• I'm Leo, a service dog in a cat jacket, and I'm helping my owner with PTSD Nieuw

  Welcome, my name is Leo and I'm a cocky little cat and I am 1 ½ year old. I have an owner who has PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) and overstimulation. In this book I tell you what it's like to have an owner with these difficult diseases. What funny things I do, but also how I help her. I'm a star in her distraction, but I'm still a little cat who also has nice cat pranks. I combined that in this book. One chapter is about the owner and the next chapter about my mischief as a cat :)
  I hope my story will help families talk about this difficult illnesses with their children.
  Lots of strength
  /> Greetings Leo, the service dog in a cat jacket ;)

 • Kinderrevalidatie Nieuw

  Kinderrevalidatie beweegt!

  Het boek Kinderrevalidatie beschrijft het complexe werkveld van de kinderrevalidatie, waarin men zich ten doel stelt om het functioneren van kinderen en jongeren met beperkingen in mobiliteit en andere domeinen als gevolg van ziekte of aandoening te optimaliseren.

  Deze zesde druk van het boek is niet alleen qua inhoud geactualiseerd, maar het boek is nu ook uitgebreid met online leerdoelen en toetsvragen. Zie vangorcumstudie.nl.

  Het veelgebruikte handboek Kinderrevalidatie is ingebed in de International Classification of Functioning, Disability and Health - Children & Youth version (ICF-CY). Het boek expliciteert volgens de classificatie van de ICF-CY de bijdrage van stoornissen in lichaamsfuncties en anatomische eigenschappen, van beperkingen in activiteiten, belemmeringen in participatie, en van externe en persoonlijke factoren in het functioneren van kinderen en jongeren. Daardoor is het gemakkelijker dan voorheen te doorgronden welke mogelijkheden bestaan om kinderen en jongeren binnen de kinderrevalidatie te begeleiden.

  Het eerste deel van Kinderrevalidatie bespreekt:
  - algemene aspecten van de kinderrevalidatie, zoals de ICF-CY, veelgebruikte meetinstrumenten, het gezin en hulpmiddelen.
  - belangrijke lichaamsfuncties, zoals het bewegingssysteem, sensorische en cognitieve functies;
  - belangrijke activiteiten, zoals mobiliteit, zelfverzorging, leren en toepassen van kennis en communicatie.
  - belangrijke domeinen van participatie: scholing en arbeid, en sport.
  - de overgang naar de volwassenheid.

  In het tweede deel komen specifieke diagnosegroepen aan de orde, zoals cerebrale parese, niet-aangeboren hersenletsel, neuromusculaire aandoeningen en spina bifida. Ieder hoofdstuk bevat een systematische bespreking aan de hand van de ICF-CY. Naast het klinische beeld beschrijft elk hoofdstuk drie aspecten van de diagnosegroep: de gevolgen van de aandoening voor het functioneren, de diagnostiek, en de behandeling en begeleiding.

  Dit boek is bij uitstek geschikt voor medici, paramedici en gedragsdeskundigen werkzaam in de kinderrevalidatie, voor jongeren en jongvolwassenen met een lichamelijke aandoening en hun ouders, en voor professionals werkzaam in het onderwijs.

 • Wij zijn ons brein

  Dick Swaab

  Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dat begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier die bepalend is voor de rest van je leven. Dick Swaab volgt in Wij zijn ons brein de mens vanaf de conceptie tot en met de dood. Wat zijn de bedreigingen voor het kind in de baarmoeder? Hoe zit het met de hersenen van pubers, wat gebeurt er als je verliefd bent, hoe zijn homo- en heteroseksualiteit te verklaren en wat gebeurt er wanneer alzheimer toeslaat? De zin en onzin van therapieën, antidepressiva en alternatieve geneeswijzen, agressie, moreel gedrag en geloof, meditatie, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijna-dood-ervaringen: alles wordt beschreven in Wij zijn ons brein.
  />
  Na lezing van dit boek zul je beter begrijpen waarom je bent wie je bent.

