`Dit magistrale boek over Afrika, dat net zo goed over óns gaat, en over de mensheid, heeft mij diep geraakt. Iedereen zou het moeten lezen.' - Caroline de Gruyter
In 1973 zette Koert Lindijer voor het eerst voet in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, destijds een slome tuinstad. Tien jaar later ging hij er wonen; het begin van veertig jaar correspondentschap waarvan Nairobi, inmiddels een miljoenenstad, het kloppende hart werd.
Als Afrika-correspondent doet Lindijer verslag vanuit de loopgraven met Eritrese rebellen en van de genocide in Rwanda. Hij vertelt over zijn vriendschap met de Maasai, over het leven van alledag en over de wijze waarop eeuwenoude tradities het stedelijke leven blijven bepalen. Hij beziet een continent dat schommelt tussen de hoopvolle protesten van assertieve jongeren en het democratisch bedrog van hun leiders, tussen grootse economische plannen en de komst van dubieuze westerse NGO's.
Een wolkenkrabber op de savanne is een kleurrijk, invoelend en onverbloemd portret van een regio die zich met vallen en opstaan aan de westerse dominantie ontworstelt, zelfbewust en autonoom wordt - en een plek opeist op het wereldtoneel.
Van Willem van Oranje tot Anne Frank en van Frans Hals tot Ayaan Hirsi Ali: Nederland is in veel opzichten gevormd door vluchtelingen. Maar met hun komst stak ook al eeuwen geleden de angst voor asielzoekers als een bedreiging voor onze veiligheid, welvaart en cultuur de kop op. Geen vluchtelingencrisis lijkt aan Nederland voorbij te gaan zonder een fikse identiteitscrisis. In De vluchtelingenrepubliek vertellen vijftien vooraanstaande en aanstormende historici hoe vluchtelingen ons in de afgelopen vijf eeuwen hebben gemaakt tot wie we zijn. Waarom waren ontheemde Vlamingen de eerste mensen die zich Nederlander gingen noemen? Hoe werden vluchtelingen een vloek en een zegen voor de koloniën? En welke Nederlanders openden hun deuren voor de miljoen Belgische asielzoekers aan het begin van de Eerste Wereldoorlog?
Door de belangrijkste historische vluchtelingenstromen naar en uit Nederland in kaart te brengen vertelt De vluchtelingenrepubliek het grotere verhaal over gedwongen migratie, nationale identiteit en de fluïde grenzen van onze gastvrijheid. Daarmee zoekt het boek vanuit het verleden ook naar een nieuw perspectief op de vluchtelingencrises van vandaag en morgen.
Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi's haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogstpersoonlijk, zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel.
Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brie - ven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914-1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden?
Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty's rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om 'het lot van haar volk te delen' en niet onder te duiken. Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen.
Etty Hillesum - Het verhaal van haar leven is de meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die ook onder de meest gruwelijke omstandigheden trouw bleef aan haar idealen en zichzelf.
`Godenschemering' van Daniël de Waele is een theologische cultuurgeschiedenis die de evolutie van het geloof in God uitdiept in de loop der tijd. Israël ontdekte in een polytheïstische wereld de Ene God, die door de tijd heen steeds humaner werd en dichterbij kwam. Hoe is het geloof na die grote stap geëvolueerd? Hoe past het verdampen van het geloof, dat uiteindelijk eindigde in de dood van God, in deze evolutie? En welke rol heeft het bestormen van de godenbeelden gespeeld? De Waele ontwaart naast deze geloofsevolutie een andere geschiedenis: een blijvende zoektocht naar de ene God.
Uitzonderlijke journalistiek, gebaseerd op de oorlogsdagboeken uit het NIOD.
Slechts een paar dagen na de bevrijding van ons land begon het NIOD al met het verzamelen van opgetekende herinneringen aan de oorlogsjaren 1940-1945, in dagboeken, brieven en andere persoonlijke documenten.
Opgroeiend in een Amerikaanse familie die de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan, hoorde journalist Nina Siegal nauwelijks iets over haar familiegeschiedenis, laat staan over het bestaan van deze bijzondere collectie. Toen ze naar Nederland verhuisde en dit land steeds meer haar thuis ging noemen, begon haar zoektocht naar het verleden. Aan de hand van de dagboeken van drie Joden, twee nazisympathisanten, een verzetsstrijder en een
fabrieksarbeider brengt ze de Tweede Wereldoorlog dichterbij dan ooit.
