Zie, ik maak alle dingen nieuw van Bart van Nes is een inzichtelijke Bijbelstudie over Openbaring. Van Nes laat zien dat Openbaring niet een Bijbelboek is om bang van te worden, maar dat het juist een hoopvol boek is. Het toont ons op adembenemende wijze de grootheid van God. In dit boek neemt de auteur je mee op reis langs de mooiste inzichten over dit Bijbelboek en helpt hij je Openbaring te begrijpen. Daarbij heeft hij aandacht voor de literaire stijl van het boek, de context van de eerste eeuw en de relatie met het Oude Testament. Openbaring onthult de werkelijkheid die ons te wachten staat en daagt ons uit om trouw te blijven aan Jezus.
`Lezen en laten lezen' van Arnold Huijgen is een verhelderend theologisch boek over gelovig omgaan met de Bijbel. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat je de Bijbel niet alleen leest, maar je ook laat lezen door God. De Bijbel is een ingewikkeld boek, en over de interpretatie ervan wordt veel gediscussieerd. Hoe kun je de Schrift dan zo lezen dat je hart geraakt wordt? En hoe voorkom je al te rationele Bijbellezing? Huijgen gaat te rade bij onder andere Luther. Zijn vuistregels voor het lezen van de Bijbel zijn nog altijd actueel. Daarnaast geeft hij voorbeelden van omgang met de Bijbel door Oepke Noordmans, Dietrich Bonhoeffer en door hemzelf.
Arnold Huijgen is hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn.
Het boek Openbaring is - 2000 jaar nadat het is geschreven - een opmerkelijk en invloedrijk Bijbelboek, vol met dromen en visioenen. Elaine Pagels onderzoekt in welke historische en politieke context we dit boek het beste kunnen plaatsen. Ze bespreekt niet alleen de ontstaansgeschiedenis, maar ook de veranderde interpretaties door de eeuwen heen. Pagels laat zien dat het vreemdste Bijbelboek in deze turbulente tijd troost en hoop kan bieden.
Eerste boek over exegese gericht op mensen die de grondtalen niet beheersen. Geschreven voor studenten, pastores en leken.
Inleiding in de uitleg (exegese) en interpretatie (vertaling naar het hier en nu) van Bijbelteksten. Snoek laat zien hoe uitleg mogelijk is zonder kennis van de grondtalen, maar ook hoe eerdere interpretaties de onze kleuren. Door ons daarvan bewust te zijn kunnen we des te beter ontdekken wat de Bijbel ons in de 21e eeuw te vertellen heeft.
Theologie van het Nieuwe Testament, onder redactie van Armin Baum en Rob van Houwelingen, is een thematisch opgezet handboek, bestemd voor afgestudeerde theologen en theologische studenten, maar zeker ook voor betrokken bijbellezers. Het is het resultaat van een uniek samenwerkingsproject tussen Nederlands- en Duitstalige nieuwtestamentici, afkomstig uit diverse stromingen binnen het protestantisme en werkzaam aan theologische opleidingen in Nederland, België, Groot-Brittannië, Duitsland en Zwitserland. De auteurs zien de bijbelse geschriften als het Woord van God, die zichzelf openbaart in de geschiedenis. Daarom is gekozen voor een heilshistorisch perspectief, waarmee de nieuwtestamentische boodschap ook vandaag nog klinkt.
`Gerechtigheid en recht' van Jan Post is een juridische en theologische studie over de Bijbelse begrippen gerechtigheid en recht. In vrijwel ieder Bijbelboek wordt gesproken over gerechtigheid en recht. Om die passages goed te kunnen begrijpen is kennis van het recht uit die tijd noodzakelijk. Jan Post plaatst bekende en minder bekende Bijbelgedeelten - uit het Oude en Nieuwe Testament - tegen de achtergrond van joodse, klassieke en historische bronnen. Zo geeft hij de lezer inzicht in wat destijds verstaan werd onder gerechtigheid en recht. Voor het hedendaagse denken over recht en rechtspraak is dat nog steeds van belang.
