Hoe ziet een `echte schrijver' eruit? Iedere lezer heeft daar wel een beeld van, maar vrijwel niemand vraagt zich af hoe dat beeld tot stand is gekomen. In dit boek worden tientallen schrijversportretten door specialisten onder de loep genomen, en zo ontstaat een ander verhaal over de Nederlandse literatuur. Dit verhaal gaat over beeldvorming, zelfrepresentatie en onvermijdelijk ook over marketing. Van de anonieme middeleeuwen, via prenten, prachtige portretten en auteursfoto's tot selfies in de badkamerspiegel vormt Iconische schrijvers een veelkleurige en verrassende literatuurgeschiedenis.
Ellen Deckwitz zet zich al jaren onvermoeibaar in voor de poëzie - op het podium, in het klaslokaal en in de krantenkolommen. Deze omnibus bevat de boeken 'Olijven moet je leren lezen' en 'Dit gaat niet over grasmaaien'. Poëzie is moeilijk, raadselachtig, vaag, en kan werkelijk alles betekenen - het zijn maar enkele van de veel gemopperde gemeenplaatsen, die Ellen Deckwitz geduldig en met verve ontkracht. Of je nu een geoefende lezer bent of je eerste schreden in de wondere wereld van de poëzie zet, dit boek mag niet ontbreken op je nachtkastje.
Wim Daniëls heeft zich zijn hele leven al verwonderd over taal; over haar lenigheid, haar subtiliteit en haar complexiteit. Hij wijdde tientallen boeken, talloze artikelen en veelgelezen twitterberichten aan zijn grote liefde. Hij bekeek haar van alle kanten, keerde haar binnenstebuiten, boog zich over de apostrof, de komma, over etymologieën, het Huppelnederlands, dialecten versus het ABN, de klemtoon, de geschiedenis van uitdrukkingen en gezegdes. Hij zocht haar grenzen op, ging ze even vrolijk over, bedacht neologismen bij de vleet en legde haar in al haar schoonheid vast. Met De Dikke Daniëls schrijft Wim Daniëls nu eindelijk hét grote overzichtswerk, waarin hij al die prachtige, onderbelichte en overgewaardeerde aspecten van de taal de revue laat passeren. Met een jeu waar het vertelplezier van afspat neemt hij de lezer mee in Wims wondere wereld van de taal.
Honderdduizenden Nederlanders en Vlamingen schrijven gedichten. Maar wie leest ze? Ellen Deckwitz gelooft dat we wel willen maar niet kunnen. Het uitgeklede literatuuronderwijs heeft ons nooit geleerd hoe we een gedicht moeten lezen. En dus denken we bijvoorbeeld dat een gedicht alles mag betekenen. Of dat songteksten altijd poëzie zijn, terwijl de meeste weinig meer doen dan alledaagsheden herkauwen.
Tijd om dat te veranderen. Poëzie is zo veel meer dan we denken: ze kan tegelijkertijd grappig én schrijnend zijn, ontroerend en ontluisterend. Acht regels kunnen de impact hebben van een natuurdocumentaire en actiefilm ineen.
Phil Bosmans (1922 - 2012) schreef met Menslief, ik hou van je! een van de best verkochte boeken ooit in Vlaanderen en Nederland.
Zelfs 50 jaar later blijven de woorden van de stichter en bezieler van Bond zonder Naam nog razend actueel. Ze bieden stof tot nadenken, ze ontroeren, ze doen stilstaan. In deze volledig hernieuwde uitgave komen de mooiste geschriften van Phil Bosmans en Bond zonder Naam samen volgens de loop van de seizoenen. Van de volle zomer langs de donkere herfst naar de stille winter tot de nieuwe, beloftevolle lente. Alle teksten kregen een nieuw jasje. Er werden woorden toegevoegd.
En vier dichters uit Vlaanderen en Nederland, Peter Verhelst, Maud Vanhauwaert, Bibi Dumon Tak en Toon Tellegen, schreven verzen op de maat van een seizoen. Deze nieuwe bundel werd samengesteld door Silvie Moors. Ze werkt bij Bond zonder Naam en is al jarenlang actief in de letterensector. Zij ging voor dit boek op zoek naar de mooiste woorden van Phil Bosmans, vertaalde ze naar vandaag en schreef nieuwe teksten bij oude spreuken.
