In De wereld is mijn thuis staan persoonlijke herinneringen van de vorig jaar overleden boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh centraal, verweven met zijn levenslessen.
Zijn leven lang is Thich Nhat Hanh bezig met vernieuwing van het boeddhisme. Omdat hij tijdens de Vietnamoorlog neutraal blijft, wordt hij verbannen uit zijn vaderland. Hij reist de hele wereld over om voor vrede te pleiten, en is een inspiratiebron voor Martin Luther King en Nelson Mandela.
`Wat betreft internationale invloed wordt Thich Nhat Hanh slechts overtroffen door de Tibetaanse Dalai Lama.' - De Volkskrant
'Boeddhisme in alle eenvoud' is een toegankelijke gids die het boeddhisme op een heldere en ongekunstelde manier benadert. Het centrale thema is ontwaken en bewust leven in het hier en nu.
Het boeddhisme spreekt een brede groep geïnteresseerden aan. Maar wat houdt de levensbeschouwing nu eigenlijk precies in? Met 'Boeddhisme in alle eenvoud' schreef de Amerikaanse zenpriester Steve Hagen een korte, zeer toegankelijke en inspirerende tekst waarin hij Boeddha's observaties en inzichten kort, bondig en ontdaan van hinderlijk jargon heeft verwerkt. Daarmee is dit veelgeprezen boek over boeddhisme een inspirerende gids voor iedereen die de kern van het boeddhisme wil doorgronden en deze levensvisie wil integreren in zijn bestaan.
In deze herziene editie van 'Het hart van Boeddha's leer' maakt Thich Nhat Hanh ons deelgenoot van de basis van het boeddhisme. In zorgvuldig gekozen bewoordingen behandelt hij de ware natuur van het lijden en de rol die lijden speelt in het scheppen van mededogen, liefde en vreugde - ook wel de pijlers van verlichting.
De Vietnamese monnik, schrijver en vredesactivist Thich Nhat Hanh schreef tientallen boeken over boeddhistische onderwerpen. 'Het hart van Boeddha's leer' is een van zijn meest toegankelijke werken. 'Boeddha was geen god, Hij was een mens zoals jij en ik, en hij leed zoals wij. Als we met een open hart naar de Boeddha toe gaan, zal hij ons met ogen vol mededogen aankijken en zeggen: "Omdat er lijden in je hart is, kun je mijn hart binnengaan."
Emoties geven kleur aan ons leven. Ze zijn de energie van onze geest. Die energie wordt gedreven door ons verlangen naar geluk, het verlangen iets van ons leven te maken. Dat verlangen vormt het kloppend hart van ons mens-zijn en komt tot uitdrukking in emoties als levensvreugde, compassie, vriendelijkheid, toewijding, ontroering.
Maar als dat verlangen in het keurslijf van eigenbelang en egocentrisme wordt geperst, dan nemen emoties andere vormen aan, zoals afgunst, hebzucht, agressie, haat, wrok. Daar lijden we onder. We kunnen deze emoties proberen te bestrijden of te ontkennen. Maar dat is olie op het vuur, een verloren strijd.
Wat is het alternatief? In het boeddhisme vinden we een intrigerend antwoord: al zijn sommige emoties nog zo destructief en pijnlijk, ook dan ligt er wijsheid in verborgen. Als we contact maken met deze wijsheid, bevrijden we zulke emoties uit hun egocentrische vervorming. Hoe daarmee ervaring op te doen is het thema van Wijsheid in emotie.
Als je een druk bestaan leidt, leef je vaak gedachteloos, zonder aandacht, en raak je jezelf als het ware kwijt. 'Aandacht is als zonneschijn' helpt je bewuster te leven, ook bij je dagelijkse bezigheden. In dit boek staan 49 gatha's, korte meditaties die je kunt opzeggen om in aandacht te leven. Zo kun je genieten van elk moment van de dag.