Jan Post is al ruim 25 jaar advocaat en houdt kantoor in Barneveld. Hij is specialist op het gebied van het (protestants) kerkrecht; daarop is hij ook gepromoveerd. Hij combineert graag zijn juridische kennis met theologie (en omgekeerd).
De heilsgeschiedenis heeft vele echte 'Edens' (paradijzen) gekend. In dit boek worden maar liefst zeven ervan beschreven, vanaf het hemelse Eden in Ezechiël 28, via de Hof van Eden in Genesis 2-3 tot het laatste Eden in Openbaring 2:7 en 22:1-5.
De paradijsgeschiedenis is een droevig verhaal, doordat Eden vanaf Genesis 2 voortdurend bedreigd is geweest. Hetzij van binnenuit door het falen van zijn bewoners, of van buitenaf (te beginnen met de slang), of allebei. Maar het is een verhaal met een gelukkige afloop - en trouwens ook met schitterende momenten onderweg, vooral in Mozes' tabernakel en Salomo's tempel, maar ook in het 'paradijselijke' Beloofde Land en de Tuin van Jozef, waar Jezus' opstanding plaatsvond.
Het Edenverhaal is een drama, dat echter positief eindigt: met een koninklijk feestmaal, een hemels banket. Eten en drinken, maar ook de huwelijksvreugden, spelen in Eden een belangrijke rol. 'Eet', zei de slang in het eerste aardse Eden tegen Eva, en Eva zei het tegen Adam (Gen. 3:1-6). 'Neem, eet!' zei Jezus in de laatste nacht van zijn aardse leven, in een totaal andere zin (Matt. 26:26). 'Kom, koop en eet', zal God aan het eind zeggen; zie Jes. 55:1 (vgl. vs12v.). 'De HEERE zal Sion troosten, Hij zal al haar puinhopen troosten. Hij zal haar woestijn maken als Eden, haar wildernis als de hof van de HEERE. Vreugde en blijdschap zal daarin gevonden worden, dankzegging en luid psalmgezang' (Jes. 51:3).
In Wie is als Gij? behandelt dr. H.G.L. Peels voor zowel theologen als niet-theologen de `schaduwkanten' aan het Godsbeeld van het Oude Testament. Hij laat zien dat bij een onbevangen luisteren naar de boodschap van het Oude Testament op deze schaduwzijden steeds weer verrassend licht valt.
De Bijbel is voor miljoenen mensen wereldwijd de bron van hun geloof. Toch stelt de Bijbel haar lezers soms voor grote vragen. De meest dringende vraag is die naar God. Wie is Hij? Is de God die het Oude Testament ons verkondigt wel dezelfde als de God en Vader die wij in het Nieuwe Testament leren kennen? In recente tijd neemt de verlegenheid met het Oude Testament toe, sinds de wereld te maken kreeg met een explosie van geweld. Hoe zijn oudtestamentische teksten over Gods toorn en wraak te rijmen met de nieuwtestamentische boodschap van Gods liefde in Jezus Christus? Hoe komt het dat we in het Nieuwe Testament in tegenstelling tot het Oude Testament nauwelijks meer lezen over Gods jaloezie of berouw? Het Psalmboek bevat huiveringwekkende vloekbeden tot de God van Israël - maar is oproepen tot haat niet strafbaar? Ook getuigt het Oude Testament van Gods verborgenheid - kunnen we op deze God aan? Stuk voor stuk vragen die ons niet alleen voor theologische problemen stellen, maar ook aan de kern van de christelijke geloofsbeleving raken.
Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog aan zijn eigen ontwerp van een ethiek. Het project bleef onvoltooid, doordat hij gevangengenomen werd. De ethiek die hem voor ogen stond, was echter ook nooit bedoeld als kant-en-klaar ontwerp waarin de lezer een antwoord op al zijn vragen zou vinden - hij moet zélf aan de slag. Bonhoeffers aanzetten voor een ethiek dagen de lezer daartoe uit. De teksten zijn vertaald en ingeleid door Gerard den Hertog en Wilken Veen.
