Al dertig jaar doet journalist Frank van Kolfschooten onderzoek naar de geschiedenis van de chique Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid. De belangrijkste winkelstraat uit het Plan Zuid van Berlage heeft een indrukwekkend verleden, en nog altijd duiken er nieuwe verhalen op.
In de jaren dertig vestigden zich er veel Nederlandse Joden en Duits-Joodse vluchtelingen, maar het Joodse karakter van de straat - bijgenaamd `Brede Jodenstraat' - werd door de Duitse bezetters tenietgedaan vanuit twee panden in de buurt. Vanaf `tramhalte Beethovenstraat' werden 18.000 Joden op transport gesteld naar de vernietigingskampen. De straat zit nog altijd vol met sporen van de Tweede Wereldoorlog. Juist door zo in te zoomen op één straat, met de verhalen van bewoners en winkeliers, komt de oorlog heel dichtbij.
In de jaren zestig verwierf de Beethovenstraat nationale faam als delicatessenparadijs, maar die status wist zij niet te handhaven. De ontwikkelingen aan de Zuidas hebben de straat nieuw leven ingeblazen.
In DE BEETHOVENSTRAAT wordt, aan de hand van gesproken en geschreven bronnen, een levendig en verrassend beeld geschetst van deze beroemde straat.
Moj! Een woord van drie letters als begroeting. Het staat voor de Drentse vriendelijkheid en gastvrijheid, maar tegelijk ook voor de eenvoud. Want daar houden Drenten van: 'doe mar gewoon, dan doej al gek genog'. Die eigenschappen hebben een lange historie die gaat over de hunebedden, het veen, de middeleeuwse kerkjes. Maar ook over de TT en de Fietsvierdaagse. Het verhaal van Drenthe staat in dit boekje.
Paul Brood is archivaris en historicus bij het Nationaal Archief en kenner van de Drentse geschiedenis.
Wat hebben Anne Frank, Michael Jackson, Wim Kieft, Audrey Hepburn, Willem Holleeder en Sonja Barend met elkaar gemeen? Ze figureren allemaal in De Rivierenbuurt. Honderd jaar schoonheid & schuld, de eerste biografie van deze fascinerende buurt in Amsterdam-Zuid.
Bert Esselink beschrijft op meeslepende wijze de geschiedenis, architectuur en bewoners van de buurt die begin vorige eeuw werd ontworpen als onderdeel van Berlages Plan Zuid.
De impact van de Duitse bezetting & bekende personen
De Tweede Wereldoorlog had een enorme weerslag op de Rivierenbuurt. Van de 17.000 joodse inwoners werd het merendeel gedeporteerd en vermoord. Behalve aan deze inktzwarte episode besteedt Esselink ook ruime aandacht aan alle bekende kunstenaars, sporters, journalisten, politici en onderwereldfiguren die een geschiedenis hebben met de buurt.
Op ontdekkingstocht door de Amsterdamse Rivierenbuurt
Het boek sluit af met een tijdlijn en een overzicht van alle adressen waar iets bijzonders is gebeurd of iets moois is te zien, waaronder iconische gevels in de stijl van de Amsterdamse School. De lezer kan dus meteen op ontdekkingstocht door de Rivierenbuurt.
Over de auteur
Bert Esselink (1968) publiceerde eerder boeken over vertaalprocessen en -technologie, maar besloot zich in 2018 te storten op zijn meest ambitieuze project tot dusver: een boek over en eerbetoon aan de buurt waarin hij al jarenlang met veel plezier woont en werkt.
Dit boek gaat over het leven van vrouwen die op Scheveningen de dienst uitmaakten terwijl hun mannen op zee zaten. Het beslaat de periode 1830 tot 1960. Het bestaan was hard en karig. Voor wat extra geld verkochten de vrouwen vis op straat, werkten als nettenboetster of in de visverwerking. Thuis wachtten daarna het huishouden en de kinderen. Hard werken, dat deden ze van jongs af aan. Als meisje hielpen ze thuis met garnalen pellen en eenmaal van school werkten ze als boetster, naaister of als dagmeisje bij een gegoede familie. Doorleren, dat deden alleen enkele meisjes uit de middenklasse. Die zaten later in de zorg of het onderwijs.
