Het aandeel hernieuwbare energie in de wereldwijde energievoorziening neemt toe. Maar tegelijk gaan de investeringen in fossiele energie door en blijft de vraag naar energie groeien. Achter deze drie trends gaan verschillende belangen schuil met ieder een eigen verhaal over de toekomst van de energievoorziening. Of we daarmee op weg zijn naar een groen omslagpunt valt nog te bezien.
Wie denkt dat we mooi op koers zijn naar een wereldwijde groene energievoorziening heeft het mis. Er zijn op dit moment allerlei tegenstrijdige trends te zien in de mondiale energiesector. Het klopt dat het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de energieproductie wereldwijd snel groeit en dat er in veel landen enthousiasme is om met vergroening aan de slag te gaan. Ook worden investeringen in fossiele energie op dit moment uitgesteld vanwege lage olieprijzen. Maar tegelijk komen we met alle nu aangekondigde maatregelen niet in de buurt van een twee-gradenscenario, nemen de fossiele reserves niet af maar toe, en groeit de wereldwijde energievraag nog steeds. Achter die ontwikkelingen zitten drie verhalen over de toekomst van de mondiale energievoorziening: een groen, een fossiel en een ontwikkelingsverhaal. Zonder verdere maatregelen blijven die verhalen naast elkaar staan en gaan de trends hierboven waarschijnlijk nog lang door. Dit boek doet daarom een aantal voorstellen om de verhalen en de achterliggende belangen bij elkaar te brengen. Uitgangspunt daarbij is dat marktwerking en technologische innovatie waarschijnlijk niet voldoende zijn voor een succesvolle vergroening van de mondiale energiesector, maar dat verdergaande maatschappelijke veranderingen en veranderingen in de internationale betrekkingen nodig zijn om de wereldwijde energievoorziening een motor te laten zijn voor groene welvaart voor iedereen.
Het belang van een betrouwbare, betaalbare en vooral ook schone elektriciteitsvoorziening staat centraal in dit boek. Wat betrouwbaarheid betreft, scoort de huidige manier van stroomopwekking en -distributie uitstekend. Met de prijs van stroom zitten we net boven het Europese gemiddelde.
Maar de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) is een vervelende bijwerking van op fossiele brandstoffen gestookte technische verbrandingsprocessen. Niemand wil dat, maar het gebeurt en ook in buitengewoon grote hoeveelheden. Vanwege de zorg voor het klimaat vraagt dat om een forse verandering.
Dat bereiken we door in te zetten op zon- en windenergie. Maar met deze weersafhankelijke bronnen is een backup nodig, want wat doen we als het donker en het windstil is? Daarvoor zijn er verschillende opties: waterstof, accu's, opslag, biomassa en flexibilisering van de stroomvraag. Kernenergie kan daar mogelijk ook een rol in spelen. De vraag naar stroom zal toenemen door elektrificering van het verkeer, de uitfasering van gas voor het verwarmen van gebouwen, industriële processen en door de productie van waterstof. Dat vraagt om uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Vanwege de benodigde investeringen dreigt de prijs van elektriciteit omhoog te gaan.
De vraag naar stroom zal tot 2050 minimaal verdubbelen en mogelijk zelfs verdrievoudigen. Dat vraagt om een forse uitbreiding van de stroomproductie en verzwaring van het elektriciteitsnet. Welke plannen liggen er op tafel, wat zijn de voor- en nadelen van alle opties en hoe maken we dat haalbaar en betaalbaar?
Dit is deel 1 in het tweeluik over energie. Grote belangen stonden lange tijd grote noodzakelijke veranderingen op het gebied van de energieopwekking in de weg. Dit nadert zijn einde. In een wereld in crisis, waarin kinderen worden aangezet om te spijbelen vanwege het klimaat, waarin zestienjarige meisjes de Verenigde Naties toespreken, waarin wetenschappers 'oplossingen' voorstellen en de burgers de miljardenkosten daarvan moeten betalen, is één groep veelal in stilte gestaag doorgegaan - in de geest van Nikola Tesla, die 100 jaar geleden de oplossingen al voorhanden had - met de enige echte energieoplossing van de toekomst: vrije energie.
Wat heeft deze groep onderzocht en ontwikkeld? Hoe is het deze uitvinders vergaan? Waarom is dit onbekend gebleven? Hoever staan we? Allemaal vragen die in dit boek aan de orde komen. Overtuigend en inspirerend en je vraagt je af waarom we nog niet naar de bouwmarkt kunnen om zo'n apparaat te halen. Jeane Manning en Joel Garbon bezochten vele tientallen pioniers en tekenden hun bijzondere verhalen op in dit boek. Samen met het boek Verborgen Energie van Manning en Susan Manewich, dat in 2020 verschijnt in het Nederlands, vormt Vrije Energie een tweeluik dat helder laat zien dat de mensheid wezenlijke oplossingen heeft voor het mondiale energievraagstuk. De enige vraag is dus: wanneer gaan we ermee aan de slag?
"... een fascinerende reis langs de ervaringen van wetenschappers en uitvinders... de wereld van waaruit de nieuwe energierevolutie zal ontstaan. Vrije Energie zal zonder twijfel verplicht lesmateriaal worden op scholen en universiteiten, zodra deze energie-uitvindingen de markt zullen hebben bereikt." - Dr. Thomas Valone - auteur van The Future of Energy: An Emerging Science en Nulpuntsenergie.
Deel 2 in het tweeluik over energie. Verborgen Energie laat de mogelijkheden zien die de mensheid heeft voor de toekomst van energie en transport met technologieën die de universele achtergrondzee van energie aanboren. Veel van die kennis is nog altijd niet gedeeld terwijl uitvinders in de geest van Nikola Tesla al jarenlang belangrijk werk hebben verricht.
Maar de verborgen energierevolutie is gaande en niet meer tegen te houden. De voordelen zijn enorm: afscheid van olie-oorlogen, een einde aan vervuiling en schaarsheidsdenken, decentrale energieopwekking en energieonafhankelijkheid voor iedereen. Overal en altijd. Dat heeft consequenties voor talrijke andere zaken zoals de water- en voedselvoorziening, de gezondheidszorg en de wetenschap. We kunnen beginnen met het schoonmaken van de planeet. Concurrentie kan plaatsmaken voor samenwerking.
Het boek geeft veel ideeën voor een betere toekomst voor ons allemaal, maar noemt ook de krachten die zich verzetten tegen deze noodzakelijke paradigmaverschuiving; een kleine groep belanghebbenden. Wij zijn echter talrijk dus het enige dat nodig is voor een op overvloed gebaseerde toekomst en hogere beschaving is een kritische massa van mensen die wakker zijn en een levenskrachtig en op liefde gebaseerd wereldbeeld omarmen.
`Een schone toekomst' van Joshua Goldstein en Staffan Qvist is een krachtig en overtuigend, zelfs onontkoombaar pleidooi vóór kernenergie. Het rekent af met de mythes en angsten waarmee kernenergie omgeven is en legt uit hoe het een succes werd in Zweden, Frankrijk en Ontario, waar zowel de kwaliteit van het milieu als de welvaart verbeterde. Terwijl de klimaatverandering een potentieel rampzalig kantelpunt nadert, ligt de oplossing volgens Goldstein en Qvist binnen handbereik. Verschillende landen hebben met succes fossiele brandstoffen vervangen door `groene' energie te combineren met kernenergie. Door hun voorbeeld te volgen, zou in 2050 de mondiale CO²-uitstoot drastisch lager kunnen zijn dan nu, zelfs als het energieverbruik blijft stijgen. Ligt hier een enorme kans voor de rest van de wereld?