- de Volkskrant
- de Morgen
- Knack
- De Standaard
Het begin van alles is een revolutionaire herziening van de geschiedenis van de mensheid. Het neemt je mee op een duizelingwekkende en meeslepende rit die 30.000 jaar en de hele planeet omspant.
Antropoloog David Graeber en archeoloog David Wengrow tonen aan dat het gangbare verhaal over het ontstaan van de mensheid - denk aan de boeken van Steven Pinker, Jared Diamond en Yuval Noah Harari - niet klopt. Ze beschrijven prehistorische megasteden, onontdekte matriarchaten, landbouwweigeraars en andere verrassende samenlevingen die ons huidige beeld van de geschiedenis onherroepelijk doen kantelen.
Deze internationale bestseller rekent definitief af met oude beperkende mythen die ons wereldbeeld tekortdoen. De geschiedenis laat zien dat ongelijkheid en discriminatie niet ingebakken hoeven te zitten in een complexe samenleving. Als we dit idee loslaten, kunnen we met meer inventiviteit en daadkracht onze huidige samenleving inrichten. Het is hoog tijd voor een nieuwe blik op de mensheid.
'Over dit boek gaan we het nog jaren hebben.' - Rutger Bregman
'Leest als een trein.' - AD
'Een monter vertelde, duizelingwekkend erudiete schatkist.' - De Groene Amsterdammer
'Dit is geen boek. Dit is een intellectueel feestmaal.' - Nassim Nicholas Taleb
'Baanbrekend en brutaal... een opwindende leeservaring.' - The Guardian
'Briljant.' - The Atlantic
'Een radicale herziening van de geschiedenis van de mensheid.' - Rebecca Solnit
'Uptempo en met de potentie om een revolutie te ontketenen.' - The Sunday Times
'Fascinerend, uitdagend en verhelderend.' - Noam Chomsky
'Een krachttoer... Verpulvert de clichés in ons historisch denken.' - Knack
The New York Times Bestseller - BBC History Book of the Year - #1 Der Spiegel Bestseller
Woke is de verzamelnaam voor identiteitspolitiek, politiek correct denken, diversiteitsbeleid, cancel culture, westerse zelfhaat, dekolonisatie-obsessie, gender en aanverwante zaken.
Onder het mom van gelijkheid en diversiteit brengen woke opvattingen de vrijheid van meningsuiting in gevaar. Door woke versmalt het speelveld van toegestane meningen, waardoor de mogelijkheid van debat afneemt. Daardoor ondermijnt woke onze democratische en open samenleving.
Het spook van woke van filosoof Floris van den Berg bekritiseert de toenemende uitwassen van woke. Hij stelt daar humanisme, mensenrechten, liberale democratie en bovenal vrijheid van meningsuiting voor in de plaats. Het spook van woke roept op tot kritisch denken en geeft handvatten hoe je dit in de praktijk kunt doen. De auteur publiceerde eerder Wokabulary. Kritisch wokewoordenboek.
"Dit verhaal gaat over mijn adoptie en de levens van de mensen die daarmee verbonden waren. Over hoe ik in een onbewaakt moment van passie verwekt ben en hoe ik daarna, zonder dat ik het wilde, de levens van alle mensen om me heen getekend heb. Maar ook het onvermogen van mensen om open te staan voor wat op hun weg komt en de weigering om alles wat hen overkomt liefdevol en zonder oordeel te accepteren."
Auteur Hanno Uittenboogaard werd in 1961, drie maanden na zijn geboorte, in tijdelijke voogdij afgestaan. Nog geen jaar later verdween zijn ongehuwde biologische moeder naar het buitenland zonder een spoor achter te laten. Vijf jaar later werd hij definitief geadopteerd. Waren dit soort adopties in die tijd wel vrijwillig? Kwamen ze tot stand onder grote maatschappelijke druk? Ingewikkelde vragen die veel mensen tegenwoordig bezighouden.
Hanno Uittenboogaard is vader van vier kinderen, studeerde theologie en klassieke talen en is docent mediavormgeving.
In amper tien jaar tijd wisten kleine groepjes actievoerders de Nederlandse media, vaderlandse geschiedenis, subsidiebeleid, taal en het nationale zelfbeeld naar hun hand te zetten. Nederland werd een schuldig daderland. De zelfbenoemde slachtoffers eisten met opmerkelijk succes op tal van terreinen bijstelling van de nationale identiteit.
