De kracht van ideeën van rabbijn Jonathan Sacks is een boeiende selectie van zijn essays, toespraken en columns. De verzamelde stukken van de rabbijn tonen met opvallende samenhang de ontwikkelende kracht van zijn religieuze en filosofische ideeën. Sacks reflecteert op grote thema's als macht, antisemitisme, liefde, gebed en vrijheid. Deze woorden van wijsheid en geloof laten de tijdloze relevantie van Sacks' lessen zien. Het is alsof we hem opnieuw tot ons horen spreken, wat ons nieuwe kracht geeft om de uitdagingen van de wereld van vandaag aan te gaan.
Een blijvend baken van licht in onzekere tijden.
Klassieker in een nieuwe uitvoering Henri Nouwen gaat in op de uitdaging van een vriend die hem vroeg: 'Hoe moeten wij, die allemaal doordrenkt zijn van de westerse, geseculariseerde cultuur, nu een geestelijk leven leiden?
Eindelijk thuis werd in 2011 door de lezers van de krant Trouw verkozen tot 'Het mooiste spirituele boek'. In het Nederlands werden meer dan 100.000 ex. verkocht en ook vandaag wordt het nog altijd gelezen. In dit boek nodigt Nouwen ons uit om Rembrandts meesterwerk, 'De terugkeer van de verloren zoon', dat de parabel van de onvoorwaardelijke en bevrijdende liefde van de vader op onnavolgbare wijze afbeeldt, op een nieuwe en directe manier te begrijpen. De ontdekking van dit schilderij vormde voor Henri Nouwen het begin van een lang geestelijk avontuur. Het bracht hem tot een nieuw begrip van zijn roeping en gaf hem nieuwe kracht. Eindelijk thuis vat een kernthema van Nouwens werk samen: ook een crisis kan vruchtbaar zijn.
Eindelijk thuis werd in 2011 door de lezers van de krant Trouw verkozen tot 'Het mooiste spirituele boek'. In het Nederlands werden meer dan 100.000 ex. verkocht en ook vandaag wordt het nog altijd gelezen. In dit boek nodigt Nouwen ons uit om Rembrandts meesterwerk, 'De terugkeer van de verloren zoon', dat de parabel van de onvoorwaardelijke en bevrijdende liefde van de vader op onnavolgbare wijze afbeeldt, op een nieuwe en directe manier te begrijpen. De ontdekking van dit schilderij vormde voor Henri Nouwen het begin van een lang geestelijk avontuur. Het bracht hem tot een nieuw begrip van zijn roeping en gaf hem nieuwe kracht. Eindelijk thuis vat een kernthema van Nouwens werk samen: ook een crisis kan vruchtbaar zijn.
In zijn nieuwe boek Moraal stelt opperrabbijn Jonathan Sacks dat wij de moraal in onze westerse cultuur zijn kwijtgeraakt. Allerlei structuren vallen uit elkaar en een steeds feller publiekelijk debat stagneert maatschappelijke vooruitgang. Als we werkelijk geven om de toekomst van de westerse beschaving, moeten we bouwen aan een gemeenschappelijke morele basis. Dit boek biedt een inspirerende visie op de wereld, waarin we allemaal onze plaats kunnen vinden en zonder angst hoeven te leven.
Toen Henri Nouwen het plan opvatte om een boek met dagelijkse meditaties te schrijven, besefte hij niet dat dit een waar geestelijk avontuur zou worden. Hij wilde niet putten uit zijn eerdere publicaties. Alles moest nieuw zijn, al realiseerde hij zich de implicaties van die beslissing niet volledig. In het begin was het een sport. Hij schreef over het gebed, alleen zijn, de stilte en meer van die vertrouwde onderwerpen. Hij noteerde gewoon wat hem te binnen viel, zonder volgorde of structuur. Zijn opschrijfboekjes werden een onafscheidelijke gezel. Hij werkte door tot hij 387 gedachten had opgeschreven. Meer dan de benodigde 365 of 366. Toen hij ze allemaal overlas, realiseerde hij zich dat hij zijn geloof had uitgeschreven, zijn eigen credo. Het boek verscheen eerder onder de titel Brood voor onderweg.
