In de tv-serie Sander en de kloof stelt Sander Schimmelpenninck de ongelijkheid in Nederland aan de kaak.
In dit boek beantwoordt hij de vraag die hij daarna uit alle hoeken kreeg: wat kunnen we eraan doen?
Sander Schimmelpenninck (1984) is journalist, presentator en oprichter van Tonny Media. Hij was hoofdredacteur van Quote, is presentator van De Zelfspodcast en columnist van de Volkskrant.
Reacties:
'Sander Schimmelpenninck laat erg goed en begrijpelijk zien hoe we de welvaart beter kunnen verdelen. Ik hoop dat iedere politicus, CEO en vermogend mens dit op het bureau krijgt.'
-Tim Hofman
'Onverschrokken agendeert Sander Schimmelpenninck de grote vraagstukken van deze tijd én hij komt met nieuwe oplossingen. Realistisch, creatief en sociaal: zo moet een pamflet zijn.'
-Mathieu Segers
'Je moet impopulaire standpunten durven innemen om vooruitgang te boeken. Een interessant en gedurfd pamflet.'
-Klaas Dijkhoff
'Een vurig pleidooi voor gelijkheid in kansen. Maar vooral voor een samenleving die samenleeft.'
-Tim 'S Jongers
Hoe verging het Betsy en haar dochters na Het pauperparadijs? Meesterverteller Suzanna Jansen, auteur van Het pauperparadijs, schetst in De omwenteling de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw.
Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer.
In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk - en daarmee dat van ons allemaal. Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoeveel strijd het kostte zich daaraan te ontworstelen. Met het verstrijken van de tijd ontdekt Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen.
In haar persoonlijke, meeslepende stijl legt Suzanna Jansen in De omwenteling de anatomie bloot van de tergend trage, maar niet te stuiten omwenteling van de emancipatie. En ze toont dat de genderverhoudingen van onze tijd hierin hun wortels hebben. Suzanna Jansen weet in De omwenteling als geen ander met een klein verhaal een grote geschiedenis te vertellen.
'Net zo meeslepend als Het pauperparadijs '- Margriet
'Een meeslepend verhaal dat uitnodigt nog eens na te denken over gezinsverhoudingen, toen en nu. Voor vrouwen en voor mannen. '- NRC, vier ballen
'Jansen schrijft helder en dynamisch, de vinger steeds krachtig op de zere plek drukkend' - Trouw
Een boeiend verhaal, ook voor wie het grotendeels kent. Jansen schakelt soepel tussen historische informatie en herinneringen en legt moeiteloos verbanden.' - de Volkskrant, drie sterren
'Persoonlijk en meeslepend verhaal'- Volzin
'Mooi beschreven' - Cisca Dresselhuys in Nouveau
'Dit boek zou verplichte kost op scholen moeten zijn' - Zin
Ook als je niet meer beter wordt, verdien je de beste zorg Wat kan er met je gebeuren vanaf het moment dat je het slechte nieuws krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, tot het moment van je laatste adem? Longarts Sander de Hosson vertelt openhartig hoe dit proces verloopt met aansprekende en ontroerende patiëntverhalen. Hij gaat in op slechtnieuwsgesprekken, palliatieve zorg, de rol van zorgmedewerkers, de betekenis van de naaste omgeving, de schoonheid van een goed sterfbed, euthanasie en dilemma's waar een arts en patiënt voor staan. Schrijver en journalist Els Quaegebeur laat de dagelijkse praktijk van deze longarts heel dichtbij komen.
Aan de rand van een dal in Lazio vindt Lili eindelijk haar Air-Francekoffertje terug. Eruit vallen de levens van haar voormoeders, van Alma, Elly en Sylvia. Vrouwen die, net als zijzelf, pioniers waren op allerlei terreinen: de letteren, de journalistiek, de film. Hoe komt het dat hun namen in de geschiedenis nauwelijks voorkomen?
