'Dat is toch niet meer van deze tijd!' We horen het vaak. Maar wat betekent het nu precies? Hoe kunnen we de tijd waarin we leven beter begrijpen? Laten we een stapje achteruit zetten en de foto waarop we met een aarzelende glimlach staan afgebeeld, scherper bekijken.
In Tijdgeest beschrijft Rik Torfs de speerpunten, vooroordelen en taboes van ons hedendaagse levensgevoel. Hij bestudeert hoe ze doordringen in alle grote thema's van het moderne leven, zoals de vrijheid van meningsuiting en haar grenzen, de nieuwe invulling van de zeven hoofdzonden, het geloof in de wetenschap, de angst voor het ongrijpbare en de kracht van het slachtofferschap.
Toch is Tijdgeest een optimistisch boek. Torfs geeft aan hoe we, zonder euforie of weemoed, complexloos kunnen leven in de tijd die de onze is. Wie weet slagen we erin hem mooier, ruimer en vrijer te maken. En daardoor zelf gelukkiger te worden.
Het klassieke liberalisme verkeert in een staat van crisis. Dat dit systeem, dat is gebaseerd op fundamentele beginselen van gelijkheid en de rechtsstaat en dat de rechten van individuen om hun eigen vormen van geluk na te streven benadrukt, niet altijd zijn eigen idealen waarmaakte, is geen geheim. In het Westen werd aan veel mensen gelijkheid voor de wet ontzegd. Wie meetelde als volwaardig mens met universele rechten werd eeuwenlang betwist, en pas recent is deze omissie gerepareerd.
De principes van het liberalisme zijn de afgelopen decennia door zowel rechts als links tot uitersten gedreven: neoliberalen maakten een cultus van economische vrijheid, terwijl progressieven zich richtten op identiteit boven universaliteit. Het resultaat, stelt Fukuyama, is toenemende polarisatie en een toenemend gevaar voor onze democratie. In dit heldere verslag van de huidige politieke onvrede biedt Fukuyama een essentiële verdediging van een liberalisme voor de eenentwintigste eeuw.
In `Waarheidszoekers' beschrijft filosoof Cees Zweistra oorsprong en aard van het complotdenken en geeft hij aan hoe we met complotdenkers moeten omgaan. De bestorming van het Capitool en de anti-coronaprotesten laten zien dat het aantal complotdenkers stevig groeit. Mede onder invloed van bekende Nederlanders zoals Lange Frans, Thierry Baudet en Doutzen Kroes wijzen zij op het bestaan van kwaadwillende complotten. Waar komt dit complotdenken vandaan? In een toegankelijke stijl legt filosoof Cees Zweistra uit wat het complotdenken is, waar complotdenkers de verkeerde afslag nemen en hoe we met complotdenkers om moeten gaan.
Zweistra beschrijft heel mooi hoe we tegenwoordig verscholen gaan achter onze gadgets, en daardoor de confrontatie met anderen uit de weg gaan.' - **** NRC over `Verkeerd verbonden
Ruim 1300 jaar na de aankomst van de eerste missionarissen verdwijnt het christendom uit grote delen van Nederland. In het adembenemende tijdsbestek van slechts enkele decennia komt er grotendeels een eind aan een cultuur- en godsdienstgeschiedenis van meer dan 1000 jaar oud. Tegelijkertijd neemt de belangstelling voor zingeving de laatste jaren alleen maar toe, ook op plekken waar je het niet verwacht. Het spirituele landschap In Nederland wordt steeds diverser, zowel binnen als buiten de kerken. Oude en nieuwe vormen botsen, maar vinden elkaar soms ook in wonderlijke nieuwe verbindingen. Een fascinerend gebeuren, dat gek genoeg maar nauwelijks aandacht krijgt.
Frans Croonen neemt de lezer mee op reis in een boeiend transitieproces dat zich nog volop aan het voltrekken is. Onderweg reikt hij bouwstenen aan voor een zinvol bestaan anno nu.
