In Nederland ondergaan enige honderdduizenden mensen jaarlijks een assessment. Met behulp van deze volledig herziene editie van De Nieuwe Assessmentgids kun je je voorbereiden op alle mogelijke psychologische tests, vragenlijsten en opdrachten die onderdeel uitmaken van een assessment. Ook bevat het boek het nieuwste overzicht over wat nu de `waarde' is van assessmentinstrumenten en gedragsvoorspellers.
Het boek geeft antwoord op vragen als: wat is een test en aan welke eisen moet deze voldoen? Wat wordt er tijdens een assessmentprocedure van je verwacht en wat zijn je rechten? Wat is een goede en effectieve strategie om een assessment in te gaan? Wat is effectief gedrag in een rollenspel? Hoe moet ik mijn rapportage lezen en wat voor vragen kan ik stellen?
Ook leer je de principes van veelgebruikte intelligentietests kennen, kom je te weten hoe een persoonlijkheidsvragenlijst of integriteitsvragenlijst werkt en leer je om te gaan met verschillende soorten interviewvragen. De Nieuwe Assessmentgids is nadrukkelijk geen `voorzegboek' maar een leerboek, om je kennis, inzicht en vaardigheden op assessmentgebied bij te brengen. Zaken dus waar je wat aan hebt en die ook in het vervolg van je loopbaan van pas komen. Het boek biedt heel veel oefenvoorbeelden en uitleg over alle mogelijke assessmenttests en instrumenten.
Tevens bevat het een assessmentevaluatielijst, die je kunt gebruiken om de kwaliteit van je assessment te beoordelen. Had ik er wat aan? Werd ik fair behandeld? Heb ik wat geleerd over mezelf wat ik nog niet wist?
Arbeids- en organisatiepsycholoog Wim Bloemers' `De assessmentgids compact' beschrijft alle noodzakelijke stappen die je moet nemen om een assessment tot een zinvolle leerervaring te maken, gericht op jouw loopbaan en ontwikkeling. Het gaat in op wat een assessment precies is en aan welke eisen het moet voldoen. Wat wordt er tijdens een assessmentprocedure van je verwacht en wat zijn jouw rechten? Bloemers geeft voorbeeldopgaven om je voor te bereiden op tests, vragenlijsten, interviews en rollenspelen en biedt handvatten om je gespreksvaardigheden te verbeteren.
Waarom gaan oprechte en gewetensvolle medewerkers soms toch over de schreef? Waardoor ontsporen integere en intelligente bestuurders? Wat zorgt ervoor dat welwillende organisaties ineens hun klanten, werknemers en aandeelhouders om de tuin leiden?
De sociale psychologie heeft verrassende antwoorden op deze intrigerende, actuele vragen. Aan de hand van wetenschappelijke experimenten en aansprekende praktijkvoorbeelden beschrijft Muel Kaptein waarom goede mensen soms verkeerde dingen doen.
Maar ook hoe mensen boven zichzelf uit kunnen stijgen. Hij laat zien waarom fraudeurs zonnebrillen dragen, een scheve schaats juist goed is, te veel regels tot vlegels leiden en handenwassende collegas verdacht zijn.
Kaptein waarschuwt voor het continue en sluipende gevaar van DSB, ofwel de doof-, stom- en blindheid voor ethisch onzuivere acties en keuzes. Hiertoe introduceert hij het tjellen. Deze eigen ver taling van challenge gaat om elkaar uitdagen en om het bevragen van veronderstellingen, standpunten en werkwijzen; open, constructief en prikkelend zowel op de werkvloer, in de bestuurskamer als buiten de organisatie.
