Hoe komt het dat uit de oerknal een heelal is ontstaan waarin als bij wonder leven mogelijk is? Dit is misschien wel de grootste vraag waarover Stephen Hawking zich het hoofd heeft gebogen tijdens zijn buitengewone leven. Twintig jaar lang werkten Hawking en Thomas Hertog zij aan zij aan een nieuwe theorie van de oerknal die dit raadselachtig leefbare karakter van het heelal kon verklaren. Zij ontdekten een diepere laag van evolutie, verscholen in de prille beginfase van het universum, waarin de natuurwetten zelf leken te veranderen. Materie, krachten en de tijd verdwijnen bij de oerknal. Dit bracht hen op een revolutionair idee: wat als de wetten van de fysica niet in steen gebeiteld staan maar geboren worden, en samen met het jonge heelal mee evolueren? Hertog neemt de lezer mee op een wervelende ruimtereis langs zwarte gaten, kosmische hologrammen en ver terug in de tijd, naar onze allerdiepste wortels. Kort voor Hawkings overlijden publiceerden de twee kosmologen hun theorie, waarin ze een radicaal vernieuwend, darwiniaans perspectief op de oorsprong van ons heelal voorstellen. Een theorie die de manier waarop we naar de kosmos kijken op losse schroeven zet. Dit boek gunt je een blik achter de schermen van het baanbrekende onderzoek door twee topwetenschappers, van wie de vriendschap en passie voor het vak leidden tot een geheel nieuwe visie op de kosmos. De nieuwe theorie van Hawking en Hertog verweeft de oerknal dieper dan ooit tevoren met ons menselijk bestaan en geeft zo een nieuwe kijk op onze plaats in dit onmetelijk grote heelal. 'Een prikkelend en prachtig geschreven relaas van zowel de natuurkunde als de mensen die betrokken waren bij Hawkings visionaire strijd om de kosmos te begrijpen.'
- dr. Neil Turok, auteur van The Universe Within 'Zijn jarenlange samenwerking met Stephen Hawking laat Hertog toe om vanuit een bevoorrecht standpunt te beschrijven hoe Hawkings fysiek gevangen geest ook in zijn latere jaren verbazingwekkende inzichten produceerde.'
- dr. Martin Rees, auteur van Our Cosmic Habitat 'Dit boek is niet alleen een inleiding tot Hawkings laatste theorie, maar biedt ook een blik op nog grotere theorieën in de toekomst.'
- dr. Sean Carroll, auteur van The Biggest Ideas in the Universe: Space, Time, and Motion
Het fascinerende verhaal over hoe de wiskunde de natuurkunde vooruithelpt, en omgekeerd
Hoeveel dimensies bestaan er?
Is het heelal recht of krom?
Hoe symmetrisch zijn de allerkleinste deeltjes?
De diepste vragen uit de natuurkunde hebben vaak een wiskundig antwoord: een getal, een vorm of een structuur. Wiskunde is dan ook de taal van de natuur. Een taal waarvoor wij soms een beetje bang zijn – maar die angst is onterecht. Wiskunde toont juist de schoonheid van de natuur, soms zelfs beter dan woorden alléén dat kunnen.
De rol van de wiskunde in de natuurkunde begint al bij eenvoudig tellen. Natuurkundigen worden echter op nog veel meer manieren door de wiskunde vooruitgeholpen. We hebben meetkunde nodig om zwarte gaten te begrijpen, en in de quantummechanica worden moderne structuren als ‘groepen’ en ‘vectorruimtes’ gebruikt – abstracte concepten die een concrete natuurkundige betekenis blijken te hebben, en die ons helpen de natuur beter te begrijpen. Uiteindelijk blijkt de invloed zelfs omgekeerd te werken: dankzij onverwachte hulp uit natuurkundige hoek weten wiskundigen allerlei voorheen onbewezen vermoedens te bewijzen.
In Van getal naar heelal laat theoretisch natuurkundige Marcel Vonk zien hoe wiskundige begrippen op verrassende wijze in de natuurkunde opduiken – en hoe die concepten ons verder hebben geholpen bij het begrijpen van de natuur.