De vergeten dagboeken schetst een integer en indringend beeld van oorlog en verzet en toont hoe wij herinneren, herdenken en reflecteren op het verleden.
‘Zelfs degenen die goed thuis zijn in het onderwerp zullen veel te ontdekken hebben in deze schat aan verhalen uit de eerste hand.’ Publishers Weekly, starred review
‘Siegal creëerde een persoonlijke getuigenverslag van de oorlog.’ Nieuw Israelietisch Weekblad
De Duitse journaliste Anna Haag hield tijdens de oorlogsjaren een dagboek bij waarin ze onomwonden schreef over het dagelijks leven in het Derde Rijk. Ze tekende gesprekken op tussen mensen in trams, op straat en in winkels. Ze beschreef ontmoetingen met vrienden, buren en familieleden. Het resultaat is een boek vol ontroerende en haast onwerkelijke verhalen. Over soldaten die hun ouders smeekten om niet terug te hoeven keren naar het front, over gruwelijkheden die plaatsvonden in bezette gebieden, over dwangarbeiders die onder barre omstandigheden aan het werk werden gezet én over de Holocaust, waar
men blijkbaar meer van wist dan we lange tijd vermoedden. `Vreemdeling in eigen land' is een herontdekking van formaat: een even indringend als aangrijpend verslag van het leven in het Derde Rijk.
De Amsterdamse beurs, gehuisvest op het befaamde adres Beursplein 5, is geliefd bij Nederlanders die er geld verdienen, maar gehaat bij degenen die er hun kapitaal verliezen. Het machtige symbool van de Nederlandse handelsgeest en graadmeter van de Nederlandse economie, is ouder dan de Dam, behoort tot het nationale erfgoed, maar leeft als nooit tevoren en staat nog elke dag in het centrum van de belangstelling.
Dat komt omdat ze zich elke keer weer weet aan te passen aan de eisen van de snel veranderende tijd. En nooit waren de ontwikkelingen zo turbulent als in de afgelopen vijftig jaar, zo laat Peter de Waard zien in zijn fenomenale moderne geschiedenis van de effectenhandel in de hoofdstad.
De old boys organisatie professionaliseerde na een reeks schandalen en crises. Beleggen veranderde van de bezigheid van een kleine elite tot een heuse volkssport. Beursvloer, hoekmannen en commissionairs maakten plaats voor kantoren, schermen en apps. Er vond een wonderbaarlijke (en niet altijd onschuldige) vermenigvuldiging plaats van het aantal financiële producten. En door de mondialisering veranderde de Amsterdamse beurs van een lokale vereniging in een belangrijk multinational. De Waard schreef het uiterst spannend en levendig op na vele interviews en uitgebreid archiefonderzoek.
De kerntaak van de beurs is intussen nooit veranderd: zij is er om bedrijven te helpen investeringen te doen ter meerdere eer en glorie van de algehele welvaart. Direct of indirect - via pensioenfondsen en verzekeraars - is iedereen inmiddels van de koersontwikkelingen op de beurs afhankelijk. Te afhankelijk misschien? Hoe kwetsbaar is de moderne beurs voor nieuwe crises? Kan zij ook de komende vijftig jaar haar kerntaak vervullen?
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne vraagt de wereld zich af wie nou de echte Poetin is. Heeft hij last van grootheidswaan gekregen? Of hebben wij gewoon al die tijd niet goed opgelet? Van zijn loopbaan bij de KGB tot zijn eerste stappen op het politieke pad
in Sint-Petersburg en van zijn omgang met vijanden tot zijn visie op de Russische geschiedenis: deze elementen zijn allemaal van belang om Poetins handelswijze in zijn oorlog tegen Oekraïne te begrijpen.
In dit boekje met 53 vragen en antwoorden zijn de cruciale momenten uit zijn carrière en de
belangrijkste inzichten uit de podcastserie vervat voor de lezer die wil weten wat er om gaat in de heerser van het Kremlin. In de succesvolle podcast Wie is Poetin? gingen zeven experts op zoek naar de drijfveren van Vladimir Poetin, die al meer dan twintig jaar de koers van
de Russische Federatie bepaalt. Hoe was zijn jeugd, wie zijn zijn vrienden en welke sleutelmomenten hebben zijn visie op de wereld bepaald?