Ook degenen die Jezus niet als zoon van God zien, zijn geneigd hem te erkennen als een groot moreel leider. Maar op welke manier was hij dat eigenlijk, als je kijkt naar wat er feitelijk in de evangeliën staat? De Britse filosoof Julian Baggini ziet Jezus niet als die zachtaardige pleitbezorger van eenvoudige morele waarden, maar als een revolutionair met een ongemakkelijke boodschap. Zijn morele filosofie is uitdagend en radicaal.
Baggini komt in zijn boek uiteindelijk tot een nieuw, gestript evangelie, gebaseerd op de woorden die in het Nieuwe Testament aan Jezus worden toegeschreven, maar zonder alle wonderen en zonder de verrijzenis. Daarmee biedt Een evangelie zonder God de kern van Jezus' humanistische levensfilosofie, waar zowel gelovigen als atheïsten ook nu veel aan kunnen hebben.
De pers over Hoe de wereld denkt:
'Door zijn scherpzinnigheid, en zijn bereidheid om te luisteren en te leren, wijst Baggini op een waardevolle manier de weg van bekrompen kortzichtigheid naar vruchtbare dialoog.' The Guardian
'In dit gedurfde, fascinerende boek verdiept de auteur zich in andere filosofische tradities, met bescheidenheid maar zonder ze op neerbuigende wijze te sparen voor de kritische analyse waaraan hij onze eigen traditie onderwerpt.' Financial Times
'Een even ambitieus als toegankelijk boek. ****' Trouw
Wie verder in levensjaren en wellicht in levensslagen wijzer wordt, ziet eens te meer eigen mislukking, eigen ondermaatsheid, eigen zwakheid.
Een dergelijk persoon wordt naar Paulus genodigd zijn menselijke zwakheid te verduren in goddelijke kracht. Hij wordt zich door zwakheid kracht gewaar. In zwakheid wordt hij krachtig. Door inzicht in eigen zwakheid wordt hij ontvankelijk voor andere kracht die hem te boven gaat. De kracht van de Ander, de kracht van de Geest, de kracht die zwakheid kiest om werktuig te worden. Werktuig van de Heer Die eens Paulus heeft gekozen Zijn naam uit te dragen onder heidenen en kinderen Israels.
Benul van zwakheid moet nederigheid beduiden en dienstbaarheid brengen. De mens leeft maar even, al wenst hij meesttijds anders. In de aanvang meent hij over het leven te beschikken. In de vordering beseft hij weerbarstigheid van het leven. Op het einde weet hij zich in het leven te moeten schikken. Dat is het leven van de mens. Dat is zijn zwakheid die alleen in kracht van God levenswaard wordt en verantwoordelijkheid doet dragen.
In zwakheid krachtig van de priester Antoine Bodar is zijn derde bundel beschouwingen over Bijbel, geloof in Christus en christelijk leven, het derde boek overwegingen na Wandelen met de Heer (1994) en Drinken van de beker
(1997).
Succesvolle Henri Nouwen klassieker in de vernieuwde reeks In dit boek denkt Henri Nouwen na over wat het betekent de beker van het leven te drinken: vasthouden, heffen en drinken, en verkent zo de geestelijke horizonten die zich door Jezus' vraag voor ons openen.
Klassieker in een nieuwe uitvoering Een aangrijpende getuigenis van Nouwen over zijn leven met Adam, zijn gehandicapte vriend uit de Arkgemeenschap, maar ook een boek over het geloof.
Mensen gaan dood. Niet alleen het handjevol mensen in mijn directe omgeving. Overal op de wereld sterven er mensen, dag in dag uit, ieder uur. Het sterfelijk zijn is iets dat alle mensen gemeen hebben. De vraag is echter hoe staan we tegenover ons sterven? Zien we de dood enkel als een onafwendbaar noodlot, of kunnen we de dood tot een voleinding van ons menselijk leven maken, waaraan we even volledig deelnemen als aan ons leven zelf. Tijdens een lange reis naar de begrafenis van een dierbare vriend, denkt Henri Nouwen na over diens overlijden, zijn eigen toekomstige dood en aan de talloze mensen die iedere dag overal ter wereld sterven. Met de dood voor ogen is de neerslag van de retraite die hij zich daarna oplegt en waarin hij bidt, schrijft en nadenkt over omgaan met de dood. Aan de hand van vele aangrijpende getuigenissen maakt hij duidelijk dat het even belangrijk is goed voorbereid te zijn op het einde als op het begin van een mensenleven.