Marcel Vonk is onderzoeker in de mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft populairwetenschappelijke artikelen, geeft lezingen, en schreef eerder Snaartheorie, Zwarte gaten en De race tegen de schildpad. Ook is hij fervent toernooipokeraar en won als derde Nederlander een bracelet tijdens de World Series of Poker.
De pers over De race tegen de schildpad:
'De complexe natuurkunde achter de gedachte-experimenten en hun uitwerkingen legt Vonk helder en uitgebreid uit.' ●●●● NRC
'Met zijn overzicht van natuurkundige gedachte-experimenten De race tegen de schildpad schaart natuurkundige Marcel Vonk zich bij de beste populairwetenschappelijke schrijvers van dit moment.' New Scientist
Algoritmen regeren steeds meer ons leven. Ze bepalen online welk nieuws we zien en beïnvloeden welke producten we kopen. Ze doen suggesties voor potentiële datingpartners. Ze creëren en vernietigen hele bedrijfstakken en beïnvloeden verkiezingen. Hoewel algoritmen overal om ons heen worden gebruikt, weten maar weinigen hoe ze precies werken, of wie ze heeft ontwikkeld.
In Als dit, dan dat beschrijft informaticus Chris Bleakley op een heldere manier hoe een reeks simpele stappen complexe problemen kan oplossen. Hij duikt in de werking en het ontstaan van een groot scala aan algoritmen: van eenvoudige sorteeralgoritmen tot algoritmen voor weersvoorspellingen, routeplanningen, cryptovaluta, zoekmachines en kunstmatige intelligentie.
Dit boek neemt je mee naar de eerste algoritmen van de oude Grieken en de opkomst van de computer. Het beschrijft hoe de Britse wiskundige Alan Turing in de Tweede Wereldoorlog met zijn algoritme de Enigmacode van de nazi's kraakte, en hoe de Nederlandse informaticus Edsger Dijkstra een algoritme ontwikkelde dat aan de basis staat van routeplanners.
Zwarte gaten slokken alles op wat ze te pakken kunnen krijgen. In Gaten in het heelal geeft Ans Hekkenberg een cursus over deze kosmische veelvraten. Wat zijn zwarte gaten eigenlijk? Kun je ze ongedeerd binnenglippen? En kun je een zwart gat leegschudden? Ook komen mysteries en paradoxen aan bod. Hoe kan een gat bijvoorbeeld verdampen? En waarom denken natuurkundigen dat zwarte gaten hologrammen zijn?
Naast zwarte gaten staan ook hun nog mysterieuzere familieleden op het programma: microscopische oergaten, witte gaten die materie uitbraken en wormgaten die uithoeken van het heelal met elkaar verbinden. Bestaan deze vreemde gatenvarianten echt? En zullen we ze ooit gebruiken om het heelal door te racen?
Met dit boekje neem je een diepe duik in de gaten in het heelal - een onderwerp dat je nooit meer zal loslaten.
Een van de 10 beste boeken van 2022 volgens The New York Times Book Review
Wetenschapsjournalist Ed Yong leidt ons in 'Een immense wereld' voorbij de grenzen van onze eigen zintuigen. Hoe mensen de aarde waarnemen is maar een een van de vele perspectieven op onze wereld. Net zoals elk dier zitten wij opgesloten in onze eigen unieke zintuiglijke bubbel, en nemen we maar een heel klein deel waar van die immense wereld.
Dit boek verwelkomt ons in dimensies die voorheen ondoorgrondelijk waren - de wereld zoals die wordt waargenomen door dieren. We maken kennis met schildpadden die de magnetische velden van de aarde kunnen volgen, we ontdekken dat de ogen van een reuzeninktvis geëvolueerd zijn om de glinstering van een walvis te kunnen zien en we leren wat zangvogels horen in hun melodieën. Yong laat ons de geursporen, elektromagnetische golven en drukpulsen om ons heen waarnemen. Want om onze wereld te begrijpen hoeven we niet naar andere plaatsen te reizen; we moeten door andere ogen kijken.
