Het fascinerende verhaal over hoe de wiskunde de natuurkunde vooruithelpt, en omgekeerd
Hoeveel dimensies bestaan er?
Is het heelal recht of krom?
Hoe symmetrisch zijn de allerkleinste deeltjes?
De diepste vragen uit de natuurkunde hebben vaak een wiskundig antwoord: een getal, een vorm of een structuur. Wiskunde is dan ook de taal van de natuur. Een taal waarvoor wij soms een beetje bang zijn – maar die angst is onterecht. Wiskunde toont juist de schoonheid van de natuur, soms zelfs beter dan woorden alléén dat kunnen.
De rol van de wiskunde in de natuurkunde begint al bij eenvoudig tellen. Natuurkundigen worden echter op nog veel meer manieren door de wiskunde vooruitgeholpen. We hebben meetkunde nodig om zwarte gaten te begrijpen, en in de quantummechanica worden moderne structuren als ‘groepen’ en ‘vectorruimtes’ gebruikt – abstracte concepten die een concrete natuurkundige betekenis blijken te hebben, en die ons helpen de natuur beter te begrijpen. Uiteindelijk blijkt de invloed zelfs omgekeerd te werken: dankzij onverwachte hulp uit natuurkundige hoek weten wiskundigen allerlei voorheen onbewezen vermoedens te bewijzen.
In Van getal naar heelal laat theoretisch natuurkundige Marcel Vonk zien hoe wiskundige begrippen op verrassende wijze in de natuurkunde opduiken – en hoe die concepten ons verder hebben geholpen bij het begrijpen van de natuur.
Marcel Vonk is onderzoeker in de mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft populairwetenschappelijke artikelen, geeft lezingen, en schreef eerder Snaartheorie, Zwarte gaten en De race tegen de schildpad. Ook is hij fervent toernooipokeraar en won als derde Nederlander een bracelet tijdens de World Series of Poker.
De pers over De race tegen de schildpad:
'De complexe natuurkunde achter de gedachte-experimenten en hun uitwerkingen legt Vonk helder en uitgebreid uit.' ●●●● NRC
'Met zijn overzicht van natuurkundige gedachte-experimenten De race tegen de schildpad schaart natuurkundige Marcel Vonk zich bij de beste populairwetenschappelijke schrijvers van dit moment.' New Scientist
Elke seconde vliegen er zo'n honderd miljard neutrino´s door je duim. Deze spookachtige deeltjes zijn heel moeilijk te detecteren. Wil je een glimp van ze opvangen, dan heb je megalomane experimenten nodig met bijvoorbeeld detectoren in het zuidpoolijs of op de bodem van de zee. In Spookdeeltjes vertelt wetenschapsjournalist Dorine Schenk waarom natuurkundigen zo hard naar neutrino's speuren - ze kunnen grote raadsels uit de natuurkunde oplossen. Bijvoorbeeld de vraag waarom er wel materie maar geen antimaterie is in het heelal, of waarom 85 % van het heelal uit donkere materie bestaat.
Hoe begrijpen we de tijd? Als kind ervaren we de minuten en dagen van ons leven heel anders dan als volwassene; en de natuurkundigen van de achttiende eeuw zagen tijd op een radicaal andere manier dan hun hedendaagse collega's. De moderne natuurkundige visie op tijd druist namelijk in tegen alle 'gezond verstand'. Het 'heden´, bijvoorbeeld, is een illusie. 'Voor´ en 'na´ bestaan niet op de schaal van het allerkleinste.
Carlo Rovelli weet dit soort absurditeiten van het heelal te verhelderen in enthousiast, eenvoudig proza. Hij bespreekt niet alleen wát we weten over de structuur van de tijd, maar ook hóe we dat weten - en wat voor ontdekkingen nog in het verschiet liggen. Zo laat hij de lezer, ook al is die een natuurkundeleek, stilstaan bij de wonderbaarlijke, de alledaagse en de schitterende waarheden van de natuur.
