In Sta op en wandel komen thema's aan de orde die we liever vermijden, maar die aan de orde van de dag zijn in onze gebroken werkelijkheid: ongemak, eenzaamheid, verdriet, ziekte, ongeluk. De auteur verkent aan de hand van kerkvader-filosoof Augustinus hoe we met teleurstellingen en pijn om kunnen gaan. De nadruk ligt niet alleen op het voorbereiden op de dood, maar ook op het goede leven: een leven in liefde en afhankelijkheid. Augustinus laat de schijnwerper op Christus vallen: 'Om ons van ziekte te bevrijden, kwam de grote Geneesheer. Hij vernederde Zich tot het aannemen van een sterfelijk lichaam. Hij schreef middelen ter genezing voor. Wie deze middelen tot zich neemt, zal zeker genezen.
Anders voelen, anders geloven van Hanneke Schaap-Jonker en Gert van den Brink is een psychisch-pastoraal boek voor mensen met autisme met betrekking tot hun geloofsbeleving, en hun naasten. Veel mensen met psychische problemen worstelen met hun geloof: `Is het wel echt?' `Kan ik wel geloven met mijn probleem?' Ook mensen met autisme kunnen last hebben van deze vragen. Autisme heeft invloed op relaties, communicatie, waarneming en gedrag. En dus ook op geloven en de relatie met God. Naast ervaringsverhalen en uitleg over de verbanden tussen autisme en geloofsbeleving gaan de auteurs in op wat Maarten Luther schreef over geloof en genade. De Reformatie blijkt verrassend behulpzaam voor mensen met autisme en hun omgeving.
Jaloezie. Verdriet. Relatiestress. Herkenbaar voor elk stel dat wacht op een baby. De grote vraag is: hoe houd je hoop? In Beschuit zonder muisjes lees je hoe elf stellen omgaan met verminderde vruchtbaarheid.
Kinderen krijgen is niet vanzelfsprekend. Maar soms lijkt dat wel zo als de een na de ander `zomaar zwanger wordt. Beschuit zonder muisjes beschrijft de pittige reis die je samen maakt als een zwangerschap maanden en soms jaren op zich laat wachten en je relatie onder druk kan komen te staan. Hoe blijf je vertrouwen op Gods beloften voor je leven? Hoe houd je hoop?
Dit boek geeft een openhartige inkijk in de levens van elf stellen die weten hoe een beschuit zonder muisjes smaakt. Het biedt herkenning en bemoediging voor wie er middenin zit en is een eyeopener voor familie, vrienden, pastoraal werkers en voorgangers.
Een bundel verhalen die troost geven, een hart onder de riem steken of een spiegel voorhouden. Om voor jezelf te lezen of vóór te lezen.
Deze bundel bevat 88 verhalen die zijn ontstaan tijdens de jarenlange loopbaan van André F. Troost als pastor en predikant. Sommige verhalen zijn zo weggelopen uit de praktijk van het pastoraat, andere zijn gegroeid tijdens het bestuderen van de Bijbel of het voorbereiden van een preek. Hun kernachtige boodschap is de ene keer verpakt in een ontroerende geschiedenis, de andere keer in een humoristisch verslag van een gebeurtenis of in een overpeinzing.
Sommige verhalen lenen zich uitstekend als bemoediging tijdens een pastoraal bezoek, andere kunnen gelezen worden tijdens een bijzondere viering of bijeenkomst. Ook is de bundel geschikt voor persoonlijke overdenking.
Werken onder dementerende mensen is zoeken naar mogelijkheden van contact. Sta je voor je gevoel niet vaak met lege handen? Je wéét best iets van dementie of ouderen in het algemeen, maar hoe leg je, hoe krijg je contact?
De oorspronkelijke Canadese auteurs van 'k Zou zo graag een ketting rijgen bieden een verrassende en succesvolle vorm van kringgesprek voor ouderen aan, met speciale aandacht voor mensen met dementie. Geestelijk Verzorgers werkzaam binnen de Zonnehuisgroep hebben- met medewerking van anderen - deze methode verder uitgebouwd en toegesneden op de Nederlandse situatie.