This book is intended for anyone who wants to prepare for the Information Security Foundation based on ISO / IEC 27001 exam of EXIN.
All information security concepts in this revised edition are based on the ISO/IEC 27001:2013 and ISO/IEC 27002:2022 standards. A realistic case study running throughout the book usefully demonstrates how theory translates into an operating environment. In all these cases, knowledge about information security is important and this book therefore provides insight and background information about the measures that an organization could take to protect information appropriately. Sometimes security measures are enforced by laws and regulations.
This practical and easy-to-read book clearly explains the approaches or policy for information security management that most organizations can consider and implement. It covers:
* The quality requirements an organization may have for information
* The risks associated with these quality requirements
* The countermeasures that are necessary to mitigate these risks
* How to ensure business continuity in the event of a disaster
* When and whether to report incidents outside the organization.
Schimmels behoren tot de eerste levensvormen op aarde. De meeste mensen kennen schimmels als bovengrondse paddenstoelen, maar het merendeel van de schimmels leeft ondergronds of zweeft in de lucht, en is daar weer essentieel voor andere levensvormen.
In `Verweven leven' laat Merlin Sheldrake ons de wereld zien vanuit het standpunt van de schimmel. Dat op het eerste gezicht eigenaardige perspectief biedt een prachtige manier om te kijken naar het leven op onze planeet. Met Sheldrake als gids maken we kennis met gist,
psychedelica, schimmels die insecten binnendringen, het grootste organisme ter wereld en de complexe netwerken van het `wood wide web'. Hoe meer we te weten komen over schimmels en de rol die ze spelen in de natuur, des te meer wordt ons begrip over leven, het concept individualiteit en zelfs onze opvatting over intelligentie op zijn kop gezet.
Neil deGrasse Tyson plaatst de hedendaagse wereld in een nieuw, buitenaards perspectief
In zijn nieuwe boek geeft de wereldberoemde astrofysicus Neil deGrasse Tyson een kosmische kijk op de problemen op onze planeet. Oorlog, discriminatie, verdeeldheid – DeGrasse Tyson bekijkt deze en andere symptomen van onze tijd vanuit wetenschappelijk oogpunt en helpt ons daarmee op een nieuwe, rationele manier naar de wereld te kijken.
In zijn kenmerkende en toegankelijke stijl laat DeGrasse Tyson zien hoe kennis over onze rol en plaats in het universum leidt tot verrassende, briljante en waardevolle inzichten over onze maatschappij. Van oplossingen voor wereldwijde conflicten tot de kostbaarheid van ons bestaan: DeGrasse Tyson is onze gids op deze excursie vanuit de ruimte en toont hoe een kosmisch perspectief leidt tot een fundamenteler wereldbeeld dan ooit tevoren.
Neil deGrasse Tyson is een Amerikaanse astrofysicus. Hij studeerde aan Harvard en Princeton, en werd in 1996 directeur van het Hayden Planetarium. Hij is een graag geziene gast bij verschillende Amerikaanse talkshows, geeft lezingen op universiteiten, heeft een eigen podcast en presenteerde de tv-serie Cosmos: A Spacetime Odyssey. Hij heeft meer dan 14,5 miljoen Twitter-volgers.
Over Sterrenkunde voor mensen met haast:
‘Dit boek blijft fascineren met beknopte en levendige verklaringen voor een breed scala aan astronomische onderwerpen. Een mustread voor astronomieliefhebbers.’ David J. Eicher, Astronomy
Een bonbonnetje van een boek over ons universum en de sterrenkunde
Wanneer je op een heldere nacht omhoog kijkt, kun je duizenden sterren aan de hemel zien staan. Elke ster kent een eigen verhaal dat ons uitleg geeft over het ogenschijnlijk oneindige universum. Aan de hand van 21 van deze sterren - plus 3 bedriegers die feitelijk gezien geen sterren zijn - beschrijft sterrenkundige Giles Sparrow de geschiedenis van het heelal, van het ontstaan tot de meest recente ontdekkingen en inzichten.
