De Fransen zijn vol van joie de vivre én ze zijn doodongelukkig. De baguette kent iedereen, maar wie kent de pianococktail? Juliette Gréco hield van egeltjes en naast zuchtmeisjes is er nu ook een eerste zuchtjongen. Frankrijk mag dan één van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld zijn maar er zijn maar weinig toeristen die het land écht kennen. Frank Renout ontzenuwt in deze bundel Franse mythen en legendes, verhaalt over bijzondere Fransen en betuigt zijn liefde voor het Franse chanson. EXTRA: Met 20 QR-codes om te luisteren naar chansons met een bijzonder verhaal
Leuke, mooie, warme en ook heftige, pijnlijke, moeilijke en schrijnende situaties: als doktersassistente in een huisartsenpraktijk en triagist op een huisartsenpost maakt Eveline de Groen het allemaal mee. Van suïcidale mensen tot kinderen die braken, iedere dag komt er van alles langs.
Eveline kan hier alleen maar goed mee omgaan door te werken vanuit haar hart. In Uit het hart van de Telefoonb*tch deelt ze haar ervaringen. En zoals ze vanuit haar hart werkt, zo schrijft ze ook vanuit haar hart.
'De onzekeren, dat zijn wij allemaal, winnen of verliezen: dat is niet een kwestie van maakbaarheid en individuele verantwoordelijkheid alleen. In dit boek zet ik daarom de falende, kwetsbare en verlangende mens, die eeuwig tekortschiet, in het zonnetje. We zullen fouten blijven maken, een leven lang. [...] De mogelijkheid om opnieuw te beginnen is een luxe om te koesteren.'
Mag je mislukken in een samenleving waarin het draait om prestaties en succes? Hoe ga je om met onzekerheid als de wereld tot stilstand komt? Wat betekent leeftijd in een wereld die draait om perfectie?
Al meer dan tien jaar filosofeert Stine over liefde, schoonheid, falen en leeftijd. In deze bundel brengt ze haar ideeën bij elkaar. Hedendaagse problemen, eeuwen¬oude dilemma's en persoonlijke overpeinzingen: juist door haar openhartigheid en kwetsbaarheid spreken de stukken een groot lezerspubliek aan. Faalmoed is een ode aan de mens die kwetsbaar en struikelend door het leven durft te gaan.
De allerbeste vrouwen uit de wetenschap over hun vak plus rake columns van Dolf Jansen
Het lijkt welhaast een traditie te worden: terwijl de nachten lengen en een bewogen jaar zich naar haar welverdiende einde wankelt, komen de broers Jansen - cabaretier Dolf en wetenschapsjournalist Jim - met een nieuw boek met 26 verrassende interviews en 26 prikkelende columns, wederom in abc-vorm.
Na de flits-sellers CoronA tot Z en DNA tot Z komen in PromovendA tot Z louter vrouwen uit de wetenschap aan het woord. Ze spreken over actuele ontwikkelingen in hun vakgebied die de wereld snel en blijvend zullen veranderen. Over duizelingwekkende deeltjes, de quantumcomputer die niet een klein beetje maar heel veel sneller is, over empathie bij (en voor) dieren en over het gecompliceerde puberende brein. Dolf Jansen voorziet elk onderwerp ook deze keer op geheel eigen wijze van commentaar.
Met bijdragen van onder meer: viroloog Marion Koopmans - neuropsycholoog Eveline Crone - deeltjesfysicus Freya Blekman - rechtswetenschapper Rianne Letschert - natuurkundige Julia Cramer - psychiater Iris Sommer
Saskia Noort is 50 en single. De kinderen zijn het huis uit. Wat nu? Om mee te blijven tellen blijkt ze verbijsterend veel te moeten: cursussen volgen; op retreat; naar Wasteland; een strak lijf; gezond eten; sociaal beschikbaar zijn, en vooral: daten. Allemaal opstapjes naar een gelukkige tweede helft, zeggen vrienden en vloggers. Daarnaast mag er een hoop niet meer. Zoals mouwloze truitjes, korte rokjes en lang haar.
