Filter
Uitgevers
- AnkhHermes, Uitgeverij (82)
- Lannoo (62)
- Kosmos Uitgevers (46)
- Spectrum (33)
- Lucht, Uitgeverij (29)
- MediBieb (28)
- Pelckmans (24)
- Ambo (17)
- Anthos (17)
- Atlas Contact (17)
- Brave New Books (17)
- Uitgeverij Lucht (17)
- De Argumentenfabriek (12)
- Prometheus (12)
- Fontaine Uitgevers (10)
- Horizon (10)
- Altamira (9)
- Mijnbestseller.nl (8)
- Scriptum Books (8)
- Boekerij (7)
- De Arbeiderspers (7)
- Aspekt B.V., Uitgeverij (6)
- Borgerhoff & Lamberigts (6)
- Lev. (6)
- Boom (5)
- HarperCollins (5)
- Houtekiet (5)
- Lannoo Campus (5)
- Uitgeverij Pluim (5)
- Uitgeverij Water (5)
- Volt (5)
- Booklight (4)
- ExpertBoek (4)
- Marleensboekenvallei.nl (4)
- Balans (3)
- Beefcake Publishing (3)
- Gottswaal VOF (3)
- Ontwijnen B.V. (3)
- eBookPoint (3)
- Acco (2)
- Acco uitgeverij (2)
- De Geus (2)
- Eburon (2)
- Elikser B.V. Uitgeverij (2)
- Ingeverij Ondersteboven (2)
- KokBoekencentrum Non-Fictie (2)
- Leth, Uitgeverij Richard de (2)
- Luitingh Sijthoff (2)
- Maven Publishing (2)
- Samsara Uitgeverij b.v. (2)
- Sonnevelt Holding B.V. (2)
- Uitgeverij De Graaff (2)
- Zilt, Uitgeverij (2)
- 123stop.nl (1)
- Adveniat (1)
- Arjen Pasma (1)
- Arrowz (1)
- Bloom (1)
- Blossom Books BOLD (1)
- Boekenbent, Uitgeverij (1)
- Bookmundo Direct (1)
- Bookmundo.pt (1)
- Brug, Uitgeverij van (1)
- Caribpublishing (1)
- Carrera (1)
- Carrera culinair (1)
- CocoBooks, Uitgeverij (1)
- Droomvallei Uitgeverij (1)
- Duuren Media, Van (1)
- Elena Publishing BV (1)
- Falinn (1)
- Heintz, Uitgeverij (1)
- Hilversum Psycholoog (1)
- K.pl Education (1)
- Lias (1)
- Lifestyle Monitors (1)
- Mana (1)
- Manteau (1)
- Mastix Press (1)
- NVSH (1)
- Nieuw Amsterdam (1)
- Nieuwezijds b.v., Uitgeverij (1)
- Nijgh & Van Ditmar (1)
- Paris Books (1)
- Piramidions (1)
- PixelPerfect Publications (1)
- Praktijk voor Natuurgeneeskunde (1)
- Prometheus Bert Bakker (1)
- Querido Fosfor (1)
- Racine (1)
- Relatie Guide (1)
- S2 Uitgevers (1)
- Scriptum (1)
- Scriptum management (1)
- Servire (1)
- Sterck & De Vreese (1)
- Storyland POD (1)
- TAMIM (1)
- TINEKE ROOD (1)
- Ten Have (1)
- Trambouze (1)
- U2pi BV (1)
- Uitgeverij De Kring (1)
- Uitgeverij Dialoog (1)
- Uitgeverij MUS (1)
- Uitgeverij Thema (1)
- Uitgeverij de IJsvogel (1)
- Van Holkema & Warendorf (1)
- Warden Press (1)
- Willems Uitgevers (1)
- van Rooijen (1)
Formaten
Toegankelijkheid
Prijs
Gezondheid algemeen
-
Hersenwetenschapper Eveline Crone is gefascineerd door de hersenen. Niet alleen om wat ze allemaal kunnen (gigantisch veel!), maar ook omdat werkelijk elk brein uniek is. Je hersenen worden immers gevormd door alle ervaringen die je tijdens je leven opdoet. In Een dag in ons brein kijken we 24 uur mee in de hoofden van de bewoners van de Bolstraat. Ze dealen met onzekerheden, afwijzing, ouder worden, puberen, piekeren en het voortdurende multitasken. Maar ze genieten ook van vriendschappen, verliefd zijn, samenwerken, lekker eten en avonturen. Ondertussen komen wij te weten wat er in hun brein gebeurt waardoor ze voelen wat ze voelen, dat ze denken wat ze denken en reageren zoals ze reageren. Wist je bijvoorbeeld dat: Ervaringen uit je verleden bepalen hoe heftig afwijzing binnenkomt; Pubers er serieus niets aan kunnen doen dat ze zo laat gaan slapen; Vrouwenbreinen na de overgang vaker voor zichzelf kiezen; Mensen voorgeprogrammeerd zijn om samen te werken. We leren het brein kennen in verschillende levensfasen, telkens volgens de laatste - vaak verrassende - wetenschappelijke inzichten. Op die manier helpt Eveline Crone niet alleen jezelf beter te begrijpen, maar toont ze ook hoe meer breinkennis mensen dichter bij elkaar kan brengen, over generaties heen.