Dit werkboek reikt zinvolle thema's voor zo'n kringgesprek aan. Naast woorden nemen ook liederen en een zintuiglijke benadering een grote plaats in, zodat mensen weer in contact kunnen komen met elkaar, met zichzelf en met wat hen ten diepste beweegt. Het aangedragen materiaal is bedoeld als eerste aanzet en nodigt uit er op een vrije, eigen manier mee te werken.
Marion Boelhouwer en Peterjan van der Wal zijn beiden werkzaam als geestelijk verzorger in en vanuit respectievelijk verpleeghuis Zonnehuis Beekbergen en het Zonnehuis Vlaardingen.
Bemoedigend boek voor mensen die aan depressiviteit lijden
Charles Haddon Spurgeon worstelde vaak met depressieve gevoelens. Hij wist zijn zwaarmoedigheid een plaats te geven in het grotere verhaal van de christelijke hoop. Wat hij in de duisternis ontdekte over Jezus kan voor ons een licht zijn in onze duisternis.
Zack Eswine is predikant in Saint Louis Missouri en docent homiletiek aan het Covenant Theological Seminary. Hij schrijft vanuit zijn eigen ervaring met depressie.
Er wordt wel gezegd dat mensen niet meer zo gelovig zijn. Dat de kerk en haar Boek versleten zijn. Dat mensen zelf wel kunnen bepalen wat geloof is en dat ze hun eigen goede gevoel in elkaar kunnen knutselen.
Maar Margriet van der Kooi ziet als pastor in het ziekenhuis en in de psychiatrie dat mensen een groot verlangen hebben naar stevige ondergrond, naar richting en koers. De God in wie de christelijke kerk gelooft, is een God die spreekt. Vanuit dat vertrouwen spreekt zij met de mensen die op haar pad komen.
Dit boek is een vervolg op haar succesvolle Pelgrims en zwervers. Opnieuw doet de auteur verslag van bijzondere ontmoetingen en gesprekken en laat ze iets doorklinken van de manier waarop we hierin Gods stem kunnen verstaan.
De media over Pelgrims en zwervers:
'Een rijk, troostrijk en inspirerend boek, geschreven door een begenadigd auteur. Gezegend de zwerver of pelgrim die zo'n mens op zijn of haar weg ontmoet.' - Friesch Dagblad
`Over troosten en verdriet' van Wim ter Horst is een christelijke klassieker. Een boek voor mensen die te maken hebben met diepgaand lijden en die zoeken naar een passend antwoord. Traditionele antwoorden zijn niet altijd toereikend. Ter Horst reikt veel doe-mogelijkheden aan die vaak over het hoofd worden gezien door hen die troost zoeken en door hen die het willen bieden.
'Een ongehoord waarachtig boek over troosten en verdriet.' - Trouw
Binnen de kerkelijke gemeente wordt veel gecommuniceerd.
Informele gesprekken, pastorale gesprekken, lezingen en catechisatie.
Steeds weer zoeken mensen contact en verbinding
door gesproken en niet-uitgesproken communicatie.
Nog veel belangrijker in de gemeente is de prediking van Gods
Woord. Op die manier wil God Zelf verbinding maken met
mensen. In het paradijs werd alle harmonie verbroken. Maar
God herstelt verstoorde relaties door Zijn Woord.
In dit boek wordt theoretisch én praktisch nagedacht over de
basis onder alle communicatie, over de gebrokenheid in relaties
en over manieren om tot goede communicatie te komen.
Daarbij is gebruik gemaakt van bestaande communicatiemodellen,
maar brengen de auteurs ook eigen ideeën in. De concrete
uitwerking van diverse werkvormen en zaalopstellingen
zal zeker bijdragen aan een prettige en constructieve omgang
met jongeren en ouderen in de gemeente.
Het schrijversduo ds. L. de Wit en Martine Pieters-de Wit weet in
dit boek hun afzonderlijke kennis van communicatie en theologie
te bundelen. Martine studeerde Communicatie aan Hogeschool
Rotterdam en ds. L. de Wit heeft na zijn studie Theologie in zijn
jarenlange pastorale praktijk veel ervaring opgedaan in het gemeenteleven
Rowan Williams
God ontmoeten in Marcus
Een frisse kijk op de boodschap en de betekenis van het evangelie naar Marcus door een van de grootste theologen ter wereld op dit moment. Rowan Williams onthult de betekenis en het doel van het Evangelie naar Marcus voor complete beginners, maar ook voor wie het evangelie al vele malen heeft gelezen maar weer zoekt naar een nieuwe kijk erop. Het is geschreven op zeer toegankelijk niveau en vol leerzame spirituele inzichten. Daarmee is dit boek een perfect geschenk voor wie erover denkt toe te treden tot de christelijke gemeenschap, en is het tegelijk aantrekkelijk voor mensen die alleen maar nieuwsgierig zijn naar Jezus en de evangeliën en wat meer willen leren over de betekenis daarvan.