Succesvolle Henri Nouwen klassieker in de vernieuwde reeks In deze meditaties toont Henri Nouwen op een persoonlijke en indringende wijze aan dat God veel dichter bij ons is dan we doorgaans beseffen. Hij kijkt met een lach en een traan naar de dagelijkse gebeurtenissen van ons leven en ontdekt daar de God die bij ons wil wonen.
In dit boek heeft Antoine Bodar een keuze bijeengebracht van vierjaren kolommen schrijven in Trouw, Katholiek Nieuwsbladen elders. Van de te berde gebrachte onderwerpen zijn sommige meer ter beschouwing, andere meer ter bespreking. Enerzijds beschouwingen over kunst en literatuur en godsdienst, soms in de vorm van dagboekbrieven en reisverslagen. Anderzijds besprekingen, ontstaan uit gebeurtenissen tussen 1994 en 1998, die kunnen bijdragen aan openbaar debat. Zo is tevens een en ander uit de jongste geschiedenis bekeken en beschreven, zij het met de ogen en met de pen van een enkele tijdgenoot. Hoewel elk stuk op zichzelf staat, is de volgorde geenszins willekeurig, ook al is die eerder associatief dan logisch.
Antoine Bodar beschouwt de rol van traditie in de huidige tijd.
Dit is het moment om ons af te vragen in welke traditie we staan en of die wellicht troost in bange dagen kan verschaffen. Traditie betekent immers verbinding met het verleden -collectief én individueel. Bij elke vernieuwing past het de traditie te raadplegen om niet te blijven steken in de waan van de week.
Stellig is menigeen ervan overtuigd dat juist in een tijd van crises traditie houvast kan geven en zo geborgenheid. Wie de traditie in ogenschouw neemt - maar natuurlijk met kritische blik -, die ontleent daaraan zekerheid en een gevoel voor betrekkelijkheid. Aldus weten we ons geborgen in traditie.
The waning influence of the Catholic church in the ethical and political debate.
For centuries the Catholic Church was able to impose her ethical rules in matters related to the intimate, that is, questions concerning life (from its beginning until its end) and the family, in the so-called Catholic countries in Western Europe. When the polity started to introduce legislation that was in opposition to the Catholic ethic, the ecclesiastical authorities and part of the population reacted. The media reported massive manifestations in France against same-sex marriages and in Spain against the de-penalization of abortion. In Italy the Episcopal conference entered the political field in opposition to the relaxation of several restrictive legal rules concerning medically assisted procreation and exhorted the voters to abstain from voting so that the referendum did not obtain the necessary quorum. In Portugal, to the contrary, the Church made a "pact" with the prime minister so that the law on same-sex marriages did not include the possibility of adoption. And in Belgium the Episcopal conference limited its actions to clearly expressing with religious, legal, and anthropological arguments its opposition to such laws, which all other Episcopal conferences did also.
In this book, the authors analyse the full spectrum of the issue, including the emergence of such laws; the political discussions; the standpoints defended in the media by professionals, ethicists, and politicians; the votes in the parliaments; the political interventions of the Episcopal conferences; and the attitude of professionals. As a result the reader understands what was at stake and the differences in actions of the various Episcopal conferences. The authors also analyse the pro and con evaluations among the civil population of such actions by the Church. Finally, in a comparative synthesis, they discuss the public positions taken by Pope Francis to evaluate if a change in Church policy might be possible in the near future.
Research by GERICR (Groupe européen de recherche interdisciplinaire sur le changement religieux), a European interdisciplinary research group studying religious changes coordinated by Alfonso Pérez-Agote.
Contributors:
Céline Béraud (Université de Caen), Karel Dobbelaere (KU Leuven/University of Antwerp), Annalisa Frisina (Università degli Studi di Padova), Franco Garelli (Università degli Studi di Torino), Antonio Montañés (Universidad Complutense de Madrid), Maria João Oliveira (University of Porto), Enzo Pace (Università degli Studi di Padova), Alfonso Pérez-Agote (University Complutense of Madrid), Philippe Portier (École pratique des hautes études, Paris-Sorbonne), Jose Santiago (Universidad Complutense de Madrid), Roberto Francesco Scalon (Università degli Studi di Torino), Helena Vilaça (University of Porto), Liliane Voyé (Université Catholique de Louvain)
Vervulling in bekering van Antoine Bodar bestaat uit overwegingen voor een troostrijker en liefdevoller leven. In de huidige tijd wekt een term als bekering bij velen afschuw op, maar bekering is volgens priester Antoine Bodar juist een stap naar zelfonderzoek en daarmee naar een werkelijk vervuld leven. Door aan jezelf te werken kan je God uiteindelijk meer van nabij ervaren en zo de weg naar een vervuld leven vinden: vervulling in bekering.