De experts die te gast waren in de podcast: Michel Krielaars, Julia Wouters,
Binu Singh, Hester den Boer, Christ Klep, Laura Starink & Eva Cukier.
Roma non basta una vita. Voor Rome is een enkel leven niet genoeg, een mens heeft meer tijd nodig om de rijke geschiedenis van de Eeuwige Stad in al haar facetten te leren kennen. Archeoloog Leonard Rutgers kent de stad als geen ander. In dit boek gaat hij onder de grond, naar een unieke plek waarvan zelfs veel Romeinen geenweet hebben: de joodse catacomben.
Aan de hand van niet eerder gepubliceerde illustraties en onderzoek vertelt Rutgers het fascinerende verhaal achter de kunstvoorwerpen en de vele andere archeologische vondsten uit die catacomben. Hij laat zien hoe een migrantengemeenschap tweeduizend jaar geleden omging met leven en dood en hoe zij erin slaagde te integreren in het nieuwe thuisland zonder daarbij compromissen te doen aan de eigen joodse identiteit. Israël aan de Tiber biedt een uiterst intrigerende en ontroerende kijk in een onbekende kant van de Oudheid.
In oktober 1740 voltrok zich in Batavia een drama dat het hoofdkwartier van de VOC in Azië nooit meer te boven zou komen. Geconfronteerd met een spontane Chinese volksopstand richtten wraakzuchtige inwoners van Batavia een bloedige slachting aan onder hun Chinese stadgenoten. De moordenaars trokken plunderend van huis tot huis, zelfs de ziekenhuizen en gevangenissen werden niet overgeslagen.
Hoe was dit bloedbad mogelijk in de welvarende 'Koningin van het Oosten'? In dit boek reconstrueert Leonard Blussé aan de hand van een rijke verscheidenheid aan Nederlandse en Chinese bronnen de koloniale ontwikkeling van Batavia en zijn Ommelanden, en de cruciale Chinese bijdrage daaraan. Na ruim honderd jaar succesvolle samenwerking ging dit spectaculaire project teloor aan een giftig mengsel van ecologische achteruitgang, epidemieën, uit de hand gelopen Chinese immigratie, corruptie en hooglopende persoonlijke conflicten binnen het VOC-bestuur. De Chinezen betaalden daarvoor de hoogste prijs.
Nooit eerder werd met zo veel oog voor sprekend detail ontrafeld wat aan de Chinezenmoord voorafging en hoe dit drama uiteindelijk onder het tapijt van de koloniale geschiedenis verdween.
Wat heeft de strijd om het monopolie op de handel in de muskaatnoot te maken met de hedendaagse klimaatverandering? Amitav Ghosh' boek leidt onze hedendaagse planetaire crisis terug naar de ontdekking van de Nieuwe Wereld en de zeeroute naar de Indische Oceaan. Centraal staat de nu alomtegenwoordige nootmuskaat. In de handen van Ghosh wordt het verhaal van de nootmuskaat een parabel voor onze milieucrisis, die onthult hoe onze welvaart altijd afhankelijk is geweest van aardse materialen zoals specerijen, thee, suikerriet, opium en fossiele brandstoffen. De huidige mondiale problemen zijn uiteindelijk het resultaat van een mechanistische kijk op de aarde, waar de natuur alleen bestaat als een grondstof die mensen voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken, in plaats van een eigen kracht. Door discussies over de geschiedenis van de VOC en het kolonialisme te verweven met de klimaatcrisis en de spiritualiteit van oorspronkelijke gemeenschappen vandaag de dag, biedt dit boek een scherpe kritiek op de dominante ideologie in het Westen.
De Vikingaanvallen en de kruistochten zijn beide historische perioden die tot de verbeelding spreken. De geringe aandacht voor de tussenliggende tiende en elfde eeuw ligt niet aan het ontbreken van opwindende gebeurtenissen, bewijst Kees Niewenhuijsen met `Holland in het jaar 1000'. De graven van Holland speelden mee in het telkens wisselende West-Europese krachtenveld.
`Holland in het jaar 1000' begint met de moord op de laatste Noormannen-leider, Godfried de Deen. Na diens dood grijpt Gerult zijn vazal Gerulf. De opvolgers van Gerulf breidden hun graafschap steeds verder uit. Een van die nazaten, graaf Dirk III, versloeg in 1018 bij Vlaardingen het veel grotere leger van de Duitse keizer Hendrik II en legde daarmee de grondslag voor het latere graafschap Holland.