-
Onzichtbaar ziek zijn van Meghan O'Rourke is geschreven voor iedereen met een chronische of auto-immuunziekte. In Nederland zijn dit bijna 10 miljoen mensen (53% van de volwassenen). Van long covid tot Lyme, van diabetes type 1 tot hypermobiliteit: dat steeds meer mensen chronisch ziek zijn of een auto-immuunziekte hebben is een van de meest ingrijpende en mysterieuze problemen van onze tijd .
Velen lopen jarenlang rond zonder diagnose. Ze ervaren allerlei vage en uiteenlopende klachten, waar artsen zich vaak geen raad mee weten. Ook lopen ze aan tegen een muur van onbegrip: vage klachten passen al snel in het hokje van 'aansteller', als je er niet ziek uitziet zal het immers allemaal wel meevallen.
Dit overkwam ook Meghan O'Rourke, die eerst echt doodziek moest worden voordat ze uiteindelijk gediagnosticeerd werd en op de juiste manier geholpen. Ze deelt in Onzichtbaar ziek zijn haar eigen verhaal en dat van anderen, aangevuld met interviews met artsen, patiënten, wetenschappers, onderzoekers en deskundigen op het gebied van volksgezondheid. Ze maakt duidelijk dat de huidige kijk op gezondheidszorg er vaak voor zorgt dat we een groot aantal moeilijk te beschrijven of te begrijpen aandoeningen negeren. De gezondheidszorg is bovendien vooral gericht op genezing, terwijl een chronische of auto-immuunziekte veel meer 'gemanaged' moet worden. Dit vraagt om een hele andere benadering.
Onzichtbaar ziek zijn biedt hoop, troost en inzicht en een radicaal nieuw begrip van ons lichaam en onze gezondheid. -
In Life is Like a Dance vertelt hardcore-dj Paul Elstak zijn verhaal vol hoogte- en dieptepunten. Eerder werd hij bekend door iconische hits als Rainbow in the Sky, Luv U More en Turbo, en dankzij zijn recente bijdrage aan de Songfestivalhit Europapa staat Elstak weer volop in de schijnwerpers. Samen met journalist Boris van Zonneveld bespreek hij de zware periodes die volgden op zijn succes in de jaren 90. Hij deelt hoe hij na persoonlijke tegenslagen, zoals zijn tweede scheiding in 2024, zijn weg terug vond. Een inspirerend verhaal over ongekend succes, diepe dalen en de onbreekbare kracht om telkens opnieuw te beginnen.
'Elstaks verhaal laat zien hoe je uit een diep dal kunt komen. Goed en lekker geschreven.' Wilfred Genee
Voor liefhebbers van Wonderful Days, Mental Theo en Tim De officiële biografie van Avicii -
We zijn ziek. Over de hele wereld worstelen mensen met ziekten die ooit zeldzaam waren. Kanker, hartziekten, alzheimer en diabetes treffen jaarlijks miljoenen mensen. Daarnaast kampen velen met hoge bloeddruk, gewichtstoename, vervette lever, dementie, een laag testosterongehalte, menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid en meer. We behandelen de symptomen, zonder te beseffen dat al deze aandoeningen een gemeenschappelijke factor hebben. Ze worden allemaal veroorzaakt of verergerd door een aandoening die bekendstaat als insulineresistentie. Een groot deel van alle volwassenen in de westerse wereld leidt hieraan. In Waarom we ziek worden onderzoekt Benjamin Bikman waarom insulineresistentie zo wijdverspreid is en waarom dit ertoe doet. Als we het niet herkennen en bestrijden, zullen chronische ziekten alleen maar toenemen. Maar het is mogelijk om insulineresistentie terug te draaien. Bikman biedt een op wetenschappelijk bewijs gebaseerd plan om dit te stoppen en te voorkomen, met handige voedingslijsten, maaltijdsuggesties, eenvoudige bewegingsrichtlijnen en meer. Boordevol verrassend onderzoek en praktische adviezen helpt Waarom we ziek worden je om de controle over je gezondheid terug te nemen. BENJAMIN BIKMAN verdiepte zich in metabole aandoeningen, met name insulineresistentie, zowel als regulator van de menselijke stofwisseling als in relatie tot chronische ziekten. Naast zijn onderzoek en onderwijs begeleidt Bikman actief studenten op bachelor- en masterniveau in hun onderzoek.