De pers over 'God ontmoeten in Paulus':
Populaire theologie op zijn best - Wim Houtman in Nederlands Dagblad
Als je geen christen was zou je het er spontaan van worden - Wolter Huttinga, 4 sterren in Trouw
Rowan Douglas Williams (1950) is Brits theoloog en schrijver van talrijke boeken waaronder 'God ontmoeten in Paulus' (februari 2017). Hij was jarenlang aartsbisschop van Canterbury en geestelijk leider van de Anglicaanse Kerk.
Ouderling of bezoekmedewerker zijn in de kerk is bijzonder. In de kostbare ontmoetingen met mensen wordt het leven en het geloof in God gedeeld, evenals ongeloof en twijfel. Tijdens vergaderingen bouw je mee aan de toekomst van de gemeente, die soms hoopvol, soms zorgelijk is.
Dit boek biedt zowel de doorgewinterde als beginnende ouderling en bezoekmedewerker handvatten. Het bespreekt de gang van zaken in de kerk: wat is pastoraat, wat doet een kerkenraad, hoe ziet een huisbezoek eruit. Er worden gebeden en (bijbel)teksten aangereikt, er is aandacht voor de toekomst van het pastoraat en vijftien casussen en verdiepende teksten zetten aan tot nadenken over thema's rondom het pastoraat. Een compleet handboek, dat elke ouderling of bezoekmedewerker informeert én inspireert.
Erica Hoebe-de Waard is als gemeentepredikant verbonden aan de Protestantse Gemeente te Wageningen. Zij is lid van de redactie van het Ouderlingenblad.
Roelof de Wit is als gemeentepredikant verbonden aan de Hervormde Gemeente te Ermelo. Hij is lid van de redactie van het Ouderlingenblad.
Ik wil U van harte dienen is een handboek voor oudsten in de kerk. Onder andere Nicolas Pouyet (red.), Gerard van der Schee en Paulien Vervoorn voorzien oudsten van de juiste tools om vruchtbaar in het gemeentewerk te staan. Want waar zou de plaatselijke gemeente zijn zonder gezond en vruchtbaar leiderschap? Elk hoofdstuk snijdt een onderwerp aan waar je als oudste vroeger of later mee te maken krijgt. Deze bundel is een bemoediging en een handreiking voor die gemeenteleden die God en zijn gemeente dienen als oudste en zorgdragen voor het geestelijk welzijn en functioneren van gemeenteleden.
Nicolas Pouyet (Zwolle) is theoloog, was voorganger in evangelische gemeenten en is momenteel werkzaam als geestelijk verzorger. Verder werkten mee: Teun van der Leer, Els en Huib Zegwaart, Rob Hondsmerk, Bert Reinds, Paulien Vervoorn, Christian Tan, Gerard van der Schee, Eddy de Pender, Patrick Nullens, Jonathan Zeijl, Bart Broekman, Melvin en Louise Ho en Connie Karsten.
Met `Lente in de kerk' schreef René van Loon een bemoedigend boek over hoopgevende ontwikkelingen en nieuw elan in de kerk. We spreken over de kerk vaak met woorden als krimp, vergrijzing en kerksluiting. Dit boek laat zien dat er ook een andere kant is. Op tal van plekken groeit en bruist de kerk. René van Loon ging naar oude kerken die weer opbloeiden, nieuwe pioniersplekken en migrantenkerken, en vroeg naar het geheim van hun vitaliteit. Daarnaast beschrijft hij buitenlandse kerkmodellen en experimenten zoals de visie van Tim Keller en de Fresh Expression of Church in Engeland. Een inspirerend boek voor kerken en christenen.