Aan de hand van brieven, dagboeken, foto's en documenten leren we de vijf vrouwen kennen. Wat hebben ze veel voortgebracht: de boeken van Alma Bimmermann, de brieven van Elly Berkhout, de gouden jaren van de Haagse Post onder leiding van Sylvia Brandts Buys, de films van Lili Veenman. Tegelijkertijd doemt een droevig beeld op van de Nederlandse emancipatie. Deze vrouwen leefden naast Aletta Jacobs, Marga Klompé en de dolle mina's. Maar in het dagelijks leven van Alma en haar dochters bleven mannen het middelpunt van het universum. De vrouwen mochten al dankbaar zijn dat ze hun satellieten waren. Ook als hun prestaties opmerkelijker waren dan die van hun echtgenoot, ook als zij hem met haar geld moesten redden, altijd bleef hun bloei `in het verborgene', zoals een van de vrouwen zei.
Jutta Chorus volgt de vrouwelijke lijn door de geschiedenis en hervindt een fonkelend oeuvre dat anderhalve eeuw beslaat.
Arjen van Veelen keert na twintig jaar terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Hij is op slag verliefd: honderden culturen leven gebroederlijk naast elkaar, met de twinkelende torens van een wereldstad ertussen.
Tot hij ziet dat hele buurten worden gesloopt, armen de stad uit worden geduwd en die torens alleen voor de rijken blijken te zijn.
Hij ontdekt dat Rotterdam een metafoor is voor een wereld waarin alles in hokjes wordt gestopt. Waarin containers uit de haven het ritme bepalen, pakketjes de straten en de huizen vullen, en beeldschermen steeds meer tussen ons in komen te staan.
Steeds meer dringt de vraag zich op: waar is de mens gebleven?
Met Rotterdam schreef Arjen van Veelen een oproep tot onbeschaamde solidariteit. Een pleidooi om elkaar niet uit het oog te verliezen. En een ode aan de ingewikkeldheid, weerbarstigheid en inefficiëntie van het leven.
Reacties:
`Ik ben fan van Arjen van Veelen.'
- Marcel van Roosmalen
`Een van de heerlijkste pennen van Nederland.'
- David Van Reybrouck
`Meesterchroniqueur, meesterverteller, meesterschrijver. Mis het niet, dit boek.'
- Japke-d. Bouma
'Reis door een metropool die de toekomst van Europa toont. Onthullend en onrustwekkend. IJzersterk reportagewerk.'
- Pascal Verbeken
Een fel betoog voor een kritischer feminisme en tegen identiteitsdenken
`Feminisme betekent voor mij niet dat vrouwen beter of anders zijn dan mannen, of per
definitie slachtoffer, of behept met moederlijkheid, zorgzaamheid en vredelievendheid.
Het betekent niet: wat vrouwen doen, is welgedaan. Het betekent dat ik de leefdomeinen
en kwaliteiten die aan de seksen worden toebedeeld, consequent opvat als historische,
politieke en culturele verschijnselen. "Echt mannelijke" en "echt vrouwelijke" eigenschappen
bestaan niet. Vrouwen en mannen verschillen onderling meer van elkaar dan groepsgewijs.'
In Vrouw en vrijheid maakt topbiografe Jolande Withuis een rondgang langs onderwerpen
als de biografie, borstkanker, geheim agenten, vrouwenvoetbal en werklust, en
langs eigenzinnige vrouwen als Simone de Beauvoir, Jeanne Bieruma Oosting, Carry
van Bruggen, Ana Pauker en Sylvia Plath. Tegelijk analytisch én persoonlijk, scherp én
geestig neemt Withuis nadrukkelijk stelling tegen het identiteits- en diversiteitsdenken.
Pas als vrouwen zichzelf ontslaan van het streven `vrouwelijk' te zijn, komt hun
vrijheid nabij.
Dit boek is een collectieve autobiografie van onze tijd. Het vertelt het verhaal over de periode 1941-2006 door de lens van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken, culturele gewoonten, taal, foto's, boeken, liedjes, radio, televisie, reclame en krantenkoppen.
