Sally Bedell Smith, die van koningin Elizabeth II speciale toegang kreeg tot de brieven en dagboeken van haar ouders en tot de papieren van hun naaste vrienden en familie, brengt het ware liefdesverhaal van dit iconische koninklijke echtpaar tot leven. Hun liefdevolle en toegewijde huwelijk, dat van 1923 tot 1952 duurde, stelde de koning en koningin in staat om hun land door de Tweede Wereldoorlog te loodsen, het vertrouwen van het publiek in de monarchie te versterken en hun dochters, prinses Elizabeth en prinses Margaret, groot te brengen.
Dit onthullende boek biedt een nieuwe blik op het leven, de strijd, de hoop en de triomfen van koning George VI en Elizabeth op een keerpunt in de twintigste-eeuw in Europa.
Over Koningin Elizabeth II. De biografie:
'Sally Bedell Smith doet aan 'high biography': degelijk onderzoek en prachtig geschreven.' Het Parool
'Een excellente, alomvattende biografie.' The New York Times
**** de Volkskrant
Een intiem en ontwapenend portret
In 2016 trok de ontluikende romance tussen een Engelse prins en een Amerikaanse actrice direct de aandacht van de wereld en de internationale
media. Vanaf dat moment blijven de hertog en hertogin van Sussex de krantenkoppen halen – van hun verloving, huwelijk en de geboorte van hun zoon Archie tot de ongekende beslissing om afstand te doen van hun koninklijke leven. Toch kennen maar weinig mensen het ware verhaal van Meghan en Harry.
Op zoek naar vrijheid is een intiem en ontwapenend portret van een vooruitstrevend paar dat niet bang is om te breken met tradities. Het vertelt over hun vastbeslotenheid om een leven buiten de schijnwerpers op te bouwen en te werken aan maatschappelijke doelen en projecten die een verschil zullen maken in de wereld.
'Een waardevol boek van een gerenommeerde journalist.' Jeroen Snel, Blauw Bloed & RTL Boulevard
Het onthullende verhaal van de Windsors - van de dramatische jaren na Diana tot de schandalen rondom Meghan, Harry en Andrew
Bevat vele unieke kleurenfoto's
'Dit nooit meer' werd het mantra van koningin Elizabeth II na de dood van prinses Diana. Geen enkele nieuwkomer mocht de monarchie ooit nog overvleugelen, en het moest afgelopen zijn met alle affaires en schandalen.
In De Palace Papers beschrijft de bekroonde onderzoeksjournalist Tina Brown hoe de oude koningin in de afgelopen 25 jaar de regie over haar familie heeft proberen te behouden. Als geen ander weet Brown, voormalig hoofdredacteur van Vanity Fair en The New Yorker, de wederopstanding van Camilla en de stormachtige opkomst van Kate en natuurlijk Meghan te verklaren. Met gevoel voor detail beschrijft ze het keurslijf waarin Charles, Andrew, William en Harry werden grootgebracht, en hoe de affaire rond prins Andrew opnieuw bewijst dat niemand groter is dan The Firm.
De Palace Papers schetst een diepgravend en onthullend portret van de bekendste familie ter wereld. Ondanks alle inspanningen van de monarchie lijkt 'Dit nooit meer' dichterbij dan ooit.
'Als je één boek over de Britse royals leest, laat het dan geschreven zijn door Tina Brown.' The Observer, Book of the Week
'Opvallend en onthullend. Tina Brown combineert geweldige bronnen, historische diepgang en slimme inzichten met bijtende humor.' The Telegraph
'Het is moeilijk om niet gegrepen te worden als Tina Brown zich verdiept in alle koninklijke schandalen van de afgelopen jaren.' The Guardian
'Tina Brown is een autoriteit.' Josine Droogendijk, Tijd voor Max
'Een briljant boek. Tina Brown sprak vele insiders en schrijft ontzettend goed.' Lady Anne Glenconner, auteur van De hofdame
De echtgenote van het staatshoofd en de voortbrengster van maar liefst vier troonopvolgers heeft al invloed van de eerste dag dat ze totaal onverwacht haar intrede doet in het Belgische koningshuis.