Iedereen krijgt vroeg of laat met lijden te maken. De waaromvraag is eeuwenoud en blijft vaak onbeantwoord. Elisabeth Elliot geeft Gods boodschap in de Bijbel door om ons te bemoedigen, zowel geestelijk als heel praktisch. Ook als alles om ons heen instort, blijft God Dezelfde. Dat geeft houvast. God weeft ons leven en Hij weeft er vreugde en verdriet in. Ook het lijden komt van Hem, laten we het aanvaarden, dankbaar zijn en het teruggeven aan Hem, om door het kruis te eindigen in Zijn heerlijkheid.
Liefdevol oog en open oor onder eindredactie van dr. H.C. van der Meulen is een handboek pastoraat en een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die werkzaam is in het pastoraat, vrijwillig en professioneel. Door de complexiteit en de snelheid van onze samenleving hebben steeds meer mensen moeite overeind te blijven. Dat maakt het pastoraat binnen de kerk tot een van de omvangrijkste werkterreinen, waardoor voortdurend toerusting nodig is. Dit boek biedt een gedegen visie op pastoraat en beantwoordt de algemene vragen rond pastoraat. Daarna komen de persoon van de pastor, het bezoek, het gesprek en de plaats van de Bijbel aan de orde. Het tweede deel gaat in op allerlei vormen van pastoraat, zoals voor zieken, jongeren, ouderen, rouwenden, verslaafden. Ook zijn er hoofdstukken over pastoraat rond doop en avondmaal en over contextueel pastoraat en ethiek in het pastoraat. Het boek is steeds praktisch en informatief, waardoor het een waardevol instrument is bij het toerusten van ambtsdragers en pastorale werkers.
Aan dit boek werkten mee: drs. A. Baars, dr. J.C. Borst, prof.dr. F.G. Immink, dr. E.S. Klein Kranenburg, drs. M.A. Th. van der Kooi, dr. A. Noordegraaf, dr. M.J. Paul, ds. L. Romein, drs. M.A. de Ronde, prof.dr. W.H. Velema, drs. N.C. van der Voet, ds. L.M. Vreugdenhil. De eindredactie was in handen van dr. H.C. van der Meulen, docent Praktische Theologie (pastoraat en homiletiek) aan de Protestantse Theologische Universiteit (vestiging Utrecht).
Rouwen om het verlies van een geliefde, je baan, je gezondheid. Verdriet hebben omdat je kinderloos of single bent. Niemand heeft gestudeerd voor verdriet hebben en rouwen. Toch krijgen we er allemaal mee te maken.
Er zijn mensen die zeggen dat het een weg is die je moet afleggen, maar verdriet lijkt vaak meer op een doolhof. Of een wenteltrap: soms denk je dat je in het - zelfde kringetje ronddraait, maar als je goed kijkt, verandert het perspectief toch. Rouwen is een persoonlijk antwoord op leed. Niemand kan je voorschrijven hoe het moet, maar er zijn wel een paar dingen die kunnen helpen.Daarover gaat dit boek. Het is bedoeld als steun, om je eigen weg te vinden in het onherbergzame land van verdriet. Er komen veel mensen aan het woord die ervaring hebben met verdriet en een weg zochten om verder te gaan.De auteur houdt zich daarbij vast aan de Grote Verhalen uit de christelijke traditie die al eeuwenlang richting wijzen. Die geven geen antwoord op alle vragen over kwaad en lijden, maar bevatten wel genoeg antwoord om het met deze vragen uit te houden.
Luisteren is een kunst van Jan Minderhoud is een praktisch boek over het voeren van pastorale gesprekken. Echt luisteren, de juiste vragen stellen, is best moeilijk. Vooral het voeren van een pastoraal gesprek, waarin elk woord telt, vraagt veel van de gespreksdeelnemers. Wanneer moet je spreken, wanneer is zwijgen beter? Welke vragen kun je beter niet stellen, en welke juist wel? Heb je een goede luisterhouding, hoe herken je emoties? Welke rol spelen emoties en hoe ga je om met het geven en krijgen van feedback? Luisteren is een kunst is geschreven vanuit de praktijk en bevat een schat aan informatie. Een onmisbaar boek voor voorgangers, pastoraal werkers en andere ambtsdragers die het pastorale gesprek serieus nemen.
Ingeleid door dr. H.C. van der Meulen, docent praktische theologie aan de Universiteit Utrecht.
