Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zijn niet meer weg te denken themas in de huidige maatschappij.
Dit boek gaat over duurzaamheid in het managen van projecten. Oftewel: niet alleen `groene projecten, maar het beschouwen van duurzaamheid in het managen van alle mogelijke projecten. Dat vereist duurzaam denken, maar vooral duurzaam doen. Het gaat ook over de projectmanager die een balans moet zien te vinden tussen wat mensen willen en kunnen, wat de aarde beschikbaar stelt en wat financieel rendabel is. Duurzaam projectmanagement is in feite MVO in de praktijk.
De link tussen duurzaamheid en projecten is niet nieuw. Maar het accent in deze relatie is de laatste jaren veranderd. Duurzaamheid in projecten ging aanvankelijk over de continuïteit van het resultaat. Met name in ontwikkelingsprojecten heeft de zorg voor de continuïteit van het projectresultaat geleid tot studies en publicaties die duurzaamheid (in het Engels `sustainability) koppelen aan projectmanagement-processen. Het inzicht dat duurzaamheid draait om verandering, heeft echter geleid tot een vernieuwde aandacht voor duurzaamheid in projectmanagement.
In dit boek geven de auteurs handen en voeten aan duurzaam projectmanagement. Met concrete toepassing in de projectmanagementprocessen op basis van de methode PRINCE2 (en uiteraard veel breder toepasbaar). Met aandacht voor de weerbarstigheid van verandering, handzame tools en technieken. en praktische voorbeelden. Maar vooral ook voor de competenties die het vraagt van de projectmanager. Want het succes van projecten hangt af van mensen, niet van processen en procedures. Een bruikbaar boek dus!
Dit boek is geschreven voor iedereen die op een praktische manier kennis wil maken met projectmanagement. Het is primair bedoeld voor gebruik in het hoger onderwijs. De inhoud is gebaseerd op de recente inzichten en opvattingen over projectmanagement. Er wordt onderscheid tussen vijf verschillende soorten projecten:
1. Persoonlijk project
2. Gemeenschappelijk leerproject
3. Teamproject
4. Organisatieproject
5. Commercieel project
Deze aanpak sluit aan bij de beleving van mensen die voor het eerst met een project in aanraking komen. Doordat zij de meest eenvoudige, en misschien ook wel meest herkenbare vorm het eerst in het boek tegenkomen zien zij hier direct de toepassing voor. Elke volgende vorm bouwt verder op de kennis en het begrip dat is opgedaan.
De hoofdstukindeling is als volgt:
H1 Inleiding
H2 Een geschiedenis van projectmanagement
H3 Het persoonlijk project
H4 Het gemeenschappelijk leerproject
H5 Het Teamproject
H6 Het Organisatieproject
H7 Commerciële projecten
Alle hoofdstukken hebben een vaste opzet:
Inleiding
Beschrijving van een voorbeeldproject
Een mini-methode met technieken en gedragsmatige aspecten voor
projectmanagement op dit niveau
Individuele en groepsopdrachten
Een aantal relevante theorieën
Samenvatting
De theorieën staan als een apart kader op die plaatsen waar dit relevant is.
In hoofdstuk 7 wordt een korte toelichting gegeven op de belangrijke projectmanagement-methoden en frameworks: PRINCE2, ICB, PMBOK Guide en andere relevante onderwerpen.
Bij het boek wordt een website ontwikkeld. Deze bevat:
-Cases
-Tools en formats, voor het opzetten en monitoren van projecten, zoals een risicoanalyse en een model voor tijdverantwoording
- Toetsen met feedback en studieadvies
Dit boek helpt (middel)grote organisaties bij het ontwikkelen en vergroten van enterprise agility. Anders gezegd: hoe kan je als organisatie snel en wendbaar waarde leveren in samenwerking met jouw gebruikers? De auteurs geven de lezer niet alleen zicht op wat er nodig is om tot enterprise agility te komen, ze geven ook praktische handvatten die helpen bij het uitvoeren van een dergelijke transformatie. En dit alles gebaseerd op langdurige ervaring met consultancy en trainingen bij grote organisaties, zoals de Nationale politie, Havenbedrijf van Rotterdam en de Belastingdienst.
In logische stappen van schaalvergroting nemen de auteurs de lezer vanuit de onderliggende principes mee, via snelle wendbare teams en onderlinge samenwerkingsverbanden naar het ontwikkelen van enterprise agility binnen de gehele organisatie. Bij iedere stap wordt inzichtelijk gemaakt op welke wijze de bijbehorende uitdagingen met passende effectieve aanpakken kunnen worden opgelost, zonder op snelheid en wendbaarheid in te boeten. De auteurs nemen de lezer mee in de keuzes die worden gemaakt en hoe daarbij de bijbehorende consequenties het hoofd te bieden. Bekende theorieën en practices worden op een heldere wijze samengebracht en voorzien van praktische handvatten om er daadwerkelijk mee aan de slag te kunnen gaan.
