Beknopt, zakelijk en helder beschrijft Henk Schouten de vijf grote religies die in Nederland en België voorkomen: hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom en islam. De lezer vindt de belangrijkste gegevens overzichtelijk bijeen. Het boek is voorzien van een woordenlijst annex register.
Waarom is een glossy als `Happinez zo n succes? Worden mensen gelukkig van religie? Waarom kiest Elisabeth voor de islam en Tom voor het boeddhisme? Wat is de relatie tussen religie en geweld?
Een greep uit de vragen van het vak godsdienstpsychologie, waarin de menselijke kant van religie wordt bestudeerd. Verschijnselen als gebed, gebedsgenezing, bekering, rituelen en `reli-shopping worden vanuit een psychologische invalshoek bekeken.
In deze toegankelijke inleiding passeren de relevante basistheorieën uit de psychologie de revue. Maar ook tal van actuele en aansprekende voorbeelden zoals de bijeenkomsten van Jomanda en de aantrekkingskracht van evangelische kerken komen aan de orde.
In Waarom religie blijft behandelt religiewetenschapper Elaine Pagels de volgende vragen: Waarom bestaat religie nog in de 21e eeuw? Waarom geloven er nog zoveel mensen? En hoe vormen die religieuze tradities de manier waarop mensen hun leven leiden?
Voor Elaine Pagels werden deze vragen extra urgent door een dubbel verlies in haar eigen leven: de dood van haar jonge zoon en, een jaar later, haar man. Tegen deze persoonlijke achtergrond schrijft zij over de grote religies en hun ideeën. Die bepalen hoe wij onze emoties ervaren en begrijpen, zo laat ze invoelbaar zien.
'Een wijze uit het westen' vormt de opmaat tot de nieuwe druk van de Nederlandse vertaling van Rudolf Otto's meesterwerk 'Het heilige'.
Dit boek geeft over tijdloze begrippen gevoelens weer uit een levensbeschouwelijk bontgekleurde samenleving.
Rudolf Otto en zijn beeld van het heilige staan centraal in deze rijke schakering. Otto inspireerde velen tot het beschrijven van hun relatie met de grootste geheimenis van ons bestaan en de uitingen daarvan in opvoeding, onderwijs, kunst, geloofsbeleving of levensovertuiging. Hun beschouwingen over het mysterium tremendum & fascinans met zijn vele nuanceringen zijn in dit boek gebundeld. Deze keuze vormt de opmaat tot de derde Nederlandse druk van Rudolf Otto's boek 'Het heilige'.
Met wetenschappelijke precisie en een fijnzinnig gevoel voor 'alles wat leeft en beeft' overuigt Rudolf Otto de lezer ervan dat hij de ontsluiering van het fascinerende maar ijzingwekkende mysterie met een gerust hart aan zijn gevoel kan overlaten. Dan wordt de ontmoeting met het heilige concreter en werpt het zijn vruchten af in de ontmoeting met de ander.
In 'Een wijze uit het westen' komen godsdienstwetenschappers en theologen, maar ook psychologen, pedagogen, psychiaters en literatoren aan het woord en laten een veelkleurig licht schijnen over het thema van het heilige.
Deze veelkleurigheid maakt het denken en de centrale begrippen van Rudolf Otto toegankelijk. Zij plaatst het heilige, numineuze als een overkoepelend begrip boven de verschillende religies en levensovertuigingen.
Prachtige bloemlezing met inspirerende teksten over de stilte Je zwijgt om te luisteren naar de stem van je hart. Alfred de Musset Stilte is soms zwijgen, maar altijd is het luisteren. Madeleine Delbrêl In het geheim spraken de wijze en ik. Ik vroeg hem: 'Noem mij de geheimen van de wereld.' Hij zei: 'Zwijg... en laat je de geheimen van de wereld door de stilte vertellen.' Jalal ad-Din Rumi Deze rijke bloemlezing toont hoe de stilte op alle momenten van het leven een onmisbaar basisingrediënt is. Stilte onder woorden brengen lijkt een paradox. En toch slagen sommige fijne geesten erin om haar op een rake manier te typeren. Als lezer voel je een dankbare herkenning.