Utopisch denken is gevaarlijk, maar vooral ook noodzakelijk, concludeert Joop van Hezik in zijn zoektocht naar duurzame ontwikkeling. Hij neemt ons mee langs utopische denkbeelden, via internationale conferenties die steeds opnieuw mislukken, naar het zogenoemde ontwikkelingsland de Filippijnen. De mens zal de bestaande groei-ideologie die ten grondslag ligt aan de huidige crisis in ons industrieelkapitalistische bestel dienen te doorbreken. Daarvoor is een nieuwe utopie nodig, een nieuw utopisch verhaal. Joop schetst de elementen van zijn Utopia. Dit is een Utopia dat zodra het bereikt dreigt te worden, steeds opnieuw plaats maakt voor een nieuw utopisch verhaal. De Filippijnse eilanden zijn hierbij metafoor, droom, nachtmerrie en continue inspiratiebron.
Joop van Hezik brings philosophy to life, in more ways than one. He shows that the ideology of `economic growth is the basis of our modern societies and economies, and even of our sustainable development policies. In this ideology people and nature seem to be merely instruments for economic growth. This results in destruction and the failure of sustainable development policies at all geographical levels. As Van Hezik clearly demonstrates, we need utopian thinking to reflect on the real values of life on earth. So-called poor local communities in the Philippines have found ways to pursue their own utopia, based on respect for people and nature. Does the rest of the world have the guts to follow their example?
Rob Wolters, Executive Director ECNC-European Centre for Nature Conservation
Vrouwen komen niet van Venus, maar zijn een integraal onderdeel van de menselijke geschiedenis. Het indringende boek De Wijsheid van Sophia graaft tot de kern van het vrouwelijke bewustzijn in een door een mannen gedomineerde wereld. De rol van de vrouw wordt vanuit de wortels van historisch en mythologisch besef verklaard.
Deze uitgave biedt een heldere kijk in het onderbewustzijn van de historische en moderne vrouw.
Frederike de Jong is afgestudeerd filosofe en is trainer en therapeute.
In Profeet of profijt wordt het probleem aan de orde gesteld van de huidige morele crisis in de westerse wereld en wordt naar wegen gezocht om deze crisis te boven te komen. De oorzaken van het moreel verval zoekt de auteur in ontwikkelingen die met name in de tweede helft van de vorige eeuw op gang kwamen zoals de processen van teruggang van kerk en geloof, individualisering, secularisatie en ontzuiling. Op zoek naar handvatten om aan de morele crisis een einde te maken gaat de schrijver na, welke factoren in het verleden en meer recentelijk als tegenkrachten tegen moreel verval hebben gefunctioneerd. Daarbij komen factoren naar voren zoals godsdienst en levensbeschouwing, het kloosterwezen, volksdevoties, de Reformatie en het protestantisme, oecumene en immigratie. Uit een evaluatie van deze factoren komt naar voren, dat normen en waarden steeds zijn ingebed in spirituele levensoriëntaties. Deze vormen de dragers van de sociale en culturele waarden, die nodig zijn om tot ethisch verantwoorde samenlevingen te komen.
Het belangrijkste gedachtegoed om de morele crisis in de westerse wereld te boven te komen wordt geleverd door de wereldgodsdiensten: het christendom, het jodendom, de islam en de Oosterse religies, maar ook door minder bekende of minder geïnstitutionaliseerde geestelijke oriëntaties zoals vage religie, spiritualiteit, vrijzinnigheid, humanisme en zingeving. Daarbij noemt de auteur een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan, wil een morele sanering op gang komen. Daartoe behoren een goede opvoeding en scholing, sociale en geestelijke pluraliteit, sociale interactie, maatschappelijke participatie, tolerantie en een realistisch idealisme.