-
'Welke dag is het vandaag?'
`Wat een belachelijke vraag.'
`Welke dag is het vandaag, meneer?'
`Prima. Ik speel het spelletje mee. Januari.'
De vader van Anne-Gine Goemans verbleef drie jaar lang op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. Zijn dementie maakte het hem onmogelijk thuis te blijven wonen.
In Dhr. weigert zorg laat Anne-Gine Goemans de rauwe realiteit zien van haar dementerende vader. Ze maakte een selectie uit de dagelijkse rapportages van de zorginstelling over haar tweeëntachtigjarige vader. Zijn verzorgers worstelen met de toenemende agressie en ongeremdheid van hun cliënt, die op zijn beurt worstelt met zijn laatste levensfase. De rapportages worden afgewisseld met Goemans' eigen impressies en herinneringen aan haar vader en jeugd. -
Leven met parkinson, de snelst groeiende hersenziekte ter wereld
Jan Heemskerk heeft de afgelopen jaren alles gedaan wat binnen zijn macht ligt om sterker en gezonder te worden dan hij ooit is geweest, zowel geestelijk als fysiek. Hij viel zo’n 25 kilo af, werd zo fit als een hoentje en stopte met drinken. Hij was klaar om aan de derde helft van zijn leven te beginnen. Maar het zou anders lopen, want parkinson kwam tussenbeide.
Ondanks de schok van de diagnose besloot Jan het beste van de situatie te maken. Met zijn kenmerkende humor schreef hij een praktisch en inspirerend boek, boordevol inzichten over parkinson, van herkenning tot aanpak. Jan verkent alle mogelijkheden om terrein te winnen op deze ziekte en deelt persoonlijke ervaringen en waardevolle tips voor patiënten én hun naasten.
Jan Heemskerk is voormalig hoofdredacteur van MAN, FHM en Playboy, columnist en auteur van zelfhulpboeken. Hij schreef talloze artikelen voor bladen als Libelle, Margriet, Viva, Saar, Telegraaf, Vrouw en volkskrant magazine. In 2021 kreeg hij de diagnose parkinson. Met humor en zelfspot deelt hij zijn ervaringen, onder meer als ambassadeur en vaste columnist van ParkinsonNL, om bewustwording over deze ziekte te vergroten. -
Het moederschap verandert je brein, en niet een beetje. Vanaf de zwangerschap tot zeker zes jaar na de bevalling - en misschien wel levenslang - ondergaat het moederbrein veranderingen. Niet alleen bij biologische moeders, maar ook bij adoptiemoeders, pleegmoeders en vaders wijzigt het zorgende brein. Die veranderingen bij moeders worden vaak afgedaan als het vergeetachtige mom brain, maar wat als die juist krachtige voordelen hebben?
Helaas blijven hardnekkige mythes over het moederbrein bestaan, waardoor moeders zich schuldig voelen omdat ze zogezegd 'niet op volle capaciteit' functioneren. Maar wat als we meer zouden focussen op de kracht en de sterktes die het moederbrein met zich meebrengt? Die komen nu onvoldoende tot hun recht omdat onze maatschappij daar geen ruimte voor maakt.
Het is tijd om de mist rond het moederbrein op te klaren. Dat vindt ook Elke De Witte, doctor in de neurolinguïstiek en moeder van twee zoontjes. Toen brainfog en identiteitsvragen haar overweldigden, dook ze in de wetenschap en sprak ze met moeders, vaders, onderzoekers, zorgverleners en experts.
In dit boek weerlegt ze mythes, beschrijft ze de impact van het moederbrein op ons denken, voelen en functioneren, en deelt ze inzichten van de meer dan tweehonderd moeders die ze bevroeg. Samen met experts biedt ze concrete adviezen voor moeders, hun omgeving en de maatschappij. Want zorgen voor het moederbrein is een collectieve verantwoordelijkheid.
