Al vijf jaar op rij worden de inwoners van Finland uitgeroepen tot de gelukkigsten ter wereld. In `Hoe je kinderen opvoedt tot de gelukkigste ter wereld' ontrafelt kinderpsychiater, ouder en inmiddels ook grootouder Kaija Puura de geheimen van Scandinavisch ouderschap. Puura schrijft geen droge handleiding, maar een empathische gids waarin ze wetenschappelijk onderzoek combineert met persoonlijke ervaringen en anekdotes. Daarbij put ze rijkelijk uit voorvallen uit het dagelijks leven. Van emotieregulatie tot de ontwikkeling van eigenwaarde, van het belang van routines tot het stimuleren van creativiteit - Puura laat op een heldere manier zien hoe je een kind opvoedt tot een zelfstandige en positieve volwassene. Daarbij beperkt ze zich niet tot de kleuterjaren, maar laat ze de hele opvoeding de revue passeren - tot je kind is uitgegroeid tot een van die gelukkigste, maar ook sociaal betrokken mensen ter wereld.
Er zijn talloze ouderschapsboeken die je vertellen hoe je je kind moet opvoeden. Maar wat gebeurt er na hun achttiende verjaardag? Relaties met volwassen kinderen worden zelden besproken, terwijl het net
zo'n uitdaging is als het opvoeden van een kleuter of puber.
Hoe kun je conflicten vermijden wanneer je volwassen kind weer bij je komt wonen?
Wat als je het niet goed kan vinden met de partner van je kind?
Heb je gemengde gevoelens bij het zorgen voor je kleinkinderen?
Wat als je volwassen kinderen niet met elkaar overweg kunnen?
Als ze maar gelukkig zijn laat aan de hand van persoonlijke ervaringen van ouders en advies van vooraanstaande experts zien hoe je dit soort dilemma's aan kunt pakken en hoe je een hechte band met je volwassen kind samenwonen met je volwassen kind kunt ontwikkelen.
Niet elke hoogbegaafde gaat op dezelfde manier om met prestaties. De ene wordt er gelukkig van, de ander zet zich pas in als hij er het nut van inziet en nog een ander kan niet om met hoge verwachtingen. In dit baanbrekende boek leggen hoogbegaafdheidsexperts Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx de vele valkuilen bloot die aanwezig talent kunnen fnuiken. Maar ze reiken ook concrete tools aan die hoogbegaafden kunnen helpen om hun talenten te laten floreren en gelukkiger in het leven te staan.
Hét basisboek over hoogbegaafdheid in een volledig geactualiseerde editie Vijf jaar na de publicatie van Hoogbegaafd brengt expert Tessa Kieboom een volledig geactualiseerde uitgave, aangepast aan de recentste wetenschappelijke stand van zaken, met nieuwe inzichten en achtergronden. Hoogbegaafdheid is géén luxeprobleem! Vaak zijn deze kinderen juist erg kwetsbaar en hebben ze een grote nood aan begrip en een aangepaste begeleiding, zowel op school als thuis. Dit basisboek geeft een antwoord op veelgestelde vragen als: wat is hoogbegaafdheid precies? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de gevolgen van hoogbegaafdheid? Hoe ga je het beste om met hoogbegaafde kinderen? 'Een boek met veel praktijkvoorbeelden. Een prima hulp bij het opvoeden en begeleiden van hoogbegaafde kinderen en jongeren.' - Libelle
Hoe wordt je kind zindelijk? Hoe om te gaan met een peuter die de hele dag nee roept of midden in de supermarkt een driftbui krijgt? Wat doe je als je kind zijn eten meer op de grond gooit dan in zijn mond stopt? Situaties die voor iedere ouder herkenbaar zijn.
Van peuter tot kleuter geeft je alle informatie én tips over het gedrag van je peuter. Ook is er volop aandacht voor onderwerpen als taalontwikkeling, peuterpuberteit en herkenbare ouderstruggles als schermtijd en digitaal opvoeden.