Annie Ernaux slaagt erin een vorm te vinden die zowel subjectief als onpersoonlijk, particulier als collectief is, een nieuw genre in feite, dat beoogt het verleden te vangen. Als vermenging van autobiografische fictie en sociologie is De jaren `een Op zoek naar de verloren tijd van ons tijdperk van mediadominantie en consumentisme' (The New York Times), een monumentale bijdrage aan de twintigste-eeuwse Franse geschiedenis zoals weerspiegeld in het leven van één vrouw.
De onvermijdelijke opvolger van de bestseller Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!
Dit boek is een survivalgids voor puberouders én een ode aan pubers - de emotioneelste, gekste, levendigste, roekelooste, redelooste, onzekerste en aandoenlijkste wezens die er bestaan.
In haar unieke, beeldende, empathische stijl, doet Raynor Winn op spectaculaire wijze verslag van de zwaarste wandeltocht die zij en haar man Moth tot nu toe ondernamen. Te beginnen met de Cape Wrath Trail - een zware tocht van honderden kilometers door de Schotse Hooglanden, over afgelegen bergen, door gletsjerdalen en langs diepe lochs - maken zij uiteindelijk een maandenlange tocht van meer dan 1600 kilometer, van het uiterste noorden van Schotland naar de vertrouwde kust van het zuidwesten.
Hoe verhouden wij ons tot elkaar, en tot het land, vraagt zij zich af, nu de breuklijnen tussen de verschillende naties steeds groter lijken te worden? Hebben we nog genoeg gezamenlijks om het behoud van de aarde en de natuur voorrang te kunnen geven? Intussen gaat de gezondheid van Moth gestaag achteruit. Het lopen van het South West Coast Path heeft destijds aantoonbaar geholpen. Eén zijn met de natuur redde hen in hun donkerste tijden, maar zal het nu opnieuw zijn magische uitwerking hebben?
In dit meesterlijke boek beschrijft Winn de vaak zware tocht in haar schitterende, heldere taal: de vreemden en vrienden, de wilde natuur en de dieren die zij onderweg tegenkomen. Daarbij weet ze niet alleen het fysieke land, maar ook het onzekere toekomstpad van deze tijd onnavolgbaar in kaart te brengen. Landlijnen beschrijft een onvergetelijke reis die vol onzekerheid begint, en die alleen maar kan eindigen met hoop.
De avant-garde van de jaren vijftig sprak erover en wilde ernaartoe: het Gooise buitenhuis Jagtlust dat in die jaren uitgroeide tot een artistieke vrijplaats van on-Hollandse allure. Schrijvers en kunstenaars als Remco Campert, Gerard Reve en Peter Vos, met als middelpunt de even geheimzinnige als betoverende dichteres Fritzi Harmsen van Beek, brachten hier samen met een groep rijkeluisjongeren de verbeelding aan de macht. Alles kon, niets was onmogelijk: exorbitante feesten, gepassioneerde liefdes, ongebreidelde creativiteit en experimenten met vrije seks, drugs en alcohol, ver voordat de seksuele revolutie en vernieuwingsdrang van '68 alle burgerlijke normen en waarden op de helling zouden zetten. 'Je stampte met je voet op de grond en het was feest', aldus Campert. Maar ook aan dit feest kwam een einde, en toen bleek dat niet iedereen even welgevaren was bij de prachtige chaos die Jagtlust heette.
Het was een van de meest aangrijpende beelden van de twintigste eeuw: twee jongetjes, twee prinsen, lopen achter de lijkkist van hun moeder aan terwijl de wereld vol verdriet en afschuw toekijkt. Toen Diana, prinses van Wales, te ruste werd gelegd, vroegen miljarden mensen zich af wat de twee prinsen dachten en voelden, en hoe hun levens zich vanaf dat moment zouden ontwikkelen.
Met zijn rauwe, nietsontziende eerlijkheid is Reserve een grensverleggend boek vol inzichten, onthullingen, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over hoe liefde het uiteindelijk wint van verdriet.
In 1873 dwingt Groot-Brittannië de sultan van Zanzibar tot het sluiten van
de plaatselijke slavenmarkt, het centrum van de Oost-Afrikaanse mensenhandel.