Elke De Witte is doctor in de neurolinguïstiek en werkt al jaren op internationale breinprojecten. Ze is moeder van twee zoontjes en haar eerste bevalling zorgde voor de nodige uitdagingen. Ze zocht verklaringen in de neurobiologie, psychologie en sociologie van het moederbrein en bundelde haar bevindingen en ervaringen in dit boek. -
Je buik vertelt je veel meer over je welzijn dan je denkt. In De microbioom boost neem je een diepe duik in de wereld van het darmmicrobioom - een fascinerend ecosysteem van biljoenen bacteriën dat niet alleen je spijsvertering, maar ook je stemming, immuniteit en algehele gezondheid beïnvloedt. Bio-ingenieur Rosemarie De Weirdt bundelt jaren onderzoek naar dit vaak onderschatte orgaan, dat ook wel ons tweede brein wordt genoemd. Ze toont hoe een gezonde darmflora essentieel is voor wie worstelt met stress, een lage weerstand, ultrabewerkte voeding of zelfs depressieve klachten. En ook bij ziektes als obesitas, chronische ontstekingsziekten, parkinson en alzheimer wordt steeds vaker naar het microbioom gekeken. Tegelijk houdt ze ons een spiegel voor: onze westerse levensstijl zet ons microbioom onder druk, door eenzijdige, vezelarme voeding en overmatig antibioticagebruik. Maar het goede nieuws? Je microbioom is even veerkrachtig als complex. Met haalbare aanpassingen in je voeding én leefstijl maak je al gauw een wereld van verschil.
-
"Jolien Janzing heeft het boek OerFood geschreven met de hartstocht van een ervaringsdeskundige, maar ook als
auteur die zich baseert op feiten. Het is daarmee een zeer lezenswaardig boek geworden met een schat aan no-nonsense adviezen over gezond worden en gezond blijven."
- William Cortvriendt, arts en auteur van bestsellers zoals Hoe word je 100?, Lichter en Kankervrij
Wat als voeding een veel grotere rol speelt in chronische ziekten dan we denken? Wat als de sleutel tot gezondheid ligt in het eetpatroon van onze voorouders uit de oertijd?
Jolien Janzing: "Ruim twintig jaar geleden kreeg ik de diagnose MS. Maar ik legde me daar niet bij neer en ging op zoek naar oplossingen. De manier van eten van de jager-verzamelaars gaf me mijn leven terug. Ik voel me sterker en vitaler dan ooit."
Hoewel onze wereld snel verandert, is de mens genetisch nauwelijks geëvolueerd. Ons lichaam is nog steeds afgestemd op oervoeding, maar ons eetpatroon is verder dan ooit afgedwaald. In OerFood deelt Jolien de inzichten die haar gezondheid herstelden, zodat ze anderen kunnen helpen.
Er is een uitweg - en die begint op je bord. -
Van opgeblazen gevoel naar platte buik
Jessica Wilton
- Borgerhoff & Lamberigts
- 26 Mei 2025
- 9789493443280
In dit inspirerende boek neemt onderneemster en voedingscoach Jessica Wilton (oprichtster Munch) je mee op haar persoonlijke reis van fastfood-junkie naar gezondheidsexpert. Door eigen ervaringen en wetenschappelijk onderbouwde inzichten laat ze zien hoe een gezond voedingspatroon, met focus op darmgezondheid, zowel fysieke als mentale transformaties teweeg kan brengen. Ze deelt praktische tips om gezonde keuzes te maken die eenvoudig te integreren zijn in je dagelijkse leven, zoals het belang van een stabiele bloedsuikerspiegel, stressmanagement, en de kracht van pre- en probiotica. Kamp je vaak met een oncomfortabel, opgeblazen gevoel, dan is dit het boek dat je wil lezen om daar voor eens en voor altijd vanaf te geraken.
-
Het is een gevoel dat veel vrouwen in (aanloop naar) de menopauze delen. Het gevoel zichzelf kwijt te zijn. Niet meer te kunnen wat vroeger kon, niet meer te weten wat ze willen, niet meer te herkennen wie die vrouw in de spiegel is.
Wat als dit exact de uitnodiging van de menopauze is? Om jezelf terug te vinden. En van jezelf een prioriteit te maken.
Inge nodigt je uit om stil te staan, te verzachten, ruimte te nemen en tot rust te komen. En inspireert je vervolgens om van daaruit andere, slimmere en straffe keuzes te maken. Keuzes die vertrekken vanuit wie jij écht bent, wat je echt wil voor jezelf, waar je energie van krijgt, en wat jou goed doet. (En wat niet. Vooral ook: wat niet.)
Een tweede lente. Een tweede openbloeien. En dit keer voor echt.
De vraag is: ga je de uitnodiging aan? -
Na de lancering van "Hoe word ik Meesteres" vlogen er direct tientallen onderwerpen mijn hoofd in, die nog niet in dit boek waren behandeld. Het vangen van de veelzijdigheid van BDSM in één boek blijkt gewoon onmogelijk. En ik vrees dat zelfs twee boeken nog te weinig gaat zijn. "Meer BDSM" is het logische vervolg op "Hoe word ik Meesteres". In dit boek ga ik nog dieper in op de veelzijdigheid van BDSM. Er worden allerlei spelvormen en materialen besproken, die nog niet eerder aan de orde zijn geweest.