Elke ouder kent het wel: strijd over bedtijd, eten of schermtijd. Klinkt dat je bekend in de oren? Dit boek vertelt je hoe je beter kunt communiceren binnen het gezin, voor meer contact en verbinding én een betere sfeer in huis.
Dr. Thomas Gordon ontwikkelde vijftig jaar geleden zijn wereldberoemde, revolutionaire methode voor communicatie binnen het gezin, waardoor conflicten op een harmonieuze manier opgelost kunnen worden. Hij schreef er 9 boeken over, die in 28 talen zijn vertaald. Wereldwijd zijn er een miljoen mensen getraind in zijn methode!
Vele ouders over de hele wereld hebben al succes gehad met zijn methode. Zijn opvoedklassieker Luisteren naar kinderen is aangepast naar de tijd van nu, met herkenbare voorbeelden uit het leven van vandaag én modernere ik-boodschappen die je kunnen helpen een betere band op te bouwen met kinderen. Of je nu ouder, docent, hulpverlener of opvoeder bent: de Gordon-methode helpt iedereen op weg naar meer contact en verbinding met kinderen.
Wat als je kind een zeer kieskeurige eter is? Hoe creëer je als uitgebluste ouder een moment voor jezelf? Mag je andermans kind corrigeren? Wat te doen als je kleuter ontploft en suspogingen geen effect hebben? Is het erg als je kind steeds bij jou in bed komt liggen?
In Alle ouders klungelen nog steeds maar wat aan behandelt Volkskrant-journalist Anna van den Breemer prangende opvoedkwesties waar iedere ouder met jonge kinderen mee te maken krijgt. Zonder opgeheven vingertje, mét humor en een gezonde dosis relativering. Want moderne ouders die elke dag hun best doen kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Anna van den Breemer - zelf moeder van twee jonge kinderen - tapt uit haar eigen niet zo perfecte gezinsleven en gaat te rade bij hoogleraren, pedagogen en opvoedcoaches. Ze weet als geen ander originele adviezen te verzamelen die vaders en moeders thuis direct kunnen uitproberen.
Deze bundeling van de populaire opvoedrubriek in de Volkskrant is voor ouders een feest van herkenning en zou bij elk gezin in de kast moeten staan. Mét interviews waarin bekende moeders en vaders openhartig vertellen over hoe zij het ouderschap ervaren.
Anna van den Breemer (1984) werkt als journalist voor de Volkskrant. Ze studeerde Liberal Arts & Sciences in Utrecht en deed een master journalistiek in Amsterdam. Samen met haar man Özcan, dochter Mia (5) en zoon Baran (3) woont ze in Deventer.
Ouders van hoogsensitieve jongens en meisjes lopen in de opvoeding tegen forse uitdagingen aan. Hoe stel je grenzen zonder in drama's terecht te komen? Hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je kind en hoe leer je je kind omgaan met de overweldigende buitenwereld?
Esther Bergsma onderzocht kenmerken, gedrag en onderlinge verbanden bij meer dan zevenhonderd hoogsensitieve kinderen. Helder en overzichtelijk beschrijft ze waar ouders van hoogsensitieve kinderen zoal mee te maken krijgen en welke interne processen bij het kind daaraan ten grondslag liggen. Waarom reageren ze zo? Hoe ontstaan die woedeaanvallen en waarom is er die onophoudelijke vraag om aandacht?
Pas als je dat begrijpt kun je adequaat en effectief reageren. Door te begrenzen en te begeleiden. Esther biedt hiervoor een rijk palet aan waardevolle methoden en adviezen. De positieve, opbouwende benadering die je leert in dit boek brengt rust, inzicht en overzicht in jouw leven en dat van je kind. Het resultaat: een kind dat leert omgaan met zijn bijzondere eigenschappen, zodat het opgroeit tot een wijs, krachtig én gelukkig hoogsensitief mens.