`Naar huis' van Ethan Nichtern gaat over je thuis voelen: waar, wanneer en hoe voel je je thuis? En over hoe je omgaat met gevoelens van angst, eenzaamheid en onveiligheid. Zulke gevoelens willen wij verlichten. Dat diepe verlangen hoort bij ons mens-zijn. Nichtern laat zien hoe het boeddhisme ons daarbij kan helpen . In zijn woorden: hoe kunnen we leren niet alleen thuis te zijn, maar ons ook thuis te voelen, bij onszelf, in relatie tot anderen en in de wereld?
Ons leven lang zijn we altijd onderweg. We denken voortdurend dat we ergens anders pas echt tevreden zullen zijn. Ons idee van `thuiskomen' is gericht op een ideaal dat als een wonder op ons ligt te wachten na de huidige crisis. `"Naar Huis" is een spirituele gids die deze bijzondere reis een plek wil geven in ons hoofd en in ons hart, zodat we ons daar thuis kunnen voelen, waar we ook zijn.'- Sharon Salzberg
`Naar huis' is behalve een boek over levenskunst ook een heldere inleiding in de boeddhistische psychologie.
Jack Kornfield heeft tijdens zijn training als monnik in Thailand, Burma en India, persoonlijk ondervonden hoe de boeddhistische leer je leven kan verrijken. Hij ervoer het belang van het heilige en verheven karakter van de menselijke geest, hij analyseerde op een diepere manier zijn emoties en gedachten en hij leerde technieken die nodig zijn om de geest en het hart te helen, trainen en transformeren. Kornfield laat in dit boek zien dat de liefde en vreugde voor het leven van binnen zit en hoe je dit uit jezelf kunt halen. Het wijze hart inspireert ons om de liefde, aanwezigheid en vrijheid, die onze ware essentie is, te realiseren en vorm te geven. Het bevat verhalen uit Kornfield's boeddhistische psychotherapiepraktijk en portretten van opmerkelijke leraren.
Geef vorm aan de liefde, aanwezigheid en vrijheid, die in je zit
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Balans tussen deze twee is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. In `Boeddha in lichaam en geest' onderzoekt Thich Nhat Hanh hoe onze geest werkt en hoe de psychologie zich verhoudt tot meditatie.
Thich Nhat Hanh geeft hierbij concrete oefeningen om een heldere geest te krijgen en het evenwicht tussen lichaam en geest te herstellen. Daarbij ontleent hij voorbeelden aan het leven van Boeddha en zijn eigen leven.
`In het westen is Thich Nhat Hanh naast de dalai lama de meest invloedrijke boeddhistische leider.' - The New York Times
Thich Nhat Hanhs Innerlijk vuur staat vol met wijsheden, korte overdenkingen, meditaties en reflecties. Allemaal hebben ze betrekking op basis-emoties waarmee iedereen dagelijks te maken heeft. Iedereen is op zoek naar geluk, maar onze emoties vormen vaak een groot obstakel. Of het nu gaat om angst, boosheid of afgunst, Thich Nhat Hanh laat zien hoe je iedere stemming om kunt buigen naar innerlijke vrede en liefde.
Hoe kunnen wij als eigentijdse wereldburgers de rijkdommen van de oosterse wijsheidtradities waarderen en deze integreren in westerse benaderingen? Hoe kunnen de visies
en methoden uit beide tradities elkaar versterken en verdiepen en daarmee bijdragen aan vrede en groter welzijn in de wereld?
Opgroeien naar psychische volwassenheid en Ontwaken in spirituele realisatie kunnen niet los van elkaar worden gezien.
In dit boek verbindt Adeline van Waning psychologie,
neurowetenschap en maatschappelijke ontwikkelingen met boeddhistische wijsheid en meditatie. Daarbij maakt zij gebruik van de integrale benadering waarvan filosoof Ken
Wilber de grondlegger is.
Elk hoofdstuk bevat een geleide meditatie. De inzichten en beoefeningen laten ons ervaren hoe we met behulp van de integrale visie de veelheid aan waardevolle kennis uit verschillende culturen toegankelijk kunnen maken. Daarbij geven ze handvatten en richting voor persoonlijke en collectieve inzet tot evenwichtige ontwikkelingen naar de toekomst.