BDSM laat zich maar moeilijk vangen in een handjevol woorden. Dat zal altijd een uitdaging blijven, ook al is het mijn passie en lifestyle. Er heerst nog zoveel onnodige taboe rondom dit onderwerp en er zijn ook nog zoveel misverstanden. Ik laat graag de wereld kennismaken met de liefdevolle intensiteit van BDSM. Een kant die - voor mijn gevoel - veel te weinig aandacht krijgt. Het is zoveel meer dan wapperen met een zweepje in een sexy outfit. Het gaat om samensmelting, elkaar vinden in de diepere lagen van ons zijn en de acceptatie van jezelf en elkaar als geheel. -
Partners praten vaak maar weinig over seks. Dat is niet erg als je seksleven goed loopt. Maar als dat niet zo is, dan zal je om de tafel moeten voor een goed gesprek. Veel mensen vinden dat eng. Want welke woorden gebruik je dan? En waar moet je het dan over hebben?
In dit boek krijg je de handvatten aangereikt die je nodig hebt om open en eerlijk met je partner te praten over seks. Aan de hand van deze gesprekken vind je samen eerlijke antwoorden op vragen als:
* Wat betekent seks en aanraken eigenlijk voor ons?
* Welke plek willen we dat dit inneemt in onze relatie?
* Waarom hebben we überhaupt seks en is het voor ons beiden wel zo prettig mogelijk?
* Weten we eigenlijk wel wat ons, in onze huidige levensfase, nu precies opwindt en hoe kunnen we ons seksleven hier beter op inrichten?
* Hebben we onbedoeld misschien een heel beperkt beeld van seks en zo ja, hoe maken we seks weer speels en plezierig?
* Wat verstaan we onder overspel en wat niet, en welke afspraken kunnen we daarover maken?
* Is een open relatie misschien iets voor ons, en zo ja onder welke voorwaarden?
Doel van deze gesprekken is om je plezier in seks te vergroten of te hervinden, je seksuele wensen, behoeften en grenzen beter op elkaar af te stemmen, en jullie eigen unieke draai te geven aan jullie seksleven.
Dit boek is geschreven voor alle stellen - jong én oud - die hun seksuele relatie willen onderzoeken en verbeteren. Psychosociale hulpverleners kunnen bovendien de informatie in dit boek gebruiken in hun begeleiding van die stellen die kampen met relationele en seksuele vragen.
'Praten over seks' is geschreven door Pieternel Dijkstra (relatietherapeut) en Reinhilde Melles (seksuoloog), die beiden veel ervaring hebben in de begeleiding van stellen.
Meer informatie: relatieguide.nl -
Vapen is overal. Maar de waarheid? Die zit verstopt in mist.
Is vapen een slimme manier om te stoppen met roken, of gewoon de nieuwste verslaving? Waarom zijn smaakjes verboden? Klopt het dat jongeren massaal overstappen op illegale vapes? En als dat zo is, waarom doet de overheid daar dan niets aan? En als officiële rapporten zeggen dat vapen veel minder schadelijk is dan roken - waarom blijft het dan zo negatief in het nieuws en horen we berichten over doodzieke kinderen?
Tussen rook en rede ontrafelt het dampgordijn van meningen, mythes en belangen. Toegankelijk geschreven, eerlijk, onderbouwd én zonder paniek of propaganda.
Op basis van feiten, onafhankelijke bronnen en kritisch onderzoek krijg je antwoord op vragen als:
Wat zit er eigenlijk in een vape?
Wat doet nicotine écht met je brein?
Helpt vapen bij stoppen met roken - of juist niet?
Waarom sommige verboden averechts uitpakken.
En: wie profiteert er eigenlijk?
Voor ouders, rokers, jongeren, zorgprofessionals - en iedereen die door het dampgordijn heen wil kijken. Want goede keuzes kun je alleen maken, als je écht weet waar je aan toe bent. -
'De Tao van verlies' van Conny Coppen is een liefdevolle en praktische gids voor het omgaan met verlies. Daarbij gaat het om verlies in de breedste zin van het woord: van een dierbare, een relatie, je baan, je gezondheid of van toekomstverwachtingen. Bij dit soort grote veranderingen in het leven lijkt het of alles stil komt te staan en vaak heb je het gevoel dat je nooit meer uit dit diepe dal zult komen.
Conny Coppen laat vanuit haar doorleefde kennis en empathie zien dat je wel degelijk weer op kunt krabbelen. Ze integreert daartoe inzichten uit onder andere de Chinese geneeskunde en het taoïsme. Deze helpen je om jezelf, je emoties en lichamelijke reacties beter te begrijpen en te ondersteunen. Hierdoor leer je evenwichtig en dus op een gezonde manier omgaan met de situatie en ontdek je hoe sommige lichamelijke of psychische klachten gerelateerd zijn aan thema's waarmee je worstelt.
