Omdat zelfs het werk van de creatiefste geesten niet altijd wordt opgepikt door het grote publiek: 10 manieren om je creativiteit met de wereld te delen en het maximum uit je ideeën te halen. Je hoeft geen genie te zijn Denk in processen, niet in producten Deel elke dag iets kleins Open je curiositeitenkabinet Vertel goede verhalen Draag je kennis over Word geen menselijke spam Leer incasseren Je ziel in de uitverkoop Houd vol
Aan de hand van tien praktische en verrassende inzichten zet Steal like an artist je op weg naar meer creativiteit. Met als belangrijkste tip: beter slim gejat dan slecht bedacht. Want Picasso wist het al: 'Kunst is diefstal.' Ideeën die zomaar uit het niets komen, zijn meestal niet de beste - als ze al bestaan. Laat je dus volop inspireren door het werk van anderen, steel goede ideeën en zet ze naar je hand. Volg je interesses, waar ze je ook naartoe leiden. Vroeg of laat wordt die hobby misschien wel je levenswerk. Vergeet het cliché dat je moet schrijven over wat je al weet. Schrijf in de plaats daarvan het boek dat je wilt lezen, maak de film die je wilt zien. En bovenal: wees steeds vriendelijk, blijf uit de schulden en durf af en toe saai te zijn. Want alleen dan zul je voor jezelf ruimte creëren om grenzen te verleggen. Beter slim gejat dan slecht bedacht Je kunt al beginnen vóórdat je weet wie je bent Schrijf het boek dat je zelf wilt lezen Gebruik je handen Nevenprojecten en hobby's zijn belangrijk Maak goed werk en deel het met anderen Grenzen bestaan niet meer Wees vriendelijk (we leven in een kleine wereld) Wees saai (alleen zo raakt je werk af) Creativiteit is schrappen
Van de hand van Edward de Bono, bestsellerauteur van onder meer Zes denkende hoofddeksels en Gym voor je geest, is er nu het allesoverkoepelende magnum opus: Creatief denken. Met dit boek wil hij ons aanzetten ons denken te vernieuwen.
Veel conflicten en problemen van honger en oorlog tot onze eigen problemen thuis en op het werk blijven onopgelost. Niet omdat ze niet op te lossen zijn, maar doordat we ze al jaren- of eeuwenlang op dezelfde manier bekijken. We kunnen de oplossing eenvoudigweg nog niet bedenken. De Bono beschrijft in Creatief denken de ontwikkeling van ons denken, legt uit hoe ons brein werkt en reikt ons vervolgens simpele, praktische en effectieve technieken aan om creatief te denken. Enkele van deze technieken zijn bekend uit zijn vorige boeken, zoals het lateraal denken en de zes denkende hoofddeksels, andere zijn nieuw ontwikkeld.
Met Creatief denken leggen we de denklat een stuk hoger en leren we slimmer denken, waardoor we zowel op persoonlijk als op zakelijk niveau problemen creatiever oplossen en succesvoller worden.
'Een idee AUB' van Erik Kessels gaat over het bedenken van ideeën. Een goed idee heeft iedereen wel eens, maar hoe bedenk je elke dag iets origineels. Kessels geeft je de hulpmiddelen om creatief te denken en om onderscheidende ideeën te leren herkennen door verder te denken, anders te kijken en meer te zien.
Burn-out treft mensen in alle lagen van de bevolking, van jong tot oud, in meer of in mindere mate. Nu treft het jouw man, vrouw, vriend of vriendin. Misschien zag je het al aankomen, misschien was het van de ene op de andere dag helemaal mis; hoe dan ook: je hebt iemand in huis die moe is, doodmoe.
Leven met en zorgen voor iemand met een burn-out is heel moeilijk. Moet je je partner of vriend juist activeren, of mag je hem rustig in bed laten liggen? Moet je hem aanmoedigen `leuke dingen te gaan doen, of moet hij misschien zo snel mogelijk weer aan het werk?
Met dit boek willen we jou als naastbetrokkene vertellen hoe je om kunt gaan met iemand met een burn-out en hoe je hem of haar kunt helpen. Tegelijkertijd willen we je in bescherming nemen tegen jezelf en je uitgeputte medemens, zodat je met respect voor je eigen behoeftes een waardevolle rol kunt spelen in de moeilijke periode die je partner of vriend(in) doormaakt. Een ding willen we je alvast meegeven: het gaat echt voorbij! Sterker nog, een burn-out kan een meerwaarde opleveren in het leven van degene die hem doormaakt, maar ook in dat van jou
`Bullet journal voor professionals' helpt je het populaire bullet journalling in te zetten voor het bereiken van jouw (lange termijn)doelen.