De christelijke moraal ontmoet al langer verzet en onverschilligheid. De priesters hebben het ernaar gemaakt met hun opgeheven vingertje, terwijl ze tegelijk het misbruik ongemoeid lieten of erger: eraan meededen. Intussen zijn veel gelovige mensen onthand geraakt over de vraag hoe zij als christen moeten leven in deze tijd: wat is nu eigenlijk toegestaan, wat verboden, wat verplicht?
Volgens Candiard moeten we niet opnieuw in de fout vervallen een lijst op te stellen van geboden en verboden en daarmee verstrikt raken in gestamel en gedoe over de regeltjes. In plaats daarvan moeten we ons bewust worden van wat daar wezenlijk aan voorafgaat: het kostbare geschenk van de vrijheid in Christus, waarover de apostel Paulus met zoveel fijnzinnigheid schrijft in zijn Brief aan Filemon.
De brief is een ongelezen schat die ligt te verstoffen in onze bijbels. Maar in dit kleinste bijbelboek van slechts 25 verzen staat de meest revolutionaire boodschap van het christendom als remedie voor vandaag.
Dominicaan Adrien Candiard leeft in het Convent van Caïro en publiceerde meerdere boeken over leven als christen in deze tijd. Hij is een veelgevraagd internationaal spreker. Van hem verschenen eerder bij Berne Media De islam begrijpen (2018; 5 sterren in Trouw) en Onder de vijgenboom (2019).
Bijbelvertaling is een veelbesproken onderwerp. Houden we vast aan een oude vertrouwde vertaling of kiezen we voor een nieuwe? De beste vertaling wil het nadenken hierover stimuleren. Daarvoor geeft het eerst inzicht in de totstandkoming van de Statenvertaling. Welke vertaalprincipes hanteerden de Statenvertalers en welke tekstedities van de Bijbel in de brontalen gebruikten zij? Het boek gaat eveneens in op de taal van de Statenvertaling.
Vooral de laatste jaren ontwikkelt het Nederlands zich snel. Hoe meer deze ontwikkeling zich doorzet, hoe meer moeite een hedendaagse lezer heeft met het lezen van de Bijbel in een verouderde taal. De norm blijft de Bijbel zoals deze door de Heilige Geest in de brontaal is gegeven. Dat geldt echter niet voor een Bijbelvertaling. Een Bijbelvertaling is een middel om mensen in aanraking te brengen met het Woord van God in hun eigen taal. Vanuit deze overtuiging doet de auteur aanbevelingen voor een betrouwbare, nieuwe Nederlandse vertaling.
Dit boek is het vervolg op Dat koninkrijk van U en daarmee opnieuw een spannend theologisch boek over een van de kernthema's uit het christelijk geloof.
In dit boek wordt een antwoord gezocht op de vraag wie Jezus is.
God zelf? De theologen die kanttekeningen maakten bij de Statenbijbel, zagen in de engel des Heren niemand minder dan Christus.
Op zoek naar de ware aard van Christus, bespreekt de auteur in dit boek de vele uitspraken van en over Jezus in het Nieuwe Testament. Als Jezus werkelijk de engel des Heren is, heeft de christelijke kerk dan niet eeuwenlang joden (en later ook moslims) ten onrechte ervan beschuldigd kritiek te hebben op de Drie-eenheid?
Deze en andere vragen komen indringend aan de orde in dit boek.
Engel naast God is het vervolg op de discussie die de auteur is gestart in Dat koninkrijk van U. In een apart hoofdstuk gaat hij in op de opmerkingen die gemaakt zijn naar aanleiding van dit boek.