"De boeiende en herkenbare manier van vertellen van Esther raakt iedere ouder en professional. De directe toepasbaarheid van haar adviezen is heerlijk."
Harriët van de Kamp, regiovoorzitter oudervereniging Balans
"Ik houd van praktische boeken die verhelderend zijn, herkenning bieden én handvatten geven. Zodat we kinderen beter begrijpen en het makkelijker en fijner voor ze kunnen maken. Dit boek biedt het allemaal, ondersteund door eigen wetenschappelijk onderzoek."
Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige
Drs. Esther Bergsma (1972) is zelf hooggevoelig en moeder van twee hoogsensitieve pubers. Na een carrière als sociaal-wetenschappelijk onderzoekster en manager, startte ze haar eigen bureau als counsellor van hoogsensitieve mensen. Daarnaast vragen organisaties haar geregeld als expert op het gebied van hoogsensitiviteit voor presentaties binnen het onderwijs, bedrijfsleven en de gezondheidszorg.
Hoe houd je je relatie leuk tijdens de tropenjaren? Wat doe je als je peuter een driftbui heeft in de supermarkt? Hoe krijg je moeilijke eters tóch aan de wortels en broccoli? In de populaire opvoedrubriek 'Iedereen doet maar wat' in de Volkskrant behandelt journalist Anna van den Breemer wekelijks kwesties waar ouders vandaag de dag mee worstelen. En dat zijn er nogal wat. Opvoeden kan een mijnenveld zijn: zo veel meningen, zo veel twijfels.
In Alle ouders klungelen maar wat aan beschrijft Van den Breemer op geestige wijze de grote en kleine problemen waar ouders dagelijks tegenaan lopen. Ze put daarbij uit haar eigen - bepaald niet perfecte - gezinsleven, gaat te rade bij deskundigen voor advies en vraagt andere ouders naar hun ultieme tips. Een onmisbaar boek voor alle worstelende ouders die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Anna van den Breemer (1984) werkt als journalist voor de Volkskrant. Ze studeerde Liberal Arts and Sciences in Utrecht en deed een master journalistiek in Amsterdam. In 2018 verscheen haar veelbesproken boek Ivanka. De echte first lady. Samen met haar man Özcan, dochter Mia (3) en zoon Baran (2) woont ze in Deventer.
'We hebben helemaal in een deuk gelegen bij het lezen van jouw boek, want het is zó grappig.'
- Beau van Erven Dorens
Opvoeden gaat niet over rozen. Soms verlies je je geduld met je kind, ben je aan het snauwen, mopperen of zelfs aan het schreeuwen. En achteraf voel je je schuldig, omdat je een rustige, geduldige en liefdevolle ouder wilt zijn. Je bent niet de enige! In Van korte lontjes naar geduldig opvoeden legt dr. Carla Naumburg met empathie, eerlijkheid en humor uit waarom we weleens ons geduld verliezen met onze kinderen. Ze geeft praktische tips hoe we op moeilijke momenten met onze kinderen kunnen omgaan én hoe we liefdevol en met compassie naar onszelf kunnen kijken. Er bestaan namelijk geen perfecte ouders, maar wel geweldige ouders.
Het ultieme handboek voor wensouders die niet zomaar een kind kunnen krijgen, o.a. gezien bij Jinek en in Ouders van Nu, Zin Magazine, Kek Mama, Elegance en Flair
Als je kinderwens niet op de 'traditionele' manier kan worden vervuld - omdat je bijvoorbeeld single, onvruchtbaar, homo, lesbisch of transgender bent - heb je verschillende mogelijkheden. Dit boek helpt je bij jouw persoonlijke zoektocht naar de gezinsvorm die het best bij je past. Welke opties heb je en wat betekent je keuze voor jou én je kind?
Over intentioneel co- en meerouderschap, solomoeders, onbekende en bekende sperma- en eiceldonoren, draagmoederschap, genderdivers ouderschap, adoptie en andere vormen van niet-traditioneel ouderschap.