E-mails, vergaderingen, telefoontjes en gesprekken leveren voortdurend nieuwe taken, ideeën en aandachtspunten op, die we op allerlei verschillende plekken noteren. Je verliest al snel het overzicht en komt daardoor niet toe aan de dingen die voor jou echt belangrijk zijn.
Het bullet journal biedt uitkomst. Dit unieke flexibele systeem biedt met een paar basisregels structuur, terwijl het zich aanpast aan wat jij nodig hebt.
In `Bullet journal voor professionals' hebben we bovendien met de kennis van grootheden als Covey en technieken als Getting Things Done een aanpak ontwikkeld waardoor je je langetermijndoelen kunt verbinden aan je dagelijkse drukte. Je kiest weer zelf waar je focus ligt. Daarnaast krijg je inzicht in waarom het werkt, hoe je tijd wint en hoe je je brein en energie beter managet. Met voorbeelden, oefeningen en ruimte om een eigen systeem te ontwikkelen.
Je bent de schrijver van je eigen levensverhaal.
Wij zijn 'storytelling animals', met een fundamentele behoefte een verhaal te maken van het leven en er zo zin en betekenis aan te geven. Verhalen maken zit diep ingebakken in onze psyche. Toch zijn we ons meestal niet bewust van de vele innerlijke stemmen - gedachtepatronen, angsten, aannames, wensen en overtuigingen - die uitmaken hoe ons leven zich ontvouwt. Want wat we onszelf vertellen, is bepalend voor hoe we het leven ervaren.
Ieder mens creëert zijn eigen werkelijkheid, zijn eigen persoonlijke mythe. We zijn allemaal de held of heldin in ons eigen verhaal. Als we dat eenmaal hebben begrepen, hoeven we geen antwoorden meer buiten onszelf te zoeken, anderen de schuld te geven of boos te worden op ons lot. Dan kunnen we het verhaal van ons leven sturen en bijsturen.
In Het verhaal van je leven maakt Mieke Bouma met fascinerende voorbeelden uit zowel de oude mythologie als hedendaagse verhalen duidelijk met welke mechanismen we onze persoonlijke mythologie creëren, welke archetypen daarbij een rol spelen, hoe we patronen kunnen doorbreken en hoe we het verhaal van ons leven kunnen herschrijven om er meer uit te halen.
Het aantal coaches is de laatste jaren enorm toegenomen. Niemand kijkt er dan ook meer van op als iemand het over zijn personal coach heeft. Op dit moment heeft Nederland zelfs de grootste adviseursdichtheid ter wereld. Maar helaas gaat het in coachingsituaties niet altijd helemaal zoals de bedoeling is. Na talloze sessies is er nog amper vooruitgang geboekt: er is sprake van terugval, of erger nog, verslechtering. Meer sessies helpen in zo'n situatie meestal niet.
Speciaal om deze situaties te voorkomen, is er een zeer effectieve benadering: oplossingsgericht coachen. Deze benadering is op een aantal uitermate praktische uitgangspunten gebaseerd.
Een belangrijk verschil met reguliere coachingstechnieken is dat niet het probleem, maar de oplossing als vertrekpunt wordt genomen. Daarbij wordt een aantal even simpele als doeltreffende regels gehanteerd: laat alles wat goed functioneert met rust. Als iets niet werkt, doe dan wat anders. Als iets werkt, pas het dan vaker toe.
Oplossingsgericht coachen verkoopt al jarenlang meer dan 1500 exemplaren per jaar.
Activisme leeft. Vanuit de visie dat het anders kan, zetten mensen zich op allerlei manieren in voor een duurzame en sociale samenleving. De kans is groot dat jij, in ieder geval in gedachten, een van hen bent. Diep in ons hart willen we namelijk allemaal bijdragen aan een betere wereld. Maar hoe doe je dat in je dagelijks werk, waar hoopgevende idealen sneuvelen in de waan van de dag en de taaie organisatiecultuur het wint van vernieuwende initiatieven?
An Kramer helpt je deze patstelling te doorbreken. Ze laat zien hoe je binnen organisaties ruimte maakt voor betekenisvolle verandering en hoe organisaties in deze tijd kunnen bijdragen aan de betekeniseconomie, waar de focus niet langer op winstmaximalisatie maar op maatschappelijke impact ligt. Dit doet ze door middel van verrassende, direct uitvoerbare opdrachten die je, samen met anderen, aan het experimenteren en denken zetten, zodat je onmiddellijk impact hebt.
Ben jij al activist? Is een praktisch en visionair boek voor iedereen die de noodzaak ziet en het verlangen heeft om organisaties menselijker, mooier en duurzamer te maken.