Een kwart eeuw later is het op het hele eiland gedaan met de
slavernij. Net als met de onafhankelijkheid van het sultanaat. Na de kortste
oorlog in de geschiedenis - nog geen drie kwartier - wordt Zanzibar
een Brits protectoraat. Einde van de slavernij, begin van de onderwerping.
Het westerse imperialisme is, heel paradoxaal, zowel humanitair,
commercieel als agressief.
De Zanzibardriehoek beschrijft de laatste episode in de slavernijgeschiedenis
vanuit de direct betrokkenen: de zendeling-ontdekkingsreiziger
David Livingstone, bijgestaan door bevrijde slaven als James
Chuma en gevolgd door avonturiers als Henry Stanley. Sultan Barghash
en slavenhandelaar Tippu Tip verzetten zich, maar moeten buigen voor
één man, de selfmade diplomaat John Kirk. Uiteindelijk is ook Kirk zelf
niet meer dan een trekpop van de werkelijke hoofdrolspelers in de Europese
regeringscentra.
De Zanzibardriehoek gaat net als De Boerenoorlog over goede bedoelingen,
kwade opzet en de tragiek van Afrika, het slaafgemaakte continent.
Vanaf het moment waarop Hella S. Haasse in 1938 op twintigjarige leeftijd vanuit Nederlands-Indië in Nederland aankomt om te gaan studeren, schrijft ze haar ouders over haar nieuwe, onwennige leven. Vertelt ze aanvankelijk op luchtige toon hilarische anekdotes, al snel is er door de Tweede Wereldoorlog en vervolgens door de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog geen briefverkeer meer mogelijk. Haar vader en moeder, ieder in een ander jappenkamp geïnterneerd, zullen pas jaren later lezen hoeveel ingrijpends er in het leven van Hella heeft plaatsgevonden: haar huwelijk, de Hongerwinter, de geboorte van haar eerste twee dochtertjes, van wie de oudste als peuter overlijdt, en haar debuut als schrijfster van Oeroeg.
Voor het eerst gepubliceerd: de bewaard gebleven brieven van de jonge Hella S. Haasse aan haar ouders en schoonouders
Sinds Raynor en haar man Moth hun huis kwijtraakten en alleen met een rugzak en een tentje de bijna duizend kilometer aflegden van het South West Coast Path, en ze maanden lang leefden aan de wilde en winderige kustlijn van Engeland, voelen de kliffen, de lucht en de rotsachtige bodem aan als hun thuis. Moth had een terminale diagnose, maar tegen elke medische verwachting in lijkt hij in de natuur te zijn opgeleefd. Zo ontdekken Raynor en Moth op de ruige strook tussen land en zee dat alles mogelijk is.
Als ze uiteindelijk terugkomen in de bewoonde wereld, blijkt een dak boven je hoofd nog geen thuis. De terugkeer naar een normaal bestaan blijft moeilijk - totdat een ongelooflijk gebaar van iemand die hun verhaal heeft gelezen alles anders maakt. De kans nieuw leven te blazen in een prachtige, oude boerderij diep in de heuvels van Cornwall en het door landbouw verarmde land stukje bij beetje terug te geven aan de natuur, wordt hun redding. Het wordt het nieuwe pad dat zij volgen.
De wilde stilte is een verhaal van hoop, en van een levenslange liefde die sterker is dan al het andere. Het is een even helder als fijnzinnig verhaal over de instinctieve verbinding tussen onze ziel en de natuur, en hoe belangrijk die is voor ons allemaal.
Raynor Winn (1963) debuteerde overwel digend met Het zoutpad, dat uitgroeide tot een internationale bestseller. Zij woont en werkt in Cornwall.
De menselijke obsessie met het overheersen van de natuur zal leiden tot verwoesting van onze planeet
`Onderwerp de aarde.' Ongeveer drieduizend jaar geleden legde de auteur van het bijbelboek
Genesis deze woorden in de mond van de schepper. Zo werd het idee geboren
dat de menselijke soort een bijzondere plaats op aarde inneemt en daarmee het recht
heeft om de planeet genadeloos te exploiteren. Een idee dat zich de eeuwen erna ontwikkelde
en verspreidde over de wereld. Wie zich ertegen verzette kreeg te maken met
kolonisators en uitbuiters die zich beriepen op hogere machten die het nu eenmaal zo
bepaald hadden.