Gérard van Tillo studeerde theologie en sociologie. Hij was werkzaam aan de Rijksuniversiteit Utrecht en de Vrije Universiteit te Amsterdam, was hoogleraar Godsdienst- en Pastoraalsociologie aan de Universiteit voor Theologie en Pastoraat en is emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef eerder De Façademaatschappij. Over het verschil tussen presentatie en realiteit. De uitgave van Profeet of profijt werd verzorgd voor de Edmund Husserl Stichting.
Het einde van de Tweede Wereldoorlog luidde een periode in waarin bijna alle westerse landen langdurige vrede kenden en economische voorspoed bereikten. Maar aan het begin van de eenentwintigste eeuw lijkt men uit het oog te zijn verloren hoe belangrijk het is om het eigen verleden te kennen. Want alleen dan kan er geleerd worden van gemaakte fouten, in plaats van stuurloos rond te dobberen in een ongrijpbare wereld van louter materiële welvaart die elk moment in chaos kan vervallen.In De onbenoembare actualiteit laat Roberto Calasso zien hoe de existentiële leegte van het hedendaagse massatoerisme en de online pornografie geconfronteerd worden met de fundamentalistische islam, waar terroristen zich toe voelen aangetrokken die de westerse levensstijl beschouwen als plat vermaak. Calasso schetst een verontrustend dubbelportret van ons ongrijpbare heden en het tijdperk van Hitler-Duitsland, toen de mensheid de wereld op het randje van zelfvernietiging bracht.
Een beschrijving van brughoofden en onoverbrugbare elementen tussen vroeger en nu, tussen Nederlanders en Antillianen. Herinneringen aan Curaçao in de periode 1950 - 1970. Episodes opgehaald tijdens een nostalgische rondgang een halve eeuw later. Langs historische monumenten, overheidsgebouwen, landhuizen, krotten en kerken. Gesprekken met leeftijdsgenoten uit de zandbak die daar zijn blijven wonen. Terugblik en reflecties van hoogbejaarde ouders op een cruciale periode in hun leven.
Over Statuut en Autonomie. Over gouverneurs, politici, gevolmachtigd ministers en gouvernementsambtenaren. Over Latijnse spreuken en eigen taal Papiamentu die niet mocht worden gesproken. Over slaven, sociale ongelijkheid en verwoesting. Over religie en Brua. Over schrijvers en hun literatuur, kranten en schotschriften. Over koninkrijk, vorstenhuis en prinsessen. Over componisten en eigen muziek. Over architectuur en bouwkunst. Over economie en multinationals als de West Indische Compagnie en Shell. Maar ook over Bonaire. Over interneringskampen, nieuwe regenten en vissen.
Van Hende tras di awa, mensen van overzee, en Yu di Korsow, kinderen van Curaçao. Overpeinzingen hopelijk ter beter begrip van een Caraïbisch eiland en de achterliggende geschiedenis daarvan. Aan u de keuze of u deze kant of de overkant van de brug verkiest: pa bou of pa riba di brug.
`Staan in de wereld van nu' van Jacques Ellul is een hertaling van het boek dat oorspronkelijk werd uitgegeven in 1948. Maar hoewel het uit 1948 komt, is het indrukwekkend hoe dit hartstochtelijke essay nu nog zo actueel kan zijn. Als leiders het stuur kwijt zijn, media ons bezighouden met bijzaken, en techniek en geld de aarde onderwerpen - wat is dan nog de taak van christenen? Wat betekent het revolutionaire geloof in Christus als donkere wolken zich samenpakken boven de kerk en ons land, maar ook boven de hele aarde? Jacques Ellul was filosoof, socioloog, theoloog en hoogleraar in het recht. Hij stond bekend als de man die alles heeft voorzien en zijn essay leert christenen hoe ze moeten staan in deze wereld.
6e druk - Nieuwe vertaling!
Hét klassieke boekje over de geschiedenis, de kunst en de sfeer van het theedrinken.
Thee is onlosmakelijk verbonden met de oosterse cultuur en filosofie, die op hun beurt schatplichtig zijn aan de ethisch-religieuze waarden van boeddhisme, daoïsme en confucianisme.
