De wereld verandert enorm snel. Organisaties ontdekken dat het creëren van financiële waarde alleen niet meer voldoende is. Wat is er nog zeker vandaag de dag? Hoelang blijven vertrouwde businessmodellen nog bestaan? Met welke partijen kunnen we langdurig samenwerken? Hoe nemen we als organisatie onze maatschappelijke verantwoordelijkheid? Wat is circulair inkopen? En wat betekenen al deze vragen voor de rol die The Next CPO (Chief Procurement Officer) zal moeten gaan vervullen? Welke eisen stelt dit aan de kwaliteiten van The Next CPO?
The Next CPO geeft een overzicht van de rollen waar je als CPO mee te maken hebt. Het laat zien wat CPOs moeten doen om in de toekomst blijvend het verschil te maken. Ook geeft het praktische inzichten waarmee je direct aan de slag kunt en beschrijft het over welke kwaliteiten toekomstig talent zal moeten beschikken. The Next CPO gaat over nieuwe manieren van denken, handelen en zijn, zodat ondernemingen op de lange termijn steeds meer maatschappelijke en financiële impact hebben.
Aan het boek hebben meer dan vijftig Chief Procurement Officers bijgedragen. Samen geven zij op jaarbasis meer dan USD 500 miljard uit. Dat is meer dan het Bruto Nationaal Product van België en is gelijk aan dat van Colombia. Daarnaast zijn mensen met een visie op The Next CPO, zoals salesdirecteuren, wetenschappers en jong aanstormend talent, geïnterviewd.
`Bij 72% van de innovaties wordt gerekend op supplier innovation. Marc Engel, voormalig CPO Unilever
`Vandaag de dag is niets dat we kopen nog vanzelf sprekend. We moeten de producten en diensten vinden in de markt, samen opbouwen en koesteren. Dit vereist een hoge mate van anticipatie en het vereist andere competenties. Philippe Bassin, CEO DanTrade
`De procurement organisatie heeft tegenwoordig een belangrijke rol in het stimuleren van business development in plaats van zich te focussen op het besparen van kosten. Quentin Roach, CPO Merck
Over de auteurs
Han Hendriks is Managing Partner bij Kirkman Company en begeleidt organisaties op een ondernemende wijze naar `organisaties van de toekomst. Daarnaast is hij verbonden aan Nyenrode
Business Universiteit en publiceert hij regelmatig artikelen en boeken over inkoop, sourcing en social enterprises.
Joost Scheepens is Practice Leader Procurement bij Kirkman Company. Hij heeft veel ervaring in het verbeteren van inkooporganisaties, ontwikkelen van samenwerkingsstrategieën en het begeleiden van grootschalige sourcingstrajecten bij publieke en private organisaties.
'Wat gaan we zelf doen (make), wat gaan we uitbesteden (buy) en met welke partijen gaan we samenwerken (ally)? Dit zijn vragen waarmee veel organisaties worstelen als ze toekomstplannen maken.
Make, buy or ally? helpt je bij het maken van die keuzes. Het boek is opgebouwd rondom het Strategic Sourcing Framework, een visie op het succesvol organiseren van hulpmiddelen. Het laat je ontdekken wat de specifieke kracht van jouw organisatie is en op welke punten je anderen nodig hebt om te kunnen excelleren. Hoe kun je de kernactiviteiten en de secundaire activiteiten het best organiseren? Door hier bewust bij stil te staan, kun je de prestaties van je organisatie aanzienlijk verbeteren.
Topbestuurders en -ondernemers van onder meer KPN, Postkantoren, Suitsupply en Donkervoort gingen je hierin voor. In dit boek onthullen ze welke keuzes zij maakten, hoe ze hun onderneming lieten groeien, maar ook wat er niet goed is gegaan. Make, buy or ally? is een bron van inspiratie voor ondernemerschap en creativiteit.
Ivar Davids is managing partner bij Kirman Company. Hij ontwikkelt nieuwe sourcingsconcepten en adviseert nationale en internationale ondernemingen bij verander- en integratietrajecten.
Han Hendriks is managing partner bij Kirkman Company en begeleidt organisaties bij de besturing van grootschalige sourcingstrajecten. Daarnaast is hij verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Hij publiceert regelmatig artikelen en boeken en geeft lezingen op het vakgebied van strategic sourcing.
Hoe zet je als organisatie jouw zakelijke klant centraal?