- Met praktische tips en vragenlijsten
- Inclusief bijdragen van wetenschappers, juristen, counselors en andere experts
- En bovenal: boordevol eerlijke ervaringsverhalen van ouders én kinderen
'Er zijn steeds meer alleenstaanden, vrouwenstellen, mannenstellen die een kinderwens hebben. Dit boek geeft naast tips en informatie een diversiteit aan persoonlijke verhalen. Het gaat over liefde, liefde voor kinderen en een kinderwens die universeel is' - Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer
Elke ochtend als Margot C. Pol het hekje van het kinderdag- verblijf dichttrekt, nog een keer zwaait en zich naar de trein haast, denkt ze hetzelfde: doe ik hier goed aan? Maar ja: als moderne, werkende moeder breng je je kinderen nu eenmaal netjes drie dagen naar de opvang, hoe hard ze soms ook huilen. Tot ze op een dag besluit te proberen hoe het is om wel alle tijd en aandacht voor haar kinderen te hebben. Ze zegt haar opdrachtgevers af, schrijft haar zoons van 1 en 3 uit en wordt een jaar lang fulltime thuisblijfmoeder.
Haar omgeving reageert verbijsterd. Waarom zou je als hoogopgeleide jonge vrouw de hele dag koekjes gaan bak- ken? En vooral: waarom zou je je helemaal storten op het moederschap vooral als je dat moederschap helemaal niet zo leuk vindt?
Toch zet ze door, in de hoop dat ze haar kinderen beter leert begrijpen en het moederschap bevredigender gaat vinden. Maar wie ben je nog zonder werk, en wat gebeurt er met een relatie als je je man om nieuwe schoenen moet vragen? Wordt het een rampjaar inclusief schoolpleinromances, day time drinking en een ontbindend huwelijk? Of valt er tussen de gekmakende verveling en beenknuffels door misschien nog een opvoedkundige openbaring te beleven?
Het resultaat is een pijnlijk eerlijk boek over moederschap.
Ouder zijn is een erg veeleisend beroep. Veel ouders leggen de lat bovendien ontzettend hoog, waardoor ze steeds opnieuw het gevoel hebben te falen. Een parentale burn-out loert dan om de hoek. In dit toegankelijke en herkenbare boek bundelen Moïra Mikolajczak en Isabelle Roskam - de grondleggers van het wetenschappelijk onderzoek naar parentale burn-out - hun kennis en ervaring. Ze leggen helder uit wat een parentale burn-out is, hoe je tijdig de symptomen kunt herkennen en vooral: hoe je je ouderlijke veerkracht kunt terugvinden. Zo helpen ze ouders om weer in hun kracht te staan en hen opnieuw te laten genieten van het ouderschap.
Door hun gevoeligheid hebben hooggevoelige kinderen het soms lastig op school. De vele prikkels, de prestatie- en/of tijdsdruk, hun sfeergevoeligheid, andere manier van denken en hun sociaal-emotionele ontwikkeling maken dat deze kinderen vaak gebaat zijn bij een net iets andere aanpak.
Dit boek, met een zeer praktische insteek, is bedoeld als handreiking aan ouders en leerkrachten. Het beschrijft tegen welke situaties hooggevoelige kinderen kunnen aanlopen en hoe we hen daarmee het best kunnen helpen. De ervaringsverhalen van ouders die door het boek verweven zijn, zorgen ervoor dat het een feest van (h)erkenning is voor iedereen die te maken heeft met hooggevoelige kinderen op de basisschool.
Ik stuur je een tikkie van Johanneke Mijnhardt is een speels en toegankelijk boek over hoe je kinderen leert goed met geld om te gaan. Voor alle ouders met kinderen van ongeveer 6 tot 18 jaar.
Wat doe je als je achtjarige alweer z'n zakgeld aan snoep heeft opgemaakt? Hoe moet je reageren wanneer je puber z'n telefoon kapot heeft laten vallen? Leren kinderen de waarde van geld nog wel kennen als ze je om de haverklap een tikkie sturen?