Ieder vorstenhuis steunt op populariteit en invloed. De meest subtiele vorm daarvan komt van de persoon met de minst vastgelegde positie. De macht van het indirecte. Naast Mathilde zijn er zes andere vrouwen die dezelfde positie bekleed hebben. Zes officiële, daarnaast zijn er evenveel officieuze die vaak meer en sterker invloed gehad hebben. Dit boek gaat over koningin Mathilde en het vak van vorstin der Belgen dat zij geperfectioneerd heeft.
Het is het verhaal over de kroon en wie ze mee gedragen heeft. Het is een boek over de vrouw, de functie en wat ze ermee heeft gedaan. Ten goede en ten kwade. Mathilde staat vijftig jaar in het leven en is tien jaar koningin. Dat is misschien onverwacht begonnen, maar zeker niet toevallig. Dit is hoe het echt ging.
Jo De Poorter is de meest geconsulteerde koningshuisdeskundige van het land. Hij is ook communicatiestrateeg en -trainer in het bedrijfsleven, de media en de politiek. Hij schreef recent ook de bestseller De laatste koningin en Wij, Elisabeth.
Elizabeth & Margaret van Andrew Morton, auteur van Diana, haar eigen verhaal, is het verhaal van de onafscheidelijke zusjes Windsor. De onverwachte troonsafstand van hun oom Edward VIII veranderde de dynamiek tussen hen drastisch.
Vanaf dat moment zou Margaret voor haar zus moeten buigen en zich moeten schikken in haar nieuwe positie binnen het gezin. Elizabeth zou de capriolen van haar jongere zus geamuseerd gadeslaan, maar Margarets worsteling om haar plek binnen het koninklijke systeem te vinden, waren vaak een bron van onderlinge spanningen.
In deze biografie wordt hun relatie beschreven, van hun idyllische jeugdjaren tot de verschillende levenspaden die de beide vrouwen bewandelden na Elizabeths kroning. Morton biedt een unieke kijk op de twee zussen die ondanks het grote verschil in karakter en functie een hechte band hadden, op de impact die ze gehad hebben op de koninklijke familie, en hoe deze is veranderd gedurende de twintigste eeuw.
Elizabeth & Margaret van Andrew Morton is hét boek voor de fans van Netflix' The Crown en De hofdame.
`Een zeer goed boek. Deze biografie belicht zowel de innige band van de zussen als hun ingewikkelde relatie in één, vloeiend leesbaar verhaal.' - The Wall Street Journal
`Een voortreffelijk portret van een even ongemakkelijke als onbreekbare zussenband.' - Kirkus Reviews
`Op sprankelende wijze onderzoekt Morton de push & pull tussen de diepe liefde en de intense jaloezie die de zussen bond. Royaltyfans zullen ervan smullen.' - Publishers Weekly
`Details om van te smullen, ontroerend en goed gedocumenteerd. Dit zal bij velen in de smaak vallen!' - Booklist (starred review)
`Morton is dé Britse royaltykenner en voorziet het kille koninklijke leven van een rijke context. [...] Margarets verhaal is onthullend.' - The New York Times
`Een indrukwekkende dubbelbiografie. Die tegelijk verrassend veel inzicht biedt in de moeilijke verstandhouding tussen de hedendaagse prinsen William en Harry.' - Het Parool
De Italiaanse prinses van Willemijn van Dijk is het verhaal van het verzwegen leven van prinses Marianne van Oranje-Nassau, een van de vooruitstrevendste en onafhankelijkste vrouwen van het negentiende-eeuwse Europa.
Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883), de beruchte dochter van koning Willem I, is veruit de minst bekende prinses van het Nederlandse koningshuis. Ze trouwt op twintigjarige leeftijd met haar volle neef Albrecht, maar voelt zich met hem diep ongelukkig. Ze vlucht en ontpopt zich als vrijzinnige kunstverzamelaar, componist en reiziger. Als ontdekt wordt dat ze een affaire heeft met haar koetsier barst de bom. Na vele omzwervingen betrekt ze Villa Celi montana in Rome, die ze omtovert tot een vrijplaats voor Nederlandse kunstenaars en een culturele salon voor de hogere kringen. In die zonovergoten schaduwwereld besluit ze dat ze het belangrijkste in haar leven niet langer verborgen wil houden.