De vrouwen stonden er lange periodes alleen voor, altijd metde angst dat hun man niet van zee terug zou keren. Het leven was zwaar, maar Scheveningse vrouwen stonden bekend als sterk, krachtig en zelfstandig. Ze wisten
hun weg te vinden. Hoe - dat blijft altijd een wonder.
Brabanders staan bekend om hun gezelligheid en voorliefde voor goed eten en drinken. 'Bourgondisch', noem je dat. Maar wie waren de Bourgondiërs? En wat hebben ze met Brabant te maken? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen lees je in dit boekje. De Brabantse geschiedenis komt op een toegankelijke manier aan bod, vanaf de vroegste bewoners tot nu. Mét tips voor plekken waar je het verleden kunt beleven.
Wouter Loeff is historicus en is werkzaam bij Erfgoed Brabant.
Albert Custers maakte deel uit van illegaliteit en verzet in Hoensbroek tijdens de Duitse bezetting. Nog tot ver in de zestiger en zeventiger jaren was de oorlog geregeld onderwerp van gesprek in gezin en familie. Ook zijn broers en schoonbroers waren immers actief in het verzet in het Limburgse mijnwerkersdorp.
Mede gedreven door journalistieke interesse vroeg de auteur zijn vader vaak en indringend naar die tijd. Ondanks de aarzelingen en de terughoudendheid van zijn vader kon de schrijver zich toch een beeld vormen van de betrokkenheid van Albert Custers bij het verzet in Hoensbroek en bij illegaliteit en sabotage op de staatsmijn Emma.
De herinneringen van de auteur aan gesprekken in gezin en familie, de ontmoetingen met getuigen en nabestaanden en intensief onderzoek in archieven hebben geleid tot het verhalende document dat voor u ligt.
De anekdotes hebben betrekking op Hoensbroek en op één van de vele Limburgers die zich verzetten tegen een onredelijke, onmenselijke en uiteindelijk op vernietiging gerichte bezetter. Maar de verhalen, gebeurtenissen en feiten zouden net zo goed ook in andere (Limburgse) dorpen en steden hebben kunnen plaatsvinden. Niet zelden is dat ook het geval geweest.
"Schiedam verleden tijd" geeft een uniek beeld van de geschiedenis van Schiedam. Dit historische fotoboek neemt de lezer aan de hand van mooie afbeeldingen mee door het verleden van Schiedam.
De schitterende afbeeldingen uit het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw zijn zorgvuldig geselecteerd door Hans van der Sloot. De verklarende teksten zorgen voor achtergrond en geven de fotos extra diepgang. Voor deze uitgave is het oorspronkelijke werk ingescand waardoor de waardevolle inhoud opnieuw toegankelijk is gemaakt.
Fotos van iconische, vaak verloren gegane, gebouwen uit de geschiedenis van Schiedam worden afgewisseld door afbeeldingen van arbeiders, feesten en vaartuigen. Laat u meeslepen door het roerige verleden van Schiedam!
"Delft verleden tijd" is een historisch fotoboek over de geschiedenis van Delft. De prachtige fotos geven een scherp beeld van het verleden van deze historische stad.
Schitterende fotos van oude straten en gebouwen van Delft worden afgewisseld door historische afbeeldingen van mensen, voertuigen en feesten. Schillemans en Van der Kruk hebben de fotos voorzien van teksten die de beelden meer diepgang geven.
Beleef de geschiedenis van deze schitterende stad met "Delft verleden tijd"!
"Enschede verleden tijd" is een schitterend fotoboek dat u meeneemt door de geschiedenis van Enschede. De vele fotos geven u een mooi beeld van de historische ontwikkeling van Enschede.
Deze prachtige fotos uit de periode 1860-1945 zijn verzameld door Ties Wiegman en zijn voorzien van verhelderende teksten. De beelden en teksten brengen het verleden van Enschede weer tot leven. Om deze digitale uitgave tot stand te brengen, is het originele werk bewerkt. Zo wordt de waardevolle inhoud opnieuw beschikbaar gemaakt.