Over zwarte gaten, supernova's, witte dwergsterren en rode superreuzen; over bekende sterren als de Poolster en de zon: wie nieuwsgierig is naar de wereld buiten onze aarde, gaat in dit boek mee op de ontdekkingstocht die generaties van wetenschappers eerder aflegden. Sparrow geeft bovendien aanwijzingen voor het sterrenkijken zelf. Doe zoals Albert Einstein al adviseerde: 'Kijk naar de sterren en leer van ze.'
* onder redactie van wetenschapsjournalist Govert Schilling
* hét cadeau voor elke sterrenliefhebber
* aantrekkelijk laagdrempelige uitleg
* mooi gebonden en geïllustreerd boek met fonkelende gouden sterren
'Dankzij goed gekozen voorbeelden, een feilloos taalgevoel en een mespuntje Britse humor is deze geschiedenis van ons heelal een heel plezierig en laagdrempelig boek dat uitpuilt van de interessante informatie.' - Govert Schilling, auteur van De olifant in het universum
De `ANWB Basis natuurgids - Sterrenkunde' staat boordevol informatie voor het herkennen van sterrenbeelden. Gedetailleerde beschrijvingen en sterrenkaarten van ruim 50 sterrenbeelden zijn opgenomen in deze compacte zakgids. Alle informatie over de stand van de sterren, planeten en andere astronomische verschijnselen wordt gedetailleerd weergegeven. De indeling per maand maakt het zoeken naar en herkennen van de sterrenbeelden supereenvoudig. Deze zakgids heeft een handig pocketformaat en is daardoor makkelijk mee te nemen tijdens een nachtelijke wandeling. Kortom, een beknopte gids met complete inhoud!
'Leest als een detective.' NRC Handelsblad****
'De aanwijzingen over de ware aard van "donker spul" staan zeer waarschijnlijk ergens in dit boek. We weten alleen nog niet waar.' - Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam
Het is een van de grootste onopgeloste vraagstukken in de moderne sterrenkunde: de ware aard van donkere materie. 85% van alle massa in het heelal bestaat eruit, maar hoewel er al tientallen jaren jacht op wordt gemaakt, weet niemand wat het precies is. Met de ontdekking van de al even mysterieuze donkere energie en met de twijfels aan onze opvattingen over de zwaartekracht lijkt het raadsel er alleen maar ingewikkelder op te worden.
Op zijn geheel eigen, toegankelijke wijze belicht Govert Schilling de geschiedenis van de zoektocht naar donkere materie en het actuele onderzoek naar deze 'olifant in het universum'. Hij bezoekt sterrenwachten en ondergrondse laboratoria, raadpleegt topwetenschappers en praat met Nobelprijswinnaars. In begrijpelijke taal maakt Govert inzichtelijk wat we niet kunnen zien en beschrijft hij wat dit onopgeloste raadsel ons leert over onze mysterieuze kosmos.
Pers en aanbevelingen:
'Donkere materie en dito energie kundig ontleed [...] Een prima toevoeging aan de natuur- en sterrenkundige boekenplank.' New Scientist
'Het zijn de fijne verhalen, tussen de natuurkundige theorieën door, die de zoektocht tot leven brengen en het boek spannend houden tot het einde. Schilling schetst een completer beeld van de pioniers dan andere boeken over donkere materie.' NRC Handelsblad****
'Donkere materie: niemand weet wat het precies is, waar het is en hoe het eruitziet. Het is de 'olifant in het universum', zoals wetenschapsournalist Govert Schilling het noemt. Hij zet op een rijtje wat we wel, en vooral niet weten.' Quest
'Een prettig leesbaar en onderhoudend verslag van de wereldwijde wedloop om een van de grootste mysteries van het universum op te lossen.' Gianfranco Bertone, hoogleraar theoretische astrodeeltjesfysica Universiteit van Amsterdam en auteur van Tussen twee oneindigheden