Coen de Jong beschrijft in Wokeland voor het eerst hoe aan huidskleur en 'gender' ontleende Amerikaanse denkbeelden in hoog tempo vat kregen op Nederland. Het begon met acties tegen Zwarte Piet en verschoof al snel naar de slavernijgeschiedenis en 'institutioneel racisme'. Ondertussen voegde de eveneens uit de VS geïmporteerde 'genderneutraliteit' zich in de woke-agenda.
De Nederlandse autoriteiten bogen in opvallend hoog tempo mee onder de morele druk van activisten, zonder dat er een politiek debat aan te pas kwam. Een beperkt aantal politici en bestuurders speelde daarbij een opvallende rol.
"Eindelijk is er een allesomvattend standaardwerk over de woke-waanzin die de Nederlandse politiek, overheid, media en universiteiten al jaren in een wurggreep houdt."
- A. van Amerongen, HP de Tijd
`Dit is een boek dat mijn leven heeft veranderd en ik hoop dat het dat ook voor jou zal doen.' - Kate Raworth, econoom en auteur van Donuteconomie
`Het boek `Denken in systemen' leert je in complexe systemen denken en helpt je vervolgens te begrijpen waar in een systeem een ingreep de meeste kans van slagen heeft.' - De Correspondent
De problemen van onze tijd, zoals ziekte, oorlog, armoede en het klimaat, zijn in essentie systeemfouten. Ze kunnen niet opgelost worden door aan één geïsoleerd knopje te draaien, omdat de effecten op het geheel voor ons niet te overzien zijn. Denken vanuit het grotere systeem biedt een uitweg.
Dit is het toegankelijke en cruciale basisboek voor systeemdenken, dat door wetenschappers, docenten en journalisten gezien wordt als een van de belangrijkste boeken om onze samenleving te begrijpen.
Het systeem van technologie heeft de wereld in zijn macht. Behalve tot vooruitgang leidt het tot ontmenselijking en uitbuiting van anderen. Hoe blijf je daarin vrij en autonoom? Uit het systeem stappen is geen optie, volledige onderwerping geen uitweg.
Filosoof Alexandre Lacroix biedt een realistische middenweg. In dit korte en toegankelijke essay toont hij dat we vrij kunnen zijn binnen het systeem door te leven naar onze eigen idealen. Hiermee creëren we niet alleen een betekenisvol leven, maar uiteindelijk ook een betere wereld.
Het heeft er alle schijn van dat we ons in de overgang naar een nieuw type samenleving bevinden. We multitasken volop. Het hebben van de netwerken, informatie en vaardigheden om dat te kunnen doen bepaalt hoe we communiceren, werken, zorgen en met elkaar samenleven. Dat biedt veel kansen, maar leidt ook tot ongemak, onzekerheid en conflicten. Over de waarde van een diploma en werk. Over het sociale vangnet in ons land. Over wie invloed heeft op politieke besluiten. Enerzijds wordt er voor antwoorden gekeken naar lokale overheden en naar burgers zelf. Anderzijds is de afhankelijkheid van internationale financiële systemen, wereldhandel en Europese samenwerking groot.
Kim Putters volgde de politieke, economische en maatschappelijke betekenis van deze dynamiek tussen 2014 en 2018 voor Het Financieele Dagblad. In Veenbrand analyseert hij de 'smeulende kwesties' in onze samenleving. Wie profiteert van welvaart en vooruitgang? Welke gevolgen heeft toenemende sociale ongelijkheid? Zorgt de duurzaamheidstransitie voor nieuwe sociale scheidslijnen? Hoe krijgen burgers meer invloed op politici en bestuurders?
Kim Putters (1973) is sinds 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en bijzonder hoogleraar beleid en bestuur van de zorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is tevens onder meer kroonlid van de SER en vicevoorzitter van het Oranjefonds.
`Naast bomen en bossen zijn bijzondere mensen de hoofdpersonen in De boomgrens. Juist die combinatie maakt het lezen van dit boek heel aantrekkelijk.' - NRC (5 sterren)
De afgelopen 50 jaar krimpen de noordelijke sneeuwbossen in een rap tempo. Hier worden de geologische effecten van klimaatverandering voor het eerst pijnlijk zichtbaar. Ben Rawlence neemt ons mee langs die cruciale grenslijn - van Noorwegen naar Siberië, van Alaska tot Groenland - en combineert een reisverhaal met journalistiek en wetenschap. Hij portretteert 6 boomsoorten, hun mysterieuze werking op de lucht waar wij afhankelijk van zijn, en schetst een verontrustend toekomstbeeld.