'Jij bent GE-HAN-DI-CAPT.' Deze woorden werden tegen Evelyn gezegd toen ze vier jaar oud was. Er werd een deur geopend en ze werd gedwongen om er doorheen te stappen. Een andere wereld in. Een onveilige, eenzame wereld. Een wereld waarin zij niet wilde zijn.
In 'Maak van je imperfectie je kracht' beschrijft Evelyn Koelewijn haar indrukwekkende levensverhaal waarin zij zich altijd minder voelde dan een ander en niets liever wilde dan 'normaal' zijn. Totdat zij de kracht van haar imperfecties ontdekte.
Evelyn legt uit hoe je in vijf stappen van je imperfectie je kracht kunt maken. Je zult ontdekken hoe God ook juist jouw imperfecties en gebrokenheid wil gebruiken in jouw leven.
Je hoeft jezelf niet te bewijzen.
Je mag stoppen met streven.
Jij bent geliefd, precies zoals je bent!
Zo midden in de vreugde van ons prille ouderschap
kijk ik naar mijn vrouw die naast mij zit
met - onze Daan - levenloos in haar armen.
Verwachten, uitkijken, verlangen. Dat doe je wanneer je als ouders een kindje verwacht. Je groeit tijdens de zwangerschap toe naar het aanstaande vader- en moederschap. Ieder op zijn eigen manier.
En dan is daar het kindje. Wat een blijdschap over ontluikend leven! Maar wat als deze deze vreugde omslaat in een diep en peilloos verdriet?
In Huilend vaderhart geeft de auteur vanuit zijn eigen ervaringen als vader inzicht in wat het verlies van een kindje voor ouders kan betekenen. Daarnaast beschrijft hij welke impact het verlies van zijn zoontje op hem als zorgverlener heeft. Hoe tegenstrijdig is het dat je zorg verleent aan anderen terwijl je zelf hulp nodig hebt?
Pastoraat is een opdracht voor de gemeente. 'De leden der gemeente onderhouden de herderlijke zorg ten opzicht van elkander', aldus een zin uit de Hervormde Kerkorde. Je staat er samen voor. En nu ga je op bezoek bij een zieke, je hoort van zorgen bij mensen. Wat te doen? Hoe te beginnen? Het oppakken van het pastorale werk is niet eenvoudig. De meeste gemeenteleden hebben hiervoor geen opleiding.
In dit boek wil Nynke Dijkstra in een kort bestek, op heldere wijze de hoofdlijnen van het pastoraat in de christelijke gemeente aanreiken. De nadruk ligt daarbij op de praktische kant van het werk: hoe leer je luisteren? Hoe voer je een gesprek? Hoe ga ik om met de bijbel in het pastoraat? Kun je leren bidden met mensen? Hoe reageer ik op kritiek op de kerk of de predikant? Hoe leer ik mijn beperkingen en mijn kracht kennen? Voorafgaand aan deze praktische aanwijzingen wordt ingegaan op de vragen: Wat is pastoraat? Wat vinden we daarover in de Bijbel? Welke plaats neemt het pastorale werk in in de gemeente? Wat mogen we daarin van elkaar verwachten?
Je gevoelens verdoven door zelfbeschadiging, alcohol en 'foute' mannen. Willen vluchten uit je kraambed, trillen van blinde paniek en de onverzadigbare drang naar geruststelling. Daar práát je toch niet over?
Het stilzwijgen van hun mentale sores en opgedane trauma's is voor Paula en Anna niet langer een optie. Delen is helen, luidt hun credo. Van kaft tot kaft is dit boek gevuld met kwetsbare verhalen die verbinding scheppen en herkenning geven. Échte verhalen over de strijd met angst, depressie, de gevolgen van seksueel misbruik en andere - met schaamte doortrokken - onderwerpen. De humoristische schoonzussen zijn niet vies van een flinke dosis zelfspot en delen graag de levensveranderende principes die hen deden opkrabbelen uit het stof.
De schoonzussen Paula en Anna ontdekten de waarde van het praten over thema's waar doorgaans veel schaamte bij gevoeld wordt. De verbinding die ontstaat als mensen de diepte ingaan, is voor hen onbetaalbaar. Op hun instagramaccount @deschrijvendeschoonzussen inspireren ze menig vrouw door zélf open te zijn over moeilijke gebeurtenissen uit hun leven. Paula (33) & Anna (28) zijn beiden getrouwd, toegewijd moeder en enthousiaste ondernemers.