'Govert Schilling laat als geen ander zien dat wetenschap uiteindelijk altijd mensenwerk is.' Martijn van Calmthout, communicator en wetenschapsschrijver
'Een fraai boek dat nog nieuwsgieriger maakt naar hoe het nu precies zit. Wat Schilling met zijn boek heel mooi laat zien, is dat niet alleen doorbraken fantastisch zijn; de weg ernaartoe - met ideeën, experimenten, noodgewongen herziene hypotheses en theorieën, vallen en opstaan - is minstens net zo fascinerend.' Scientias.nl
'Een prachtig boek.' Amito Haarhuis, directeur Rijksmuseum Boerhaave, Leiden
'Een meeslepend boek dat je op de hoogte brengt van het nieuwste onderzoek naar het meest frustrerende vraagstuk in de sterrenkunde.' Marcia Bartusiak, auteur van The Day We Found the Universe
'De donkere kant van het heelal begrijpen we nog helemaal niet. Wie zou dat raadsel beter kunnen belichten dan Govert Schilling?' - Heino Falcke, hoogleraar theoretische astrodeeltjesfysica en radioastronomie Radboud Universiteit Nijmegen
'Een levendig boek van een ervaren wetenschapsjournalist over een van de belangrijkste onderwerpen in de kosmologie: donkere materie.' - Robert Kirshner, hoogleraar astronomie Harvard University en auteur van The Extravagant Universe
'Een voortreffelijk overzicht van het mysterie van de donkere materie. De nieuwste inzichten en mogelijke verklaringen worden uitstekend uiteengezet. Een boek dat ik iedereen die in ons heelal geïnteresseerd is van harte kan aanbevelen.' - Ed P.J. van den Heuvel, emeritus hoogleraar sterrenkunde Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit van Brussel
Hoe kun je van het woord dame het woord heer maken, door telkens één letter te veranderen en enkel bestaande woorden te gebruiken? Drs P. denkt hierin mee! Waarom is 200 cc zo'n bijzondere inhoudsmaat? Welke Nederlandse woorden bevatten, net zoals denkwereld, precies alle drie de mogelijke e-klanken?
Denkwereld staat vol met creatieve puzzels op het gebied van logica, taal en wiskunde. De puzzels vinden hun inspiratie in onder meer spelletjes, wiskundige problemen, literatuur en topografie. Na de eerdere delen Denkwaar, Denkwerk en Denkraam is ook dit vierde boek in de reeks goed voor urenlang puzzelplezier.
In Denkwereld ontdek je waarom `vier' ook `6' kan zijn en `tien' `1'. Je zoekt uit hoe rond een vierkant is en wat het kleinste getal is dat je niet kunt maken met 2, 3, 7 en 12. Ook kun je aan de slag met rijmdrielingen - zo bestaat er slechts één woord dat rijmt op `hachelijk' en `belachelijk'.
In dit boekje worden de basisbeginselen van wiskunde en algebra op heldere wijze uitgelegd. Van het rekenen met variabelen tot de stelling van Pythagoras en het oplossen van lineaire vergelijkingen. Niet alleen het 'hoe' van wiskundige regels, maar ook het 'waarom' komt daarbij aan bod, waardoor je alles veel gemakkelijker zult onthouden. 'De kleine Wiskunde voor Dummies' is een must voor iedereen die zijn wiskundige kennis wil opfrissen.
Mary Jane Sterling doceert sinds 1979 wiskunde aan de Bradley Universiteit in Peoria, Illinois (VS).
Krijg je duizelingen van het woord vierkantswortel? Geen paniek! Dit boek leert je op een gemakkelijke manier wiskunde onder de knie te krijgen. Het verklaart niet alleen de basisbeginselen, maar gaat ook in op de wat moeilijkere onderwerpen, zonder daarbij ingewikkelde of onbegrijpelijke taal te gebruiken. Of je nu je wiskundige kennis wil opfrissen of je kinderen wil helpen met hun huiswerk, 'Wiskunde voor Dummies' geeft je het nodige wiskundige vertrouwen... in het kwadraat!
Mary Jane Sterling heeft meer dan dertig jaar wiskunde gedoceerd aan de Bradley Universiteit in Peoria, Illinois (VS).