Aan de orde komen uitwerkingen van gewenste patronen als ook het reduceren van al aanwezige anti-patronen. Bekende practices als Scrum, Kanban en Devops, maar ook alle betrokken rollen zoals die van de product owner, het management, ondersteunende teams en kaderstellende afdelingen worden in verhouding tot het geschaald werken gepositioneerd. Om uiteindelijk tot een organisatie te komen waarbij de focus verschuift van output genereren naar impact creëren. Door een praktische insteek wordt de lezer geholpen om zichzelf en anderen te stimuleren om de transformatieperiode zo kort mogelijk te maken en de daadwerkelijke mindshift door te maken.
De auteurs hebben gezamenlijk uitgebreide ervaring en deskundigheid waarmee zij individuen tot hele organisaties in beweging weten te brengen.
Marco de Jong is sinds 2009 actief als begeleider van transformaties naar Lean en enterprise agility en is één van de grondleggers van het ScALE framework. Hij is sinds 2016 actief als consultant bij de Nationale politie en heeft de organisatie gedurende deze periode intensief begeleid bij de diverse transformatiestappen. In het samenwerken ontdekte Marco in Femke Hille een gedrevenheid op het verhogen van effectiviteit, wat leidde tot de ontwikkeling van een zeer succesvol trainingsprogramma. Dit boek is dan ook een gevolg van deze succesvolle samenwerking en vervult hun beider behoefte aan het delen van kennis en kunde met anderen.
In dit boek wordt een inleiding gegeven in het managen van (operationele) financiële processen en prestaties van organisaties in de sport en recreatiesector.
Deze derde editie is op basis van ervaringen met eerdere edities van theorie- en opgavenboek tot stand gekomen. Het vormt nu een bundeling van theorie en opgaven in één. Tevens hebben docenten, studenten en praktijkprofessionals, allen met hun eigen achtergrond en ervaring, deze editie verrijkt.
Het boek is interessant voor zowel reeds in de branche werkzame sportprofessionals als voor hen die hiervoor studeren in het beroepsonderwijs.
Op de bij dit boek behorende website, www.gripenzicht.nl, is meer informatie en studiemateriaal te vinden.
Het boek Participeren in projecten is gebaseerd op de inhoud van de I-Tracks module Project Participation Foundation (PPF). Deze module komt zowel voor in de Academy Track als in de Shorttrack Projectmanagement.
De module die is bedoeld voor personen die deelnemen aan projecten en meer kennis willen opdoen over projectmatig werken. Deze module is verder te gebruiken als opstap naar vervolgopleidingen zoals PRINCE2 Foundation en Practitioner en de module IT Project Management Advanced (ITPMA). De doelgroep van deze opleidingen zijn personen die nu of in de toekomst als projectleider in (ICT-) projecten willen gaan participeren.
Bij het boek is een docentenhandleiding verkrijgbaar (als pdf via deze website beschikbaar).
Dit boek is geschreven om managers en ondernemers een overzicht te verschaffen van en hulp te bieden bij alle plannen die ze in hun carrière zullen tegenkomen: businessplannen,strategieplannen, marketingplannen, innovatieplannen, veranderplannen en beleidsplannen.
In de praktijk wordt meerdere keren per jaar om verschillende plannen gevraagd en dit boek geeft niet alleen een overzicht van wat er inhoudelijk van deze plannen verwacht mag worden maar ook handgrepen en `best practices om dit zo compleet en gestructureerd mogelijk in te vullen.
In aanvulling op dit boek is bij Van Haren Publishing ook het boek `99 BUSINESSmodellen beschikbaar, dat meer verdieping en een overzicht geeft van de meest relevante modellen voor gebruik in dergelijke plannen. Beide boeken zijn niet alleen geschikt voor managers en ondernemers maar ook zeker voor studenten in het hoger onderwijs, en iedereen die een bedrijfskundige of management-studie of cursus volgt en voor allen die zich voorbereiden
op het bedrijfsleven of een eigen onderneming.
Tom Willem den Hoed heeft jarenlange ervaring in het bedrijfsleven, als ondernemer en consultant en als kerndocent in het hoger en universitair onderwijs. Deze ervaring geeft zijn boeken een unieke en praktijkgerichte verdieping in aanvulling op de uitgebreide overzichten van hedendaags relevante modellen en plannen.
Bedrijfskunde en technische bedrijfsvoering - Oefeningen is het oefeningenboek bij de handboeken Technische bedrijfsvoering en Bedrijfskunde en ondernemen. In het handboek Technische bedrijfsvoering focussen auteurs Ludo Gelders en Dirk Cattrysse op de belangrijkste componenten van operations management. Dat werk sluit aan bij hun eerder verschenen handboek Bedrijfskunde en ondernemen waarin een aantal basisbegrippen van ondernemerschap en bedrijfskunde belicht worden.