In De Italiaanse prinses reconstrueert Willemijn van Dijk het vergeten leven van deze onbekende Oranje. Tegen de achtergrond van een snel veranderend Europa beschrijft ze prachtig hoe prinses Marianne heldhaftig vocht voor haar eigen revolutionaire idealen.
Na meer dan een halve eeuw geeft dit boek eindelijk volledig opening van zaken. Cees Fasseur, die naam maakte met zijn tweedelige biografie van koningin Wilhelmina, kreeg als eerste en voorlopig enige historicus toestemming van koningin Beatrix alle stukken in het Koninklijk Huisarchief over de eerste twintig jaar van het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard in te zien.
Het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard maakte aan het einde van die periode, tussen 1949 en 1956, een ernstige crisis door. De onderlinge spanningen liepen hoog op. Een echtscheiding dreigde. De huwelijkscrisis werd veroorzaakt door een geheimzinnige vrouw, Greet Hofmans. In het begin als gebedsgenezeres ten behoeve van prinses Marijke, later met behulp van `doorgevingen of wenken, die zij van `Boven kreeg, wist zij grote invloed op koningin Juliana te verwerven.
Uiteindelijk moesten drie `wijze mannen , de commissie-Beel, eraan te pas komen om het conflict op te lossen. Zo gemakkelijk ging dit intussen niet, want Juliana wilde Hofmans aanvankelijk niet loslaten.
Het rapport van de commissie-Beel werd nooit gepubliceerd. Het bleef, samen met de in het Koninklijk
Huisarchief gedeponeerde dossiers van de commissie, voor onderzoekers gesloten. Cees Fasseur, die naam maakte met zijn tweedelige biografie van koningin Wilhelmina, kreeg als eerste en voorlopig enige historicus toestemming van koningin Beatrix alle stukken in het Koninklijk Huisarchief over deze kwestie in te zien en in zijn boek te gebruiken. Beperkingen werden hem niet gesteld. Juliana & Bernhard bevat de integrale tekstvan het rapport van de commissie, terwijl door hem ook allerlei andere brieven en documenten van Juliana, Bernhard en de `doorgeefster , Greet Hofmans, openbaar worden gemaakt.
Op de hem eigen, sprankelende wijze beschrijft Cees Fasseur niet alleen het conflict dat een einde dreigde te maken aan het huwelijk van koningin en prins. Hij reconstrueert ook hun huwelijksleven in de voorafgaande periode, vanaf hun trouwdag in 1937 tot de ontknoping van de Hofmanscrisis in 1956, aan de hand van de persoonlijke brieven en aantekeningen van Juliana en Bernhard.
Vooral over de Tweede Wereldoorlog bleek in het Koninklijk Huisarchief veel, tot dusver onbekend, materiaal aanwezig dat zonder restricties mocht worden gebruikt. Onder meer bleef de complete briefwisseling uit de oorlogsjaren bewaard tussen Juliana in Ottawa en Bernhard in Londen. Hun brieven werpen een nieuw licht op Juliana s Canadese jaren, waarin zij nauwe contacten onderhield met de Roosevelts, het Amerikaanse presidentsechtpaar, en op Bernhards avontuurlijke leven in Engeland.
Juliana & Bernhard is daarmee niet alleen het verslag van een huwelijksstrijd, maar ook het `portret van een huwelijk.
In the spring of 1893, Grand Duke Ernst Ludwig of Hesse and by Rhine and his younger sister Princess Alix, the future wife of Emperor Nicholas II of Russia, went on a holiday to the Italian cities of Florence and Venice. They admired works of art in museums and churches, rode through the parks of Florence and the surrounding hills, and enjoyed gondola rides on the canals and in the lagoon of Venice. They also spent time with relatives, including Queen Victoria, Prince and Princess Henry of Battenberg, and Count and Countess Gustav of Erbach-Schönberg. The many beautiful things they saw and the relaxed family gatherings they held made memories which they cherished for many years. This publication provides a simple day-to-day summary of their trip based on information from archival documents, contemporary newspapers, letters, memoirs and diaries.
Petra H. Kleinpenning previously edited and published "The Correspondence of the Empress Alexandra of Russia with Ernst Ludwig and Eleonore, Grand Duke and Duchess of Hesse - 1878-1916" (Books on Demand GmbH, 2010).