In deze universele geschiedenis van de mens en zijn omgeving vertelt Philipp Blom
het verhaal van de onderwerping van de natuur, waarvan de negatieve gevolgen steeds
duidelijker zichtbaar worden. Alleen als de mensheid zich kan ontdoen van het waanidee
boven de natuur te staan, heeft ze een kans van overleven.
`Goldschmidt-variaties' worden ze wel genoemd, de essays van Tijs Goldschmidt, waarin niets is wat het lijkt, en waarin cultuur en evolutie altijd meer met elkaar te maken hebben dan je op het eerste gezicht vermoedt. In een essay over digitalisering van teksten zoekt hij naar parallellen tussen het kopiëren van DNA en het steeds nauwkeuriger kopiëren en sneller verspreiden van teksten (`culturele evolutie'). Daarnaast zet hij de biologische betekenis uiteen van, onder veel meer, de rue d'amour.
Goldschmidts onderwerpen zijn verrassender dan ooit: onze omgang met asielzoekers en zwerfwolven, racistische achtergronden van de zoektocht naar de yeti en de rol van pornografie en schaamte in het werk van Marlene Dumas. En dat is lang niet alles: er zijn autobiografische stukken over twee bevriende beeldsnijders uit de Asmat (Papoea) in het Amsterdamse Vondelpark en over zijn bewondering voor de vermaarde etholoog Niko Tinbergen.
Tijs Goldschmidts essays zijn altijd erudiet maar ook lichtvoetig en associatief. `Een essay of persoonlijke beschouwing zou moeten lezen als een brief aan een goede vriend of vriendin,' zegt hij er zelf over.
Omstreeks 1560 was Willem van Oranje de rijkste en meest veelbelovende edelman van de Nederlanden. Nog geen tien jaar later was hij zo goed als alles kwijt: zijn bezit, zijn macht en ook zijn goede reputatie. Wat was er gebeurd?
Oranje had zich gekeerd tegen het bewind van de Spaanse koning Filips II, dat in zijn ogen despotisch en geldbelust was. Hij vond medestanders onder andere edelen, en ook onder gewone burgers. Vanaf 1566, met de Beeldenstorm, kwamen de Nederlanden in opstand. Filips II stuurde er de gevreesde hertog van Alva met een grote troepenmacht op af. Die confisqueerde alle bezit van Oranje. Dit was voor Oranje het moment om zelf de wapens op te pakken: het begin van een uitputtingsslag die de Nederlanden in een diepe crisis stortte. Er vielen tienduizenden doden - denk aan de gruwelijke slachtpartijen in Mechelen, Zutphen, Naarden, Haarlem en Maastricht. Het maakte de opstandelingen onder aanvoering van Oranje alleen maar vastberadener. Het bewind van Filips II begon te wankelen. Wat dreef Oranje? Hij was geen heilige en riep in zijn tijd meer weerzin op dan wel wordt aangenomen. Protestantse bolwerken als Gent en Antwerpen, die ooit zijn trouwste bondgenoten waren, keerden zich uiteindelijk van hem af.
In De zwijger ontrafelt René van Stipriaan de duizelingwekkende loopbaan van een van de meest onverzettelijke figuren uit de wereldgeschiedenis: zijn ambities, successen, manipulaties, nederlagen. En ook de spanningen in zijn familie, zijn bizarre huwelijksleven - en zijn neiging om, als het erop aankwam, in het verborgene te opereren.
Op 29 maart 2021 gaat cabaretier en acteur Viggo Waas nog even sporten. Maar dan opeens kan hij zijn lichaam niet meer overeind houden en begint hij onverklaarbaar te schokken. Gelukkig is zijn trainer Cally erbij, en wordt hij in recordtijd naar het vu medisch centrum gebracht. Daar blijkt dat hij een ernstig herseninfarct heeft gehad. Na enkele zenuwslopende uren blijkt dat hij het infarct wonderwel heeft overleefd.