In 50. Dingen die ik blijf doen (en andere verhalen) beschrijft Saskia Noort scherp, geestig, vilein, maar bovenal openhartig, hoe eindeloos ingewikkeld het leven is, zelfs wanneer alle sporen ruimschoots verdiend zijn. Mannen zijn bang, kinderen bemoeien zich met alles, het huis is leeg en de agenda te vol.
The Guardian-columnist Hannah Jane Parkinson is meester in het genieten van de kleine dingen in het leven. Ze is verzot op haar fluffy kamerjas, komt tot rust door alleen naar de bioscoop te gaan, is dol op de eigenaardigheden van lettertypes ('je zult Comic Sans nooit op een rouwkaart tegenkomen') en geniet ervan om zonder schuldgevoel een boek weg te leggen dat ze niet leuk vindt.
Geluk zit in de kleine dingen leest als een doos chocolaatjes: elk hoofdstuk trakteert je op een onverwachts alledaags jubelmomentje.
De veelgelezen Volkskrant-rubriek gebundeld.
'Prachtige en vaak ontroerende stukjes over afscheid nemen in de Volkskrant. Ik zou daar een boek van uitgeven.' Lezersreactie
De dood kan niemand ontlopen, maar afscheid nemen van het leven kan op vele manieren. En hoe je dat doet, maakt nogal wat uit, zo blijkt uit Barbara van Beukerings Volkskrant magazine-rubriek 'Je kunt het maar één keer doen'.
Menig lezer pinkte een traantje weg bij de indrukwekkende gesprekken die ze met nabestaanden voerde over het stervensproces van hun dierbaren. Een bundeling van verdrietige, maar vaak ook heel ontroerende, intieme en troostrijke verhalen kan dan ook niet uitblijven. Het slotakkoord op de eerste reeks van wat Van Beukering zelf haar meest dankbare werk ooit noemt, en dat haar van haar eigen doodsangst af hielp.
Een bundeling van de veelgelezen Volkskrant Magazine-rubriek, die voortkwam uit haar tweede boek Je kunt het maar één keer doen (25.000 exemplaren verkocht) met een voorwoord waarin Van Beukering haar persoonlijke ervaring belicht.
Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast waarin auteur Barbara van Beukering vertelt over 50 manieren om afscheid te nemen.
Barbara van Beukering (1966) volgde de School voor Journalistiek in Utrecht en werkte vervolgens als verslaggever voor de TROS, de AVRO. Ze maakte de overstap naar tijdschriften, en werkte als hoofdredacteur voor Blvd., AvantGarde en Volkskrant Magazine. Daarna was Van Beukering ruim zeven jaar hoofdredacteur van Het Parool en aansluitend leidde ze het digitale nieuwsmagazine Paper. In 2018 verscheen haar eerste boek Kruip nooit achter een geranium.
Na het overlijden van haar man besluit Petra Possel het roer drastisch om te gooien: ze verhuist naar een voormalig walvisvaardersdorp aan het Friese IJsselmeer. Met veel zelfspot beschrijft ze haar eerste schreden op het platteland.
Een stadse dame van middelbare leeftijd, een `weduwvrouw', die in haar eentje naar een dorp met tweehonderd inwoners trekt is niet alledaags, maar als er ook nog een nieuwe man over de vloer komt, houden zelfs de kleine dorpsjongetjes het niet stil. Openheid is de beste verdediging, ontdekt Possel al snel en zo ontwapent ze de Zwaluwman, de Sokkenvrouw en de rest van de `mienskip'.
Mijn ouders hebben de koers van mijn leven bepaald. Daarom heeft mijn familie zo'n belangrijke plaats in mijn werk. Wij maken deel uit van een voortgaande migratiegeschiedenis.