Dr. Adeline van Waning heeft gewerkt als psychiater en deed een masteropleiding in Boeddhistische Studies. Ze begeleidt mensen in meditatie en is vrijwilliger in een hospice.
Toegankelijke en heldere inleiding in de wereld van het boeddhisme en een verrassende ontdekkingsreis door een betoverende cultuur.
Mindfulness vindt zijn wortels in het boeddhisme - het geeft zeer concrete aanwijzingen over hoe het leven in te richten
In deze tijd waarin iedereen op zoek is naar zingeving - of dat nu bijvoorbeeld mindfulness is, zen of yoga -, is er één godsdienst die het bestuderen meer dan waard is: het boeddhisme. Boeddhisme is een van de boeiendste godsdiensten ter wereld.
Kenner Sjoerd de Vries voert in Boeddhisme, een heldere inleiding de lezer op toegankelijke wijze in in de filosofische en culturele achtergronden, geschiedenis en de talloze gebruiken van deze levensovertuiging. Wie zich onder andere afvraagt wat karma is of nirvana, waarom de gewaden van de boeddhistische monniken rood zijn, wat er precies gebeurt bij reïncarnatie of wat de symboliek is van de gebedsmolen, zal in Boeddhisme de antwoorden vinden.
Er wordt weleens gezegd dat alle wijsheid uit het oosten komt. Wie Boeddhisme, deze veelzijdig en verrassende ontdekkingsreis door een betoverende cultuur, heeft gelezen kan dat alleen maar beamen.
'Voor ik mediteerde, was ik als de dood om echt te kijken naar wat er speelde. In een moment van diepe wanhoop kon ik niet anders. Tot mijn verbazing ging ik er niet aan ten onder, integendeel. Sindsdien is het vertrouwen alleen maar gegroeid. Niet dat de angst er niet meer is, maar het vertrouwen overstijgt bij momenten de angst. En daaruit groeit meer vertrouwen, soms tot je eigen verrassing, beetje bij beetje.' Er is veel dat we liever niet zien. Het lijkt een natuurlijke reflex om ons af te wenden van angst, pijn en verdriet. Maar ook het mooie, het prettige, het ontroerende kan ons ontgaan. In zijn nieuwe boek toont de bekende psychiater en zenleraar Edel Maex hoe de bereidheid om met een open, milde blik te durven kijken naar onszelf, de andere en de wereld een krachtig antwoord kan bieden op polariserende alternatieve feiten en de algehele verharding in onze maatschappij.
An inclusive, gender-neutral, modern translation of the classical text "The Path of Truth" with side-by-side source text in sanskrit, is also known as the Dhammapada: the path of truth. It is one of the central texts of the Pali Canon and is built entirely on the sayings of the Buddha. Considered to be the most succinct of buddhist teaching, it remains to this day an extremely accessible introduction to the philosophy.
This modern interpretation and translation of the Path of Truth provides a side-by-side of the Sanskrit source text from the Sutta Pittaka, the collection of Sanskrit texts on the teachings of the Buddha, and is known for its short and powerful verses to dwell on.
Thich Nhat Hanh deelt in `In het nu' de essentie van zijn levenslange spirituele zoektocht met de lezer, in zijn tot nog toe meest persoonlijke teksten over kalmte en tijd. De boeddhistische meester staat stil bij zijn inzet in Vietnam gedurende decennia van oorlog, onrecht en onderdrukking. Hij benadrukt dat, ongeacht de moeilijkheden die we tegenkomen, eenieder van ons kan vinden wat hij nodig heeft als hij of zij in het nu leeft.
In dit schitterende boek een overzicht van boeddhistische tempels, heiligdommen en religieuze ceremonies in heel Azië.