We zijn er in het leven op gebrand om goede prestaties te leveren. We richten ons daarbij vaak alleen op het eindresultaat: daar worden we immers op afgerekend en dat bepaalt uiteindelijk ons geluk. Maar hoe effectief is die focus op het eindresultaat? Leidt het nastreven van geluk automatisch tot een gelukkig leven? Uit onderzoeken blijkt dat mensen die zich tot doel hebben gesteld een goede prestatie te leveren sneller gestresst zijn, vaker faalangst hebben en eerder depressief worden.
In De kunst van het falen laat Arjan van Dam zien dat we in ons werk en in ons leven succesvoller kunnen zijn als we onszelf durven te ontwikkelen in plaats van een vlekkeloze prestatie proberen na te streven. Door te willen leren, risico s te durven nemen en niet bang te zijn om fouten te maken. Van Dam gaat in op de achtergronden van deze inzichten en leert ons aan de hand van spraakmakende verhalen en herkenbare voorbeelden, hoe we effectiever kunnen werken en succesvoller kunnen zijn.
Adviezen die rekening houden met een specifiek introverte aanleg Introverte mensen hebben vaak een hekel aan sollicitatiegesprekken. Ze staan niet graag in de spotlights en worden zenuwachtig van het idee dat zij zichzelf moeten verkopen. Ze denken dat zij zich op een extraverte manier moeten profileren om een goede indruk te maken. Niets is minder waar. Dit boek maakt op een praktische manier duidelijk hoe deze mensen, juist met behulp van hun specifieke introverte eigenschappen, een ijzersterke indruk kunnen maken tijdens sollicitatiegesprekken. De afkeer die je als introvert persoon voelt bij het solliciteren is begrijpelijk, maar onterecht. Als introvert persoon heb je vaak juist sterke positieve eigenschappen zoals loyaliteit, doorzettingsvermogen en een goed analytisch inzicht. Hier hechten werkgevers veel waarde aan. Dit boek laat zien hoe je als introvert persoon overtuigend zichtbaar kunt maken waar je kwaliteiten liggen. In zeven stappen leer je om je krachtig te profileren op je eigen bedachtzame, weloverwogen wijze. - Veel praktische oefeningen - Boordevol tips voor de voorbereiding en het gesprek - Adviezen die rekening houden met een introverte aanleg Onmisbaar voor introverte mensen die zich sterker en zekerder willen voelen tijdens hun sollicitatiegesprekken. ___________________________________________________________________________ Lees hier het artikel 'De niet meer zo stille revolutie' in Intermediair Magazine 'Een bijzonder nuttig boek voor iedereen die het voeren van sollicitatiegesprekken lastig vindt. Het dwingt je om je gestructureerd op het gesprek voor te bereiden en biedt originele invalshoeken om het sollicitatiegesprek te bekijken.'- Diederik Kolb, Sollicitatietraining.com. Lees hier de volledige recensie.
`APK voor ondernemers' is hét boek voor iedereen die duurzaam succes wil bereiken.
Sebastiaan Hooft was een van de succesvolste ondernemers van Nederland, tot hij volledig crashte en bijna alles kwijtraakte. Hij raapte de brokstukken op en hervond zichzelf door te breken met zijn oude gewoontes. Hij nam zich voor om nooit meer in dezelfde val te trappen.
Gebaseerd op gesprekken met meer dan vijfhonderd ondernemers van over de hele wereld en op de analyse van zijn eigen crash kwam hij tot een simpel systeem om een succesvol bedrijf te bouwen zonder er zelf aan onderdoor te gaan. Sterker nog, met de vijf pijlers van Duurzaam Ondernemerschap leer je hoe je je carrière kunt versnellen of een burn-out kunt vermijden, maar ook hoe je kunt leven als een leeuw (goed eten en rusten op het juiste moment) en waarom idee en team cruciaal zijn voor duurzaam succes.
Rake verhalen en praktische adviezen die grote impact op je leven zullen hebben.