Carlo Rovelli (1956) is een autoriteit op het gebied van de kwantumgravitatie. Hij is verbonden aan het centrum voor theoretische natuurkunde van de universiteit van Aix-Marseille. Zijn boek Zeven korte beschouwingen over natuurkunde, over zwarte gaten, relativiteit en elementaire deeltjes, was een wereldwijde bestseller.
'Nadat hij ons in zijn vorige boek door het heelal leidde, onderneemt Rovelli nu een reis die begint en eindigt bij onszelf, een ontdekkingstocht naar het allergrootste mysterie: wat is tijd?'LA REPUBBLICA
'Leven wij in de tijd of leeft de tijd in ons? Om daarachter te komen gaan we aan de hand van Carlo Rovelli op zoek naar de tijd, want hij weet als geen ander hoe hij het verstand van zijn lezers kan aanspreken zonder hun hart te vergeten.'CORRIERE DELLA SERA
Over Zeven korte beschouwingen over natuurkunde:
'Alle natuurkunde en meer in een droomdebuut.'DE VOLKSKRANT *****
'Poëtische lofzang op de meesterwerken van natuur en natuurkunde.'NRC HANDELSBLAD *****
Krachten lijken de normaalste zaak van de wereld. Door de zwaartekracht val je richting de aarde, dankzij magnetisme blijft een magneet op de koelkast plakken. Maar als je er wat dieper over nadenkt, komen de vragen. Hoe kan het dat het ene voorwerp een kracht uitoefent op een ander voorwerp, zonder dat ze elkaar aanraken? Waarom zijn sommige krachten aantrekkend en sommige afstotend? Zijn er piepkleine deeltjes die krachten kunnen overbrengen? Waarom word je in de zweefmolen naar buiten geslingerd? Over deze vragen buigt wetenschapsschrijver Martijn van Calmthout zich in Machtige krachten. Hij voert je van alledaagse vragen tot spannende theorieën over het onzichtbare cement van het universum.
Een zoektocht naar de theorie van alles
Ruimte en tijd zijn de basiselementen van de kosmos. Maar wat zijn ruimte en tijd eigenlijk? Is ruimte een reëel bestaand iets? Waarom heeft tijd een richting? Zou het universum zonder ruimte en tijd kunnen bestaan? En de centrale vraag: hoe zit de kosmos in elkaar?
De ontrafeling van de kosmos neemt de lezer mee op reis naar nieuwe lagen van de werkelijkheid, met briljant gebruik van analogieën én met humor. Van de inzichten van Newton en Einstein tot de meest recente ideeën op het gebied van de supersnaar- en M-theorie. Na het lezen van dit boek bekijkt u de werkelijkheid met andere ogen.
Brian Greene (1963) studeerde aan Harvard University en Oxford University. Hij geldt als een groot deskundige op het gebied van de supersnaartheorie en geeft over de hele wereld lezingen. The Times noemt hem ‘De nieuwe Hawking, maar dan beter’.
Ons verlangen om te willen weten is oneindig: wat is de oorsprong van het heelal, wat is tijd, wat zijn zwarte gaten, hoe zit de kosmos in elkaar?
Deze vragen vormen het uitgangspunt van Carlo Rovelli's Zeven korte beschouwingen over natuurkunde. In dit overzichtelijke boek behandelt hij de belangrijkste ontwikkelingen in de twintigste-eeuwse natuurkunde. Zo bespreekt hij Einsteins relativiteitstheorie, de kwantummechanica en zwarte gaten, de architectuur van het heelal en andere brandende kwesties met betrekking tot de fysische wereld.
Carlo Rovelli (1956) is een gerenommeerd Italiaans natuurkundige en schrijver. Hij is een autoriteit op het gebied van de kwantumgravitatie _ een belangrijk onderwerp in de natuurkunde van dit moment. Rovelli is verbonden aan het Centrum voor theoretische natuurkunde van de Universiteit van Aix-Marseille. Van Zeven korte beschouwingen over natuurkunde zijn in Italië al meer dan 200.000 exemplaren verkocht.