 • Wie leeft met kwetsbaarheid en beperking, heeft meer dan wie ook behoefte aan verbondenheid, aan een liefdevolle blik. Als we dát voor elkaar kunnen betekenen, kan leven met kwetsbaarheid en beperking ook goed leven worden. Leven met een beperking of onomkeerbare ziekte is een voortdurende zoektocht. Als maatschappij moeten we daarvoor attent zijn en beperking in al haar vormen beter benaderen, zowel in een algemene visie op het omgaan met kwetsbaarheid en beperking als in nieuwe perspectieven op herstel. In dit boek werpen Dirk De Wachter en Manu Keirse een unieke blik op kwetsbaarheid en beperking, en de rol die ze kunnen spelen in onze wereld. Van een brede visie rond inclusie en stereotypen, over concrete onderwerpen als slechtnieuwsgesprekken, dementie of euthanasie bij wilsonbekwaamheid, tot omgaan met een verlies dat nooit eindigt. Met persoonlijke verhalen van de auteurs, van mensen met een beperking en van hun vrienden, familie- en gezinsleden.

 • Ons creatieve brein

  Dick Swaab

  In Ons creatieve brein toont Dick Swaab wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen bij aan de unieke ontwikkeling van ieder brein, maar ook aan het ontstaan van hersenziekten en aan de genezing hiervan. Muziek en beeldende kunst zijn niet alleen creatieve vormen van communicatie, maar blijken ook van therapeutische waarde te kunnen zijn bij hersenziekten. De manier waarop onze hersenen zich ontwikkelen, beïnvloedt onze beroepskeuze en ons beroep heeft ook een effect op de structuur en functie van onze hersenen.
  Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? Hoe kan de omgeving als medicijn werken? Hoe kun je de ziekte van Alzheimer uitstellen? Hoe komen we van het stigma af dat een hersenziekte aankleeft? Dick Swaab bewijst opnieuw zijn ongeëvenaarde talent om moeilijke materie op een toegankelijke, spannende en onderhoudende manier over het voetlicht te brengen. Swaab lezen is als kijken naar een rntgenfoto van je geest. Een onmisbaar boek.

 • Our Creative Brains

  Dick Swaab

  How do humans develop? At birth, our brains are only a third of the size to which they grow in adulthood. A safe, warm and stimulating environment is essential to allow the brain's power to flourish. In addition, communication is of the utmost importance and art and music are among the most remarkable ways we can stimulate our brain.
  In Our Creative Brains, Dick Swaab reveals what makes us human: the interaction of the brain with our environment. How is the work of artists influenced by their brain diseases? How can talent determine your profession and how does your profession change your brain? How can you delay Alzheimer's disease?
  Brain research has not only transformed the way we think about our brain, free will and ourselves, it also has profound social consequences. For there is no better way to gain an understanding of brain diseases than by generating curiosity, wonder, and admiration for our brain.

  Dick Swaab (1944) became world famous with his work about differences between the sexes in the brain. His research even caused controversy when he discovered the first difference in the brains of homosexual men, but subsequently the critics were forced to admit they had been wrong. He is a professor in neurobiology at the University of Amsterdam and was director of The Netherlands Institute for Brain Research for thirty years. He writes for a broad range of newspapers and magazines, from Nature to NRC Handelsblad. His international bestseller `We Are Our Brains' sold 450,000 copies in the Netherlands and close to 50,000 abroad.

 • Dankzij de almaar groeiende populariteit van series als CSI jarenlang de best bekeken serie wereldwijd ziet het grote publiek forensische wetenschap als een grimmige vorm van entertainment. Maar het begrip van de forensische wetenschap grotendeels vormgegeven door series als CSI klopt meestal niet.

  Dit 'Elementaire Deeltje' legt uit wat forensische wetenschap is en hoe het wordt toegepast in misdaadonderzoek. Het geeft een inkijkje in de werkwijze van forensische wetenschappers en laat zien hoe zij omgaan met de plaats delict, het verkrijgen en bewaren van bewijs en de analyses die zij daarop loslaten. De auteur schetst de technieken die onderzoekers gebruiken in het laboratorium, zoals het gebruik van vingerafdrukken. Ook staat hij stil bij de immense impact van het aanleggen van DNA-databanken en de ethische bezwaren die daarbij een rol spelen. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk laat hij zien welke forensische technieken nu worden toegepast en welke uitdagingen nog voor ons liggen.

