Miljarden jaren leven op aarde, twaalf hoofdstukken, één onvergetelijk verhaal
Miljarden jaren lang was de aarde een onherbergzame en buitenaardse plek, met kolkende zeeën, vulkaanuitbarstingen en meteorietinslagen. Ondanks dit alles ontstond er leven en dat leven paste zich steeds maar weer aan de wisselende omstandigheden aan. Dit boek bespreekt die bijzondere evolutionaire stappen van het leven in slechts twaalf beknopte hoofdstukken.
De geschiedenis van het leven, zoals het daadwerkelijk is gebeurd, gaat miljarden jaren terug en kan dus een eindeloos lang verhaal worden. Henry Gee pakt het anders aan en maakt van deze bijzondere geschiedenis een spannend verslag dat je makkelijk kunt onthouden én navertellen. Een overlevingsverhaal, vol cliffhangers, avonturen, helden en schurken. En dat allemaal gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken.
'Dit is het beste boek dat er is over de enorme veranderingen op onze planeet tijdens de miljarden jaren van haar bestaan. Henry Gee maakt dit caleidoscopische verhaal begrijpelijk én opwindend. Wie dit boek met plezier zal lezen? Iedereen!' Jared Diamond, auteur van de wereldwijde bestseller Zwaarden, paarden en ziektekiemen
Richard Dawkins' God als misvatting is niet meer weg te denken uit het debat over geloof, godsdienst en het al of niet bestaan van God. Het boek heeft een onophoudelijke stroom van reacties losgemaakt, die nog eens onderstrepen hoe controversieel, actueel en urgent dit werk is. Het beleeft dan ook druk op druk en het verschijnt hier in een nieuwe editie, waarvoor de auteur een nieuw voorwoord heeft geschreven. Hij gaat daarin serieus in op de kritiek die
tegen het boek is ingebracht.
'Het beste boek van 2006 [], dat mij het meeste leesplezier heeft bezorgd, is [God als misvatting ].' Max Pam
'Wie zich een paar uur wil ergeren, moet het zeker kopen.' Piet Hein Donner
'[Dawkins] legt geduldig uit wat de vele misverstanden zijn rond het
concept atheïsme.' Paul Cliteur
'Intussen, en het boek van Dawkins draagt daaraan bij, worden de laatste twijfels over het bestaan van God opgeruimd. Het einde van God, geloof en kerk is nabij.' Klaas Hendrikse, dominee en atheïst
'[] ik vind het prijzenswaardig dat [Dawkins] zich opwerpt als bevrijder van een atheïstische minderheid en enpassant ook gelovigen dwingt bij de niet ongevaarlijke absurditeiten van hun godsdienst stil te staan.' Désanne van Brederode
'Alle gelovigen zouden dit boek moeten lezen, vooral de monotheïsten.' Herman Philipse
'[Dawkins] nieuwste werk zal elke twijfelaar eerder nader tot God dan nader tot de wetenschap brengen.' Aart Brouwer
'[]een bijzonder goed geschreven noodzakelijk boek []. Marnix Verplancke
'Interessant is dat Dawkins meent dat er een tegenwicht nodig is in het huidige tijdsgewricht.' Corine Voet
'[Ik heb] geen enkele neiging om Dawkins ideeën [] af te wijzen. Ze wijzen
nieuwe wegen en inspireren. Ook over religie [].' Jan Greven
'[Dawkins] vertelt leuke anekdotes, bizarre weetjes, eigen ervaringen [] en zet de dingen regelmatig op zijn kop.' Marc Buelens
'Als atheïst op zoek naar argumenten voor een discussie met gelovigen?
Geloofstwijfels? Lees Dawkins!' Quest
'Het is onwaarschijnlijk dat het atheïsme ooit een betere pleitbezorger zal krijgen dan Richard Dawkins.' Theodore Dalrymple
Richard Dawkins (1941), de wereldberoemde, Britse evolutiebioloog, is de auteur van onder meer Onze zelfzuchtige genen en Het verhaal van onze voorouders. Een pelgrimstocht naar de oorsprong van het leven.
Over het ontstaan van soorten is het bekendste werk van Charles Darwin (1809--1882). Hierin ontvouwt hij in 'een lang argument' de evolutietheorie die vanaf de publicatie op 24 november 1859 tot de dag van vandaag zoveel opschudding heeft veroorzaakt.
