Op steeds meer plekken in de stad nemen buurtbewoners het heft in handen. Zij kennen de buurt en haar bewoners beter én langer dan wie dan ook en ontwikkelen plannen om de hechtheid van de buurt te bevorderen of in stand te houden. De toekomst van superdiverse steden, betoogt Floor Milikowski, ligt juist hier, waar het barst van de jonge, ambitieuze kunstenaars, ondernemers en maatschappelijk werkers. Gesterkt door de gemeenschappen waaruit zij komen, bundelen ze de krachten - voor een gelijkwaardigere toekomst, waarin niemand wordt vergeten. Van de vrouwennetwerken in de Bijlmer tot de maatschappelijk
ondernemers uit Nieuw-West: het is een wijdverbreid fenomeen dat een nieuwe sociale dynamiek blootlegt.
Wij zijn de stad is een inspirerend boek over de kracht van de gemeenschap en de voor beleidsmakers vaak onterecht onzichtbare rijkdom in de buitenwijken van Amsterdam.
In Er was eens een stad schetst Zef Hemel de contouren van een nieuw soort planning die hij de afgelopen tien jaar in de hoofdstad heeft ontwikkeld: een planning die niet meer uitgaat van het idee van maakbaarheid. Democratische visionaire planning heeft een visie op de toekomst en wordt gevoed door de ervaringen en verbeeldingskracht van burgers. Hemel laat zien hoe de planner gemeenschappen creeert, organisaties verbindt en cultuur ontwikkelt. Patrick Geddes, Theo van Lohuizen, Jane Jacobs, John Friedmann, Dirk Frieling en James Throgmorton zijn zijn helden. Hij laat zien hoe visionaire planning in een steeds complexere wereld die met klimaatverandering en groeiende ongelijkheid wordt geconfronteerd, met bescheiden interventies voor grote verandering kan zorgen.
In de Wat met-reeks draait alles om hete hangijzers. Geen enkele stad maakt zo het voorwerp uit van het maatschappelijke debat als Brussel. Brussel wordt vaak beschreven in termen van een tweespalt: Nederlandstaligen versus Franstaligen, allochtonen versus autochtonen, armen versus rijken, Brusselaars versus pendelaars, stad versus rand. Zulke beelden leggen een zware hypotheek op de toekomst van Brussel. - Wat gebeurt er toch met Brussel? - Waarom miskijken velen zich op Brussel? - Hoe kunnen we anders naar Brussel kijken? In Wat met Brussel? ontwikkelen de auteurs een zienswijze waarin de meervoudigheid van Brussel wordt erkend. De ontwikkelde zienswijze biedt uitgangspunten voor een nieuwe gemeenschappelijkheid. Ontdek hier alle boeken in de 'Wat Met-Reeks'.