Dit fotoboek over de geschiedenis van de stad bevat beelden van mensen, voertuigen, optochten en gebouwen. Deze heruitgave maakt het u mogelijk om te zwerven door de oude straten van Enschede!
"Bergen op Zoom verleden" tijd bevat beelden die het verleden Bergen op Zoom weer tot leven brengen. Aan de hand van historische fotos wordt de lezer meegenomen door de interessante geschiedenis van Bergen op Zoom.
Deze historische fotos zijn door Willem van Ham en Cees Vanwesenbeeck zorgvuldig verzameld, geselecteerd en voorzien van verklarende teksten. De combinatie van fotos en verhalen verschaft een fraai beeld van het verleden van Bergen op Zoom . Het oorspronkelijke werk is bewerkt en krijgt met deze heruitgave de aandacht krijgt dat het verdient.
In dit historische fotoboek komen verschillende themas uit de geschiedenis van de stad aan bod, variërend van wonen tot zorg en van industrie tot feesten. Fotos van gebouwen en bedrijven worden afgewisseld door afbeeldingen van mensen in hun leef- of werkomgeving. Het verleden van Bergen op Zoom en de geschiedenis van haar bewoners worden zo vanuit verschillende standpunten op een schitterende wijze belicht.
"Eindhoven verleden tijd" is een historisch fotoboek over de geschiedenis van de Eindhoven. De fotos verschaffen een scherp beeld van het turbulente verleden van Eindhoven.
Karel Vermeeren heeft historische fotos verzameld uit de dynamische periode van 1880 tot 1940. De foto's gaan vergezeld met verklarende teksten die de beelden meer diepte geven. Het oorspronkelijke boek is bewerkt om tot deze publicatie te komen. Met deze digitale heruitgave krijgt het werk de aandacht dat het verdient.
De fotos focussen zich niet alleen op de gebouwen. Ook het dagelijks leven wordt op een indringende manier afgebeeld. De afwisseling van stadsaangezichten en opnames uit het persoonlijke leven van de inwoners geeft een gevarieerd beeld van het verleden van Eindhoven. Met dit historische fotoboek komt de geschiedenis van de stad weer tot leven!
Bloedstollende verhalen, spookliederen, leuke lijstjes en onheilsplekken om te bezoeken
De klopgeest van Tuschinski, de wraak van de vermoorde Heinrich, mysterieuze bloedsporen, poltergeisten en andere demonische verschijningen. Het spookt in Amsterdam. Monniken dolen er door eeuwenoude grachtenpanden, spooklakeien bedienen in het Paleis op de Dam, de gebroeders Trip doen de traptreden van het Trippenhuis nog steeds kraken.
Journalist Corrie Verkerk onderzocht het spookgehalte van Amsterdamse huizen, 'haunted pubs', kelders en behekste plekken.
In Amsterdamse spookhuizen kruisen de horrorverhalen elkaar in een bloedstollend tempo, aangevuld met de top 10 van Nederlandse spookhuizen en een heuse handleiding om erachter te komen of je eigen huis misschien een onzichtbare gast herbergt!
Inclusief:
* spookliederen
* top 10 beroemde Nederlandse spookhuizen
* spookchecklist voor thuis
* tips voor spookverdrijvingen
* foto's
50 jaar onderwijs en onderzoek aan de Faculteit Geneeskunde.
In 1963 werd de medische faculteit van de toen nog unitaire Leuvense universiteit gesplitst. Franstaligen en Nederlandstaligen volgden vanaf dan hun eigen koers. Aanvankelijk deelden zij nog de medische campus, maar nadat in 1968 de hele universiteit werd gesplitst, verhuisden de Franstaligen naar Brussel. Intussen was de Nederlandstalige Faculteit Geneeskunde al aan een langdurig expansieproces begonnen. Van mensen en muizen belicht de ontwikkelingen die zich de voorbije halve eeuw onder tien decanen - van internist Jozuë Vandenbroucke tot neurochirurg Jan Goffin - aan die Nederlandstalige Faculteit Geneeskunde hebben afgespeeld. De auteur haalt professoren en studenten voor het voetlicht en schetst de grote veranderingen in de onderwijsopleidingen en de onderzoekslaboratoria. Ook de ethische controverses en gezondheidsdebatten gaat zij niet uit de weg.