Volgens het NRC was De boomgrens een van de beste boeken van het afgelopen jaar.
'Svenja Flassphler merkt 'Sensibel' op dat sensibiliteit niet per se hetzelfde is als progressiviteit. Sensibiliteit kan omslaan in regressie en agressiviteit, als ze verabsoluteerd en verheerlijkt wordt. Flassphler pleit ervoor om sensibiliteit gelijk op te laten gaan met weerbaarheid, om de gemeenschap bij elkaar te houden.' Stine Jensen in NRC Handelsblad
In hoeverre kunnen we redelijkerwijs verwachten dat anderen rekening houden met onze gevoelens? Waar we vroeger dankzij morele codes wisten hoe we ons moesten gedragen, lijkt het nu alsof ieder voor zich moet aanvoelen hoe de ander benaderd wil worden.
Svenja Flassphler laat in Sensibel zien hoe ons invoelingsvermogen in de westerse cultuur altijd al een belangrijke rol speelde. Toch is er de afgelopen tijd wel degelijk iets veranderd. Welke wortels heeft onze gevoeligheid en vooral onze overgevoeligheid? En in welke verhouding staan sensibiliteit en weerbaarheid tot elkaar?
Het woord 'woke' duikt steeds vaker op in de media. Woke is niet alleen een nieuwe ideologie, maar creëert tevens een heel eigen vocabulaire. Woke woorden komen vaak uit het Engels, zoals cultural appropriation, safe space, bipoc of gas lighting, terwijl ook allerlei Nederlandse woorden en begrippen, zoals diversiteit, inclusiviteit, transfobie of 'mensen met een vagina' in het woke jargon een specifieke betekenis hebben gekregen.
De verhitte debatten over woke vinden met name plaats in de culturele sector, het onderwijs, de politiek, het publieke debat en op de sociale media. Wokabulary - een kritisch wokewoordenboek - is daarom bestemd voor journalisten, leraren,HR-medewerkers,beleidsmedewerkers, communicatieadviseurs, museumconservatoren, politici, docenten en niet te vergeten studenten. En daarnaast natuurlijk voor iedere woke belangstellende.
Wokabulary is een vlot leesbaar lexicon in de stijl van Voltaires beroemde eloquente Filosofisch woordenboek, waarin hij geloof en bijgeloof bekritiseert.Wokabulary verheldert niet alleen de woordenschat van woke, maar bekritiseert deze ook. Tegelijkertijd wordt kritiek geleverd op doorgeslagen antiwokisme.
Filosoof Floris van den Berg benadert de woke vanuit ecohumanistisch perspectief en daagt de lezer uit tot kritisch denken.
Een welkome verzameling van Roderick Veelo's kritische en spraakmakende beschouwingen.
In het schrijversdebuut van Veelo is niets wat het lijkt. Hij gaat met het fileermes door alles wat er onecht is in Hilversum, Den Haag en elders bij de spraakmakende menigte.
Roderick Veelo is een bekend gezicht in de Nederlandse media. Sinds 1992 werkte hij bij diverse omroepen, waaronder de NOS, VARA en RTL Z. De afgelopen zes jaar ontwikkelde Veelo zich daarnaast tot een zeer succesvol columnist, in onder andere De Telegraaf. In zijn columns stelt hij schijnvertoningen en hypocrisie aan de kaak in de politiek, het bedrijfsleven en de journalistiek.
Nooit eerder verschenen zijn stukken in boekvorm. Met het uitbrengen van De schijn regeert komt Veelo tegemoet aan de wens van een trouwe lezersschare. Veelo hekelt in De schijn regeert onder meer de heldenrol die U2-zanger Bono zichzelf aanmeet als strijder tegen armoede en sociaal onrecht, maar tegelijkertijd z'n vermogen onderbrengt in belastingparadijzen. Hij vraagt zich af waarom multinational Unilever hoog van toren blaast over mensenrechten, maar in alle talen zwijgt over executies in Iran waar het zeep en tandpasta mag maken. En wat bedoelen woke-activisten met inclusief en rechtvaardig als zij de mensheid opdelen in goede en verkeerde huidskleuren? En hoe combineren instellingen en bedrijven deze opdeling met hun pretentie mensen te verbinden?