Een unieke collectie van unieke fotos, die tot stand kwam gedurende de vele reizen van Wim Isphording naar alle landen van Azië. Ruim 370 fotos voeren de lezer en kijker door Bhutan, Birma, Cambodja, China, Hongkong, India, Indonesië, Japan, Laos, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Taiwan, Thailand, Tibet, Vietnam en Zuid-Korea.
Veel van de in beeld gebrachte monumenten behoren tot het culturele erfgoed van de Unesco.
Na een kort historisch overzicht van het boeddhisme, te beginnen in India met keizer Ashoka uit de derde eeuw v. Chr., die een grote rol speelde bij de verbreiding van het boeddhisme vanuit India en via de Zijderoute naar het overige deel van het Aziatisch continent, volgt per land een beschrijving in woord en beeld van de beroemde heiligdommen, de kloosters en het kloosterleven, de beelden, de rijke decoraties binnen en buiten de tempels en de plechtigheden.
Een fascinerend mooi boek!
Gelukkig samenleven bevat ideeën, gedachten en praktische tips over hoe je gelukkig met andere mensen kunt samenleven. De wijsheden in dit boek stammen van oude boeddhistische tradities en zijn erop gericht conflicten groot en klein op te lossen.
Thich Nhat Hanh schrijft over de spirituele, emotionele en praktische aspecten van het samenleven. Hij laat zien hoe geweldloos communiceren veel moeilijkheden kan voorkomen of wegnemen. Die levenshouding kan ons richten op vrede en verzoening binnen al onze relaties. De praktische adviezen uit dit boek zijn gemakkelijk toepasbaar in gezinnen, religieuze gemeenschappen, steden, en zelfs binnen de Verenigde Naties.
Over de maatschappelijke rol van de shinto in historisch perspectief
In het Japanse landschap zijn shintoheiligdommen en -heiligdommetjes even onontkoombaar als kersenbloesem en karaokebars. Men vindt ze op verlaten bergtoppen en op de daken van kantoorgebouwen, tussen landelijke rijstvelden en in drukke winkelstraten. Dat shinto een centraal element is van de Japanse identiteit staat buiten kijf. Over de aard van shinto zijn de meningen echter sterk verdeeld. Is het een natuurgodsdienst, een reliek uit premoderne tijden toen de Japanners nog in harmonie met de natuur leefden? Of een negentiende-eeuwse creatie, geschapen door de moderne Japanse staat om nationale solidariteit en keizertrouw te propageren? Is shinto Japans oorspronkelijke oergodsdienst, die door de hele geschiedenis heen zijn stempel op de Japanse cultuur heeft gedrukt? Of is dat een mythe die door nationalisten met een reactionaire agenda hardnekkig warm wordt gehouden?
Dit boekje probeert een evenwichtig beeld te geven van de historische ontwikkeling van shinto, van de Japanse oudheid tot op de dag van vandaag. Centraal staat de spanning tussen de heiligdommen en hun verankering in de plaatselijke gemeenschap enerzijds, en de centraliserende staatsmacht in zijn verschillende historische incarnaties anderzijds. Zo wordt duidelijk welke maatschappelijke rollen de heiligdommen en hun goden door de tijden heen in de Japanse samenleving hebben gespeeld.
Bidden is niet zomaar het uiten van een lege wens. Het gaat gepaard met aandacht en concentratie, het is goed voor geest én lichaam, en levert dus echt wat op - ongeacht in welke traditie je staat. Thich Nhat Hanh wil boeddhisten, christenen en zelfs mensen die nog nooit hebben gebeden, verder op weg helpen.
Een toegankelijk boek, vol persoonlijke anekdotes. Ook een praktisch boek, door de rituelen, visualisaties, ademhalingsoefeningen en voorbeelden van gebeden bij het tandenpoetsen, tuinieren, schoonmaken en andere dagelijkse bezigheden.