Antoine Bodar laat in deze nieuwe bundel overtuigend zien dat termen als `vervulling' en `bekering' nog altijd van levensbelang zijn voor elk individu dat maar enigszins openstaat voor zelfonderzoek. Want bekering is aanstekelijk en kan eenieder verwacht of onverwacht overkomen
In de essaybundel `Liefde is licht' houdt Simone Weil haar lezers confronterend een spiegel voor. Aan de hand van filosofie, Griekse mythen en Bijbelse verhalen laat zij zien dat wij mensen de waan najagen. Deze op jonge leeftijd overleden Franse filosofe kijkt ons recht in de ogen en beweert dat het mogelijk is om elke waan te ontmaskeren. Op die manier ontstaat er ruimte om God te ontmoeten. In deze niet eerder of nieuw vertaalde teksten lukt het haar diepe inzichten te delen die verder reiken dan het verstand ons tegen kan werpen. Met een inleiding van Frits de Lange.
De laatste jaren bevinden we ons midden in een discussie over de schepping. De vragen rond milieu, klimaatverandering en evolutie houden velen bezig. Opnieuw dringt de betekenis van de schepping tot ons door. Toch blijft het een beperkte discussie, omdat de fundamentele vraag zich opdringt hoe de schepping zich verhoudt tot de zin van ons leven. Wat houdt ons in ons dagelijks leven overeind? Wat maakt het leven zinvol? Wat geeft mij de moed om 's morgens uit mijn bed te stappen?
De vraag naar de zin van mijn leven, is een moderne vraag die voorheen niet zo gesteld werd. De algemene visie op de schepping was tot ongeveer het jaar 1500 vrij standaard. God schiep de wereld en gaf de mens daarin een plek. Het kernwoord gedurende al die eeuwen was harmonie. God, mens en wereld vormen een eenheid. Zo was ons leven opgenomen in een alomvattend, zinvol verband.
Deze eenheid kennen wij niet meer. Het leven is gefragmentariseerd. God en wereld kwamen tegenover elkaar te staan, met als gevolg dat de mens verbannen werd uit dit zinvolle verband. Voortaan moet hij stukje bij beetje de zin van zijn leven ontdekken. Dit is de kern van de secularisatie waarmee de westerse wereld op dit moment te maken heeft. De vraag komt aan de orde of kerk en theologie adequaat gereageerd hebben op deze verandering.
Een andere vraag is die naar de ziel. In de Bijbel wordt de ziel talloze keren genoemd. Toch is dit woord geheel in onbruik geraakt. Wat wordt met de ziel bedoeld en wat is de relatie met God en de schepping? De geschiedenis van de ziel wordt beschreven vanaf de Griekse Oudheid tot op heden en verbonden met de vraag naar de zin van ons bestaan in deze wereld.
Ad Prosman (1948) was als predikant van de Protestantse Kerk in Nederland werkzaam in verschillende hervormde gemeenten en was ook enkele jaren legerpredikant. Na zijn promotie in 2007 over het nihilisme van Friedrich Nietzsche (Geloven na Nietzsche. Nietzsches nihilisme in de spiegel van de theologie), schreef hij o.a. De onverwerkte Holocaust. Spiegel voor de kerk van nu (Boekencentrum).
Willem Jacobus kardinaal Eijk schreef met De band van de liefde een standaardwerk over de huwelijksmoraal en de seksuele ethiek in de Rooms-Katholieke Kerk. De inhoud van wat de Rooms-Katholieke Kerk leert over huwelijksmoraal is de meeste mensen wel bekend. Maar heel vaak rijst de vraag waarom de Kerk andere waarden en normen voorhoudt dan de huidige westerse cultuur. Waarom houdt ze bijvoorbeeld vast aan het huwelijk tussen man en vrouw? De visie op seksualiteit wordt bepaald door de visie op de mens en God. Daaruit komt een seksuele ethiek voort die het welzijn van alle mensen op het oog heeft. Dit boek biedt een mooie inkijk in het hart van de katholieke ethiek.