Bij Fidan Ekiz raakt het maatschappelijke altijd aan het persoonlijke. In haar columns schrijft ze over het ziekbed van haar vader, die na een leven lang werken in Pernis overlijdt aan kanker. Ze haalt herinneringen op aan haar jeugd binnen de Turks-islamitische gemeenschap, een wereld die ver van Nederland afstond.
Inmiddels is er veel veranderd. In haar thuishaven Rotterdam kijkt ze verontwaardigd toe tijdens de Turkije-rel. Dagelijks ondervindt ze hoe Nederland steeds verder polariseert, terwijl zij juist verlangt naar meer nuance. Haar betrokkenheid bij gevoelige onderwerpen als de islam en integratie maken dat ze een unieke stem heeft in het maatschappelijk debat.
Alles begint en eindigt met familie is Fidan Ekiz ten voeten uit: warm, humoristisch en altijd vol geestdrift over de staat van Nederland.
Voordat bestsellerauteur John Green (Een weeffout in onze sterren) boeken schreef, was hij boekrecensent. In Hoe is het antropoceen je tot nu toe bevallen? schrijft hij ook recensies, maar in plaats van over boeken gaat het over de mensen en de wereld waarin we leven.
Het antropoceen is het huidige geologische tijdperk, waarin menselijk handelen de planeet heeft gevormd. In deze opmerkelijke verzameling beschouwingen, gebaseerd op zijn baanbrekende podcast The Anthropocene Reviewed, bespreekt John Green verschillende facetten van onze wereld - van het QWERTY-toetsenbord en de uitbraak van cholera tot het Taco Bell-ontbijtmenu - op een schaal van vijf sterren.
Voorzien van Greens kenmerkende humor en (historisch) inzicht, is dit een uiterst vermakelijk en leerzaam boek van een meesterverteller. Bekijk de mensheid en alles wat haar zo interessant maakt door John Greens ogen. Hoeveel sterren geef jij het antropoceen?
`The Anthropocene Reviewed biedt een moment van bezinning met 's werelds meest geliefde nerd John Green.' Trouw
Zeventien jaar lang schreef Saskia Noort columns voor de LINDA. over liefde, moederschap, daten en seks - maar ook over het kronkelige pad van het single-leven, ouder worden en seksisme. In haar columns neemt ze bored couples en single mannen van middelbare leeftijd op de hak en schrijft ze onder andere over feminisme en daten na het #MeToo-tijdperk. En natuurlijk spaart ze zichzelf ook niet. In Hoe nu verder? zijn haar geestige, intieme en scherpzinnige LINDA.-columns gebundeld.
Ineens was daar begin dit jaar de Netflix-serie Pretend It's a City, waarin Martin Scorsese schrijver en goede vriendin Fran Lebowitz interviewt over haar stad New York en over al het andere dat haar dagelijks bezighoudt. Ook in Nederland viel men in groten getale voor de ontzettend geestige en tegendraadse Lebowitz. Van scherpe opvattingen over toerisme en gentrificatie in New York tot het belang van boeken en literatuur (haar beroemde quote 'Think before you speak. Read before you think' hangt aan een ontelbaar aantal bibliotheekmuren), Lebowitz heeft vrijwel overal een mening over en weet deze op haar geheel eigen witty wijze te verwoorden. Begin jaren 70 kreeg Lebowitz als jonge schrijver een vaste column in Interview, het tijdschrift dat Andy Warhol opzette. In de jaren 80 bracht ze de essaybundels en bestsellers Metropolitan Life en Social Studies uit. Sindsdien worstelt ze met haar inmiddels befaamde writer's block en heeft ze, op een kinderboek na, geen boeken meer uitgebracht.
Met Volgens Fran brengt Podium de beste stukken van Fran Lebowitz voor het eerst in Nederlandse vertaling.