In april 2012 publiceerde Adobe een studie (State of Create) over creativiteit en innovatie in ondernemingen. 80% van de ondervraagden gaf aan dat creativiteit de belangrijkste factor is bij economische groei. Maar de opvallendste uitkomst was misschien wel dat een grote minderheid - slechts een op de vier - vindt dat ze hun creatieve mogelijkheden optimaal benutten. En dat is letterlijk doodzonde, want zonder creativiteit en innovatie is een bedrijf ten dode opgeschreven.
Innoveren is essentieel
We kennen allemaal de voorbeelden: Kodak, Nokia, Free Record Shop, Oad. Tot voor kort succesvolle bedrijven die prachtige producten en diensten aanboden en daar geweldige resultaten mee behaalden. Maar helaas ook bedrijven die te laat zagen dat de wereld om hen heen veranderde. En die te laat, of zelfs helemaal niet, innoveerden, omdat ze te lang vasthielden aan hun oude - ooit zo winstgevende - business model.
Creativiteit is een basisvoorwaarde
In deze tijd, waarin verandering de enige constante is, is innoveren een must, en creatief denken een basisvoorwaarde. Met het boek iDNA ontsluiten we het creatieve potentieel van jouw organisatie met praktische tips, interessante verhalen, creatieve tools en technieken en een stappenplan voor innovatie, het ICE model: Innovation, Creativity & Entrepreneurship. Zo word je duurzaam creatiever en innovatiever, de basisprincipes voor blijvende economische groei.
Iedereen heeft het iDNA, het innovatie DNA in zich. Je moet het alleen wel ontwikkelen. Dit boek leert je hoe.
Volgens `De verkennersmindset' van Julia Galef hebben we van nature de mindset van een soldaat: we verdedigen automatisch datgene waar we in willen geloven en bestrijden afwijkende ideeën. We denken misschien dat we de wereld objectief tegemoet treden, maar onze hersenen doen dus precies het tegenovergestelde: ze proberen nieuwe informatie netjes in te passen in het beeld dat we al hebben.
Om vaker écht gelijk te hebben, moeten we ideeën benaderen als een verkenner, niet als een soldaat. Een verkenner is neutraal, overziet het terrein en gaat op zoek naar alle beschikbare feiten - gunstige én ongunstige -, om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Hij staat altijd open voor nieuwe informatie, ook als die niet is wat hij had gehoopt.
Aan de hand van fascinerende praktijkverhalen - van de beleggingsstrategie van Warren Buffett tot de Amerikaanse tweepartijenpolitiek - laat Galef zien hoe je kunt omschakelen naar de verkennersmindset, zodat je voortaan de beste beslissingen neemt.
Ben je op zoek naar een betere manier om dingen anders te doen? Doe eens gek laat je zien hoe je vrij kunt denken en doen bij het zoeken naar nieuwe oplossingen.
Er kan namelijk veel meer dan je denkt. Gekke ideeën blijken vaak zo gek nog niet en het normaal van vandaag is het raar van gisteren. Verandering is de norm in onze tijd en je komt nergens meer als je de gebaande paden niet verlaat. Dus probeer eens iets geks. Breek met
conventies. Sta open voor (nu nog) absurde ideeën. De beste remedie tegen de gekte die je overkomt, is de gekte die je zelf creëert.
Dit boek laat je oefenen in vrijmoedigheid en bevat meer dan vijftig `tips & tricks' voor iedereen die met zijn of haar eigen-wijsheid zichzelf en anderen wil bewegen om dingen anders (en beter) te gaan doen. Met Doe eens gek ontdek je jouw speelruimte en leer je hoe je die samen met anderen nog meer kunt oprekken.
Wil je leren hoe je sneller op nieuwe ideeën komt? Wil je de finesses van het brainstormen onder de knie krijgen? Wil je zelf, met je team of je klant aan de slag met creativiteit? Creativiteit Hoe? Zo! geeft je een rondleiding in je eigen denken en helpt je om je eigen creativiteit en die van je organisatie actief te ontwikkelen. Het is een leer-, doe- en oefenboek voor iedereen die de sleur standaardoplossingen wil doorbreken en anderen daarin wil meekrijgen. Met actuele cases en krachtige technieken biedt Creativiteit Hoe? Zo! je een schat aan inspiratie voor je dagelijkse praktijk.
Een must voor elke trainer en groepsleider.
Lees, blader, noteer, visualiseer, voel, glimlach, sta recht, beweeg, toon lef, speel, vertrouw en laat creativiteit door je daden stromen. - Igor Byttebier, auteur van Creativiteit Hoe?ZO!
Voorwaarden scheppen
In de douche, terwijl je aan het joggen bent, net voordat je in slaap valt Waar krijg jij je beste ideeën? Creatieve oplossingen komen meestal vanzelf wel bovendwarrelen als je maar tijd en geduld genoeg hebt. Maar als je die tijd en dat geduld nou eens niet hebt? Wat dan? Dan is het belangrijk op het goede moment de juiste voorwaarden te scheppen voor een creatief proces. Maar hoe doe je dat? En hoe stimuleer je anderen om het beste uit hun creatieve zelf te halen?