In 'Darwin in de stad' laat bioloog en hoogleraar Menno Schilthuizen zien hoe verstedelijking de evolutie van de natuur en dieren stuurt. In de toekomst leeft immers driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naartoe? Naar de stad, toont Schilthuizen aan in dit wonderlijke en verrassende boek. En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detox-verenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin, helaas, veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook splinternieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.
Op Helgoland, een kaal eiland in de Noordzee, een bij uitstek geschikte plaats om extreme ideeën te ontwikkelen, gaf de 23-jarige Werner Heisenberg de aanzet tot wat volgens velen de ingrijpendste wetenschappelijke revolutie aller tijden is geweest: de kwantumfysica.
In de loop van de daaropvolgende eeuw werd het steeds duidelijker dat de kwantumtheorie schokkende en verontrustende ideeën in zich bergt, zoals spookachtige kansgolven en ver van elkaar verwijderde objecten die op magische wijze verbonden blijken. Tegelijkertijd is ze talloze malen experimenteel bevestigd, hetgeen heeft geleid tot een enorme verscheidenheid aan toepassingen. Men mag wel stellen dat de wereld van nu wordt geregeerd door deze theorie, terwijl ze toch nog altijd uiterst geheimzinnig is.
In Helgoland vertelt Carlo Rovelli glashelder de avontuurlijke en door controversen gekenmerkte ontwikkeling van de kwantumtheorie. Ook geeft hij een nieuwe visie op de theorie: die is volgens Rovelli aanleiding om nog steeds onopgeloste fundamentele kwesties omtrent de aard van de fysische werkelijkheid, en daaruit voortvloeiend ook die van onszelf, in een nieuw en verrassend perspectief te onderzoeken.
Carlo Rovelli (1956) geeft leiding aan de kwantumzwaartekrachtgroep van het Centre de physique théorique van de universiteit van Aix-Marseille. Bij Prometheus verschenen eerder Zeven korte beschouwingen over natuurkunde (2016) en Het mysterie van de tijd (2018). Beide boeken werden vertaald in meer dan veertig talen, en er werden een miljoen exemplaren van verkocht.
Over Het mysterie van de tijd:
`Een magistraal boek waarin Carlo Rovelli oude mythes verknoopt met moderne natuurkunde.'
NRC Handelsblad ooooo
`Goed schrijven over natuurkunde kunnen maar heel weinig mensen. Bestsellerauteur Carlo Rovelli is een van hen.'
De Volkskrant, Boek Van De Week
`Grote geesten in een klein boek.'
Elsevier (4 sterren)
Over Zeven korte beschouwingen over natuurkunde:
`Het panorama dat Carlo Rovelli schetst is van een adembenemende schoonheid en zet aan tot denken.'
NRC Handelsblad (5 ballen)
Prachtig lees- en kijkboek over het weer en de sterren in elk jaargetijde, voor jong en oud, van de auteurs van het succesvolle Dag & nacht (meer dan 15.000 exemplaren verkocht).
· Wanneer begint de lente?
· Blijven zomerse onweersbuien echt hangen boven rivieren?
· Welke wolken zie je het meest in de herfst?
· Hoe ziet de sterrenhemel eruit in de winter?
Meteoroloog Helga van Leur en wetenschapsjournalist Govert Schilling nemen je mee door de seizoenen en verklaren de alledaagse én bijzondere meteorologische en astronomische verschijnselen van elk jaargetijde. Welke invloed heeft het weer op aarde en hoe zijn sterren en planeten aanwezig in ons bestaan? Met deskundige en heldere uitleg en volledig geïllustreerd met prachtige foto's biedt dit boek een fascinerende kijk op hemel en aarde.
Meer dan 80 meteorologische en astronomische thema's door het jaar heen, waaronder:
· de sterrenhemel per seizoen
· verrekijkerobjecten
· nachtvorst
· zomerhagel
· zonne-energie
· droogte
· zeemist
· supernova's en satellieten
· stormseizoen
· wintersmog
· vorst en schaatsweer
· navigeren op de sterren
· parelmoerwolken
· op zoek naar Mars
· de ideale lentemaan
· zinderend asfalt
· het verkleuren van herfstbladeren
· sterrenkunde in de prehistorie
Waarom zijn dieren gaan vliegen? Als vliegen evolutionair zo nuttig was, waarom zijn sommige dieren dan hun vleugels kwijtgeraakt? Is de mens het enige wezen dat gewichtloos kan vliegen?