Waarom zou je de Bijbel willen lezen? Een boek dat overloopt van wonderlijke en soms afstotende verhalen. Een boek met een moraal en met vooroordelen waar we nu wel eens van af willen. Dus: 'Weg met de Bijbel'? Met deze stevige vragen gaan drie remonstranten in dit boek aan de slag. Het zijn kritische lezers, maar 'weg van de bijbel'. Aan de hand van thema's als het offer, schulden, kwetsbaarheid en de toekomst duiken ze in de Bijbel en lezen ze die op hun, vrijzinnige manier.
Bert Dicou is verbonden aan het Arminius Instituut (VU) en predikant in Hoorn.
Anne Claar Thomasson-Rosingh, geworteld in de remonstrantse traditie, is nu werkzaam als priester in de Engelse kerk en docent bijbelse vakken aan Sarum College, Salisbury.
Sigrid Coenradie is predikant van Geloofsgemeenschap Het Penninckshuis in Deventer.
Voor christenen is het Oude Testament niet zozeer een boek
met verhalen over gebeurtenissen of gebruiken uit het verleden,
maar het Woord van God. Juist daarom kunnen
sommige gedeelten ongemakkelijke vragen oproepen: Wat
moeten wij nu met al dat geweld? Wat is de zin van de in
detail beschreven offerwetgeving? Wat betekenen de nog
onvervulde beloften over herstel van Israël en een toekomstige
heilstijd?
De auteurs gaan in hun bijdragen diepgaand op deze vragen
in. Door een benadering vanuit het geheel van de Schrift
reiken ze antwoorden aan die de lezer houvast bieden en
duidelijk maken wat de relevantie van deze gedeelten is
voor onze tijd.
De bijdragen in deze bundel vormen een uitwerking van een
drietal lezingen binnen het Studium Generale-programma
van Driestar educatief.
Het kruislabyrint is een pastoraal journaal: het biedt inzicht in de laatste werkweek van een pastor in een dorp aan de Hollandse kust, Duindal.
Op de valreep van zijn emeritaat wordt Max Thomassen bestormd door diverse theologische vragen. Ondanks verhalende aspecten gaat het in dit boek vooral om de theologische inhoud. In dialogen met diverse gesprekspartners gaat het met name over het probleem van de Drie-eenheid en over de vraag hoe Jezus werkelijk God kan zijn. Maar evengoed komen vragen aan bod over het ontstaan van het leven, het verschil tussen diverse godsdiensten, de betrouwbaarheid van de Bijbel - kortom: over de betekenis van religie.
'De bijbel voor Dummies' leert je begrijpen wat de bijbel is, hoe die heeft geleid tot talloze discussies die in de loop van de eeuwen zijn gevoerd en hoe het boek onze wereld beïnvloedt. Waar gaat de bijbel over? Wie schreef hem? Hoe hangen de honderden bijbelverhalen met elkaar samen? En wat is het verschil tussen de diverse (joodse en christelijke) bijbelversies? Dit boek geeft op duidelijke en neutrale wijze antwoord op al je vragen.
Jeffrey Geoghegan en Michael Homan hebben talloze boeken en artikelen over de bijbel geschreven.
`Mythe, mysterie, mystiek' door Els van Swol biedt een eerste kennismaking met het werk van Henk Vreekamp (1943-2016), predikant en schrijver van onder meer de Veluwe-trilogie. Hij noemde zichzelf een heidens-christelijk theoloog die uitgedaagd werd door het joodse denken. Dit boek bevat ook de preek die hij één dag voor zijn overlijden hield. Drie thema's vormen een rode draad door zijn denken: de mythe, waarin het goddelijke en menselijke door elkaar lopen; het mysterie, de genade, waarin hemel en aarde van elkaar onderscheiden worden; en de mystiek, waarin God en mens elkaar ontmoeten.
Els van Swol studeerde Kunst- en Cultuurwetenschappen en schrijft onder meer in `Kerk in Mokum'. Deze uitgave verschijnt op initiatief van de Vereniging voor Theologie en Maatschappij, in een reeks over theologen die hebben bijgedragen aan een kritische en maatschappelijk betrokken theologie.