'In de wereld zult gij verdrukking hebben', zegt de Heere Jezus tegen Zijn discipelen en in hen tegen Zijn Kerk. Over deze boodschap gaat dit boekje. We willen daarin luisteren naar wat de Bijbel zegt over verdrukking. Vandaaruit bekijken we de betekenis van verdrukking in het leven van de apostel Paulus en welke eerste geestelijke lessen daarin voor ons liggen. Vervolgens staan we stil bij de geschiedenis van de kerk in de verdrukking en zien we de littekenen die zij draagt vanwege haar gemeenschap met Christus. Vanuit de wereldwijde geschiedenis willen we ons de vraag stellen: Kent ook onze eigen geschiedenis perioden van verdrukking en vervolging? Daarna komt de spannende vraag aan de orde: Zien wij in onze samenleving van vandaag signalen van verdrukking en zijn wij daarop voorbereid? Ten slotte willen we luisteren naar wat Gods Woord zegt over de grote verdrukking. Dit boekje is geschreven vanuit het verlangen dat we ons meer en meer verbonden mogen weten met de kerk in de verdrukking, maar dat het ook een middel mag zijn om ons voor te bereiden op de komende verdrukking door in Hem geborgen te zijn.
Het huwelijk is fantastisch!
Een goed huwelijk is veel méér dan gevoel, liefde, trouw, communicatie, seks en allerlei andere belangrijke aspecten. Bovenal is het huwelijk een etalage waarin Gods glorie wordt weerspiegeld. God is de uitvinder van dat huwelijk waarbij man en vrouw helemaal één worden en daarmee iets van God Zelf laten zien.
Jan-Willem en Joke Grievink zijn ervaren huwelijksbegeleiders en verwelkomen je in de werkplaats van het huwelijk, waar wordt geschuurd, geschaafd en gevijld. Want elk huwelijk is het waard om aan te werken.
Wonden en breuklijnen in een relatie ontstaan vaak omdat problemen niet worden opgeruimd, niet met elkaar en niet met God. Op basis van een overzichtelijk model met acht invalshoeken schetsen de schrijvers een compleet beeld van alle krachten die op een huwelijk inwerken. Veel complexer dan we vaak denken. Een aantal thema's zijn:
* Het verschil tussen een contract en een verbond
* De rol van je opvoeding en verleden in je huwelijk
* Goede huwelijksvoorbereiding is essentieel
Door kort en krachtig onderwijs vanuit de Bijbel en de dagelijkse ervaring helpen Jan-Willem en Joke je begrijpen hoe God het huwelijk heeft bedoeld en hoe je hierin kunt groeien en repareren wat stuk is gegaan. Ze geven je met dit boek als het ware een gereedschapskistje om mee aan de slag te gaan. Om het praktisch te maken zijn er verschillende casussen toegevoegd en wordt elk hoofdstuk afgesloten met een aantal verwerkingsvragen om samen over door te praten.
Jan-Willem en Joke Grievink zijn geboren en getogen in Winterswijk. In 1975 zijn ze getrouwd en ze hebben vijf dochters. Al sinds het begin van hun huwelijk zijn ze actief in (huwelijks)pastoraat. God heeft hen gezegend met het verlangen en de inzichten om echtparen verder te helpen in hun huwelijk. Dat doen ze op wekelijkse basis als huwelijksbegeleiders en ook via TripleCord, de stichting die ze in 2015 hebben opgericht. Jan-Willem en Joke wonen in Bennekom.
We worden vaak overweldigd door ons drukke leven. Een blik in onze overvolle agenda vertelt ons hoe moeilijk het is om het juiste evenwicht te bereiken tussen niets doen en alles doen. In 'Hollen, rennen, vliegen' bindt Kevin DeYoung de strijd aan met dit probleem. Hij geeft geen cliché-adviezen over timemanagement, maar biedt de Bijbelse handvatten die we nodig hebben om de bron van de ellende te vinden en het probleem met wortel en tak uit te roeien. Dit uiterst praktische en bijzonder korte boek maakt een einde aan het afmattende hollen, rennen en vliegen, waardoor onze dagen zo vaak worden bepaald.
Doelgroep: Iedereen die zich vaak overweldigd voelt door zijn drukke leven
Bondige gids tegen een gejaagde levensstijl en voor een Bijbels levensritme