  Een bewonderenswaardig alternatief voor het science fiction stereotype dat wordt geschetst in CSI. William Darragh, Fortean Times

  -Jim Fraser is hoogleraar forensische wetenschap en voorzitter van het centrum voor forensische wetenschap aan de Universiteit van Strathclyde.

 • Geneesmiddelen moeten ons beter maken, maar roepen ook heel wat vragen op. Het blijft een hele klus om ons een weg te banen tussen meer dan 3.000 gecommercialiseerde geneesmiddelen die ons ter beschikking staan. Dit boek wil hiervoor een hulpmiddel zijn.

  In Geneesmiddelen. Wat de bijsluiter niet vertelt worden geneesmiddelen bij hun commerciële naam genoemd en gegroepeerd volgens hun werking. De auteur gaat dieper in op de wijze waarop medicatie werkt, het gebruik en de mogelijke nevenwerkingen. Geneesmiddelen worden op de apothekersbalans gelegd om voor- en nadelen af te wegen. Een alfabetische index met namen van geneesmiddelen, aandoeningen en trefwoorden vergemakkelijkt het opzoeken.

  OVER DE AUTEURS:

  GERT LAEKEMAN (°1951) studeerde af als apotheker aan de Universiteit van Gent. Hij behaalde een doctoraat in farmacologie en werd faculteitsgeaggregeerde met een thesis over fytofarmacologie aan de Universiteit Antwerpen. Gert Laekeman werkt sedert 1990 aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij doceerde communicatievaardigheden aan toekomstige apothekers in Leuven, Gent en Antwerpen. Hij is momenteel titularis van de cursussen farmacotherapie en fytotherapie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

  LUC LEYSSENS (°1952) studeerde af als apotheker aan de Universiteit van Leuven. Hij behaalde een doctoraat in de farmaceutische wetenschappen en doceert geneesmiddelenkennis voor de opleiding Farmaceutisch-Technisch Assistent bij Syntra. Voorheen was hij onderzoeker aan het Dr.L. Willems-Instituut, nu als Biomed onderdeel van UHasselt. Na 1997 realiseerde hij het allereerste elektronisch leermiddel voor apothekers, www.farmamozaiek.be. In opdracht van de beroepsverenigingen verzorgt hij de verdere uitbouw daarvan en beantwoordt hij farmacologische vragen van apothekers.

 • Liefde (E-boek)

  Dirk De Wachter

  Geef de liefde de status die ze verdient, weg van de Hollywoodiaanse nepparadijzen en wellnessweekends Geen enkel thema is zo vaak beschreven in literatuur, muziek en kunst als de liefde. Toch blijft de mens op zoek naar haar ware aard. We denken haar te kunnen definiëren en vatten maar merken steeds weer dat we tekortschieten. Liefde is ondoorgrondelijk maar levensnoodzakelijk. In dit boek beschrijft Dirk De Wachter, auteur van Borderline Times (2012), hoe de liefde in haar voortbestaan bedreigd wordt door het hedendaagse consumentisme en de kwalijke illusie dat alles maakbaar is. Liefde. Een onmogelijk verlangen is een pleidooi om gewoon te doen. Want alleen dan, als we niks forceren, kan de liefde in volle glorie verschijnen. <hr /> <strong>Op dinsdag 7/10 is er een boekvoorstelling met Ruth Joos, Rick De Leeuw, Eva De Roovere en Selah Sue in Leuven.</strong> <strong><a href='http://www.30cc.be/programma/literatuur/boekvoorstelling-liefde.jsp' target='_blank'>> Meer info & tickets</a></strong> <hr />

 • Levensbelang

  Baukje van Leeuwen

  Iedereen heeft tegenwoordig wel ergens last van. Tenminste, zo lijkt het. Steeds meer volwassenen en kinderen lopen sociaal of emotioneel vast, of hebben vage fysieke klachten. Behandelaren proberen deze problemen te vangen in diagnoses als depressie, ADHD, hechtingsstoornis of PTSS. Vaak met de boodschap: "U moet er maar mee leren leven" of "Medicijnen zijn de enige oplossing".