Søren Kierkegaard Levenswijsheden, samengesteld door Geert Jan Blanken, verschijnt in een nieuwe serie inspirerende geschenkboeken. Het kloeke formaat, de fraaie gebonden uitvoering en de thematisch gerangschikte quotes maken dit geschenkboek onweerstaanbaar. Het boek begint met een biografische schets die de auteur plaatst in zijn tijd, en wordt afgesloten met een essay over de levensfilosofie van Kierkegaard. Deze serie geschenkboeken voorziet in een behoefte naar toegankelijke levenswijsheid.
Hannah Arendt Levenswijsheden, samengesteld door Joop Berding, verschijnt in een nieuwe serie inspirerende geschenkboeken. Het kloeke formaat, de fraaie gebonden uitvoering en de thematisch gerangschikte quotes maken dit geschenkboek onweerstaanbaar. Het boek begint met een biografische schets die de auteur plaatst in haar tijd, en wordt afgesloten met een essay over de levensfilosofie van Hannah Arendt. Deze serie geschenkboeken voorziet in een behoefte naar toegankelijke levenswijsheid.
Louis Stiller was meer dan tien jaar de drijvende kracht achter Schrijven Magazine, Schrijven Online en de Schrijfbibliotheek. In dit boek verzamelde hij de schrijfoefeningen, -tips en ideeën die hij opdeed. Niet alleen als hoofdredacteur maar vooral ook als docent van de Schrijversvakschool Amsterdam, sv Groningen en de Schrijven Online Academie.
Door Het Grote Schrijf-Doe-Boek kun je je niet alleen een jaar lang laten inspireren, maar kun je ook technieken oefenen en ideeën opdoen. Alle literaire genres hebben een eigen plek: van verhalen tot essays, van gedichten tot dialogen. Tezamen vormen ze een staalkaart van de mogelijkheden die creatief schrijven biedt.
Gedichten zijn overal: op straat, op gebouwen, in liedjes en films. Ze kunnen je raken, je een leven lang bijblijven, worden getatoeëerd op armen of krijgen miljoenen likes op Instagram.
Toch deinzen mensen achteruit als ze het woord poëzie horen: te moeilijk, niks voor mij. Maar het is wél iets voor jou.
Ellen Deckwitz legt uit waarom, biedt een helpende hand en neemt je mee langs de vele ontroerende, dramatische, ronduit hilarische en verbeeldingsrijke paden die de poëzie rijk is.
Ze laat zien waarom er opeens zoveel gedichten over corona werden geschreven, hoe het lezen van verzen je een veel betere minnaar kan maken en buigt zich over de vraag of er wel zoiets bestaat als Young Adult Poetry. Dit gaat niet over grasmaaien is poëzie voor dummy's, een heerlijk boek dat niet alleen over lezen, maar ook over leven gaat.
Ellen Deckwitz (1982) brengt haar poëzie over de hele wereld ten gehore, schrijft voor NRC Handelsblad en maakt met Joost de Vries de veelbesproken literaire podcast Boeken FM. Ze won een huifkar vol prijzen, gaf les over de dichtkunst op de Rijksuniversiteit Groningen en in Het Klokhuis en is een graag geziene gast bij diverse televisieprogramma's. Van haar hand verschenen onder andere Olijven moet je leren lezen en de bekroonde bundel Hogere natuurkunde.
Over Olijven moet je leren lezen:
`Fijn, slim, grappig en persoonlijk.' - Micha Wertheim
`Inspireert en prikkelt.' - Tzum
`Een aanstekelijk en, niet onbelangrijk, zeer toegankelijk boek.' - Trouw
`Een geweldige, vermakelijke en daardoor zeer besmettelijke cursus Genieten van Poëzie.' - Hebban
`Olijven moet je leren lezen is uiterst geschikt voor iedereen die behept is met een gezonde nieuwsgierigheid en de wens om van zijn poëzievrees af te komen.' - De Telegraaf
`Deckwitz schrijft helder en is niet gespeend van humor. Een aanbevelenswaardig boek.' - Meander
Poëzie mag de naam hebben verheven, zwaarwichtig en complex te zijn, volgens Ellen Deckwitz is dat allemaal van geen belang als je zelf gedichten gaat schrijven. `Als je poëzie gaat schrijven probeer je een moment te vangen in woorden, met behulp van beelden en ingedikte taal. Die woorden moeten precies gekozen zijn, zodat het iets oproept in het hoofd van de lezer.'