Infarct is het verslag van de maanden die volgen, geschreven door Viggo Waas samen met Peter Heerschop, zijn beste vriend. In openhartige, soms verdrietige, maar ook geestige verhalen beschrijft Viggo zijn weg terug naar `zichzelf worden'. Peter vertelt in zijn tegenstukken hoe hij zijn vriend ziet werken en vechten, en deelt ook zijn eigen worsteling tijdens dit proces. Kun je nog terugpakken wie je was - of moet je
worden wie je nu bent? Dat is voor beiden de vraag.
Een unieke blik achter de schermen bij het werk van een van de bekendste gezichten van de Nederlandse televisie, met foto's uit zijn rijke privéarchiefIvo Niehe, een van de bekendste presentatoren van de afgelopen decennia, is in zijn rijke televisiearchief gedoken en laat ons meekijken. In zijn programma's kwamen vele nationaal en internationaal bekende gasten voorbij zoals Prince, Grace Jones, Mies Bouwman, Julio Iglesias, Audrey Hepburn, John Bercow (Mr. Speaker) en Roald Dahl. Nu blikt hij terug, en nodigt hij zijn bijzonderste gasten nog één keer uit, voor een exclusieve afterparty.Achter de ontmoetingen met de bekende mensen die in het programma kwamen, zitten vaak memorabele verhalen. In De afterparty maakt Ivo je deelgenoot van de grappige, verrassende en ontroerende momenten die hij met zijn gasten meemaakte, maar die niet op televisie te zien waren.
Over Ivo Niehe:`Gek genoeg is mijn bewondering voor Ivo de laatste jaren alleen maar gegroeid. Ga er maar aan staan, veertig jaar lang een programma maken, met steeds goede kijkcijfers, zonder de formule noemenswaardig aan te passen en dat in een tijdperk dat lineair tv-kijken door concurrentie van de streamingdiensten enorm onder druk staat. Dat is knap. Heel knap.' Angela de Jong, AD`Ik ben toch met je opgegroeid, Ivo, zoals vele mensen in Nederland.' André van Duin`De beste uit het vak: Ivo Niehe. Hij kan je als een hypnotiseur naar binnen sleuren, zelfs als het onderwerp je niets interesseert.' Ruben Nicolai, Het Parool
Fumiko Miura verhuisde meer dan twintig jaar geleden van Japan naar Nederland. Er waren veel dingen waarover ze zich verbaasde toen ze hier pas woonde, niet in de laatste plaats als het om eten gaat. Je kunt maar drie keer per dag genieten van eten, en dan kies je twee keer voor brood met kaas? vroeg ze zich vertwijfeld af.
Maar er is natuurlijk meer waar ze zich toe moest verhouden toen ze zich in Nederland vestigde, zoals het leren van de Nederlandse taal, de Nederlandse omgang met migranten en tal van clichés die in het westen over Japan de ronde doen.
Van de polonaise tot de inburgeringscursus, van haar verslaving aan de onovertroffen patat van Bram Ladage tot de inburgering van sushi in Nederland, van deeltijdwerken tot karoushi, dood door overwerk: Polderjapanner is een buitengemeen aanstekelijk boek over de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Japan.
De wereld dat ben jij van Roek Lips is een bijzondere zoektocht in samenwerking met unieke persoonlijkheden, voor iedereen die zelfkennis, inspiratie en reflectie op de vraagstukken van onze tijd nastreeft.
Waarom leren we zo weinig van de geschiedenis? Wat is er nodig om vertrouwen te herwinnen? Wat kunnen we leren van de natuur? Waarom neemt het aantal mensen met psychische problemen zo snel toe? Wat betekent het om toekomstbestendig te zijn? Hoe verhouden we ons tot elkaar en onze omgeving in een tijd dat niets meer vanzelfsprekend is? In De wereld dat ben jij gaat Roek Lips (opnieuw) in gesprek met wetenschappers, kunstenaars en mensen met een bijzonder levensverhaal, op zoek naar inzichten en houvast.