Het klinkt alarmerend: de meeste Nederlanders zijn financieel niet gezond. Maar er is hoop. Door het probleem bij de wortel aan te pakken en onze kinderen tijdig met geld te leren omgaan, kunnen we veel verbeteren. Vrijwel iedere ouder heeft vragen over de juiste financiële opvoeding. In Ik stuur je een tikkie bespreekt econoom (én moeder van twee tieners) Johanneke Mijnhardt een breed scala aan financiële opvoeddilemma's. Met sprekende voorbeelden uit de praktijk, concrete tips en praktische oefeningen leert ze je in zeven stappen hoe je je kind een gedegen financiële opvoeding geeft. De stappen zijn gebaseerd op karaktereigenschappen zoals zelfbeheersing, doorzettingsvermogen maar ook nieuwgierigheid. Ze vormen de basis van een rijk leven.
Voed jij je kinderen op tot zelfstandige mensen die met zelfvertrouwen de wereld in stappen? Of veeg je alle teleurstellingen voor hun voeten weg?
In 'Empowering ouderschap' laat opvoedexpert Einat Nathan zien hoe je je kinderen als onafhankelijke mensen kunt benaderen in plaats van als een verlengstuk van onszelf. Op een liefde- en compassievolle manier helpt ze je de wereld door de ogen en het hart van je kinderen te zien en ervaren, zodat je niet vast blijft zitten in je eigen emoties, maar een bredere kijk op jezelf en je kinderen krijgt en daarmee een liefdevolle en duurzame band met hen kunt opbouwen.
Einat Nathan heeft een eigen opvoedpoli en woont met haar man en vijf kinderen in Tel Aviv. 'Empowering ouderschap' stond maandenlang op nummer één in de Israëlische bestsellerlijst.
Nee, een leuke tijd is het niet, maar het gaat vanzelf over.' Uiteindelijk komt alles op zijn pootjes terecht.' Aan opbeurende clichés geen gebrek als het gaat over het leven met pubers in volle bloei. Voor veel ouders is de puberteit van hun kinderen een regelrechte hel: stampvoetende ruzies, huilbuien, schoolverzuim, misbruik van drank en drugs. Soms staat zelfs jeugdzorg of de politie voor de deur. Opvoeden in het onderhandelingstijdperk valt ook niet mee. Hiërarchische verhoudingen lijken nauwelijks meer te bestaan, of ze gaan schuil achter vriendschappelijke pseudo-gelijkheid. Het is dus geen wonder dat ouders grote moeite hebben om autoriteit uit te oefenen. Aan de verleidingen van de consumptiemaatschappij valt niet te ontsnappen. En verzet tegen de alcoholindustrie is vechten tegen de bierkaai.
Mirjam Schttelndreier sprak voor Kan ik ook van mijn kind scheiden? met ouders en pubers en legde haar oor te luisteren bij deskundigen. De verhalen die ze optekent bieden troost. De puberteit is altijd moeilijk geweest, maar de gevaren zijn tegenwoordig groter, en ouders zijn misschien slechter toegerust dan voorheen. Ze zijn zo bang dat ze het verkeerd doen dat ze met een weifelachtige boog om hun tieners heen lopen. Toch is angstig niks doen geen optie. Schttelndreier beschrijft even geestig als nuchter hoe je de puberteit het beste kunt overleven.
`Baldadig, beweeglijk, lawaaierig en lui zijn jongens altijd geweest.' - Angela Crott
Jongens hebben het moeilijk: ze halen lagere cijfers dan meisjes, haken eerder af op school, en volgen een opleiding op een lager niveau. Ook hebben steeds meer jongens ADHD, en ritalin wordt schrikbarend vaak voorgeschreven. Maar volgens historica Angela Crott is er met de jongens van tegenwoordig niets aan de hand, en bestaat ADHD niet.