De impact van dit boek op het denken is enorm geweest. Vandaag de dag wordt de evolutietheorie weliswaar even algemeen aanvaard als de atoomtheorie, maar dat neemt niet weg dat zij de gemoederen nog steeds in beweging brengt omdat ze de grens tussen geloof en wetenschap raakt.
Darwins benadering van het leven is rationeel en natuurwetenschappelijk. Zijn wereldbeeld is opgebouwd uit louter kenbare en verifieerbare feiten. Hij houdt zijn lezers voor dat alle levensvormen op aarde, de mens nadrukkelijk niet uitgezonderd, zijn geproduceerd door onbezielde en doelloze natuurkrachten.
Darwins evolutietheorie is en blijft een van de meest revolutionaire visies op mens en natuur uit de wereldgeschiedenis, en het boek Over het ontstaan van soorten is een van de belangrijkste teksten van de moderne tijd: een onbetwiste must in het wetenschappelijk canon.
Dit is de veelgeprezen vertaling van Ludo Hellemans van de oorspronkelijke editie van On the Origin of Species uit 1859.
Praktische, heldere inleiding over alle deeltjes die er bestaan
Hoe zat het nu echt met die neutrino’s die eerst sneller dan het licht zouden zijn gegaan en toen toch niet? Wat is het hele verhaal rond het befaamde higgsdeeltje, waarvan onlangs de (hoogstwaarschijnlijke) ontdekking met zoveel bombarie werd bekendgemaakt? En wat was precies dat majoranadeeltje waarmee Delftse wetenschappers dit voorjaar groot in het nieuws kwamen?
De antwoorden op die en andere vragen vind je in dit boek, De deeltjesdierentuin. Jean-Paul Keulen behandelt de bovengenoemde deeltjes, maar ook bijvoorbeeld antimaterie, quarks en supersymmetrische deeltjes, op een voor de geïnteresseerde leek behapbare manier. Daarnaast lees je hoe deze deeltjes werden voorspeld en ontdekt door wetenschappers die qua persoonlijkheid in veel gevallen niet onderdeden voor Sheldon Cooper uit The Big Bang Theory…
Jean-Paul Keulen is redacteur van KIJK. Voor dit tijdschrift heeft hij al vele artikelen geschreven over deeltjesfysica.
Hoe de natuurwetten ons het leven zuur maken
'Amusant, leerzaam en een heerlijk zuur boek.' Nooit meer slapen
'Maffe grappen en diepe gedachten over het heelal. [...] Het wérkt.' de Volkskrant
Het universum is zo’n goede plek nog niet om te leven. Tuurlijk, het omvat alle ruimte, tijd, materie en energie en alle mensen, inclusief jijzelf, en alle informatie, zoals dit boek. Fascinerend! Maar het werkt de boel ook gewoon ontzettend tegen. Want waarom lijkt een boterham met jam altijd maar op de gesmeerde kant te vallen? Waarom zit het menselijk lichaam vol gebreken? En waarom zijn we ten dode opgeschreven als diersoort?
In Het universum is een klootzak neemt wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack je mee op een wetenschappelijke expeditie om je het universum in al zijn facetten te tonen. Na dit vrolijk nihilistische relaas zul je nooit meer hetzelfde naar het universum kijken en eindelijk zijn ware aard zien. Want zeg nou zelf: het universum is toch niets meer dan een asociale entiteit die niets beters te doen lijkt te hebben dan uit puur leedvermaak jou het leven zuur te maken?
Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast waarin auteur Adriaan ter Braack vertelt over Het universum is een klootzak.
'Adriaan is een van de origineelste wetenschapsschrijvers die ik ken. Cynisch, geestig en af en toe ronduit grof. Tussen alle beledigingen aan het universum door neemt hij je mee langs de belangrijkste natuurwetten, die je door zijn heldere vergelijkingen en (vaak grappige) anekdotes waarschijnlijk niet snel meer vergeet. Ik ben fan!' Anna Gimbrère
De grootste mythen uit de natuurkunde op humoristische wijze ontrafeld
Niets gaat sneller dan het licht
Voorwerpen staan van nature stil
Zwaardere voorwerpen vallen sneller
De meeste mensen zien deze stellingen als feiten, maar niets is minder waar. Natuurkunde kan zowel een ingewikkeld als een fascinerend vak zijn. En waar ingewikkelde en fascinerende zaken elkaars paden kruisen, schieten misverstanden als paddenstoelen uit de grond en ontstaat er een complete kaboutermetropool.