In `Veroordeeld tot succes' onderzoekt Peter Henk Steenhuis waarom wij elkaar de hele dag `succes!' wensen. Wat zegt dat over ons? Over ons als ouder, collega, vriend, concurrent? Dragen we met ons streven naar succes onbewust niet ook bij aan sociale ongelijkheid? Steenhuis verdiept zich in de begrippen die samenhangen met succes, zoals prestatie, selectie, stress en carrière. We blijken succes eenzijdig te interpreteren als beter, hoger, meer.
`Veroordeeld tot succes' laat zien dat het anders kan, als we gesprekken leren voeren over wat we willen, waarin we willen slagen. Nu, morgen, maar ook als we met pensioen gaan.
Er bestaat geen 'beste' manier van werken of leven, er is alleen jouw eigen manier van hoe je iets ervaart en hoe je hiermee omgaat.
Hetgeen waar jij van 'aan' gaat, waar jij energie van krijgt en wat jou drijft in je leven moet passen bij hetgeen je organisatie drijft. Voor jouw energie is het belangrijk dat wat jij doet klopt bij wat jouw werkomgeving van jou verwacht.
Wanneer deze wisselwerking niet in balans is kost werken per definitie energie.
De energievreters zitten, zoals je na het lezen van dit boek gaat ervaren, vaak binnenin jezelf verborgen; geen nee durven zeggen, valse loyaliteiten aan anderen, over je grenzen laten gaan et cetera. In de huidige tijd van snel opvolgende veranderingen wordt er vaak veel van je gevraagd en laat je soms zaken gebeuren alsof ze je overkomen. Stop daar direct mee. Neem het stuur over je eigen carrière zelf in handen.
Dit boek is voor jou als je je herkent in deze energievreters of mensen om je heen ervaart die hun energie op deze manier weg laten lekken. Dit boek behandelt tien systemische sleutels die voor jou als vliegwiel kunnen fungeren in je werk. Dit zodat je meer kracht, focus, plezier en energie in je werk en leven krijgt. Voorkennis over het systemisch gedachtegoed is hierbij niet nodig. Ik neem je mee op reis door de systemische wereld en leg uit wat jij daarmee kunt doen.
Het toepassen van de sleutels geven je werk een boost, waardoor je je werk beter doet en sneller op de plek kunt komen die jij wil bereiken. Wat dat ook is. Blijf dromen en durf te kiezen voor jezelf.
In ons bestaan speelt werk een belangrijke rol. Het brengt ons behalve inkomsten zingeving, het gevoel ergens bij te horen, status, inspiratie en de mogelijkheid tot ontwikkeling. Toch is de werkvloer ook een bron van lijden. Frustratie, stress, eenzaamheid: ons werk draagt niet per definitie bij tot ons geluk. Jeroen Busscher onderzoekt in dit boek in zijn typische speelse en humoristische stijl hoe lijden op de werkvloer ontstaat. Welke rol spelen onbewuste patronen? Wat doen verwachtingen over onszelf en anderen met ons zelfbeeld? Wat doen sociale conventies met ons? Kunnen we anders naar onze dagelijkse werkelijkheid kijken en zo nóg gelukkiger worden? Dit boek is voor iedereen die werkt en denkt dat het nóg leuker en beter kan. Het inspireert, verluchtigt en geeft talloze inzichten en praktische tips. Een troost voor echte mensen.
Mensen moeten zich breed ontwikkelen willen ze flexibel inzetbaar zijn in arbeidssituaties. De traditionele loopbaan is volgens loopbaankenners verleden tijd. De trend voor de nabije toekomst is die van 'grenzeloze loopbanen', waarbij werknemers vooral zelf verantwoordelijk worden gesteld voor het verloop van hun loopbaan. Deze visie is echter niet gebaseerd op een analyse van wat werknemers willen, maar ontstaan uit veronderstellingen over veranderingen in organisaties.