`Beatrix, dwars door alle weerstand heen' van Jutta Chorus schets een portret van Beatrix in de jaren vanaf 2000.
`We gaan het serieus aanpakken,' zei Beatrix vlak voor ze in 1980 de troon besteeg. Serieuzer dan haar ouders, die de monarchie met hun huwelijk van onzekerheid en nonchalance aan het wankelen hadden gebracht. Met bijna benauwende plichtsbetrachting, een bedachtzame echtgenoot en God als `schild ende betrouwen' stuurde Beatrix het koningschap naar kalme wateren. Tot het jaar 2000. Toen begonnen de zware jaren, waarin haar man en haar ouders stierven, waarin haar Huis ineens toneel werd van de ene na de andere affaire, en waarin het ooit zo Oranjegezinde volk een beweging omarmde die zij verafschuwde en die haar afwees. Journalist Jutta Chorus, die eerder schreef over de populistische revolutie van Pim Fortuyn en over de rauwe werkelijkheid van een multiculturele wijk, schetst in 'Beatrix, dwars door alle weerstand heen' een portret van Beatrix in die jaren. Uit tientallen gesprekken met betrokkenen komt een vrouw naar voren die in tegenspoed het uiterste van zichzelf en haar omgeving vraagt. Maar tegen welke prijs? In april 2020 was het veertig jaar geleden dat Beatrix koningin werd, ter gelegenheid hiervan schreef Jutta Chorus een een nieuw nawoord.
De Habsburgers, onder wie Karel V, Filips II en Maximiliaan, speelden een millennium lang een bepalende rol in de geschiedenis van Centraal-Europa. Ze begonnen de Dertigjarige Oorlog, stopten de opmars van de Ottomanen en namen het op tegen Napoleon. Hun rijk strekte zich in de loop der tijd uit tot Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. In dit toegankelijke, rijk geïllustreerde boek vertelt Martyn Rady hun geschiedenis en laat zien hoe relevant deze familie is voor de geschiedenis van Europa.
Elizabeth II is een van de bekendste figuren in de wereld, maar toch is zij een groot raadsel. Zelden maakt ze haar mening kenbaar of toont ze - heaven forbid - enige emoties. Sommigen noemen haar daarom Elizabeth the Silent.
In Sausage licht Harry De Paepe een tip van de koninklijke sluier op. De Queen is naast vorstin en behoedster van het Geloof, ook dochter, echtgenote, moeder, grootmoeder en overgrootmoeder. Met gevoel voor (Britse) humor biedt De Paepe een blik op de passies van Hare Britse Majesteit.
Welke personen zijn belangrijk in haar leven? Hoe gaat ze om met haar premiers? Hoe is haar band met de eeuwige kroonprins Charles? Waarom vind je op haar landgoederen geen katten? Hoe rijk is ze eigenlijk? Is de koningin een verborgen comédienne? Waarom wordt ze sausage genoemd? En wat zit er nu in 's hemelsnaam in haar handtas? U vindt het antwoord op deze very British questions in Sausage.
Harry De Paepe (1981) is leraar geschiedenis. Hij publiceert over het Verenigd Koninkrijk en de eigenaardigheden van de Britten. Eerder schreef hij De twee kanten van het Kanaal en - met Flip Feyten en met veel tongue in cheek - het meermaals herdrukte en bekroonde Stiff Upper Lips.
- Stiff Upper Lips won de VRT LangZullenWeLezen-trofee 2018 in de rubriek actualiteit
Over De twee kanten van het Kanaal:
- 'Een geweldig boek!' - Interne Keuken (Radio 1)
- 'Wat een heerlijk boek!' - Benno Barnard
- 'Harry De Paepe is Vlaanderens bekendste kenner van het Verenigd Koninkrijk' - Trends
Arnout van Cruyningen laat in `Van Hortense tot Amalia' zien welke vorstinnen het Koninkrijk der Nederlanden in de afgelopen twee eeuwen gekend heeft. Nu Amalia, de Prinses van Oranje, achttien jaar is kan zij de tiende vrouw worden die in Nederland de titel van koningin zal voeren. Zes vorstinnen hebben die titel tot nu toe gedragen als echtgenote van de regerende koning, waaronder koningin Máxima. De eerste was de enige vrouw die geen Oranje trouwde: Hortense de Beauharnais. Zij werd in 1806 tegen wil en dank `Koningin van Holland' aan de zijde van Lodewijk Bonaparte, een broer Napoleon. In de twintigste eeuw regeerden de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix als staatshoofd. Arnout van Cruyningen beschrijft de geschiedenissen van deze vrouwen en Amalia's toekomst als vorstin in het rijk geïllustreerde `Van Hortense tot Amalia'.
