De woorden van de middeleeuwse mysticus Meester Eckhart zijn niet eenvoudig te doorgronden. Marga Haas ging haar eigen weg met zijn werk en geeft zijn teksten betekenis voor mensen van deze tijd.
Meester Eckhart leefde zeven eeuwen geleden, maar zijn woorden zijn onverminderd actueel. Deze mysticus combineert een grote liefde voor God met een scherp inzicht in de menselijke ziel. Voor wie verdieping zoekt, is Eckhart een onmisbare wegwijzer.
Deze bundel bevat een veertigdaagse kennismaking met zijn werk. Elke dag begint met een citaat van Meester Eckhart en eindigt met een korte meditatie hierover van Marga Haas. Samen brengen zij de lezer telkens een stap verder op de weg naar binnen.
Willem Teellinck
Soliloquium. Een mystieke oefening in verlangen
In 1628 schreef Willem Teellinck zijn Soliloquium, een mystieke tekst in de traditie van middeleeuwse 'alleenspraken van de ziel'. Centraal in de tekst staat het diepe en hartstochtelijke verlangen van een zondaar naar een ontmoeting met Christus (als bruidegom en zaligmaker) en naar zekerheid van uitverkiezing.
Soliloquium is een prachtig voorbeeld van een calvinistische mystieke tekst, geschreven in gepassioneerde en rijke taal. Deze nieuwe vertaling stelt deze bijzondere mystieke tekst opnieuw ter beschikking en legt hem open voor een geïnteresseerd publiek.
Willem Teellinck (1579-1629) was bij leven predikant in Middelburg en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nadere Reformatie. Door zijn stichtelijke, devotionele en ook mystieke teksten kreeg hij de naam een 'tweede Thomas a Kempis', te zijn, maar dan 'gereformeerd'.
Thom Mertens (1953) is neerlandicus, gespecialiseerd in de Nederlandse religieuze literatuur. Hij was tot voor kort hoogleraar aan het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen), instituut voor de studie van spiritualiteit in de middeleeuwse en vroegmoderne Nederlanden.
Dr. Herman Westerink (1968) is wetenschappelijk medewerker aan het Titus Brandsma Instituut, universitair hoofddocent godsdienstfilosofie en interculturele filosofie aan de Radboud Universiteit en gasthoogleraar aan de KU leuven.
Michael Ford komt met een nieuw portret van Henri Nouwen (1932-1996). Daarin plaatst hij het leven van de wereldberoemde Nederlandse priester en succesauteur van spirituele boeken in de traditie van christelijke mystici als Teresa van Avila, Johannes van het Kruis en H. Theresia van Lisieux. Net als in zijn eerdere biografische schets Wounded Prophet (1999), volgt Ford in dit boek de levensloop, academische loopbaan en spirituele ontwikkeling van Nouwen. Hij focust daarbij op de levenslange worsteling van Nouwen met eenzaamheid, intimiteit en (homo)seksualiteit. Hij laat zien hoe Nouwen de inzichten uit zijn eigen 'donkere nacht van de ziel' gebruikt om de spirituele honger van zijn toe- hoorders en lezers te stillen. Dit is allesbehalve een heiligenleven omdat ook de schaduwzijden van deze bijzondere man op indringende wijze aan bod komen.
Dr. Michael Ford is schrijver en theoloog, gespecialiseerd in het leven en werk van Henri Nouwen. Hij publiceerde de eerste biografie over Nouwen na diens dood (Wounded Prophet, 1999) en stelde meerdere bloemlezingen samen met teksten van Nouwen. Ford leidde retraites rond Nouwen in diverse Europese landen en de Verenigde Staten. Hij werkte vele jaren bij de BBC als verslaggever en religiejournalist. Ford woont in Engeland.
De geestelijke bruiloft van de middeleeuwse Vlaamse mysticus Jan van Ruusbroec in een hedendaagse Nederlandse vertaling.
Ruusbroec schreef zijn meesterwerk midden in de drukte van het Brusselse stadsleven. Hij was daar 25 jaar achtereen kapelaan van de Sint-Goedelekerk. Zorgvuldig en met veel mensenkennis beschrijft hij de weg naar binnen en de liefde tussen God en mens. In zijn schetsen zullen geliefden ook de hoogte- en dieptepunten van de aardse liefde herkennen.
Die gheestelike brulocht, zoals het werk in het Middelnederlands heet, maakte Ruusbroec al tijdens zijn leven vermaard in heel Europa. Een van zijn enthousiaste lezers was Geert Grote, die Ruusbroec op weg naar Parijs opzocht in zijn kluis in het Zoniënwoud bij Brussel. Door de vriendschap met Grote werd Ruusbroecs werk een van de inspiratiebronnen van de Moderne Devotie, een beweging van innerlijke vroomheid die in heel Europa haar sporen naliet.
In De geestelijke bruiloft ontvouwt Ruusbroec het geestelijk leven in drie opeenvolgende stadia: het werkende leven, het innige leven en het Godschouwende leven. Deze drie stadia zijn eigenlijk drie gedaanten van een zich steeds verdiepende liefde tot God. Ruusbroec beschrijft de groei van het mystieke leven vanaf de bekering tot de hoogste toppen van de contemplatie. Daarbij geeft hij ook de risico's aan waarmee de biddende mens rekening moet houden en welke afwijkingen mogelijk zijn.
Neerlandicus en dichter Jos van den Hoek maakte een verantwoorde en soepel lezende vertaling van het Middelnederlandse origineel. De tekst wordt ingeleid door professor dr. Guido de Baere s.j., emeritus hoogleraar van het Ruusbroec-genootschap van de Universiteit van Antwerpen.