Op 3 februari 1955 worden Gerard en Cornelia Kroes met hun zes kinderen uit boerderij Vrederust in Sloten gezet. Ze staan tussen het huisraad, in de gure wind, Cornelia met haar dochtertje van drie weken op de arm. De deurwaarder en de politieman zijn zojuist vertrokken.
Nieuwe sloten op de deur van de boerderij verhinderen de weg terug, naar binnen. Ze moeten weg, maar weten niet waarheen.
De gedwongen ontruiming en de daarop volgende tegenslagen slaan diepe wonden in de ziel van Cornelia en Gerard. Ook de bij de ontruiming betrokken kinderen en de later geboren kinderen ervaren nog altijd de nasleep.
Zoon Paul voert gesprekken met de inmiddels 95-jarige en nog altijd heldere Cornelia. Hij onderzoekt wat er vroeger feitelijk gebeurd is, en plaatst de gebeurteniossen tegen de achtergrond van de stadsuitbreiding van Amsterdam. Dit aangrijpende verhaal over sociaal onrecht en gezagsverhoudingen in het naoorlogse Nederland is tegelijk een liefdevol eerbetoon aan zijn ouders.
Stadsgeschiedenis is het Nederlands-Vlaamse tijdschrift voor onderzoek, reflectie en debat over de stad en haar geschiedenis. De aanpak is interdisciplinair en gericht op een breed scala aan thema's.
Ooit was België een land van belofte. Een industriële wereldmacht. Een baken van vooruitgang en ondernemerschap. De motor van dit kleine wonder was de ijzeren weg, het meest ontwikkelde spoorwegnet van het Europese continent. Terwijl België op sterven ligt, wandelt Pascal Verbeken terug naar het tijdperk van de great expectations. Hij maakt een voetreis langs de Grand Central Belge, de negentiende-eeuwse private spoorlijn die Wallonië met Vlaanderen verbond. Verbeken registreert de kleine en grote tekenen des tijds. Hij luistert naar een bonte verzameling van Belgen en hun unieke, soms tragische verhalen. Wat betekent hun leven voor België? En wat betekent het verdwijnende België voor hen? Grand Central Belge is een requiem voor een verscheurd land dat zijn oude demonen niet kan verjagen.
Pascal Verbeken debuteerde in 2007 met het alom geroemde en succesvolle Arm Wallonië. Voor dat boek kreeg hij de M.J. Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek. Het werd ook verfilmd.
Beter wordt de sfeer van de stad New York niet weergegeven dan in het lied 'New York, New York', gezongen door Frank Sinatra. Hoewel de stad in Europese ogen niet zon heel lange geschiedenis heeft, zitten er in die eeuwen toch duizenden leuke verhalen. Zo komt in 'De canon van New York' onder meer aan bod:
1614 Peter Minuit koopt Nieuw Amsterdam voor 60 gulden
1792 de oprichting van de New York Stock Exchange
1857 de aanleg van Central Park
1882 de geboorte van Franklin Delano Roosevelt
1923 het Yankee-stadion: The House that Ruth Built
1931 de mafia: The Five Families
1931 het Empire State Building
1947 Racisme: The Year all Hell Broke Loose
1980 de moord op John Lennon
2001 de aanval op de Twin Towers
Henry Hudson, Peter Stuyvesant, Fiorello La Guardia, Lucky Luciano, Babe Ruth, Bob Dylan, Charles Lindbergh en nog vele anderen komen in dit boek voorbij. Brooklyn, Queens, Harlem, Staten Island en Manhattan figureren erin, want bijna op elke straathoek is wel iets gebeurd wat zijn voetsporen heeft nagelaten.
Rome is de stad van la dolce vita, scooters, espresso, lawaai, kerken en pleinen. Rome is de stad van dictators als Caesar en Mussolini, koningen als Tarquinius Superbus en Victor Emmanuel, en keizers als Augustus en Claudius. Rome heeft een geschiedenis die `zo oud is als de weg naar Rome ofwel de Via Appia die in 312 v.Chr. voltooid is. Rome is de stad van schitterende kunst en blinkende kitsch. De canon van Rome bevat onder meer:
Rome kent (tien)duizenden verhalen uit tientallen eeuwen. De canon van Rome bevat er slechts vijftig. Maar dat zijn wel de opvallendste, belangrijkste en leukste. Ze zijn een must voor iedereen die zich voor geschiedenis of voor Rome interesseert.