In Natuurlijk niet! behandelt natuurkundige Roel Andringa-Boxum op toegankelijke wijze 32 misverstanden in de moderne natuurkunde; van maatschappelijk-relevante onderwerpen zoals kernenergie en het klimaat tot alledaagse vragen zoals hoe het water draait in ons afvoerputje.
Roel Andringa-Boxum is eerstegraads docent natuurkunde. Hij studeerde natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde onder begeleiding van prof. dr. Eric Bergshoeff. Hij schrijft al sinds 2004 voor diverse wetenschapsfora en publiceerde diverse artikelen in faculteitsbladen van de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder schreef hij het boek Ruimte, tijd, materie.
Over Ruimte, tijd, materie:
‘Een fraai stuk werk dat ik van harte aanbevelen kan.’ Prof. Dr. Gerard ’t Hooft, winnaar Nobelprijs voor Natuurkunde
Zien is geloven, zien is genoeg. Henk van Os is een kijk-mirakel: hij heeft zijn leven lang beelden gezocht, naar kunst verlangd en in kijken zijn fundament gevonden. In Zien is genoeg ontvouwt zich het eeuwig nieuwsgierige, tomeloos onderzoekende leven van Van Os op geheel eigen wijze: in een serie ontmoetingen met vrienden uit de kunst ontdekt hij de essentiële beelden, de verbijsterende werkelijkheid die door kunst wordt zichtbaar gemaakt. In dit zeer persoonlijke boek maakt Van Os voelbaar hoe ingrijpend kunst kan zijn, en hoe veelomvattend.
De bijzondere memoires van een kijklustig kunsthistoricus: Henk van Os in optima forma!
Een baanbrekende voedingstheorie om gezond oud te worden
'Eten als dieren is een verbluffend knappe en bijzondere introductie in de wetenschap van gezond eten.' – Dr. Michael Mosley, auteur van The Fast 800
Hoe komt het dat een baviaan en een schimmel instinctief weten wat ze moeten eten voor een optimale gezondheid en een perfecte balans qua eiwitten, vetten en koolhydraten? En hoe komt het dat wij mensen dan zoveel moeite hebben om ons te houden aan de aanbevolen dagelijkse voeding en er zoveel mensen kampen met overgewicht? Onze evolutionaire voorouders bezaten ooit het vermogen om precies te weten welk voedsel en op welk moment van de dag hun lichaam nodig had, in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Wanneer en waarom zijn we dit vermogen verloren en hoe kunnen we dit terugkrijgen?
Voedings- en ecologiedeskundige David Raubenheimer en prijswinnend bioloog en onderzoeker Stephen Simpson beantwoorden deze vragen in een meeslepend verhaal, gebaseerd op vijf eurekamomenten die ze hebben meegemaakt tijdens hun baanbrekende onderzoek. Het boek deelt hun kleurrijke wetenschappelijke reis – van Kaapstad tot de woestijnen in Australië – met als hoogtepunt een voedingstheorie die ingrijpende gevolgen heeft voor onze huidige epidemie van metabole zieken en obesitas. Deze theorie zal ons begrip van voeding volledig veranderen. Aan de hand van verschillende onderzoeken bewijzen Raubenheimer en Simpson dat eetlust kan worden gehackt – we leren te eten als dieren voor een optimale gezondheid, voor verhoogde vruchtbaarheid of voor een langere levensduur.
Raubenheimer en Simpson bieden in Eten als dieren ook nuttige recepten om de ongewenste bijwerkingen van allerlei diëten te verklaren, om controle te krijgen op onze voedselomgeving en om te laten zien hoe lekker en gezond eten weer deel uit kan maken van goed eten. Eet als dieren en je zult precies weten welk voedsel je lichaam daadwerkelijk nodig heeft.
'Eten als dieren is een must-read. Dit prachtig geschreven boek geeft een ontzettend originele en overtuigende verklaring voor hoe het kan dat zoveel van ons te maken krijgen met overgewicht in de hedendaagse voedingsindustrie.' – Marion Nestle, emeritus hoogleraar Voeding en Volksgezondheid
'Eindelijk een logisch boek over eetpatronen en voeding. In een wereld vol foutieve informatie over wat en wanneer te eten zorgt Eten als dieren voor een frisse wind. Ik kon het niet wegleggen.' – David Sinclair, auteur van Langer gezond leven