  Kan het dan echt niet anders? Baukje van Leeuwen bewijst van wel. Ze legt feilloos de oorzaak van alle `welvaartsziekten' bloot én biedt een blijvende oplossing. Met de door haar ontwikkelde CREF-Methode is vrijwel altijd verbetering en zelfs `genezing' mogelijk, hoe diepgeworteld de kwaal of klacht ook is. `Onbehandelbare' fysieke of mentale klachten verdwenen en het `label' was niet meer aan de orde.
  Dit boek:
  o geeft inzicht in factoren die je fysieke en mentale gezondheid ondermijnen;
  o legt uit hoe je brein werkt en hoe onbewuste overlevingsstrategieën ontstaan;
  o laat zien hoe de CREF Methode stap voor stap een blijvende oplossing biedt - zónder medicijnen.

  "Hoe kun je pijn en onvervulde behoeften uit het verleden omzetten in geluk? Dit boek geeft diepgaande inzichten én reikt een nieuwe methode hiervoor aan." - Henk Fransen, arts en auteur van Handboek kanker

  Baukje van Leeuwen is als therapeut gespecialiseerd in traumaverwerking en hechtingsproblematiek. Vaak zet zij paarden in als therapeutisch hulpmiddel, in combinatie met andere interventies.
  Ze is de grondlegger van de CREF-Methode. CREF staat voor Circle Reprint Emotional Foundation. Via het Instituut voor Kennis en Vaardigheden (IKEV) draagt zij haar kennis over in de vorm van opleidingen en bijscholing. Kinderen, volwassen én organisaties kunnen daardoor in heel Nederland terecht bij gecertificeerde CREF-hulpverleners, -trainers en -voorlichters.

 • Wie wij zijn

  Frank Koerselman

  In Wie wij zijn belicht Frank Koerselman actuele thema's zoals identiteit, levensbeschouwing en zingeving vanuit een bijzondere hoek: hij laat zien hoe de keuzes die we op die terreinen maken, worden bepaald door psychologische behoeften die van nature strijdig zijn. Zo kun je immers moeilijk zowel vrij en onafhankelijk zijn als je veilig en geborgen weten. Hoe meer je voor het ene kiest, hoe onbereikbaarder het andere wordt. Mensen volgen strategieën om daarmee om te gaan. Die zijn nogal verschillend en niet altijd even succesvol. Daarom maken samenlevingen zulke keuzes ook collectief. Die bestempelen ze dan tot normen en waarden, maar niet iedereen vaart wel bij de 'correcte' keuze. Want hoe je man of vrouw, zwart of wit, jong of oud zou moeten zijn, sluit soms niet aan op jouw behoeften. Volg je tot elke prijs een autonome koers of houd je je vast aan een stuurman? Verlaat je het schip als de zee je te ruw wordt? Of kun je - ook bij tegenwind - een richting vinden die jouw leven zin geeft?

  Frank Koerselman is emeritus hoogleraar psychiatrie en psychotherapie.

 • Veelvoorkomende opvattingen rondom zelfmoord
  Mensen met zelfmoordgedachten zijn gek, niet op andere gedachten te brengen, en dus niet te helpen. Vooral acteurs en muzikanten overlijden door zelfmoord, meestal rond de kerst. Antidepressiva maken mensen juist meer suïcidaal in plaats van minder. Begin bij kwetsbare mensen vooral niet over zelfmoord, voor je het weet breng je iemand op gedachten. Waar of niet waar?

  Zelfmoord laat zich moeilijk voorspellen
  In dit boek bespreekt de Beurs veelvoorkomende opvattingen over suïcide en toetst ze aan de wetenschap. We zien dat zelfmoord een complex fenomeen is dat zich moeilijk laat voorspellen. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en preventie komen aan bod, net als verschillende manieren om te vragen naar suïcidale gedachten. De relatie tussen suïcidaliteit en antidepressiva wordt besproken en we zoomen in op de effecten van de seizoenen op de zelfmoordcijfers.