`Door Carlo Rovelli's Zeven korte beschouwingen over natuurkunde zijn de relativiteitstheorie en de kwantumfysica veranderd in bestsellermateriaal.' La Repubblica
`Natuurkunde wordt altijd al gepopulariseerd, maar professor Rovelli's boek doet meer: zijn stijl onderscheidt zich doordat die zowel authentiek als aantrekkelijk is, en hij behandelt vraagstukken die zijn lezers werkelijk interesseren.' Corriere della Sera
`Net zo ongecompliceerd als de titel impliceert.' The Guardian
In De melodie van de natuur neemt Ivo van Vulpen ons mee in de zoektocht naar de kleinste bouwstenen van de natuur. Het is een ongekend spannend avontuur, waarin het de wetenschap lukt om steeds dieper door te dringen in een mysterieuze wereld die we met het blote oog allang niet meer kunnen zien. Enkele jaren geleden stond de wetenschappelijke wereld op zijn kop: de ontdekking van het Higgs-deeltje was een doorbraak die, net als de relativiteitstheorie van Albert Einstein, onze kijk op het heelal fundamenteel veranderde. Maar wat was er nu eigenlijk precies ontdekt? Wat zijn we wijzer geworden? In dit boek leren we niet alleen welke geheimen we al aan de natuur hebben ontfutseld en hoe we die hebben ingezet in onze maatschappij, maar maken ook kennis met de vragen waar de wetenschap nog geen antwoord op heeft gevonden. In glasheldere taal, met slimme voorbeelden, leidt Van Vulpen ons haast ongemerkt tot aan de rand van de menselijke kennis, op een manier die voor iedereen te volgen is. Eindelijk.
Volgens Einstein weten we niet of meetlatten recht zijn en klokken gelijklopen. Hoe kan dat? Als Einsteins theorieën worden uitgelegd, verschuilen natuurkundigen zich vaak achter moeilijke vergelijkingen, terwijl natuurkundige en filosoof Fedde Benedictus laat zien wat Einsteins theorieën ons vertellen over de werkelijkheid om ons heen. In deze zoektocht naar de grenzen van ons begrip, waarin ingewikkelde redeneringen worden afgewisseld met persoonlijke anekdotes, legt Benedictus op een voor iedereen begrijpelijke wijze uit dat de natuurkunde van Einstein niet radicaal breekt met die van Newton, maar er juist op voortborduurt.
Fedde Benedictus (1982) promoveerde in 2016 aan de Universiteit Utrecht in de filosofie van de natuurkunde. Naast redacteur van een tijdschrift in de theoretische natuurkunde (Foundations of Physics) is Benedictus lid van het Nederlandse team dat deelneemt aan internationale paraklimwedstrijden.
'De relativiteitstheorie heeft een stroomversnelling teweeggebracht in ons begrip van de natuurkrachten en alle verschijnselen die daarmee samenhangen. Hoe kijkt een filosoof tegen de gehanteerde begrippen aan? Fedde Benedictus zet dit in begrijpelijke termen uiteen.'- Gerard 't Hooft
Het vervolg op het succesvolle De deeltjesdierentuin
In De deeltjesdierentuin leidde Jean-Paul Keulen ons langs de al ontdekte en bekende deeltjes. Maar er is meer, veel meer.
Voor talloze raadsels in de fysica is in verleden én heden een oplossing bedacht in de vorm van een nieuw deeltje. Deeltjes met curieuze namen en eigenschappen: gravitonen, spiegeldeeltjes, extra quarks, magnetische monopolen en steriele neutrino's. Déze deeltjes staan centraal in De deeltjessafari.
Keulen werd alom geprezen om zijn gidskwaliteiten, die ook in wilde wereld van De deeltjessafari hun grote nut bewijzen.
Jean-Paul Keulen is redacteur van KIJK. Voor dit tijdschrift heeft hij al vele artikelen geschreven over deeltjesfysica.
Een zoektocht naar de theorie van alles
Ruimte en tijd zijn de basiselementen van de kosmos. Maar wat zijn ruimte en tijd eigenlijk? Is ruimte een reëel bestaand iets? Waarom heeft tijd een richting? Zou het universum zonder ruimte en tijd kunnen bestaan? En de centrale vraag: hoe zit de kosmos in elkaar?