Commercie in het B2B-veld is aan het veranderen. We zien nieuwe verdienmodellen, samenwerkingsverbanden, transparantie in klantbehoeften en oneindig veel technologische ontwikkelingen. Organisaties zijn zoekende en stellen zich de vraag hoe om te gaan met deze ontwikkelingen en hoe stappen te zetten om in alle facetten van de organisatie commercieel gedachtegoed terug te laten komen. Daar ligt de sleutel om goed aan de klantwensen te voldoen.
In het boek Zet je klant centraal! Bouwen aan commercieel succes met de hele organisatie lees je hoe je deze transformatie maakt vanuit een integrale aanpak. Ook delen 25 commercieel directeuren hun visie en lessen in het boek. Aan het woord komen directeuren van onder meer Achmea, Yacht, ASR, Transavia, Boskalis en Salesforce. Wees bereid je kwetsbaar op te stellen en open te staan voor nieuw gedachtegoed rondom commercie. Aan welke knop ga jij draaien om met de hele organisatie te bouwen aan commercieel succes?
Roy Klaassen is Managing Partner bij Kirkman Company. Roy begeleidt grote transformatieprojecten onder andere op het gebied van Customer Excellence. Roy spreekt en publiceert over het thema Customer Excellence.
Karolien van der Ouderaa is Practice Lead Customer Excellence en consultant bij Kirkman Company. Karolien helpt grote organisaties bij het centraal stellen van de klant in de hele organisatie en het implementeren van het Customer Excellence-gedachtegoed.
Evelien van Damme is Practice Lead Customer Excellence en consultant bij Kirkman Company. Evelien ondersteunt klanten in diverse transformaties waarbij Customer Excellence centraal staat.
Why do some distribution centers have excellent performance while others struggle? Highly Competitive Warehouse Management unravels the secrets of those best-in-class operations and shows how they create a competitive advantage for their entire company.
With the accompanying Warehouse Maturity Scan, distribution center and supply chain management will also have a tool to analyze the current state of their operations. Based on these results, the author provides a systematic yet flexible action plan for improvement, which involves human behavior, process redesign, warehouse management systems and supply chain alignment.
Inkoop is een onmisbare en veelzijdige functie waar iedereen binnen bedrijven en organisaties mee te maken heeft. Ook als je geen inkoopachtergrond hebt, zul je steeds vaker inkoopgerelateerde beslissingen moeten nemen. Hoe pak je dat nu aan? Hoe zorg je ervoor dat inkoop goed aansluit op de doelstellingen van je bedrijf of organisatie? Hoe maak je de toegevoegde waarde van inkoop duidelijk? Wat houden begrippen als business gedreven inkoop, purchase to pay en circulair inkopen in en wat is hun bijdrage aan een professionele inkoop? Deze complete gids legt de inkoopfunctie in begrijpelijke taal uit en zorgt ervoor dat het rendement van je bedrijf of organisatie aanzienlijk en aantoonbaar verbetert.
Peter Streefkerk is oprichter en directeur van Respect Inkoopconsultancy en Starck development & training. Beide adviesbureaus houden zich bezig met advisering, training, coaching, project- en interim management op het gebied van inkoop- en contractmanagement. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan waaronder het studieboek Inkoop en schrijft regelmatig boek-recensies voor Managementboek, Inkoperscafé en Aanbestedingscafé.
Over contracteren, aanbesteden en strategische afwegingen voor bouw- of infrastructurele projecten
Contracteren en aanbesteden in de bouw biedt praktische handvatten om een strategie en contract- en aanbestedingsdocumenten te maken en te beoordelen. Elke stap die moet worden doorlopen komt aan bod voor een succesvolle marktbenadering. Verder toont dit boek de belangrijkste keuzes om tot een goed doordachte contracteringsstrategie en aanbestedingsvorm te komen. Ook wordt aandacht besteedt aan de relatie tussen contractvorm, aanbesteding en contractbeheersing.
Dit boek is relevant voor:
Opdrachtgevers
Projectmanagers
Verantwoordelijken voor de project- en planvoorbereiding
Contractmanagers
Inkopers betrokken bij bouw- of infrastructurele projecten
Duidelijke praktijkvoorbeelden en heldere stappenplannen zijn samen met veelgevraagde expertise in één boek gebundeld.
Jeroen Moonen is senior adviseur contractering bij Twynstra Gudde, en richt zich daar op complexe en/of innovatie aanbestedings- en contracteringsvraagstukken. Hij werkt zowel in projectteams als individueel in een adviesrol. Moonen deelt zijn kennis en ervaring graag als docent in uiteenlopende trainingen en cursussen.