  Voor wie is Mythen over zelfmoord?
  De Beurs wil meer begrip creëren rondom dit thema omdat suïcide nog steeds een groot taboe is. Ook onder hulpverleners. Zijn concrete aanbevelingen, inzichten uit de wetenschap en uit verschillende richtlijnen maakt het boek geschikt voor ggz-professionals, huisartsen, studenten geneeskunde en psychologie en beleidsmakers, maar ook voor iedereen die meer wil weten over dit maatschappelijke probleem.

  'Suïcidaliteit is een zwaar onderwerp, maar de Beurs weet het onderwerp zo te bespreken dat je er niet hopeloos van wordt. Het boek biedt namelijk ook hoop.'

  Ad Kerkhof, Emeritus hoogleraar Klinische psychologie, Psychopathologie en Suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

  'Derek de Beurs is an internationally recognised expert in suicide prevention and he is excellent at communicating complex ideas in an accessible manner. In 'Myths of Suicide', he provides a brilliant critique of the state of the science for suicide prevention which has widespread appeal to anyone interested in understanding suicide.' - Rory O'Connor, Professor of Health Psychology, Suicidal Behaviour Research Laboratory, Institute of Health & Wellbeing, University of Glasgow, Mental Health & Wellbeing.

 • De vooruitgang in de psychotherapie
  In Het misverstand psychotherapie schetst Flip Jan van Oenen hoe de mythe van vooruitgang in de psychotherapie het vermogen van de samenleving om lijden te verdragen ondermijnt. Hij doet dit op basis van wetenschappelijke kennis, ervaringen uit de praktijk en filosofische beschouwing. Van Oenen legt daarmee de vinger op de zere plek. Hij zegt wat velen die werken in de eerste, tweede of derde lijn wel weten, maar niet uitspreken.

  Effectiviteit nieuwe psychotherapeutische modellen neemt niet toe
  In de ggz verschijnen voortdurend nieuwe psychotherapeutische modellen die nóg betere resultaten beloven, terwijl al decennialang blijkt dat de effectiviteit van die modellen niet toeneemt. Een mix van doorgeschoten marktideologie, wetenschappelijke blikvernauwing en menselijke tekortkomingen doet therapeuten, cliënten en beleidsmakers hardnekkig vasthouden aan een mythe die de onmacht moet verhullen.

  Een bureaucratisch systeem
  Door de overspannen verwachtingen worden cliënten teleurgesteld en schroeven

  verzekeraars en politici de eisen die ze stellen aan de 'evidence-based' procedures steeds verder op. Het gevolg is een bureaucratisch, overgeprotocolleerd systeem waarin hulpverleners gedemoraliseerd raken en steeds defensiever gaan handelen.

 • Wat we dementie noemen, omvat een complex geheel aan ziektes, symptomen, behandelingen en verschijningsvormen. Mensen met dementie op jonge leeftijd vormen hierin een aparte groep met specifieke problemen en uitdagingen. Toch worden ze vaak over het hoofd gezien, en worden ook gezin, vrienden en zorgverleners na de diagnose met vele vragen geconfronteerd. Deze nieuwe editie van Dementie op jonge leeftijd is een volledige, up-to-date gids voor jonge mensen met dementie, hun familie en hulpverleners die op zoek zijn naar een omvattend beeld bij de aandoening. Zowel voor mensen die nog maar pas geconfronteerd worden met dementie als voor zij die er al langere tijd mee te maken hebben, biedt het de meest recente inzichten. Dit boek behandelt elk aspect van het leven met dementie, van symptomen en diagnose over medicatie en behandeling, tot de gevolgen voor het gezin en de bestaande vormen van ondersteuning voor alle betrokkenen. Met persoonlijke getuigenissen, concrete tips en een rijkdom aan informatie die helpt bij het herwinnen van de controle over het leven.

