De nalatenschap van de liefhebber-verzamelaar Lambert ten Kate Hermansz. (1674-1731) werd op 16 juni 1723 te Amsterdam geveild. Ze bestond uit zon 550 tekeningen, waaronder schetsen van Rembrandt en Rafaël. In de bijbehorende veilingcatalogus waren alle tekeningen uit zijn verzameling beschreven volgens een door hemzelf gemaakt manuscript. De verkoopcatalogus van Ten Kate is daarmee de vroegst bekende van dien aard. Maar niet alleen dat maakt deze catalogus tot een interessant onderzoeksobject: Ten Kate had aan een groot aantal van zijn tekeningen een aantekening toegevoegd waarin hij zijn persoonlijke waardering en kritiek vastlegde. Bovendien staan bij elke tekening de koper en de prijs vermeld zoals die voorkomen in het exemplaar van de catalogus in de Fondation Custodia te Parijs. Daardoor ontstaat een interessant beeld van het verzamelwezen en de kunstprijzen in de zeventiende en vroege achttiende eeuw.
In Kennerschap & de ideale schoonheid. Lambert ten Kate over de tekeningen in zijn verzameling worden de teksten bij Ten Kates tekeningen gepubliceerd met een inleiding en een uitvoerige analyse van Hessel Miedema. De tekst is rijk geïllustreerd met afbeeldingen van de beschreven tekeningen.
Voor velen staat de unieke architectuur van Antoni Gaudí gelijk aan Barcelona. Maar er is niet veel bekend over de schimmige figuur achter de zwierige, levendige gebouwen waardoor de Surrealisten zich lieten inspireren. Zijn tijdgenoten beschreven hem als een verwijfde dandy (zijn broer moest zijn schoenen inlopen), als een streng vegetariër en fervent katholiek, als een opstandig patriot, als een innovator die tegelijk diep orthodox was en als een kluizenaar die voor een levenslang celibaat koos na te zijn afgewezen door de vrouw die hij liefhad.
Ten tijde van zijn dood in 1926 werd Antoni Gaudi door velen beschouwd als de beroemdste architect ter wereld. Hij had enkele van de grootste en meest controversiële meesterwerken uit de moderne architectuur gecreëerd, die even exotisch waren als buitenissig. Als excentriek en briljant man, was Antoni Gaudí duidelijk een product van zijn tijd en plaats, en deze biografie brengt zowel de mens als de architect tot leven, tegen de roerige achtergrond van Barcelona en Catalonië.
Gijs van Hensbergen geeft inzicht in het ontwerp en de constructie van Gaudí's belangrijkste bouwwerken en toont ons hoe innovatief en complex ze waren. Ieder gebouw werpt een fascinerend nieuw licht op Gaudí's paradoxale persoonlijkheid en ideeën. Hoe meer hij neigde naar katholieke orthodoxie, hoe vrolijker zijn gebouwen werden. Hoe meer hij tobde over de heilzame werking van lijden en pijn, hoe dichter hij zijn universele stijl benaderde. Deze biografie onthult een geniale architect die in zijn overweldigende ambitie streefde naar het onmogelijke, het opnieuw schrijven van de hele architectonische canon uit het verleden.