Wat gebeurde er met Adam en Eva toen ze uit het paradijs waren verdreven? Hoe verleidde Potifars vrouw Jozef? Vragen als deze, waar de Bijbel nauwelijks op ingaat, krijgen een antwoord in boeken die Joden schreven rond het begin van onze jaartelling. Daniël De Waele onthult die vergeten rijkdom van deze Joodse geschriften uit de oudheid. Hij laat de lezer proeven van diep mystieke teksten, wijze spreuken, martelaarsverhalen, apocalyptische visioenen, strenge wetsregels en rabbijnse interpretaties van de oude Bijbelverhalen. Geschreven in de meeslepende taal die de recensenten roemden in De Waele's vorige boek Ontluikend christendom.
De lezer wordt kundig binnengeleid in de verbluffend diverse wereld van het vroege Jodendom en haar onwaarschijnlijk rijke schat aan religieuze boeken - Jona Lendering
Opnieuw heeft Daniël De Waele bewezen dat hij ingewikkelde materie op een heldere en deskundige wijze toegankelijk kan maken voor zijn lezers, waarbij hij de betekenis van deze Joodse geschriften uit de Oudheid voor een beter verstaan van de Bijbel duidelijk aangeeft. Brede eruditie gekoppeld aan een boeiende schrijfstuil - een zeer geslaagde combinatie - Klaas A.D. Smelik
Wat is Jodendom eigenlijk? Wat weten we van een van de belangrijkste en oudste religies van de wereld? In Jodendom. Een heldere inleiding geven Lou Evers en Jansje Stodel antwoord op allerhande vragen over het Joodse leven. Wat houdt de besnijdenis in, en wanneer en hoe wordt bar en bat mitswa gevierd; wat zijn de gebruiken rondom huwelijk, scheiding, ziekte en dood? Natuurlijk worden ook de Joodse feestdagen en de sjabbat uitgelegd. En welke Joodse stromingen zijn er in Nederland?Jodendom. Een heldere inleiding is een helder opgebouwd verhaal dat inzicht geeft in het Joodse leven van dag tot dag en van jaar tot jaar. Het geeft een overzichtelijk portret van de Joden en hun tradities.
De oude duivel van het anti-judaïsme is allerminst uitgestorven. Integendeel, hij is in iets andere gedaante springlevend en klaar om zijn werk voort te zetten. Het doel van dat werk is - laat daar geen misverstand over bestaan - om een einde te maken aan het jodendom. De oorlog tegen de joden is niet begonnen in 1940 en niet geëindigd in 1945. Hij ving heel lang geleden aan en we zitten er nog middenin. Jodenhaat is het verhaal van een uiterst explosief en destructief element in de westerse cultuur.
In het boek geeft auteur Ron van der Wieken een beknopt historisch overzicht van de manifestaties van jodenhaat door de eeuwen heen en probeert hij dit fenomeen psychologisch te verklaren. Hij beschrijft achtereenvolgens de voorchristelijke jodenhaat, de christelijke jodenhaat, motieven van jodenhaat en verwijten aan de joden. In het hoofdstuk 'Antizionisme en anti-Israëlisme als uitingen van anti-judaïsme' geeft hij verbijsterende voorbeelden van beeldvorming over joden in de huidige Arabische wereld, die teruggrijpen op de duisterste mythen over joden in vroegere eeuwen. Deze archetypische beeldvorming komt zelfs terug in hedendaagse westerse cartoons.
Ron van der Wieken is arts en cardioloog in ruste. Hij is altijd actief geweest in de joodse gemeenschap en heeft zich met name erg ingespannen voor het progressieve jodendom. Hij heeft, vaak samen met zijn vrouw, talloze artikelen geschreven en veel lezingen gegeven.
Waar komen de Antwerpse Joden vandaan? Waarom wonen ze allemaal bij elkaar rond het Stadspark en het Centraal Station? Hoe beleven zij hun religie? Hoe vieren zij hun Sabbat en waarom laten ze dan de hele dag het licht branden in hun woonst? Wat zijn orthodoxe Joden, vrijzinnige
Joden, chassidim? En waarom geven die laatsten vrouwen geen hand? Waarom zijn politieke partijen in Antwerpen eropuit Joden op hun lijsten te krijgen? Kortom: wie zijn de Joden van Antwerpen?
De huidige Joodse gemeenschap in Antwerpen is het resultaat van een vierde migratiegolf. Drie eerdere golven gingen eraan vooraf, in de middeleeuwen, rond de val van Antwerpen in 1585 en voor de Tweede Wereldoorlog. De herinnering aan de geschiedenis bepaalt de relatie tussen Joden en gojim.
In de nieuwe versie van deze klassieker schetst Ludo Abicht een portret van een met Antwerpen en Vlaanderen vervlochten gemeenschap. Zijn analyse brengt meer inzicht in cultuur, wereldvisie en gebruiken van onze Joodse buren.
