Hoe pak je ongelijkheid aan?
Wat betekent internationale solidariteit?
Hoe biedt ze antwoorden op globale uitdagingen? Conflicten, hongersnood, armoede, gedwongen migratie, discriminatie ... Er is nog steeds te veel onrecht in onze wereld. De grondoorzaken daarvan worden niet aangepakt en internationale solidariteit wordt nog te vaak tot ontwikkelingssamenwerking vernauwd. Hoog tijd voor heldere analyses en visies op de toekomst. Kan er sprake zijn van gelijkwaardige samenwerking in een wereld die de koloniale erfenis nog niet van zich afschudde? Waar zit de ongelijkheid die we vandaag moeten aanpakken? Hoe vullen we internationale solidariteit het best in om dit écht aan te pakken? Elf toonaangevende internationale stemmen tonen in prikkelende essays hoe internationale solidariteit er volgens hen moet uitzien. Ze schuiven ideeën en concrete pistes naar voren die de huidige denkbeelden en praktijken uitdagen. Van liefdadig naar rechtvaardig is een oproep tot daadkracht op elk facet van onze toekomst, van herverdeling over ecologie tot dekolonisatie en technologie.
Corona heeft de samenleving ernstig ontwricht. De gevolgen zijn diep, voor politiek, samenleving en economie. Ons tijdsgewricht staat onder enorme druk, Corona levert een nieuwe op wie we zijn en onze ethiek.
Nu we stilaan uit het diepe corona-dal kruipen, is het verwarring troef en klinken allerhande vragen steeds luider: hoe geraken we hieruit zonder kleerscheuren, welk maatschappijmodel moeten we nastreven, heeft het neoliberalisme afgedaan, waar leggen we onze prioriteiten, hoe gaan we de rekeningen betalen...? Er wordt alom gepleit voor meer solidariteit en burgerzin, maar wat betekent dat concreet en op wie is dat van toepassing?
Zonder de juiste waardeoordelen gaan we er niet in slagen om de juiste beslissingen te nemen, maar gelukkig beschikt de mens over een moreel kompas dat hem richting geeft en hem de juiste weg zal wijzen naar een meer rechtvaardige samenleving. Dat ethisch gen zal ons helpen om gemakkelijker te kiezen voor het goede en om verder te evolueren naar een maatschappij waarin wel-zijn belangrijker is dan materiële welvaart.
Sinds de LPF ontstonden allerlei partijen 'op rechts' die in de problemen kwamen. Zowel de LPF als Trots op Nederland faalden in hun poging een nieuwe partij te vestigen. De enige rechtse partij die al jaren electorale successen boekt, de PVV, is regelmatig het toneel van conflicten, schandalen en afsplitsingen. Hoe is het mogelijk dat politici als Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders bij het grote publiek een enorme populariteit kregen maar niet in staat waren een stabiele partij op te bouwen? Trokken zij de verkeerde mensen aan of lag het aan henzelf?
Chris Aalberts en Dirk-Jan Keijser spraken met veertig direct betrokkenen bij onder andere de LPF, Trots op Nederland en de PVV. Dit levert een uniek inkijkje op in hoe deze partijen opgebouwd waren, hoe de leiders deze partijen tot een succes probeerden te maken, wie er actief waren, waar deze partijen inhoudelijk voor stonden en hoe een aantal partijen tot een einde kwam. Deze reconstructie van nieuwe partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum levert vele lessen op hoe je een politieke partij niet moet oprichten.
Plus: hoe richt je een politieke partij wél succesvol op?
Chris Aalberts schrijft, spreekt en doceert over politiek en burgers. Hij blogt bij ThePostOnline en schreef eerder Achter de PVV over de achterban van Geert Wilders.
Dirk-Jan Keijser adviseerde tal van politieke partijen 'op rechts'. Hij is directeur van het sprekersbureau Gastsprekers.NL en voorzitter van Stichting Burger.
In ` Met een oranje das' geeft Ambassadeur Karel van Oosterom de lezer een intieme inkijk in de Veiligheidsraad, waar hij in 2018 een felbegeerde post voor Nederland zetelde. Hij beschrijft hoe diplomaten internationale conflicten uitvochten zonder elkaar naar de keel te vliegen, en hoe de Raad hielp voorkomen dat ebola een wereldwijde pandemie werd. En dat terwijl dat jaar al bol stond met spanningen in onder meer Syrië, Jemen, Iran en Noord-Korea en met kwesties als mh17 en de spionnenaffaire in Salisbury. Ook gaat hij in op het belang van de vn en wat het voor Nederland betekent dat het een jaar lid was van de Veiligheidsraad.