 • Eén op de vijf Nederlanders lijdt aan een
  psychiatrische ziekte. Toch weten de meeste
  mensen weinig van psychiatrie. Wat voor
  een vak is het? Hoe werken psychiaters? Wat
  zijn psychische ziekten?

  René Kahn neemt de lezer mee naar het
  werkterrein van de psychiater; naar zijn
  werkkamer, de straat, de eerste hulp, de
  verpleegafdeling, de intensive care en de
  operatiekamer. Hij bespreekt verschillende
  ziekten waaronder depressies, psychoses,
  verslavingen en angststoornissen.

  Psychiatrische patiënten zijn mensen met
  echte ziekten, die vaak beter worden, maar
  soms ook niet. Hun aandoeningen zijn het
  gevolg van het orgaan dat hun gedrag en
  gevoelens stuurt, de hersenen. De oorzaak
  van de ziekte moet soms ook met behulp
  van lichamelijk onderzoek, bloedtesten en
  scans worden opgehelderd. De behandeling
  die volgt moet aan wereldwijd geldende
  regels voldoen en is vaak succesvol.

  In de spreekkamer van de psychiater is het
  verhalenboek van een specialist waarin de
  vreugde en het verdriet van patiënten
  tastbaar worden gemaakt.

 • Leef gezond, adem rustig is geschreven door een leerling van professor Buteyko die zelf jarenlang ervaring heeft met deze Russische ademhalingsmethode. De methode is in Rusland door het Ministerie van Volksgezondheid erkend en begint de wereld te veroveren. Officiële testen in Rusland (1968-1981) en in Australië (1994-1996) hebben aangetoond dat reeds na een week oefenen met deze methode de behoefte aan bronchiënverwijdende middelen bij astmapatiënten met gemiddeld 90% afneemt. De methode is gebaseerd op een trainingsprogramma waarin geleerd wordt om bewust met de ademhaling om te gaan. Discipline is daarbij nodig, maar daardoor krijgt men gezondheid terug. In Rusland, Oekraïne, Israël, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië wordt de Buteyko-methode met succes toegepast. Honderdduizenden chronisch zieken zijn gezonder geworden en hebben geen last meer van astma.

  Wat we altijd hebben aangeleerd, moeten we veranderen: adem minder diep!

 • Lijf en leed

  Jan van Gijn

  Geneeskunde voor iedereen

  Hoe kan het dat veel mensen pijn hebben zonder dat er een oorzaak wordt gevonden? Waarom is een gesprek beter dan een scan? Wie moet je geloven als de ene specialist behandeling A adviseert en de nadere behandeling B? Hoe komt een diagnose eigenlijk tot stand? En wat is het verschil tussen kwakzalverij en wetenschap?

  In Lijf en leed laat neuroloog Jan van Gijn de dokterspraktijk van a tot z zien. Telkens zijn mensen en hun bijzondere ziektegeschiedenissen het uitgangspunt. Zoals de patiënt wiens doofheid veroorzaakt bleek door een gezwel in de rug. En de man die gilde en mensen in het gezicht spuugde - een tumor in zijn buik bleek de boosdoener.
  Jan van Gijn, vooraanstaand medicus en gevierd docent, is als geen ander in staat om het ingewikkelde dokterswerk voor iedereen begrijpelijk te maken. Hij relativeert en ontmythologiseert en laat ook zien hoezeer lichaam en geest één zijn.

  Lijf en leed is een fascinerende en uiterst leerzame ontdekkingstocht door de geneeskunde. Een boek voor iedereen die achter de schermen van het mooiste beroep van de wereld wil kijken.

  Rijk geïllustreerd.  '

 • 'De behandeling van psychiatrische stoornissen bij kinderen en jeugdigen heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen en daarbij wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van psychofarmaca. Het grootste deel daarvan is slechts getest en goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen. Daar komt nog bij dat de langetermijneffecten van dit type medicijnen op het centraal zenuwstelsel nog onvoldoende bekend zijn. Een grote mate van zorgvuldigheid bij het voorschrijven van deze vorm van medicatie aan kinderen is dus geboden. Een goed hulp­middel daarbij vormt dit formularium voor de kinder- en jeugd­psychiatrische praktijk.