De ontrafeling van de kosmos neemt de lezer mee op reis naar nieuwe lagen van de werkelijkheid, met briljant gebruik van analogieën én met humor. Van de inzichten van Newton en Einstein tot de meest recente ideeën op het gebied van de supersnaar- en M-theorie. Na het lezen van dit boek bekijkt u de werkelijkheid met andere ogen.
Brian Greene (1963) studeerde aan Harvard University en Oxford University. Hij geldt als een groot deskundige op het gebied van de supersnaartheorie en geeft over de hele wereld lezingen. The Times noemt hem ‘De nieuwe Hawking, maar dan beter’.
In de deeltjeswereld gelden heel andere wetten dan in de wereld van alledag. Zo anders, dat natuurkundigen lang hebben gedacht dat de quantumwereld nooit tot de alledaagse wereld zou doordringen. Maar dat blijkt toch niet waar. Steeds meer gadgets maken gebruik van quantumeffecten, waarvan een eeuw geleden werd gedacht dat ze hooguit in het laboratorium van belang konden zijn. En hoe wonderbaarlijk het nu al lijkt, het wordt allemaal nog veel opzienbarender. Telecommunicatie, rekenen, informatieverwerking, niets zal nog lang hetzelfde blijven. Deels is dat een kwestie van steeds handiger techniek. Maar de wetten van de deeltjeswereld blijken ook veel robuuster dan gedacht. Niet alleen deeltjes vertonen quantumgedrag; ook grotere objecten kunnen zich volgens de vreemde wetten van Niels Bohr, Werner Heisenberg en de andere quantumpioniers gedragen. Dát het kan, is duidelijk. De quantumwereld is in onze broekzak beland. Hóe dat kan is een raadsel waarover fysici en filosofen zich het hoofd breken.
In 'Echt quantum' draait het om de vraag hoe een esoterische theorie van een handvol geniale geleerden uiteindelijk de hele wereld op zijn kop kon zetten. Waarom is de quantumtheorie zo anders dan alles wat we kennen? Maar ook: waarom blijkt hij gaandeweg veel bruikbaarder dan gedacht. En wat zegt dat over de wereld waarin we leven? Is dat niet een quantumwereld geworden?
Op enthousiaste en heldere wijze wordt de quantumtheorie door Martijn van Calmthout verklaard en het boek bevat speelse, filosofische dialogen met natuurkundigen Leo Kouwenhoven en Dirk Bouwmeester. Hoe pak je een elektron? Wat is eigenlijk klein? Kun je denken als deeltje? Schiet de natuurkunde iets op met filosofen? Leo Kouwenhoven, winnaar Spinozaprijs, schreef het voorwoord.
Martijn van Calmthout is journalist bij de Volkskrant, Einstein-kenner en gek op wetenschap; van oermensen tot ruimtevaart, van hersens tot vogelzwermen, van de kleinste deeltjes tot 3D-printers. Hij schrijft dagelijks voor de krant, blogt en twittert, presenteert live-wetenschapsshows, waaronder Het maandelijkse KennisCafé in De Balie, en het radioprogramma De kennis van nu. Eerder schreef hij 'Survivalgids voor de toekomst' ( `Uitstekende wetenschapsjournalistiek', NRC) en, samen met Jelle Reumer, Nobel op de kaart. Op zoek naar de Nederlandse Nobelprijswinnaars van vroeger en nu (`Een eerbetoon aan al die onbekende Nobelprijswinnaars', de Volkskrant)
Einstein published in 1915 his field theory of general relativity based on a curved 4-dimensional space-time continuum to integrate the gravitational field and the electromagnetic field in one unified field. Since then the method of Einstein's unifying field theory has been developed by many others in more than 4 dimensions resulting finally in the well-known 10-dimensional and 11-dimensional "string theory". In this new fundamentally different approach the different interactions (gravity, electromagnetic interaction etc.) has not been interpreted as a curvature of a hyperspace in a 5-, 10- or 11 dimensional space (string theory) .