Het bestaan van Israël roept allerlei reacties en vragen op. Binnen de kerken wordt hier vooral sinds de stichting van de staat Israël in 1948 intensief over nagedacht. Christenen lezen veel over Israël in de Bijbel, maar heeft het huidige Joodse volk nog dezelfde status? Gelden Gods beloften nog steeds dit volk, of zijn ze bedoeld voor de christenen als het nieuwe volk van God?
In deze bundel schrijven zeven predikanten uit vier kerkgenootschappen over deze vragen. De eerste drie bijdragen bieden een verhelderend overzicht van de vele opvattingen: in de kerkgeschiedenis, de dogmatiek en de Bijbeluitleg.
Hierna volgen zeven Bijbelstudies, die laten zien hoe de standpunten concrete gevolgen hebben voor de Bijbeluitleg. Deze studies kunnen in kringverband aan de orde gesteld worden. De toegevoegde vragen helpen daarbij.
De auteurs willen met dit boek de bezinning op Israël en de betekenis daarvan voor het christelijke leven verhelderen.
Ds. W. Silfhout
De Joodse wereld
In reformatorische kring is er tegenwoordig veel belangstelling
voor het Joodse volk. Dat is ook te begrijpen
als we ervan uitgaan dat er in de Bijbel nog onvervulde
beloften staan voor het Joodse volk. Daaruit verklaren zich
ook de vele bezoeken die aan Israël worden gebracht. Om
te weten wat het Jodendom vandaag de dag is en hoe het
zich naar buiten toe vertoont, is het nuttig om daarover te
worden voorgelicht vanuit christelijk perspectief.
Met prachtige kleurenfoto's.
Doelgroep: iedereen die geïnteresseerd is in het
Jodendom
Over muren heen van Lody van de Kamp en Oumaima Al Abdellaoui is een briefwisseling tussen een rabbijn en een moslima en biedt een boeiende inkijk in twee culturen in onze Nederlandse samenleving. Beiden zoeken ze naar verbinding, maar schromen niet de scheidslijnen aan te geven. Oumaima en Lody komen uit twee verschillende werelden. Oumaima is moslima en noemt zichzelf een Marokkaanse Nederlander. Lody is rabbijn noemt zichzelf een Nederlandse Jood. Oumaima staat als vwo-leerlinge aan het begin van haar carrière. Lody is als rabbijn al meerdere jaren met pensioen. De buitenwereld ziet de moslim en de jood vaak als een soort natuurlijke vijanden. Lody en Oumaima schrijven elkaar echter brieven omdat ze, ondanks de grote verschillen, oprecht geïnteresseerd zijn in elkaars wereld. Die brieven gaan over hun leefwereld en godsdienst, over Israël en Palestina, over feminisme en vreemdelingen, over successen en dieptepunten in hun leven.
Christenen kunnen veel leren van de Joodse feesten, zowel van Pesach,
Shavoeot, als van Soekot. De Bijbel spreekt op veel plaatsen over de
grote feesten. En de christelijke feestdagen staan direct in relatie met
de Joodse feesten. Ds. Silfhout beschrijft hoe de verschillende feesten
zijn ontstaan, hoe ze oudtijds werden gevierd, hoe dat nu onder
het Jodendom is en wat ze voor christenen hebben te betekenen. Ds.
Silfhout gaat ook in op de vraag waarom het Loofhuttenfeest in de
christelijke kerk geen invulling kreeg. Steeds weer wijst de auteur heen
naar Christus. In Hem kregen alle ceremoniële wetten hun vervulling.
Bestudering van de feesten kan daarom een middel zijn om de ware
kennis van Christus als de Middelaar te krijgen of te verdiepen.
Jesaja 53 is niet alleen een van de belangrijkste profetieën over het lijden en sterven van Christus. Het is ook een heel belangrijk hoofdstuk gebleken in het leven van Joden die tot het geloof in de Messias zijn gekomen. In dit boek onderzoekt de auteur over wie Jesaja hier spreekt. Hoe zien de joden dat? En hoe lezen christenen dit hoofdstuk? Tekst voor tekst behandelt hij het vierde "lied van de lijdende Knecht", van hoofdstuk 52:13 tot hoofdstuk 53:12. Daarbij toont hij aan dat de christelijke uitleg van dit Bijbelgedeelte de juiste is.
In het laatste deel van dit boek staan getuigenissen van Joden voor wie Jesaja 53 een belangrijke rol speelde bij het komen tot het geloof in Jezus Christus als de beloofde Messias.
Ds. W. Silfhout is emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten. Hij is nauw betrokken bij het werk van het Deputaatschap Israël. Hij publiceerde diverse boeken over de Bijbel, de Joden en Israël.