Heel de elfde eeuw was een turbulente periode in het gebied. Er vonden verschillende opstanden, strafexpedities en moordaanslagen plaats. Onder de slachtoffers bevonden zich de Hollandse graven Dirk IV en Floris I. Kees Nieuwenhuijsen (Vlaardingen, 1954) vertelt de geschiedenis van West-Frisia (het latere graafschap Holland) in de tiende en de elfde eeuw. Hij doet dat op basis van tal van annalen, kronieken en oorkonden.
`Holland in het jaar 1000' is geïllustreerd met afbeeldingen van manuscripten, landkaarten, genealogische overzichten en archeologische vondsten.
Hij legde het Vondelpark aan. Hij nam het initiatief tot sociale woningbouw, in een tijd waarin de meeste stadsbewoners nog in krotten leefden. Hij bouwde het destijds hypermoderne Prinsengrachtziekenhuis en maakte zich sterk voor de opvang van prostituees en 'verwilderde' jongeren. De doopsgezinde Amsterdamse zakenman Piet van Eeghen wilde de wereld verbeteren. En dankzij zijn vermogen, een diepgeworteld geloof en veel invloedrijke vrienden kwam hij een heel eind. Hij speelde een cruciale rol bij de modernisering van Amsterdam in de negentiende eeuw.
Formeel had Van Eeghen geen enkele functie in het stadsbestuur - dat in die tijd overigens ook bitter weinig ondernam voor zijn inwoners. Maar achter de schermen was hij de motor achter allerlei belangrijke bouwprojecten uit de negentiende eeuw, waarvan de resultaten nog steeds zichtbaar zijn. Behalve bij het Vondelpark speelde de energieke kunstverzamelaar ook een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.
Hoe kwam deze Amsterdamse koopman tot zoveel sociale daden? Welke rol speelden zijn geloof en zijn privéleven daarbij? Geld, geloof en goede vrienden geeft een meeslepend beeld van een enerverende tijd en is een indrukwekkend portret van een opmerkelijke Amsterdammer. De betekenis van Van Eeghen als zakelijke weldoener voor de stad is nauwelijks te overschatten, en met deze meeslepende biografie haalt Laura van Hasselt hem eindelijk uit de schaduw.
In `De vele levens van Rosey Pool' doet Lonneke Geerlings verslag van haar zoektocht naar een vrouw die leefde in de hoogste versnelling, maar die ook haar hele leven worstelde met trauma. Rosey Pool (1905-1971) gaf het werk uit van Afro-Amerikaanse dichters toen bijna niemand daar nog naar omkeek, runde een Londense `salon' voor zwarte kunstenaars en was een van de aanjagers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Achter de bloemetjesjurk van de bedeesde vertaalster en docente school een verbeten activiste en strijder voor sociale gelijkheid. Dit boek is het verhaal van de grote emancipatiebewegingen van de 20e eeuw, maar bovenal is dit het verhaal van een wonderbaarlijke vrouw die vergeten is door de geschiedenis.
Het echte verhaal achter de mysterieuze burcht Wewelsburg
De middeleeuwse burcht Wewelsburg, gelegen in het hart van Duitsland, werd door SS-baas Heinrich Himmler aangewezen als semireligieus oord waarin de esoterische Germaanse elementen van het nazisme moesten worden gecultiveerd. Als een soort SS-Vaticaan moest Wewelsburg het middelpunt van de wereld worden en op basis van meedogenloze dwangarbeid worden uitgebouwd tot een gigantisch complex.
Hoewel er van die plannen uiteindelijk weinig terechtkwam, is de burcht in de naoorlogse populaire media – van films tot de bekende Wolfenstein-games – vaak gelinkt aan occulte wetenschap en bovennatuurlijke verschijnselen, die onlosmakelijk met het Derde Rijk verbonden waren.
In dit boek neemt Evertjan van Roekel de achtergronden, geheimen en eigenaardigheden van Wewelsburg onder de loep. Daarnaast verdiept hij zich in de mystieke kanten van Himmlers SS en verkent hij de grens tussen feit en fictie in het naoorlogse beeld van de burcht.