Klassieker in een nieuwe uitvoering Dit ontroerende en inspirerende boek is gegroeid uit nooit eerder gepubliceerde notities over een workshop die Nouwen heeft gegeven over zijn ontmoeting met dit schilderij.
In dit boek schrijft de auteur over een aantal essentiële onderwerpen
uit het Woord van God, de Bijbel. Op een begrijpelijke manier worden
moeilijke begrippen onder de loep genomen. Tegenwoordig worden
onderwerpen zoals de drie-eenheid en de hel vaak vermeden, omdat
niemand zich daaraan wil branden. Deze en vele andere begrippen
worden op een heldere manier beschreven, zodat deze toegankelijker
worden. Het geheel is gefundeerd op het Woord van God, onderbouwd
met Bijbelteksten en waar nodig toegelicht met verwijzing
naar grondteksten.
Het laatste hoofdstuk gaat over de overweldigende liefde van
God voor alle mensen en de hele schepping, met een troostvolle afloop.
Een interessant boek voor leergierige mensen (ook Bijbelstudiegroepen)
en iedereen die zich wil verdiepen in het Woord van God.
Loop eens door een winkelstraat, blader door een damesblad of luister op een verjaardag naar stoere verhalen over nieuwe banen, huizen en auto's. Steevast raken zulke situaties ons, omdat ze appelleren aan diepe, soms onuitgesproken verlangens naar status, succes of comfort. Wat zou uit christelijk perspectief over zulke verlangens te zeggen zijn? In dit originele boek brengt Bernd Wannenwetsch klassieke theologische stemmen (Augustinus, Luther) in gesprek met managementgoeroes, reality soaps en shopping malls. Krachtig roept hij de kerk in West-Europa op een tegenwicht te bieden aan de kapitalistische exploitatie van begeerte. Het christelijk geloof, stelt Wannenwetsch, is niet primair een zaak van opvattingen en levensstijl, maar van verlangen en vertrouwen.
Herman Philipse is een van de bekendste en invloedrijkste atheïsten van Nederland. Maar waarop is zijn overtuiging eigenlijk gegrond?
Philipse timmert stevig aan de weg met zijn atheïstische overtuigingen. Gert van den Brink neemt de handschoen op en geeft een kritische analyse van het atheïsme van Philipse. Hij ontwikkelde zijn kritiek in dialoog met Philipse zelf. Verrassend is hoe Van den Brink Philipse bestrijdt op diens eigen terrein. Hij redeneert niet vanuit een 'je moet het maar geloven' standpunt, maar gaat na op welke uitgangspunten Philipses atheïstische conclusies gebouwd zijn, en of zij deze conclusies wel kunnen dragen. In een helder en grondig betoog brengt Van den Brink kennis- en betekenistheoretische overwegingen naar voren die Philipses bouwwerk doen wankelen. Het boek laat ten slotte zien hoe Philipses atheïsme een ernstige verzwakking van de grondslag van moraal tot gevolg heeft.
Van den Brink toont aan dat het atheïsme van Philipse niet solide is en argumenteert dat het christelijk geloof in redelijk en moreel opzicht een beter alternatief is.
Een rabbijn, priester en imam over wat hen bindt en scheidt Rabbijn Aharon Malinsky, priester Hendrik Hoet en imam Jamal Maftouhi gingen tien jaar geleden voor het eerst met elkaar in gesprek. Vandaag zijn ze nog altijd vrienden. Jan De Volder bracht hen opnieuw bijeen voor een geactualiseerde versie van hun interviewboek. Samen blikken ze terug op hoe Europa en de wereld het afgelopen decennium veranderde. Ook kijken ze hoopvol naar de toekomst. Terwijl interreligieuze dialooginitiatieven vaak geen lang leven zijn beschoren, blijkt de 'Trialoog' uitzonderlijk duurzaam. Het unieke initiatief gooit ook elders hoge ogen, want vaak worden de drie uitgenodigd op internationale conferenties. Wat is hun geheim? En wat is de impact van hun gesprekken en onderlinge relatie?