De tips, suggesties en oefeningen helpen je om jezelf of een ander in dit proces te ondersteunen waardoor je kunt groeien in inzicht, innerlijke kracht, wijsheid, mededogen en liefde, hoe moeilijk een situatie ook is.
Dit maakt je tot een krachtig, waardevol mens die van nature bijdraagt aan een liefdevolle samenleving. -
'Je hart is je motor!'
Als we één ziekte moeten noemen waaraan mannen eerder overlijden dan vrouwen, dan zijn dat hart- en vaatziekten. Een cruciale stap is daarom te onderzoeken waarom mannen hier kwetsbaarder voor zijn. Door de verschillen tussen mannen en vrouwen te bestuderen, kunnen we de zorg gerichter en persoonlijker maken.
Jouw mannenhart heeft, net als het vrouwenhart, zijn eigen unieke eigenschappen en uitdagingen. Maar als man ervaar en uit je medische klachten vaak anders dan vrouwen. Het mannenhart kent specifieke behoeften en risico's, die regelmatig over het hoofd worden gezien.
In Het Mannenhart verkent dr. Janneke Wittekoek de biologische en fysiologische nuances van het mannenhart - van anatomische bijzonderheden tot preventieve zorg. Op basis van haar ervaring als cardioloog en wetenschappelijk onderzoek biedt ze heldere uitleg over de invloed van stress en emoties op je hartgezondheid, de impact van een te hectisch leven, je testosteron, krachttraining en gezonde voeding. Met persoonlijke verhalen en tips om je hart (en hoofd) sterk te maken en beter voor je hart te zorgen!
Dr. Janneke Wittekoek is cardioloog en gezondheidswetenschapper en oprichter van hartexpertise-centrum HeartLife Klinieken in Utrecht. Wittekoek schreef meerdere boeken waaronder Het Vrouwenhart en De Hart-Hoofdconnectie. Ook was ze te zien in tv-programma's als Dokters en Dreamschool. Ze heeft een fascinatie voor man-vrouwverschillen in de geneeskunst en strijd voor betere preventieve maatregelen om hart- en vaatziekten te voorkomen en ieders hartgezondheid te verbeteren.
'Mijn hart slaat al m'n hele leven in driekwartsmaat, en dat houdt me gezond!' - André Rieu
'Of je nu man of vrouw bent, je hart verdient de beste zorg en aandacht' - Janneke Wittekoek -
`Met deze bundel verhalen hoop ik deze groep patiënten een stem te geven die ze zelden krijgen, maar wel verdienen. Want uiteindelijk gaat het om hen, om mensen die je ouder of kind kunnen zijn. Om de kwetsbaarste mensen die geen hulp krijgen, soms jarenlang, en uiteindelijk ten onder gaan of zelf dader worden en slachtoffers maken, in een systeem van dodelijke zorg.' - Bas Haan
Onderzoeksjournalist Bas Haan onderzocht voor de Serie `De verwaarloosde psychiatrisch patiënt' in nrc het zorgbeleid voor complex psychiatrisch patiënten en stelde vast dat het beleid vaak faalt. In onthullend concrete casussen, die ieder op een ander aspect van het ggz-beleid inzoomen, wordt duidelijk dat het geen incidenten betreft maar dat het structureel misgaat. De kwetsbaarste mensen, die de zorg het hardst nodig hebben, vallen telkens tussen wal en schip.
Dodelijke zorg bevat niet alleen deze casussen, maar ook de analyse van de samenhang van die verhalen en het onderliggende structurele probleem. Hij laat zien hoe het komt dat in het rijke Nederland de geestelijke gezondheidszorg zodanig tekortschiet dat de kwetsbaarste patiënten geen hulp krijgen, met grote - soms dodelijke - gevolgen voor henzelf of anderen. Dit boek vertelt het verhaal vanuit diegenen die weggezet worden als `overlastgever', `verward persoon' of zelfs als `moordenaar', maar die in de eerste plaats verwaarloosde psychiatrisch patiënten zijn. Het geeft mensen die je naaste familie hadden kunnen zijn een stem, en laat zien dat ze slachtoffer zijn van een systeemfalen.
`Dodelijke zorg geeft mensen die je naaste familie hadden kunnen zijn een stem, en laat zien dat zij slachtoffer zijn van een falend systeem.' - Ypsilon Nieuws -
Oeroude geheimen om beter te slapen
Slapen als een oermens verschijnt in 20 landen.