The new theory has been based on the single concept of "Fundamental Harmony within the Universe". A Unified Field Theory which results in the confinements of electromagnetic radiation (light) within dimensions smaller than 10-85 [m], carrying discrete values (positive or negative) for electric charge in monopole, di-pole or multipole configurations, carrying discrete values (positive or negative) for magnetic string in monopole, di-pole or multipole configurations and carrying (electromagnetic) mass.
When you read this book, it is very likely that the world of Physics is still very calm. Like in the early morning, just when the sun rises. You feel peace and the birds start to wake up and you hear the first sounds breaking the silence of the night. The sounds of joy, the sounds of happiness, the sounds of peace. But it is the morning of the great battle. The battle in physics. Still everybody is asleep. There is no sign of aggression. But soon the armies will rise and the battle will be dark and merciless.
Because there is so much to lose. And what is there to gain. Physics has taken over Religion. Physics has replaced the God of Love by the God of the Dice. In Quantum Physics the magicians wave like Harry Potter magicians with their wants and speak out not understandable spells and create new formulas, new elementary particles which need so much more money to investigate . Physics has taken over the immense donations which were given in the past to the churches and which are given now in immense amounts in the form of worldwide funding to high energy accelerators like CERN.
But the war is coming. And this book is written in the darkest hours of the night.
The world beyond Superstrings describes a world with dimensions smaller than Planck length (1.616229 x 10-35 [m] ). Since 1971 Superstrings within the dimensions of the Planck length have been considered the building elements for elementary particles . The question arises: What are Superstrings made of? What is the building material for Superstrings. What are the 10 dimensions? This book offers an attempt to find new answers beyond unknown borders.
To find the new unknown boundaries we have to go back in time. Because when we start with the same mathematical equations, the same knowledge, the same procedures, we will always find the same outcome, the same answers. And soon we will believe that there is only one outcome. The only outcome within the Standard Model where we will find the same elementary particles grounded on the same Superstring Theory.
To escape from the vicious circle in Quantum Mechanics, we have to leave the path of well known physics. We have to leave behind the founders of Quantum Physics. Great scientists like Niels Bohr and Werner Heisenberg. We have to leave behind the safe path of well- known physics.
The presented theory in this book has been grounded on a fundamental mathematical mistake in the famous George Maxwell's Classical Electromagnetic Field Theory with an Impact on General Relativity, Quantum Physics and the boundaries of our Universe.
In this new theory the old concept in Quantum Physics of a mystic relationship between particles, waves and mass will be replaced by a New Unification Theory in which Particles , Waves and Mass are the 3 aspects of the same Origin. The Origin of this Universe. The Origin of this world.
The Tri-Unity in Science. A science where the hundred year old "Particle-Wave" duality in quantum physics has been replaced by the "Particle-Wave-Mass" Tri-Unity. A science build on the theories of Newton.
In the classical Wave-Particle duality, the mass of an elementary particle has been divided by a "De Broglie Wave" (probability wave, material wave), which is a solution of the Schrödinger Wave Equation. In this new Unification Theory the Particle, the Wave and the Mass become the 3 aspects of the same origin.
De meest bijzondere gedachte-experimenten uitgelegd
'Met zijn overzicht van natuurkundige gedachte-experimenten De race tegen de schildpad schaart natuurkundige Marcel Vonk zich bij de beste populairwetenschappelijke schrijvers van dit moment.' – Jean-Paul Keulen, New Scientist
Grote natuurkundigen als Einstein en Galilei waren meesters in het bedenken van gedachte-experimenten: soms bizarre, en altijd baanbrekende hersenspinsels waarmee ze hun revolutionaire natuurkundige theorieën vorm konden geven en buiten het laboratorium konden testen. Theorieën die hun tijd ver vooruit waren.
De natuurkunde is opgedeeld in theorie en experiment. De theoretisch fysicus maakt modellen op basis van experimenten en doet nieuwe voorspellingen. De experimentator test die voorspellingen weer. Maar wat als een nieuwe theorie niet te testen valt? Als de benodigde techniek er nog niet is of een bepaald experiment te duur is? Dan rest ons alleen nog het gedachte-experiment.