De mens veroorzaakt dramatische opwarming van de aarde en de funeste gevolgen daarvan moeten wij dringend tegengaan. Wie twijfelt aan deze onwelgevallige waarheid wordt buiten spel gezet als opwarmingsontkenner. Gelekte e-mails wierpen nadien echter een bedenkelijk licht op de wetenschappelijke integriteit van klimaatonderzoekers en in het laatste ipcc-rapport werden opmerkelijke fouten ontdekt. De klimaatconsensus kalft inmiddels sneller af dan de Groenlandse gletsjers. Wat hiervan te denken? Staan de fundamenten van het klimaatbolwerk nog overeind? Kunnen wij het ipcc wel vertrouwen? Hoe urgent is de opwarming en waarom komen maatregelen maar niet van de grond? Kritisch en deskundig analyseert Marcel Crok het belangrijkste wetenschappelijke en politieke debat van onze tijd.
Nairobi|Urban Livelihoods|Quality of life|Inclusive Governance|Governance Networks|Accountability|Influence|Spaces|Political Rights
Na bijna acht jaar in een adoptieprocedure te hebben gezeten, konden Reinier van Markus en zijn vrouw aan het einde van 2015 eindelijk hun adoptiezoon uit Slowakije in de armen sluiten.
Zijn persoonlijke ervaringen met het gehele adoptieproces heeft hij samengebracht in deze uitgave. Het is geschreven om te laten zien dat het proces niet gemakkelijk is, maar juist ook schitterende hoogtepunten en soms diepe dalen kent. Het is vooral ook bedoeld om degenen die twijfelen om aan zo een proces te beginnen of er middenin zitten een hart onder de riem te steken en hen te ondersteunen in hun beslissing. Daarnaast is deze uitgave ook geschikt voor andere geïnteresseerden, zoals mensen die al één of meerdere procedures achter de rug hebben en benieuwd zijn hoe het anderen vergaat, mensen die begaan zijn met dit belangrijke onderwerp of mensen die in hun omgeving het proces van nabij hebben meegemaakt. Deze uitgave bevat ook een literatuurlijst en adressen van adoptiebemiddelingsbureaus, voor degenen die zich verder in dit onderwerp willen verdiepen.
www.perspicuus-publishers.nl
We leven in tijden van angst. Wat kunnen we doen om IS te stoppen? Hoe voorkomen we dat ze jongeren indoctrineren en rekruteren? Hoe verdedigen we onze samenleving? Met verwijten en simplistische oorlogstaal komen we er niet. Deze tijd verdraagt geen lichtzinnigheid. We hebben een coherente aanpak nodig, die veiligheid verzoent met vrijheid endie opnieuw hoop biedt aan alle burgers van dit land. Dit boek zet de contouren van zo'n strategie uiteen, een die onze rechten en vrijheden versterkt in plaats van uitholt. Want het gevecht met IS betekent ook een worsteling met onszelf en met ons geloof in de kracht van onze samenleving.
In dit scherpzinnige boek vol droge humor dringt Theodore Dalrymple diep door in het gedachteleven van moordenaars om te ontdekken waarin ze verschillen van de rest van de mensheid. Als gevangenispsychiater en arts, eerst in Oost-Londen en later in het centrum van Birmingham, heeft hij meer Engelse moordenaars gekend en behandeld dan de meesten van ons ooit zullen zien, zelfs in tv-series. Aan de hand van die fascinerende ontmoetingen toont hij ons de kloof die hen van ons scheidt en laat hij zien op welke punten we meer op ze lijken dan we willen toegeven.De pers over het werk van Dalrymple:
`Dalrymple [vindt] dat we wel iets harder mogen worden - vooral voor onszelf.' NRC Handelsblad
`In de nietsontziende manier waarop Dalrymple zich tegen de gemakzuchtige aannames van het correct denkende establishment keert, lijkt hij op George Orwell.' Bas Heijne, winnaar P.C. Hooft-prijs 2017
`Dalrymple kent geen genade voor de tijdgeest. Zijn cultuurkritiek is een lust om te lezen, en bovendien heeft hij gelijk.' Beatrijs Ritsema
Na zijn succesvolle thriller De onthoofde stad (bekroond met de eReader Award 2011 voor het best verkochte eBook van Nederland), verraste auteur Hans Mantel zijn lezers met een aantal veelgelezen Science-Fiction verhalen.
Dat Mantel een veelzijdig schrijver is bewijst hij in deze bundel met pittige columns over allerhande onderwerpen. Zonder uitzondering kritisch, maar ook leerzaam en humoristisch maar bovenal een goedverwoorde, ongezouten eigen mening.