Aan het woord komen Kauthar Bouchallikht, Jeroen Dijsselbloem, Freek de Jonge, Thijs Ketelaars, Derk Loorbach, Ans Markus, Marjolein Moorman, Laurentien van Oranje, Geert Teisman, Paul van Tongeren, Gerdi Verbeet, Dirk De Wachter, André Wierdsma, Jaap Winter en vele anderen.
Roek Lips is bekend van de serie Nieuwe Leiders in Trouw. `Je kunt met iemand in gesprek treden om je gelijk te bewijzen, maar ook - zoals Roek Lips - om antwoorden te vinden op vragen waarop niemand het antwoord weet. Dat is vele malen interessanter.' - Paul Verhaeghe
In tijden van schreeuwend personeelstekort zit er niets anders op: deeltijdparadijs Nederland moet aan de bak.
Maar weet je wat Nederlanders doen wanneer ze niet op hun werk zijn? Dan zorgen ze voor kinderen, ouders en hun naasten. Kortom: dan werken ze óók. Ze krijgen er alleen niet voor betaald.
In een kraakhelder pleidooi toont Lynn Berger de gevolgen van de grootste, onzichtbare strijd van onze tijd: die tussen betaald en onbetaald werk.
Lynn Berger schrijft voor De Correspondent over zorg. Eerder verscheen haar werk in Vrij Nederland, nrc.next en de Volkskrant. Van haar laatste boek Zorg zijn 12.500 exemplaren verkocht.
Reacties:
'Een scherp en belangrijk betoog, met onmisbare inzichten over de ongelijke verdeling van werk tussen mannen en vrouwen.'
- Liesbeth Staats
'Ik ben fan van het werk van Lynn Berger. Heel veel mensen - zeker mannen - doen er goed aan dit boek te lezen.'
- Johan Fretz
'Dit manifest wekt verbazing, maakt woedend en zet aan om 'de strijd van deze tijd' - die tussen betaald en onbetaald werk- nu eens en voor altijd te beslechten. Elk mens dat zorgt en werkt zou het moeten lezen. Iedereen dus.'
- Ragna Heidweiller & Samuel Levie
Stefan Zweig was door toedoen van de Tweede Wereldoorlog
al uit Europa verdreven toen hij een beduimeld
exemplaar in handen kreeg van de Essays van Michel
de Montaigne. Terwijl Hitler de wereld verscheurde
met zijn totalitaire regime en het individu marginaliseerde,
vormde het vrije denken van Montaigne het
laatste grote project van Zweig. Na omzwervingen via
Londen, Bath en New York, vestigde hij zich in 1940 in
Brazilië. De essays van Montaigne hielpen hem in zijn
obsessieve gedachten over persoonlijke vrijheid. Montaignes
stukken over zelfmoord hadden, in 1942, een
aandeel in Zweigs dood.
In deze beknopte biografie schrijft Stefan Zweig met
intense psychologische scherpte over het leven van
Montaigne en stelt hij ons de vraag hoe te denken en
hoe te leven. Het resultaat levert een helder inzicht op
in zowel het onderwerp als de biograaf.
Eeuwenlang bleef alles min of meer hetzelfde in de Nederlandse tuin, maar vanaf de zeventiende eeuw buitelden de ontwikkelingen over elkaar heen: er werden uitheemse planten gekweekt en nieuwe technieken ontwikkeld. Aan de hand van het leven en werk van hoveniers en kwekers verhaalt historicus Lenneke Berkhout over de fascinerende veranderingen in het tuinieren. Zo beschrijft ze hoe een briljante meesterhovenier aan het Oranjehof het beheer kreeg over de Engelse koninklijke tuinen. Ze vertelt over een avontuurlijke tuinmanszoon die naam maakte met het kweken van rijpe bananen en een aanstelling kreeg als botanisch directeur van Schloss Schnbrunn in Wenen, over internationale handelsnetwerken, over hoe de tulpenkoorts de een stinkend rijk maakte en een ander failliet liet gaan, over eigenzinnige tuinarchitecten en plichtsgetrouwe tuinbazen in dienst van de adel. Hoveniers en tuinbazen' is een heerlijke geschiedenis vol bloeiende tuinen, weelderige parken en royale kassen maar het beschrijft ook het einde van een tijdperk.