van ouders over digitale opvoeding: Moet ik beeldschermen uit de buurt van mijn baby houden? Is het voor een peuter schadelijk om een spelletje op de iPad te doen? Op welke leeftijd geef ik mijn kind een eigen smartphone? Worden pubers depressief van social media? Dit boek staat vol praktische adviezen en tips, en gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten is dit het boek waarop iedere ouder zit te wachten.