In De race tegen de schildpad gaat natuurkundige Marcel Vonk dieper in op de mooiste, verrassendste en meest inventieve gedachte-experimenten in de natuurkunde. Vonk gaat op zoek naar de verhalen achter deze experimenten, zoals Maxwells duiveltje, Achilles en de schildpad, Einsteins tweelingparadox en Galilei’s schip. Hij portretteert daarbij ook de natuurkundigen zelf. Een heerlijk boek dat je versteld doet staan van de briljante geesten die voorbij de grens van het mogelijke gingen.
'Als je in bent voor pittige natuurkunde ... met een wiskundige en filosofische rand, dan is dit boek iets voor jou. Ondanks het soms hoge niveau leidt Vonk je met zijn heldere en luchtige schrijfstijl moeiteloos door deze gedachtenkronkels, richting nieuwe inzichten.' – NEMO Kennislink
The materialistic Newtonian model of the world is an excellent and extremely powerful tool. However, when it is the only tool that we allow ourselves in our search to understand the universe, it will become a confusing stumbling block. If you choose a hammer as your only tool, everything you encounter will start to look like a nail. In a lot of articles and books popularizing physics by `hammering' physicists and other physics writers it seems obvious that Newton's objective material reality is still unrefuted in their way of thinking, and often precisely when it concerns quantum physics. This leads to literally incomprehensible statements, like particles being simultaneously waves and traveling physically every possible path.
Trying to preserve Newtonian materialism as the only allowed description of reality ensures misinterpretation and clouds our minds in quantum confusion. Notably when the mind of the observer enters the stage.
All the important interpretations of quantum physics are treated extensively in this book, either materialistic or consciousness oriented. It is up to the reader to make his or her own informed choice between them. No mathematics needed.
Ultra Violet Manmade sun star.
It as been a long time getting from here to there.
Aan het einde van de twintigste eeuw werd de wetenschap overrompeld door de conclusie dat ons heelal gevuld moet zijn met een onbekende substantie: donkere materie. Het lijkt er steeds meer op dat ons heelal voor maar liefst 85 procent uit deze ongrijpbare materie moet bestaan die onze sterrenstelsels en clusters van sterrenstelsels in bedwang houdt, maar tot op heden heeft nog niemand er daadwerkelijk directe sporen van kunnen waarnemen. Bestaan die donkere deeltjes wel, of zien de fysici misschien spoken?
In Achter de schermen van het heelal buigt Gianfranco Bertone zich over dit raadselachtige fenomeen, dat gezien wordt als een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Hij beschrijft de huidige wereldwijde race om de oorsprong van deze substantie te achterhalen, en hij laat aan de hand van begrijpelijke concepten en ideeën uit de kunst en literatuur de gevolgen van de ontdekking van de donkere materie zien. Eén ding staat vast: de uitkomst van deze zoektocht zal hoe dan ook een absolute revolutie betekenen voor de natuurkunde en de kosmologie.
Gianfranco Bertone is universitair hoofddocent natuurkunde en kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij behaalde een PhD in Oxford, en werkte aan de universiteiten van onder meer Padua, Zürich en Parijs.
`In vrolijke, met literaire citaten doorspekte hoofdstukken beschrijft Bertone hoe fysici donkere materiedeeltjes nu al jarenlang te pakken proberen te krijgen.
Margriet van der Heijden, NRC Handelsblad ****
Is er leven buiten onze planeet? En als de vraag daarop bevestigend moet worden beantwoord: heeft dat leven ons dan al ontdekt en hebben ze ervoor gekozen om geen contact met ons te zoeken? Willen wij eigenlijk wel contact met mogelijke buitenaardse levensvormen? Een volgende vraag is natuurlijk hoe we contact moeten zoeken? Op de ons bekende manieren met bijvoorbeeld radiosignalen? Of zijn die alleen bij ons bekend, en worden er buiten de dampkring hele andere manieren van communicatie gebruikt? En wie zal namens de aarde het woord voeren?