In zijn schrijfdebuut deelt Dave Ensberg-Kleijkers (1984) zijn opmerkelijke levensverhaal met de wereld. Een verhaal dat begint in de jonge republiek Suriname, het land dat zijn ouders ontvluchtten op zoek naar een veilige toekomst voor hun kinderen. Zijn jeugd is zowel letterlijk als figuurlijk een pijnlijke cocktail van verdriet en liefde, teleurstelling en hoop, schaamte en succes. Nadat hij op 16-jarige leeftijd zijn geliefde moeder verloor, vond Ensberg-Kleijkers de weg omhoog. 15 jaar later werd hij de jongste onderwijsbestuurder van Nederland. Ook won hij vanwege zijn rol als 'voorvechter voor de multiculturele samenleving' de Jan Peter Balkenende Award (CDA, 2015).
In 'Bezielde Beschaving', dat alles behalve een multicultureel drama is, vermengt Ensberg-Kleijkers zijn levensverhaal met zijn optimistische visie op heikele maatschappelijke en politieke kwesties: mensenrechten, milieu, dierenwelzijn, zorg en onderwijs. Met een voorwoord door oud-minister prof. dr. Ernst Hirsch Ballin.
Bezielde Beschaving laat vooroordelen tegen een bi-culturele identiteit als sneeuw voor de zon smelten en biedt een hoopvol perspectief op het veranderende Nederland. Hij is een voorbeeldige vertegenwoordiger van het nieuwe Nederland. Zijn boek is een belangrijke bijdrage aan het integratiedebat.
Hans Goslinga, politiek journalist en columnist bij dagblad Trouw
Dave Ensberg-Kleijkers laat zien hoe krachtig verbindingsidealen kunnen zijn, als ze zich laten voeden door doorleefde ervaringen.
prof. dr. Ernst Hirsch Ballin, hoogleraar en oud-minister van Justitie
Zijn betrokken gedachten over vluchtelingen, diversiteit en de uitdagingen van multicultureel samenleven vormen lezenswaardig tegengif voor het huidige conservatieve nationalisme binnen het CDA en toont het belang van bi-culturele perspectieven binnen die partij.
Harriet Duurvoort, eigenaar van De Multiculturele Coach en columnist bij De Volkskrant
Dave Ensberg-Kleijkers is wat we noemen 'een mooie kerel met het hart op de juist plek'. Be like Dave.
Howard Komproe, (stand-up) comedian
Dave Ensberg-Kleijkers maakt voor zijn publiek aan de hand van eigen inzichten politiek en het samen leven vanzelfsprekend.
Francisco van Jole, eindredacteur opiniesite Joop
Na de publicatie van haar controversiële debuutroman In de tuin van het beest ontving de Frans-Marokkaanse Leïla Slimani veel reacties van Islamitische vrouwen. Ze besloot naar Marokko te gaan om met vrouwen in verschillendesteden en dorpen te praten over seksualiteit. Over hoe het is binnen een cultuur te leven waar je als vrouw óf maagd óf vrouw-van bent. Buiten het huwelijk mag niets, maar stiekem gebeurt er van alles. Er wordt veel geld verdiend in de prostitutie en met het herstellen van maagdenvliezen. Pornografie is populair maar de seksualiteit van vrouwen wordt ontkend en homoseksualiteit is een zonde. Dit boek laat zien hoe verscheurd een samenleving is waar seks tot leugen wordt gemaakt.
'Ik doe wat ik moet doen, maar om nu te zeggen dat ik het leven echt leef, nee. Het is meer bestaan.'
In dit autobiografische verhaal gaat een in Ierland wonende weduwe na het verlies van haar man op zoek naar een manier om haar leven weer inhoud te geven. Via de non Gaile raakt zij in de ban van Gevion, de stichter van een religieuze orde. Gesteund door de mystiek en de magie van de natuur die ook in het hedendaagse leven nog steeds te vinden blijkt, weet de eilandvrouw haar leven weer op te pakken. Ze leert los te laten en te springen.
Eilandvrouw is een indrukwekkend verhaal over haar zoektocht.
Margareth Hol werkte jarenlang in het onderwijs in de stad Utrecht voor ze met haar echtgenoot emigreerde naar Ierland. Tegenwoordig woont Margareth op een eiland voor de Portugese kust.
Een hersenbloeding krijgen merk je niet, de gevolgen wel. Blijf je slachtoffer of neem je de regie weer in eigen hand. Voor mij was doelen stellen en gezien worden een van de remedies. Ik wilde weer zingeving in mijn leven, een leven dat totaal veranderd was. Mag ik ook van jou zijn, diegene die ik nu ben? Het schrijven van stukjes, mijn kijk op de wereld werd mijn redding.