Aan de hand van honderd jaar opvoedingsliteratuur en haar eigen ervaring als onderwijzeres en moeder van twee zoons, schetst Crott onze veranderende samenleving, die typisch jongensgedrag steeds minder waardeert.
Jongens hebben geen probleem, wij hebben een probleem met jongens. De eisen die ouders, school en de maatschappij aan jongens stellen doen hun geen goed. Wat hebben jongens wel nodig? Later naar de crèche, stevig ouderlijk gezag, korter en gescheiden onderwijs, en meer begrip voor jongenseigenschappen.
Angela Crott (1955) is oud-onderwijzeres, historica en moeder van twee zoons. In 2011 promoveerde ze aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het proefschrift `Van hoop des vaderlands naar ADHD'er. Het beeld van de jongen in opvoedingsliteratuur (1882-2005). Eerder schreef ze `Is mijn zoon een macho? Over het opvoeden van jongens.'
`Mooie historische analyse [...] Red de jongen, hij is het waard.' Aleid Truijens, de Volkskrant
Basisboek over de ontwikkeling van jonge kinderen Elk kind ontwikkelt zich dankzij de opvoeding van zijn ouders, maar ook ouders groeien mee tijdens dit proces. Albert Janssens en Emiel van Doorn geloven in een positief ontwikkelingsmodel. In dit basisboek behandelen ze op een heel toegankelijke manier de verschillende ontwikkelingsstadia van het jonge kind (0 tot 6 jaar) en tonen ze hoe je als ouder of (professionele) begeleider op een natuurlijke en speelse wijze de ontwikkeling van je kind kunt stimuleren. Ze introduceren daarbij het concept 'wederkerigheid'. Zowel kinderen als ouders ontwikkelen zich door interactie. Uiteindelijk is het de wens van elke ouder om zijn kind te zien opgroeien tot een warme, zelfstandige en sterke volwassene.
Baanbrekend boek van kinderpsychiater Peter Adriaenssens;;;Voor ouders én hun tieners. Om samen te lezen...;;;Met ideeën, concepten en herkenbare praktische voorbeelden Vaak wordt, naar aanleiding van de stijgende jeugdcriminaliteit of andere opvoedingsproblemen, het failliet van de opvoeding verkondigd. De samenleving zou zoveel mogelijkheden bieden dat jongeren een luilekkerleventje kunnen leiden en niet meer uitgedaagd worden om verantwoordelijkheid te nemen. Ook zouden jongeren te weinig houvast krijgen door het verlies van waarden in gezinnen waar men té democratisch zou denken en handelen. Onderzoek naar hedendaagse jongeren bevestigt dat het opvoeden van tieners moeilijk en complex is, zowel voor de ouders als voor de jongeren zelf. Het is dan ook geen luxe om aan ouders goede informatie te bezorgen over het opvoeden van tieners. Die is vaak moeilijker te vinden dan over de ondersteuning van de ontwikkeling van het jonge kind. Het nieuwe boek van Peter Adriaenssen wil ouders, en andere begeleiders van tieners aangeven hoe zij opvoedingsdoelstellingen in de praktijk kunnen brengen. Net zoals zijn baanbrekende bestseller 'Opvoeden is een groeiproces', is het geen receptenboek, wel een instrument dat ideeën aanreikt, concepten, praktische voorbeelden, waarmee ouders en jongeren verder aan de slag kunnen. In dit boek pleit de auteur voor ouders die keuzes durven maken, en die ook verduidelijken. Zonder rigiditeit, wat wil zeggen dat ze in dialoog moeten blijven met de jongere.