Slaap is nauwelijks veranderd sinds de oermens in grotten sliep. Toen waren het sabeltandtijgers, nu houden sociale media ons wakker. Merijn van de Laar, slaapwetenschapper en expert op het gebied van slapeloosheid, onderzoekt in Slapen als een oermens de oorsprong van slaap aan de hand van archeologische vondsten, studies bij hedendaagse jager-verzamelaars en de ervaringen van zijn eigen patiënten. Hij laat de verschillen zien tussen wat ons lichaam van nature nodig heeft en wat het moderne leven van ons verwacht. Door het voorbeeld te volgen van onze voorouders in voeding, beweging, licht, temperatuur en slaapverwachtingen, slaap je al binnen enkele weken beter.
Merijn van de Laar werkte jarenlang als slaapwetenschapper en slaaptherapeut bij een Nederlands Centrum voor Slaapgeneeskunde. Hij behandelde patiënten met slaapproblemen in het televisieprogramma Bizarre Slapers en geeft les aan huisartsen, psychologen en andere zorgverleners over de basisprincipes van slaap en gedragsmatige slaapgeneeskunde. Merijn is kennispartner van de Hersenstichting. -
Bewust, gezond en vol energie de menopauze door - ontdek welke kansen deze levensfase biedt voor lichaam, geest en relaties
Lichamelijke klachten zijn één kant van de overgang. Veel minder bekend en veel minder onderzocht zijn de psychische aspecten. Arts en ervaringsdeskundige Suzann Kirschner-Brouns heeft veel patiënten door de menopauze begeleid. In dit boek laat ze zien:
o hoe je jezelf (weer) leert accepteren en zelfvertrouwen krijgt;
o wat je kunt doen voor je lichamelijke en geestelijke welzijn;
o hoe je overgangsklachten kunt verlichten of zelfs voorkomen;
o hoe je in deze periode bewust met jezelf kunt omgaan;
o hoe je kunt zorgen voor gezondheid, schoonheid en geluk;
o waarom dit het juiste moment is om na te denken over belangrijke levensthema's.
In tegenstelling tot alle vooroordelen over de menopauze kan het ook een nieuw begin zijn, met meer vertrouwen in je eigen lichaam, een nieuw begrip van schoonheid, een positief zelfbeeld en een vervuld seksleven.
`De kracht van de overgang geeft herkenning, erkenning en antwoord op al jouw vragen en dat terwijl we allemaal een andere blauwdruk (DNA, genen, trauma's) hebben. De auteur geeft uitleg over schaamte, seks, schoonheid en de grijze scheiding. Alle rollen van een vrouw worden belicht: zowel biologisch als sociaal, zowel lichamelijk als mentaal. Een aanrader!' - Bridget Maasland, founder GRAPES (@grapescommunity) -
- 45%
Dr. Sue Johnson schreef Houd me vast, een bestseller voor relatietherapeuten en stellen die aan hun relatie willen werken.
We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid, maar soms hebben we daar een beetje hulp bij nodig. Om weer samen te praten, een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen, of een relatie die verkeerd dreigt te re gaan te redden.
Dr. Sue Johnson is klinisch psycholoog en een vooraanstaand deskundige in de relatiewetenschap. Tevens ontwikkelaar van Emotionally Focused Couple Therapy. In Houd me vast maakt Sue Johnson de lezer deelgenoot van haar baanbrekende en buitengewoon succesvolle programma voor het creëren van hechte en veilige relaties.
Door middel van verhalen uit haar praktijk, gesprekstechnieken, oefeningen en verhelderend advies laat ze zien wat de zeven bepalende momenten in een relatie zijn en coacht ze je die momenten door zodat je een veilige en blijvende band creëert met je partner.
Al meer dan 100.000 exemplaren verkocht!
"De beste relatietherapeut ter wereld". - John Gottman -
Dat je darmbacteriën belangrijk zijn voor je weerstand weten we. Maar dat de gezondheid van onze darmen ook de gezondheid van onze hersenen beïnvloedt, is nieuwe kennis waar op dit moment baanbrekend onderzoek naar wordt gedaan. Een van de toponderzoekers in dit veld is Iris Sommer, en zij legt in De bacterie en het brein glashelder uit hoe dat zit.