In het kroonjaar 2022 zat Elizabeth II 70 jaar op de Britse troon. Dat maakte haar de langst regerende vorstin aller tijden. De laatste koningin geeft antwoord op de sleutelvragen rond haar recordbrekende koningschap. Het brengt daarnaast ook helderheid bij de talloze onbeantwoorde vragen over de koningin en zij die haar omringden: Charles, Harry, Meghan, William, Philip, Kate, Camilla, Diana en de anderen.
De laatste koningin put uit 30 jaar verslaggevingservaring van koningshuiskenner Jo De Poorter, die op de eerste rij stond bij tal van grote mijlpalen van de Britse koninklijke familie. Daarnaast is het gebaseerd op uitgebreid biografisch onderzoek en op talloze gesprekken met onder meer paleismedewerkers, privesecretarissen, hofdames en vrienden van de familie.
Dit boek brengt het wervelende verhaal van het bekendste vorstenhuis ter wereld, met veel nog onbekende persoonlijke details en nieuwe, verhelderende historische inzichten. Zo levert het onder meer klaarheid in de misverstanden en commotie rond de Netflixserie The Crown. Wat is waar en wat niet en hoe maakt dat de oude spoken op Buckingham Palace weer wakker? En de meest delicate kwestie van allemaal: hoe moet het verder met het Huis Windsor nu de laatste koningin definitief van het balkon is verdwenen?
JO DE POORTER is de meest geconsulteerde koningshuisdeskundige van het land. Hij is ook communicatiestrateeg en -trainer in het bedrijfsleven, de media en de politiek. Dit is zijn vijfde boek.
Wij, Elisabeth is het persoonlijke verhaal van kroonprinses Elisabeth van België. Tegelijk is het het relaas van alle heersende koninginnen van vandaag én de geschiedenis van de meest onuitwisbare vorstinnen aller tijden. Het is het verhaal van: gruwelijke wedijver, nietsontziende ambitie, bedrieglijke manipulatie, vernederende schandalen, meervoudig overspel en lafhartige moord. En dat is dan nog enkel de bijdrage van de mannen.
Wij, Elisabeth is een verkenning van wat vrouwelijk leiderschap in de eenentwintigste eeuw is en kan zijn. Daarnaast is het de nietsverhullende kroniek van eenentwintig onnavolgbare vorstinnen en één kroonprinses die klaar is om het te worden. Het is geschreven met één jonge vrouw in gedachten, maar met het levensverhaal voor ogen van eenentwintig vrouwen die u bij de voornaam kent, waaronder: Diana, Kate, Camilla, Elizabeth, Grace, Charlene, Victoria, Amalia en Máxima.
Wij, Elisabeth is een boek dat het koningschap bekijkt vanuit het standpunt van de vrouw, geschreven door een man die van communicatie, leiderschap en koningszaken zijn expertise heeft gemaakt.
Jo De Poorter is de meest geconsulteerde koningshuisdeskundige van het land door zijn gespecialiseerde kennis van de materie, maar ook door zijn uitgebreide media-expertise en zijn dagelijkse praktijk als communicatiedeskundige. Zijn vorige bestseller De laatste koningin is door de VRT tot een gelauwerd radioprogramma en podcast gemaakt.