Over Veldgrauw:
'Met Veldgrauw heeft Van Roekel een indrukwekkende studie geschreven. Een aanrader.' ●●●● NRC
'Veldgrauw voegt veel toe aan de standaardliteratuur over de Waffen-SS.' Nederlands Dagblad
Evertjan van Roekel studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en Holocaust- en Genocidestudies (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn boek Veldgrauw over Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS werd zeer positief besproken en is ook in het Engels uitgegeven. Van Roekel is tevens lid van de onderzoeksgroep van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
Oekraïne betekent letterlijk vertaald 'Grensland'. Dit grensgebied, waar door de eeuwen heen grote mogendheden als Polen en Rusland, het Habsburgse en Ottomaanse rijk, nazi-Duitsland en de Sovjetunie met elkaar in botsing kwamen, is pas sinds het uiteenvallen van de USSR in 1991 een onafhankelijke republiek.
Sinds februari 2022 heeft Oekraïne te maken met een vernietigende invasie door Rusland, die eigenlijk al acht jaar eerder begon. De Russische inval stuit op aanzienlijk Oekraïens verzet maar is nog verre van beëindigd.
Ruslandkenner en historicus Marc Jansen verklaart in dit rijk geïllustreerde overzichtswerk onder veel meer de langzame ontstaansgeschiedenis van Oekraïne, de rol van de Tataren en de Kozakken en de geboorte van een Oekraïense natie, waarbij hij ingaat op de meest recente ontwikkelingen.
De internationale politiek door de lens van de klassieke en de moderne tragedie
'Als er één actueel boek is dat degenen die over oorlog en vrede beslissen zouden moeten lezen, is dit het.' The New Statesman
Tragedie is de essentie van geopolitiek. Die conclusie trok Robert Kaplan gedurende zijn jarenlange carrière als verslaggever en analist van oorlogen, revoluties en internationale betrekkingen in Europa, het Midden-Oosten en Oost-Azië. De grootste dilemma’s uit de internationale politiek komen volgens Kaplan niet voort uit de strijd van goed versus kwaad, maar uit die van goed versus goed. Op het wereldtoneel blijken keuzes nooit zwart-wit en kan elk besluit zwaarwegende consequenties hebben die resoneren tot ver voorbij de hoofdrolspelers.
In De geopolitieke tragedie verkent Kaplan centrale thema’s uit de internationale politiek – orde, wanorde, rebellie, ambitie, geweld en macht – door de lens van de tragedie. Aan de hand van het werk van de oude Grieken, Shakespeare, Duitse filosofen en moderne tragedieschrijvers onderzoekt hij hoe de menselijke drama’s, conflicten en dilemma’s die zij uitdiepten weerklinken in de internationale politiek. Kaplan toont aan dat de soms eeuwenoude werken niettemin wijze lessen bevatten voor de hedendaagse wereldpolitiek.
Robert D. Kaplan schreef meer dan twintig boeken over buitenlandse politiek en reizen, waaronder Moesson, Balkanschimmen en De Adriatische zee, waarvan wereldwijd vertalingen zijn verschenen. In Nederland en België zijn er in totaal meer dan 100.000 exemplaren van zijn boeken verkocht. Hij is voorzitter van de afdeling Geopolitiek bij het Foreign Policy Research Institute en Senior Advisor bij Eurasia Group. Hij werd twee keer opgenomen in de Top 100 Global Thinkers van Foreign Policy.
Over De geopolitieke tragedie:
'Dit zeldzame, elegant geschreven en aangrijpende boek bevat meer wijsheid dan welke hoogdravende studie over politieke wetenschappen dan ook. Als er één actueel boek is dat degenen die over oorlog en vrede beslissen zouden moeten lezen, is dit het.' The New Statesman
'De geopolitieke tragedie verkent op briljante wijze de impact van conflicten en transformaties gedurende verschillende historische periodes op de mens.' Henry A. Kissinger
'Robert Kaplan combineert zijn kennis van de klassieken met vier decennia eigen ervaring met oorlogen. Hij laat zien dat tragedie geen fatalisme of wanhoop is, maar begrip. Een prachtig doordacht essay.’ Joseph Nye, auteur van Do Morals Matter?