In dit fascinerende en prachtig geïllustreerde boek vertelt de wereldberoemde evolutiebioloog Richard Dawkins hoe dieren en mensen de zwaartekracht hebben weten te overwinnen. Maar het gaat in zijn nieuwste boek ook over het vliegen van de geest, over het ontsnappen aan het alledaagse, met behulp van de wetenschap en de verbeelding.
Van de mythische Icarus tot Argentavis magnificens, de grootste vliegende vogel ooit; van de Wright Flyer en de Boeing 747 tot de slechtvalk en het elfje Tinkelbel in Peter Pan, ze vliegen allemaal over.
Over God als misvatting:
'Levendig en uitermate leesbaar.' The Times Literary Supplement
'Prikkelende, bemoedigende lectuur, die in het huidige klimaat als geroepen komt.' The Guardian
In `Het wonder van complexe systemen' neemt Giorgio Parisi ons mee in de wereld waarin hij zich als meer dan vijftig jaar begeeft: fascinerende experimenten die zich aan elke natuurwet lijken te onttrekken, spontane inzichten en ontdekkingen die de onderzoeker zelf verrassen. Van de jonge student die in 1966 via de achteringang van het Fysisch Instituut in Rome naar binnen liep is hij uitgegroeid tot een wereldberoemd topwetenschapper. Voor zijn pionierswerk op het gebied van deeltjes en zijn baanbrekende inzichten in het wonderlijke systeem achter een vlucht spreeuwen kreeg Parisi in 2021 de Nobelprijs voor Natuurkunde toegekend.
Dit kleine maar rijke juweel van een boek is een ode aan de natuurkunde en aan het menselijk wonder dat wetenschap heet.
"De man uit de toekomst" door Ananyo Bhattacharya is een virtuoze, intellectuele biografie over John von Neumann. John von Neumann, geboren rond de vorige eeuwwisseling in Boedapest, is een van de invloedrijkste wetenschappers die ooit heeft geleefd. Zijn collega's geloofden dat hij de snelste hersenen ter wereld had. Kernwapens, speltheorie, computers, de smartphone in je zak. Ze dragen allemaal de vingerafdrukken van één opmerkelijke man. Maar ondanks zijn bijdragen aan de theorie van wiskunde, economie, logica, complexiteit en quantumfysica, werd John von Neumann op de een of andere manier nooit zo'n bekendheid als Einstein. Ananyo Bhattacharya brengt daar verandering in. Hij onderzoekt hoe een combinatie van genialiteit en unieke historische omstandigheden een enkele man in staat stelde om door talrijke wetenschapsgebieden te razen en revoluties te ontketenen waar hij ook ging.
Capital in the 21st Century van Thomas Piketty is ontegenzeggelijk een belangrijk boek, dat zeker niet alleen voor politici en economen is bedoeld: thema s als kapitaalverdeling en vermogensongelijkheid gaan iedereen aan. De kloof tussen arm en rijk wordt almaar groter.
Maar 700 pagina s historisch-economische analyse vraagt veel van een lezer. Daarom hebben financieel journalisten Wouter van Bergen en Martin Visser het boek helder voor u samengevat. Ze voegen een apart hoofdstuk toe over de Nederlandse situatie, maar presenteren verder een ongekleurde en volledige weergave van wat Piketty in zijn magnum opus beweert. U leest dit boekje in hooguit twee uur uit. Daarna kunt u de discussies volgen en uw eigen oordeel vormen.
Hoe begrijpen we de tijd? Als kind ervaren we de minuten en dagen van ons leven heel anders dan als volwassene; en de natuurkundigen van de achttiende eeuw zagen tijd op een radicaal andere manier dan hun hedendaagse collega's. De moderne natuurkundige visie op tijd druist namelijk in tegen alle 'gezond verstand'. Het 'heden´, bijvoorbeeld, is een illusie. 'Voor´ en 'na´ bestaan niet op de schaal van het allerkleinste.