Dit zijn intrigerende vragen voor gewone mensen en voor wetenschappers. In de Verenigde Staten is er een groot project met een team van wetenschappers dat zich professioneel met deze vragen bezighoudt. SETI doet al vijftig jaar onderzoek naar buitenaards leven, maar nog steeds zonder harde bewijzen. Toch overheerst de overtuiging dat het universum vol leven is. Oorverdovende stilte biedt een inleiding in het onderzoek naar buitenaards leven en betoogt dat we op de verkeerde plaats, manier en tijd zoeken.
Leven, het lijkt zo gewoon. Maar het leven is afhankelijk van vele fysische wetten en grootheden. Natuurconstanten zoals de lichtsnelheid of de constante van Planck zijn willekeurig (of niet?). Als ze maar een iets andere waarde zouden hebben, zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Of zelfs geen heelal. Het lijkt alsof het heelal precies op maat is gemaakt om leven op aarde mogelijk te maken.
Fysicus en schrijver Paul Davies gaat in Perfect universum in op deze stelling en onderzoekt de meest gangbare theorieën van de moderne natuurkunde. Steeds meer wetenschappers verklaren de uitzonderlijke omstandigheden waaronder het leven mogelijk is uit het feit dat ons universum slechts één van de vele universa is. Men spreekt in dat verband ook wel van een multiversum: vele parallelle heelallen met steeds andere wetten. Slechts in één heelal (of zijn er meer?) zijn alle fysische wetten en grootheden perfect op elkaar afgestemd.
Davies probeert verder te kijken dan deze verklaring; welke rol speelt het leven zelf in het ontstaan van dit perfecte universum? Het lijkt een vreemd en onmogelijk idee, maar zijn heden en verleden met elkaar verweven? Davies vraagt zich hardop af wat er voor de Big Bang gebeurde, en of een theorie van het alles wel bestaat. Uiteindelijk komt hij ook tot de grote levensvragen. Wat doen we hier eigenlijk? Waar komen we vandaan?
In dit succesvolle boek verklaart Chad Orzel basisbegrippen van de natuurkunde, waarbij hij het gedrag van zijn hond Emmy als uitgangspunt neemt. Emmy is niet zo maar een hond! Ze kan praten en ze is gefascineerd door het werk van haar baasje, die professor in de natuurkunde is.
Kan ze het tunneleffect gebruiken om door het hek in de tuin van de buren te komen om daar op konijnen te jagen? Hoe zit het met kwantumteleportatie om eekhoorns te kunnen vangen voordat ze hoog in de boom zitten? En waar zijn al die universums waarin Chad biefstukken op de grond heeft laten vallen?Duidelijk en met veel humor legt Chad Orzel uit wat kwantummechanica nu eigenlijk is en hoe het werkt en waarom je er geen eekhoorns mee kunt vangen of biefstukken vinden, maar het toch voor iedere hond en ieder mens bizar, verbazingwekkend en belangrijk is.
In Einstein in Nederland schetst Sybe Izaak Rispens Einsteins intellectuele en wetenschappelijke ontwikkeling. Hij traceert de wortels van Einsteins verwondering en nieuwsgierigheid; zijn passie voor natuurkunde; de buitengewone levendigheid van zijn denken; het plezier dat hij ervaart bij het uitproberen en ontdekken en zijn bewondering voor simpele en elegante formules.
De jaren twintig van de vorige eeuw brengen Einstein vaak in ons land, waar hij geniet van de levendige filosofische en natuurkundige discussies. In Leiden komt hij geregeld bij H.A. Lorentz over de vloer, die hij beschrijft als de man die `meer voor mij heeft betekend dan iedere andere persoon die ik later heb ontmoet'. In Groningen heeft hij regelmatig contact met H. Kamerlingh Onnes.
Dit is het eerste boek dat uitvoerig ingaat op de vergeten vriendschappen die Einstein in Nederland koesterde. Waarom trof Einstein juist in ons land zo'n levendige, creatieve en vernieuwende vorm van natuurkundig denken aan? Hoe cruciaal waren zijn contacten met de Nederlandse Nobelprijswinnaars voor de ontwikkeling van zijn denken? En wat is er nog over van het vruchtbare intellectuele klimaat van toen?