Edel Maex over de gemeenschappelijke kern van zen en religie 'Waar ik van gruwel, is een koude wetenschap die de werkelijkheid 'onttovert' en die mensen een gevoel van totale zinloosheid wil aanpraten. Waar ik van gruwel, is een fundamentalistische religie die meent de mensen te kunnen zeggen wat we moeten geloven, wie de wijsheid in pacht heeft en aan wie ze zich moeten onderwerpen. Waar ik van droom, is een middenweg.' Edel Maex gaat in deze verzameling zentoespraken op zoek naar wat aan de grondslag ligt van zen en bij uitbreiding religie. Die gemeenschappelijke kern kent diep vanbinnen iedereen, zo argumenteert hij, maar mogelijk zijn we er ons niet langer van bewust. Iedereen weet is een pleidooi om met een open hart en een open geest naar religie en spiritualiteit te kijken. Want dan ontdekken we mogelijk wat we altijd al geweten hebben. Dat we niet naar boven moeten kijken voor een antwoord. Dat niemand een monopolie heeft. Dat religie iets van ons allen is.
The sensible man is wise only when he has banished the impatience completely and wait for the time to act comes, because when man his impatience completely banished his personality will come to fruition when the time comes. Time and space are limitless, know and understand, that is why the world is a vast emptiness into which are reflected the images of life, which are projected by the mind. The so-called holy scriptures are created on the basis of erroneous knowledge and form the idol of the ignorant man. It is our own mind, which makes a reality of this unreal existence, and all these factors are internal (in the mind) interrelate. Try to understand that this world is a constant illusion, which is maintained by the spirit of the time and by the primal power of the indomitable nature. These are the ones that the imaginary world structure environment and quality of life have always consciously or unconsciously influenced and supported. This they will always continue to do as one by nature dictated duty. If you understand what is duty, while one realizes immediately how hard it is and how much effort the man is going to cost before this awareness and actually be freely expressed."
De tachtigste verjaardag van de Dalai Lama was een goede aanleiding voor deze bekendste boeddhist ter wereld om vooruit te blikken. Daniel Goleman, al ruim dertig jaar bevriend met de Dalai Lama, ging met hem in gesprek en tekende uit zijn mond een manifest voor de toekomst op. `De kracht van het goede' is het geestelijk testament van de Dalai Lama. Aan de orde komen thema's als verdeling van rijkdom, duurzaamheid, zelfbeheersing, positieve emoties en compassie.
Boeddhisme is een fascinerende Oosterse religie die nog steeds aan populariteit wint in de Westerse samenleving. Wat betekent het om een boeddhist te zijn? Waar ligt de oorsprong en wat zijn de beginselen van deze religie? In de tweede editie van 'Boeddhisme voor Dummies' komen alle facetten van de boeddhistische cultuur en de toepassing in de praktijk aan bod. Het bevat informatie over de verschillende boeddhismescholen - waaronder Theravada, Tibetaans boeddhisme en Mahayana - en besteedt aandacht aan de Dalai Lama.
Jonathan Landaw studeerde Tibetaans boeddhisme in India, schreef vele boeken over boeddhisme en geeft al tientallen jaren meditatiecursussen. Stephan Bodian heeft verschillende scholen binnen het boeddhisme bestudeerd. Gudrun Buhnemann geeft les over de taal Sanskriet en de religies van Zuid-Azië.
Veel mensen voelen zich aangetrokken tot het boeddhisme, maar worden wat afgeschrikt door het schijnbaar harde en ascetische karakter ervan. Manu Adriaens mediteert al vele jaren en ontdekte gaandeweg dat het boeddhisme hem juist heel veel vrijheid schenkt. In deze lichtvoetige en toegankelijke introductie brengt hij, aan de hand van teksten van hedendaagse boeddhisten en eeuwenoude zenverhalen, 72 wijsheden samen die een leidraad kunnen vormen voor de westerse mens. Zonder dwang, zonder verplichting, want zoals de Boeddha het zelf zei: 'Accepteer niets wat ik zeg als waarheid alleen maar omdat ik het zeg. Nee, stel het juist op de proef, net zoals je goud test om te bepalen of het echt goud is of niet.