'Wetenschap en humor. En dat in hoog tempo.' Gooi- en Eemlander
De nieuwste wetenschappelijke doorbraken met puntig commentaar van Dolf Jansen. Van Nobelprijswinnaars tot neutrino-onderzoekers. Van zombiecel-professor tot zwarte gaten specialist. In DNA tot Z komen zesentwintig wetenschappers aan het woord die tot de allerbesten in hun vakgebied behoren. Dat levert 26 interessante interviews van Jim Jansen op, gevolgd door 26 rake columns van zijn broer Dolf, met hier en daar een inzicht waar wetenschappers zich wellicht nog generaties lang over zullen verbazen.
* met bijdragen van o.m. Robbert Dijkgraaf, Marcel Levi, Ad Vingerhoets, Ionica Smeets, Andrea Maier en Ivo van Vulpen
* over Antarctica, dubbelsterren en wegwee, de theorie van alles, xenofobie, bevallen in het ziekenhuis plus nog 20 andere actuele onderwerpen
Na CoronA tot Z, hun bestseller in ABC-vorm, zijn de broers Jansen - cabaretier Dolf en wetenschapsjournalist Jim - terug met dit nieuwe boek. Hierin behandelen wetenschappers wederom recente ontdekkingen aan de hand van een letter uit het alfabet. Dolf, zelf zeker geen toponderzoeker, reageert op geheel eigen wijze op deze gewaarwordingen.
'Ideale bedliteratuur voor de nieuwsgierige. Voor het slapen een portie wetenschappelijke inzichten, gevolgd door een humoristisch toetje van de koning van de associatie.' Peter de Jong, Gooi- en Eemlander
Als huisarts kom je veel mensen tegen: in moeilijke, maar ook in grappige situaties. Je maakt deel uit van een stukje van hun leven, je loopt als het ware even mee. Soms mag je heel dichtbij komen.
Ondanks dat Marieke al bijna twintig jaar huisarts is, weten haar patiënten haar nog regelmatig te raken. De mooiste, meest ontroerende, heftigste of juist hilarische verhalen schreef ze op en zijn gebundeld in dit boek. Niet alleen beschrijft ze haar ervaringen in de huisartsenpraktijk, ook haar drie opgroeiende kinderen vormden een inspiratiebron .
Een aantal fragmenten:
"Ik bel aan en ze doet open. Ze is verslagen. Verdrietig, intens verdrietig, maar ook sterk."
"O, en de liefde was er zeker geweest, daarover hoefde ik me geen zorgen te maken, maar ik wist natuurlijk ook heel goed dat je daarvoor niet getrouwd hoefde te zijn."
"Ik realiseerde me dat als moeder niet zo alert was geweest, als de triagiste niet ergens door getriggerd was, als ik niet net even iets langer naar haar had gekeken, ze die nacht waarschijnlijk zou zijn overleden in haar bedje."
"'En dan wil ik nu wel een afspraak met een échte dokter, kijken wat die ervan vindt,' zegt mijn 15-jarige zoon."
Marieke Dijkzeul (1973) is huisarts en kaderarts palliatieve zorg. Sinds 2019 schrijft zij verhalen op uit haar praktijk. Ook schrijft zij voor het tijdschrift Medisch Contact.
Iedereen wil gelukkig zijn. Maar veel mensen zijn het niet, of in ieder geval niet helemaal. Stel jezelf eens de vraag: ben ik gelukkig? Er zijn maar twee antwoorden: ja of nee, er zit niks tussen. Zeg je ja, dan is dit boek je op het lijf geschreven. Het gaat over jou, over hoe je denkt, kijkt en doet en hoe je omgaat met jezelf, met anderen en met de wereld. Een feest van herkenning.
Zeg je nee of durf je niet volmondig ja te zeggen, dan heb je nog meer reden om dit boek te lezen. Het gaat namelijk ook over jou, hoe jij denkt, kijkt en doet. Maar wat veel belangrijker is: hoe je daar verandering in kunt brengen. Vandaag nog.
`Wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is? gaat over alle¬daagse problemen en situaties. Dit boek helpt je om er op een andere, vaak onverwachte manier naar te kijken, waardoor je er wat gemakkelijker mee om kunt gaan en dingen kunt oplossen die je dwarszitten.
Jan Jaap van Hoeckel praat met je vanuit zijn lange levenservaring en zijn werk als communicatieadviseur, mediator en coach. Zijn gave is dat hij niet schrijft maar inderdaad met je praat. Heldere woorden en zinnen, geen therapeutentaal. Je voelt je direct aangesproken, hij heeft het tegen jou. Zijn kracht is: hij houdt van mensen, door dik en dun. Als je bij hem aanklopt helpt hij. Ook nu, met dit boek.
Wat een genot om een boek te lezen waarin ik mezelf zo herken. De fijne en makkelijke manier waarop Jan Jaap van Hoeckel schrijft over t leven geeft mij
vertrouwen. Het stimuleert me om na te denken, me te verbazen en vooral om mijn leven te leven. Ongetwijfeld krijgt iedereen die dit boek leest dat gevoel. Isa Hoes
Jan Jaap van Hoeckel staat voor eenvoud en volle overgave. Een genot om door hem bestrooid te worden met dat rijke taalgebruik en zijn rijkdom aan inzicht. Hij lijkt wel persoonlijk op visite te zijn. Jan Jaap van Hoeckel schrijft Jan Jaap van Hoeckel. Gerda Havertong
De eerste 10 van de in totaal 41 columns uit het boek SIMPEL, geschreven door Erica van Dam (1972). Hierin geeft zij de lezer een openhartige kijk in haar dagelijks leven als moeder, partner en parttime KLM-stewardess. De vaak herkenbare verhalen zijn scherpzinnig, humoristisch, soms tragisch maar ook doorspekt met een gezonde dosis zelfspot. Maar het meest kenmerkend aan de columns van Erica van Dam is dat ze altijd lijnrecht uit het hart zijn geschreven.
Een pedicure is stiekem ook commercieel
sm-meesteres. Een jonge ondernemer
durft zijn moeder niet te vertellen dat
hij dakloos is. Een bejaardenverzorger
pijpt gratis getrouwde mannen. Een
manager verzwijgt voor zijn collega's
dat hij hiv-positief is.Het boek Dubbellevens van
Marcia Nieuwenhuis bevat tweeëntwintig
extreem openhartige portretten
van mensen met een dubbelleven.
Verhalen die normaal juist niet met anderen
worden gedeeld. Nieuwenhuis' koele
maar empathische stijl en haar oprechte
fascinatie voor de persoon die ze beschrijft
wordt gekoppeld aan de vaak mysterieuze,
Pinter-achtige dialogen en omschrijvingen
die soms - noodzakelijkerwijs - niet al
te concreet mogen zijn.
SIMPEL is een verzameling van meer dan veertig columns die de afgelopen jaren zijn geschreven door Erica van Dam (1972). Hierin geeft zij de lezer een openhartige kijk in haar dagelijks leven als moeder, partner en parttime KLM-stewardess. De vaak herkenbare verhalen zijn scherpzinnig, humoristisch, soms tragisch maar ook doorspekt met een gezonde dosis zelfspot. Maar het meest kenmerkend aan de columns van Erica van Dam is dat ze altijd lijnrecht uit het hart zijn geschreven.
Een voetnoot is doorgaans te vinden in de marges van een wetenschappelijk boek, maar Arnon Grunbergs `voetnoten bij de menselijke komedie , dagelijks op de voorpagina van de Volkskrant, zijn onontkoombaar. Grunberg schreef er inmiddels al ruim duizend. Het nieuws in al zijn diversiteit en absurditeit, becommentarieerd door de scherpste schrijver van Nederland.