Gids voor succesvol opvoeden is de onmisbare opvoedingsgids voor elke ouder, van bestsellerauteur Peter Adriaenssens;;;Gebaseerd op de inzichten uit Opvoeden is een groeiproces en Van hieraf mag je gaan, waarvan inmiddels vele tienduizenden exemplaren zijn verkocht, en aangevuld met het recentste wetenschappelijke onderzoek;;;Met heel wat nieuwe inzichten op het vlak van het opvoeden van jonge kinderen en tieners, gsm'en, chatten... De rol van ouders is vandaag belangrijker dan ooit. In de eenentwintigste eeuw komt er zoveel op jongeren af, en is er nog zo weinig dat we als zeker kunnen beschouwen, dat ouders meer dan ooit de rots in de branding moeten en kunnen zijn. In dit boek houdt de bekende kinderpsychiater Peter Adriaenssens de inzichten uit de succesvolle boeken Opvoeden is een groeiproces en Van hieraf mag je gaan tegen het licht van recent onderzoek en nieuwe wetenswaardigheden. Hij geeft je de kennis door die je als ouder echt nodig hebt, zonder verloren te lopen in details. Hij pleit niet voor de absolute vrijheid, en ook niet voor de harde hand, maar voor 'warme duidelijkheid'. Met deze mix van correcte informatie en leefbare en uitvoerbare adviezen, levert dit boek een goede basis voor effectief ouderschap. 'Ik hoop dat je met mij door een frisse bril wil kijken naar opvoeden. Het is geen kookboek met kant-en-klaarrecepten. Maar het staat wel vol aanwijzingen en tips in welke richting je oplossingen en uitwegen kunt creëren. In dit boek breng ik twintig jaar ervaring als kinderpsychiater, 25 jaar huwelijk en ervaring met vier dochters, mijn vele lezingen en contacten met jongeren en ouders op vormingsavonden tot synthese in een verhaal dat vooral zeggen wil: opvoeden heeft mijn leven zoveel rijker gemaakt. Ik hoop dat het ook voor jou als lezer die weg mag opgaan.' - Peter Adriaenssens
Richtingsmoeilijkheden en spiegelen komen zeer vaak voor, maar krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Wat als je kind consequent van 'tak' een 'kat' maakt en de s blijft spiegelen? Of sommen altijd van rechts naar links oplost, in plaats van omgekeerd? Ieder kind maakt al eens een fout. Maar als je kind voortdurend moeilijkheden heeft met richtingen en letters en cijfers blijft spiegelen, is er misschien meer aan de hand. In dit overzichtelijke boek helpt Marc Litière ouders en leerkrachten om deze moeilijkheden tijdig op te merken. Hij legt uit hoe ze ontstaan en hoe je op een positieve manier op zoek kunt gaan naar een oplossing. Met veel praktische tips, voorbeelden en oefeningen.
"Groeienderwijs: Psychologie van 0 tot 3 jaar" is het eerste ouderschapsboek dat zich volledig richt op de psychologische ontwikkeling van het kind in de eerste drie levensjaren. Deze periode wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van een eigen identiteit en intelligentie.
Taalbeheersing, tijd- en ruimtebesef en sociale ontwikkeling komen ruimschoots aan bod tijdens deze belangrijke en identiteitsbepalende periode.
Door middel van eenvoudige tests ontdekken ouders enopvoedprofessionals in welke fase het kind zich bevindt. Door de benadering op de juiste fase af te stemmen versterkt de band tussen ouder en kind.
Verplichte kost voor jonge ouders.
Ewald Vervaet is een veelgevraagd spreker die schijnwetenschap doorprikt en opvoeden weer begrijpelijk maakt.
Overgevoelige en paranormale kinderen zijn niet gek, ziek of speciaal, maar voor veel volwassenen is het wel moeilijk om met deze kinderen om te gaan, zeker als zij zelf niet overgevoelig zijn. Wat gaat er in ze om? Wat zien en voelen ze? In dit 'Handboek voor overgevoelige kinderen' geeft Norma Prikanowski uitleg, achtergronden, tips, oefeningen en technieken en legt zij uit hoe kinderen gecoacht kunnen worden. Een gedegen, up-to-date handboek dat zowel ouders als professionals kan ondersteunen.