In Rampjaar 1672 beschrijft Luc Panhuysen op indringende wijze de grootste crisis van de Gouden Eeuw, een jaar van zeventien maanden waarin Nederland `redeloos, radeloos, reddeloos' heette. Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis dan ook gegrift als het Rampjaar. In dat jaar werd de Republiek overrompeld door een gecombineerde aanval van de Franse koning, de Engelse koning en de bisschoppen van Munster en Keulen. Sinds de Romeinen had Europa geen groter leger aanschouwd; het laatste uur voor de Republiek leek aangebroken. Hoe kwam het dat het land toch overleefde? Aan de hand van de belevenissen van het gezin Van Reede - een vader, een moeder en hun zoon - laat Panhuysen zien hoe de dagelijkse overlevingsstrijd eruitzag, maar ook hoe de Republiek zichzelf opnieuw uitvond. De correspondentie van deze drie gezinsleden behoort tot de mooiste die uit de zeventiende eeuw is overgeleverd.
In Rampjaar 1672 beschrijft Luc Panhuysen op indringende wijze de grootste crisis van de Gouden Eeuw, een jaar van zeventien maanden waarin Nederland `redeloos, radeloos, reddeloos' heette. Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis dan ook gegrift als het Rampjaar. In dat jaar werd de Republiek overrompeld door een gecombineerde aanval van de Franse koning, de Engelse koning en de bisschoppen van Munster en Keulen. Sinds de Romeinen had Europa geen groter leger aanschouwd; het laatste uur voor de Republiek leek aangebroken. Hoe kwam het dat het land toch overleefde? Aan de hand van de belevenissen van het gezin Van Reede - een vader, een moeder en hun zoon - laat Panhuysen zien hoe de dagelijkse overlevingsstrijd eruitzag, maar ook hoe de Republiek zichzelf opnieuw uitvond. De correspondentie van deze drie gezinsleden behoort tot de mooiste die uit de zeventiende eeuw is overgeleverd.
Prominente theologen en heidense intellectuelen sloegen elkaar vanaf de tweede eeuw met argumenten in fraaie bewoordingen om de oren. In `Je hebt gewonnen, Galileeër' haalt oudhistoricus Anton van Hooff dit antieke debat uit de vergetelheid. Het debat ging eeuwenlang door, ook nadat Constantijn de Grote in 312 de christelijke godsdienst een voorkeurspositie gaf. De antieke intelligentsia legde het uiteindelijk af tegen de `Galileeërs', een scheldnaam voor de oude christenen. `Credo quia absurdum', oftewel `ik geloof omdat het absurd is', zegevierde.
Natuurkundige Martinus Veltman (1931-2021) zat provoceren in het bloed. De een vond hem een held, de ander een bruut. Geboren in Waalwijk, met om de hoek schoenenfabriek Van Haren, koos Tini na zijn studie in Utrecht voor de flitsende maar ruwe wereld van de elementaire deeltjesfysica. Allergisch voor autoriteit en recht voor zijn raap hield hij zich staande te midden van Amerikaanse hegemonie. Veltman had het lef om een door collega's kansloos geacht pad in te slaan. Grote hulp daarbij was Schoonschip, zijn computerprogramma dat kon rekenen én met formules kon omgaan. Samen met promovendus Gerard 't Hooft forceerde Veltman in 1971 een doorbraak die de weg effende naar het huidige standaardmodel van elementaire deeltjes; waarna de stevige, onconventionele en uitgesproken Veltman en de frêle, keurige maar sociaal onhandige 't Hooft uit elkaar groeiden en Tini Utrecht verruilde voor Ann Arbor. In 1999 wonnen ze samen de Nobelprijs. Gelukkig.
'Verrek, dat is 't!' portretteert een eigenzinnig, precies en invloedrijk fysicus die altijd contact zocht met het experiment. Die controversieel uit de hoek kon komen, maar met een goed hart, geliefd bij velen.
Dirk van Delft is oud-directeur van Rijksmuseum Boerhaave. Met zijn biografie over Kamerlingh Onnes won hij in 2005 de NWO Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie. Zijn monumentale biografie over Lorentz (samen met Frits Berends) is in 2021 bekroond met de Boerhaave Biografie Prijs.
Fabelachtige getallen en waar ze te vinden van Antonio Padilla is een betoverend relaas over de bizarre getallen die de fundamentele aard van de werkelijkheid beschrijven.