'Ultramodernen' en 'Ultra' was de naam van een reeks concerten die, van september 1980 tot en met april 1981, plaatsvond in jongerensociëteit Oktopus aan de Amsterdamse Keizersgracht, en die nationaal en internationaal veel aandacht trok. Bands als Minny Pops, The Young Lions, Mekanik Kommando en Nasmak maakten er furore. Ultra groeide uit tot een verzamelnaam voor Nederlandse bands en artiesten die deel uitmaakten van de 'post-punk experimentele pop', een muziekstijl waarin de energie en 'do-it-yourself '-filosofie van punk gecombineerd werd met ideeën en technieken die ontleend waren aan avant-garde kunst, jazz, elektronische en moderne klassieke muziek. Ultra is een unieke verzameling verhalen, interviews, teksten en foto's, met als rode draad het Don Quichoteaanse relaas van Harold Schellinx' eigen Werdegang als jonge muzikant en als redacteur van tijdschrift Vinyl, in het Amsterdam, London en Brussel van de vroege jaren tachtig.
OPEN is de tweede verzameling columns die de afgelopen jaren zijn geschreven door Erica van Dam (1972). Hierin geeft zij de lezer een openhartige kijk in haar dagelijks leven als moeder, partner en parttime KLM-stewardess.
De vaak herkenbare verhalen zijn scherpzinnig, humoristisch, soms tragisch maar ook doorspekt met een gezonde dosis zelfspot. Maar het meest kenmerkend aan de columns van Erica van Dam is dat ze altijd lijnrecht uit het hart zijn geschreven.
Een voetnoot is doorgaans te vinden achter in een wetenschappelijk boek, maar Arnon Grunbergs 'voetnoten bij
de menselijke komedie', dagelijks op de voorpagina van de Volkskrant, zijn onontkoombaar.
Het nieuws in al zijn diversiteit en absurditeit, becommentarieerd door de scherpste schrijver van Nederland
Veel ondernemers worstelen met dezelfde dilemma's: op het gebied van hun leiderschap, de omgang met medewerkers, de strategie van het bedrijf, de financiën enzovoort. Als je bedrijf hard groeit, komt daar nog eens bij dat je voortdurend van rol moet veranderen in de verschillende fasen van de ontwikkeling van je onderneming.
Kees de Jong beschrijft in Groter groeien zijn ervaringen met ondernemerschap, zijn worstelingen, fouten en oplossingen. Er schuilt altijd een les in de columns waarop dit boek gebaseerd is. Een van de conclusies: als je als ondernemer maar blijft leren en aan jezelf blijft werken, kun je alle situaties de baas.
`De tragiek van de groeiondernemer: de persoonlijke kracht ontpopt zich een fase later als de zwakte van het bedrijf. De Jong laat zien hoe je een bedrijf bouwt dat toch groter wordt dan jijzelf.' - Martin Schuurman, ondernemer JIP/MKB Brandstof
'En alweer bleven we ongedeerd' is de derde en laatste bundeling columns van Hanna Bervoets uit Volkskrant Magazine.
In strakke overpeinzingen beschrijft Bervoets alledaagse rituelen en herkenbare sociale situaties op geheel eigen wijze. Soms kritisch, vaak troostend en altijd verhelderend. Waarom schamen we ons na een nacht stevig doordrinken? Zijn de Disneyprinsessen écht zo seksistisch? Wat is de functie van nostalgie? Waarom gaan we op vakantie?
Vaker dan eens blijken we te handelen vanuit een hang naar authenticiteit; naar echtheid. Maar waarom eigenlijk? Zouden we niet gelukkiger zijn wanneer we ons verlangen naar een authentiek bestaan zouden laten varen? In 'En alweer bleven we ongedeerd' geeft Bervoets op humorvolle wijze antwoord op zulke vragen. Angsten en dilemma's worden op een sokkel gezet, zodat we ze goed kunnen bekijken. En zullen inzien dat we, uiteindelijk, ongedeerd zullen blijven.