In Zo word je een geweldige dichter geeft Deckwitz de beginnende en gevorderde dichter inzichten en instrumenten om van een idee, een beeld, een gevoel of een inval een sterk gedicht te maken. Ze leert je de complete gereedschapskist van de dichter te gebruiken en zal in het bijzonder ingaan op het krijgen en verwerken van inspiratie. Wie vertelt je gedicht en wat wil je eigenlijk vertellen? `Lieg maar raak, zolang het maar goede en mooie vondsten oplevert.
Desiderius Erasmus, samengesteld door Jan de Bas, is een inspirerend geschenkboek vol levenswijsheden van de Rotterdamse filosoof. In 2009 werd Erasmus uitgeroepen tot de grootste Rotterdammer. Deze status heeft hij vooral te danken aan de levenslessen die hij naliet en die niet aan actualiteit hebben ingeboet. Bijvoorbeeld: `Niemand is immers kleingeestiger dan degenen die hun hele leven in hun land zijn gebleven: zij haten vreemdelingen en veroordelen alles wat afwijkt van hun inheemse praktijken.' Naast veel quotes uit Erasmus' omvangrijke oeuvre bevat dit fraaie geschenkboek informatie over diens leven en levensfilosofie.
Storytelling in 12 stappen is gebaseerd op de monomythe van Joseph Campbell en The Writers Journey van Christopher Vogler, ook wel bekend als De Reis van de Held. Voor schrijvers en verhalenvertellers vormt deze mythische verhaalstructuur een onuitputtelijke inspiratiebron.
In deze praktische schrijfgids behandelt scenarioschrijver en schrijfdocent Mieke Bouma dit verhaalmodel stap voor stap. Storytelling in 12 stappen biedt schrijvers en verhalenvertellers richtlijnen voor het construeren van sterke plots en het creëren van universele en levensechte karakters. Oefeningen en praktische opdrachten helpen bij het oplossen van schrijfproblemen, zorgen voor inspiratie en prikkelen de verbeelding.
Dit boek is niet alleen een avontuur voor auteurs, scenaristen, toneelschrijvers en producenten, maar voor iedereen die van verhalen houdt en ze wil (leren) schrijven of vertellen.
Kranten en tijdschriften kunnen zich in het internettijdperk niet meer onderscheiden met nieuws dat kort, snel, mobiel, amusant en ook nog gratis moet zijn, maar wél met eigen verhalen die grondig zijn onderzocht en bovenal meeslepend geschreven.
In het Handboek verhalende journalistiek maken Henk Blanken en Wim de Jong beginnende en gevorderde journalisten vertrouwd met de technieken van de literaire non-fictie. Beide auteurs putten niet alleen uit hun lange ervaring als journalist en docent journalistiek, maar interviewden voor dit boek ook Nederlandse collega's over hun werkwijze, ervaringen en keuzes.
Ignatius van Loyola, samengesteld door Nikolaas Sintobin, is een inspirerend geschenkboek over de levenswijsheden van Ignatius van Loyola. Dit boek dient als levensgids die mensen richting geeft op het spirituele pad. Ignatius was een meester in het schrijven van pakkende quotes. Denk bijvoorbeeld aan: `Het vuur waarmee je anderen wilt doen ontvlammen, moet thuis worden aangestoken.' De mystieke teksten van Ignatius helpen bij het mediteren of bij het schrijven van een preek, speech of kaartje. De samenstelling, biografische inleiding en introductie in Ignatius' levensfilosofie zijn bij Nicolaas Sintobin in goede handen.
In `Plot' biedt Louis Stiller, grondlegger van de Schrijfbibliotheek, beginnende en gevorderde schrijvers verdere verdieping, ideeën, inzichten en praktische hulp bij het creatief schrijfproces. In `Plot' worden onder andere de volgende onderdelen behandeld: wat is een plot, wat betekent het voor het schrijfproces, voor de personages, het perspectief en de scèneopbouw, en hoe kom je van plotten naar schrijven? Aan de hand van voorbeelden uit literatuur, film, podcasts en games biedt Stiller schrijvers de benodigde praktische handvatten om aan de slag te gaan.
`Plot' is onderdeel van een serie nieuwe delen van de Schrijfbibliotheek, die zich richt op de gereedschappen van de schrijver: plot, tijd, ruimte, personage, scènes en show, don't tell.