Hier tref je een aantal aan. Jouw wereld is namelijk ook de mijne. Ook al tel ik economisch gezien niet mee, maatschappelijk wel degelijk. Als onvrijwillig beroepsvrijwilliger kan ik absoluut van nut zijn heb ik weer een zinvol leven.
Ik heb nu weer talloze redenen om mijn bed uit te komen.
Welkom in mijn brein.
Mattijs Goede is naar eigen zeggen een eigenwijs stuk vreten, maar heeft wel een hart en behoefte aan communicatie. Met zijn kritische en humoristische stukjes, zijn kijk op de wereld wordt hij gehoord en gezien. En hierdoor gewaardeerd.
Basisschoolvrijwilliger Pascal van IJzendoorn kampeerde met groep 8 ergens op een camping in het Noord-Hollands landschap. 's Avonds bij het kampvuur werd de dag nabesproken toen een collega begon over de buren; een basisschool voor kinderen met autisme. Ze was nogal verbaasd dat je aan de buitenkant niet kon zien dat deze kinderen autistisch waren. Het voelde voor Pascal als een prikkel die hij niet kon negeren en hij vertelde zijn collega's voor het eerst dat ook hij autistisch is. Ze hadden dat nooit achter hem gezocht. En waarom zouden ze ook, aangezien hij net zoals iedereen zijn leven leeft.
Dit boek vertelt het verhaal van Pascal van IJzendoorn die pas na een lang traject van hulpverlening de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kreeg. Op dat moment vielen alle puzzelstukjes voor hem op de juiste plek en snapte hij waarom hij tijdens zijn leven tot dusver zoveel moeilijkheden moest overwinnen.
Hij liep als kind, puber, scholier, werkende volwassene en partner steeds tegen problemen aan. Een enkele arts of psychloog kom hem soms een stukje helpen, maar het groter geheel werd nooit ontdekt. Totdat hij de juiste diagnose (autismespectrumstoornis) kreeg en vanaf toen de juiste begeleiding kon krijgen. Sindsdien heeft Pascal zijn leven goed op de rit gekregen.
Om anderen (lotgenoten met ASS of hun directe omgeving) te helpen schreef hij dit boek, dat al snel een bestseller in het genre werd.
Over de auteurs:
Ans Ettema-Essler (1962) heeft sinds 2000 een praktijk waar ze zich vooral richt op volwassenen met ADD en ADHD. Autisme heeft vele overeenkomsten met deze stoornis, waardoor ze graag inging op het verzoek van Pascal van IJzendoorn (1982) om samen met hem dit boek te schrijven.
Na het verschijnen van mijn boek Mattijs - leven met hersenletsel, is mijn wereld veranderd. Er wordt gevraagd om lezingen te houden, mensen willen een handtekening. Wildvreemde mensen spreken je aan; 'ik heb je boek gelezen'. Ik krijg veel verzoeken die ik moet afwijzen wegens succes. En langzaamaan kom je weer in het vertrouwde saaie leven. Ik ben veranderd, in positieve zin. Er wordt anders naar mij gekeken. Alsof ik iets bijzonders gedaan heb. Het enige wat ik deed, was mijn talenten gebruiken en durven. In overleg met mijn fanclub heb ik besloten om een vervolg te maken. Mijn kijk op de wereld. Minder persoonlijke details, maar wel scherp en geschreven uit het hart.
Mattijs Goede is naar eigen zeggen een eigenwijs stuk vreten, maar heeft wel een hart en behoefte aan communicatie. Met zijn kritische en humoristische stukjes, zijn kijk op de wereld wordt hij gehoord en gezien. En hierdoor gewaardeerd.
Syp Wynia begon in 2019 met Wynia's Week, een onafhankelijk digitaal weekblad met artikelen en opiniestukken op het gebied van politiek, economie, maatschappij en cultuur. Naast Wynia's eigen artikelen, vlogs en podcasts bevat Wynia's Week ook bijdragen van andere prominente auteurs. Dit boek bevat de meest spraakmakende artikelen die Syp Wynia zelf schreef: van immigratie en gasverbod tot de houdbaarheidsdatum van Mark Rutte.
Syp Wynia werkte als journalist in Groningen, Den Haag en Brussel. Hij was gedurende twee decennia politiek commentator en economisch columnist van weekblad Elsevier. Hij leidt nu zijn eigen mediabedrijf.