In deze oratie worden de grenzen aan en mogelijkheden van zelfsturing in de loopbaan verkent. Mensen zijn begrensd in hun loopbaanmogelijkheden doordat ze willen werken in situaties die aansluiten bij hun capaciteiten, behoeften en waarden. In hoeverre moeten kenmerken van mensen inderdaad aansluiten bij die van arbeidsomgevingen, en welke ruimte blijft er dan nog over voor arbeidsmobiliteit?
Het vermogen van werknemers om hun loopbaan te sturen moet niet worden overschat. Voor zelfsturing van werknemers is nu juist een actieve opstelling van werkgevers noodzakelijk.
Annelies van Vianen is sedert 1 September 2005 benoemd tot bijzonder hoogleraar Loopbaancompetenties in Arbeids- en Leerloopbaan vanwege de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek aan de Universiteit van Amsterdam.
Het verschil tussen mannen en hoogopgeleide vrouwen wordt met de dag kleiner. Miljoenen vrouwen wereldwijd besteden meer tijd aan de vergader- dan aan de keukentafel. Deze vrouwen zijn ijverig, ambitieus en genieten dezelfde privileges als hun mannelijke collega's. Ze werken langer en trouwen later - als ze überhaupt al trouwen. Ze vertegenwoordigen een speciaal type werkende vrouw - de soort die niet alleen maar werkt voor het salaris, maar die eigenwaarde en plezier ontleent aan het werk dat ze doet.
Maar tegelijkertijd wordt het verschil tussen vrouwen onderling alleen maar groter. Tegenover elke carrièrevrouw staan vier vrouwen die zich schikken naar het traditionele rollenpatroon. Alison Wolf onderzoekt in dit onthullende boek hoe het feminisme heeft bijgedragen aan dit verschil, waarom hoogopgeleide vrouwen meer uur werken dan laagopgeleide vrouwen, waarom ze er een ander seksleven op nahouden en waarom het krijgen van kinderen op jonge leeftijd een goed idee is. Haar ideeën zijn verrassend en provocerend en gaan in tegen de heersende opinie van liberale en conservatieve media als ze spreken over `het beste belang voor de vrouw'.
Reken af met doemscenario's en vind de baan van je dromen Je bent toe aan verandering en droomt van ander werk. Of je verkeert in onzekerheid, hebt je baan verloren en wilt heel graag weer aan de slag. Maar hoe kom je in deze tijd nog aan een baan? Dit boek helpt je op een andere manier naar je leven te kijken. Het opent de deur naar een wereld van onbegrensde mogelijkheden. Ook leert het je af te rekenen met belemmeringen die de stap naar een nieuwe baan in de weg staan. De vele praktische oefeningen leiden je naar concreet succes. Je ontwikkelt een nieuw perspectief en doorbreekt de negatieve spiraal. Resultaat: de baan van je dromen.
WAAROM HEBBEN STEEDS MEER MENSEN EEN BURN-OUT?
HOE VOORKOM JE DAT MEDEWERKERS UITVALLEN?
HOE MAAK JE VAN WERKPLEZIER EEN BELANGRIJK TARGET? Nog nooit waren er zo veel werknemers voor langere tijd afwezig. Stress, hoge werkdruk en verregaande flexibiliteit eisen hun tol. Bovendien gaan we door de vergrijzing later op pensioen, beseffen we dat gelukkige werknemers voor betere resultaten zorgen en willen steeds meer mensen hun baan als een zinvolle activiteit zien. Dit boek roept daarom een nieuwe functie in het leven: de Chief Happiness Officer. De CHO krijgt de belangrijke taak het welzijn van de medewerkers te bevorderen. Dat doet hij onder meer door afwezigheden grondig in kaart te brengen en door proactief geluk en zingeving te managen. De Chief Happiness Officer is er voor al wie binnen een bedrijf vorm wil geven aan een welzijnsbeleid dat de organisatie helpt groeien. Daarvoor reikt Elke Van Hoof belangrijke inzichten aan, praktische tips, strategieën en oefeningen.