`De dochters van de Winterkoningin' van Nancy Goldstone is een geschiedenisverhaal over vier prinsessen in ballingschap. Het sprookjeshuwelijk tussen Elizabeth, de kleindochter van de Schotse koningin Mary Stuart en Frederik van de Palts, de koning van Bohemen, loopt uit op een nachtmerrie als zij na één jaar al verdreven worden. Het kinderrijke gezin gaat in ballingschap in Den Haag bij oom Maurits van Oranje-Nassau, in 2021 precies 400 jaar geleden. De dertien kinderen worden in Leiden opgevoed in de kunsten en wetenschappen. In `De dochters van de Winterkoningin' vertelt Nancy Goldstone op levendige wijze het opzienbarende verhaal van vier van Elizabeth Stuarts dochters: Elizabeth, Lousia, Henrietta Maria en en Sophie, die de loop van de geschiedenis bepaalden.
Na het lezen van Cees Fasseurs bestseller Juliana en Bernhard, het verhaal van een huwelijk bleven veel lezers met vragen zitten. Wie waren de geheime liefdes van prins Bernhard? Hoe verging het zijn buitenechtelijk geboren dochters, de halfzussen van koningin Beatrix? En hoe ging het na de Greet Hofmans-affaire verder met het huwelijk van Juliana en Bernhard? Hoe kon het dat de relatie tussen de prins en zijn vier officiële dochters zo goed bleef ? En welke rol speelde prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard? Royaltyjournalist Marc van der Linden onderzocht de buitenechtelijke affaires van prins Bernhard en de gevolgen daarvan. Tijdens jarenlang onderzoek ontdekte hij vele tot nu toe onbekende details over de minnaressen van de prins. Bovendien spoorde hij twee geheime dochters van de prins, Alicia en Alexia, op in het buitenland. Hij sprak uitgebreid met hen. Hoe verliep hun leven? Wat erfden ze? Hoe ging de ontmoeting met hun halfzussen, waaronder koningin Beatrix?
Léon Bloy, die in 1917 op 71-jarige leeftijd stierf, heeft zichzelf wel de `ondankbare bedelaar' genoemd. Zijn katholieke vervoering stak de liberale bourgeoisie, de geletterde elite en de conformistische clerus van een Frankrijk dat zieltoogde in naturalisme, estheticisme en vooruitgangsgeloof. Zijn profetentaal en nomadenbestaan lijken maar één vergelijking te gedogen: Nietzsche. Elkaar hebben ze niet gekend, en de pleitbezorgers van de Pruisische supermens hebben zijn opponent uit de oorlog van 1870 over het hoofd gezien. Dat is tragisch, want de enige die de predikant van het heidendom kan bezweren is de `vloekgezant', zoals Neerlands gezaghebbende katholiek Rogier hem hatend noemde.
Robert Lemm is een bewonderaar van Bloy die Nietzsche, en vooral de Nietzsche-cultus, verafschuwt. Hij vindt het hemeltergend hoe Bloy's recente ontdekkers hun held in de zon van zijn wereldberoemde vijand zetten, de moderne trend om niet verbaasd te staan over het samen genoemd worden van strijdige geesten ten spijt. De aanzwellende verering voor de doodverklaarder van God -met name onder christelijke schriftgeleerden - houdt gelijke tred met het lange doodzwijgen van de vloekgezant die volhield dat God sedert 1789 afwezig is; niet uit haat of ironie, zoals de apostel van de Antichrist, maar uit bovennatuurlijke wanhoop.
Léon Bloy is de profeet van de eindtijd (Le Monde, 4-8-2000). Zijn arendsoog doorziet de geschiedenis vanaf de Franse Revolutie tot de Eerste Wereldoorlog, die moest uitlopen op wat hij eerder dan wie ook voorvoelde: de holocaust van 1940-45. Zijn visionaire vuur in Het heil komt door de joden bracht Kafka in extase; met de Exegese van gemeenplaatsen zweept hij burger en yuppie uit de tempel; zijn dagboeken portretten de consequente christen waar Kierkegaard en Dostojewski van droomden. Zij bekendste uitspraak luid: Er is maar één ellende: geen heilige te zijn.
In zijn op apologetische toon geschreven pamflet belicht Robert Lemm een aantal essentiéle klanten van de figuur en het werk van Bloy door die te contrasteren met Nietzsche-receptie.
Lemm, onderscheiden met de Nijhoff Prijs, publiceerde boeken over o.a. Spanje, de Inquisitie, Borges en Unamuno. Zijn onlangs verschenen geschrift De kruisgang van het christendom ontlokte de kritiek vergelijkingen met Burke, Chateaubriand, De Maistre, Donoso Cortés en Chesterton.