Carlo Rovelli weet dit soort absurditeiten van het heelal te verhelderen in enthousiast, eenvoudig proza. Hij bespreekt niet alleen wát we weten over de structuur van de tijd, maar ook hóe we dat weten - en wat voor ontdekkingen nog in het verschiet liggen. Zo laat hij de lezer, ook al is die een natuurkundeleek, stilstaan bij de wonderbaarlijke, de alledaagse en de schitterende waarheden van de natuur.
Carlo Rovelli (1956) is een autoriteit op het gebied van de kwantumgravitatie. Hij is verbonden aan het centrum voor theoretische natuurkunde van de universiteit van Aix-Marseille. Zijn boek Zeven korte beschouwingen over natuurkunde, over zwarte gaten, relativiteit en elementaire deeltjes, was een wereldwijde bestseller.
'Nadat hij ons in zijn vorige boek door het heelal leidde, onderneemt Rovelli nu een reis die begint en eindigt bij onszelf, een ontdekkingstocht naar het allergrootste mysterie: wat is tijd?'LA REPUBBLICA
'Leven wij in de tijd of leeft de tijd in ons? Om daarachter te komen gaan we aan de hand van Carlo Rovelli op zoek naar de tijd, want hij weet als geen ander hoe hij het verstand van zijn lezers kan aanspreken zonder hun hart te vergeten.'CORRIERE DELLA SERA
Over Zeven korte beschouwingen over natuurkunde:
'Alle natuurkunde en meer in een droomdebuut.'DE VOLKSKRANT *****
'Poëtische lofzang op de meesterwerken van natuur en natuurkunde.'NRC HANDELSBLAD *****
Elektronica is overal. Kijk om je heen, kijk in je zakken! Wedden dat je daar een vernuftig stukje elektronica in aantreft? Wil je weten hoe het werkt? De basis is simpel, dat zul je zien. In deze nieuwe editie van 'Elektronica voor Dummies' leer je in begrijpelijk Nederlands hoe elektriciteit werkt en met welke gereedschappen je goed voorbereid voor de dag komt. Ga aan de slag met de leuke projecten in dit boek en maak je de basis van elektronica eigen.
Cathleen Shamieh is een elektrotechnisch ingenieur en auteur met uitgebreide ervaring op het gebied van medische elektronica, spraakverwerking en telecommunicatie.
'Deskundig geschreven met lekker veel foto's. Zeg maar dag buienradar en hallo thuismeteoroloog!' - ZIN
In 'Dag & nacht' beschrijven Helga van Leur en Govert Schilling alles wat er overdag en 's nachts aan de hemel te zien is. Van wolkentypen, optische verschijnselen en bliksem tot vallende sterren, planeetsamenstanden en zonsverduisteringen. In begrijpelijke taal en voorzien van prachtige foto's nemen ze je mee op een boeiende verkenningstocht, van 's morgens vroeg tot diep in de nacht.
- Waarom is de lucht blauw en de zonsondergang rood?
- Hoe ontstaat de regenboog met al zijn kleuren?
- Kun je vanuit Nederland het poollicht zien?
- Welke wolken vertellen je dat je beter een paraplu mee kunt nemen?
- Waarom ziet de maan er elke dag anders uit?
- Hoe zie je het verschil tussen een ster en een planeet?
- Waar vind je de Poolster en hoe herken je een satelliet?
Antwoord op deze vragen en nog veel meer vind je in deze weer- en sterrenkundegids.
'De teksten en fraaie foto's nodigen uit tot naar boven kijken.' - NRC
'Een toegankelijke gids over alles wat er overdag en 's nachts aan de hemel te zien is.' - Margriet
'Het duo beschrijft en verklaart zo'n beetje alles wat er aan de hemel te zien is. [...] Wat dit boek extra mooi maakt zijn de prachtige beelden van uitzonderlijke 'hemelse' verschijnselen.' - Televizier