In `Tijd' behandelt Louis Stiller, grondlegger van De Schrijfbibliotheek, de verschillende manieren waarop je tijd kunt gebruiken om je verhaal te vertellen. Wat voor structuur kent je verhaal: lineair, cirkel, spiraal of nog iets anders? Wanneer gebruik je flashbacks en flashforwards, welk verteltempo past bij welk verhaal? Gebaseerd op interviews met schrijvers en voorzien van tips uit de wereldliteratuur, films en andere verhalende kunsten biedt Stiller een praktische en inspirerende gids voor iedere (beginnende) schrijver.
`Tijd' is onderdeel van een serie nieuwe delen van de Schrijfbibliotheek, die zich richt op de gereedschappen van de schrijver: plot, tijd, ruimte, personage, scènes en show, don't tell.
Song- en liedteksten schrijven is een enthousiasmerend betoog over het maken van allerhande liedteksten. Van popsongs en raps tot smartlappen en theaterliederen. Zonder vooropgezette ideeën over rijm en metrum onderzoekt Yke Schotanus wat het betekent als een tekst op muziek gezet moet worden - voor de vorm, de inhoud en het creatieve proces. Wat is het nut van rijm? Hoe komt het dat popsongs en raps vaak heel ritmisch klinken, terwijl ze helemaal geen vast metrum hebben? En hoe maak je van een eenvoudige, toegankelijke tekst zoals een liedje toch iets bijzonders: poëzie? Talrijke voorbeelden van bekende liedteksten maken songs schrijven inzichtelijk.
Yke Schotanus is onder andere schrijfdocent, schrijver en componist. Hij publiceerde zowel leesgedichten als liedjes. Gedichten en poëzievertalingen van hem verschenen in de Volkskrant, De zingende zaag, Tzum en De Tweede Ronde. Schotanus is een van de vaste medewerkers van Schrijven Magazine.
Goede verhalen zijn spannend, boeiend, fascinerend. Maar hoe bereik je dat? Jan Brokken geeft les aan jonge schrijvers. Getuige De wil en de weg doet hij dat op een meeslepende manier. Brokken put uit eigen ervaring, als schrijver en als journalist. Hij interviewde tientallen schrijvers in binnen-en buitenland, onder andere voor de veelgeprezen serie 'Schrijven' in Haagse Post.
Brokken springt in zijn nieuwe boek moeiteloos heen en weer van literatuur naar film en toneel, van fictie naar non-fictie, van kinderboeken naar thrillers, van negentiende-eeuwse klassiekers naar hedendaags proza. Hij wijst op de vele hindernissen die jonge schrijvers moeten overwinnen, maar doet dat op stimulerende wijze. Hij maakt van alles een verhaal: van het gebruik van de komma, de monoloog, de dialoog, de eerste zin, de laatste sc en de spannings-boog. Even vaak geeft hij jonge schrijvers praktische adviezen.
`Een verhalenverteller van het zuiverste water.
Jan Robbemond, Algemeen Dagblad
`Een van de belangrijkste schrijfboeken van het laatste decennium. Schitterend geschreven, zoals we van Jan Brokken gewend zijn.
Het essay is de minst bekende van de vier grote literaire genres (naast proza, poëzie en drama), maar wordt het meest beoefend. Van filmrecensies tot de biografie: allemaal behoren ze tot het genre dat in de zestiende eeuw door Michel de Montaigne werd uitgevonden. In zijn meest zuivere vorm is een essay een persoonlijke bespiegeling die de lezer uitdaagt om mee te denken, tegenargumenten en -voorbeelden te verzinnen en in debat te gaan met de essayist. Hoe je dit moet doen, en welke handgrepen je nodig hebt om essays te schrijven, is het onderwerp van dit deel uit De Schrijfbibliotheek.
De auteur, Louis Stiller, is niet alleen hoofdredacteur van Schrijven Magazine, maar ook essaydocent aan de Schrijversvakschool en schrijver van diverse essayboeken. In 1991 won hij de eci-essayprijs
Dit is een e-bookversie van de Prisma Grammatica Nederlands.
De Prisma Grammatica's bieden heldere uitleg met veel voorbeelden over alle grammaticale aspecten van een taal. Deze ideale naslagwerken zijn overzichtelijk ingedeeld en hebben een uitgebreid register, zodat je snel vindt wat je zoekt.
