In Zuidland beschrijft P.F. Thomése de ongewenste lotsbestemmingen van enkele vergeten figuren uit de vaderlandse geschiedenis. Jacob Roggeveen, de ontdekkingsreiziger die tegen zijn zin uitzeilde naar het Zuidland, de tweederangs dichter Janus Dousa, die denkende aan Latijnse verzen een walvis op het strand vindt, de stervende `hertog' van Ripperda en zijn lijfarts, een beeldenstormer-met-berouw en zijn gebochelde zoontje - allen dromen zij van de waarheid, maar als ze dichtbij komen, merken ze dat die onverdraaglijk is.
Zuidland, het debuut van P.F. Thomése, werd in 1991 bekroond met de AKO Literatuurprijs.
De gewichtlozen, Valeria Luiselli's eerste roman, is het verhaal van een jonge redactrice in New York, die research doet naar het merkwaardige leven van Gilberto Owen - een Mexicaanse dichter die bijna een eeuw eerder in dezelfde metropool woonde en werkte. Maar hoe dieper ze in diens leven en werk duikt, hoe meer parallellen er tussen de twee blijken te zijn. Zo veel, dat hun verhalen uiteindelijk in elkaar lijken op te gaan.
Meer informatie: www.jvank.nl/OudeVerhalen
Men kan de verhalen van Herman Adèr het beste omschrijven als verdraaide herinneringen, in beide betekenissen van het woord verdraaid. De eerste betekenis (dekselse herinneringen) verwijst naar de kracht waarmee herinneringen zich kunnen opdringen en het verhalend potentieel dat zij in zich dragen. De andere betekenis heeft te maken met de manier waarop herinneringen door de schrijver worden gebruikt. Hij past een procédé toe waarbij eerst gebeurtenissen uit het verleden worden geselecteerd rond een bepaald thema. Dit materiaal wordt vervolgens verdicht, verdraaid en van een plot voorzien. Het eindresultaat heeft, ook voor de schrijver zelf, niets meer te maken met de gebeurtenissen waarop ze in aanvang gebaseerd waren. In deze bundel worden verhalen gepubliceerd die hun oorsprong hebben in de zestiger en zeventiger jaren.
Adèr past bij het schrijven een procédé toe waarbij eerst gebeurtenissen uit het verleden worden geselecteerd rond een bepaald thema. Dit materiaal wordt vervolgens verdicht, verdraaid en van een plot voorzien. Meestal heeft het eindresultaat, ook voor de schrijver zelf, weinig meer te maken met de gebeurtenissen waarop ze in aanvang gebaseerd waren. In deze bundel worden verhalen gepubliceerd die hun oorsprong hebben in de zestiger en zeventiger jaren.
Meer informatie: www.jvank.nl/EigenTerrein
Het terrein dat voor deze verhalen is verkend kan liggen in Amsterdam,
Parijs, Berlijn of Santiago de Cuba, of misschien alleen in de
fantasiewereld van Ineke de Jonge. De personages en situaties in haar
verhalen zijn onalledaags. God Zelf spreekt tot de grootvader van een
eenzame puber. Er is een jongen die luchtgitaar speelt in een
kristallen koepel, en een Afrikaanse waarzegger die over wonderlijke
krachten beschikt. In een ander verhaal ontmoeten we een Poolse
zwerver die droomt van zijn eigen imperium. Het verhaal over de
soldaat die terugkeert uit Nederlands-Indië na de politionele acties
is één van de meest ontroerende van deze bundel.
De volstrekt eigen toon van De Jonge (Amsterdam, 1953) bevat
surrealistische en ironische elementen, maar altijd klinkt groot
mededogen met haar personages door.
Zij is geboeid door het begrip realiteit, een woord dat duidelijkheid
suggereert maar geen duidelijkheid geeft omdat iedereen nu eenmaal
zijn eigen kijk op de wereld heeft. Dit thema is uitgewerkt in het
drieluik `Zurück bleiben', `Juleks imperium' en `Stront'.
Elk van deze verhalen heeft een eigen hoofdpersoon, de personages
ontmoeten elkaar niet, maar bewegen zich wel op elkaars terrein.
Behalve korte verhalen schreef Ineke de Jonge kinderverhalen,
gedichten, columns en musicalteksten.
Meer info: www.jvank.nl/VerschrikkelijkeLiefde
Tweede bundel verhalen van Herman Adèr (1940).
Bij het schrijven past Adèr een procedé toe
waarbij eerst belevenissen rond een thema
worden geselecteerd.
Dat materiaal wordt van een plot voorzien.
In het eindresultaat ligt de nadruk op het
thema, de oorspronkelijke ervaringen
zijn bijzaak geworden.
De gebeurtenissen waarop hij dit keer
de verhalen baseerde vonden plaats
in de periode 1980-2005.
'Poëzie is geen tijdelijk onderdak, poëzie is kost en inwoning.' - Gerrit Komrij
Gerrit Komrij is een dichter in hart en nieren. ZIjn gedichten ademen altijd een weemoedige sfeer, vol besef van de dingen die voorbijgaan. Vaak ook drijft Komrij de spot met de wereld en haar bewoners, maar vooral met zichzelf. In de genadeloze humor en het grijnzend cynisme komt het plezier tot uitdrukking waarmee Komrij zijn poëzie schrijft.
Van de Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten via Fabeldieren tot het meest recente Luchtspiegelingen: de beste, ontroerendste en mooiste gedichten van Gerrit Komrij zijn nu voor het eerst in pocket bijeengebracht.
Na uitputtende en gevaarlijke reizen naar Borneo, het Amazonegebied en Congo - reizen die alle drie bestsellers opleverden - leek Redmond O'Hanlon het wat rustiger aan te gaan doen. Zijn volgende reisdoel was immers Groot-Brittannië.
Maar O'Hanlon zou O'Hanlon niet zijn als hij niet ook daar op zoek ging naar gevaar. Hij achterhaalde de kapitein van het enige vissersschip dat óók tijdens een orkaan uitvaart en verzekerde zich van een plaats aan boord. Dat heeft een huiveringwekkend avontuur opgeleverd dat O'Hanlon, verteerd door angst, tot de grens van de waanzin heeft gedreven - of misschien wel daar voorbij.