Zo blijkt dat eenzijdige darmflora het afweersysteem en de communicatie tussen hersencellen ontregelt, waardoor de hersenen niet optimaal functioneren. Processen in de darmen hebben daardoor effect op veelvoorkomende hersenaandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. En dat is behalve een heel interessante ontdekking ook een hoopgevend inzicht. Met een gezond voedingspatroon kan je zelf bijdragen aan gezonde darmen en een gezond brein. In De bacterie en het brein bewijst Iris Sommer andermaal dat zij over de gave beschikt fascinerend wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. -
In tien simpele stappen meer energie, minder stress en een betere stemming zónder te diëtenWaarom krijgen we vlinders in onze buik als we verliefd of nerveus zijn? Waarom worden we misselijk van bezorgdheid? Waarom vrolijkt chocola ons op, maar leidt zwaar tafelen vaak tot een after dinner dip? Dit komt door de connectie tussen ons brein en onze darmen. Ze kunnen met elkaar communiceren via het zenuwstelsel en via de bloedsomloop: net zoals voedingstoffen in het bloed worden opgenomen, reizen biochemische stoffen vanuit het darmmicrobioom via ons bloed naar de hersenen. Sommige darmbacteriën zorgen ervoor dat we ons rustiger voelen in stressvolle situaties, andere produceren het knuffelhormoon oxytocine. Weer andere bacteriën produceren stoffen die in verband staan met neerslachtigheid en angst. Onze stemming is dus nauw verbonden met wat we in ons lijf stoppen: als we de juiste dingen eten, kunnen onze darmen ons letterlijk opvrolijken, meer energie of juist meer rust geven. Betekent dit dat je alleen groenten moet eten? Beslist niet! Goed eten wil zeggen dat je eet voor je fysieke én mentale gezondheid. En laat het nou juist het eten van ijs en chocolade zijn waarbij ons gelukshormoon dopamine vrijkomt. Dit boek leidt in tien praktische stappen tot een eetpatroon dat meer energie, minder stress en een betere stemming oplevert zonder dat je iets hoeft te laten staan. Wil jij lekkerder in je vel zitten zonder te diëten? Dan is dit het boek voor jou.
In de pers`Je geniale darmen ontrafelt de wetenschap van de darm-brein-communicatie en biedt een schat aan praktische oplossingen voor mensen die hun algehele welzijn willen vergroten.' Prof. John Cryan, neurowetenschapper`Dr. Emily Leeming weet op meesterlijke wijze nieuwe kennis en complexe wetenschap om te zetten in makkelijke en toepasbare lectuur, waarbij ze veelvoorkomende mythes ontkracht. Iedereen zou dit boek moeten lezen.' Angela Foster, oprichter van High Performance Health Podcast`Een bijbel voor darmgezondheid.' Kaitlin Colucci, diëtiste gespecialiseerd in darmgezondheid -
Ook leuke meisjes worden 50
Maaike de Vries, Manon Kerkhof
- Kosmos Uitgevers
- 15 November 2022
- 9789021597133
Maaike de Vries en Manon Kerkhof laten met 'Ook leuke meisjes worden vijftig' zien dat het ook anders kan tijdens de overgang!
Opvliegers, jezelf niet zijn, kilo's aankomen, geen zin in seks en slapeloze nachten? Ben jij een van de 1 miljoen Nederlandse vrouwen die in de overgang zit? Deze jaren staan bekend als iets waarop de meeste vrouwen zich niet verheugen, een periode waarin hormonen veranderen en de vruchtbaarheid voorgoed verdwijnt. Het goede nieuws is dat de overgang ook weer overgaat en het een brug is naar de volgende fase in je leven.
Gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof laten in dit boek zien hoe je lichaam werkt, wat er met je hormonen gebeurt, wat je zelf kunt doen en welke hulp je kunt inschakelen. Concreet, praktisch, en (h)eerlijk nuchter met veel uitleg en tips waarmee je gelijk aan de slag kunt. Populair-journalistiek geschreven, zeer toegankelijk én goed wetenschappelijk onderbouwd.
Deze herziene editie is up-to-date met de laatste stand van de wetenschap en de praktijk en biedt je extra informatie over de vervroegde overgang en het effect van leefstijl én een hoofdstuk voor mannen. -
Ook leuke meisjes worden 50
Maaike de Vries, Manon Kerkhof
- Kosmos Uitgevers
- 29 September 2020
- 9789021578828
Ben jij een van de 1 miljoen Nederlandse vrouwen die in de overgang zit? Deze jaren staan bekend als iets waarop de meeste vrouwen zich niet verheugen, een periode waarin hormonen veranderen en de vruchtbaarheid voorgoed verdwijnt. Het goede nieuws is dat de overgang ook weer overgaat en het een brug is naar de volgende fase in je leven.
Gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof laten in Ook leuke meisjes worden vijftig zien hoe je lichaam werkt, wat er met je hormonen gebeurt, wat je zelf kunt doen en welke hulp je kunt inschakelen. Concreet, praktisch, en (h)eerlijk nuchter met veel uitleg en tips waarmee je gelijk aan de slag kunt. Populair-journalistiek geschreven, zeer toegankelijk én goed wetenschappelijk onderbouwd.