Katalysator
De oplossing is nu beschikbaar, want En Actie! is een boekje vol met katalysatoren en triggers waarmee je iedereen die dat wil (ook die stille willy en dat muurbloempje), een kans kunt geven om innovatieve en ingenieuze oplossingen te verzinnen voor ingewikkelde problemen.
Gecombineerde technieken
De auteurs hebben technieken uit het improvisatietheater gecombineerd met de drie fasen uit het creatief proces. En uit die cocktail is een verrassende, bruisende en prikkelende nieuwe aanpak ontstaan voor het begeleiden van brainstorms en andere creatieve processen. Alle oefeningen zijn in de praktijk getest en klaar voor gebruik voor elke trainer, groepsleider en docent.
En Actie! is het eerste Nederlandstalige boek over creatieve (groeps)processen begeleiden en stimuleren, en hoort gewoon thuis in de professionele trainersboekenkast.
Origineel vormgegeven, volledig in kleur met vele illustraties en schema's;;;Een vernieuwend en inspirerend boek met de beste inzichten en tips om de creativiteit van jezelf en je organisatie beter te benutten;;;Verrassend efficiënte methodes, zowel voor het bedenken van nieuwe ideeën als voor het uitwerken ervan;;;Geïllustreerd met vele praktische voorbeelden Dit boek geeft de lezer een rondleiding in zijn eigen denken en helpt hem de eigen creativiteit te ontdekken. Ook wordt aandacht besteed aan het creatief proces en de creativiteit met de groep om te eindigen met creativiteitsmanagement. Het boek bestaat uit blauwe, rode en gele ruimtes die elk op een eigen wijze het creatief leerproces weergeven, respectievelijk qua inzicht, gevoel en inspiratie. Het boek is uitvoerig geïllustreerd met vele schema's tekeningen, foto's, oefeningen en checklist.
Verander de wereld, begin bij jezelf Auteur Dirk De Boe doorliep de voorbije jaren een fenomenaal veranderingstraject. Na een carrière als succesvol manager in een groot bedrijf werd hij zelfstandig ondernemer in creatief denken. In dit boek toont hij hoe je jezelf kan transformeren. Via methodieken, verhalen en concrete tips leer je hoe je jezelf kan ontdekken, hoe je negatieve ervaringen omzet in kansen en hoe je belangrijke levenskeuzes maakt. Het resultaat? Een nieuw en gelukkiger leven.
Let op! Dit e-book is niet geschikt voor zwart-wit e-readers. In Dendennis zoekt zijn knuffel van amigurumist Dendennis staan 15 haakpatronen voor kleine en grote amigurumi's die van bedtijd een feestje maken! Haakkarakter Dendennis is zijn knuffel kwijt en gaat op zoek. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij nieuwe amigurumi's en hun knuffels, maar zal hij zijn eigen knuffel vinden? Elke haakknuffel komt tot leven met de leuke voorleesverhaaltjes die bij de haakpatronen geschreven staan.
Alle haakpatronen in dit boek staan stap voor stap uitgelegd in woord en beeld, inclusief basisuitleg van de haaktechnieken. Geschikt voor haaksters van alle niveaus.
- Haakboek met veel humor geschreven
- Voor beginners en gevorderden
- Met voorleesverhaaltjes om de haakkarakters (extra) tot leven te brengen!
Onze omgeving wordt steeds complexer en daarmee ook de problemen die we tegenkomen. Bij het oplossen van deze problemen is een eerste vereiste dat de oplosser in staat is buiten zijn/haar eigen specialisme en discipline te treden. 'Hokjesdenken' leidt vrijwel altijd tot meer problemen.
Inventief probleemoplossen legt vele analogieën bloot tussen sociale, natuurwetenschappelijke en technische problemen. Aan de hand van eigenschappen van veelvoorkomende problemen leert de lezer hoe hij problemen kan analyseren, doorzien en oplossen, individueel of in teamverband.De nadruk ligt daarbij op het eigen denken en het stimuleren van gedachtestromen. Aan bod komen ook bekende hulpmiddelen, zoals de 'zes denkhoeden' van Edward de Bono, het 'mind mappen' van Tony Buzan, en het maken van een ideeënwaaier. Oefeningen stimuleren de lezer om zijn creatieve denkvermogen te verbreden en verder te ontwikkelen.
Inventief probleemoplossen is bestemd voor iedereen die, al of niet in multidisciplinaire teams, aan complexe opdrachten werkt. Het boek is een eye-opener, zowel voor mensen uit de niet-exacte als de exacte hoek.