De mooiste uitspraken van paus Franciscus, Man van 2013 Tom Zwaenepoel verzamelt in deze bundel de mooiste uitspraken van paus Franciscus. Zijn uitspraken zijn openhartig, direct en spreken daarom heel wat mensen aan. Paus Franciscus wil zo veel mogelijk mensen ontmoeten en bereiken. Hij doet dit in zijn toegankelijke en menselijke taal. Toch neemt hij geen blad voor de mond als het over corruptie, geroddel of onrechtvaardigheid gaat. Zijn persoonlijke en kernachtige gedachten getuigen van een sterk geloof, een grote nederigheid en een realistisch engagement.
Het eerste boek dat veel bewijsmateriaal overtuigend op een rijtje zet.
Komen mensen na hun overlijden terug op aarde? Steeds meer westerlingen geloven in reïncarnatie, in Nederland zo'n 20 procent van de bevolking. Maar is het een geloof? Journalist Michiel Hegener sprak over bewijzen voor reïncarnatie met onderzoekers, sceptici en filosofen uit de hele wereld. Ook interviewde hij mensen met een toetsbaar verhaal over een vorig leven. Volgens hem is een belangrijke aanname van de wetenschap, de eenmaligheid van het individuele leven, aan het wankelen.
Zo min mogelijk eten en je afzonderen van de mensen, of juist dronken en naakt over straat lopen - wat heeft dat te maken met liefde voor God? Waarom getuigt het van liefde als je vrome burgers belachelijk maakt, als je je afkeert van de maatschappij, niet werkt en gaat bedelen?
In Soefisme. Een levende traditie laat Asghar Seyed-Gohrab zien hoe islamitische mystici vanaf de achtste eeuw op zoek gingen naar de essentie van het goddelijke door alles wat tussen de mens en God staat uit te schakelen. Het blijkt een zoektocht naar de essentie van wat ons mens maakt.
De religieuze filosofie van de islam, het soefisme, is een verinnerlijking van het geloof. Soefi's hebben door de eeuwen heen willen aantonen hoe het mogelijk is om tot een persoonlijke verhouding met God te komen. De debatten hierover geven inzicht in de manier waarop van oudsher, en ook in deze tijd, zelfs de heiligste wetten en overtuigingen binnen de islam ontleed worden en onderworpen aan kritische analyse. Het soefisme staat hiermee lijnrecht tegenover de conservatieve orthodoxie die zich uitsluitend op de letter van het geloof verlaat.
Asghar Seyed-Gohrab (1968) is universitair hoofddocent bij de opleiding Midden-Oostenstudies aan de Universiteit Leiden. Hij heeft tal van artikelen, boeken en vertalingen op zijn naam staan. Hij is een van de editors van de achttiendelige A History of Persian Literature. Seyed-Gohrab schrijft regelmatig artikelen voor de Encyclopaedia Iranica en de Encyclopaedia of Islam. Zijn onderzoek is beloond met verschillende nwo-subsidies, waaronder een Vidi.
Een zorgvuldige selectie van relevante monastieke teksten Een 'uitgelezen' bundeling van monastieke teksten voor elke week van het jaar. Van Bernardus van Clairvaux en Meester Eckhart tot Michael Casey en Minke de Vries. De Laura van Abt Poimên is een beweging die op een hedendaagse manier probeert te leven in het spoor van de woestijnvaders en van Benedictus. Een groep Laurieten selecteerde 52 teksten om dieper te kunnen doordringen in de monastieke spiritualiteit. Niet zomaar teksten die her en der geplukt werden uit een of ander boek, maar teksten die ze grondig samen lazen, herlazen en op hen lieten inwerken. Dit boek is het prachtige resultaat van hun driejarige leestocht. Het zijn een voor een teksten die, hoewel sommige dateren van de 3de eeuw, mensen van vandaag blijven aanspreken en inspireren.
Heel kerkelijk Nederland schuift, piept en kraakt. De kerk is in de marge terechtgekomen en blijft krimpen. Hoe moeten leiders van kerken anticiperen op deze postchristelijke samenleving? In dit boek buigt een groep theologen zich over nieuwe vormen van pionierend leiderschap. De auteurs laten zien welke uitdagingen er op dit moment zijn, wat de consequenties zijn van nieuwe vormen van leiderschap en hoe bestuurskunde kan helpen te begrijpen wat er nu precies gebeurt.