753 v.Chr. Rome door Romulus en Remus gesticht
44 v.Chr. Caesar door Brutus vermoord
64 Grote Brand
67 Petrus gekruisigd in Rome
800 Karel de Grote in Rome tot keizer gekroond
1483 Sixtijnse Kapel voltooid
1629 Trevifontein
1723 De Spaanse trappen
1821 Keats overleden in Rome
1922 Mars op Rome
1945 Roma, città aperta
1978 Aldo Moro vermoord
Parijs, de Lichtstad, de stad van de Franse koningen, keizers en aristocraten en van de revoluties. Parijs, het trotse middelpunt van Frankrijk en het Franse imperium, maar ook de stad met de achterbuurten van Jean Valjan uit Victor Hugos Les Misérables. Parijs, de stad vol met barren, tabacs en bistros, met grote boulevards en vieze steegjes. Parijs, waar alle grote schrijvers en schilders woonden, Sartre, Picasso, Vincent van Gogh, James Joyce en nog vele, vele anderen. Parijs , al eeuwen het sterk kloppende hart van cultureel en politiek Europa, waar onder meer de volgende gebeurtenissen plaatsvonden:
52 v.Chr. Julius Caesar verovert Lutetia
1150 Sorbonne opgericht
1345 Notre Dame voltooid
1572 Bartholomeüsnacht
1578 Bouw van de Pont Neuf
1789 Bestorming van de Bastille
1889 Bouw van de Eiffeltoren
1900 Eerste metrolijn aangelegd
1914 Voltooiing van de Sacre Coeur
1940 Duitsers bezetten Parijs
1968 Studentenrevolte
2005 Onrusten in de banlieus
Parijs kent (tien)duizenden verhalen; De canon van Parijs bevat er slechts vijftig. Maar dat zijn wel de belangrijkste en een must voor iedereen die zich voor geschiedenis of Parijs interesseert.
De bloemenstad, Spaarnestad, hofjesstad, stripstad en orgelstad. Zomaar enkele van de vele benamingen van een van de oudste steden van Nederland: Haarlem. Met de Hout (waar in vervlogen tijden de graven van Holland jaagden) als riant stadspark en de duinen en landgoed Elswout op een steenworp afstand is Haarlem een populaire bestemming voor een weekendje weg. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Haarlem de meeste eet- en drinkgelegenheden per hoofd van de bevolking heeft.
Deze canon van Haarlem bevat 50 geschiedenisverhalen die de stad en haar historie nóg meer doen leven. Ideaal voor in je koffer voor het weekendje weg, in je tas (of in je hand) tijdens een stadswandeling of om lekker thuis te lezen als je al een echte 'mug' bent.