Robert Lemm, Martinus Nijhoff Prijs 1979, vertaalde Borges, Unamono, Luis de Leén. Hij schreef over Spanje en de inquisitie. De kruisgang van het christendom (2000) werd in bladen ontvangen met bewonderingen als `kruistocht' en `doodsverachting'. `Lemm blijkt verbazend goed gedocumenteerd, en als men hem niet als te ernstig opvat, kan er zelfs geregeld een glimlach van af. Kortom, de nieuwe Chesterton is geariveerd...' (Paradox, februari-maart 2001). Zijn verwantschap met Donoso Cortés ligt, uiteraard, voor de hand.
Een onderhoudende, spitse en zorgvuldige aanval op de monarchie die zelfs een orangist aan het twijfelen zal brengen.Binnen afzienbare tijd zal koningin Beatrix haar conclusies trekken en haar positie als staatshoofd afstaan aan haar zoon Willem-Alexander, die dan als Willem IV koning der Nederlanden wordt. Niet alleen de koningin ziet op tegen dit moment, ook de kroonprins zelf heeft alle reden zich zorgen te maken over zijn toekomst. Eenmaal op de troon zal hij het jofele bestaan van levensgenieter, sportliefhebber en wereldreiziger moeten opgeven om zich te wijden aan taken die niet stroken met zijn aanleg en voorkeuren.In Doe het niet, Alex! Alle redenen om voorgoed af te zien van het koningschap geeft Hans van den Bergh een overvloed aan argumenten waarom het voor de prins én het land beter zou zijn als hij van het koningschap afziet. Dan is voor ons allemaal een blijde toekomst weggelegd in de hernieuwde Republiek der Nederlanden.
Dát kroonprins Willem-Alexander zijn moeder opvolgt als koning van Nederland is een feit. De grote vraag is alleen: wanneer? Arnout van Cruyningen schreef een tijdloos boek over een actueel onderwerp: het Nederlandse koningshuis, dat in 2013 tweehonderd jaar bestaat.
In Het Nederlandse koningshuis: Van Willem I tot Willem IV vertelt historicus Van Cruyningen de geschiedenis van de bijna twee eeuwen oude monarchie én degenen die haar hebben belichaamd. Hij maakt een reis door de tijd van de eerste koning Willem Frederik tot de toekomstige koning Willem-Alexander en duikt in de familiehistorie van de Oranje-Nassaus en hun banden met andere vorstenhuizen.
Een stijlvol, betrouwbaar en goed gedocumenteerd werk over het koningshuis.
Karin de Korte-Munk sprak tussen 1996 en 2004 vele malen met prins Bernhard. Aanvankelijk gingen de gesprekken over de dromen van de Prins: over zijn liefde voor dieren, zijn broze gezondheid en zijn moeder. Maar al snel vertrouwde de Prins zijn gesprekspartner steeds meer toe: 'Ach, mensch, ik leg mijn hele ziel voor jou bloot'. Van de ontmoetingen maakte Karin de Korte aantekeningen, eerst alleen als notities voor haarzelf, maar later ook om er, met instemming van de Prins, een boek over te schrijven. Haar observaties geven een beeld van een opgewekte prins, die de touwtjes graag in handen had: 'Zeg eens, hoe vaak ben jij vreemdgegaan?' Maar ze laten ook haarscherp zien hoe de Prins zijn laatste, kwetsbare dagen doorbracht.
[Cor de Horde De nieuwe vrouwen van Oranje]
Cor de Horde, senior editor bij Vorsten Royale kent de familie van Oranje als geen ander. In dit boek laat hij ons kennismaken met Laurentien, Mabel én Máxima. Hij beschrijft hoe sprookjesachtig hun leven in werkelijkheid is.
Hoe hebben ze hun prins op het witte paard leren kennen? Hoe verliep hun inburgering aan het hof en hoe is hun verstandhouding met schoonmama?
Verder beantwoordt hij vragen als: waar wonen de nieuwe vrouwen van Oranje en hoe combineren ze hun persoonlijke ambitie met hun plek in de Oranje-familie?