Overal, van architectuur tot bloemschikken klinkt het schoonheidsideaal van Zen door. De auteur schrijft over de liefde voor het eenvoudige en het belang van oprechte aandacht.
"Love is joy with the accompanying idea of an external cause." Spinoza's definition of love (Ethics Book 3, Prop. LIX) manifests a major paradigm shift achieved by seventeenth century Europe in which the emotions, formerly seen as normative "forces of nature," were embraced by the new science of the mind. We are determined to volition by causes. This shift has often been seen as a transition from a philosophy laden with implicit values and assumptions to a more scientific and value-free way of understanding human action. But is this rational approach really value-free? Today we incline to believe that values are inescapable, and that the descriptive-mechanical method implies its own set of values. Yet the assertion by Spinoza, Malebranche, Leibniz, and Enlightenment thinkers that love guides us to wisdom-and even that the love of a God who creates and maintains order and harmony in the world forms the core of ethical behaviour-still resonates powerfully with us. It is, evidently, an idea we are unwilling to relinquish. This collection of insightful essays emerged from two "ContactFora" organized within the framework of the research project Actuality of the Enlightenment: The Moral Science of Emotions, conducted under the auspices of Koninklijke Vlaamse Academie van Belgie voor Wetenschappen en Kunsten. It offers a range of important and fascinating perspectives on how the triumph of "reason" affected not only our scientific-philosophical understanding of the emotions and especially of love, but our everyday understanding as well.
Van alle boeken van Nietzsche is Aldus sprak Zarathoestra het meest opmerkelijk. In dit boek presenteert hij zijn ideaal van de mens, een wezen dat bevrijd is van egoïsme en geen God en geloof meer nodig heeft om volmaakt gelukkig te zijn: de 'Übermensch'. De ideeën van Friedrich Nietzsche oefenen een grote invloed uit op het gedachtenleven van onze tijd. Als klassiek filoloog, dichter, wijsgeer en moralist heeft hij een enorme betekenis voor onze cultuur.
Aldus sprak Zarathoestra is zijn belangrijkste werk. Nietzsche vereenzelvigt zich hierin met een heel vroege Perzische wijsgeer, de eerste die een onderscheid maakte tussen licht en donker, tussen goed en kwaad. Het is een verzameling briljante spreuken, zonder intellectuele toespelingen, vol directe levenswijsheid. Wijsheid omtrent het leven zoals hij dat verstaat, leven dat op de spits gedreven wordt en dat ten slotte moet culmineren in zijn ideaal van de 'Uebermensch'.
De uitgave van Wereldbibliotheek verscheen op een pikant moment, namelijk in 1940, en is sedertdien altijd leverbaar geweest. Inmiddels zijn er zo'n 40.000 van verkocht. De vertaling van Endt en Marsman is nog altijd uitstekend leesbaar.
De Franse politieke wetenschapper en Islamkenner Olivier Roy onderzoekt een boeiende vraag: Is Europa nog christelijk? Volgens hem heeft Europa in de vorige eeuw zijn christelijke identiteit losgelaten. Alleen bij abortus en euthanasie wordt nog gerefereerd aan de christelijke basis van Europa. Dit is voor Roy geen reden om te vrezen voor het verval van ons continent ten koste van de islam. Volgens Roy gloort er voor Europa een nieuwe identiteit door de immigratie van mondiale christenen uit de voormalige koloniën. Een boek voor een brede groep lezers die geïnteresseerd zijn in de veranderende identiteit van Europa.
Transparency is the metaphor of our time. Whether in government or corporate governance, finance, technology, health or the media - it is ubiquitous today, and there is hardly a current debate that does not call for more transparency. But what does this word actually stand for and what are the consequences for the life of individuals? Can knowledge from the arts, and its play of visibility and invisibility, tell us something about the paradoxical logics of transparency and mediation? This Obscure Thing Called Transparency gathers contributions by international experts who critically assess the promises and perils of transparency today.