Een boek over kleine en grote documenten, waarin een mens zijn dierbaarste persoonlijke gedachten bewaart en zijn bijeengeraapte ingevingen, boodschappen en verwachtingen noteert.
In alle tijden hebben mensen notities gemaakt van wat hen raakte en dergelijke notities worden nog steeds gemaakt: spirituele kapstokken, kreten om hulp, protesten, klachten en lofzangen. In dit boek zoeken Aart Mak en Anne van der Meiden een antwoord op de vraag waarom het zo belangrijk is om eigenhandig vast te leggen wat je lief is, wat je vormt en troost. Hoe werkt dat dan en bovendien: hoe doe je dat?
Anne van der Meiden over de aard van het rapiarium:
´Ik bedoel niet zozeer een dagboek met godservaringen in een geordende vorm, maar snel genoteerde invallen in woorden die je later nooit meer terug kunt vinden in je hersenen, laat staan ordenen. Het zijn vaak niet meer dan uitroepen, flitsende ervaringen, vuurpijlen die opschieten en een snel dovend licht verspreiden.´
Een beroemd voorbeeld van een rapiarium bestaat uit de woorden die Blaise Pascal in november 1654 op een stukje perkament schreef. Na zijn dood werd het gevonden, het was ingenaaid in zijn kleding:
´Het genadejaar 1654. Maandag 23 november, vanaf ongeveer half elf ´s avonds tot ongeveer half één ´s nachts: VUUR. God van Abraham, God van Izaak, God van Jakob. Niet de God van filosofen en geleerden. Zekerheid. Zekerheid. Gevoel. Vreugde. Vrede. Vrede van God van Jezus Christus.´
'In het dorp stond hij bekend als tovenaar, mijn overgrootvader. Tovenaars wekken mateloze nieuwsgierigheid. Zij kunnen wat gewone mensen ook graag zouden kunnen. Omdat zij in geval van brand de wind kunnen laten draaien wég van de bedreigde boerderij, doe je maar al te graag een beroep op hen. Maar ze worden ook gemeden als de pest. Zij kunnen wat gewone mensen liever niet kunnen...'
De verschijning van God is een mysterie. Uitgerekend dit mysterie loopt voortdurend gevaar bekneld te raken tussen mythische verhalen aan de ene en mystieke ervaringen aan de andere kant.
Zigzaggend tussen trendgevoelige spiritualiteit en beproefde vormen van magie zoekt de kerk het geheim van Gods verschijning ruimte te geven. Daartoe is nodig dat die kerk grondig inzicht heeft in haar heidense afkomst en inslag. Tegelijkertijd is zij in dit eerbiedigen van het mysterie van de openbaring onopgeefbaar verbonden met Israël.
In De tovenaar en de dominee staat de tovenaar voor het heidendom dat zich blijft aandienen in aloude mythen en gloednieuwe mystiek. De dominee is bij uitstek bewaker van het christelijk mysterie. Hun dorp is de geboorteplek van de auteur. Deze keert terug naar die plek en speurt in de kerk van zijn jonge jaren naar sporen van openbaring. Die terugkeer bezegelt het onontkoombare afscheid van de bestaande kerk. Maar juist dan ontdekt hij tot zijn grote verwondering hoe de verschijning van God een mysterie is.
'Wat mij treft is de combinatie van persoonlijke ervaringen, leeservaringen en diepe reflectie, en een stijl die volstrekt helder is. Op de een of andere manier slaagt Vreekamp erin de gebeurtenissen die hij beschrijft tegelijk in een toverachtig licht te zetten. Ik vind het spannend en mooi.' - Jan Siebelink
Overdenkingen en gebeden bij de belangrijkste momenten uit het leven van Jezus. In zijn kenmerkende beeldrijke, intense en meeslepende stijl tekent Thomas a Kempis de levensweg van Jezus die als de zoon van God naar de aarde kwam om de mensheid te redden en door zijn lijden verzoening te brengen. Thomas beschrijft dit levensverhaal zo hartstochtelijk dat je je als lezer persoonlijk aangesproken voelt. Thomas roept op om te groeien in moed, vertrouwen en liefde. Een betere geloofscoach is niet te vinden!
Zuster Minke van Grandchamp bevat gesprekken met haar over haar geestelijke levensweg in Grandchamp. 30 jaar lang was zij priorin in deze protestantse communiteit, gelegen bij Neuchâtel in Franssprekend Zwitserland. Grandchamp is de vrouwelijke pendant van Taizé. Samen met Pomeyrol en Taizé herontdekte Grandchamp het monastiek geïnspireerde leven binnen het Franssprekende protestantisme.
De van oorsprong Nederlandse Zuster Minke de Vries was gedurende 30 jaar priorin van de oecumenische protestantse gemeenschap van Grandchamp (Zwitserland). In Mijn leven in Grandchamp vertelt zij op inspirerende wijze over het naar buiten toe gerichte monastieke leven in Grandchamp.
In de traditie van Iona wordt in drie delen de Keltisch-christelijke spiritualiteit nader bekeken. Het eerste deel leidt de eigenheid van de Keltisch-christelijke traditie in. In het tweede wordt beschreven hoe de huidige Iona Communiteit als gemeenschap functioneert. In het laatste deel komt de invloed van de traditie op hoe het leven er op dit moment uitziet op Iona aan de orde.
In de traditie van Iona is eerder verschenen met de titel Aanwezig onderweg.