Natuurkunde en wiskunde beschrijven samen de werkelijkheid. Zelfs wanneer theorieën en berekeningen in een onvoorstelbare en hoogst onwaarschijnlijke richting wijzen, blijken ze vaak een nauwkeurige beschrijving te geven van onze wereld. Geniale natuurkundigen als Albert Einstein, James Clerk Maxwell en Paul Dirac kwamen via wiskundige waarheden tot fundamentele inzichten.
Hoogleraar theoretische natuurkunde Antonio Padilla, bekend van zijn briljante YouTubevideo's, neemt ons in Fabelachtige getallen en waar ze te vinden mee op een betoverende reis langs de negen uitzonderlijkste getallen in de natuurkunde. Padilla laat zien dat deze ongewone getallen de sleutel zijn tot het begrijpen van verbazingwekkende verschijnselen als zwarte gaten, entropie en het probleem van de kosmologische constante, dat aantoont dat onze twee beste theorieën om het universum te begrijpen elkaar tegenspreken.
Geweldig is dat Fabelachtige getallen en waar ze te vinden van Antonio Padilla de ingewikkeldste natuurkundige en wiskundige waarheden helder en duidelijk weet uit te leggen. En nog mooier: je begrip doet niets af aan de magie.
`Een prachtige who's who van de wereld van getallen en hun rol in de samenstelling van het universum.' - Marcus du Sautoy, schrijver van Wat we niet kunnen weten
Verkozen tot het beste Duitse non-fictieboek van het jaar
'De rol van de voormalige Duitse keizerlijke familie bij de opkomst van de nazi's is vaak onderschat. Historicus Stephan Malinowski maakt daar korte metten mee.' **** NRC Handelsblad
'Een fascinerende rondreis langs alle stadia van de woelige Duitse geschiedenis vanaf de Eerste Wereldoorlog.' Beatrice de Graaf
Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Duitse keizersfamilie Hohenzollern al hun landerijen, kastelen en kunst kwijt. Met rechtszaken, intimidatie en manipulatie proberen zij tot op de dag van vandaag hun verloren eigendommen terug te krijgen. Alles draait om de vraag: waren de Hohenzollerns goed of fout tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hebben zij Hitler aan de macht geholpen en collaboreerden zij met de nazi's?
Sinds 1945 zet de familie Hohenzollern vol in op de eigen onschuld en beweert zelfs in het verzet actief te zijn geweest.
In een grondig en meeslepend betoog opent de gerenommeerde historicus Stephan Malinowski de frontale aanval op vijf generaties van de familie Hohenzollern. De keizer en de nazi's is een aanklacht tegen de collaboratie van de keizerlijke familie en de Duitse adel. Dit boek belicht voor het eerst de prominente rol die zij speelden op een keerpunt in de twintigste eeuw - met sleutelscènes in Wieringen en Doorn.
'Baanbrekend [...] Stephan Malinowski maakt duidelijk hoe de Duitse keizerlijke familie Hitler in het zadel heeft geholpen.' Süddeutsche Zeitung
'Een briljant boek.' Christopher Clarke in Die Zeit
Een wereldgeschiedenis aan de hand van de vijftig meest invloedrijke leugens
Hoe hebben leugens onze geschiedenis beïnvloed? Historicus Natasha Tidd neemt ons mee naar het verleden en biedt ons een nieuw perspectief op de wereldgeschiedenis aan de hand van vijftig grote leugens. Van de verhullingen die leidden tot de ramp in Tsjernobyl en Julius Caesars bedrieglijke pr-machine tot vervalsingen die eeuwenlange conflicten en overheersing veroorzaakten; geen leugen blijft onbesproken.
In Een kleine wereldgeschiedenis in 50 leugens toont Natasha Tidd de invloed van de verborgen geschiedenis en laat ze zien dat de waarheid vaak merkwaardiger is dan de leugen zelf. Ze onderzoekt hoe fictie in feit kan veranderen en werpt een diepgaande blik op hoe historische leugens nog steeds ons leven beïnvloeden. Een origineel geschiedwerk dat je anders laat kijken naar de wereldgeschiedenis zoals we haar kennen.
Natasha Tidd is schrijver, onderzoeker, consultant en historicus gespecialiseerd in onbesproken geschiedenis, mentale gezondheid en gender. Op haar eigen website www.fyeahhistory.com wijdt ze zich aan het opgraven van bijzondere geschiedenisverhalen.