Wat is een bijvoeglijk naamwoord? Welke woordsoorten zijn er? Wat is een goede woordvolgorde? Hoe zit dat nou precies met de d's en de t's in werkwoorden? Waar zet je precies een komma? Welke woorden schrijf je aan elkaar en wanneer gebruik je een verbindingsstreepje?
Het antwoord op deze en veel andere vragen vind je snel in deze Prisma Grammatica Nederlands. Het boek is onmisbaar voor taalstudenten, voor iedereen die de regels van het Nederlands correct wil toepassen en het is ook goed te gebruiken als cursusboek.
Henriëtte Houët is trainer-adviseur schriftelijke bedrijfscommunicatie bij Vergouwen Overduin bv te Badhoevedorp.
Vijftienduizend gedichten kreeg de jury van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd eind 2009 te verwerken. Gedichten schrijven lijkt dan ook een nationale bezigheid geworden. Toch tobben vele dichters en dichters-in-spe met grote vragen. Rijm je, of rijm je juist niet? Waar breek je een regel af en waarom? En wat kun je in een gedicht met verhaaltechnieken als perspectiefkeuze, ruimtebeschrijving en tijdbehandeling.
Er zijn heel veel mensen die denken over hun familie wel een boek te kunnen schrijven. Maar verder dan die gedachte komen ze niet. Marijke Hilhorst, die de herinneringen van en over haar overleden ouders vastlegde in de familiekroniek De vader, de moeder & de tijd, dat inmiddels al vier keer is herdrukt, is al vaak gevraagd uit te leggen hoe ze al die gebeurtenissen zo helder en vooral zo beeldend heeft kunnen opschrijven. Ze gaf diverse workshops en schreef voor alle mensen die hun verhalen door willen geven aan volgende generaties maar telkens weer ondervinden hoe moeilijk het is een gedachtestroom te ordenen: Hoe schrijf je familiegeschiedenis.
Natuurlijk is er de weg naar archieven en naar familieleden zelf, maar hoe boor je hun meer der herinneringen aan? Marijke Hilhorst laat zien hoe fotoalbums en liedjes de stroom verhalen op gang kunnen brengen, maar ook dat het toeval in de vorm van verhuizing of opruiming van de zolder in het ouderlijk huis een rol kan spelen. Met behulp van passages uit De vader, de moeder & de tijd zet ze de thuisschrijvers op het goede spoor. Het belangrijkste is: gewoon beginnen!
Deze e-bookuitgave van Teksten redigeren biedt een helder systeem van ijkpunten waarmee u de kwaliteit van uw teksten kunt verbeteren. Onmisbaar voor iedereen met redactietaken, zoals eindredacteuren, bureauredacteuren, secretaressen, marketing- en communicatiemedewerkers, pr-adviseurs, en voor studenten in opleiding. Maar ook voor wie de kwaliteit van zijn eigen teksten wil verbeteren.
Het boek bevat een doeltreffende checklist voor de beoordeling en verbetering van teksten. Met heldere regels voor spelling, leestekens, woordkeuze, zinsbouw, stijl, begrijpelijkheid, argumentatie, tekststructuur én praktische adviezen voor tekstsoort en tekstinhoud.
Wim Daniëls - zelf schrijver met vele publicaties op zijn naam - biedt met dit boek iedereen met een redactietaak houvast om teksten te verbeteren. Alle afwegingen die u moet maken om uw teksten hun doel te laten bereiken, staan in dit boek duidelijk en overzichtelijk beschreven, met veel voorbeelden uit de praktijk.
* een checklist waarmee u de kwaliteit van uw teksten kunt garanderen
* praktisch en resultaatgericht
* met een handige index
Een kort verhaal lijkt op een foto, beweert Ton Rozeman in Korte verhalen schrijven. Als schrijver laat je immers zien wat er binnen het kader gebeurt, terwijl je tegelijkertijd oproept wat daarbuiten te zien is. Zo kun je met beperkte middelen enorm veel bereiken, zoals de grootmeesters van het korte verhaal telkens weer aantonen.
Rozeman gebruikt de camera- en fotometafoorom schrijvers van het korte verhaalinzichten en technieken aan te reiken. Wat kun je bijvoorbeeld met contrast? En wat zie je door de zoeker als je je verhaal bekijkt? Een nieuwe manier om naar verhalen te kijken, is een van de vele reacties op Rozemans schrijfblog Shortstory.nu.