Natuurlijk komt ook aan de orde hoe de rolverdeling van het drietal gaat worden als koningin Beatrix straks het estafettestokje heeft overgedragen. Dan krijgen we een
koningin en een reserve koningin, maar wordt de derde, Mabel, dan een soort uitzendkracht?
De nieuwe vrouwen van Oranje biedt een eerlijk inkijkje in het dagelijks leven van een heel nieuwe generatie: burgerprinsessen met een eigen leven, een eigen carrière, die ons koningshuis zijn komen versterken.
Cor de Horde staat bekend als een groot kenner van het koningshuis en is een regelmatige gast in actualiteitenprogramma s als het gaat om het nieuws aan het hof. Hij verzorgt een wekelijkse videocolumn op internet en heeft sinds kort ook een geschreven column onder de treffende naam `Mister Majesty .
ISBN 978 90 6305 527 1/NUR 698
[Foto: geen credit]
Het nieuwe staatshoofd van Nederland is een man. Familie en vrienden noemen hem Alexander. Maar wie is hij? Hoe lang heeft hij geworsteld met zijn lot? Met wie is hij bevriend? Wie zijn de mensen achter de schermen, de `makers' van de nieuwe koning? Hoe hebben zij bijgedragen aan de vorming van de man die de hoge standaard van zijn moeder als voorbeeld heeft?
Willem-Alexander is de enige serieuze biografie van koning Willem-Alexander en brengt tal van nieuwe feiten aan het licht. Over zijn opvoeding, schooltijd, studentenleven, vriendinnen, Máxima, het IOC, de mediacode, het water, de villa in Mozambique, de catastrofale Koninginnedag in 2009, en nog veel meer.
Op basis van honderd, vaak exclusieve interviews beschrijven Jan Hoedeman en Remco Meijer hoe de prins zich met vallen en opstaan heeft ontwikkeld tot koning Willem-Alexander.
De Greet Hofmans-affaire is de beruchte hofkwestie waarin een eenvoudige gebedsgenezeres het voortbestaan van het Nederlandse koningshuis in gevaar bracht. Lambert J. Giebels (1935-2011) was de eerste historicus die deze affaire in zijn geheel in kaart heeft weten te brengen.
De affaire was in feite een aaneenrijging van conflicten. Toenmalig premier Drees dacht dat de gebedsgenezeres de aanstichtster was van de conflicten. Prins Bernhard beschouwde haar als de splijtzwam in zijn huwelijk. De conflicten schiepen een constitutionele crisissfeer en de verwijdering tussen koningin en prins dreigde op een echtscheiding uit te lopen, die onvermijdelijk tot troonsafstand zou leiden.
In juni 1956 kwam de affaire in de openbaarheid door een artikel in het Duitse blad Der Spiegel. Daarna boog een commissie van drie wijze mannen zich over de kwestie. Crisis en dreigende echtscheiding zijn uiteindelijk door Drees met veel moeite bezworen, nadat koningin Juliana beloofde definitief met Greet Hofmans en haar aanhang te breken.
De conflicten tussen koningin en kabinet in de jaren vijftig van de vorige eeuw laten zien dat de grondwettelijke regel 'de koning is onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk' niet werkt als de koning van geen wijken wil weten.
De Greet Hofmans-affaire stelt de verreikende vraag ter discussie of in een moderne democratie nog past dat de koning deel vormt van de regering, en of ons land niet voor een louter ceremonieel koningschap dient te kiezen.
'Alles wat we thans kunnen weten van de kwestie en het leest als een trein.' - Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap
Van Delft tot Apeldoorn: alle (on)bekende aanslagen op de koninklijke familie. Veel vaker dan verwacht waren de Oranjes doelwit! De meest succesvolle aanslag op een Oranje was natuurlijk de moord op Willem van Oranje in Delft op 10 juli 1584. Maar eerder en ook later werden er aanslagen op Oranje gepleegd. Historicus Arnout van Cruyningen dook de archieven in en haalde tientallen merendeels mislukte aanslagen naar boven, veelal bewust verzwegen en onbekend voor het grote publiek. Maar ook de aanslag van Karst T. op Koninginnedag 2009, die iedereen zich uiteraard wel herinnert, ontbreekt niet in dit spannende boek.