723 Eerste vermelding van 'Haarlem'
1395 Stichting van Hofje van Bakenes
1572 Kenau begiet Spaanse belegeraars met gesmolten pek
1616 Frans Hals schildert zijn eerste schuttersstuk
1696 Firma de Koning Tilly verkoopt eerste flesje Haarlemmerolie
1784 Teylers museum opent de deuren voor publiek
1839 Eerste spoorlijn van Nederland : van Haarlem naar Amsterdam
1897 Droste vestigt zich aan het Spaarne
1911 Anthonie Fokker vliegt met de Spin een rondje rond de toren van de Bavo
1945 Hannie Schaft gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal
1988 Yvonne van Gennip gehuldigd op de Grote Markt
2003 Drie brandweerlieden komen om bij brand in Koningskerk
2012 Onthulling joods monument op Philip Frankplein
Londen stond in 2012 tijdens de Olympische Spelen in het middelpunt van de belangstelling. Volgens de Britten is dat trouwens al eeuwenlang het geval: Londen was de hoofdstad van het Britse Rijk, het grootste imperium aller tijden. De canon van Londen legt uit waarom dit geen gek standpunt is. Kijk maar even door de eeuwen heen:
43 na Chr. Stichting van Ludenwic door de Romeinen
1042 Bouw van de Westminster Abbey
1536 Hyde Park door Hendrik VIII geconfisqueerd als jachtgebied
1666 Grote brand van Londen
1759 Officiële opening van het British Museum
1836 Eerste spoorlijn ter wereld: London Bridge-Greenwich
1877 Eerste tennistoernooi van Wimbledon
1940 Blitzkrieg
1948 Olympische Spelen
1985 Live Aid
1997 Begrafenis van Lady Di
2005 Al Qaida-aanslagen op bus en metro
Voeg daarbij nog eens de namen van Richard Leeuwenhart, William Shakespeare, Charles Dickens, Jack de Ripper, koningin Victoria en Winston Churchill en je hebt een boek dat bol staat van de verhalen. Londen kent (tien)duizenden verhalen. De canon van Londen bevat er slechts vijftig. Maar dat zijn wel de belangrijkste en daarom kan iedereen die zich ook maar een beetje voor geschiedenis of voor Londen interesseert, niet om deze canon heen.
Iedereen die Amersfoort voor het eerst bezoekt, wordt verrast door de schoonheid van de stad. Met name de historische binnenstad steelt de harten van de bezoekers. Maar de Keistad heeft meer te bieden (en ook meer dan de beroemde keien trouwens): een rijke historie bijvoorbeeld, die Amersfoort heeft doen groeien tot een stad waar veel te zien en te beleven valt. In De canon van Amersfoort staan de vijftig belangrijkste gebeurtenissen uit de Amersfoortse geschiedenis beschreven die Amersfoort maken tot wat het is: een charmante stad met dorpse allures.
1028 eerste vermelding van de naam Amersfoort
1259 Amersfoort krijgt stadsrechten
1349 Stichting van park Randenbroek
1393 bouw van de Koppelpoort
1547 geboorte van Johan van Oldebarnevelt
1615 start van de tabakshandel in Amersfoort
1651 Lennart Nicasius voorkomt grote brand in de Onze Lieve Vrouwentoren
1661 de eerste kei wordt de stad ingetrokken
1851 de Amersfoortse courant wordt opgericht
1872 schilder Piet Mondriaan wordt geboren
1914 internering voor Belgische vluchtelingen
1948 oprichting van Dierenpark Amersfoort
2007 grote brand verwoest Armando Museum
Deze kleine gids biedt een beknopt overzicht van de rijke geschiedenis van Amsterdam. Maak kennis met Amsterdam door de eeuwen heen en lees hoe deze stad zich ontwikkelde van een drassige nederzetting tot een handelscentrum van wereldformaat. Zowel de gloriedagen uit de Gouden Eeuw als zwarte bladzijden uit de Amsterdamse geschiedenis zoals de slavernij, de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog en de Bijlmerramp worden behandeld.
Maarten Hell is journalist en historicus. Eerder schreef hij onder meer mee aan 'De Geschiedenis van Amsterdam' en samen met Emma Los de 'tijdreisgids' 'Amsterdam voor vijf duiten per dag'.
Deze gids biedt een beknopt overzicht van de onstuimige geschiedenis van Rotterdam, geboorteplaats van Erasmus, verblijfplaats van Willem van Oranje, vertrekpunt van admiraal Piet Hein, decor voor de opstandige Kaat Mossel en bron van inkomsten voor tal van havenbaronnen. Een havenstad waar het al eeuwen een komen en gaan is van mensen van diverse afkomst. Gloriedagen werden afgewisseld met donkere dagen, zoals het bombardement van 14 mei 1940. Met het eerste puin dat werd geruimd begon de wederopbouw. Elke steen die op de andere werd gestapeld getuigde van de levenslust en veerkracht van Rotterdam. Rotterdammers zijn trots op hun moderne architectuur: zie de Erasmusbrug, de Markthal, het nieuwe Centraal Station en De Rotterdam.
Wilma van Giersbergen is kunsthistoricus en René Spork is archivaris. Beide werken bij het Stadsarchief Rotterdam.