  'Psychofarmaca in de KJP' biedt the state of the art als het gaat om de kennis op het gebied van het gebruik van psychofarmaca bij kinderen en jeugdigen en sluit daarmee aan op de eveneens bij Koninklijke Van Gorcum verschenen KJP-trilogie onder ­redactie van Fop Verheij, Frank Verhulst en Robert Ferdinand.
  Het gaat bij deze uitgave nadrukkelijk om richtlijnen. Bij het opstellen ervan hebben betrokkenen zich steeds laten leiden door best available evidence.'

 • We zorgen voor ons hart, onze spieren, ons lijf. Waarom zouden we niet hetzelfde voor onze hersenen doen? Ons brein is immers minstens zo belangrijk voor ons functioneren, en net zo gevoelig voor de invloed van de omgeving, als
  onze andere organen. We weten allang welke factoren ertoe kunnen bijdragen dat ons brein beter groeit, minder krimpt
  en flexibeler is in de wisselwerking met de omgeving. De acties die we kunnen doen en moeten laten om ons brein
  gezond te houden (of te maken) vormen de inhoud van dit boek. En wel in tien eenvoudige geboden.

 • Dit zakboekje is een hulpmiddel voor de huisarts om de eigen werkschemas voortdurend te preciseren, te vergelijken en aan te vullen. Het is ook een unieke mogelijkheid om snel iets op te zoeken of na te kijken. Van de vijf vorige uitgaven van dit boekje werden vele duizenden exemplaren verkocht en het werd intensief gebruikt. Het geraakte echter verouderd en een nieuwe, wetenschappelijk sterker onderbouwde uitgave drong zich op. Net als in de vorige uitgaven berusten de schemas op consensus binnen de Maasmechelse huisartsengroep.

  Dat de schema's van vorm verschillen, ligt voor de hand. Het gaat immers om urgenties. Wat eerst moet gebeuren, staat ook eerst. Een meteen zichtbare diagnose wordt meestal niet besproken en wat minder belangrijk is, wordt niet vermeld. Wel geven de auteurs nadere toelichting wanneer zij dat om één of andere reden gewenst achten.

  Dit boek maakt deel uit van de reeks ACHG, uitgegeven in samenwerking met het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde van de K.U.Leuven. De boeken in deze reeks zijn een praktisch hulpmiddel bij de dagelijkse professionele zorg van patiënten.

  Dit boek is eveneens verkrijgbaar als e-book.

  OVER DE AUTEURS
  FRANK BUNTINX is huisarts in Maasmechelen en hoogleraar aan de afdelingen Huisartsgeneeskunde van de K.U. Leuven en de U. Maastricht. Hij is researchcoördinator binnen het Leuvens Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde en projectleider van Intego.

  BRUNO BEMELMANS is huisarts in Maasmechelen.

  BERT AERTGEERTS is hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de K.U.Leuven en afdelingshoofd van het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG). Hij is tevens huisarts in Wilsele.

 • Carla krijgt alvleesklierkanker. Ze wordt geopereerd in twee verschillende ziekenhuizen. Een enorm heftige periode volgt waarbij ze, samen met haar partner, fysiek en emotioneel in alle richtingen stuitert. Ze ondergaat chemotherapie en krijgt daarna te horen dat ze het niet zal overleven.
  Die diagnose was echter fout! Hoe leef je met het idee dat je dood gaat? Je regelt je eigen uitvaart en je regelt je eigen nalatenschap. Wat gebeurt er met je als je daarna hoort dat de dokters fouten hebben gemaakt?
  Kun je nog zaken herstellen en word je door de zorgverleners wel serieus genomen?
  Deze zaken worden allemaal ingrijpend beschreven, de emoties zijn echt en geven een diepe inkijk in de gevolgen die kanker met zich meebrengt.
  Je wordt meegezogen in de diepte van dit waargebeurde verhaal.

 • De huisarts als "mijnheer doktoor", alleenheerser en -bestuurder van het zorglandschap is een beeld dat tot het verleden behoort. Door een veranderde maatschappelijke context en meer nog door een verschuiving in het zorglandschap, wordt de huisarts geconfronteerd met andere taken dan de loutere patiëntenzorg.

  Op relatief korte tijd kwamen nieuwe samenwerkingsmodellen in de praktijk tot stand. Huisartsen groepeerden zich onder één dak, maakten afspraken met collegas uit de buurt en zetten een permanentieketen op. Er groeide een nood aan praktijkondersteuning door paramedische en secretariaat-medewerkers en er werd overleg gepleegd met externe disciplines. De overheid faciliteerde een aantal opties om de zorgkwaliteit te verbeteren, stuurde aan op degelijke dossierregistratie en stimuleerde zowel intra- als interdisciplinaire samenwerking.

  Om aan deze verschuivingen en innovaties een antwoord te bieden, dringt een goed praktijkbeheer zich op. Behalve afspraken over infrastructuur, juridische en financiële aspecten zijn inhoudelijk overleg en een gemeenschappelijk visie vereist: welke opties worden genomen om samen te werken en waarom, welke verwachtingen worden gesteld aan praktijkassistentie, hoe verhoudt de infrastructuur van het gebouw zich tot de functies,

  Dit boek wil geen kant-en-klaar antwoord geven omdat er voor de noden van een huisartsenpraktijk geen one size fits all bestaat. Het geeft wel een uiteenzetting van het beslisproces en de contextuele voorwaarden ter voorbereiding en fundering van een goed praktijkbeheer, en koppelt die aan de bestaande modaliteiten. Het is immers niet voldoende om te weten met wie u als huisarts gaat samenwerken maar wel hoe u dit voorbereidt, welke opties u neemt, hoe u dit verantwoordt, Dit boek helpt huisartsen die krijtlijnen uit te zetten en de architectuur van een goed praktijkmanagement te schetsen.

  De sterkte van het boek ligt in het gegeven dat de auteurs bijna allen actieve huisartsen zijn met een belangrijke expertise in het domein van praktijkmanagement. Een aantal van hen is door professionele activiteiten betrokken bij het huisartsgeneeskundig actieterrein.


  OVER DE AUTEURS

  BIRGITTE SCHOENMAKERS is huisarts in een grote groepspraktijk in Leuven. Als docent is ze verbonden aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG) van de KU Leuven. Sinds 2000 spitst haar onderzoeksdomein zich toe op het ondersteunen van de zorg voor dementerenden en hun mantelzorgers. Daarnaast is ze mede verantwoordelijk voor de opleiding van huisartsen in spe.

  JAN DE LEPELEIRE is arts en doctoreerde in de medische wetenschappen aan de KU Leuven. Hij werkt als huisarts en is als hoogleraar verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en het ACHG van de KU Leuven. Hij is tevens voorzitter van de werkgroep coördinerende en raadgevende artsen binnen de Belgische Vereniging voor Geriatrie en Gerontologie.

  BERT AERTGEERTS is hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de KU Leuven en afdelingshoofd van het ACHG. Hij is t huisarts in Wilsele en voorzitter van het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM).

 • De hoofdpersoon in dit boek woont nu 2 jaar in een verpleeghuis.
  Door een beroerte is zij met een halfzijdige verlamming in een rolstoel beland. In twee en een half jaar tijd is dit haar vierde verpleeghuis.

  Zij heeft 88 jaar de zaken op haar manier kunnen regelen. Maar is nu geheel afhankelijk van anderen. Zij is netjes van aard en hanteert de waarden en normen van haar generatie.

  In dit boek vertelt zij over haar belevenissen en ervaringen in het verpleeghuis en vooral met de verzorging. Ervaringen die haar boos maken en helaas ook veel verdriet geven.

  Door meer bekendheid te geven aan haar ervaringen, hoopt zij bij bestuurders, verzorgsters en opleiders meer aandacht te krijgen voor de wijze waarop ouderen in een verpleeghuis worden bejegend en verzorgd.

empty